malé akvárium aneb na velikosti záleží
problematika přemílaná snad v každé akvaristické příručce, ale zřejmě marně - takže ještě jednou - zapamatujte si: malé rozměry = velké problémy !!! (upozornění : řeč je stále o akvaristice :o)
nějvětší (řekl bych až osudovou) chybou bývá, když si začátečník chce pořídit maličké akvárium tzv. na zkoušku - s tím, že až si to trochu oťuká, tak si eventuelně časem koupí něco většího. Můj milý začátečníku, promiň mi mou drsnou upřímnost ale čekají tě jen samé problémy a zklamání (chcípání rybiček nevyjímaje) a nakonec se na celou akvaristiku vykašleš. Akvárium skončí někde ve sklepě či na půdě nebo ho (za symbolickou cenu) prodáš dalšímu nepoučenému začátečníkovi. Bohužel, nebudeš první ani poslední. Takhle to zkrátka chodí.
většina začátečníků bohužel zatvrzele ignoruje fakt, že v malé nádrži může mít i sebemenší chyba či nehoda (překrmení, zanedbání čištění, výpadek proudu) takřka katastrofální důsledky!
platí, že jakékoliv větší čištění je v podstatě totožné se znovuzaložením akvária
v malém akváriu vzniká velmi nestabilní ekosystém, ve kterém se nesmírně těžko vytváří biologická rovnováha, takže ryby jsou permanentně jednou nohou (resp. ploutví) na cestě do věčných lovišť.
poznámka: popravdě řečeno sám nevím, kde je ona hranice, tedy objem akvária, od kterého je možné očekávat, že se v nádrži vytvoří opravdu stabilní biologická rovnováha, která dokáže vstřebat i nějakou tu menší chybičku v péči začátečníka. Bohužel, ani literatura není v tomto jednotná. Vzhledem k velkému počtu různých faktorů lze dost těžko určit nějakou jednoznačnou hranici. (Koneckonců, hlupák a lenoch dokáže zprznit i velkou pětisetlitrovou nádrž). Já osobně bych to tipoval tak na 100 -150 litrů (když nebude přerybněno a když se mu dostane přiměřené péče). Ale to je jen spekulace ...
Poslechni moudrého slova starého Horáce!!!
www.horacovoakvarium.cz/…