Rotala rotundifolia - pěstování
Rotala indica je synonymum pro
Rotala rotundifolia. Prodejci si ze správným názvem hlavu nelámou.
Starší reakce
Pokud jsou spodky emerzní tak listy samozřejmě shnijí. Kdyby jsi je tam nechal možná znovu obrazí ale kdo se má na to koukat.
Takže to mám nechat bez povšimnutí? Nebo vytrhat zasadit jen ty ustřižené vrcholky a od teď až začít řízkovat?
Moc se omlouvám. Moje chyba. nevšiml jsem si, že to píšete někomu jinému.
Je jasné,že když máš emerz,tak ti odpadají a uhnívají emerzní listy..narostou pak submerzní
Starší reakce
přidej světlo, železo ...
Opravdu mívá červené jen vrcholky
Hnojím sice pmdd a pmfe ale zčervená mi až u hladiny...
Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s tím, jakým způsobem navrátit rotale načervenalou barvu, když hnojíte pomocí metody EI. Roste krásně a rychle a dokonce i bublá, ale schází mi ta načervenalá barva, která by akva trochu oživila. Děkuji za rady...
Starší reakce
V podstatě ano, ale netřeba sázet nové rostliny, stačí vrcholové řízky, jak píše Václav.
To je hezky
Takže mám stary pokaždy vytáhnout a zasázet znova novy?
Netřeba čekat, až vyrostou k hladině - je možné je seřezat už teď.
Jediná obrana je nechat rostliny vyrůst (k hladině) a pak sázet jen vrcholové řízky.
Zdravím, potřeboval bych poradit, co s rostlinami. Konkrétně s Rotala rotundifolia. Sice se jí krásně daří a rostě jako divá, ale pořád vyhazuje kořínky. Kdyby jen do dna, tak neřeknu...Ale vyrážejí čím dál výš. Nevíte prosím někdo, co s tím? Už mě to nebaví pořád otrhávat
Díky za odpověď
Starší reakce
Nejsem sice rostlinář, ale pamatuji si, když jsem vybíral rostliny do společenského akva podle atlasu, tak u všech Kolovek bylo napsáno: Vyhnojený substrát, pravidelná výměna vody a roztok železitého hnojiva jsou nutné k úspěšnému růstu. Máš neměřitelné železo, doporučuji použít třeba Plantamin, nebo něco levnějšího + přihnojit dno, třeba se to zlepší.
0 28.11.2010 12:04 Těhňajs –
Re: Sid ano asi máte pravdu, KNO3 - 4g/100 ml, KH2PO4 - 4g/100ml, FeEDTA - 2g/120 ml + norální PMDD ještě od MRPA.
Minulý týden jste ji ostříhal... Není na místě dát jí víc času, ať se může projevit?
(Pokud uvádíte data o hnojení, měl byste zmínit i koncentrace hnojiv, jinak si těžko udělat představu, jestli hnojíte "málo" nebo "moc"...)
0 28.11.2010 11:47 Těhňajs Ahoj všem, mám problém s touto rostlinou. Minulý týden jsem ji ostříhal, ale nyní mi moc neroste ( spíš má takové zvláštní nové listy) Nevíte někdo čím by to mohlo být?
Fotky rostlin :
petr0001.rajce.idnes.cz/… . Hodnoty vody Ph 6,60, celková tvrdost 6,5°, uhličitanová tvrdost 4° fosfor - neměřitelný, NO3 50mg/l, železo - neměřitelné, NO2 <0,3 mg/l, PO4 - neměřitelné , Teplota 26°, dávkuji co2. Do minulého týdne jsem dávkoval PMDD s KNO3 + K2SO4-3ml + 1X za týden FeEDTA-3 ml a 2ml KH2PO4. Niní když jsem si udělal testy na NO3 tak dávkuji PMDD bez NO3-5ml + 1 x za týden KH2PO4-2ml a FeEDTA-3 ml
Starší reakce
Teeeda, tak to bych necekal ze je to tim, ze ji vlastne nic nechybi. Dekuji
Rotala takto ráda roste, právě když má všeho dostatek. Nemá potřebu táhnout se za světlem a díky živinám jsou vrcholové přírůstky natolik těžké, že přepadají. Mně pomáhá zahuštění porostu v horní části. To znamená pravidelně stříhat asi v polovině. Po několikerém zastřihnutí vznikne kompaktní porost, kde si každý vrcholek musí vybojovat cestu za světlem vzhůru.
Petr
Je sice pravda, ze predni zarivka sviti o hodinu a pul dele nez dalsi dve, ale to je pouze vecer pred uplnym zhasnutim. Kdyby se tahla za zarivkou (mam vsechny 3 stejne (osram)) tak by se mela srovnat v moment kdy se rozsviti dalsi dve nad ni. Takhle skrivena je ale porad nonstop.
Nemůže se táhnout za nějakou zářivkou?
Jinak mně něco podobného dělala ve slunečných dnech přes poledne, kdy jsem měla 3-hod. pauzu ve svícení, ačkoli je akva 6 m od okna. Ale do večera se vždycky zas srovnala.
Slunicko nesviti, akva neni u okna, navic ted toho svetla ani moc venku neni. Ostatni rostliny se nijak nenataceji.
Tak tady je to foto te rotaly. Je mozne, ze ji chybi nejaky prvek ve vode a proto se tak krouti?
nesvítí ti zepředu sluníčko?
0 14.10.2010 09:03 Bob – kriveni vrchloku
Mam rostlinku rotalu rotundifolia, roste krasne a casto ji musim zastrihavat ale vrchloky teto rostliny nerostou rovne ale staci se.
Jsou proste ohnute a ne krasne rovne, roste ale porad dal. Svetlem to pravdepodobne nebude, mam 0,5 w/l, hnojim co2, jinak nic. Vodu mam mekci. Je to znamka toho, ze ve vode chybi nejaky prvek?
Je mirne nacervenala ale rustove vrcholky cca 5 cm jsou ohnute smerem k prednimu sklu. Jinak roste pekne, netahne se nijak za svetlem.
Starší reakce
v tomto pripade asi zavisi aj od svetla mne sa sama zacala valat az ku kamenom a vyhanat vsade same vyhonky a aj korienky
...presne ako pise Eff - takto som aj Ludwigie rychlo namnozil - nezasadil len nechal "plavat" na hladine a zacne sa krasne rozvetvovat po celej dlzke...
Edit:este som zabudol dodat ze aj korene budu po celej dlzke...
U mě to funguje takhle samo.Nové výhonky po zasazení se nejdřív začnou plazit po zemi a potom se
udělají další,které rostou nahoru za světlem.
Pokud chceš co nejvíce výhonků z jednoho stonku, dej ho naležato (třeba na přísavky) kousek pod hladinu na plné světlo. Výhonků bude mrtě. A pak ji může posunovat dolů s tím jak porostou.
výhonky mi dělá všude, ale u hladiny asi nejvíc
JJ jasně
, ale v kterých místech. (u dna, nebo v prostřed)
Já ji zastříhávám, vždy když se začne kroutit na hladině a výhonků má fest !
0 24.03.2010 21:07 MASER – Rotala rotundifolia
Prosím o radu. Jak hodně a v kterých místech zastřihávat tuto rostlinku, aby co nejlépe a nejvíce pustila výhonky.
Starší reakce
Těch 14 tuším, že mg je naměřeno testem od Tetry na CO2 mělo by to odpovídat i přibližně na
stupnici stálého čidla od denerle.
Pokud si chceš něco koupit tak elektronický PH-metr. Já si také koupil spoustu testů a teď používám jen PH-metr KNK a občas NO3. Jak říká Sid jsou testy jen orientační a když je budeš brát moc vážně, přivodíš si jen problémy z odstraňováním nebo doplňováním prvků, které v akváriu přebývají, nebo scházejí, ale zkutečnost může být úplně jiná.
Takže poslední výstup je :
Gh 7 , Kh 4 , Ph 6,8 , CO2 14
asi by to chtělo další testy, ale ty už nemám.Na železo, měď ??
No já jsem na hnojení extrémista. Přidávám 30mg/l NO3, 5mg/l PO4 a CSM-B tak abych týdně zvýšil koncentraci železa o 0,7mg/l
. Osvětlení je 0,5 W/l. CO2 kolem 30mg/l. dGH 16°, dKH 7°a pH tak nějak 6,3-6,5.
Pravdou je, že každé akvárko je trošku jiné. Chtělo by to zjistit aspoň přibližně jaké máš parametry vody. Tuhle Rotalu nepovažuju za nějak extrémě náročnou a ve spoustě prezentací roste bezproblémově i bez přidávání hnojiva.
Moje dávky hnojiva každopádně nejsou návodem k jejich používání. Takové hnojení je třeba vidět v širších souvislostech.
ad CO2 myslím si, že 80-90% akvaristů ho v nádržích nemá dost.
Dlouhé bílé kořínky - Jsou u některých stonovek přirozené. Z vlastní kušenosti mohu vypsat například: Egeria, Hygrophila, Cabomba. Takže tímto bych se moc nezabýval - třeba je to opravdu přirozenost této rostlinky.
Polehávání - Ve zdejším atlase rostlin je zmínka o tom, že se toto může stát při silném osvětlení:
Citace z místního atlasu: Pod silným světlem si může i lehat na substrát.
Přihnojení - Možná by bylo dobré počkat, zeptat se Smika, čím přihnojoval a objektivně zvážit poměry ve svém akva, jestli je opravdu nutné, nebo alespoň vhodné přihnojovat, případně čím přihnojovat, co mi v akva chybí a Smik to v akva má? Aby to nebylo "pohnojeno"...
Mno jestli máš v akváriu i jine rostlinky a rostou, tak rotale určitě hnojení chybět nebude. Mě osobně rostla nejvíc ze všech a to jsem měl ve 100l akva 10 malých rybek a nehnojil jsem. Ale kazdy mame jinou vodu atd ...
CO2 už mám dost vysoký, ale zajdu pro hnojivo díky za radu
Já osobně bych zkusil. Mě se taky plazila po zemi. Po vyhnojení a zvýšení CO2 ten problém nemám
Něco musí být špatně, že bych zkusil trochu přihnojit?
Asi je to normálka, u mne to samé při citelně slabším osvětlení cca 0,3 W/l, navíc se neřízeně množila, brzy zastínila celou hladinu, tak šla smykem...
2 29.12.2009 19:41 milosak [66] - Rostliny Tyto rostliny jsem konečně ,,rozběhnul,, ale chovají se poněkud nestandartně.
Nové submerzní stonky se mně povalují většinou při zemi a snaží se přichytávat jemnými a dlouhými
kořínky bílé barvy, které vyrážejí po celé délce nového stonku.
Vypnul jsem jednu trubici a nyní svítím asi 0,6 W/l, ty bílé kořínky se mně vůbec nelíbí a u nikoho
v prezentaci jsem je u této rostliny neviděl, vypadá to, že kolovka indická se zbláznila a ze
stonkovky bude kobercovka ??
Poprosím místní znalce o radu, děkuji.
Starší reakce
Kterých prvků potřebuje nejvíce, je vcelku jasné - C, O a H.
A který spotřebuje nedříve? Ten, kterého je v poměru k ostatním nejméně. U každého druhu rostliny je pak ten potřebný poměr (někdy více, někdy méně) rozdílný.
Jako kazda jina kytka, maximum spotreby hledej mezi jinymi prvky. Co spotrebuje nejdriv, zalezi na tom, kolik ceho "tam" bude. U nekoho to muze byt Fe, u nekoho N ...
jaký prvek asi spotřebuje nejdříve, nejvíc potřebuje? Fe?
Ne,ne to bude tak 5 neděl od prvního ostříhání a zasazení.Je pravda že jsem jí šmiknul,tak 10cm
přechodu na podvodní verzi
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4348x