Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vylepšení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Vylepšení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2019 12:57 Muž Lada50 [165] - RostlinyLol3ko
Tu loď určitě vyhodit,je to hroznej kýč.To už by jsi tam mohl dát rovnou potápěče a truhlu
s pokladem.Jen to zabírá místo,jak už psal kolega přede mnou.Raději přidej rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2019 12:18 R Muž afc1886 [14700] Re: Lol3ko
A já bych ještě vytáhl tu loď a když se ti líbí, tak bych jí postavil vedle akvária. Ničemu ta loď nevadí, i když zbytečně zabírá místo rostlinám, ale dle mého je jako pěst ma oko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2019 11:12 R Muž ctibum [6926] Re: Lol3ko
Já bych k tomu vřele doporučil pročíst pečlivě odkazy pro začátečníky, které jsi dostal při registraci. U obou nádrží opakuješ stejné chyby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.03.2019 10:56 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Lol3ko
Máš tam málo fotek, ale pokud jsou informace správné, tak mi přijde že máš zaděláno na nepěknou katastrofu.
- málo kytek
- ryby moc brzy
- nedostatečná výměna vody
- nedostatečná filtrace
- tekuté "CO2"
- zásobní substrát
Takže za mě přidat rychlerostoucí rostliny, měnit vodu aspoň 2x týdně a uvažovat o skutečném CO2 místo té desinfekce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2019 10:40 Lol3ko – Čo zmeniť doplniť upraviť
Ahojte vie dať niekto návrhy čo zmeniť doplniť prípadne upraviť v mojej 200l nádrži ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2017 11:48 Maq Re: romant, HankaV
Ten odkaz, to je jeden z takových těch receptů pro šikovné hospodyňky, jak mohou například úhledně, ekologicky a ekonomicky s investicí pouhé tři tisíce korun a nepatrné energetické spotřebě 1-2 kWh denně vypěstovat salát za třicet korun.
Opakuji, a tohle nemám z knížek, že i přísada vyžaduje denní světlo nebo speciální vysoce účinné a drahé výbojky. Ostatně (že mě to nenapadlo hned, mládeži), pěstitelé konopí by vám to vyložili úplně přesně. Mrkněte na jejich weby a spočítejte si to. Na konopí se to vyplatí, ale na cokoli legálního ani omylem. A bez toho vercajku to neporoste.

Edit: Ještě když o tom přemýšlím, tak mě napadá, že pokud by v akváriu byla voda "echt" Malawi a ještě víc Tanganyika, tedy s vysokým obsahem sodíku, tak by zřejmě měly problém i ty pokojovky, alespoň některé z nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2017 09:34 R Muž romant [27987] Re: HankaV
Mrkni do tohoto vlákna, jestli se nemýlím jsou tam odkazy na další stránky kde se můžeš inspirovat. rybicky.net/forum/19053
Edit: zahrada.bydleniprokazdeho.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2017 09:14 Žena HankaV [0] Re: Maq
Osvetleni tam samozrejme bude, to by me nenapadlo zkouset to bez nej. To asi opravdu jen ty pokojovky. No, zkusim to, dam jak zeleninu, tak pokojovku, a pak napisu, jak to dopadlo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2017 18:57 Maq Re: HankaV
HankaV napsala: Navic by mi takto mnozstvi rostlin pripadalo nedostatecne, ale mozna se mylim.
Rostliny v zásadě potřebují získat kořeny živiny úměrně k zelené hmotě, kterou vytvoří nad zemí. Taková Calathea nebo Monstera by v tom rostly dobře a to jsou velké rostliny, větší než zelenina. Přitom pro kořeny nebudou potřebovat takový objem, pokud jim bude pořád připlouvat papání.

Jaky byl presne problem s tou zeleninou? Jen, ze vypadala osklive, nebo proste nerostla?
Je-li možno pěstovat nějakou zeleninu při normálním bytovém osvětlení, pak se nemusíš vázat na akvárium. Ale není náhoda, že zelenina se v bytech většinou nepěstuje; něco by možná vyrostlo na okně, ale ten výnos a kvalita, nic moc. A někde u zdi za akváriem (bez speciálních drahých svítidel) rajčata prostě neuděláš.
Většina pokojovek se dá pěstovat v bytech jedině proto, že jsou z přírody adaptované v mládí vyrůstat v přítmí tropického lesa. Jsou to často liány (Philodendron, Monstera, Epipremnum, aj.), a ty logicky začínají růst pod stromy. Ze zelenin by takové podmínky zvládl snad jen česnek medvědí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 17:45 Žena HankaV [0] Re: Maq
Tohle asi nepripada v uvahu, mam tam takove ty listy, na kterych lezi kryci sklo. Navic by mi takto mnozstvi rostlin pripadalo nedostatecne, ale mozna se mylim.
NHKG: Diky za odkaz. Ty truhliky mi prijdou jako dobry napad, jedinou nevyhodou asi je, ze by zastinily akvarium a pak bych urcite musela vyresit osvetleni i pro nej. Napadlo me, ze bych dala jen to svetylko, co tam ted mam a stejne moc nepouzivam, nad ty rostliny, a akvarium bych neosvetlovala. Takze by bylo lepsi neco prusvitneho, napada me napr. odrezat dna nejakych plastovych barelku. I kdyz koreny tech rostlin by stejne asi chtely zastinit(?) a svetlo by se do akvaria nedostalo.
Jaky byl presne problem s tou zeleninou? Jen, ze vypadala osklive, nebo proste nerostla? Vzhledem k tomu, ze u nas je diky suchu vypestovat neco na zahrade temer nemozne, tak bych se ji nechtela vzdat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 17:29 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LeRi
Keramzit za sklem vypadal dobře a navíc jím velice snadno prorůstají kořeny. Měl jsem to kdysi u vodních želv. Čerpadlo z přední části bralo vodu a dopravovalo ji za sklo. Skleněná přepážka byla přilepená jen po stranách a spodem voda protékala zpátky do přední části nádrže. Jednou za čas jsem celý systém vypnul, prolil zadní část konví vody, pevné částice vytekly dopředu a tam jsem je odsál hadicí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 17:06 Muž LeRi [315] Re: Maq
(Namísto molitanů apod. bych tam nasypal substrát, který by mohl dobře vypadat i jako pozadí akvária, a do něj zasadil rostliny.) Liapor ;-) Pepan byl rychlejší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 16:59 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Jako substrát bych použil keramzit nebo něco podobného se stejnou zrnitostí, aby jím mohla snadno protékat voda a kytky z ní mohly snadno čerpat živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 15:41 Maq Re: HankaV
Já ten nápad pokládám za rozumný, a to speciálně právě pro akvária, kde z nějakého důvodu nelze mít rostliny.
Moje představa je taková, že celá zadní stěna akvária bude oddělená skleněnou přepážkou. Stačí 5 cm vnitřní šířky. Lidi tak mají často udělané filtry. Namísto molitanů apod. bych tam nasypal substrát, který by mohl dobře vypadat i jako pozadí akvária, a do něj zasadil rostliny. Čerpadlo by prohánělo vodu skrz ten substrát okolo kořenů těch rostlin, zatímco prýty by byly nad vodou.
Určitý problém je, jak to naaranžovat, aby ty rostliny měly dost světla; když budou nedostatečně asimilovat, mohly by nadělat víc bordelu, než kolik ho "odsají". Rozhodně nelze použít žádnou zeleninu; musí to být rostliny nenáročné na světlo. V praxi pokojovky pocházející z tropických džunglí. Aglaonema, Philodentron, Monstera, Calathea, Spatiphyllum a tak. Zvýšená vlhkost z blízkosti akvária by jim dělala velmi dobře.
Protože nadzemní rostliny obecně rostou a asimilují rychleji, než vodní, je tady teoretický předpoklad, že by to velmi účinně zbavovalo vodu všeho dusíku a dalších látek, které tam mohou nadělat škodu. Semtam někde lze najít příklady, jak to někdo úspěšně provozuje. Osobně, pokud bych chtěl Malawi či něco podobného bez rostlin, udělal bych to rozhodně jedině tak; na příliš časté a velké výměny vody nejsem zvědavý a různá chemicko-technická řešení se mi pozdávají mnohem méně, z různých důvodů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 14:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: HankaV
Něco takového: rybicky.net/nadrze/27308… ?
Salát a jinou zeleninu nedoporučuju. Něco jsem o tom četl a lidi co to zkoušeli na to dost nadávali, že je s tím moc práce a 50% času to nevypadá moc dobře. Lepší jsou nějaké pokojové květiny.
Samozřejmě můžeš dát i rostliny do květináče s otvory, květináč vyplnit malými kamínky a celý ponořit pod hladinu.
Co jsem se díval, tak lidi nejčastěji upravují plastové truhlíky, protože to je nejjednodušší a nejlevnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 13:51 Žena HankaV [0] – Aquaponie
Bohužel se mi nepodařilo založit nové téma, tak se omlouvám, že jsem to zařadila jen tak náhodně sem.
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s aquaponickým pěstováním rostlin. Velmi mě to zaujalo a chtěla bych něco takového zkusit se svým Malawi. Jakože bych nad něj dala nějakou vaničku, do které bych zasadila třeba saláty a nějak tam čerpala vodu z akvária, která by pak samospádem tekla zpět. Vyřešil by se tak problém s nadbytkem živin v akváriu bez rostlin, takže bych nemusela měnit tolik vody a ještě bych vypěstovala zeleninu.
Nejsem si ale jistá, jak to vyřešit technicky, a proto by mě moc zajímaly zkušenosti jiných.
Hlavně nevím jak na to čerpání vody, napadlo mě jen dát na výtok filtru hadici a zavést ji nahoru, ale nevím, jestli by na to čerpadlo stačilo (Atman At-201). A jak potom řešit odtok z té vaničky (asi udělat přepad a pak to vést hadicí třeba do rozstřikovací rampy). Pak přemýšlím, z čeho vlastně udělat tu "vaničku", u malého akvárka bych dala takovou tu plastovou, ale tohle má mít metr x 0,5 m. A jestli mít v té nádobce jen vodu a překrýt to něčím plovoucím s otvory na rostliny, nebo tam nasypat nějaký substrát (který jsem viděla na některých fotkách, ale nevím, o co se jedná).
Doufám, že takovýto nápad není mezi akvaristy úplnou novinkou a někdo se zapojí do diskuze. Já nejspíš prvně udělám pokus s nějakým miniakváriem, než to zkusím ve větším. Budu moc vděčná za jakoukoliv radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2012 13:33 Muž Radusko [0] - Parmičky – Pomoc so vzhladom
Fotka k příspěvku Potreboval by som poradiť ako mam upraviť vzhľad akva, snažím sa o Aziu
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2011 13:44 Muž AlQuds [161] Re: JagerMaister
Tipl bych si, ze akvarko jeste neni dostatecne zabehnute, prestoze je uz vic nez mesic od jeho zalozeni. To je dost dobre mozne, kdyz v nem cely pocatecni mesic nebyly ani rybky ani krevetky, takze se ve filtrech asi ani nevytvoril dostatek nitrifikacnich bakterii. Pokud nemas zatim s krevetkami zkusenosti, asi by taky bylo nejlepsi, kdybys ze zacatku experimentoval jen s temi nejmene narocnymi, napr. dal do vsech trech casti jen red cherryny, ktere se navic daji sehnat snadno a levne. Teprve az se zacne darit temto (zacnou se rozmnozovat) bych se zacal rozhlizet po dalsich druzich.

Edit: Tak jsem si poradne precetl denik akvarka a zjistil, ze nebylo mesic prazdne, ze do neho sly krevetky hned druheho dne po zalozeni. coze Neni divu, ze se jim tam nelibilo a uhynuly. rozzureny S tim uz ted nic nenadelas, ale netreba vse vzdavat, ted uz by podminky v akvarku mohly byt lepsi, zkus zmerit hodnoty NO2 a kdyz to bude dobre, dalsi red cherryny by se snad uz mohly ujmout. Pokud tedy v akvarku neni jeste nejaky jiny zadrhel ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 13:15 Muž xOB [83] - CichlidyRe: JagerMaister
Na co to topitko v akvariu? Klesa teplota pod 20°C? Jestli ne, tak je uplne zbytecny. Vetsinou je opacnej problem, krevety hodne spatne snasi vyssi teplotu. Takze bych zkontroloval nejprve teplotu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 06:46 Muž koyack [87] Re: JagerMaister
Čím jste lepil tu břidlici. Vyndal bych amfórky, výstupy z filtrů zároveň s hladinou, přidal rostliny/Jávský mech/s dešťovou vodou bych byl opatrný a nepřekrmovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 17:33 JagerMaister
Fotka k příspěvku ahojte potrebujem poradiť s veľkými očami (chov krevetiek) som si založil krevetárko, ktoré sa zabiehalo asi mesiac hmm potom som si zakúpil tiger krevetky ale tie začali kapať a rovnako aj red cherry ... ako vidíte akvárium (54l)je založené na tri časti s objemom jednej 18lit myslíte že je to postačujúci objem pre chov krevetiek , rozmúšlal som nad rozdelením iba na dve časti aby mali viac miesta a lepšie podmienky pre BIO rovnováhu , čo poviete?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2010 16:33 Marekkt Re: Verča.D
aj take tu su .. staci ist do prirody a hned odstanes vela napadov .. ako ja
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2010 16:33 Muž roper [10] - CichlidyRe: Verča.D
Tak k těm 45 kup ještě těch 155 ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2010 16:30 Žena Verča.D [3] Re: roper
dobře :-) pokusím se ;-) ono se to sice pěkně napodobuje jenže ty co se mi líbí jsou samý dvoustovky a já mám jen 45ku :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2010 08:10 Muž roper [10] - CichlidyRe: Verča.D
Ahoj veru.
Nějaké si tu určitě vyber a uděl si doma něco podobného. Ušetříš čas a část mozku palec
Nikomu to tu snad vadit nebude hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.03.2010 23:53 Muž mirlun [48] - RostlinyRe: Verča.D
Ahoj, akvárium Ti hlavně musí dělat radost. Taky v něm musí být rybičkám hezky.
Třeba si nakresli svou představu vzhledu, nebo se pokus napodobit nějaké cizí akvárium, které obdivuješ. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2010 21:51 Žena Verča.D [3] – Vylepšení akvária . . . =)
Zdravím X-)
S akvaristikou nemám příliš mnoho zkušeností a tak bych se chtěla poradit, jak bych mohla vylepšit akva ;-) ? Kromě toho, že se chystám přidat ještě nějaké rostlinky aby to bylo hustěji osázené, tak nemám žádné nápady. Nechtěl by někdo poradit? Byla bych vděčná ano Verča

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2009 22:33 marsz Re: Pedro94
Vyměnil bych ten ubrus pod akvárkem. Jestli je filtr tichý, tak bych ho nechal. Jsou určitě lepší filtry, ale ticho je nejdůležitější. Kryt bych ani nesháněl. Připravil by ses o prima pohled na hladinu a musel v létě řešit problémy s teplem. Třikrát fuj kryty. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2009 21:50 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe: Pedro94
rybicky.net/nadrze/3925
Tu mas napady od rastlin az po techniku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2009 06:29 Binďa Re: Pedro94
Zdravím. jestli chceš levný kryt tak jdi do klasiky - tlumivka startér atd. Já udělal kryt tak že boky jsem udělal z bukových prahů a vrchní zakrytí udělal z víka krabice pořízené v ikei - je plastové takže no problémo :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2009 21:52 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Pedro94
max 10x10x15cm , nebo www.mojeakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 21:42 Muž Pedro94 [0] Re: Moucha
Jak velká by měla ta kostka být, nad tím světlem popřemýšlím, jinak díky za rady :P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.12.2009 21:14 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Pedro94
kostka na nekolikrat vetsi povrch nez ten filtr (ten kousicek molitanu co je v nem je min nez polovina kostky co mam v 10l akvisku...), staci chomacek mechu trosku prichytit, vytvori popinavy vetyvky a je to

a s tim svetlem no asi 2x18w, ale v prezentaci nemash rozmery akvarka
varianty:
a) home made, koupis si predradnik, patice a trubice, udelas si kryt a sam ci s kamaradem elktrikarem si to zapojish

b) 1/2 home made, koupis si jiz hotova svitidla aupravish je ( www.akvarista.cz/… )

c) komplet koupeny... treba www.nasezahrady.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 21:02 Muž Pedro94 [0] Re: Moucha
Ale jak vyřešit to světlo co nejlevněji? Jinak jávský mech mám, jak jej přinutit jeskyni zarůst? Proč si myslíš, že kostka biomolitanu je lepší než filtr? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.12.2009 20:59 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Pedro94
poradnejsi svetlo (20-40w), neco na koren... treba anubias nebo microsorium
mozna i javskej mech na zakryti jeskynky, ale bacha musish ho hlidat, aby se ti moc nerozrostl, dokaze vlizt vsude
egerie hlidej ji, mne dokazala udelat pekny caviky s pH (ale taky zabirala pulku akva)

mozna bych nahradil filtr za kosku biomolitanu s cerpaci hlavou ci bublifuk, proste ja mam bublifuky rad...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 20:44 Muž Pedro94 [0] – Jak vylepšit AQ
Prosím Vás o radu nebo nápad jak vylepšit toto akvárko. A ještě dotaz: Jak vyrobit porodničku pro paví očka, moc Vám předem děkuji.
AQ: rybicky.net/nadrze/8355

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2009 02:54 Muž grizly [145] Re: dolphin
PMDD a ras se neboj, na ne jsou sneci a ancitrusi! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 15:37 dolphin Re: JuraS
Voda je dá se říci podhorská kohoutková z podšumavské přehrady. Nějakou tu sponku, nebo hřebíček tam zkusím dát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 15:13 JuraS Re: filipsi
Ale jo kdyby dělal amazonii..když by byla minerálů prostá tak takovou bych bral hned...a nemusel bych investovat do ro...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 14:54 Muž filipsi [1295] Re: JuraS
JuraS napsal: .pokud máš pH 6.2 bez nějaké chemie nebo bez CO2 pak potěž pánbůh..
Proc?? To neni zadna zvlast kysela voda, rostlinam velice chutna. Bezna horska kohoutkova voda. A mit 6.2 v akva s par kytickama - take zadny problem, to je hned.
Nehlede na "presnost" testu, i kdyby to tak bylo opravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 14:45 JuraS Re: dolphin
Přidal bych PMDD, za těch pár kaček super věc. Pokud trváš na železe pro rostliny tak dej třeba sponku na spisy pod kytku (když neseženeš práškové Fe). Já dal do akva malej šutr protkanej žilkama Fe..nebo by stačil jíl..Dřív se prodávali za pár Kčs jílové kuličky..a dodej bublání co2..pokud máš pH 6.2 bez nějaké chemie nebo bez CO2 pak potěž pánbůh..odkud jsi ? to asi v okolí moc stromů neroste a nebo mají rezavou barvu listů...
Ale to všechno pokud máš jasno v pojmech a víš co a jak. Jinak čti a čti a čti..akva není laboratoř kde se zkouší co se stane když přidáš tohle a pak tohle...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 14:39 Muž filipsi [1295] Re: dolphin
Hodne cti, a prochazej prezentace hezkych a funkcnich akvarek, nejen zde. Zacni treba s timhle:

www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.klub.akva.sk/… (prvnich cisla ale i ty ostatni stoji za to)
rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria

Testy zatim nech ve skrini, nez si v tom udelas jasno. Nic zatim neupravuj, nepouzivej zadne "vodicka xy na zlepseni ..", ani hnojiva.
A az budes mit konkretni problem, nech si poradit.

(edit - a mrkni treba i na stranky pestirny Rataj, pokud jsi schopny filtrovat reklamni sdeleni, kterymi jsou texty tam prospikovane /pouzijte vodicku xy a vyreseno/, neni to spatne. Dalsich zdroju zamozrejme nepreberne, vcetne celeho tohoto fora a tlacitka vyhledat )
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 14:28 Muž grizly [145] Re: dolphin
pridej par rostlin, trochu svetla a akvarko bude "jako nove". Poslu ti vzkaz, jake mam rostliny a jak ktera roste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 14:19 dolphin – Potřeboval bych poradit a nějakou tu konstruktivní kritiku
Akvária mám již od dětství, tedy nějakých 20let. Před 4 roky mi začalo téci staré 120 litrové a tak jsem abych narychlo zachránil rybičky koupil největší co jsem u nás sehnal a to součastnou 80ku. Nijak jsem akvárium dříve neřešil a dopouštěl se všech chyb kterých se většina lidí co se o akvaristiku skoro nezajímá dopouští. Koupil jsem pouze 45cm dlouhé zářivkové těleso (dříve jsem svítil jen pár hodin úsporkou) a ty poslední 4 roky svítím 10 hodin denně, filtr už také několik let běží non-stop, vzduchuji jen občas pár hodin, když vidím, že jsou rybičky u hladiny. Dříve se akvárium rozeběhlo celkem dobře, protože jsem použil něco staré vody z původního akvária ale štěrk jsem propral (už vím že zbytečně). Koupil jsem 3 rostliny ze kterých zůstaly už jen 2 v pozadí v rozích. Nejdříve mi jedna rostla jak nadopovaná, po roce se s růstem přidala druhá (ta už dnes není) a ta třetí vypadá pořád tak jak jsem ji pře 4 rokama koupil. Listy těch co rostly jsem měl až k hladině a při každém odkalování (cca 3 – 4 týdenně) jsem vytrhal kýbl okrajových listů, které pod zářivkou napadala řasa. Ryby zůstaly pouze oranžové mečovky, které se z původních 5 do dnešních dní stále množí a jejich několikrát obměněná generace. Přikoupil jsem 30 neonek aby to nebylo jen o mečovkách. Je mi jasné, že v poměru ke kytkám a rybám mám akvárium přerybněné. Ještě mám 4 snad 10 let staré Ancistrusy a po dně běhá přítelkynin oblíbenec rak.

Kytky přestali asi před rokem růst na úkor řas. Časem jsem se řas zbavil úpravou svícení o 2 hodiny méně na současných 8, řasy už neobtěžují a tak zkusím postupně přidávat po půl hodině. Pak jsem zjistil, že moje 3 roky stará zářivka už nebude zrovna fit a tak jsem koupil místo původní Osram Lumilux Warm White, na doporučení prodavače zářivku Aqua-glo od Hagen. Obě byli 15W (asi málo, ale dříve stačilo) a ta nová má menší svítivost a hroznou barvu, Osram se mi líbil více. Zářivka je v akváriu už 2 měsíce a dostal jsem od kolegy kytku (vlevo v popředí, jemu hodně rostou při minimu světla)

Objevil jsem tento web a po letech ignorace jsem se zase do akvaristiky zamiloval. V létě se budu stěhovat a chci založit nějaké 250l akva pro skaláry. Ale toto akvárium nechá asi rodičům a tak do něj již investovat moc nechci. Nechtělo by se mi kupovat vícetrubicové světla (asi by bylo potřeba).

Chtěl bych, zda by mi někdo poradil jak znovu rozjet růst rostlin, co tam mám vlastně za rostliny. A tak nějak co všechno tam je špatně.

Tady odkaz na fotku akvaria img219.imageshack.us/…
Edit: Jo a zapoměl jsem, že kyselost mám dobrou, podle testu. Už ho nemám, ale tuším to bylo PH6.2 a byla to zelená barva a ve výsledku napsáno, že je to dobré pro rostliny. Pak jsem dělal test na železo a jsem na 0!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2009 20:49 Muž Yirka [9126] Re: Taema
Určitě ne,po léčbě je možno pokračovat v pravidelné údržbě nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2009 20:11 Taema Re: Yirka
Určitě, právě bych si to ráda nějak předem promyslela, popřípadě doobjednala rostlinky a další, co bude potřeba...mmch ještě k té léčbě, dneska byla poslední dávka (5.tý den) .. plánuji v pátek pravidelnou výměnu vody cca 1/4 ...není to proti ničemu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2009 20:04 Muž Yirka [9126] Re: Taema
Vzhledem k tomu, že nádrž je těsně po léčbě bych doporučil 2-3týdny s přestavbou počkat, aby se vše trochu usadilo. Jinak rybky vystavíš stresu, oslabíš je a nemoc se může rychle vrátit. (Mezitím alespoň řádně nastuduješ a promyslíš kam se chceš dostat).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2009 19:02 Taema Re: Eff
To bílé je křemen, vyzkoušeno octem....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2009 15:55 Muž filipsi [1295] Re: Taema
Me to bile jako vapenec neprijde, spise kremenne valounky, ale mozna na fotce blbe vidim. Zkuste v octe.
Ale i kdyby sumelo, muzes dno nechat a jen se bavit postupnym vyzbiravanim bilych kaminku. Tolik jich tam zas neni, a kdyz nejaky zustane, zadna katastrofa.
Mam jedno akva s ostrym sterkem, a funguje slusne uz dlouho. Nicmene na jemne kytky muzu zapomenout, vse se sazi docela blbe ....
Tak shrnuti - jestli chces akva hodne predelat, vymenil bych. Jestli se ti fakt do vymeny nechce, zkus ty bile kaminky a kdyztak muzes nechat. Ale bud pripravena na to, ze si jeste mnohokrat vynadas, zes to neudelala :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2009 15:34 nemesizer Re: prisavnik
jj presne tak ja som zo svojej 96 vcera tiez vyberal velke kamene presne koli tomu istemu problemu, usadzoval sa tam kal. Makacka na hodku a pol :-D

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 2675x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14100-vylepseni-akvaria-