No, to co jsem psal níže, byla moje zkušenost po šesti týdnech. Dnes po necelých dvou letech musím říct, že v kanceláři dvě helenky zlikvidovali všechny kružníky do jednoho a v celém akva jsou ze šneků jen tyto dvě heleny. Živí se krmivem pro rybky, které se naučily sbírat přímo z hladiny.
Ve 38litrovce se heleny rozmnožily a sežraly naprosto všechny šneky. Tam je přikrmuji odlovenými šneky z jiných akvárií, takže na dně je spousta prázdných ulit (foceno ještě loni, dnes je ulit zas víc).
A ještě k tématu kružník a překrmování. Všiml jsem si u mne, že kružníci se mi objeví, když je zavleču s novými rostlinkami, vždy jen v novém akvárku, kde se množí velmi rychle přesto, že nekrmím vůbec nebo krmím jen minimálně. Krmení si nevšímají, žerou řasy na skle a na rostlinkách. A po čase zase stejně rychle, jako se objevili, i zmizí. Ani v jednom akvárku se mi nepodařilo udržet je déle než 3 měsíce, všude zmizeli. Zůstávají mi jen okružáci (jejich množství kolísá podle toho, jak krmím) a v malé míře levatky, ale těch je taky jen velmi málo.
Takže toto je zkušenost s helenama a kružníkama po necelých dvou letech chovu