Sociální chování ryb
Ještě mě napadá jedna další možnost, ale ne moc dobrá a to ta, že ta druhá rybka má stejný problém jako ta mrtvá a postává na místě jen díky "předsmrtné apatii" Ramky jsou dost citlivé a je pravda, že je dokáže zabít i relativní drobnost, kterou by většina jiných ryb ani nezaznamenala
EDIT : když se tak dívám na osádku, tak bych si i tipnul na vodu. 6 ancíků + nějaká ta mečovka ve 150 litrech...to dlouhodobě může být u ramek dost problém
Ramky mam od prosince loňského roku a mladé nebyly. Že by byly páry jsem taky nijak nepozoroval.
Neřekl bych že by se loučila, spíš mě napadá, že prostě nerozumí tomu co ji partner tím že leží na zádech chce říct
Přepokládám že komunikují mimojiné pomocí barev i pohyby a pokud ryba zajde, barvy vyblednou, nebo ztmavnou, nehýbe se, mohou to být matoucí nečitelný signály.
Ad. sociální chování mě teď ještě napadly vrčivky a jejich zvuky
Pokud to byl pár, který už třeba i měl mladé a nemá tam jiného partnera, tak se prostě jen přirozeně zdržuje poblíž. U ramek bych nečekal žádnou podobnou situaci jelikož netvoří pevné páry
Starší reakce
Já mám razborky skvrnoocasé, pořád se schovávaly (byly v akva samy), barvy nic moc. Teď jsem jim přidal dvanáct kousků neonek modrých. Během jednoho odpoledne se ze všech stalo jedno hejno, plavou nadšeně spolu, razborky jsou nádherně vybarvené a už se neschovávají. Fakt plavou jako jedno družstvo
Ahoj,myslíte si že je možný,že nehejnová ryba se přidá do hejna ryb úplně jinýho druhu? Konkrétně zůstal mi v akv. jeden samec Platy skvrnité na dožití. Ikdyž jsem měl plat v akv. deset tak se nikdy nezdržovaly v hejnu a nikdy se neskrývaly. Před týdnem jsem k tomuto samci přidal hejno Okouníčků sklovitých (Pseudambassis ranga) a teď pozoruju,že samec platy se zdržuje v hejnu okouníčků a začal být plachý jako oni..
Starší reakce
Muzes tam zaradit aji cichavce a jiny ryby co se staraji o decka do rozplavání, ale nevím jestli je to sociální cítění
Julidochromis ornatus alebo iny...
Tyto ryby mají značné sociální cítění. Rodiče tvoří pár a společně se starají i o 4 generace mladých najednou, přičemž starší sourozenci se starají o mladší a chrání je.
toto je radost sledovat...
kladu len cca 10-20 vajec...-u mna vecsinou cca 10...
poter som "nekrmil" zvlast...a mal som asi 40ks
A co třeba příklad "parazitckého samce" u některých hlubokomořských ryb, kde má samice přirostlé k tělu maličkého samce, který jí slouží pouze pro rozmnožování. Některé druhy mohou mít dokonce samce dva. Krásné příklady sociálního chování najdete při rozmnožování různých druhů ryb. A co třeba skupinové lovy mořských druhů a naopak obrana potravních ryb, které se shlukují do obrovských rotujících hejn. Nebo krásné příklady sociálního chování při tření kaprovitých ryb. Je toho opravdu strašně moc.
Edit: Nebo komunikace ryb pomocí "výstražného nebo též poplašného feromonu" vypouštěného rybami při poranění kůže ...
Rovněž terčovci a jejich odchov potěru na sekretu je zajímavý.
A co cichlidky všeobecně. Popis uspořádání rodin ( párové, harémové), změny vybarvení ( třecí, úlekové, agrese). Péče o jikry. Je toho strašně moc.
Nevím jestli Ti to bude něco platné, ale pěkně je etologie ryb popsaná v knize Akvaristika od pánů Nováka a Hofmanna (vydal to tuším X-Egem v roce 1996).
Něco si z toho vezmu mě napadli akorát ty tlamovci...Dík Václav
socialne spravanie? ja neviem asi skus spomenut mrenky nadherne to su spolocenske ryby mozno zaujme ta ich zmena farby ked sa im nieco nepaci alebo nemaju svoj den, a este ako plavaju hore dole pri skle akoby hrali niaku hru :p mozes spomenut tlamovce ako sa staraju o mladatka, mecunka sa pred porodom mladat skryva aby ich nezozrali, labeo je rodeny samotar a provokant, chichlidy ramizerove a neonky alebo bojovnice? nic...?
Prosím o radu...hledám zajímavé modely sociálního chování ryb. Trošku jsem se uvázal dětem a tak hledám nápad na další povídání.. aby je to zaujalo..Dík Václav
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2329x