Rostliny a nedostatek železa
Já tam žádné nedostatky Fe nepozoruji. Pokud myslíš poslední fotku tak zbarvení nových listů je normální, Echinodory čerpají většinu živin ze dna svým ohromným kořenovým systémem. Mít měřitelné železo v nesyceném akváriu tak tím si spíš říkáš o průšvih. Pokud ho přidáváš skončí ve dně a ve filtru.
Obraz rostlin v akváriu koncem května a září 2018
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
teda s testy od rataje jsem měl vždy problemy, posledni co jsem si objednal jsem reklamoval a vymenili .. napsali spatne skladovani u nich cele dodavky...
když už test tak od Sera či JBL maji presnejší škálu a daleko přesnější vyhodnoceni...
To, že testem nic nenaměříš, ještě neznamená, že tam to železo nemáš a jak píšeš, rostlinám se daří, takže bych se tím netrápil.
0 07.10.2012 17:12 Luky89 Ať mi někdo vysvětlí, jak je možné, že mi rostlinky rostou, když test Ferrin od Rataje ukazuje nulovou hodnotu. Že by špatný test? Normálně hnojim Proflorem a ve dně mám i Bivoj.
Starší reakce
minimum? optimum?
cele toto znacne ulahcuje pouzitie Fe do dna...
...trebars JBL Florapol
Dnes sa na to ide asi fakt strašne vedecky...Pokiaľ nie sú rastliny chlorotické, tak by som obsah železa asi nijak neriešila..A keď už to musí byť, tak rozhodne kúpiť nejaké v chelátovej forme...Pretože to je pre rastliny najrýchlejšie prijateľné..Podľa Rataja by mal byť obsah Fe vo vode minimálne 0,3 mg/l a optimum je 0,4-0,5 mg/l.
Starší reakce
Myslím, že NIKO se na toto téma vyjádřil docela výstižně v tématu, které připomněl Johan.
Zkuste si to rozkliknout a přečíst.
rybicky.net/forum/5764 Já myslím, že Horác a nejen on psal už několikrát, že rostliny jsou si schopny trojmocné železo upravit pro dvoumocné, tedy pro sebe stravitelné a to pouze v množství které právě potřebují.
ja by som tam ten klinec nedaval lebo železo je pre krevetky smertelne nebezpečné ked tam chceš krevety
Které z těch dvou nemusí rostliny využít?
Jasný, jenže při zakládání s niama hýbu,doke nejsem spokojenej. Každopádně bude mít Bivoj něco do sebe. Když jsem ho dal k echynodorům, které ve staré nádrži už jen živořily, oba pustily šlanouny a zrychlily nasazování listů.
No a prave preto netreba moc hybat s tymi rastlinami
Ono sa to zvycajne dava pod echinodory a ine rastliny s mohutnymi korenmi, ktore sa casto nepremiestnuju (resp. nepremiestnuju sa vobec).
Hřebíky jsem zkoušel, ale bylo to podle mě úplně zbytečné
řek bych že je to tak jak říká milda87
Bivoje jsem tam nacpal. Akorát běda jak se přesouvá kytka, toho bordelu....
Lepsie spravis, ked pod kazdy z nich zatlacis ilovu gulicku, napr. JBL Kugeln alebo Bivoj od Rataja
Také jsem přečetl všechny témata věnované se hřebíkům a matkám do akva, včetně Horácovo mýtů a pověr, ale pořád jsem z toho jelen. Mám v akva 5 Echynodorů a ke každému šoupnu jednu matku, nebo matičku, dle velikosti. Myslím, že tím nic nezkazím, ale bude mě hřát pocit, že to tam je, než pořád přemýšlet jestli to tam narvat.
Hledej pořádně!! Hřebíky stačit nemusí.... Rostliny železo z nich nemusí využít-viz.dvojmocné a trojmocné železo...
0 05.04.2010 21:02 Marekkt – ako dosiahnut zelezo vo vode?
hemiantus cuba potrebuje CO2 a Fe. to co mam supnut pod rastlinku klinec ? ako to robil moj otec pred 25 rokmy?
Starší reakce
Mám 3 měsíce založené akva a rostlinkám se moc nedaří. Některé se začaly šklebit hned, jiné chvilku rostly jak blázen, ale pak je to přestalo bavit také. Vystřídalo se jich v nádrži už pár, ale příznaky mají všechny stejné. Dospělé listy uhnívají, dělají se do nich díry, po okrajích hnědnou, až zhnědnou celé. Nové listy sice vyráží, ale jsou jen drobné, bledé až sklovité. Zatím nemám příliš mnoho testů. Ale pH měřím pravidelně cca 7,2-7,4. Dnes jsem poprvé změřil i Fe a výsledek 0. Vyčetl jsme na fóru, že podle příznaků na rostlinkách, by to mohlo být právě tím nedostatkem železe. Ovšem v jiných vláknech čtu, že při takto vysokém pH Fe ve vodě sice je, ale nezměřím ho. Bohužel nejsem si jistý, jestli jsem tomu správně porozuměl. Můžete mi prosím poradit, co by rostlinkám mohlo chybět a jak je to se vztahem pH a Fe? Díky.
Starší reakce
....v letáku píšou abych při takovéto hodnotě aplikoval BIOFLOR..
Vsadím malíček, že test se jmenuje FERIN a pochází od výrobce BIOFLORU
Pokud test jen slabě zrůžověl, tak to stačí. Pokud zůstal čirý a nové listy rostlin jsou zelené a nežloutnou, pak bych se tím nezabýval. Klidně si všechny možné hodnoty měř, aby jsi měl přehled, ale do vody něco lej až když se projeví problém. Přebytek železa totiž dokáže úžasně podpořit růst ruduchy.
Edit: No jo, Ferin mi pravidelně ukazuje nulu i při přihnojování PMDD (i po 24 hodinách). Neboj, nedostatek železa bezpečně poznáš na rostlinách.
Já tam čtu, že je založeno déle jak před rokem. To už by se nedostatek železa na rostlinkách projevit mohl, ne?
Vypadají zdravě, viz moje nádrž.. Žádné uhnilé konce,jen sem tam najdu na hladině list...ale to je asi normálka..
(prosím nevykat)
Vzhledem k tomu jak dlouho je akva zalozene to asi na rostlinkach nepozna
.Zadnej bioflor tam zatim nedavej vzhledem k tomu ze jsi tam dal ryby tak brzo budes mit problemy i bez hnojiva.
A co vaše rostliny? Trpí nedostatkem železa? Pokud vypadají zdravě, netrapte se tabulkou...
Zdravím všechny,
dnes jsem si měřil výskyt železa ve vodě a naměřil jsem rozsah
0,0 - 0,2 mg Fe/L což podle tabulky je velice málo.
Chtěl bych poradit co mám přesně dělat
//v letáku píšou abych při takovéto hodnotě aplikoval BIOFLOR.. ale radši bych Vaše rady //
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1784x