Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátek s krabem / rakem

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Raci a Krabi 

Začátek s krabem / rakem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2020 12:33 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: KuBvA
Všeobecně se nedoporučuje chov různých druhů dohromady,když přijmete že občas o nějakou tu krevetu přijdete tak ano.Já bych to nedělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2020 10:14 Muž KuBvA [40]
Dobrý den může Panther krab být s krevetami ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2018 23:20 Muž lucasio [28] - Krabi rodu geosesarmaRe: Aninka
Z raků tam můžeš dát cokoliv z rodu cambarellus. A z krabů např. rod geosesarma. Ten má výhodu v tom, že má celou škálu různých barev.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2018 22:42 Muž Smetany [1226] Re: Aninka
Do akva děj tak max krevety a jestli ten dotaz zopakuješ ještě jednou myslím že tě redakce nakopne do p..... ano

Edit: ještě by šlo asi toto www.shrimp.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   30.12.2018 22:34 Aninka – Rak krab či cokoliv...
Zdravím,
mám 20l akvárko, které je teď prázdné protože jsem si pořídila větší, achtěla bych do něj nějakého zajímavého živočicha (přemýšlela jsem i o Gekonovi). Akvárko má 34x25x25 (dxšxv) poradíte mi prosím nějakého?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 08:35 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: adro
Kraba jsem měl, ale v mnohem menší nádrži, takže jsem jen navršil kameny na sebe. Pokud to ještě nemáš rozběhlé, můžeš si tam nechat vlepit nějaký skleněný schod, který zakryješ třeba břidlicí. Určitě bych to řešil přilepením/připevněním něčeho na zadní stěnu. Úplně nejjednodušší, ale ne zas tak elegantní by bylo na zadní stěnu zavěsit visací truhlík a do něho dát šutry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 04:29 adro – susina
Ahojte, je tu niekto kto riesil pre raka susinu? Mam 120l akvarium v Parathelphusa pantherina, lamem si hlavu ako vyriesit aby som elegatne urobil aby mohol vychadzat z vody.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 04:47 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Marian
Záleží na druhu raka,ale je to možné.Chov raka a kraba bych nedoporučoval (mají rozdílné požadavky na chov). Je velice málo druhů krabů co jsou zcela vodní,ostatní potřebují souš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 20:20 Marian – Rak a krab
Dobrý den mám doma raka asi měsíc , přibližně 6az 7 cm a už se mi dvakrát vysvlékl , je to možné?? a druhá otázka, chtěly by jsme koupit ještě kraba , mohly by být pohromadě? akvárium má 500litru takže prostor by bylo...??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.12.2016 18:35 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
S tím přiměřeným prostorem pro zvířata je to celkem problematické. Teritorium živočicha je obvykle úměrné jeho potřebám k zajištění potravy a rozmnožování. U rysa je to i 80 čtverečních kilometrů, u myši to může být třeba jenom pár čtverečních metrů. Pamatuji si na jednu dámu, která vehementně kritizovala zoologické zahrady s tím, že zvířata se tam nemohou volně proběhnout, zatímco v Africe mají desítky čtverečních kilometrů savany. Jak její tvrzení koresponduje s pohledem na savanu, kde jsou tisíce antilop a každý sameček má pro sebe teritorium pár desítek čtverečních metrů. Ze svého plácku nemůže, protože by od sousedního samce dostal na frak, případně by o svůj plácek přišel. To i v té zoo má více prostoru. Mezi tím korzují samičky a vybírají si nejzdatnějšího nápadníka. Samozřejmě že toto teritorium mu nevydrží celý rok, protože během krátké doby by svůj plácek vypásl a pak chcípl hlady. Proto tato zvířata migrují. Jinak jsou ale celkem líná a pokud by se jim po celý rok poskytla stravy, z toho plácku by se nehnula. Podobná situace je i u těch raků. Pamatuji si na situaci z doby asi před padesáti roky. Bydleli jsme tehdy ve Vítkovicích a sousedovic kluci se šli koupat do Ostravice. Z jediné tůně vytáhli a donesli asi dvanáct dospělých raků říčních, přičemž určitě jim spousta raků utekla. A určitě každý z těch raků měl svoje malé teritorium a musel si dávat pozor na své sousedy. Těžko se to dá porovnat s chovem v akvárku, kde si obvykle pořídíme jeden pár a snažíme se, aby se jim nic nestalo a neublížili si. To v přírodě nefunguje. Tam prostě platí zákon silnějšího.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.12.2016 17:38 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Jak můžeš vědět, jak rak uvažuje? A už jsi viděl zakrslíka ve větším akváriu, jak doslova běhá po dně, jak je aktivní, o všechno, co je v AQ, se zajímá a vše zkoumá? Asi ne. V malém AQ ani nic takového nemůže dělat, protože tam ten prostor prostě nemá. To je podobné jako v ZOO zvířata v klecích. Také se tam povalují nebo běhají z jednoho rohu klece na druhý, prostě jim to MUSÍ stačit, když už tam jsou zavření, změnit to nemůžou, bohužel. A že v atlase není zrovna u ráčků uvedena velikost AQ (spíš ale plocha), co ti brání použít selský rozum. Ta třicítka pro takovou spoustu raků JE skutečně moc malá.
Ale škoda slov...
Už bych to nerozebírala. Každý si řekl své. Shody nedojdeme, takže nemá cenu o tom dál polemizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.12.2016 15:05 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Jak si myslíš, že raci vnímají prostor? Podle mě si rak neuvědomuje: "Tady mám hromadu místa, zde jsem šťastný." Spíš uvažuje: "Podle chemizmu vody cítím, že támhle je žrádlo" nebo: "Stojím, čekám, jak se něco pohne, chňapnu po tom."
To, jestli rak je nebo není ve vyhovujícím prostoru, poznáš, nakolik vyroste. Zmiňovaný CPO z 1,8 sklenice, šel do té sklenice jako týden staré raččí mimino (tenhle jeden zrovna nebyl poškozený, ale omylem jsem ho odkalil při výměně vody). Byl tam sám, v té velikosti měl prostoru hromadu, nic ho neohrožovalo. Když jsem vyhodnotil, že dál neroste, věnoval jsem ho na chov člověku, co měl místa dost.
Dát většího CPO do sedmi litrů je úplně v pohodě. Všichni poškození CPO bez klepet se v takovýchto nádržích vždy kompletně dali dohromady. Dál jsem je vždy dával v perfektním stavu.

P.S. Ano v třicítce. A opakovaně je množím. Zatímco ve dvou násobně větších nádržích a s rybami, jsem ještě malé neodchoval. Co je podle tebe lepší?
Ona třicítka je z račího pohledu nesmírně členitý biotop se spoustou řas, detritu a skrýší (mezi listy) i pro malé ráčky: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.12.2016 14:43 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Jestli sis nevšiml, tak já píšu výhradně o prostoru, nikoliv o uhynutí. I v miniprostoru ta zvířata mohou přežívat, to nepopírám, ale na jaké to je úrovni? To ty si nepřipouštíš. I když neumírají, mají co žrát, tak těch pár litrů, se kterými se tu chlubíš, to je dost špatně. Odpovím na jaké to je úrovni. Na hodně blbé. Nevím jestli to víš, ale existuje termín trápení chovem (a nemusí to být fyzické trápení), což já to u tebe tak vidím. Tím bych se tedy nechlubila.

To, co prezentuješ, to mi rozum fakt nebere:
1) Jednoho ráčka jsem měl měsíce na západojihozápadním okně ve sklenici 1,8 litru. Vyloženě tam byl na práci. Některé dni v teplotě pŕes 30°C. Jediný problém, že moc nevyrostl.
2) Jiný CPO žil měsíce v 7 litrech u balkónových dveří na podlaze. Podobné podmínky, vyrostl víc.
3) Další žil v plastovém boxu na západním balkóně, přežil v něm největší letošní vedra a stěhoval jsem ho dovnitř v říjnu, kdy teplota klesala na 5°C. Byl suverénně největší a v nejlepší kondici.
Všichni tři byli expedováni do těchto nádob jako přebyteční, když se CPO v 30 litrech opakovaně rozmnožili a potřeboval jsem ulevit tlaku. Většinou bez klepet a tak.
EDIT: A promiň, abych se pousmála (smutně). Ve třicítce a množství úkrytů pro 9 ráčků? To si snad děláš srandu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2016 12:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Fotka k příspěvku Začínal jsem s devíti CPO ve třiceti litrech a s množstvím úkrytů. V pohodě vyrostli, začali se množit. Stres (a chybějící klepeta) poprvé nastal, když první mláďata dorostla a bylo jich tam dospělých a dorůstajících asi dvacet (plus další drobní). To už začalo být těsné. Všechny postižené ráčky jsem izoloval a stres povolil.

Opakuju - závisí na členitosti nádrže a množství úkrytů a únikových míst. Obrázek. Koule, 12l, tři CPO (sami). Hodně řas. V pohodě. Nedivil bych se, kdyby se v tom rozmnožili (jeden sameček se už pokusil, ale samička byla větší, než on a vytrhla se mu).

P.S. Jájo: U ráčků poznáš, že mají stres, pokud se poškozují. Pokud se nepoškozují, je to v pořádku.

Omlouvám se, neodpustím si.
Jájo:
Každou chvíli v denících jiných lidí čteš o tom, co komu uhynulo. Občas je to vyloženě vložil-vyndal, vložil-vyndal. Kolikrát při mých "pokusech" čteš v denících, že mi něco uhynulo? Rostliny nebo živočichové? Při množství, které mám, minimálně. Moji CPO ryby konzumují minimálně, protože uhynulé ryby prostě nemám. Místo toho přebytky distribuuji občas jiným akvaristům. Vzrostlých CPO jsem rozdal asi 13.
Fakt si, Jájo, myslíš, že je fér má akvária, ve kterých téměř nic nehyne, okomentovávat, že se ti otevírá kudla v kapse?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2016 12:12 JoKa Re: Jája
Co bych k tomu chtěla říct, je to, že cpát ráčky do pár litrů je s prominutím zhovadilost. To fakt ne. To si nezaslouží. Pár litrů mám na mysli i miníčko o velikosti stran 30-40 cm.
Psal jsem. Má to 25l čistého... Já je tam ještě nedávám, byl to nápad, co se mi včera líbil. Raky jsem nikdy neměl, tak nevím, jaké prostorové nároky mají. Navíc i atlase jaksi chybí informace, co je u ryb, minimální velikost nádrže...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.12.2016 11:59 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JoKa
A jak je velké to AQ, kam chceš dát ráčky? Nějak jsem nepostřehla rozměr - čtu to zpětně, tak nevím, jestli jsem to přehlédla, nebo to neuvádíš. Co bych k tomu chtěla říct, je to, že cpát ráčky do pár litrů je s prominutím zhovadilost. To fakt ne. To si nezaslouží. Pár litrů mám na mysli i miníčko o velikosti stran 30-40 cm. Do té čtyřicítky bych dala maximálně jednoho nebo pár, protože pak hrozí, na malém prostoru hrozí,že se budou fest prát, neboť si budou neustále ujasňovat pozice, pokud by jich bylo víc. A ti slabší by něměli kam utéct. A ruku na srdce, proč by měli strádat, proč by se na nich měly dělat pokusy. Jsou to živí tvorové, tak bychom k nim, ale i k jiným živočichům měli přistupovat. Takové pokusy, co tady prezentuje Jirka, se mi fakt hodně příčí, doslova se mi otvírá kudla v kapse. Možná nebudu jediná. Každé zvíře si zaslouží vhodný prostor a podmínky pro život. A určitě si nezaslouží na jejich úkor experimentovat. Také jsme měli doma ráčky - pár v AQ s plochou 80 x 30 a byla to pěkná podívaná. Určitě lepší, než se dívat na ráčky bez klepítek a s vyšlapanou cestičkou v detritu okolo skla. Ještě je nemáš, tak o tom zauvažuj, zda to za to stojí. Placky bys taky nenacpal do stovky, nebo ano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2016 11:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jarry
Můj názor je, že Truly už nějakou dobu řeší věci, na které bych se vykašlal. Planárie, když bych viděl, bych zbíral ručně, realizoval sadu drobných výměn vody, pokud by mi moc vadili, zlepšoval podmínky v nádrži, snažil se o maximální progres rostlin. Kdyby bylo planárií fakt moc, koupil bych nebo si vyrobil past na planárie.
Je jedno miniakvárium bez ryb, kde jsem je vídal často, ale roční zběr a ráček CPO způsobili, že se už navolno nepromenují. Jinde se sem tam jedna objeví, ale nevadí. Věřím, že jsou víceméně všude, ale je jich tak málo, že je nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.12.2016 00:36 JoKa Re: JirkaŠčobák
Toho slunce zrovna moc není... Možná na jaře.
Ale jak jsem slíbil, ráno dám fotku "experimentu", jak vypadá 12h po založení...

Edit: mám třetí lahvové - kamarádím se i s těmi, co nemám rád... :-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.12.2016 00:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Že mě nemáš rád mi nevadí. Líbí se mi, že zkoušíš takovéto akvárium.
Držím palce a dej pak fotky affinisek, protože mě samotného zajímá, jakou budou mít na slunci barvu (že se v kvalitním odolném rostlinném akváriu bude dařit CPO, nepochybuju).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.12.2016 00:28 JoKa Re: JirkaŠčobák
Na rostliny v tomto případě úplně kašlu... Chci ráčka... :-D

OK, za tři měsíce budu mít raka... Pokud tedy, v podstatě Tebou založený, experiment, bude fungovat... ;-)

Edit: ale moc se neraduj, pořád Tě nemám rád... :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2016 00:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
:) Upozornění, přestože ho možná s rostlinami, co plánuješ, nebudeš potřebovat: Lidé říkají, že CPO rostliny nepoškozují. To je sice pravda, nicméně malé akvárium s nimi ve větším počtu nebude, co bylo. Pokud máš nějaký kobereček, časem možná i odejde (přišel jsem o Micranthemum micranthemoides v 30 litrech díky devíti CPO). Pokud se jedná o křehčí biotop, mohou nastoupit víc řasy, protože se rostlinám nebude až tak dařit, jako s krevetkami (stalo se v 11 litrech s Flamingem a se sedmi dočasně ubytovanými C. diminutus, kteří jsou menší, než CPO).

Ano, takto definované v tom můžeš dlouhodobě chovat 4 kusy CPO.

P.S. Pořiď si co nejmenší. Čím menší, tím lépe si zvyknou na nové (ale to ti asi neříkám nic nového, s krevetkami nebo rybami to platí stejně).

P.P.S.
1) Jednoho ráčka jsem měl měsíce na západojihozápadním okně ve sklenici 1,8 litru. Vyloženě tam byl na práci. Některé dni v teplotě pŕes 30°C. Jediný problém, že moc nevyrostl.
2) Jiný CPO žil měsíce v 7 litrech u balkónových dveří na podlaze. Podobné podmínky, vyrostl víc.
3) Další žil v plastovém boxu na západním balkóně, přežil v něm největší letošní vedra a stěhoval jsem ho dovnitř v říjnu, kdy teplota klesala na 5°C. Byl suverénně největší a v nejlepší kondici.
Všichni tři byli expedováni do těchto nádob jako přebyteční, když se CPO v 30 litrech opakovaně rozmnožili a potřeboval jsem ulevit tlaku. Většinou bez klepet a tak.
Teď na podzim jsem je pozbíral a vyexpedoval jednomu akvaristovi, který je neměl. Tolik představa, co CPO vydrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2016 00:04 JoKa Re: JirkaŠčobák
říkal bych: "Překvapuji sám sebe
Bez jakékoli urážky, teď jsi překvapil i mě!! Opravdu poprvé, co jsi na tomto fóru registrovaný, jsi mi dal skutečnou radu! A to myslím vážně, bez nadsázky, urážky, bez čehokoli, přivedl si mě na myšlenku... Ráčky ještě nemám a nikdy jsem neměl...

Takže myslíš, že až se akvo zaběhne, měsíc s plži, další měsíc s krevetkami, tak můžu další měsíc (3 měsíce od založení) chovat (opravdu efektivně chovat, nikoli experimentovat) 3-4 kusy ráčků?? Na krevetky dlabu, těch mám "rybník" a akorát jimi přikrmuji terčovce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2016 23:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Karnal, JoKa
Karnal: Hele, akvárko postavené na sagitarii! Vysoce sympatické!

JoKa: Jde ti o krevetky? Obyčejné? Pak brnkačka! Mám stabilní populace v pěti akváriích a jednotlivce v x nádržích. Krevetky jsou živočichové, kteří mají rostlinné akvárium bez filtrace v oblibě a když to je ještě s řasami, budou šťastné.
Jediné, s čím se bez filtrace peru, jsou krystalky. Úhyny obyčených krevetek ve všech nádržích dohromady spočítám na prstech jedné ruky, ale na krystalky potřebuju ruce obě. Stále nějaké žijí, ale prosperitu si představuju jinak :(.

P.S. I ráčci CPO jsou v pohodě. I C. diminutus. I japoniky (ty se ale, samozřejmě nemnoží). I macrobrachium bylo v minulosti fajn. A dokonce, když jsme u vody, mi v 5l kýblu na balkóně žijí od léta blešivci potoční (včera jsem na ně koukal, jsou tam).

Davidi v pohodě.

CPO - hm. Množím je ve třiceti litrech. Jeden, dva, tři kusy v pohodě v dvanáctilitrové kouli. Klidně i dlouhodobě. Ale ve dvaceti litrech bych je s krevetkama nemíchal. On v zásadě neexistuje bonus, co by CPO v akváriu udělali a krevetky ne. Spíš obráceně. Krevetky se dostanou úplně všude, CPO ne. CPO trochu ušlapou některé rostliny, krevetky ne. Jediný bonus je, že pokud se bavíme o zelené vláknité řase, dokáží ji CPO po nějaké době na dně místy ušlapat na docela příjemný kobereček.

Prostě - pro 4-5 CPO to malé není, ale pak bych měl jako prioritu CPO a krevetky použil v menším nožství "na práci" a jako náhodné krmivo a když by se náhodou množily ony i CPO, říkal bych: "Překvapuji sám sebe."
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2016 23:25 JoKa Re: Karnal
Konečně jsem se posadil k PC a otevřel lahvové. Ten telefon, za střízliva, už mě iritoval... :-)

Jak jsem psal, zatemnit můžu vždycky, sám jsem si říkal už dnes, že by tomu nějaký tmavý igelitový pytel na zadní stěně neškodil... :-)

Ale chápej, toto akvo jsem založil, jen abych Jiřímu (má rád experimenty), ale i sobě, než to budu kritizovat, dokázal, že takto "rozumná akvaristika" provozovat nejde... Proto se ho také ptám na rady, jak to udělat, i když je asi ani nepotřebuji.

Pokud ta palba světla nebude vadit krevetkám (plži si myslím to moc neřeší), řasa mi v tomto případě vadit nebude. O to méně ty plže budu muset krmit... Navíc, pokud jí bude hodně, neznám lepší krmení, než jí stěrkou seškrábnout a celou stěrku dát do akva k mladým ancákům. Budou na ní "bydlet" týden.

Celý tento svůj experiment jsem pojmenoval "Lechtátko". Je to opravdu do budoucna jen šnečkárium. Pokud se poštěstí a lechtátko bude fungovat, budu rád. Šneků jsem ještě nikdy, za 25 let co fušuji do akvaristiky, neměl dost. A pokud to fungovat nebude, budu mít alespoň zdokumentované argumenty pro Jiřího, až bude zase radit začátečníkům, že nepotřebují filtr!!!

Pod pojmem "rozumná akvaristika" si představuji akvo, kde není přerybněno, s ohledem na objem. Proto bude pro můj experiment rozhodující přidání a prosperování krevetek. Ty jsou, podle mého názoru, daleko náročnější na kvalitu vody, než většina běžných tropických ryb. Proto, když ty budou prosperovat, množit se, rád se Jiřímu omluvím a uznám, že měl pravdu a já nikoli... Krevetky tedy budou "etalonem prosperity".

Samozřejmě, vše budu dokumentovat a k Romanově radosti, jsem se konečně odhodlal, že něco napíšu. Experiment lechtátko, nechť je k tomu počátkem...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2015 09:18 Muž klepáčovi [2] – mexický nebo texaský
Dobrý den,

na výstavě mě zaujali ráčci tak přemýšlím že bychom si pořídili mexického nebo texaského ale než se do něčeho pustím chci se zeptat zda je to dobrý nápad naše akva viz prezentace (9x tetra ohnivá 5x pancéřníček zelenavý a jeden ancík s dvěma pavákama na dožití - omyl z mých začátků, dále máme asi 50 krevetek red cherry) akvárko je celkem hustě zarostlé s dostatkem skrýší v kamenech. Nyní je celé dno osázeno eleocharisem pustila takže až to zaroste bude podle mého názoru dost schovek. teď ale vyvstává otázka kolik kousků jakého pohlaví a zda nebudou napadat malé tetry a krevetky. :) děkuji za odpovědi

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 15:34 Žena Turbínka [2558] Re: predator3313
To akvárium o kterém je řeč je stejně velké jako moje odchovna 30*20*20. Osobně mi to přijde tak hodně na hraně, proto dávám dotaz do pléna. Asi z toho udělám další odchovnu nebo zase krevetárium ano Hezkých krevetek není nikdy dost :) Ty akvárka se ňák rychle množí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 15:22 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: Turbínka
Já osobně bych ho do takle malého akvárka nedával. Dost sice záleží na rozměrech, pokud by to akva mělo dno jak píše Legioix 30x20 tak by to asi šlo. Ale já bych tam raději šoupnul tucet krevetek než jednoho ráčka.
Nicméně mojim CPO se nedaří ani ve velkém akvárku, tak nvm zda mám právo radit :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 15:09 Žena Turbínka [2558] Re: Legioix
Díky za informaci, já zatím jsem našla pro ráčka minimum 15 l a pro pár 30 l. Ale tak jako tak je to dost na hraně, asi ráček nebude nebo budu muset přifouknout nádrž :-) A do mých současných nádrží se nehodí :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 14:40 Muž Legioix [574] Re: Turbínka
Podle těchto stránek je minimum 30x20x20 cm což je těch 12 litrů: akva-tera.webnode.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 12:48 Žena Turbínka [2558] – Ráček ano či ne?
Ahoj, mám možnost pořízení dalšího akvária. Objem by byl 12 l, filtraci bych volila asi bublifuk, krycí sklo, živé rostlinky, dno, nějaké schovky (menší kokos, kameny), atd. Zajímá mne Vás názor, zda by tento malý prostor postačoval pro chov jednoho raka mexického zakrslého k normálnímu životu nebo zda by to bylo spíš na hraně a ráček by byl chudák. Díky :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 19:56 drahoczek Re: sony14
O.K. dík všem. Tak to asi koupím jen ráčky CPO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 19:39 Muž sony14 [43] - Raci, krabi, krevetkyRe: drahoczek
Pozri moju prezentaciu ;)
S najvacsou pravdepodobnostou pozeru, a moze ti zmiznut aj nejaka krevetka alebo razborka.
Ti moji sice neboli totalni likvidatori ryb ale vedeli prekvapit a obcas nieco zmizlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 18:20 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: drahoczek
bude :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 15:11 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: drahoczek
Já sice velké raky nechovám, ale pokud vím tak všichni ničí rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 13:42 drahoczek – Rak modrý (floridský)
Zdravím, chci si pořídit raka modrého floridského - pár. Mám akva 100x40x50, v něm razbory hegelovy a asi 10 krevet. Zarostlé je dost rostlinou Vallisneria spiralis. Nebude mi tento rak rostlinu ničit a požírat razborky?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.11.2012 22:11 Muž Chem [837] Re: Qwaz
Uz je to pod mym prispevkem v odpovedich dalsich psano - pokud uz akvarium zapachalo, znamena to, ze hodnoty NO3, ale i dalsich latek, ktere negativne pusobi na koryse, byly velmi silne nadlimitni. Rak velmi pravdepodobne zemrel na otravu, ale ne primo zradlem, ale na otravu dusikem a dalsimi latkami, ktere se tvori, kdyz neco (treba i ty rostliny) hnije. Vzdy, kdyz se prekrmi, melo by (zvlaste u nadrzi pod 100 litru) dojit k rychlemu odsani prebytecne potravy a nepodavat dalsi.

Druhy rak nezemrel proto, ze ma vyssi toleranci k dusiku apod. Vzdycky nekdo umre prvni (to samozrejme plati i o smrti starim atd.) Pokud chces zabranit dalsi smrti, doporucuji
1) Odsat vsechny zbytky potravy a hnijicich rostlin
2) Vymenit alespon 1/2 vody v akvariu za (idealne odstatou) vodu bez dusicnanu (to jsi uz mozna udelal, pokud jsem Tvuj prispevek dobre pochopil)
3) Navstivit par stranek o akvaristice a precist si neco o zakladani a udrzbe akvaria - snazit se pochopit logiku uzavreneho ekosystemu. Pro zacatek urcite bude stacit nastudovat tuto peknou, prehlednou a vystizne zpracovanou stranku: www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 21:42 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: Qwaz
Nemôže sa ten oranžový rak len zvliekať? Zmenili sa podmienky v akváriu, rak leží na chrbte a sem-tam sa pohne, mne by to prišlo celkom logické. Pokial teda biely rak žije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 21:29 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Qwaz
Ne.. kdybys zavčas zase vylovil to cos tam nasypal, nesežrali to a zůstalo to tam ležet a vesele se to tam začalo rozkládat, tak ještě žije ;-)

a že pořád žije bílý.. no asi je holt odolnější :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 19:01 Qwaz Re: romant
Moment, to jako kdybych nepřidal další potravu, tak ještě žije? A co ten býlí, ten je naživu pořad, nějaké vysvětlení prosím... ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2012 18:26 R Muž romant [27987] Re: Qwaz
Podle mě jsi ho zabil Ty, tím jak jsi tam nasypal a ono se ta voda začala kazit, to bych řekl že je ta příčina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 18:22 Qwaz
Zdravím, dnes se mi zřejmě otrávil z potravy rak (procambarus clarkii super orange) :-| . Když jsem mu před třemi dny koupil souseda ( white snow) dal jsem do akvária hodně potravy, ktera se tam do dnes válela. Dnes jsem nasypal novou várku jídla a všiml jsem si, že šahnul po té staré granuli, vzápětí se celý jakoby sroloval a veškeré nohy směřovali nepřirozeným směrem. Když jsem se ho snažil otočit a otevřel akvarko, dostal jsem strašnou ránu od zápachu linoucího se odtamtaď. Měl tam totiž kytky které ničil a nejedl, já myslel že to vychytá filtr, ale zřejmě ne. Otazka je jesltli ho zabila ta potrava nebo ta voda, podotýkám že býlí rak žije. Každopádně ten oranžový je pořád v akvárku a občas pohne tykadlem, voda je vyměněná písek na dno jsem už raději nedával,. Mám toho raka vyhodit , nebo múžu doufat že to ještě vydejchá? Díky všem za odpovědi. :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 18:31 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: majka0007
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 17:43 Žena majka0007 [108] - Amerika
Čaute... Pozerám, že tu treba napraviť dôstojnosť témy. Ak teda je niekto, kto chová nejaké tie klepietka, môže napísať ako na to? Resp. aj to, čo sa na nete nedočítame (finty, triky, čomu sa začiatočníci majú vyvarovať a podobne). Za každý seriózny príspevok ďakujeme. :-) potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 20:19 khopikcopin Re: scorpion075
no já myslel aby mi je nesežral smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 18:12 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: khopikcopin
Docela jistě! I krab potřebuje vitamíny :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 17:34 khopikcopin – ???
dobrý den chtěl bych se zeptat jestly s krabem červením vietnamským muže být několik suchozemských a vodních rostlyn

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 15:19 jose Re: Daniel
12l je na cpo malo, max dimitus alebo texanus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 15:16 Galbatorix Re: Daniel
do takeho maleho , miniraka CPO , Cambarellus patzcuarensis Orange ,2 , maximalne 4 kusy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 15:01 Daniel – Začátek s krabem/rakem
Dodrý den,
chtěl bych si pořídit raka (vodního) čí kraba. Je lehčí na chov rak nebo krab? Stačil by pro nějaký druh malé akvárium o rozměrech výška 20cm, délka 20cm a šířka 30cm? A mohl by nějaký krab být s nějakou vodní žabkou.
Děkuji, Daniel

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 2008x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12865-zacatek-s-krabem-rakem