Hygrophila corymbosa
Tak od té hnědovky ty kořeny nebyly. Jsou skutečně od ostatních rostlin.
Starší reakce
Pokud rostlinky jdou jinak dobře, tak zkus vzít nůž a porušit kořeny ve dně. U Echinodorů se to dělá běžně. Tím, že narušíš kořeny, tak se začnou obnovovat a ty co ti teď trčí tak odumřou a pak bys je měl normálně odkalit. ;)
Pokud nic nenarušuje dno, je celkem normální, že za čas kořeny rostou všude kde to jen jde.
...to jak to roste nahoru? Nesetkal jsem se s tím ještě a v druhé nádrži to není.
omg - to mě nenapadlo - jo, je vedle. Já ho tam více méně jen položil a on se chytil. Dneska jsem do toho nechtěl hrabat, ale až budu měnit vodu, tak to zkusím vytáhnout.
A nebudou to kořeny spíš od toho Microsoria, které máš píchnuté v substrátu? Pro hnědovku je lepší, když je uchycena na dekoraci, má podobně jako Anubiasy vzdušné kořeny, ne? A tak je dost možné, že se její kořeny derou ven, páč se jim v substrátu nelíbí ... ;)
Není nízká vrstva substrátu?
A mě zase napadlo, že se ji tam nelíbí a dere se pryč,
.
Omlouvám kvalitu, je to narychlo. Nádrž je založena cca 6 týdnů, zatím bez osádky, krom pár slimejšů.
Dostatek, možná až nadbytek živin, a tak rostlinka prosperuje a vytváří tak hustou kořenovou síť, která roste tak bujně, že roste i nepřirozeným způsobem - vzhůru ze substrátu.
Nevím, ale bylo to první, co mě napadlo. Určitě bych v tom nehledal nějakej problém, spíš doopravdy to, že se rostlince daří, až moc
Rostlina roste a prosperuje, ale pozoruju, že kolem ní v okruhu cca 10cm rostou ze dna kořeny nahoru. Jedná se o drobné - takové nitkovité odnože a jejich celkem dost no a nevypadá to hezky. Základ dna je Ratojovo Staré dno a pak vrstva Dennerle Nano Sulawesi. V druhém AQ to nepozoruju. Vedle ní roste ještě Ludwigia Repens, ale řekl bych že kořeny patří k Hygrophile. Ví někdo v čem je problém?
Starší reakce
ja mam sice taky minima, ale uplne minima mi teda neprijde, spis medima
Ne ne, minima to fakt nebyla.
Ne, ne - na vás. Jde o tu fotku. Myslím si, že "minima" by takto z akvária vylézt nedokázala. (Nějakou dobu jsem ji pěstoval.)
Moje určitě ne
ale to asi bylo na vaška co.
Jste si jistý, že to byla var. "minima"?
Děkuji za odpovědi.
Já ji kdysi měl ve staré nádrži a moc se mi líbila. Chtěl jsem ji opět, ale nemusel jsem to jak rostla. Právě proto jsem koupil kultivar minima a myslel jsem, že se bude hezky držet při dně. Jenže už jsem ji jednou pinzetou zastrkával co nejníže a tak má stonek už cca 8cm v substrátu a dalších 5cm už je zase nad bez listí. Bál jsem se ji stříhat.
Vašek napsal: Stonek by rostl tak dlouho dokud by se nezlomil, nebo se někde zastaví?
U mě to s ní dopadlo takto. Kdybych ji nezastřihnul, tak roste dál.
rybicky.net/nadrz/15694/36.jpg Obvykle vyroste tak, že se její listy povalují na hladině a od spodu začne strácet listy, záleží to na intenzitě osvětlení, kterého se stonkovkám ve spodních partiích povětšinou nedostává, takže je dobré je sázet tzv. za něco, aby ty holý spodní stonky nebyly vidět.
Edit: Výška nádrže je samozřejmě důležitá.
tak k tomu jsem nikdy nedospel
ale jednou se mi stalo, ze kompletne shodila vsechny listy a mel jsem tam jen pahyl, ktery ale po case obrostl listy po cele delce...
Děkuji a ještě co se stane pokud neustřihnu? Stonek by rostl tak dlouho dokud by se nezlomil, nebo se někde zastaví?
normalne ustrihnes ten vrsek a zasadis a ona zakoreni, takhle to delam ja a bez problemu
Starší reakce
Já to takto dělám roky a nic nezahnívá.. teda nic co by stálo za zmíňku. Další živiny pro dno a pro rostliny. Buď obrazí a přežene zasazené řízky a nebo se prostě rozloží.
položit ruku na dno a mezi prstama pomalinku vytahovat zbytek rostliny jsi zkoušel? Nic lepšího mě nenapadá
no presne o tom píšem..ostávajúce korene v dne - proces zahnivania..
Anebo si udělat speciální, velké, moc velké, strašně moc velké akvárko jenom pro tuto rostlinu. I když to asi taky není úplně dobrý nápad. Co mě ještě tak zlehka napadlo, jestli je tam trochu místa, tak vzít žiletkový nožík a opatrně zajet do dna a pokusit se uříznou stonek těsně u kořenu. Ale to by potom mohly ty kořeny zahnívat ne? Takže asi další blbej nápad
no hej..ale to strihnem tak 2x a bude akvarko plne..tak potom ostáva len rozdávať tie štiepiky
Nech ji tam, znovu obrazí a poroste dál. Mam ji takto u sebe a v pohodě si roste.
taktiež mám hygrophila corymbosa a premýšľam nad tým ako to poriešiť s tým strihaním vrcholov..odstrihnutý vrchol sa da zasadiť, ale čo s tou spodnou stonkou ktorá už bude mať určite korene do polky dna keďže mám AquaClay a korene rastlín v tom riadne prosperujú..
Starší reakce
A je po problému
Díky
Nebo tak.
Popravdě řečeno bych se bez toho nejradši obešel... Navíc ta Corymbosa rostla nejrychleji ze všech a bez problémů půl roku. A ostatní rostliny taky prospívají. I Anubias přibývá. Možná bude nejjednoduší jí obětovat a zkusit jiný druh.
Aha! Už si to vybavuji!
Mnooo..., divná hodnota ani ne, spíš nesmysl.
A tak nechcete ten CO2 testnout? (Ve smyslu zkusit ho přidávat.)
Na tom obsahu jsme se tenkrát moc neshodli. Podle testu od Tetry je tam okolo 16mg,teď mám už jen Seru, která ukazuje jen OK. Čísla žádné
Vim,bez hnojení to je divná hodnota...
Zkuste testnout CO2.
Není se za co omlouvat.
Nádrž má 100L vody a CO2 nepoužívám. Svítím 11hod denně 2*T8 18 W 840 a 1*T5 24 W 830. Listy se rozpadají od prostředka. Kraje jsou svěží,zelené a v prostředku se začne dělat díra. Zůstanou jen ty žilky. A takhle to postupuje dokud list neupadne.
Omlouvám se, ale mám toho nějak moc, takže si jednotlivé "kauzy" občas nevybavím...
Zkuste popsat, jak vypadá proces toho rozpadu mladých listů poté, co vyrostou nové.
A můžete připomenout, jak jste na tom se světlem, velikostí nádrže, případným přihnojováním CO2?
Riskantní myslíte kvůli řase? Možná si vzpomenete,nedávno jsme spolu řešili (a vyřešili)problém se sinicí. A radil jste mi, krom jiného, experimentovat s poměrem živin N a P. N už trochu obsahuje vstupní voda, tak trochu zvedám P. Nevím jestli jsem tu radu pochopil správně, ale po těchto změnách se rostliny zlepšily a po sinici brzy zmizela i roducha,nebo co to bylo. Ještě jednou DÍKY. Jen ta H.Corymbosa začala nějak živořit
. Ale třeba se jen změnili podmínky tahle rostlina tam prostě nepůjde...
Pokud vám kytky nejedou jak o závod, nepřidáváte (relativně hodně) CO2 a nesvítíte "řádně, jak se má" (
) je přihnojování fosforem docela riskantní.
Proč přidáváte fosfor?
Toho železa tam asi tolik nebude, podle FERINU něco okolo 0,3mg. BRUTUSU přidávám 15ml vždy při výměně vody (jednou za týden až 10dnů). Ještě k tomu přidávám 5ml FOSFORU (doplň.složka PMDD).Obsah fosforu je do 0,5mg.
Ty nové listy se rozpadnou vždy,když vyrostou další nové. Takže tam mam vždy jen jedno patro
Nebude to tím, že je to nejrychleji rostoucí rostlina v nádrži?
To nevim. Já CO2 dávám a všechno roste opravdu ukázkově, ale ona ne
Jinak dotyčný kolega pokud vim, tak CO2 dává už dlouho
...No my jsme dneska došli k zajímavému závěru s kolegou na akvarko.cz. Zřejmě bude na vině světlo u této rostilny... to rozpadání se neděje u přistíněných rostlinek nebo u rostlin co jsou více v hloubce...
A není to náhodou ten kolega, co jsem mu poradil, aby přidal CO2 a on zrovinka dnes konstatoval, že to zafungovalo?
A konstatoval to v debatě s vámi!(?)
Genetická vada od výrobců...
Zajímavá hypotéza...
Aha tak to jo
Nedočet jsem ji do konce s tim upadnutim
Řešil jsem Jiřího větu o nových listech: Začíná to vždy od prostředka, zůstanou jen "žilky" a pak upadne celý list
No to sice jo. Ale jde o to co pod tim rozpadem myslíš. Pro mě je rozpad to, že nejsou celé. Tzn, že prostě třeba v tom listku prostředek chybí. Je jen žilkovina. Ale zbytek listu je. Je nevivinutý zdeformovaný. Co se týče uplného rozpadu listů to je opravdu věc jiná
On taky rozpad nových listů a jejich deformace jsou věci zcela odlišné.
U mě to mikroprvky nebude. Tim jsem si jistý. Už jsem zkusil kde co
Maj jich dobře. Ostatní rostliny rostou normálně. A ten rozpad listů neni rychlý. Je to genetická vada už od té doby co roste. Začne se deformovat krátce po tom co začne růst.
Přidat reakci
1 ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4810x