Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nízké pH a KH

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Nízké pH a KH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2020 08:39 Muž Centisi [33] Re: Centisi
Po nedělní výměně 100l vody se mi drži ph na 6.6,kh nějaký 3 a gh se zvedlo na 10 což je v pohodě potlesk snad se to usadí.Vápencový šutráky tam mám stále,co2 taky.. vím že neni ješte vyhráno ale aspoň vidim posun že už třetí den drži ph i kh stejnou hodnotu.. Díky za rady kluci palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2020 16:53 Muž Centisi [33] Re: daren
Ten purigen vypadá normálně..včera sem pral vatu a do hnědý či jak ty říkáš čajový barvy má ještě daleko.kořeny barvili prvních 14 dní a to do hněda a purigen to vyřešil,že nevyřeší to co vidím je mi jasný..tohle je spíše takový do šeda,barva jak když ti nastupuje nálevník nebo tak něco podobnýho.Nejvíc to vydím když tam v noci posvítím baterkou tak je hezky vidět jak se to v proudu točí,ale je to tak jemný že to ani nemůže vata podle mýho zachytit. podle mýho to odezní samo jak si to sedne..teda jestli si to sedne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2020 14:36 Muž daren [408] Re: Centisi
Ty koreny jsou novy? Ty by mohly celkem barvit. No koukni, jak ti vypada ten purigen, pokud bude mit cajovou barvu, zkus ho zregenerovat.

Jestli ti tam plave neco co vidis ocima, tak na to ten purigen tedy nepomuze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2020 11:25 Muž Centisi [33] Re: daren
jde o to kdy se mu posune,ten substrát mu to stahuje a jde o to kdy tu vlastnost přestane splňovat...já spíš vidím problém v tom nízkým PH trošku jinde-a to ve filtraci.Neže by byly ve vodě nějaký extra jedy aspoň podle testu,ale je vidět že ta činnost filtru je o hodně slabší..po zaběhnutí filtru aT vnějšího nebo vnitřního se mi voda vždycky projasnila..tedkom je pořád taková našedlá,barva jak kdyby se pořád pokoušel nálevník nastoupit,ve sloupci plave dost takovýho jako "jemnýho prachu"... tohle mi vždycky co si pamatuju vyřešila filtrace hnedka jak se zaběhla..tedkom měsíc běží a pořád to není ono...Něco bude asi na tom že v kyselý vodě nejede naplno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 20:48 Muž daren [408] Re: Klof
Nevim, s amazonii se to dela treba tak, ze prvni tyden menis vodu kazdy den, druhy tyden ob den, dalsi tyden ob dva dny a tak dale, az se dostanes na 1x za tyden. Delal jsi neco takoveho?

Samozrejme kdyz budes mit vstupni vodu nejak echt blbou, tak ti to nepomuze. (treba tech dusicnanu se jednoduse nezbavis, na to bys IMO potreboval reverzni osmozu a to je jinej level starosti...).

PS: A to pH bych fakt neresil, 6 neni zadna extremni hodnota. KH kdyz se ti posune nekam 2-3 (porad myslim ze tyden poradnych vymen a je hotovo), tak ti bude tyhle parametry vetsina akvaristu zavidet :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 20:43 Muž Klof [4] Re: Centisi
No máš to náročný. Na druhou stranu ve velikosti je stabilita že...???? Sodu jsem už zkoušel, bohužel to navýšení mi nevydrží moc dlouho. Nezbývá než zkoušet, něco přece musí pomoct že...????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 16:48 Muž Centisi [33] Re: Klof
jj,napustím dva 50ti litrový soudky a přes noc vyvětrám a druhej den zase do dvouch odcucnu a pak čerpadlem tu čerstvou do akva…
v tomhle ti moc neporadím..já tu chemii nikdy nijak nepotřeboval...až tedkom mám tenhle problém..kdysi sem míval se stejnou vodou opačnej problém ale to mi vyhovovalo protože sem měl živorodky a tak se mi to hodilo..vše sem ukočíroval jen výměnou vody a hnojil sem jen komplexním už ani nevím od koho...
pokud chceš zkusit jak dlouho by se to PH nebo kh udrželo kdyby si ho zvedl tak by ti stačila obyčejná soda...rozmíchat třeba lžičku vedle ve sklenici a šup do akva a po dvou hodinách přeměřit a kdyžtak zase přidat..postupně..někde bylo 6g (čajová lžička) do 50l vody zvedne KH cca o 4 stupně...ale nevím..mě to celkem vylítlo při poloviční dávce...
potom mi kluci doporučili vápenec,korálovou drť,drcenej mramor atd...má to bejt postupnější a trvalejší řešení než ta soda,tak zkouším ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 16:29 Muž Klof [4] Re: Centisi
Jj., Přesně... Při tvé velikosti nádrže to už máš na čerpadlo. ;-) Známej chová v podobné nádrži od mala candáta a po večerech pozoruje, jak loví. K tomu pH jsem uvažoval, jestli nezkusit od Seachem PH Neutral + Stabil. Ale té chemie už bych měl docela hafo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 15:20 Muž Centisi [33] Re: Klof
to ti asi odpoví jak mě. Nikdo neví kdy to bude a kdy by se ti ten substrát vyčerpal :-) já ho tam nemám a taky mi padá PH a Kh..tedkom už je to sice lepší (stabilnější) ale pořád na nic smich sem zvědavej co mi to udělá zítra po výměně 100l vody..
Nevěš hlavu a nevzdávej to !! ;-) nebo aspoň já to tak beru a nijak nehrotím..V tejdnu sem dával do akviška vápencový šutry a zatím mi to hejblo jen s celkovou tvrdostí o stupeň nahoru,tak stále čekám a čekám a přemejšlím :-) více mi to stabiluzuje spíše CO2 z bomby. Co sem ho v pátek zase pustil tak sice je KH jen asi 2,5-3 a PH kolem 6 ale je to aspoň trošku stabilnější a ne jak na houpačce...Začínám se s tím pomale smiřovat smich Tetry to zvládaj v pohodě,pancéřníci si nejspíše už zvykli,otíci vypadaj spokojeně a gupky to nedávaly tak šli ke známýmu...Jak mě to přestane bavit se v tom nimrat, tak uzpůsobím osádku co zvládá PH pod 6 a fertig.. na to abych každej den skákal kolem kolem akva taky nemám čas a ani náladu zvláště když mám plno práce kolem baráku a zahrady...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 14:54 Muž Klof [4] Re: daren
Hele a za jak dlouho se to samo spraví? Přece nebudu z akva denně vylivat 60 l denně, páč až bych s tím skončil, byl bych opět na začátku. Nemám problém s výměnou 1/2 vody 2x týdně, ze začátku jsem měnil i víc ale trvale to nejde. Jak dlouho to mám vydržet?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 14:15 Muž daren [408] Re: Klof
Klof napsal: Na výměnu 50% vody denně nemám čas ani náladu.

Tak tady uz nezbyva se jen optat, proc sis to akvarium poridil, co od toho cekas? Ze se to samo se to? :)

Jestli ti vymena pul vody denne po dobu nez se to srovna prijde vic prace, nez kupovani testu, aplikovani chemie bez znalosti veci a rozvijeni divokych teorii nebo kompletni rozborka akvaria a vymena substratu, je to tva volba. Casu te to bude stat troufam si rict vice, s tou naladou nevim, asi to bude zajimavejsi nez ty vymeny...

Pokud mas nejakou normalni vstupni vodu, je jeji pravidelna vymena dle meho nejsnazsi/nejlevnejsi cesta ke zlepseni.

BTW: ty testy na NO3 casto meri +/- autobus, pokud mas vodu z vodarny, zkus kouknout na jejich rozbor...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 12:55 Muž Lister [169] Re: Jarden Sk
Zkusim pročíst. Fakt jsem nechápal co se děje, ale vždycky to bylo rychlé.

Díval jsem se do záznamů, jak jsem s tím bojoval a vodu upravoval - při používání chemie jsem měl hodnoty pH kolem 6.6 a kH kolem 2.0-2.5

Teď jsem si pro zajímavost udělal měření - už několik týdnů jedu ve filtru přes vápenec a dnes jsem 3 dny po velké výměně vody při přesazování. Vysledek - pH 6.8 a kH 2.5. - teoreticky CO2 kolem 14 - tomu odpovídá i barva dropcheckeru, který je aktuálně tmavě zelený - přes den jde pak lehce do modra. Ale já zase nemám tak silná světla, takže to stačí.

Je možné že se už i vyčerpal ten substrát, přece jen to akva už jede přes půl roku.

V každém případě díky za tuhle teorii, až budu zakládat další akva, tak si zrovna na tohle dám fakt velký pozor a budu se snažit udržet pH kolem těch 6.8, což je vstupní voda.

Pořád přemýšlím, co dát na dno - jestli aktivní nebo inertní. Mělo by to být lowtech, tak to asi vidím na něco ve stylu porézní materiál - něco zásobního (asi vysypané kuličky z kapslí) a nahoře pisek. Vzhledem ke vstupní vodě to nejspíš bude nejlepší řešeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 12:38 Jarden Sk Re: Lister
Na toxicite amoniaku sa podiela teplota a Ph/možno aj iné ale neviem/, čerpal som z Walstad a tá spomína v knihe že koncentrácia amoniaku stúpa so stúpajúcim Ph-premieňa sa amonium na amoniak.Aj vysoké hodnoty amónia môžu byť problém. V zasaditom prostredí by ti asi padli aj ryby, krevety sú asi citlivejšie. Niečo o tom píše aj M.Rejlková v tom odkaze nižšie od ZDRI v časopise akvarium 04 o dusíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 12:28 Muž Lister [169] Re: Jarden Sk
Tohle je zajímavá teorie a mám k tomu jednu poznámku.

V Pandikove jsem měl na začátku japonské krevety, v akva stejný substrát jako tazatel, KH taky skoro na nule a pH kolem 6.3. Dusik tam nebyl skoro žádný. Ale nemám teda až tak moc zasaditou vstupní vodu - cca 6.8 a dusík ve vstupní vodě taky moc není.

Během tří týdnů jsem po výměně vody přišel o všechny krevety - během 10 minut po dolití vody se začaly motat, křeče, byly tmavé a pak některé uhynuly, některé to daly, ale příští týden to samé. Vodu jsem tou dobou ošetřoval Primem a myslel jsem, že to byla nějaká blbá šarže a krevety jsem tím otrávil.

Rybky s výměnou vody problém neměly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 12:20 Jarden Sk Re: Klof
Odpoveď je jednoduchá, buď máš málo amoniaku a rastliny či denitr. baktérie NO3 spotrebovali, pretože NO3 nitr. baktérie vyrábajú málo alebo skoro nič v dôsledku nízkeho Ph, alebo máš amoniaku/amónia/ moc- to rastliny uprednostnia pred NO3 a spotrebujú NO3 baktérie denitrifikačné. Či ale sú schopné aj tie pracovať pri tak nízkom Ph to neviem.Iné ma nenapadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 12:11 Muž Klof [4] Re: Jarden Sk
Musím dokoupit testy a pak se uvidí. S tím substrátem to byl asi krok vedle. Přijde mi ale divný, že voda v akva má nižší hodnotu NO3..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 11:59 Jarden Sk Re: Klof
Ak by to bolo tak ako som napísal, tak tvoj problém nie je v nedostatku CO2, tá riasa sa robí z org. odpadu a amoniaku, pretože nitr. baktérie nefungujú alebo nedostatočne fungujú ako sa domnievam.Ak sa ti aj podarí zvýšiť Kh, tak to ešte problém nerieši, ty by si potreboval stabilizovať Ph na 6,8-6,9, vtedy by sa baktérie rozbehli.Myslím si že ten substrát nie je pre teba a s takou vodou ako máš to nie je pre začiatočníka vôbec jednoduché. Ja by som naozaj založil iba obyč. štrkom 2-4mm riečny ak aj bude vysoké NO3 tak to vela rastlín v nádrži stiahne, ale nesmieš dopustiť aby sa množstvo rýb zväčšovalo tým, že sa budú množiť, to ti bude odpad a NO3 ešte stúpať. Amoniak v nádrži je nutné mať pod kontrolou a to asi nemáš. Pri obyč. štrku by si to mal jednoduchšie hlavne so stabilitou, nitr.baktériami, Ph s trochou vápenca alebo koral. drte určite.Začiatočníci by podľa mňa mali začínať všetci len so štrkom a so slabým svetlom-všetko má svoju postupnosť a čas, inak je to tu furt nejaký problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 11:43 Muž Klof [4] Re: Jarden Sk
Test na NH3 a NH4 bohužel nemám. Ty rybky jakoby dlouhodobě neprosperují, kdy byl který úhyn nejsem schopen říct, naposledy jsem lovil ancíka při výměně vody, takže je to možný. Docela mě to mrzí, ale bez CO2 bych se z té řasy zbláznil..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2020 07:20 Jarden Sk Re: vaclav
Tak teraz ta Václave asi poteším, mám totiž teóriu, čo sa v tomto akva deje, ale bez hodnôt toho amoniaku to nepôjde.
Myslím si že pri vstupnej vode NO3 50mg/l a NO3v akva 20mg/l, je dosť možné, že v akva naozaj nitrifikácia nefunguje/alebo minimálne, skôr nie/ a NO3 je odbúravané denitrifikačnými baktériami a teda rastliny idú iba na amoniak /v kyslom prostredí amonium/, tým tek. uhlíkom potláča bujnenie rias a ničí aj ten zbytok nitr. bakt./riasy by pritom amoniaku šli jak besné/.
Ak tam leje vodu s Ph 7 môže sa časť amonia premeniť na toxický NH3 a zabiť pár rýb.Nie je to nárast do zásaditej oblasti ale posun Ph o 1 /iba na okamih pri dolievaní vody/ a množstvo amoniaku sa tým zvýši 10násobne aspoň čo som čítal od Walstad. Riešením je zriediť prilievanú vodu s trochou vody z akva mimo akvária/zníži sa ph vstupnej/ a potom až naliať do akva a postupne znížiť množstvo amoniaku a pridať veľa rastlín.
Čo na to povieš-je to možné?
Edit: Walstad ešte popisuje, že rastliny pri prijímaní amonia uvolňujú kyselinu a to by mohla byť príčina poklesu Ph až na 6 -v prostredí s Kh 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 06:50 Jarden Sk Re: Klof
Predpokladám že test na NH3/NH4 asi nemáš bolo by to v akva zaujímavé odmerať, ešte si mi neodpovedal či nechcípajú ryby po výmene vody?Ten aquasafe ti odstraňuje iba chlor a nejaké kovy a pridáva jod a horčík, mňa skôr zaujíma ten amoniak.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 06:18 Muž Klof [4] Re: Jarden Sk
Nikdy mě nenapadlo měřit NO3 u vody z vodovodu, a jsem překvapenej, že to NO3 je vyšší než v akva, kolem 50. Vodu ale při výměně ošetřuju přípravkem Tetra Aquasafe...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 20:52 Muž lemura [3]
Jen rychlý dotaz, ač na jiných stránkách píšou, že ne, jedlá soda zvyšuje kH i gH, je to tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 16:12 Jarden Sk Re: Klof
Ešte sa ťa spýtam, kolko je NO3 vo vstupnej vode/čo leješ do akva/ a či nekapú tie ryby vždy po výmene 1/3 vody ako uvádzaš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 15:48 Jarden Sk Re: vaclav
Ahoj Václave, tak táto nádrž je jako na objednávku...Parametre ph 6,Kh 0,voda mäkká, NO2 0 a NO3 20mg/l. Nitrifikácia funguje, NO3 nehnojí. Nemusíme robiť ani pokus, znamená to že to ide aj pri ph 6. Musím sa priznať, že to No2 0 sa mi ani nechce veriť..a to tam leje ešte tekutý uhlík a ten sa z baktériami moc nemusí.Ktovie kolko je ešte NO3 na vstupe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 15:35 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Klof
Tak oni mu ty vlastnosti dlouho nevydrží takže se ti může stát že za 1/2 roku budeš mít s pH opačný problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 12:39 Muž Klof [4] Re: vaclav
Ten substrát se líbil vzhledem a měl dobré hodnocení a taky jsem žil v tom, že je u nás tvrdá voda. Testy na pH jsem asi řešil už pozdě, mohli jsme něco ušetřit. Pod tou lodí žádnej bordel v podstatě není, NO2 není a NO3 je do 20, což přece není zlý. Třeba to je nějaká nemoc, ale někdo mi už tady psal, že ty rybky trpí právě tím nízkým pH a že by to mohla být příčina problémů, tak nevím a zkouším...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2020 12:20 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Klof
Koupil jsi si drahý substrát který snižuje pH a KH tak bych předpokládal že jsi věděl proč. Rybky ti po tom nechcípají klidně jsi si mohl něco přitáhnout. Pod tou lodí ti klidně to dno může i zahnívat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 11:55 Muž Klof [4] Re: _ucx_
U něčeho koupeného v akvaristice bych problém nečekal. Aspoň mám pádný důvod dát tu loď pryč, vyměním 1/2 vody pro jistotu a budu hledat pěkný kámen na to ph, ten ftaláty obsahovat nebude... Díky za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2020 10:52 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Klof
"Neboj se, ten pán je medik. Nikdo se nic nedoví, píchne ti petrolej a budeš mít príma ulejvku… – Che che! Medik!!!"

(tolik k věcem z akvaristických prodejen)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 10:24 Muž Klof [4] Re: RAP
Nejsem schopen to posoudit, je to výrobek koupený v akvaristice. Barva zevnitř lodi je mírně odřená. Možná to rybky oždibovaly, těžko říct...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 10:14 Muž RAP [1549] Re: Klof
Je plast a plast, taky čí je to barvený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 10:11 Muž Klof [4] Re: _ucx_
Ta loď byla koupená v superzoo, to mě upřímně vůbec nenapadlo, ale mohl by to být argument, proč to vyhodit, zatím se mi to doma nepodařilo protlačit. Vyměnil jsem filtr, mám tam daný i purigen a stejně to moc nepomohlo, přitom substrát by měl být kvalitní, no nic jinýho než to pH mě nenapadá. Jo ta loď je z plastu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2020 09:42 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Klof
Tak si tak říkám, jestli ty tvoje problémy nejsou způsobeny něčím jiným. pH 6 je celkem ok a je mnoho druhů ryb, které měkkou a kyselou vodu doslova vyžadují (a co by za ní někteří dali). Fakt se z toho Titaniku nic neuvolňuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 09:31 Muž Klof [4] Re: daren
Na výměnu 50% vody denně nemám čas ani náladu. Pokud nepomůže nějaké ten vápenec, hodím to dno do ..., dám tam bílý štěrk a bude. Od začátku se nám to akva jaksi nedaří, přišli jsme o část kytek i rybek a jediný co není optimální je pH. S tou sodou si taky pomáháme, ale poměrné rychle to ph padá zase dolů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2020 21:07 Muž daren [408] Re: Klof
Ja nevim, ale ph 6 neni nijak extremni. KH 0 je trochu zvlastni, to by ta hlina vysavala pekne, ale nic co by pytel jedle sody nespravil bych rekl :) IMO bude fungovat lepeji nez to vapenec nebo co se to tam chystas sypat, pokud se tedy nechystas hejbat s GH.

Pokud nehovis chemii, mozna bych zacal vymenou 50% vody kazdy den, jestli ti tece z kohoutku kh 7, tak to mas zadarmo a bez experimentu s chemii...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 20:12 Muž Klof [4] Re: Jarden Sk
Našel jsem na netu to samý. Kousek od baráku máme vápenku, tak to by mohlo fungovat. Dík za radu. Pokud nepomůže úprava pH, tak už nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.05.2020 19:31 Jarden Sk Re: Klof
Ako sorry, ale tiež som si to musel nájsť na nete čo obsahuje. Je tam aj vápenec, kapni na to trocha octu a uvidíš či šumí. Ešte by si si niečo prial, rád surfujem po nete a hľadám za druhých....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 19:19 Muž Klof [4] Re: Jarden Sk
Týdně měním cca 1/3 vody, uhlík už jsem zkoušel omezit když mi začali odcházet paví oka a špatně to dopadlo, chytila se mi tam řasa a ty kytky vepředu téměř všechny odešly do věčných lovišť. Vápencový kámen můžeme zkusit na to pH, není náhodou opuka z vápence? Té máme na zahradě dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2020 19:05 Jarden Sk Re: Klof
Ten tekutý uhlík tam nelej, vymeň polovicu vody a do sieťky daj trochu vápenca drveného, koralovú drť alebo vápencové kamene 2-3 miesto toho Titanicu. Tekutý uhlík je chémia a denné pridávanie s výmenou malého množstva vody môže byť problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 18:34 Muž Klof [4] Re: JakubN
Mám testy od JBL a Dajany, výsledky jsou prakticky stejné. Nic jinýho mě jaksi nenapadá. Myslíte, že to pH a kh je v poho? Živorodky prý raději vyšší pH...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 18:28 Muž JakubN [60] Re: Klof
To pH měříš jak ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 18:17 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Klof
Tím to nebude hledal bych příčinu někde jinde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 17:31 Muž Klof [4] – Platinum soil
Zdravím. Máme problém s akvárkem, odchází nám postupně rybky a jediné, co jsem zjistil, je nízké PH (kolem 6) a KH (0). Na dno jsem blbec dál platinum soil a to bude asi problém, protože z kohoutku teče voda kolem pH kolem 7. Vzhledem k ceně substrátu se mi ho nechce vyhodit, je možné něčím stabilně navýšit pH, aby mi to pořád nepadalo, nebo bude lepší dno vyměnit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.05.2020 13:35 Jarden Sk Re: Jarry
Ja som presvedčený o tom že nitrifikácia nekončí ani pri 6,7 a ani 6,5 a menej a naopak funguje aj pri oveľa nižších hodnotách ale výrazne spomalí, tvoj príklad z chovne je toho dôkazom. Ak by zastala tzn. prestalo by sa tvoriť NO3, tak zastane aj proces denitrifikácie a čo by potom vlastne v akva fungovalo za procesy okrem vzniku amoniaku a jeho formy NH4+? Bolo by možné prevádzkovať akva, žili by ryby a rastliny?
Keď nad tým tak rozmýšľam, asi by klesla spotreba O2 a kleslo množstvo CO2 a ph by mohlo začať zase stúpať a tak by sa umožnilo zase nitrifikácii. Veeelmi teoreticky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 13:24 Muž Jarry [1433] Re: Jarden Sk
Když jsem odchovával cichlidky, měl jsem 35l vody, v tom 2 dospělé + asi 50 mladých, pH padalo někam k hodnotě 5, ale většinou mezi 5,5 a 6. Vodu jsem měnil jednou za 2-3 dny třetinu, krmil jsem 4x denně živým. Filtr čerpadlo s kostkou molitanu, na dně písek, jinak akorát kořen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 13:18 Muž Jarry [1433] Re: vaclav
Já myslel, že šlo o to pH. Když začnu s vodou bez NO3 a po nakrmení akvária NO3 naměřím, tak nitrifikace jede a nepotřebuju na to žádnou speciální měřící techniku. Jestli bude akvárium holé, nebo ne, to je asi celkem jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 12:22 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarry
Tak nezlob se na mě ale tyhle hokus pokusy moc neuznávám a při mé měřicí technice tam může být tak velká chyba že to ani nemá cenu dělat. Akvárium se bude chovat jinak než holé sklo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 12:20 Jarden Sk Re: vaclav,Jarry
Ono by stačilo si pozrieť nádrže ktoré tu už sú, najmä tie s Platinum soil bez kameňov Seyriu stone a vápenca a s mäkkou vodou.Ph sa pohybuje na úrovni 6,5 a menej a väčšina má problémy so stabilitou prostredia a vyšším NO2. Spoliehať sa iba na amónium NH4+ v takých nádržiach nie je naozaj jednoduché, hlavne pri silnejšom svetle je to boj s riasou.V nádržiach kde nie je NO3, potom zrejme nefunguje ani denitrifikácia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 11:11 Muž Jarry [1433] Re: vaclav
To by zase nebylo tak těžké vyzkoušet ne? Holá nádrž, zajetý molitan, upravit pH, nasypat žrádlo, nebo rovnou amoniak a potom měřit NO3:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2020 10:54 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: NHKG
Tak mě spíš zajímá to rozhraní kde jedni říkají že to při pH 6,5 ještě funguje a druzí ne. Tam by mohl být problém zvláště v uzavřeném prostoru jako je akvárium. :-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2 3

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4477x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12409