Po dlouhé době reaguju.
Kubajz - podívej se ale jaké prachy jsi dal třeba jen za to osvětlení z LED pásků
Taky nezapomínej že já pracuju v akvaristice, což ty moc dobře víš a věci si tím pádem můžu vzít za nákupní cenu. Něco sice nevedeme, ale to už nejsou takové položky.
Mám 3 varianty nádrže a filtrace, u všech je cena max 1500 (u jedné je cena 1750 i včetně osvětlění - Aquael Nanoreef).. osvětlení 4x24T5 mám za 1600, 2x24T5 jen za 1200, včetně zářivek. živáky bych chtěl od někoho z akva, ne z obchodu, tam jsou drahé.
Takovej malej rozpis nejlevnější varianty:
- set Aquael Nanoreef 1700kč - nádrž, filtr, osvětlení.
- Hydor Koralia Nano - 600kč
- Živé kameny: i kdyby byly z obchodu, tak 3kg=1000kč, od někoho z akva by to bylo míň
- živý písek: 480kč (balení 4,5kg)
- sůl Red sea coral pro: 600kč/7kg kyblík
- filtrační hmoty do filtru místo molitanů - cca max 500kč (zásoba na dlouho)
- drobnosti(jako teploměr, hustoměr, síťka apod) - cca 500kč
Je fakt že spoustu věcí doma mám (spínací hodiny, sítky, magnetické stěrky atd, a nemusím je kupovat speciálně pro moře a tím se ten rozpočet snižuje. Živou vodu na založení dostanu od kamaráda, a nemusím kupovat osmózu protože si můžu koupit litr osmotické vody za 3kč kousek od baráku. A pokud jí budu potřebovat 5 litrů týdně (3L výměna, 2L počítám odpar - ten asi bude míň), tak se s prachama za vodu dostanu na cenu osmózy nejdřív za 2 roky.
Celkově jsem teda zatím bez života na cca 5380kč. Nebýt toho že set, filtr.hmoty a proudové čerpadlo můžu mít za nákupku, bylo by to cca 6500kč.
Co se větších nádrží týče - 81L (54 display, 27L vlepený filtr), od Zekie za 1200, světlení 2x24W T5 1200, živý písek 900kč (9kg), jinak ceny stejné.. a jsem na těch 6500kč
Korálnatci se dají docela dobře sehnat i zadarmo nebo daleko levněji než v akvaristikách.. stačí se ptát, sledovat nabídku, reefaři jsou docela ochotná komunita.. jeden pán co u nás občas nakupuje mi slíbil nějaké xenie zadarmo, od býv.spolužáka ze základky dostanu 3 barvy Discosom, jinde mám zase slíbený pěkný kámen ze zoanthusy za 200kč, onde zase kousek Ricordey za 250kč.. dá se všechno, chce to sledovat nabídku a nadělat si pár kontaktů, známých a kamarádů
A samozřejmě jen slepě nebrat,ale vážit si toho. A když to doma poroste, tak zase pomoct třeba někomu jinýmu kdo začíná.
Pokud vím - nic zásadního mi v mých plánovaných výdajích nechybí, takže se to o moc více neprodraží..