Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neodstátá voda

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Neodstátá voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2012 16:58 Muž snehulda007 [850] Re: meleri
Ke krevetkám ji nechávám tak dvě hoďky odstát u topení kvůli vyrovnání teploty. Teplotní skok by jim asi nedělal dobře...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2012 16:50 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Deathbull
ani v zimě není problém, prostě pustím trošku teplé ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2012 16:48 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: meleri
Ono v zimě pokud člověk mění více vody je dobré nechat odstát hlavně kvůli vyrovnání teplot, protože to co teče v kohoutku je skutečně hodně studená voda a dopřávat rybám takové šoky není dobré. Na jaře a v létě to tam ženu pod tlakem přímo hadicí z kohoutu v koupelně a nikdy žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2012 14:12 Muž Pagi [13] - Raci, krabi, krevetkyRe: meleri
Asi je dobré i uvést, kolik té vody se bude měnit ? Tak celkově vodu moc neřeším. Jestli jde klasicky o výměnu jen části vody, tak nechávám odstát ledabyle 20-30 min, někdy ani ne a přes dva roky je vše ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2012 13:33 Muž Treeman [249] Re: meleri
Zdravím já nechávám vodu do svých akvárek odstát tak pár hodin některé zdroje uvádějí že stačí hodinka na odchlorování vody já si vždy napustím vodu v klidu do kanystru večer a druhý den odpoledne vyměńuji vodu a zatím bez "úrazu" Dále pak dolévám ve své 21 litrovce s krevetama odpar každý druhý den po cca hodince odstání cca 300ml.
Pro velikost tvého akva by na odstávání vody stačila petka od 5L kojenecké vody např viz foto mají jí skoro v každém marketu za prvé je vhodná protože je po čisté vodě a máš po starostech zda je ok nebo ne. ano Ale toto je jen má zkušenost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2012 12:35 meleri
ahoj, vzdycky kdyz menim vodu, tak davam primo z kohoutku a bylo to vzdy v pohode.....ale vcera jsem koupila krevetky a zitra bych chtela menit vodu. mam strach, aby neumrely.
muze byt neodstata?
a kdyz ne tak jak dlouho ji nechat odstat? staci hodina pro ty krevetky?
dekuji...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.05.2012 21:57 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: scorpion075
Jak to tak sleduji, tak bych si to dovolil shrnout z pohledu laika.
Ten kdo chová nějaké extrabuřty, ví co jeho ryby potřebují a eventuálně použije jen přípravky, které má odzkoušené.
Začátečník a totální laik je ochoten kupit cokoli. Jako je popsáno v tomto článku. www.akvarista.cz/… Tomu pak pomůže jen studium a rada od zkušených. Naštěstí přípravky na úpravu vody typu Aquasafe, Aquatan nebo již níže zmiňovaný Ratajův Antistres, rybám neublíží. No a nezkušený začátečník získá alespoň nějaké zkušenosti s úpravou vody a časem zjistí, jestli se mu vyplatí investovat do těchto přípravků.

Martin Honzejk ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   02.05.2012 13:12 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
Jen kroutim hlavou hmm . Výrobce samozřejmně nezná parametry mojí vody a druhy chovaných ryb. Pak ovšem nechápu jak na obalu muže uvádět, že jeho přípravek vylepší mojí vodu a pomůže mojim rybám. Pokud do svého "kamenária"(jak o mém akva rád mluvíš) naleju dříve zmíněný přípravek, tak zřejmně žádného kladného efektu nedosáhnu. Naopak se obávám, že srazim ph. S toho plyne, že pro mně tento přípravek vhodný není.
Jinak se stavím k přípravku, kde výrobce konkrétně uvede k jakému účelu slouží a samozřejmně bude objektivní. V opačném případě mi nápisy na obalech skutečně přijdou jak reklama na živou vodu.
I zkušený akvarista by mněl mít právo na korektní informace a to nemluvím o tisících hobyakvaristu, kteří vodičky kupují s přesvědčením, že pro své chovance dělají to nejlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2012 11:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
Výrobce nepotřebuje znát ani vodu, ani naše ryby. Ví co a proč vyrobil. Kupuje si ten co ryby chová...ale to už není o při, ale o znalostech kupujícího ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2012 11:08 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
Asi si těžko porozumíme, ale v podstatě mluvíme o tom samém. Pokud použiju určitý prostředek za jasně daným cílem, tak ano, nemám námitek. Ovšem za bezmyšlenkovité považuju, použití vodičky, protože v návodu píšou jak skvěle upraví parametry vody, aniž výrobce naši vodu zná a neví nic ani o našich rybách, ale dopředu upozorňuje jak blahodárně na ryby působí. Prostě s principu nemůžu doporučit takové výrobky. Zároveň však nemám potřebu vypalcovat nesouhlasné názory. Holt každej máme jinej naturel X-)
A, že rád píšu s nadsázkou? Jsem už takovej a měnit to nehodlám. Nadsázka je dobrý nástroj jak zdůraznit různé nešvary ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2012 05:03 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
Nemám rád kategorické,bezmyšlenkovité (v tvých argumentech jsem myšlenku postrádal)odmítavce komerčních přípravků bez toho, že by příspěvek měl racionální základ - Výluhy z kokosové rašeliny, co to má jako být? Škodliviny ve vodovodní vodě? To abych ji přestal pít! Jakym způsobem upraví parametry vody, aby nestresovala ryby? Nevím jak u tebe, ale u mně ryby po výměně vody ve stresu nejsou. Poslední věta je taky nádherná "Přípravek je dále možno použít k aklimatizaci ryb po vypuštění do akvária a ke zmírnění jejich stresu." To už zní jak kouzelný nápoj a nebo pořádný driják. Něco jako když si vystresovaný člověk otevře flašku rumu. - především ta poslední věta....Nejsem z těch kteří by se zabývali chemií a rozbory látek, ale prostě mám výluhy rád a zdá se mi že mé ryby také. Pravda je, že se stále častěji dostávám do stádia Honzova...nějak mám málo času na jejich přípravu smich Průmysloví chemici to vidí docela jinak. Udělají rozbor vody v nějaké lokalitě chemický i biologický a zkouknou, co se v té vodě máchá. Při dnešních vymoženostech chemie pak většinu toho namíchají, něco možná také vylouží a je na světě roztok po jehož použití se skvělá, chutná a dokonalá pitná voda (v některých dnech a mnohých lokalitách si jen namlouvám, že je opravdu taková, jak všich tvrdí, neboť dost smrdí po kdečem) začne komplexním složením připomínat vodu v zavlažovacím kanálu rýžového pole. A to rybu určitě zklidňuje - zdůraznil jsem to u importů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 21:14 R Muž romant [27987] Re: Silent
No a Ty jsi právě ten příklad těch, které k tomu nákupu komerčních přípravků vedou ony jiné pohnutky. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 21:12 R Muž Silent [5949] Re: romant
Já jsem si doma sám nikdy výluhy nedělal. Tedy ne že bych nevěděl jak na to, ale jsem na výrobu děsně línej stydim . Nu což, alespoň dávám vydělat i ostatním :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 21:09 R Muž romant [27987] Re: scorpion075
Jasně, takže takový, řekl bych klasický vývoj od komerčního přípravku až k výrobě toho svého preparátu. Tento postup, řekl bych je velmi častý u akvaristů, kteří se nebojí experimentovat. Aby to nevyznělo, že Ti kteří kupují různé přípravky se bojí, to nee, ty třeba k tomu nákupu a následnýmu použití vedou trošku jiné pohnutky. Důležité je, aby ten kdo tak či onak získaný přípravek použije, věděl proč tak činí, ale to už se opakuji. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 20:58 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: romant
V dávne historii jsem skutečně používal komerční přípravek. Pokud se nepletu jmenoval se algil brzy jsem od něj upustil. Nevím již přesně k čemu mněl přesně sloužit, ale zabarvoval vodu lehce do hněda. Důvodem k používání bylo ono prvotní nadšení poskytnout rybkám to nejlepší. Ovšem postupem času jsem dokupoval přípravek čím dál méně až jsem ho přestal přidávat úplně. Žádné změny k horšímu či lepšímu jsem nepozoroval.
Hodně jsem experimentoval s rašelinou. Ovšem tam bylo důvodem množení ryb, nežli jejich běžný chov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 20:36 R Muž romant [27987] Re: scorpion075
Tak, tak zpátky k soustruhům. Píšeš, že jsi různý výluhy taky přidával. Používal jsi něco z komerční nabídky, nebo jsi taky doma svařil nějakou tu bylinu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.05.2012 20:18 Žena Katha85 [74] Re: scorpionns075
Mno mě zajímaly názory více lidí a tím jsem chtěla rozvést debatu na dané téma, protože se krásně ukážou plusy i mínusy na daný produkt, jelikož co akvarista to jiný názor, kdybych chtěla názor jenom jednoho člověka, tak napíšu soukromou zprávu. Akvaristiku se učím velmi pečlivě a bez dialogů bych mnoho souvislostí ani nepochopila, takže všechny přízpěvky považuji za konstruktivní a přijde mi, že se v jádru shodujete a i "odmítnutý" přízpěvek scorpiona075 mi třeba dal podnět zamyslet se jaká látka u rybek způsobuje ten vnitřní klid a tím jste mi dali ucelenou představu, možnost rozhodnout se dle svého uvážení a i mi přibyla kolonka - než něco koupíš, tak se nad tím pořádně zamysli (nyní proč to způsobuje co to způsobuje), protože až budu v akvaristice, tak Váš po ruce mít nebudu - za mě tedy děkuji za všechny přízpěvky, svůj účel naplnily na 120 % :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2012 20:01 R Muž Silent [5949] Re: scorpion075
V jádru s Tebou souhlasím. Použití přípravků pro úpravu vody bývá zbytečné při běžném provozu akvária. V každém případě ale při potřebě specifických podmínek své opodstatnění mají a bývají i velmi prospěšné. Naštěstí tu o nutnosti použití nikdo nepsal, takže krev může zůstat nezpěněna :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 19:59 R Muž romant [27987] Re: scorpion075
Byť jsem nebyl ten kdo tě podaroval zápornejma palcema, tak si myslím, že se trošku mýlíš v tom hodnocení toho velebení těch univerzálních přípravků, tak bych řekl že se ta diskuse nevedla. Já a nejen já jsme tady uvedli kdy ony přípravky použijeme a co se tím dosáhne. Takto já tuto dnešní diskusi vnímám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.05.2012 19:51 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
Pánové co jste mně tvrdě odsoudili a palce dolu dali, zde máte znovu příspěvek na který jsem reagoval:
Katha napsala: Zdravím,

ráda bych znala Vaše názory na tuto pomůcku:
www.akva-tera.cz/…
Jdnás e o Antistres 100ml (Rataj)

Obsahuje výluh z kokosové rašeliny, mangrového dřeva a vláknité rašeliny. Tím dostáváme do vody komplex koloidů, stopových prvků a huminových kyselin, které poutají škodliviny obsažené v čerstvé vodovodní vodě.
Dále chrání sliznici ryb a upravují parametry čerstvé vody tak, aby nestresovala ryby ani rostliny.
Přípravek přírodního taninu působí preventivně proti onemocnění ryb plísněmi a bakteriemi.
Aplikujeme vždy po výměně vody.
Přípravek je dále možno použít k aklimatizaci ryb po vypuštění do akvária a ke zmírnění jejich stresu.

Díky moc

Katha chtěla znát naše názory na přípravek a za svůj názor jsem si vykoledoval negativní hodnocení. Hm, to jste skutečně frajeři. Za opravdové experty vás pokládám pokud doporučujete kupovat přípravek na odbourávání škodlivin při výměně vody a v návodu vás přesvědčují, že je tak dobře dělat při každé výměně. Libore co se týče "kamenária", tak to je záležitost cca půl roku. Jížní ameriku a asii jsem provozoval přibližně dvacet let, takže účelově přidávané výluhy mi nejsou neznámé, ale pění mi krev v žilách, když slyším o nezbytnosti různých univerzálních(mnohdy až kouzelných) přípravků. Takže znovu opakuji a uzavírám. Pokud vodičku použiješ nic nezkazíš, pokud vodičku nepoužiješ nic nezkazíš ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 18:58 Žena Katha85 [74] Re: romant
Jaj, ok, jdu sehnat test na uličitanovou tvrdost :-D Btw - odkazy na tvém profilu jsou velmi poučné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 18:53 R Muž romant [27987] Re: Katha
Pokud se nebude měnit alkalita vody kde bude listí, šišky aplikováno a pokud se jejich použitím bude Ph lehce snižovat, tak bych ten efekt ve vztahu k CO2 viděl právě opačný, než je v tom vlákně o dubovém listí zmíněno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 18:06 Žena Katha85 [74] Re: romant
Děkuji za odkazy, prostudováno, důležité vypsáno. Vybrala jsem si výluhy - přilití do akvárka po vystydnutí ideálně když někde kolem najdu olšové šištičky. Jedno mi ale hlava nebere, zachytila jsem ve vlákně dubové listí vliv na snižování CO2 ve vodě - to nepoužívám, z náročnějších mám gllosu a nerada bych jí díky dubovému listí tu mini dávku co2 odebrala nadobro. (Svítím cca 10 hodin - 11W, hnojivo - dvě kuličky od rataje v půdě, na doporučení zatím žádné další, častá výměna vody). Zachytila jsem správnou informaci? A pokud ano,mám se spíše dubovému listí vyhnout? Pokud ano mají olšové šištičky vliv na snižování co2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 17:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Kupodivu opravdu výluhy z bylin (byť chemicky připravené) tam opravdu jsou...to je třeba novinka pro "škorpíka", když meditoval nad tím stresem ryb a rumem smich Tak jako kytky fungují na lidi, fungují i na ostatní živé organizmy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 17:28 R Muž romant [27987] Re: LiborSprysl
Ono to v těch komerčních přípravcích je poskládaný podobně, má to pěknej obal, název a je k tomu i nějaký pěkný povídání, takže vlastně ta Tvoje babská, pardon dědkovská rada je cenná dvojnásob. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 17:20 Muž LiborSprysl [9015] Re: Katha
Nejlepší je kombinace všech tří zdrojů najednou a k tomu třeba trochu vývaru z heřmánku...Pro vyšťarovače a ty co si myslí, že jsou nejchytřejší upozorňuji, že to myslím vážně a ta rada je drahá, protože je praxí ověřená smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 14:00 R Muž romant [27987] Re: Katha
Mrkni se na tyhle vlákna, vše dobře a účinně použitelné.
rybicky.net/forum/10951
rybicky.net/forum/11054
rybicky.net/forum/7519
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 13:55 Žena Katha85 [74] Re: romant
A doma si nějakou "živou vodu" vyrobím pomocí dubových listů že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 13:05 R Muž romant [27987] Re: LiborSprysl
Máš pravdu, můj pohled je lehce deformován právě tou domácí přípravou různých odvarů. :) Takže pro všechny ostatní, jak jsem je nazval "běžnými hobbysty", správně používejte fungující komerční přípravky mezi něž právě ty diskutované bezesporu patří a dopomozte tak rybám k lepším životním podmínkám a sobě k většímu požitku z jejich chovu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.05.2012 12:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
Já bych jen doplnil oba kolegy...chápu, že pro tvé kamenárium jsou huminové výluhy zbytečné. Jezerní Afrika opravdu huminy nepotřebuje (říční už třeba velmi ano v přpadě některých druhů pestřenců...), ryby z tmavých vod také určitě ano. Trochu bych poopravil to "nevyužívání pro běžné hobbysty"...malé labyrintky si v takové vodě upravené výluhy vyloženě bahní a dobře se množí. Pro asijské importy zakrslých čichavců je dokonce vyloženě blahodárné působení huminů s ohledem na časté problémy s kůží. Zvláště pokud se pak jedná například o přímé importy rájovčíků, vrčivek. Bez huminů nefungují ani malpuluty. Pravda je, že hodně chovatelů si takové výluhy celkem spolehlivě připravuje "samodomo", ale je-li možnost takovou věc koupit, spousta lidí to udělá. Někteří idé si také kupují brambory a jiní si je vypěstují...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2012 11:10 R Muž romant [27987] Re: Silent
Přesně tak píšeš. X-) Pro běžného hobby akvaristu to využití moc nevidím a považuji to za zbytečnost, ale v popisovaných případech jejich pomoc využívám. Kvůli běžně provozované nádrži kde není sledován nějaký trend(třeba tmavá voda), bych tyto přípravky doma tzv. nedržel a obešel se pouze s pravidelnou péčí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.05.2012 10:59 R Muž Silent [5949] Re: romant
Já taktéž. Při transportu ryb jim do sáčku cmrndnu trochu Sera Aquatanu nebo Tetra Aqua Safe. Pokud se náhodou ryby při manipulaci trochu poraní tak se to výrazně rychleji hojí. Na druhou stranu je to jediný případ kdy tento typ přípravků používám běžně. Občas k tomu musím ještě sáhnout při výměnách vody větších než 80% což je občas u některých klientů (obnovy zanedbaných nádrží) nezbytné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   01.05.2012 10:52 R Muž romant [27987] Re: Silent
Ještě jednu přednost těch toliko komerčních často zatracovaných přípravků bych vypíchnul a to je jejich použití při transportu ryb. Mám s nima v tomto směru dobrou zkušenost a používám je právě k tomuto účelu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   01.05.2012 10:43 R Muž Silent [5949] Re: scorpion075
Já bych výluhy tohoto typu nezatracoval. Údajné škodliviny ve vodovodní vodě pominu, ale jsou vynikající na úpravu vody pro ryby z tzv. černých vod kdy obsahují látky podobné jako v jejich domovině. Navíc jsou vhodné i jako prevence proti plísním a škodlivým bakteriím protože mají antiseptické účinky na pokožku ryb. Dále obsahují hormony a za určitých okolností dokážou ryby, spolu s dalšími faktory, stimulovat ke tření. :-) Sám používám rašelinné výluhy naprosto běžně (Torben, Tetra Toru min).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.05.2012 10:31 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Katha
S Liborem budu souhlasit, že neublíží. Jinak podobné aparáty považuju za zbytečnost a vyhozené peníze. Výluhy z kokosové rašeliny, co to má jako být? Škodliviny ve vodovodní vodě? To abych ji přestal pít! Jakym způsobem upraví parametry vody, aby nestresovala ryby? Nevím jak u tebe, ale u mně ryby po výměně vody ve stresu nejsou. Poslední věta je taky nádherná "Přípravek je dále možno použít k aklimatizaci ryb po vypuštění do akvária a ke zmírnění jejich stresu." To už zní jak kouzelný nápoj a nebo pořádný driják. Něco jako když si vystresovaný člověk otevře flašku rumu. Taky se hned aklimatizuje a zmírní stres :-D . U rybek to ale řeším raději tím, že jim vytvořim vhodné prostředí a k tomu žádných kouzelných vodiček netřeba ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.04.2012 08:50 Muž LiborSprysl [9015] Re: Katha85
Určitě neublíží a v mnohém pomůže, podobně jako přípravky jiných firem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 08:49 Žena Katha85 [74]
Zdravím,

ráda bych znala Vaše názory na tuto pomůcku:
www.akva-tera.cz/…
Jdnás e o Antistres 100ml (Rataj)

Obsahuje výluh z kokosové rašeliny, mangrového dřeva a vláknité rašeliny. Tím dostáváme do vody komplex koloidů, stopových prvků a huminových kyselin, které poutají škodliviny obsažené v čerstvé vodovodní vodě.
Dále chrání sliznici ryb a upravují parametry čerstvé vody tak, aby nestresovala ryby ani rostliny.
Přípravek přírodního taninu působí preventivně proti onemocnění ryb plísněmi a bakteriemi.
Aplikujeme vždy po výměně vody.
Přípravek je dále možno použít k aklimatizaci ryb po vypuštění do akvária a ke zmírnění jejich stresu.

Díky moc :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 10:06 JuraS Re: vladislav
tak tak..minulý týden jsem si bral terče od pražského chovatele..měl ve sklepě domu zřízenu chovnu..rozvody přímo z vodovodu, studenou vodu, vytápění centrálně topením..v místnosti teplo ale zase ne vedro...skvělé ryby ve skvělé kondici...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 08:13 Muž vladislav [106] - CichlidyRe: Ljuknes
Každý týden měním 20% vody přímo z vodovodního řadu u nádrže s terčovci..Nikdy žádný problém nebyl... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 08:10 R Muž romant [27987] Re: Ljuknes
Odpověď je napsaná v tomhle vlákně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 07:50 Muž LuckyLjuk [18] - Rostliny
Zdravím, jak dlouho trvá, než z vody vyprchá chlor a těžké kovy? Stačí nechat vodu odstát 12 hodin?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2009 21:30 Muž Yirka [9126] Re: Jana
Vodu vyměňuju přímo z vodovodního řádu hadicí do nádrže, pouze přizpůsobím teplotu. Měním takto 20 až 30% vody a žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2009 17:04 Usine Re: Jana
Zkus se napít odstáté vody a té čerstvé. Teplotu si můžeš namíchat jakou chceš. (vždy by měla být o pár stupňů studenější). Lepší je ale měnit týdně 1/4 , 1/5 vody v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2009 16:51 Muž ezechiel [70] - RostlinyRe: Jana
Role chloru se zbytečně přeceňuje. Ve vodovodní vodě je ho celkem neškodné množství - takže při výměně např. 1/3 obsahu akvária to nezpůsobí u běžných organismů žádné potíže. Ve vodovodní vodě navíc už pěkných pár let není zdaleka tolik chloru co dříve a používají se jeho méně nebezpečné sloučeniny a také např. ozon.

Problém bývá v rozdílné teplotě a pH oproti akvarijní vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2009 16:44 Muž Jurasek [137] Re: Jana
Neodstátá voda má v sobě chlor a ještě i další rozpuštěné plyny, které odstátím vyprchají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2009 15:30 Jana
Jaké špatnosti jsou na neodstáté vodě z běžného kohoutku? Kromě jiné teploty, co to může ještě způsobit nehezkého, kdybych tak vyměnila třetinu až polovinu vody v akváku?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2006 01:07 Muž [] Re: Kačka
Nemyslím, že to bylo tím. Vzhledem k tomu, že k překysličení vody dochází vysokým tlakem, kterým je voda hnána do trubek (nejčastěji vodárny sídlišť apod.), neměla bys s tím mít problém. O bublinky tolik nejde, jde o plyny, které jsou ve vodě rozpuštěné. Každopádně bude problém jinde. Spíše bych se zaměřil na tvrdost, ph a obsah dusíkatých látek. Přeji Ti hodně štěstí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2006 23:59 Kačka Re: Usine
Děkuji za názory. Včera jsem měnila asi po týdnu zase vodu. Jelikož jí mám teď dost zelenou, tak jsem vyměnila asi tak půlku. Teplota klesla maximálně o dva stupně, ale když jsem vodu dopustila, tak moji skaláři začaly narážet do skla a pak plavaly nahoře a lapaly jako po dechu. Při tom jich většina ležela na boku. To samé neonky. Ty začaly dokonce plavat břichem vzhůru. Naštěstní se všechny do dneška vzpamatovali, ale vůbec nevím čím to je... Nemáte nějakou teorii, proč z toho byly tak špatné? Nemohlo dojít k překysličení? Protože když tam pouštím z hadice vodu (i když jí mám ponořenou), tak se do akva dostává strašně moc bublinek. Co myslíte? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2006 22:22 Usine Re: Kačka
Pokud máš vlastní studnu tak můžeš klidně rovnou do akvária při takovém velikosti nádrže to ani jinak nejde jedině na co si musíš dát pozor aby ti celková teplota neklesla o víc jak pět stupňů . To by měla většina ryb přežít v pohodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2006 15:39 pytel Re: ***man
ale ta voda ma teplotu uplne stejne stabilni kdyz ma 10°C i kdyz ma 25°C. a pokud myslite ze je moc studena...proc ji neuvarit par litru v hrnci a nebo nepouzit ohratou vodu z bojleru?...duvod proc by se mela voda nechat odstat kdyz neopbsahuje chlor neni.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 3103x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1179-neodstata-voda