Pestřenec - chov
Nech to na nich, co my jim do toho budem kecat.

OK provedu "šéfe"

jen mi jich bylo strašně líto, co si chudáci museli zažít při přepravě tam a pak ještě jak je švagrovka vezla k nám... a když tam máme 2 ty jeskyňky a oni zabrali každý jednu myslíš si že se mohou spárovat... časem. podle mně to je páreček, ale jistá si tím nejsem, jelikož pestřence budu mít v akva poprvé.
Zvláštní péče v mém podání je tzv. vodoléčba, nebo-li častější výměna vody, nic jinýho.
Pevně v to doufám.,že to je jen z toho. Protože čichavci jsou v pohodě, jsou krásní. Ale chudáčci pestřenci... Potřebují nějakou zvláštní péči? Samec(pravděpodobně) obsadil jednu tu šílenou jeskyň co chci nechat zarůst mechem.
Klidně může, když budou v dobrých podmínkách tak se za pár dní zotaví.
Ahoj, dneska mé děti na narozeniny dostali rybičky ...ach jo.
Dostali čtyři čichavce a 2 pestřence červené... jenže mi ti pestřenci připadají nějací divní mají jakoby okousané ploutvičky, může to být z toho že (jsou koupení na burze) jich bylo kolem 15ks v takovém tom malinkatém akvárku jak to prodávají na burzách???
Starší reakce
Co se týče dospělců tak nebude problém, pestři ale budou lovit malá ačka a mečovky. Teda pokud něco zbyde a neonky nebudou rychlejší.)
U těchto afrických cichlid ani jedna ze jmenovaných ryb běžně nežije...to je snad za všechny komentáře...
Zdravím akvaristé, budu si pořizovat akvárium s pestřeneci červenými. A chtěl bych se zeptat, jestli u nich můžou být tetry neonové nebo živorodky duhové nebo mečovky a nebo krunýřovci? Jaké ryby s nimi můžou být a aby se nesežrali? dík
Starší reakce
Celkem jistě budou u Papíků v Dříteči...
Asi ti to moc nepomůže, ale viděl jsem P. Proužkované tento týden ve Sklorexu v Brně.

0 06.05.2012 20:17 sniper Ahoj chci se zeptat, kde bych mohl sehnat pestřence proužkovaného a pestřence similis. Mohl byste mi poradit, kde tyto šnekáče sehnat v Pardubickém kraji nebo co nejblíže Pardubickému kraji?
Starší reakce
jo to je...hlavne nech donesie so samičkou potomstvo a je to

ale pestrenec červený je krásna rybka

Tady je fotka mého "křivohubky". Ale jinak je to fešák, ne?

Starší reakce
Díky za odpověď. Ano, ono to i trošku vypadá, jako by si tu tlamičku v mládí někde přiskřípl. No, pokud nebude mít problém s jídlem, tak snad bude v pohodě. Samičce to zjevně nevadí.

Ahoj. Nedavno jsem se o tom bavil s RAPem, tak si dovolim se podelit o vysledky. Mel jsem totiz taky rybku s touto deformaci. Nemusi byt na vine vzdy genetika, muze to byt spatnou vyvojovou vodou ci mechanickym poskozenim nebo chybou pri krmeni. U me takto postizena rybka zila a zrala bez problemu. Jeho potomci by pokud to neni genetikou meli byt bez problemu.
Mám dotaz - koupila jsem párek pestřenců a až doma zjistila, že sameček má nějakou divnou papulu. Horní čelist má jakoby natočenou na stranu. Vypadá jako postižený.

Asi nějaká degenerace. Jinak se chová normálně, věnuje se samičce, dle mého sledování mu jídlo nečiní potíže. Myslíte, že by v budoucnu mohl mít nějaké problémy? Je mi ho trochu líto a tak nějak se mi příčí vyměnit ho za "bezvadného" jedince.
Starší reakce
Neděje se to kvůli páření.Spíš změna prostredí.Mylím si,že po čase se to srovná.
Čaute, mám v 100l akváriu jeden pár Pelvicachromis pulcher (pestrenec červený). Pár donesený z akvaristiky si pekne hájil svoj koren, svoje miesto a otvor v nom, ale musel som akvarium prerobit. Tak som ich spolu s ostatnými rybami odlovil. Ikry na tom koreni ani nikde inde nemali, teraz ked som ich vratil spat, tak samec nahana samicu resp. nespravaju sa vobec ako par. Je mozne ze samica nie je ochotna sa parit preto sa to deje resp. upravi sa to po nejakom case samo, alebo samca odlovit do druheho akva a dat ho spat trebars po tyzdni?
co navrhujete? vopred dik za odpoveď
Starší reakce
Zabýval jsem se chovem pestřenců.Z hejna mladých ryb se sám vybral pár,ten jsem umístil do 40l akva.Tam proběhl výtěr ryb,oba rodiče se vzorně starali o jikry i o potomstvo.Mladé rybky jsem odlovoval do rozplavávací nádrže po 4 i více týdnech po vykulení,par se zanedlouho vytřel znovu.
Co tím chci říct-výkupní cena ryb pro velkochovatele je nízká-odebírají jikry rodičům-odchov bez rodičů = ztráta pudu péče o potomstvo.
Myslím,že samici zabil samec(zblblý).Ta druhá samice těžko,když je na druhé straně akva.Při správných rybách-pár by zabil nadpočetnou samici.
Počítám že ji časem přijme..ta druhá samice možná zabila tu vybranou, u těhle ryb je agresivita ne jen mezi samci..ale to jsem jen četl, neměl jsem je.
Mám na vás dotaz.Koupil jsem páreček pestřenců červených,ale ukázalo se že to jsou dvě samičky.Koupil jsem teda samce a ten si vybral jednu samičku.Druhou sem si ponechal(akva 300l.).Tak dva dny skoro páreček nevylézal s jeskyně.Možná se vytřeli.Dnes sem ale našel jednu samici mrtvou.Myslel sem si že je to ta odhozená,ale bohužel je to ta kterou si vybral samec.Samec pořád hlídá úkryt a je agresivní.Ta druhá samice se pohybuje pouze ve druhé polovině akva.Chci se zeptat jestli si časem samec osvojí tuto samičku nebo mu mám koupit novou?
Dík za odpovědi a rady.Šefča
Starší reakce
Nijak. Je to přirozené. Kombinuješ nesourodé druhy, tak nevím co čekáš že se stane.
0 01.10.2010 19:49 porez – Pestřenec červený-problém
Pestřenec červený my žere despělé paví očka. Jak se mám bránit aby je nežral? Mojí prioritou jsou paví očka a pestřenca jsem koupil jen k vůli přemnoženým šnekůům. Děkuji za odpověď
Starší reakce
Pestrenci sú cichlidy, a celkom agresívne, hlavne v období trenia. Takže skôr či neskôr by sa o krevetky postarali... Ale zase ide aj o velkosť akva a o to či sa budú mať kam krevetky poschovávať. Ale to už asi vyliezať nebudú... A skôr či neskôr zrejme padnú za obeť aj tak si myslím...
Viete mi povedat ako sa bude spravat pestrenec cerveny ku krevetkaam red Cherry? Ma niekto skussenosti? Ja predpokladam, ze to neni moc dobraa kombinaacia. Preto sa radsej pytam skusenejsich.

Starší reakce
Tak to je zlé. Ono pokud chováme takový druh ryb tak je třeba si na to dát pozor a akva častěji kontrolovat. Každý samec je jiný a každý se chová jinak. Ryby mají svou povahu. Ten můj je spíš takový uťáplý že když si dovolí na samici tak mu to vrátí takže si moc nedovoluje

. Jestli je u hladiny tak jedině odlovit. Nic jiného už nepomůže. Samec ji nedá pokoj.
Zdá se že už zřejmě mele z posledního..
To vše mám, 2 kokosy, plno ukrytů... Ale ona ani nehledá ukryt, je stále u hladiny. Ja nevim už co delat...
Ano, samec těžce snáší ve svém teritoriu samici nepřipravenou ke tření. Můj samec ji taky nahání, ale ta moje mrška si to nenechá líbit a účinně se braní takže taková italská domácnost

. Když se vytřou tak jsou klidný oba. Chce to hodně skrýší, třeba i kokosák s otvorem, jeskyňky z kamenů atd a dostatečně prostornou nádrž. Nejlepší bude ji odlovit jestli je potrhaná ať se vzpamatuje. Přeju hodně štěstí.
Chce to skrýše pro samici! Jestli můžeš tak jí přelov, at se dá dohromady.
0 03.01.2010 21:08 hergis – pestřenec červený
Poradte prosím. Samec mi nahání samici, chuděra je celá okousaná zalezlá za filtrem a přijde mi, že se natačí na bok. Díky
Starší reakce
0 26.03.2009 17:38 Mato00 –
Re: ims V tom pripade ked budu chciet, tak si nieco najdu, hoci aj na list rastliny. Cichlidy si vzdy nieco prestavuju a hlavne v obdoby trenia.

Zatim mi nejde o vytirani. Chci jen, aby byly spokojene a porad netahali kameni a pisek, pripadne, aby jednou ten ukryt vyuzily i pro treni

Ver, ze ten preklopeny kvietinc neposluzy rovnako. Predpokladam, ze ich che cielene vytriet a odchovat, takze sa o okrasne akva asi nejedna.

trubky asi dekorativne neposobia, ale su prakticke. Skoro vobec nejde o vchody, ale o to aby sa rybky citili bezpecne a doverovali ukrytu.

Půlka kokosu nebo překlopený květináč poslouží úplně stejně a v dekorativním akva líp vypadá. Trubky jsou tak do chovatelen, do akvárka bych si to teda nedala

Kamínky vynášejí, ale neznamená to, že dokud se nedostanou na dno, tak se nevytou. Jde jen o to zjistit, jestli tvoje ryby upřednostňují vchod shora nabo z boku a kam skrýš ve spol. akva umístit. Raději do rohu do kryté zóny, aby neměli moc silný pocit ohrožení a neterorizovali všechny obyvatele.
0 26.03.2009 16:37 Mato00 –
Re: ims 

Spodok je keramicky kvetinac. Je vysoky asi 7cm a ma priemer 12cm.je don vyrezany otvor (vid obrazok).kupil som ho v hypernove za 20sk.obycajny kvetinac je dost vysoky, tak preto som pouzil tento.
Strecha je z plastu.Odrezal som si cca 15cm dlhu trubku o priemere 10cm.Potom som ju rozrezal po dlzke(vid obrazok ako) a bolo.Zakryl som a uz je vsetko hotove...nezabudny vsetko vyvaril a rybkam ho davaj tak aby si nevydel do vnutra.Musis ho pootocit a 45stupnov dolava.

ma to vyhodu, ze ked sa mlade vyliahnu, tak zostanu iba v tom kvetinaci a nerozlezu sa.
Maj radsej hole dno, laksie sa odkaluje a ked budes krmit artemiou, tak ju mlade rychlejsie najdu.Ja tam mam iba skrysu a javsky mach(mlade ho radi obhryzaju a skryvaju sa don) a jeden kanem(plita) oprety o sklo(pre pripad, keby jednemu z partnerov siblo, tak aby sa mal ten druhy kde skryt)inka momentalne je tam kelimok s crypto..., lebo mach som dal ramirezkam(momentalne ho je nedostatok).
Aha. Takze zadne uplne zavrene a dole taky hledka. Tak jim asi pod ty jejich skryse dam placaky, at porad neprehazujou pisek

0 26.03.2009 16:21 Mato00 –
Re: ims 
Ja pouzivam toto.
Pestrenci se maji vytirat na strop nejake jeskyne. Ty moje se zatim trit asi nebudou, jen si porad upravuji akvarko. Mam je v akva samostatne, jen asi 3 male gupky, aby dojidaly zbytky.
Jde o to, ze jsem jim udelal ukryty, ale na dne mam hruby sterk a nekde jemny sterk. Oni porad odnekud kameny vyhazuji. Pak je to prestane bavit a jdou zase do jine skryse. Tak jestli je to tim, ze se nedohrabou na nejakou placku (vetsi kamen) nebo na jemny pisek. Podle toho bych jim pod skryse neco dal.
Co jsem viděla, tak tydle ryby co se vytírají do jeskyněk atd. jdou kolikrát až na na dno na sklo... Tudíž pro výtěr potřebují nějakou rovnou plochu.
0 26.03.2009 15:12 ims – Úkryty pro pestřence
Chtel bych se zeptat chovatelů, kteří chovají v akváriu pestřence rodu pelvicachromis ,jaké nejlepší úkryty v akváriu vytvořit a z čeho.
Mám pro ně různé úkryty z celého kokosáku s uříznutou špičkou, půlku kokosáku s otvorem nahoře a půlku kokosáku s otvorem z boku. Pak nějaké kamenné jeskyňky.
Neustále přebudovávají a vyhazují kamínky. Zajímá mě, když si pestřenci začnou úkryt upravovat, zda se chtějí dostat na pevné podloží nebo na jemný písek. Přijde mi to, že hledají pevné podloží, aby jim pak vylíhlý plůdek po vytření nenapadal mezi kameny. V tom případě bych pod úkryty dával placaté kameny nebo břidlici nebo jemný písek. Našel jsem jen, že někdo používá květináče, někdo kokos, někto spec. dvojmisky z pálené hlíny...
Starší reakce
0 23.12.2008 12:38 Hansjochen – Pestřenci ožíraji rostliny
Mam par pestrencu a nici mi rostliny, nekterym uplne odseknou od spodu cely stvol. Treba Hygrophila difformis mi ostipali jak drevorubci. Videl jsem jak treba nektery list rozkousaji a vyplivuji... Nevi nekdo, proc to delaji?
Starší reakce
Suhlas, i 5cm par pestrencu dokaze prohnat dospeleho thorokata, nemluve o tech "slabsich" co tam mas ty.
Děkuju. Raději to tedy nebudu pokoušet, snad až někdy budu mít větší akvárium

Pokud chcete pár,tak bez ostatních rybek.Bude to akorát.
0 30.08.2008 22:18 irča – párek ano či ne?
Ahojky, mám zatím jednoho zkušebního pestřence (zatím tak 3cm malý)- je to pestřenec zlatový nebo červený. Akvárko má 54litrů a bydlí v něm 3 betty, 2 dánia, 2 parmičky černopruhé a jedna parmička krásnoploutvá, která dává pestřenci pěkné kapky. Z akvária se během prázdnin stala pěkná džungle - je tu dostatek úkrytů. Myslíte, že je nevhodné, chovat v takovém akváriu párek pestřenců??
Dík za názory a info
Starší reakce
Vetsi pestrenci muzou zabit i nejakou mensi zivorodku, poter bezpochyb. A samce paviho oka urcite otrhaji..
0 11.02.2008 17:26 jirkacichlid –
Re: dejf Téměř určitě si na nich pochotnají. Bratrovi pojídají malé mečovky a perfektně na nich vyrostli(samec má 12cm).

0 11.02.2008 17:17 dejf – pestřenec červený
Když nechám u pestřenců paví očka, budou brát potěr oček jako zpestření jídelníčku?
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 5068x