Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Křížení ryb

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Křížení ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 10:03 Bexi
platy a mečovky se kříží relativně snadno,jdou blízce příbuzné,jsou ve stejném rodě..některé obrovské mečovky jsou kříženci plat a mečovek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 01:03 Muž Gunguy [2]
samecek neni lyrovity, to jen samicka, samecek je trochu mensi..... no a jak to teda delaji ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 00:03 Muž RadioactiWe [204] - Labyrintky – Re: Gunguy
"Krocan v troubě" ano :-D

Inak čítal som aj o lýrovitých mečovkách, že tie majú problém s párením celkovo, vraj kvoli ohybnému gonopódiu hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 22:38 Muž Gunguy [2]
uf ulevilo se mi, taky mam velkou mecovku s docela velkou lirovitou ploutvi, no a nevim jestli na ni ten samecek bude moct, jak to vlastne iu nich je ? krocan v troube a nebo v tom ta samicka plave?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 21:47 Muž RadioactiWe [204] - Labyrintky – Re: Gunguy
Niekde som o tom čítal že kvoli odlišnému spôsobu párenia je to obtiažne, ale stáva sa to hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 21:37 Muž hardy [45] – Re: Gunguy
mam je v akvarku a nekrizi se mi a to vim urcite :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.07.2010 21:35 Muž Juck [1] - Cichlidy – Re: Gunguy
Myslím že by se mohli zkřížit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 21:20 Muž Gunguy [2] – Plata a mečovka
Ahoj, když dám dvě platice a platáka do akvária s mečovkami a mečovákem, budou se křížit mezi sebou nebo pujdou en spolu?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2010 20:16 Muž xenotoca [34] - Živorodky – gupka a endlerka
To že kříženci endlerek a gupek nebudou pldní se bát nemusíš. Mám křížence endlerek s gupkami několik let barvou se víc blíží endlerkám a jsou neuvěřitelně plodní. Samci jsou nepatrně o něco větší než u endlerek. To že kříženci jsou více plodní využilo mnoho chovatelů a otázkou je zda prodávané endlerky v obchodech jsou čisté a ne kříženci. Nevěřím u tohoto druhu na zcela čistý chov a pořídil jsem si nedávno od chovatle z Brna endlerky s lokalitou původu Poecilia wingei lok.Puerto La Grus Venezuela 2001,které dovezl RNDr Roman Slaboch. Jiné čisté ještě jsou Poecilia wingei-Scarlet.,ostatním bez uvedení lokality nevěřím. U kříženců,přestože jsou barevně atraktivní budu rušit jejich chov. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2010 18:12 Muž voko [9] - Živorodky
to mně taky zajímá... Je po více zkřížených generacích možnost, že samci nebudou plodní ?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2010 09:23 Žena geminika [39] - Živorodky
Ja viem, že je toto starý príspevok, ale začala som si ho čítať, lebo ma zaujal. Ja som nikdy Endlerky nemala, zoznámila som sa s nimi len nedávno. Doma som mala vždy len gupky a nedávno som si doniesla od kamarátky nové, pre oživenie krvi a z vrhu, ktorý mali, sa zrazu vyfarbila jedna Endlerka - samček. Samičky neviem medzi gupkami rozoznať. Je možné že by bol neplodný, tak ako sa tu nižšie píše?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2009 13:45 Vojtech Re: Lola
Pokud vím, tak se rody Xiphophorus a Poecilia navzájem nekříží.

Možná je to trocho offtopic, ale objevil jsem zajímavou stránku zabývající se šlechtějím různých druhů vysokoploutvých Mečovek pomocí křížení s jinými druhy. xhifin.org Škoda, že to není k mání někde u nás. I když na výstavě živorodek v botanický byly nějaký exempláře moc krásný.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2009 09:25 kreten – Re: Bak
Hele vy s tím křížením máte nějaké boje:-). Elegansky nejsou moc rybky pro vícedruhové nádrže a to ne proto, že by je něco zprsklo, ale protože mají rády svůj klid:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2009 16:29 Muž lama [51] - Živorodky – Re: Bak
Je to velmi nepravděpobné že by se zkřížily
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2009 14:24 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Tak od začátku
Přelovil jsem pár živorodek sličných do velkého akva a už jsem viděl jak na ně najíždí samec od endlerky. Můžu doufat že nedojde k početí bastarďátek ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 16:53 kreten – Re: motýlek
Co je to genetikou se trochu živím? To já se porodnictvím ryb, živím docela dóóóst a nevím ,nevím jestli o tom dost vím. Ona genetika s porodnictvím má ledacos vedle sebe jdoucího dost společného, leč genetika o porodech ryb (množství, kvalita atd....) rozhodně nejvíce nerozhoduje, ale ta vaše tvrzení mne zase nepřesvědčují o tom, že úplně víte o čem mluvíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 15:16 kreten – Re: motýlek
Jezuskriste, já už to naštval tolik lidí, ale to vůbec nemá co společného s genetikou, natož s pravidly rozmnožování živorodek :-) a co je to důkaz? to je několika generacemi ověřené pravidlo, to nemáte, takže se o tom akademicky můžeme bavit, teoretizovat....ale kecy jsou naprd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 14:18 Muž motýlek [275] – Re: provokater
v pohodě - prostě když ten důkaz mám, tak ho mám ... prostě jsi mě naštval ;-) ... trochu se genetikou živím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 13:49 kreten – Re: provokater
za ty chybky v odpovědích se omlouvám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 13:48 kreten – Re: motýlek
Inu jak jsem s tím začal, tímhle i Pana Maria trpěla:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 13:47 Muž motýlek [275] – Re: provokater
tak jo - žádné mladé se mé samičce nenarodily, vznikly z trusu plžů v akvariu ... fajn
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 13:35 kreten – Re: motýlek
A propó???V jakém prostoru, pohlavní ústrojí ryb je docela dobře čitelné, dokonce i žovorodek. Jistá kouzla bezpochyby možná jsou, ale všechno se nedá brát úplně jako dogma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 13:34 kreten – Re: motýlek
Obávám se, že vaše informace před padesáti lety jsou křížené Mičuriny a jinými podobnými velkopěstitely a chovately, páč tohle prostě je trochu out
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 12:35 Muž motýlek [275] – Re: Sid
jo - já to také beru jako hledání odpovědi a ne hádání se ... jen jsem si prostě včera vzpoměl, že před padesáti lety jsem na to téma něco četl - ale 50 let je dost na to, abych si vybavil podrobnosti ... a navíc živorodky nejsou můj koníček - takže to byla velká náhoda, že se ke mně ta samička gupky omylem dostala ... ale náhoda přeje připraveným ;-)
jinak s tím zpožděním oplození starými spermiemi to vypovídá o záměru přírody dát šanci mladším :-)
při porodu ale samička neví, zda ještě samečka potká a zda potká samečka to rozené mládě - jistota je jistota - že jo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 11:27 Muž Sid [6769] - Rostliny – Re: motýlek
...spermie jsou uschovány v nějakém prostoru, z něhož se mohou v příhodný čas uvolnit ... jedna z možnosí je právě ten čas porodu...
Už je to skutečně dost dávno, kdy jsem se živorodkami bavil, ale nějak se mi déře myšlenka, (vzpomínka na již zmíněného N. Dokoupila?), že po porodu dochází k novému oplození (ze "starých zásob") "se zpožděním" několika (tří?) dnů. Čehož se doporučovalo využít při páření s vybraným samcem, alébrž nové sémě má přednost před starým... :)
Ale jistý si tedy nejsem vůbec. hmm
Pan Slaboch by byl docela potřeba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 11:13 Muž motýlek [275] – Re: provokater
no, spermie jsou uschovány v nějakém prostoru, z něhož se mohou v příhodný čas uvolnit ... jedna z možnosí je právě ten čas porodu a tedy pojistka zachování druhu v přírodě ... jinak tenhle způsob je běžný i u jiných organismů ... namátkou s podobnou logikou (i když proncipo jiný) se množí strašilky - samečka nepotřebují několik generací ;-)
mám dojem, že u živorodek dochází k nepřímému oplodnění (z hlediska času) - takže v tom fakt nevidím žádné kouzlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   20.11.2009 09:17 kreten – Re: motýlek
A to se domníváte, že samičce plave v břiše klubko malých ok spolu se spermiemi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 09:12 Muž motýlek [275] – Re: provokater
no - zkus si to vysvětlení přečíst nezaujatě ještě jednou ... "přijde do styku se spermiemi" ... a teď uvažuj, kde se to může nejspíše stát??? ... ano - u rodící samičky, která má zásobu spermií na několik porodů ... fakt to není tak složité :-)
a co se týká vývojového stadia rozených mláďat - při jednom vrhu jsou rození jedinci různě vyvinutí, a mezi jednotlivými vrhy je také různý stupeň vývinu ... takže ta pravděpodobnost oplození je zřetelně docela velká ... bohužel z hlediska zachování čisté linie nemusí být vždy u jedné samičky jen spermie z jednoho samečka, takže co se líhne v další generaci může být geneticky odlišné ... z hlediska přírody je ale genetická variabilita spíše kladem ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 09:06 kreten – Re: provokater
to zakletí nebylo zcela zcela "sakramentsky" dokonalé:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 08:55 kreten – Re: Mrakoplash
Ale to je sakaramentsky něco jiného, než že samička předává nějaké "našetřené" spermie svým potomkům. To je zase pojednání o vývojové variabilitě a schopnostech oplození u živorodek, což je na hodně dlouhé povídání plného termínů, kterým akvaristá s jednou nádrží a pár živorodkami na chuť asi nepřijde.
Je-li MOŽNÉ aby se nula až třídenní samička dostala do styku se spermiemi a z toho pak porodila to sice nedovedu vyhodnotit, protože tím jsem se nikdy detailně nezabýval. Leč ta pravděpodobnost oplození mi stejně přijde velmi malá s ohledem na velikost té samičky. A nemyslím si, že by mohlo dojít k oplození oné samičky ještě před faktickým porodem, neboť oko není "pravá" živorodka a že by spermie pronikala přes jikerný obal k plodu aby došlo k "double" oplození, to už mi i u tak zajímavých rybek, kterými živorodky jsou, připadá jako hodně přitažené. Ale možná že dostaneme doktora k nějakému pojednání ve kterém to srozumitelně vysvětlí i laikům.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2009 07:03 Mrakoplash
živorodky - porod bez samečka 19.11.2009 - 13:39

Mám samičku gupky (asi 2 měsíce stará), která od asi 3 dnů se nemohla potkat se samečkem, přesto porodila ... kdysi jsem na toto téma něco četl, že samička některým embryím předává spermie, které má uschované od oplození ... ale už nevím detaily. Můžete se k tomu vyjádřit?
Odpověď:

Formulace , že samička EMBRYU PŘEDÁ spermie - byla pro mne jaksi nepřijatelná , nikdy jsem o tomto neslyšel = ALE nejsem biolog .............. a chtěl jsem Vám odpovědět / a sám se přiučit / = proto jsem učinil dotaz na RNDr. Romana Slabocha ............. a byl jsem poučen takto :

je MOŽNÉ , že pokud se dostane i velmi mladá samička / i řádově DNY / do styku se spermiemi - / u gupek je pohlaví určeno - a nemění se / - může dojít k průniku spermií - i když ještě nejsou vyvinuty gonády.
Pochopil jsem to tak , že tyto spermie " přijdou ke slovu " až po vyvinutí gonád.

To znamená , že pokud by jste chtěl docílit " PLNĚ ŘÍZENÝ " CHOV , musel by jste nechat samice rodit
v ******* PLNĚ ODDĚLENÝCH ******** " porodničkách " .

Za Váš dotaz DĚKUJI = situace VELMI zajímavá .........a poučná = VĚŘÍM , ŽE I PRO DRUHÉ .

Mějte se pěkně ..... a pěkný CHOV !

Slávek Filip.
Citováno z www.dajanapet.cz/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 06:20 Muž motýlek [275] – odpověď je zde
www.dajanapet.cz/… ... jedna z posledních reakcí ... v podstatě to podporuje to, co jsem napsal ... samička totiž má vesměs spermie pořád - takže je může opravdu při porodu předat (neúmyslně) rozenému potěru ... zázraky se nedějí - vše je vysvětlitelné ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 22:24 Muž Sid [6769] - Rostliny – Re: provokater
Aha! :-)
To vypadá, že jsem ten váš časopis četl, ale není tomu tak. Až mi to začíná být líto... :-)
Zvážím předplatné na další rok. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 22:08 kreten – Re: Sid
Skvělé:-) paměť slouží. No řešilo se to v případě dlouhých mečounů a právě v souvislosti spokusy zmíněného, které podle něj fungovaly, jiní zase tvrdí, že to nefunguje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 22:03 Muž Sid [6769] - Rostliny – Re: provokater
Tak to jsem zaváhal! V tom vašem časopisu bylo něco o umělém oplodnění živorodek?! coze
Já se tím chvíli bavil někdy koncem 70. let. :)
Ani si nepamatuji, jestli jsem byl úspěšný nebo ne... :-D
(Nejsem si jistý, ale postup tehdy popisoval právě p. Dokoupil?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 21:59 kreten – Re: Sid
No to jsem ještě nežral, o možnostech umělého oplodnění živorodek od čtvrtého čísla časopisu Aquaristik vím o hodně víc, než jsem i kdy potřeboval, ale tohle je docela taškařice:-). Naštěstí neumím ty smajlíky co vy kolego:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 21:53 Muž Sid [6769] - Rostliny
Teda - já se kdysi pokoušel přenést sperma mečovky pomocí pipety a byla to makačka. Škoda, že jsem nevěděl o možnosti přenést ho špejlí... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 21:51 Muž Farrael [28] - Živorodky – Re: provokater
Ber to tak, jako když by jsi to přenesl dejme tomu s vybavenim. Tzn. Zcela nepravděpodobné. Tedy ti zbývá buď to předání spermií matkou a nebo šance skřížení živorodky s platou :-) Mno co z toho vybrat že :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 21:49 kreten – Re: Farrael
???Na jaký zase špejli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 21:46 Muž Farrael [28] - Živorodky – Re: provokater
Mno jestli je to blud, tak se pak gupka může skřížit s platou. Nebo leda, že by se ty spermie přenesly na špejli při zásahu do akvária :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2009 20:15 kreten – Re: motýlek
Obávám se, že to odporuje zdravému rozumu, natož netušenému v tajemném podvodním světě. Nejspíš to dr. Frank nebyl, v textech o živorodkách velkého znalce Norberta Dokoupila to teda také není a myslím si, že o živorodkách za těch skoro třicet let také něco vím, ale tohle je podle mne blud.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 11:29 Muž motýlek [275] – Re: provokater
fakt už si nevzpomenu na detaily - nejspíše Andodi, nebo Frank - od těch jsem čerpal nejvíce ... určitě to někde popisují ... ale je i možné, že to mohlo být v nějakém starém čísle Akvaristiky ... já to tehdy bral jen jako nevýznamnou informaci a netušil jsem, že budu možnost si ji za 5O let reálně ověřit ;-)
Upřímně - zase až tak mimořádné to není - jsou v přírodě mnohem složitější a méně pravděpodobné události ...
pokusím se to najít, ale mám obavu, že spíše nebudu úspěšný ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 09:24 kreten – Re: motýlek
Stár jsem dost, kterou starší literaturu máte na mysli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 09:15 Muž motýlek [275] – Re: provokater
hmmm ... zkus do starší literatury .. a ostatně ten můj důkaz je docela objektivní - nemám jiné paví očka, mám endlerky a proto jsem pro jistotu dal to malé paví očko zvlášť - k zhruba stejně starým (mladým) platám ... příroda má prostě pojistky na zachování druhu ... jinak bychom zde už dávno nebyli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2009 08:50 kreten – Re: motýlek
Pana Maria to také zvládla:-), ale že by samička předávala spermie, inu čerta to mně po ránu docela rozhodilo:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 08:42 Muž Yirka [9256] – Re: motýlek
I když jsem to četl 2x, nepochopil jsem která rybka vlastně rodila, samička platy nebo gupky?

Edit: Á, už jsem to pochopil, je to asi reakce na michelle. Zmátlo mě že to nebylo označeno jako reakce na ni, ale jako samostatný příspěvek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2009 06:17 Muž motýlek [275] – paví očko ...
no, shodou okolností jsem si od kamarádky přinesl s krevetkami jeden kousek snad 3 dny starého pavího očka ... je to asi 10 týdnů ... je to samička, nikdy nebyla v přítomnosti samečka, byla odchována se stejně starými platami, které ještě dnes nejsou rozlišitelné na samečky a samičky ... porodila včera jedno mládě - to sice nepřežilo (asi ze stresu porodila předčasně), ale jsou založena podle skvrny ještě další ... a pokud si pamatuji ze starší literatury, tak někdy dochází při porodu k tomu jevu, že část spermií předá rodicí samička rozenému potěru, takže nepotřebuje samečka a přesto je oplodněná ... může to být i případ téhle platy ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2009 23:54 Muž avast [49] – Re: michelle
u klasických živorodek (mečovky, platy, gupky) to nespouští asi nic, protože se množí snad vždycky.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2009 23:28 michelle
Ok, ale netusila jsem, ze i tak dlouho (vzhledem k delce brezosti). Jaky mechanismus pak spousti opetovne rozmnozovani? (teplota, vlastnosti vody...) Diky za odpoved.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2009 15:44 pe25tr – Re: michelle
Ahoj, samicky nekterych zivorodek si schovavaji zasobu spermii na horsi casy (cetl jsem, ze jim to vydrzi i par tydnu), klidne mohla byt oplodnena uz kdyz jste ji kupovali.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 9 10

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7183x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1159?od=233