Říční písek
Kdyby si byl z Prahy, tak si můžeš zajet vybrat ten správný do skladu.
Vypadá dobře. Bude to asi trochu o náhodně co přijde.
Sehnat něco přirozeně hnědého přírodního je asi nemožné snad kromě hlíny
Tak přesně tento písek i zrnitost mám ve svém akváriu. Kdyžtak se podívej do prezentace, jak vypadá v reálu. Úplně tmavý není. Když jsem vybíral, tak měli pytle asi ze dvou různých šarží, protože jeden byl spíš šedobílý s občas černými zrnky (ten mám v akva já) a jiné 8kg pytle byly spíše do hněda.
Jednou jsem ho měl v malém akváriu a v akváriu je mnohem světlejší než na té fotce z tvého odkazu. Možná ještě někde najdu fotku, tak bych jí potom doplnil.
Bude hodně záležet na síle osvětlení. Mám tmavě hnědý písek od Dennerle, v balení dorazilo to, co je i na fotce eshopů (cca barva normální hlíny) a v akváriu je barva zrzavo hnědá. Mrkni na moji 120L nádrž, ať si uděláš obrázek, jak moc se ta barva změnila.
Zhruba ke stejnýmu výsledku došel i Surpan (fotky na konci článku):
surpanblog.cz/…
Ale pokud ho pořídíš, budu moc rád, když se podělíš o výsledek. Budu měnit dno a rád si tam dám něco jinýho, než černý barvený písek. Jenom to nesmí být moc světlý nebo takto hrozně zrzavý.
Starší reakce
Určitě to nemíchej dopadne to tak že na povrchu budou ty 8mm kamínky. Taky bych šel do zrnitosti 1-2mm.
eshop.techneco.eu/… Osobně bych preferoval zrnitost 1-2mm.
8mm už je dost velké, nedělal bych to.
0 21.11.2021 22:39 BJ – Různé zrnitosti písku
Ahoj, do akvária 180 l budu kupovat říční písek, pravděpodobně Aqua Excellent. Zásobní substrát používat nebudu. Předpokládal jsem, že bych vzal zrnitost 2-4 mm. Myslíte, že bude problém, popř. zda bude vypadat blbě, když bych smíchal zrnitosti 2-4mm spolu se zrnitostí 4-8mm? Např v poměru 3:2? Více bych dal toho 2-4mm.
Starší reakce
-hypermangan, ostatní vypsané je zbytečné plýtvání
Se savem opatrně. Já jednou vydezinfikoval studnu a musel jsem jí 2x vyčerpat. Ctibum s tím má také nemilé zkušenosti.
kup litr sava ( originál) zřeď jedna ku dvaceti a stačí půl hodinová koupel.
Měkkou jsem myslel,takovou abys zlikvidoval jen nežádoucí...tedy cíleně např měď na šneky...
spíš úplně sterilní a co je měkká metoda?
díky ale toho přes 50 Kg, bohužel všechny hrnce po bábě šly do šmelcu ale být toho méně asi jo
použil bych měkkou metodu...ať nevyvraždíš úplně všechno i z mikroby...nebo ho chceš úplně sterilní ?
0 07.09.2019 15:53 Petan26 [59] - Jezírkové ryby Dobrý den, stavím akvárium, něco málo přes 400 litrů, protože mám vcelku dobré zkušenosti s říčním pískem, na dno půjde opět, vlastně už tam je, nahoru na písek potom řiční přírodní kamení malé frakce, u prvního akvária jsem dezinfekci dovezeného písku neřešil vůbec, co jsem pozoroval tak později vylezlo několik škeblí, které ale nakonec pošly a šneků podobných věžovkám, ryby v něm spokojeně žijí třetí rok, teď bych se ale rád pověnoval dezinfekci neboli opatření proti virům a bakteriím, snad i dosáhl na jiné živočichy, protože do něho budu dávat ceněné ryby. Co tedy navrhujete? Napadl hypermangan, potom mám po ruce balení eSHa NDX... říkal sem si, napiš sem, každá rada dobrá...díky
Starší reakce
3 21.03.2018 09:53 Hanumana –
Písek Nákup nakonec proběhl docela vtipně. Váhala jsem jestli na plochu 100*40 koupit 25 nebo 50 kilo. Nakonec jsem objednala 2 balení po 25 kg a poslala tam manžela ať to vyzvedne a zaplatí 232 Kč. U něj čím méně informací tím větší pravděpodobnost, že si to zapamatuje... Přijel domů s fakturou a 4 pytli písku. Koukám že tam je malými písmeny že se Elba skládá z 50% Madeira 2-5mm a 50% Korsika 4-8mm. Tak jsem se šla podívat co doopravdy přivezl a mám 100 kg čisté Madeiry
, kterou ani neměli v nabídce (jinak bych si ji vybrala radši). Takže spokojenost barevně je příjemnější a ještě jemnější a klidně si můžu založit ještě spoustu dalších menších akvárií
Starší reakce
Já bych šel do frakce max 4 mm..
Já vybrala Topstone říční kamínek Elba frakce 2-8mm, protože ji mají u nás skladem. 25kg za 116kč je podle mě proti písku v akvaristikách super cena. A prodávají zvlášť pojivo. Tak doufám že to bude ok
Děkuji za korekci.
Můj pohled je silně ovlivněn tím co mám k dispozici a zde se jedná výhradně o ten klasickej dunajskej štěrk frakce 2-4mm.
Tak ja bych to trochu korigoval. Top stone ma v nabidce taky kaminkove smesi, ktere obsahuji drceny mramor, takze o idealu se neda moc hovorit. Jinak nevim, zda prodavaji samostatne kaminky, protoze jejich souprava vcetne pojiva je pak pekelne draha. Maji ale i nektere kulate kaminky frakce 2-4mm.
Ano, třeba Top Stone má velmi zajímavý štěrky, už z podstaty věci na něž jsou prioritně určený to jsou vždy kulaťoučký frakce, těžený třeba v Dunaji, prostě pro akvaristiku zn. Iedál.
0 17.03.2018 16:37 Hanumana – Písek
Ahoj,
chci se zeptat zda jste někdo použil na dno písek, který se používá na kamenné koberce? U nás v akvaristikách se rozmohl nešvar předražených kýčovitě barevných písků a když už se mi písek líbil, tak měl moc velké kamínky (byl to spíš štěrk). Tak hledám co přijatelného a ideálně poblíž.
Starší reakce
Zkusil bych nejblizsi piskovnu. Koupil jsem takhle prany ricni pisek frakce 0-4mm, pomoci sita jsem ho zbavil jemne frakce a cca 100kg ricniho pisku 1-4mm me tak vyslo na 70Kc (3e) + 3 hodiny prace
1 31.05.2016 11:41 Baymax neviete kde by sa na slovensku dal kupit lacny riecny strk tak aby nebublinkoval s frakciou 2 - 4 mm za ten strk hagen nechcem dat tolko penazi niekde blizko kosic alebo michaloviec keby ste mi vedeli poradit miesto kde sa da kupid vdaka
Starší reakce
Jak napsal někdo výše, některým rostlinám to dokonce vyhovuje, některé v tom neporostou třeba vůbec. četl jsem a koukal na videa, protože jsem měl stejnej problém koupil jsem písek v hornbachu a prostě šuměl, nejdřív jsem si říkal, že to šumí málo, taky jsem se utěšoval, že to je jen pár kamenů, ale hlodalo mě to a než abych tam nasypal hned něco špatně nazačátku, tak jsem tam raději zajel a 80kg jim vrátil
ten co jsem rozřízl mám ve sklepě
a koupil jsem za trošku větší cenu, křemičitý písek a ten světě div se nešuměl vůbec. Jinak tady to pěkně vysvětluje tenhle kluk, a jak říká, ocet je dost slabej.
www.youtube.com/… včetně ukázky jak to šumí v octu a jak v kyselině.
a ještě dodatek, neposlech jsem ho v tom vzít si metr na šutry nebo nějakou šablonu a pak jsem půl roku vozil půlku skály v autě, protože bych to do akvárka ani nezvedl
sotva jsem to dal do kufru.
Tak vo tom žádná, já se spíš snažím tu celou kauzu trošku odlehčit, ono to začíná vypadat jako hon na čarodějnice a to si myslím, že není správně a vede to spíš ke zmatkům, tedy od lidí, kteří si o tom nic nepřečtou, nezjistí, tak u těch určitě a co si budeme psát, internet je plnej rychle jednajích jedinců na základě kontextově vytržených výkřiků. Myslím, že si v této věci rozumíme.
Taky záleží na vodě, co tam budeš chovat a tak. Pokud tam chceš měkkou kyselou vodu (ve které se to rozpouští daleko lépe) a budeš tam lejt třeba vodu z osmozy, tak bych se bránil každé bublince. Ale v běžném akváriu si myslím, že něco málo až tak nevadí. Zvlášť pokud plánuješ měnit vodu. No a jsou i akvária, kde nakonec tu vodu přitvrzuješ.
Chlapci, chlapci, vy to vedete, to abych si udělal taky octovej test a to by bylo, aby to aspoň trošku nešumělo, ale já vím, exorcismus je nakažlivej.
Já jsem jenom chtěl to šílenství trošku odlehčit, když už jsem všudezdejší.
Měl jsem písek, o kterém mi vaaclav tvrdil, že obsahuje vápník, nevěřil jsem mu. Nakonec jsem si octový test udělal, ikdyž nijak výrazně nešumněl, tak uzavřenou zavařovačku to slušně natlakovalo.
Nech to déle potopené on ten ocet je někdy slabší a trvá to pak déle než se rozjede.
Jé tak to je dobře
to fakt jako tabletka vitamínu nešumí. Je to písek z Hornbachu. Moc děkuji
Ne, nemusíš, ono trochu toho vápníku i rostliny ocení. Jde o to, aby při tom octovým testu to nebublalo jak rozpustnej vitamín.
0 12.04.2016 17:47 fotozyka –
Re: Zip Ahoj, dal jsem dle Tvé rady tři menší hrstičky toho písku do čiré skleničky, nalil ji do poloviny octem aby ty kamínky byly celé ponořené a pár jemných bublinek z toho vychází. Znamená to fakt, že všechen písek musím vyhodit a koupit nový?
To mi přece neříkejte, že taková trocha by tomu tolik škodila?
Může chvilku "šumět" i jen tím, že ho namočíš.
S jistotou to zjistíš, když ho dáš trochu do sklenička s octem, aby byl celý ponořené a pokud stoupají proužky bublinek, tak máš jasno
jestli šumí, tak se uvolnovat bublinky musí, jinak nemá co šumět
Takhle, když na něj naliji ocet, tak nešumí (alespoň ne viditelně), ale když k němu dám ucho, tak je slyšet velice jemné šumění.
byl jsme na tom podobně, ale já ho vrátil a koupil co nešumí, přeci jen mít od začátku špatné dno jsem nechtěl, třeba to bude růst, ale zkoušet jsem to nechtěl
co a kde si koupil?
2 10.04.2016 08:51 Kitty Říční písek č. 2 od SportCarpu, koupený v Akvamexu 3,3 kg za 55 Kč, s octem nereaguje.
(Kdyby to někomu k něčemu bylo.)
Bakterií se nebojím. O ploštěnkách a pijavkách jsem mluvil.
a jak zabíjíš bakterky, ploštěnky, pijavky a jiné breberky, když bereš písek z míst kde jsou ryby? Když teda nevaříš
Já písek nevařím. A nikdy to nemělo žádné následky. Vařil bych ho jedině, kdybych ho bral odněkud, kde jsou ploštěnky nebo pijavice. Stačilo mi, že jsem kdysi vařil kořen a skončil jsem v nemocnici, protože ten hrnec byl větší než tehdy já a vylil jsem ho na sebe
0 09.04.2016 19:50 fotozyka Ahojte, koupil jsem si říční písek a schválně jsem udělal zkoušku octem a trochu šuměl. Ne hodně, ale trochu ano. No, že by mě bavilo přebírat to a zkoušet octem, to teda ne. Vyvařil jsem to a nasypal do akva. během 14 dnů už budu plnit. Tak uvidím
Starší reakce
já jsem ho vždy propíral a pak uvařil
0 04.04.2016 11:17 laki3 – jak na říčák
když už jste u toho říčáku, taky o něm uvažuju do jednoho svého akva, protože akvarijní štěrk z obchodu mi tam nesedí, když si naberu u nás z řeky písek v podobě drobných oblázků, upravujete ho ještě nějak? vyvařit? zkouška octem, nebo stačí jen proprat? díky
Starší reakce
Toto vlákno je už dlouho mrtvé, ale zkusím to. Má někdo zkušenost s říčním pískem z Hornbachu? Má pěknou barvu i slušnou zrnitost, ale nejsem si jistá jeho "bezvápenatostí". Jsou tam tak drobounké částice, že mi přijde dost nemožné, aby to nebyl vápenec. Křemen se na takový prach jen tak nerozdrtí. Jelikož to mají baleno v zatavených pytlích, není možnost to ani vyzkoušet v octě. Takže... používá ho někdo ve svém akva? Děkuji za odpověď.
Starší reakce
Dlouhé roky sem používal písek z řeky (Zdobnice), teď používám hlavně z pískoven...
Pokud vám tento písek vyhovuje, tak proč ne...
myslel si tým, že máš riečny piesok? ja ho mám v pláne prevariť aby som sa zbavil možnej infekcie alebo podobne. takže v kľude si ten piesok doviesť môžem?
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 3794x