vaclav napsal: Nenech se zbláznit nějakým parametrem W/l ve zdejším atlasu se už skoro nevyskytuje.
Je další ale spousta dalších možností.
Ze je spusta dalsich moznosti to sice pravda je..
Ale ze by sa nemal drzat nejakeho pomeru W/L by som nepovedal..
U rastlin nizkeho vzrastu je tento udaj dost dolezity, aj ked ine su watty z usporiek, ine z led trubic, ine zo ziariviek, ine z vybojiek atd..
Ide o to ze pod travnickom sa rozumeju rastlinky do cca 10cm, alebo malo nad tu mieru..
Podla stavby akva niektore maju dost vysoky stlpec a to dost ubera na intenzite, ako aj zatienenie inymi rastlinami tiez hra nejaku rolu, ziviny dalsiu, co2 dalsiu atd..
Svetlo by som povedal je zaklad..
Poznam ludi co nehnoja, ale maju silnejsie osvetlenie a vsetko rastie ako ma..
Ja mam slabsie osvetlenie a ked aj pridavam co2 a hnojim, vsetko je v spravnej miere, vsetkeho maju rastlinky dostatok z nizkych rastlin sa u mna velmi dobre dari blyxe japonice, niektorym cryptocorynam atd..Napriklad pogostemon mi krasne rastie, ale ide do vysky, vyzera jak male palmicky a nepaci sa mi to, rozdal som ho kamaratom, ktorym pojde lepsie..
Cize darmo ja mam ziviny aj v nadbytku, co2 mam tiez dost vysoko a nestaci to..
A samozrejme podotykam spravny vyber osvetlenia tiez hra svoju rolu..
nato ale kazdy musi dojst sam co mu bude najlepsie vyhovovat, odporuca sa kombinovat trubice 840 a 865, ja som ich skusil asi 6 druhov, ale tato kombinacia sa mi tiez osvedcila..
Niekto tu spominal 0,5W/L, to je uz v pohode..Ja mam cca 0,35 a vidno ze je to malo..Rastlinky sa tahaju za svetlom, internodia su predlzene atd, korigujem to zastrihavanim atd..Treba sa len pohrat a akva bude podla kazdeho predstav..
Drzim vam palce priatelia..