Přihlásit se RYBICKY.NET »

Zeolit

NápovědaFórum » Dekorace a dno  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Zeolit
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MaqRe: Skrblík
Nemusí bublat, jsou to jen příměsi. Uděláš-li test na pár zrnech, ničeho si nevšimneš. Když na větším vzorku, bublinky se v zeolitu zachytí a CO2 se rozpustí. Nebo vybublá, pokud to promícháš, jenže stejně tak bublá i v zeolitu zachycený vzduch.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Skrblík Re: Maq
eshop.jezirkabanat.cz/… tento mám v akvariu . v octu nebubla
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Skrblík
Pokud není přírodní (jsou i umělé) zeolit pečlivě ošetřený, obsahuje jisté procento příměsí. Mezi nimi často vápenec.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Skrblík
může zeolit zvyšovat uhlicitanovou tvrdost?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Prašan
Tak vo tom žádná, ale znáš lidi, jak můžou ušetřit, hned je jich zástup. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - -Re: romant
Myslel som to skôr tak,že sa to pri cene zeolitu neoplatí s ním babrať.A nikdy to nezregeneruješ úplne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant
Ale ano, i zeolit se dá regenerovat a to v 10% solným roztoku, tak hodinku pobytu a potom už jenom čistou vodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - File1980 Re: prasan
Máš pravdu,teď na to koukám.5 kg stojí cca.85 Kč. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: File1980
Regenerovať zeolit? To hádam srandujete.Šak stojí pár šupov a môžte si ho vždy dať nový.Ja som onoho času kúpil plnú igelitku a stále som ho nespotreboval celý.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - File1980 Re: Driv3r
Tak v tomto případě by se o tom dalo uvažovat,ale do hlavního filtru bych ho nedal.Jak často ho regeneruješ(cca.vím,že to ovlivňuje spousta faktorů,ale pro přibližný odhad.A v čem?V roztoku sava?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Driv3r Re: File1980
ja ho mam v přídavném filtru ktery se snadno čisti před a za kohouty zavřu vycistím zregeneruji a znova. a jěště si mužu regulovat množství a prutok.a tím si nevičistit uplně vše:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - File1980 Re: vaaclav
Tak to taky nechci smich .Takže jsem se zeolitem skončil dřív než začal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: File1980
Určitě je to lepší řešení ale nevydrží odstraňovat škodliviny příliš dlouho a budeš se muset často hrabat ve filtru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - File1980 Re: vaaclav
Díky.Přemýšlel jsem o frakci 1-2,5 mm.Ale je pravda,že by se to asi časem promíchalo.A pokud je to drť s ostrými hranami,tak to nechci.

PS:Takže ho použít max.jako filtrační médium :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: File1980
Po čase je z toho normální substrát. Jen si dej pozor na zrnitost a počítej s tím že je to drť. Překryv ti do toho zapadne a piskořky tomu také pomohou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - File1980 – Zeolit do dna.
Máte někdo zkušenost s použitím zeolitu jako součást dna?Např.jako spodní vrstvu překrytou pískem?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: slavko
K bodu 3.Zeolit je minerál s pórovitou štruktúrou.Čiže sa v ňom zachytáva akákoľvek molekula ktorá má väčšiu štruktúru ako zeolit samotný.
Ano sú rôzne zeolity.Rozne zložením a rôzne štruktúrou.Väčšina bude odstraňovať to čo akvaristi potrebujeme.
Slovensko,Česká republika a Nemecko majú jeden z najčistejších zeolitov vôbec.Takže ak aj kúpiš od stavbárskej firmy priamo u nás z lomu(samozrejme v požadovanej zrnitosti :-D ),bude fungovať vo filtrácii ako má.
PS:Nálezisko Nižný Hrabovec sa radí svojou čistotou medzi svetovú špičku - máme šťastie,že je to tu na východnom Slovenku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: prasan
Nepletieš sa, adsorbuje amoniak (veď to je forma dusíka, ktorá je najnebezpečnejšia). Avšak, primäl si ma pozrieť na angl. wikipédiu, kde som zistil niekoľko, podľa mňa, dôležitých vlastností:

1, nie je zeolit ako zeolit - je jednak prírodný a umelý a jednak každý z nich môže mať rôzne vlastnosti, takže nestačí kúpiť "nejaký zeolit", ale treba vedieť aký
2, dusík chýta jónovou výmenou za sodík, a nie každé akvárko chce veľa sodíka
3, môže reagovať s vápnikom a je menej účinný (s dusíkom) v tvrdej vode - netuším koľko je tvrdá

Asi by som kupoval len od akva výrobcov, lebo ľahko môže nastať situácia, že nerobí to čo očakávam a bude z neho len substrát pre baktérie, alebo v horšom prípade bude z vody odstraňovať niečo celkom iné...
Zeolit zachytí i amoniak(ak sa nepletiem) a práve preto si myslím,že je lepšie ho časom vymeniť.Nepokúšať šťastie.Aby sme si nedaj Bože neskôr neotrávili osádku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: prasan
Je mi jasné, že zeolit nie je perpetum mobile a nedokáže prijímať dusík donekonečna. Myslím, že na osídľovanie baktériami sú aj vhodnejšie materiály a tým, že zeolit filtruje viac-menej chemicky, tak ma ten zábeh zarazil...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: prasan
rostlinstvo v malawi nevedu, zeolit chci na odbourávání škodlivin, ne kvůli bakteriím, takže měnit budu, dík za info ;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Wendy2
Uhlie sa nasýti a dosť.(či ti po nasýtení ostane vo filtrácii alebo ho vyhodíš je v podstate jedno)Potom funguje len ako miesto pre baktérie.Pri cene zeolitu by som ani neriešil ako často ho meniť.Myslím,že ani uvoľňovanie zo zeolitu nie je v takej miere aby to dáko škodilo akvárku.Pri zeolite skôr môže byť problém,že zachytí aj to čo by inak možno potrebovali rastlinky.
Ako je známe mám dosť rýb Neochromis v 160L nádrži - ktorá je ešte predelená na polovicu.Predože mi na predelenej časti nedostatočne fungovala filtrácia,tak som tam proste hodil 2L plastovú fľašu.Do nej som dal vzduchovanie s kamienkom a celé to zasypal zeolitom.V podstate to ani nemením(ak tak len zriedka) a funguje to celkom slušne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GPRe: prasan
navic bych rek, ze diky porovitosti jde o dost slusny substrat pro biologickou filtraci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: prasan
s tím uvolňováním zpátky do vody po nasycení je to ověřené? dřív se to tvrdilo i o uhlí...
Zeolit sa len opláchne od prachu a nečistôt.Na zeolite sa postupne usádzajú i kolónie baktérií,no používa sa pre iné.Odporúča sa meniť,pretože sa časom zanesie a už nesplňa účel pre ktorý ho vlastne do filtra dávame.No aj keď je zanesený ,tak vďaka nitrifikačným baktériám ktoré sa na ňom usadia spĺňa biologickú filtráciu aj keď nie už v takej miere ako za nova.
Problém je v tom,že pri dlhodobom užívaní bez výmeny sa z neho zachytené látky môžu uvolňovať spätne do akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: slavko
i na zeolitu se usadí bakterie ,když vytáhneš starej - osídlenej - někde to může chybět, proto né najednou celej filtr ale postupně po koších (pokud je jich se zeolitem více)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Wendy2
A to treba zabehnúť aj zeolit? Som myslel, že zábeh je na namnoženie baktérií...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: romant
v tomhle jsem nepolíbená, tak se raděj zeptám ;-) děkuji :) (btw každý měsíc se hrabat ve filtru nechci, tak otestuju 1 koš a uvidíme)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Wendy2
Ale no táák, tohle čtu od tebe? ;-) Jasně že postupně po třetinách. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: romant
ehm a když se mění každé cca 2-3 měsíce všechny koše, tak se zase filtr zabíhá, ne? nebo se výměna dělá postupně po jednom koši?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Wendy2
Celej jeden koš a někdo má klidně všechny koše jenom zeolit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2
zdravím, jaké "dávkování" zeolitu je vhodné pro malawi (viz prezentace Mazlík), místo celého jednoho koše keramiky nebo stačí třeba půl koše? díky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: laki3
Můžeš tak i tak, to že propadl, nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laki3 – jak jej umistit?
zdravim, pro me novinka prot se ptam, koupil sem si zeolit do externiho filtru, ale mam dotaz, je v latkovych prodysnych sackach, mam ho nechat v nich a dat to tak cele do prihradky ex.filtru?? nebo to vysyoat primo do prihradky?

otvory v ni sou takov ze by drobna cast propadla na dno filtru, vadi to??

diky za radu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maros77 Re: vaaclav
Dal som to do čistej vody z RO.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: maros77
To jsi to nasypal do destilky? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maros77
Vylúhujem zeolit vo vode. Pomer cca 1:1. Po týždni mi upravil parametre vody takto: z PH 6,8 na 6,4, KH 0 na 0, GH z 0 na 28. Takže znížil PH a zvýšil GH a to dosť. Skúšal to tiež niekto? Aký bol výsledok? Ešte dodám že zeolit je kúpeny priamo u výrobcu v kameňolome nie z akvaristiky.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Legioix Re: ASA
Zbytečný ubírat. Zeolit má význam v afrických nádržích bez rostlin jelikož odbourává N látky. Do akvárií s rostlinami není vhodný.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ASA – ZEOLI vs PRIETOK VODY VO FILTRY
caute
mam v ext filtry zeolite, mam JBL 901E, mam ubrat prietok aby stihal ten zeolit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: snehulda007
Mám a nebadám.Zeolity obsahujú hlavne Na, Ca, K, Ba a premenlivé množstvo vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - snehulda007 – Vliv zeolitu na pH
Ahoj, chtěl bych se zeptat těch, co mají zeolit ve filtru, jestli nějak ovlivňuje pH? Na netu jsem nenašel nic konkrétního. Díky
 Reagovat na tento příspěvek 2  - kortezhugo Re: romant
romant napsal: Mám dojem, že je to momentálně velmi populární filtrační materiál a jeho hvězda stoupá K tomu určite prispieva aj to že zeolity ťažené na Slovensku patria v čistote medzi svetovú špičku. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - kortezhugo Re: romant
Ešte treba dodať že aj regeneracia zeolitu je pomerne lacná.Regeneruje sa 6-12 hodín 10% roztokom soli.A nemusí to byť "len" NaCl.
Podľa toho čo sa namieša sa dá ten zeolit využiť v podstate aj ako hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - -Re: romant
Hlavne je cenovo prijateľný i vo väčšom množstve.No a keď si spomenul pieskovú filtráciu,tak tú často podceňujeme.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: prasan
Když jsme u toho použití, tak jezírkáři z něho mají taky radost, použití k klasických bazénových filtracích místo písku, taky zajímavá možnost. Mám dojem, že je to momentálně velmi populární filtrační materiál a jeho hvězda stoupá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - -Re: romant
Používam dosť často.Napríklad pri odchove ramireziek.Dokonca ho mám i v hlavnej filtrácii pri Tanganyike.Pri Malawi ho momentálne nemám,no mám pre ne fajn vodu.Ale uvažujem tiež o pridaní za hamburský.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R romant Re: prasan
Malawisti by mohli vyprávět. ano
 Reagovat na tento příspěvek 2  - -Re: Jindráš
Zeolit je perfektná vec,no treba ju vedieť používať. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Jindráš
Zeolit ti stáhne dusíky a rostliny jsou na suchu, na to je třeba pamatovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jindráš
Ahoj,je to pravda. Zeolit jsem měl ve filtru 3 týdny a rostliny přestaly růst a rozjely se řasy. Včera jsem ho vyhodil. Zeolit už niky více. :-( Hlavně hnědá a černá.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 5860x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1116-zeolit