Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Větší akvárium bez výztuh

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Větší akvárium bez výztuh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2025 11:42 Muž Jarry [1444] Re: lypif
Solí to nebude, asi kombinace nedokonale provedeného lepení a možná i nekvalitních podstavců, kde vzniká nějaké pnutí na spojích a ty se časem začnou rozlepovat. Viděl jsem jak protékající spoj mezi čelní stěnou a dnem, tak i mezi bočními stěnami. Nikde jsem nenašel žádné oficiální vyjádření výrobce, ale vím, že poškozené nádrže lidem mění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2025 11:36 Muž Jarry [1444] Re: RBeil
Otvory na trubky by se asi daly do výztuh vyvrtat, ale ideální to samozřejmě není, člověk přijde o flexibilitu, to chápu. Já jsem tlakové filtry (a ideálně jakékoliv trubky v nádrži) už dávno zavrhnul, takže mi výztuhy ničemu nepřekáží:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2025 16:41 R Muž vaclav [15135] - Echinodory + stonkové rostliny
Měl jsem akvárium 180x50x55 z 10mm skla jen z bočními výztuhami po dvou letech se mě začaly na dvou místech tvořit mini prasklinky od shora dolů Nalepil jsem prostřední vzpěru ale pokračovalo to dál tak jsem ho daroval za odvoz aby si někdo dal nové přední sklo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2025 17:19 Muž vlka [3581] Re: RBeil
Fotka k příspěvku HD Mám z 5ti mm skla 105 holejch litrů, průhyby delších skel mě doslova děsily, ale zvykl jsem si...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2025 14:14 Muž RBeil [176] Re: Roman Josif
140l jsem měl kdysi z 8mm skla + výztuhy. Teď mám 40l z nějký 4ky a vypadá to jak hrnek :-D Představa že z 5mm mám 140l tak ani nedýchám :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2025 12:53 Muž Roman Josif [0] – tloušťka a vyklenutí skla akvária
Když mi bylo kolem dvaceti, to už je dávno, tak jsem si postavil hlavu, že chci větší akvárium bez výztuh.

Přesnou litráž už si nepamatuju, mělo kolem 140. A bylo dost vysoké. Tloušťka byla 6 mm. A to mě ( blbec ) výrobce, mě ( blbce začátečníka ) přemlouval, že je to zbytečné, že stačí 5 mm.

Když jsem to nalil, uviděl jsem jev, který kdyby mi někdo vyprávěl, tak mu to asi neuvěřím. Sklo na délce kolem 80 cm bylo nahoře prohnuté asi o 1 cm, jak luk. Stačilo kýchnout a ruplo by. coze

Opatrně, hrnkem, jsem začal vybírat vodu. Pak mi, vystresovanému blbcovi, došlo, že jsem to mohl i šlauchem. Tak jsem to zas, pomalu, celé vypustil, šel ke sklenářovi, objednal si dva pásky na výztuhu, koupil trochu silikonu v malé tubičce ( to se tehdy dalo sehnat ) a nahoře dolepil výztuhy.

Od té doby vím, že akvárium bez výztuh sice vypadá dobře, ale potřebuje tloušťku skla nejméně o dva až tři mm víc, než s výztuhami.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2025 10:23 Muž RBeil [176] Re: Jarry
Tohle je asi případný kompromis, dát výztuže až na kraj, ale celý obvod je dost nepraktický z důvodu vedení trubek od filtru (už jsem to tak měl na 120l ale bez příšných, jen podélne byli od kraje ke kraji. A jelikož jsem musel trubky od filtru tahat zadní stranou, musel jsem je tvarovat nad plamenem protože ten ohyb byl nedostačující a trubka pak byla stejně daleko od skla uvnitř akvaria...)
Já sice budu mít jen dva kablíky od čerpacích hlav a max hadičku bublátka takže by mě to tolik netrápilo, ale do budoucna nevím jestli bude půdní filtr dostačující.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2025 10:19 Muž RBeil [176] Re: lypif
Přesně proto chci bez výztuží, to čištění skla je uplně o něčem jiném, hlavně ten vodní kámen na těch výstužík je časem strašný. Kdbych chtěl kryt tak to neřeším... A jak máš na fotce, kořeny pěkně nad hladinu i u okraje skla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2025 10:10 Muž RBeil [176] Re: lypif
Já si to taky ával do ChatGPT, tam mi to vyplivlo že mám dát 16-19mm což už se mi zdá trošku moc.
Ale jak sjem psal, věřím že sklorex ví co dělá a 5let by na to záruku nedal kdyby tomu neveřil. nechám si nacenit i tlustčí verzi a podle cenového rozdílu se rohodnu. Pojištění si budu dělat tak i tak, člověk nikdy neví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2025 17:04 Muž lypif [230] Re: Jarry
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD No, přestože jsem u svého akvária pro jistotu volil silnější stěnu z 12mm skla (120x50x50 nabízejí i v provedení 10mm), trochu jsi mě s tolika případy rozlepení znejistil. Na druhou stranu, tyhle nádrže jsou teď díky popularitě aquascapingu hodně v kurzu a pořád věřím, že by to ti výrobci nenabízeli, kdyby to neměli otestované. U mě zatím po dvou letech nikde nic neprosakuje, přestože malý znatelný průhyb tam je. Kdo ale ví, jak to bude vypadat po dalších dvou, pěti nebo deseti letech...? Přinejhorším jsem pojištěný :-)
Říkám si, jestli v těch hlášených případech rozlepení nádrží u "reefařů" nemůže hrát taky nějakou roli ta sůl. Jestli třeba nezpůsobuje rychlejší degradaci silikonu.
Jinak já tam tedy vidím spíš jen samá pozitiva (pokud/dokud to nerupne:-) ). Možnost nechat vyčnívat dekorace nad úroveň akvária i v blízkosti skel, možnost napouštět akvárium i těsně pod okraj, možnost žiletkou pohodlně čistit celou výšku akvária včetně reziduí vodního kamene z úrovně hladiny, a v neposlední řadě samozřejmě i estetický dojem.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2025 10:55 Muž Jarry [1444] Re: lypif
Asi bych vesměs souhlasil, i kvalita podkladu bude u nádrží bez výztuh hrát pravděpodobně velkou roli. To může být i bolest těch Red Sea nádrží, co jsem zmiňoval, ja znám opravdu hodně akvaristů, kterým se akvárium rozlepilo (a jsou to sety za z mého pohledu opravdu nesmyslné peníze). Pak je otázka, jestli dokážu zajistit dokonalý podklad a budu věřit dokonalému slepení, nebo jestli to pro jistotu nechám slepit z 15mm s tím, že to bude těžší a dražší:-)

Ona nádrž bez výztuh nejsou jen výhody, měl jsem cca 200l (ale bylo jen 40cm vysoké), vypadá to hezky, ale voda lítá ven při čištění skel atd., nakonec mi ty výztuhy zarovnané s horní hranou skel přijdou jako nejlepší kompromis, samozřejmě za předpokladu, že tam nebudou nějaká šoupací krycí skla (ale stejný problém by se řešil u nádrže bez výztuh :-)).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2025 11:53 Muž lypif [230] Re: Jarry
Fotka k příspěvku Pustil jsem na to AI a tady je přesný (teoretický) výpočet potřebné tloušťky skla pro uvedené rozměry přední tabule 120x60cm. Je to celkem slušný elaborát a pokud se ti to nechce číst doporučuji rovnou odrolovat k závěru na konci... je to možné a dokonce i běžné (www.akvarista.cz/…, greenaqua.hu/…, www.amazon.com/…, buceplant.com/…), ale klíčová je ta kvalita provedení, jak jsi zmínil.

Jinak moje bezvýztuhová 120x50x50(jenom) z 12mm skla od Hübnera / Akvamexu zatím drží plně napuštěná dva roky s hladinou standartně 7-10 mm pod okrajem nádrže. Věřím, že tato firma akvária lepit umí a že dobře vědí, co dělají, když nabízejí i tento rozměr.

Vstupy

Rozměry čelní tabule: šířka (délka) L = 1200 mm

Výška vody H = 600 mm (60 cm) — tj. hydrostatický tlak do této výšky

Použité sklo: float glass (běžné), bezpečnostní faktor použitý v kalkulce = 3.8 (běžně používaný)

Zadaná tloušťka skla k porovnání: 12 mm

Použitá metoda a zdroj: FNZAS / „Calculating Glass Thickness for Aquariums“ (stejný postup používá většina kalkulaček / článků).
Aquarium World
+1

Vzorce (převzaté z uvedeného zdroje)

viz screenshot v příloze

Interpretace / závěr

12 mm skla odpovídá těsně vypočtené požadované hodnotě (~11.7 mm), tedy podle standardních kalkulaček s bezpečnostním faktorem 3.8 je 12 mm považováno za dostatečné pro panel 120×60 (pokud platí předpoklady kalkulky).
Aquarium World
+1

Nicméně — tato výpočtová metoda předpokládá, že tabule je podporována kolem obvodu (perimeter support) a že spoje jsou „dokonalé“ (bez degradace, se správným miterem/lepením). U rimless (bez rámu / bez viditelných výztuh) to znamená: spolehlivé miterování a kvalitní profesionální lepení (silicone / spoj) jsou klíčové. Pokud jde o DIY nebo nekvalitní spoje, riziko selhání roste. Fóra a praktické zkušenosti uvádějí případy selhání spojů u špatně slepených rimless nádrží.
Aquarium World
+2
UK Aquatic Plant Society
+2

Praktická doporučení (shrnutí)

Pokud je nádrž profesionálně vyrobená (miter + přesné lepení) — 12 mm je v souladu s kalkulací a běžně vyráběnými komerčními rimless nádržemi.
Aquarium World
+1

Pokud je nádrž DIY, neověřeného původu nebo starší — doporučuji buď přelepit/zkontrolovat spoje profesionálem, nebo přidat alespoň jednu středovou výztuhu (brace) či horní „euro-brace“. To dramaticky sníží prohyb i napětí na spoje. (fóra doporučují spíše přidat výztuhu než riskovat).
Marine Aquariums South Africa
+1

Při první zkoušce: nádrž postavte na dokonale rovný, tuhý podklad, naplňte a sledovat několik dní zda nejsou kapky nebo postupné prosakování; kontrolujte souvislost a stav silikonového švu. (praktická bezpečnostní opatření z diskuzí).
Aquarium World

Pokud chcete větší jistotu (nižší riziko prasknutí nebo „povolování“ spoje), můžete zvážit 15 mm sklo (někteří hobbyisté pro 120×60 rimless doporučují spíše 15 mm jako konzervativnější volbu).
UK Aquatic Plant Society
+1

Odkazy na klíčové zdroje, které jsem použil

FNZAS / Calculating Glass Thickness for Aquariums — obsahuje tabulky alpha/beta a vzorce (použitý hlavní zdroj výpočtu).
Aquarium World

OmniCalculator / aquarium glass thickness (ilustrativní online kalkulačka používající obdobný postup).
Omni Calculator

Diskuze (UKAPS, MonsterFishKeepers) — konkrétní praktické rady a příklady, kde hobbyisté radí konzervativněji a hlásí případy prohnutí/uvolnění švů u nekvalitních buildů.
UK Aquatic Plant Society
+1

Krátké shrnutí pro vás (nejpodstatnější)

Výpočet dává požadavek ≈ 11.7 mm → 12 mm tedy splňuje výpočtový požadavek (safety factor 3.8).
Aquarium World

Hlavní riziko není v tloušťce samotné, ale v provedení spojů a podkladu — u rimless je kvalita miteru a lepení zásadní; DIY/nepečlivě lepené nádrže selhávají častěji.
Aquarium World
+1

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2025 11:21 Muž Jarry [1444] Re: RBeil
Fotka k příspěvku HD 60cm výška z 12mm bez výztuh, to bych si netroufl. Např. Red Sea dělá nádrže bez výztuh, u 65cm výšky používají 19mm sklo a i tak mají obrovské problémy s rozlepujícími se nádržemi (po pár letech provozu) - asi bude na vině i kvalita zpracování, ale jsou to komplety řádově za deseti - statisíce, takže uplný břídilové to taky nebudou. Zátěž na spoj u nádrže bez výztuh nejde přímo na tah, ale nerovnoměrně tím, jak se sklo prohýbá. U poslední nádrže jsem si nechal dát výztuhy dokola, zarovnané s horní hranou skla, je to funkční, ničemu nepřekáží, drží. Obrátil bych se na Brilant Jablonec, určitě budou schopni doporučit sklo a nádrž vyrobit, ať s výztuhami, nebo bez.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2025 17:49 Muž RBeil [176] Re: lypif
Díky, všude se řešilo 8 vs 10mm sklo a výztuže a 12mm nikde... Tohle na netu na mě ani nevyskočilo. Díky za info pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2025 17:38 Muž lypif [230] Re: RBeil
Ahoj, mám 120x50x50 z 12mm optiwhite skla od firmy Akvamex / Hübner a naprostá spokojenost za bezkonkurenční cenu. Mám od nich už dvě akvária. Na stránkách nabízejí i 120x60x60 (12mm) viz. www.akvamex.cz/…, takže u 120x50x60 bych se toho rozhodně nebál. 12 mm stačí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2025 17:13 Muž RBeil [176] – 120x50x60 výška
Ahoj, trochu oživím téma. Projel jsem tu pár témat, ale nejsem o moc moudřejší.
Rád bych akva 120x50x60 (dxšxv) ale bez výztuh. Budu mít akva bez krytu, jen LED rampu. V plánu mám nějaký kořen i nad hladinu s kombinací emerzních rostlin takže by mi výztuže trochu vadily, hlavně příčná. Sklorex to dělá standartně z 10mm a 2 podélné výstuže. Kdyby to mělo být bez tak z 12mm float skla. Chat GPT radil spíše 16-19mm což už je si myslím toršku moc.
Je tu někdo kdo má tohle akvarium ale bez výztuhy? případně kdo by se k tomu vyjádřil?
Věřím že ve sklorexu nejsou blbí a ví kolik skla dát, ale už jsem četl pár recenzí že spíš jedou na nižší tloušťky skla kvůli ekonomice.
Dík.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 18:33 Muž Pepan [5046] - RostlinyRe: Masarowitch
To je dobře. Mohl byste tady hodit pár vět na téma - reakce obchodníka při vracení nekvalitního výrobku. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 17:30 Muž Masarowitch [24] - RostlinyRe: Pepan
Pepane, buď v klidu, už se bránit nebudou... už si ho vzali. :-D A reklamační řád samozřejmě funguje pořád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   25.08.2010 16:40 Muž Pepan [5046] - RostlinyRe: Pedrom
Víte, já si nejsem tak docela jistý, ale to akvárko vrátit bude asi tak trochu problém. Argumenty stylu, že jiná akvária mají výztuhy a tohle výztuhy nemá, asi neobstojí. Prodávající se bude bránit tím, že akvárium žádnou škodu neudělalo a pokud existuje něco jako reklamační řád (dříve existoval, ale nevím, zda v našem absurdistánu ještě funguje), tak koupenou věc bylo možno vrátit na základě opakované závady, ne na základě dojmu. Existuje ale zákon na ochranu spotřebitele a před pokusem o vrácení akvárka by asi bylo záhodno prostudovat ten.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 16:04 Muž Pedrom [0] Re: vlasta13
Docela by mě zajímalo, jaký byl jejich argument nevzít ho zpět? ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 14:20 vlasta13 Re: sarkax
Ahoj všem, tak jsem byl za těma umělcema. A moc se jim nechtělo, ale vzali si ho zpátky a vrátili mě peníze, ale to bylo keců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 19:46 Muž Pepan [5046] - RostlinyRe: RadioactiWe
To je v pohodě. Přece se kvůli jednomu slovíčku nebudeme prát. Nechejme to jinejm. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 19:44 Muž Opteron [0] - CichlidyRe: Masarowitch
No já mám teď nové 450l (150x50x60) a celé je z 12mm skla, navíc má podélné výztuhy ze stejně silného skla po přední a zadní straně a taktéž středem je vedena jedna silná výztuha od přední stěny k zadní. Lepeno černým silikonem určeným i pro mořská akvária. Jsem s ním velmi spokojen a tloušťka skla garantuje záruku do 2 000 000kč za případné škody podle záruky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 19:37 Muž RadioactiWe [210] - LabyrintkyRe: Pepan
Zle som sa vyjadril, myslel som to nejako takto palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 18:54 Muž Pepan [5046] - RostlinyRe: RadioactiWe
Je to normální, ale není to v pořádku. Normální je, že sklo reaguje na tlak prohnutím, u akvária to ale v pořádku není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 18:52 Muž RadioactiWe [210] - LabyrintkyRe: navik
Neviem či je zrovna trojcentimetrové prehnutie normálne hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 18:05 Muž navik [909] - SumciRe: sokar
sokar napsal: ...a akvarium bylo 3 cm prohlý jako luk. Dokonce mi řekli, že to prohnutí je normální....

Pokud to brali čistě z hlediska fyzikálního, tak to prohnutí (bez výztuh) pochopitelně normální je... :-) (ale jako majitel bych u toho klidně nespal... :-D)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 17:30 sokar Re: vlasta13
No esi ste si to akvo nechala lepit u nejmenované firmy ze Znojma tak se nedivím.
Mě ještě v době, když sem neznal SKLOREX, slepili 1300L akva bez příčných výztuh.Po naplnění vodou mě odstřelovali šrouby z krytu a najednou rana a akvarium bylo 3 cm prohlý jako luk.Dokonce mi řekli, že to prohnutí je normální....

Teď mám akvária ze Skorexu a naprostá spokojenost. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 16:25 Žena katterinecka [2147] - RostlinyRe: vlasta13
ty akvárka ze sklorexu jsou opravdu kvalitní, pěkně slepená se zárukou a výztuhy tam dávají automaticky. A za tu kvalitu i s dopravou jsou ty ceny podle mě dost výhodné

(tím myslím když si do ceny připočtěš i dopravu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 15:20 jandy Re: Masarowitch
urcite s vyztuhama, jenom se chtel upozornit na fakt, že by vlasta zaplati o 800 kč víc a měl by akvárium se zárukou a dobrým zpracováním.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 15:20 Žena sarkax [6] - CichlidyRe: vlasta13
Já si myslím, že takto velkou nádrž je lepší si nechat slepit u velkých firem, které jsou na to zařízené a měsíčně vyrobí kvantum akvárií větších rozměrů. (Sklorex, Farao atd.)
Pan sklenář z Trutnova jich asi moc nedělá, takže nějaké výztuhy neřešil.
Já mám teď nové aq 180x50x50, má 2 podélné výztuhy a 3 příčné. Těch příčných je asi až dost, ale mám z takto řešeného akvárka dobrý pocit.
Tvé aq bez výztuh a slepené jak popisuješ bych pánovi "omlátila o hlavu".

tone tone
Ono 500 litrů vody na podlaze už není loužička, kterou setřeš hadrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 15:02 Muž Masarowitch [24] - RostlinyRe: jandy
bez výztuh???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 13:42 jandy Re: Masarowitch
sklorex dělá 150x60x60 taky z 10 mm a řekl bych, že i za celkem pěknou cenu a kvality bych se urcite nebal www.sklorex-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 13:15 Muž Masarowitch [24] - RostlinyRe: vlasta13
Na takovej rozměr by to sklo mělo mít 12mm. Asi bych nespal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 13:11 vlasta13 Re: Yirka
Je to jedno nejmenované sklenářství v Trutnově. Uvidím jak se budou v úterý tvářit až to tam přivezu na zpátek. Pak je tady budu možná i jmenovat. Určitě se ještě ozvu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 13:05 Muž Pufli [3] Re: vlasta13
To maš terarium a nie akvarium. Žiadna vystuha nie je na škodu, len esteticka dostane trocha na frak. Určite tam treba vrchné pozdlžne vystuhy a priečnu vystuhu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 12:55 Muž Yirka [9279] Re: vlasta13
Nazval bych to zvráceností, ne řemeslnou prací. Ona tomu ta cena odpovídá. ;-) Bylo by asi dobré dát k dobru, kdo že je tím věhlasným výrobcem, aby si ostatní ušetřili tvé problémy. Ale třeba jej trochu vyškolíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 12:52 vlasta13
Teď jsem si ho prohlídl pořádně a zjistil jsem, že ty skla jsou nakřivo nařezaný, takže nedoléhají na sebe a je to v některých místech až 3mm vyplněný silikonem. Takže k tomu důvěru opravdu nemám a budu ho vracet a nechám si ho udělat někde jinde. Škoda vyšlo mě jen na 3800,-Kč :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 12:26 R Muž Silent [5951] Re: vlasta13
Tak to tam v každém případě nechte vlepit výztuhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 12:25 vlasta13 Re: Acinonyx
Je to skla 10mm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 12:15 Muž Johan [4964] - RostlinyRe: vlasta13
Já mám 180 x 45 (výška) x 60 a měl jsem tam jen výztuhy na delších stranách,které nebyly vzájemně spojené. A nedávno jsem si všiml, že jedna výztuha vlivem prohýbání praskla, takže jsem je musel spojit. Čili vaše akvárium bez výztuh bych si nedovolil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 11:58 Acinonyx Re: vlasta13
Aka hrubka skla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 11:54 vlasta13 – Nové akva 510l bez výztuh
Mám dotaz, nechal jsem si slepit akvárko 140*60*60 a oni mě ho udělali bez výztuh a to mě připadá divný. Jaký na to máte názor vy?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 09:06 Muž kortezhugo [983] Re: Barney
V tom mas pravdu - ja mam rad standardne rozmery.Ale ked to chce 150x35x35 a bez vystuh 10mm sklo bude bohate stacit.- lebo tam bude 30cm vody.-alebo 8mm s pozdlznymi vystuhami.Ked to tak chce....len aby nelutoval potom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 23:08 Muž Barney [61] Re: marsz
No jak myslíš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 23:06 marsz Re: Barney
Já rád měním rybkám vodu. Už těch 183 litrů je ma mě nějak moc. Ale s těma kořenama máš samozřejmě pravdu. Už tu teď suším dva moc pěkné, které tam nemůžu nijak narvat. Těch 150x35x35 by mělo těsně stačit. Dám míň písku. ;-) Amanovi fotky nádrže posílat nebudu. X-) Můžu mu poslat ten bleheri, co mi tudle leží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 22:54 Muž Barney [61] Re: marsz
Já se řídím heslem když už, tak už pořádně. :)
Nechceš třeba 150x40x40 z 12mm skla a dvěma podélnými výztuhami ?
Když chceš šířku a výšku 35cm, flákneš tam kořen, pár kytek, kamenů a máš dohráno, ale když to rozšíříš a zvýšíš, tak si s tím můžeš vyhrát.
Vim o čem mluvim, mých 100l má šířku 30cm a to je nic, fakt prd, tak tak se mi tam vlezl kořen. S 600l si můžu parádně vyhrát, tam se mi to zásí.
Fakt nechceš zkusit kyž už, tak už ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 15:19 marsz Re: filipsi
Jasně, díky za upozornění. Mám zatím starou testovací 100x30x25 a stačí mi to, a snad i těm mým chovancům. Ten rozměr, na který jsem se ptal, by měl být určitě pokrok. Koberec z kryptokoryn. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 14:29 Muž filipsi [1298] Re: marsz
35 mi ale take prijde malo. Jak vyska, tak sirka. Mam rad a libi se mi dlouhe nudle, presto bych sel alespon do 40*40, 10 sebere dno, 5 volnych nahore ... a mel bys 20cm vody, a to je opravdu ve vyberu rostlin dost limitujici. Stejne tak limituje mala sire dna ve vytvareni kompozic.
Na svetle prilis neusetris, pokud se v akva nechystas mit pouze nizoucke koberecky na dne, je lepsi dimenzovat svetlo podle plochy hladiny (rostliny rostou v celem vodnim sloupci). Nelze rict mam 180l, budu svitit 90W a budu na tom stejne jako jiny, co ma 400l o stejne plose hladiny a sviti 200w.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 14:21 Muž filipsi [1298] Re: kortezhugo
Hezke, vypada duveryhodne. Zapamatujme si vsichni tohle vlakno, tema "z kolikatky" se casto opakuje, a casto pada "udelej to radeji z xy-ky, at mas jistotu", casto zbytecne pevnostne prehnane mnohanasobne nad rozumny koeficient.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 1468x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11030