Jak postupovat po zakoupení rostlin?
Listy nestříhat až začnou žloutnout.
Ahoj,mám u koupeného nového Echinodoru odstřihat dlouhé emerzní listy,nebo je nechat?Četl jsem v atlasech,že je u nich po zasazení vhodné je trochu povytáhnout ze substrátu a odstranit většinu emerzních listů,aby se podpořil submerzní růst.
Starší reakce
V kýblu s vodou v pohodě vydrží, taky to tak dělám, když je mám dřív než připravené akvárium.
Nic se jim v košíku nestane.
Klidně je posuň hned, než pustí nové kořeny.
Zdravím, měl bych dva dotazy. Přivezou mi nějaké kytičky ale nemůžu je zasadit hned ale až příští den bo jsem v práci. Můžu je v tom košíčku jak je přivezou dát do akva ? Vím že by se to nemělo, nebo je mám dát zatím do kýble s vodou, ale tam budou mít tak 18°C aby nenastydly? A pak ještě mám týden zasazený Cryptocoryny ale potřeboval bych je o pár cm posunout, stane se s nima něco? Nebo mám počkat? Díky moc.
Starší reakce
0 31.01.2019 16:11 sisa1415 –
Re: Zip Praskla mi 60l ktorú som mala dočasne kým zariadim 120l v nej som mala rastliny a gupky , gupky už išli novým majiteľom lebo nesedeli do novej zostavy a tak som tam nechala rastliny kým ich budem môcť presadiť ale osud to vymyslel inak
Echinodorus subulatus nebyla dobrá volba, pokut ti nevadí že ti vyroste z akvária a to poměrně rychle.
Hnojivo tam nedávej. Nejlepší je dát je na přirozené světlo.
Mně vydržely rostliny dva týdny na parapetu v květináči, takže si myslím že to přežijou bez újmy na zdraví
Koukám, že už to nové AQ řešíš 10 dní, to už není pár dní.
Ale nemáš tam nic náročného, něco přežije
Ať mají alespoň světlo u okna.
0 31.01.2019 13:12 sisa1415 –
Re: Zip fissidens fontanus,
bacopa monnieri,
hygrophila corynbosa/polysperma, cryptocoryne affinis/spiralis/wendtii, echinodorus subulatus
saggitaria subulatus
Nevím o jaké rostliny se jedná, ale dle mého názoru to většina pár dní v kýblu vydrží. Hnojivo bych jim nedával, spíš je strčit někam na světlo.
0 31.01.2019 10:35 sisa1415 – Rastliny mimo akvária
Nejde mi založiť novú tému tak to musím pridať sem. Odbilo sa mi z akva a tečie takže musím nanovo zakladať lenže kým mi všetko príde tak to potrvá pár dní. Rada by som vedela či mi za ten čas stačí dať rastliny do kýbla a dať im tam hnojivo alebo dôjde k úhynu... Vďaka za všetky rady
Starší reakce
Tak by tě to možná znervózňovat mělo začít, protože to spolu souvisí.
Díky. Jinou nádrž jsem zkusil, mám tam jednu dvojici, která nevyplavává a ještě nezašla, ale moc zdravě taky nevypadá, neodnožuje... No, nešťourám do nich, tak nevím jestli už má aspoň jedna ta rostlinka kořínky. A kamínek na šlahounu - možná jsme dával moc malé - velikostí zhruba srovnatelné s tím ancíkem, ale to bylo jedno z prvních opatření a nefungovalo to. Nicméně mě znervózňuje ne to, že je vyorávají ven, ale že nevidím žádný větší náznak kořínků, než hnědé místo na rostlině.
Zkusil bych je předpěstovat v neancistrusové nádrži a až budou mít nějaké kořínky, teprve pak bych je dal na definitivní místo. Ještě mě tak dodatečně napadlo, pokud jsou ty rostlinky po dvojicích na šlahounu, tak bych ten šlahoun mezi rostlinami zatížil kamínkem aby ty kytky pořád neplavaly. S tím už by ten ancík hnout neměl a kytky by měly čas na zakořenění.
Koupil jsem si kelímek s Helanthium bolivianum isthmicus. Dost mě zarazilo, že ani jediná z rostlinek (bylo jich tam asi 10 na jediné dlouhé odnoži) neměla žádné kořínky. Nicméně jsem je i tak "nějak" zasadil do akvária. Některé po dvou, jiné jsem odstřihnul a nechal samostatně. Už je mám od prosince, ty co jsme nechal jako samostatné zašly všechny bez výjimky, zbylé dvojice jsou stále více či méně zelené, ale pořád mi je ancíci vyrývají a tak vidím, že jsou pořád bez kořínků. Čím by to mohlo být? Má to být vcelku nenáročné bejlí a jiné rostliny (sagitaria, kryptokoryny, anubias, růžkatec, ceratopteris, pistia, douška... všechno roste jako šílené). Hnojím PMDD, sice nemám co2, ale dávám tekutý uhlík, mírný stálý proud je i u dna... Jelikož tam mám živorodky, o nedostatek živin bych se rozhodně nebál - když se snažím jednou týdně odkalovat, pokaždé nějaký ten humus viditelně odsaju... pH 6, tvrdost 3dKh, teplota vcelku stálých 24-25 oC.
Starší reakce
Je to trochu vysvětleno v sekci článků na tomhle webu, v tématech pro začátečníky.
Substrát pro rostliny nevyhnutně nepotřebuješ. Rostliny se dají hezky pěstovat i v písku. Mnoho akvarijních rostlin v písku koření jen kvůli uchycení, ale živiny přijímají hlavně z vodního sloupce. A tím ostatním se dá pomoct třeba přidáním hnojivé jílové kuličky do písku ke kořenům.
Důležité je, aby ten "štěrk" nebyl z vápence, pak v něm rostliny rostou hůř. Zkus vyndat několik kamínků a mimo akvária je polij octem. Jestli nebudou šumět, můžou v tom dně dobře růst rostliny. Je taky důležité, aby ten "štěrk" nebyl příliš hrubý. Pak mezi kousky zapadá organický odpad a nedá se odtamtud odkalit, co může dlouhodobě způsobovat zhoršení kvality vody. No a nakonec by ty kamínky neměli mít ostré hrany, aby se ryby nepořezali při plavání po dně.
Jestli se budeš zhruba držet těchto požadavků na materiál dna, neuděláš chybu a můžeš se obejít i bez substrátu pro rostliny.
0 26.01.2015 14:39 Yummi01 – Rostlinky
Ahoj, mám v akva (64l) zatím jen umělé rostlinky a četla jsem, že je dobré mít alespoň pár živých. Jenže na dně mám jen štěrk a žádný substrát pro rostliny. Budou mi rostlinky žít jen ve štěrku nebo musím nějak dodělat ten substrát ?
Starší reakce
Pokud je to opravdu pěstované in-vitro v tom kelímku, ve kterém jsi to koupil, je nejlepší postup postavit kelímek na místo s dostatkem světla a vydrží bez problému i týdny. Výživu si rostliny odebírají přímo z gelu. Podmínkou je ovšem, že kelímek nebyl nikdy otevřen (ani na vteřinu ne).
S otevřením se dostanou do kelímku bakterie a hrozí riziko plísní. V tomto případě je lépe rostlinky omýt od gelu a odložit dočasně do akva jako plovoucí.
EDIT: Sice se to týká rostlin-trvalek (venkovních), ale je tu hezky a stručně popsaná metoda a výhody pěstování in vitro:
www.zahradaweb.cz/… to co je dole, není voda, ale výživný gel, přidej tam tak 2 mm vody a 14 dní není problém
Ano neco o tom in-vitro prodejce mluvil.A trocha vody tam je.
to by měla být kytka pěstovaná metodou in-vitro, přidat trošku vody a na světle to vydrží i 14 dní
1 den ti to vydrží , ale jinak moc neotálej jak tu už bylo řečeno.
Tak se do toho zejtra pustim.Snad to vydrzej ten jeden den.
Tak to bych moc dlouho nečekal.
Takže jen rostlinky s kořeny? + ta voda?
Neni tam nic.Jen trochu vody na spodku.
Dát pod světlo,nebo třeba i oknu,pokud je tam výživný gel,tak to vydrží i 14 dní
To je sice fajn, ale spíše nás zajímá co má naspod? Má tam vůbec něco?
Je to nejaka eleocharis.Asi pusilla nebo parvula
Z toho nepoznám nic, ale nebál bych se to mít někde pár dní odložené. Však uvidíte až pokud budou kytky žloutnout...
Je to presne takhle.Omlouvam se za kvalitu
Vypadá to takhle:
www.google.cz/… ?
Pokud ano dát někam do vody an světlé místo - blízko okna, osvětlení.. Vydrží to několik dní. Ale čím dříve, tím lépe.
Nevím jakej to je kelímek, jestli s agarem, vatou, nebo tam jsou kytky pouze volně, ale mělo by stačit, když je necháte zavíčkované a dáte na světlé místo.
Jakoze celej ten kelimek proste hodim do vody?A jak dlouho takhle asi vydrzej?Treba i tejden?
Pokud je dáš do vody, tak to bude vpoho
Cau vsem.Dneska sem kopil na akvatrzich v KM kobercove rostlinky.Je to v plastovem kelimku.A ma otazka zni jak dlouho je takhle muzu nechat,protoze chci predelavat cele dno.Ale nevim jestli to udelam zejtra.Aby my prave v tom kelimku neskonali.Ze spod vydim jen korinky takze to asi v nicem nebude.Dik
Starší reakce
Stačí opravdu pár zrnek, barví to velice intenzivně.
Jaká je to koncetrace? ml?
No pokusim se někdy v budoucnu
ale naštěstí sem žádnej sajrajt do akvaria nedostal krom teda když sem koupil ryby
momentálně paví očka
Stav se v lékárně, seženeš.
Jo tak to je kurňa rychlá odpověď a výstižná
Jen sehnat hypermangan
Karanténa pro rostliny se dá udělat lehkou koupelí v roztoku hypermanganu(růžová voda) tak půl hoďky a následným opláchnutím vodou před samotným sázením do akvária.
Myslíte že se vyplatí dávat do karantény rostlinu nebo jak to snima děláte?
Já to zatim neřešim ale zatim tam nic neskočilo
Starší reakce
Zvládnou to určitě, ale nesmíš je podchladit, musí být na světle a měnit jim obden část vody.
Dám to třeba do 3 kýblů, to už je jedno. Ale jestli to zvládnou..
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 5980x