Zdar,
mám pět Terčovců ve společenské nádrži (300/230l, Ph cca7, 29stC, No2 neměěřitelné, No3 kolem 50? - testy na ho*no). Měl jsem jich šest (dovezeni před týdnem), jeden bohužel uhynul. Ne na parazity, o kterých se mi po studiu při přípravě na Terčovce už i zdá

ale blbec si našel škvíru mezi větví a dnem, jestli tam lovil žvanec či co a umlátil se tam, chudáček, hledali jsme ho v práci všichni, než jsem ho našel, už jsem si myslel že ho někdo štípnul, měl sedřený celý bok. No, držitel Darwinovy ceny v mém Aqua... S úhynem jsem "počítal", ale takto...
Mám tam hodně ryb, některé půjdou pryč, jak Terčovci porostou, pokud tedy porostou. Jednou denně večer zběžně odsávám dno a doplňuju pak tak 1/8 objemu. Dvakrát týdně cca 1/4, vždy tak dvě hoďky po "živém" krmení. Jinak krmím Tetra Discus, začal jsem Hikari, žerou to poměrně ochotně, ale po hovězím srdci skáčou značně ochotněji

Ale když hážu Ancistrussům tabletu, tak po ní jdou taky a žerou to na střídačku s ostatními.
Měl jsem strach, jestli je nebudou děsit velcí Čichavci atd, ale rychle se otrkali a už druhý den se naháněli v Aqua a pomalu ale jistě přebírají vládu. Sem tam se trochu pošťuchují, ale snad jde jen o normální rivalitu související s dospíváním a utužováním hierarchie.
Hned druhý den začali ochotně žrát Tetra Discus. Další den jsem jim dal patentky (to jsem ještě "jel" na 28stC), ty ochotně sežrali, ale další den mě trápili - ráno po příchodu do práce jsem je našel jak jsou zalezlí za větví, ztmavlí, bez zájmu. Ihned jsem vyměnil půlku vody, zvednul teplotu na 30stC. Odpoledne se začali opatrně vydávat na výlet do přední světlejší půlky akvária a když jsem jim dal trochu namočeného suchého, tak si tak jako trochu vzali. S obavami jsem čekal, co mě bude čekat další den, ale ráno "poskakovali" u předního skla, světlí a "roztažení" a dožadovali se potravy, po které se vrhli a ochotně o ni zabojovali s ostatními strávníky. No a tak to teď tak nějak drží. Žerou, když přijdu k akváriu, tak se hned trckají u skla, pošťuchují se, jsou asi normálně světlí a kontrastní. TO mě překvapilo, jak rychle dokáží měnit barvu, za to by se nemusel stydět ani chameleon. Furt na ně čumím, takže se občas škrábu na hlavě, protože je některý z nich ztmavlý vzadu u pozadí (tmavého), tak jestli mu něco neteento. Ae jak je krmení, tak jsou tam všichni a najednou žádný tmavý není...

Natočil jsem takové videjko (je to vlastně test foťáku, ale to je jedno) - můžete zkušení terčovčáci případně zběžně kouknout na placky, jestli u nich nevidíte nějaké "patogenní" chování či příznaky? Já se "hroutím" z každého škrábance, za vším vidím děrovou nemoc, přemnožené žábrohlísty atd. Tak jen, jak podle vašeho názoru vypadají, jestli se mám něčeho obávat.
Dík!
VIdeo zde:
www.youtube.com/…