Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řešení přepadu při spodním vrtání dna nádrže

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Řešení přepadu při spodním vrtání dna nádrže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 23:33 Muž Hannibalus [13] Re: akar77
no když spočítáš spotřebu topení a osvětlení, tak 100W čerpadlo je jen taková třešnička na dortu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 23:32 akar77 Re: PájaSP
Fotka by byla fakt dobrá no, protože to tvoje řešení má taky něco do sebe, jen nevím kde bych sehnal skleněnou trubku. Jako výhodu vidím to, že silikon lépe lepí se sklem na sklo, než s PVC na sklo to je pravda, když je to dobře zalepené a ještě zafixované nějakýám rámečkem jak říkaš tak bych tomu taky důvěřoval. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 23:29 akar77 Re: Hannibalus
Tak to chápu, že tři metry čerpat to už musí být king. No řešit utebe otázku případného vytečení filtru je asi irelevantní jeli ve sklepě:) Tak u mě by to do sklepa bylo asi 6 pater dolů a přes pět bytů:-)))Ale jinak dobrý no:-))
Jj myslel jsem 1x za hodinu u objemu nádže cca 600L(v mém případě). Ja bych to tipoval tak na 1.200L/hodinu čerpadlo, protože tím cca metrem výtlaku a zatížení filtrem to tak klesne asi na půlku myslím.
Teď me napdá, že to tvoje čerpadlo bude asi taky pěkný zrout elektriky ne, když si to spočítáš ročně...? Jasně akvaristika něco stojí s tím počítám, ale i tak no...:) Ale zase nemusíš řešit jeho hluk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 23:28 PájaSP Re: akar77
Hřeben neplánuju,kámoš ho taky nemá a funguje mu to.Množství vody/proud z akva reguluje výkonem čerpadla.Trubce (je ze silnějšího skla než akvo) důvěřuji stejně jako lepenejm bokům.Je tam další skleněná deska cca 10x10 cm s dírou na zesílení dna,dost silikonu a ta skleněná trubka je ještě chycená skoro nahoře proužkem skla/mini přepážka mezi tou šikmou přepážkou a rohem akva a na tom leží ten trojúhelník molitanu.Sakra,kdybych to neměl zarovnaný ve "skladišti" nafotil bych to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 23:22 Muž Hannibalus [13] Re: akar77
ano u velkého filtru 1* za hodinu stačí ( mám filtr 150l, ale ne všechny komory s filtračním mat.)čerpadlo mám king4 kvůli výtlaku - filtr mám ve sklepě cca 3m převýšení :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 23:13 akar77 Re: Hannibalus
Díky, již chápu. tvé řešení se mi zdá velmi elegantní a i bezpečné, zřejmě se jim budu inspirovat a udělám to podobně.
Opravdu moc děkuju, už sem byl zoufalý, že to snad "nerozlousknu". Tuhle část bych snad tedy chápal,teď to ještě spočítat a nadimenzovat,hlavně to čerpadlo,hm. nejsem moc zastánce divokých velkoprůtokových filtrů, spíš aby to filtrovalo pomaleji, myslím že by klidně stačilo v mém případě x obsah akva za hodinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 22:56 Muž Hannibalus [13] Re: akar77
zkusím ti to napsat popořadě
1. rozměry šachty 15*25*výška akva ke kantu -3cm (dělal jsem to raději trochu větší ať se tam dá strčit dobře ruka)

2. odtok je udělán cca20cm vysoká zaslepená trubka - po bokách nařezány otvory - hladina vody je ventilem udržována asi 10 cm nad trubkou v případě výpadku proudu sjede voda akorát ze šachty a z potrubí do filtru a přítok - čerpadlo je v poslední komoře do které voda přitéká přes přepážku, takže jde zase jen o pár litrů a ne o celý filtr jak píšeš

3. podle mě je roztřikovací rampa určitě lepší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 22:52 akar77 Re: PájaSP
Ale ta skleněná trubka(je jedno zda je skleněná nebo plastová) ti nějak prochází tím otvorem ve dně a to považuji za to kritické místo, kdyby tám to nějak povolilo, tak tím seříznutím sání ode dna se ti vyleje přes ten eventuálně poškozený pruchod skl.trubky ve dně v podstatě celé akva ven nebo se pletu?
Vím, že to může být málo pravděpodobné,ale přece jen...
Jinak ten hluk lze údajně řešit jak přesně říkáš tím mírně zkoseným svodem trubky a nebo někdo dává do trubky nějaký řetízek(plastový), který svádí vodu(podobně jako u tzv.slepých okapových trubek, kdy voda ze střechy ze žlabu nestéká trubkou dolů,ale teče po nějakém řetezu, tak tady by ten řetez plastový byl uvnitř te trubky.
Na konci te skleněné trubky máš asi nějaký plast nástavec s ozubením je to tak? Aby to do te trubky padalo přes jakoby hřeben, kterým lze i regulovat a škrtit odtok ok?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 22:43 PájaSP Re: akar77
Mám to tak,že skleněná trubka je až k hladině(výška trubky určuje výšku hladiny),ale jelikož chci odsávat ode dna,je tam ta přepážka šikmo přes roh.Vrchní hrana přepážky je jen cca 1 cm výš než hladina (a cca 3 cm od horního okraja akva) a spodní je cca 7-10 cm ode dna akva,po dosypání pískem bude cca mezera písečný dno/přepážka 2 cm.Nemůže přetéci pokud se neucpe ta výtoková trubka.Snad jsem to sesmolil srozumitelně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 22:41 akar77 Re: Hannibalus
Díky!!! Přesně tohle jsem potřeboval a měl na mysli. palec Můžu se ještě prosím zeptat jaké jsou rozměry té šachty?
Máš tam pak komín předpokládám, jak se díváš na riziko nějakého ucpání odpadu, je asi docela malé, spíše skoro nemožné při té šachtě,ok? Jinak by asi totiž čerpadlo vyčerpalo většinu obsahu filtru do akva(podle výšky umístění sání čerpadla ve filtru), vidím totiž že tam moc velkou rezervu přepadu do šachty od horního okraje nemáš...ale asi závisí na obsahu akva a obsahu filtru, dá se to asi spočítat a navrhnout tak aby i toto riziko bylo eliminované ok?
Ještě jednou díky moc, přivedl si mě tím obrázkem na skvělou myšlenku, že i čerpání z filtru do akva lze řešit vrtanou dírou ve dně takže nemusím tahat žádne hadice přes okraj akva,což by bylo super! Předpokládám, že pak to vedeš někde na druhou stranu akva a nad hladinu aby nedošlo náhodou k samospádem vyčerpání akva přes hadici čerpadla ok? Doporučuješ nějakou rozstřikovací rampu a nebo jen tak vyvést nějak šikmo vyúst nad hladinu(aby tam nebyl velký proud vody...?).
palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 22:25 Muž Hannibalus [13] Re: akar77
Fotka k příspěvku zdarec, řešil jsem to takhle - snad ti fotka pomůže a průchodky odtok 5/4" a ppřítok 3/4", nakupoval jsem zde: www.pepinuvutes.cz/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 21:31 akar77 Re: Usine
Díky moc, řešení od p.Žídka jsem viděl a v podstatě i popsal, je to jeho styl pro velké akva, v zásadě je jeho řešení celkem přijatelné, co jsem viděl tak on používá(nebo kdysi požíval, nevím jak teď) sifonovou výpusť a do ní vloženou trubku jako komín a přes ten komín ještě jednu trubku o větším průměru, která ma zase sání ode dna a středu nádrže, komínem to pak padá dolů. O tomhle řešení bych asi uvažoval nejvíce když bych šel jen do trubky(komínu), ale mám prostě strach, že se to pozadí náhodou utrhne a vytrhne tu trubku od sifonové výpusti a tím pádem se celý systém otevře a celé akva vyteče ven, proto jsem dával do placu to jištění tou přepadovou šachtou, ale má to nevýhodu, že v tomhle případě je možné sání jen přepadem přes horní okraj šachty, takže kal a špínu ode dna to nenasává. A to je dilema co řeším, buď větší bezpečnost,ale menší účinnost sání a nebo větší účinnost sání,ale riziko vytečení nádrže při destrukci toho komínu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 21:17 akar77 Re: PájaSP
Ahoj díky za návrh řešení,ale spíš než sání ode dna bych spíš radši volil přepad z vrchu(detrit odsju odsávačkou). Jde o bezpečnost, protože kdyby tobě při sání ode dna nějak povolilo těsnění toho vrtaného otvoru, tak ti přes tu díru vyteče v podstatě celé akva ven. Možná někde v odchovně, kde je v podlaze v místnosti kanál to nevadí,ale u mě v bytě v 6.p bych to nerad zažil:-)
Přesto díky za tip. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 20:43 Usine Re: PájaSP
Tady je něco pro inspiraci. www.akvarista.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 19:37 PájaSP Re: akar77
Ahoj,nyní buduji bydlení,ale až to dodělám a nastěhuji nábytek budu zakládat něco podobného.Ve stojanu budu mít 2 x 120 litrové akva,pod nimi poličku na dvě menší vytíračky a zcela dole 2 x filtr,jako akva-ze skla s 3 přepážkami (mám připravené 3 molitany o různé hrubosti).Pro odtokovou trubku v akvišu mám vyvrtané dno cca 7 cm od krajů/v rohu (kvůli výstuhám)a přes tento roh je ještě přepážka,která ale nedosahuje až na dno.Voda bude nasávaná cca 2 cm nad dnem,projde trojúhelníkovým kusem molitanu-stačí o síle cca 5 cm (jen aby odtok nevcucnul nějaký list,nebo rybku.Kamarád to tak má na cca 1200 l akvu.Jediný problém je hluk padající vody v té trubce,asi by pomohlo nalepit tu trubku trochu nakřivo,já ji mám ze skla cca průměr 4 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 15:37 akar77 Re: eman
Ahoj, s tím čerpadlem tuším, že bude nutný výkonější typ, proto jsem psal výšku podstavce a výšku akva. Bude-li filtr pod akváriem a čerpadlo cca ve spodní třetině filtru(částečná ochrana proti ucpání přepadu a přetečení nádrže), pak by byl výtlak čerpadla cca 0,8-0,9m. To že při takovém výtlaku a zatížení toku filtrem dojde k rapidnímu poklesu čerpání předpokládám, tedy bude asi nutné výkonější čerpadlo(kolem 1500l/hod? a s odpovídajícím výtlakem).
O tom bočním vrtání jsem taky přemýšlel, ale zase si říkám, když se to zakládá od začátku a je možnost to vyvrtat do dna(přeci jen to pak vypadá elegantněji a estetičtěji a radši bych místo na boku věnoval délce vlastní nádrže než přepadovým hadicím a nebo fitru vedle nádrže.
Navíc tam vidím riziko zanášení otvoru přepadu sacího kaše, kdežto při přepadové šachtě s hřebenm je to lepší(snad) a navíc lépe regulovatelné(regulace hřebenem).
Skype mám, ale doma, někdy večer není problém, budu rád. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 15:24 eman Re: akar77
Fotka k příspěvku Ahoj akar77, s přepadem jsem si taky trochu hrál,rád se o tom pobavím na skypu. Nezapomeň ve svých úvahách na to, že běžná aq čerpadla neumí vytlačovat do výšky, resp.,že jim rapidně klesne výkon. Např. při výšce výtlaku cca 30 cm dokáže 300 l/hod a při 60 cm má problém vůbec něco vytlačit a při 70 cm vrčí, ale nečerpá(hluk je stále stejný), takže asi budeš řešit čerpadlo. Já mám filtr z těchto důvodů vedle aq, což není dobré. Přepad mám vyvrtanou díru nahoře z boku, to je dobré řešení - buď sbíráš z hladiny, nebo nasadíš hadici a tu dáš do hloubky, kterou chceš, já bych dno nevrtal.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 14:52 akar77 – Řešení přepadu při spodním vrtání dna nádrže
Ahoj či dobrý den,
chtěl jsem poprosit někoho kdo má s tímto typem přepadu zkušenosti o nějaké rady. Strávil jsem hodiny hledáním po forech i tady, všude je hodně různých roztříštěných informací, občas i nějaká ukázka řešení, ale vesměs všechny jsou staršího data a k přepadu při vrtání dna jsem za ty dny hledání a googlování našel snad jen dvě řešení, ale nikdy ne úplně uspokojivě objasněné ty hlavní místa.
A teď k věci, fakta:
- plánuji akva 180*60*60=648l
- podstavec: zděný, vlastní výroba(Ytong)
- pozadí polystyrénové(vlastní výroba)
- pouze kameny na dně(jeskyně, skály) + jemné písečné dno
- téměř žádné rostliny
- rybí osazenstvo je předvítalené, nějací tlamovci, počet zatím nevím, berte nějaký průměr(nemám rád když je přerybněno,spíš naopak)
- filtr: celoskleněný, vlastní voroby, umístěný pod nádrží, přepad přes vrtané dno.
Otázky:
1) jaký zvolit optimální objem objem filtru resp. rozměry filtru(optimální počet komor 5?) za těchto podmínek(vím, že se doporučuje 3-5% objemu nádrže,ale máte odhad kolik ubere pozadí kameny dno při podmínkách výše?
2) podstavec by byl tak 50cm od podlahy+výška akva 60 cm + nějaká rezerva + deska + polystyren pod akva, při této výšce a řešení přepadu přes vrtané dno a při daném objemu nádrže váš tip pro výkon čerpadla i s ohledem na min.hluk čerpadla.
3) Předpokládám přepad přes dno přes plat.trubku o průměru 40mm - kolik je třeba udělat optimální průměr díry do dna? A s tím souvisí to s čím si nevím rady. Našel sem dvě řešení, jedno je takové, že se do díry namontuje sifonová výpusť a do té se natlačí teplem oná trubka a nebo nějakou průchodnou. Sifonovou výpusťr si umím představit,ale ta přechodka se mi zdá elegantnější, ale neumím si ji nějak představit, jak vypadá, kde se dá sehnat a kolik potřebuji průměr vrtání díry dna na tu přechodku.
4) ať už tam bude přechodka a nebo sifonová výpusť, pak udělat nějak přepad, našel sem vlastně dvě přijatelné řešení, jedno je nechat jen tu trubku(tzv.komín s hřebenem) a nebo jako lepší z hlediska bezpečnosti(přece jenom ten komín může být nestabilní, ucpat se apod.) vybudovat kolem toho komínu kvádrovou šachtu, která by měla hřeben na horní hraně a přepad by byl přez ní do komory šachty, kde by byl ten komín(zdá se mi to bezpečnější řešení - dvojí jištění a navíc přes velké dva hřebeny šachty by snad nemělo dojít k ucpání přepadu). Váš názor? A případně jak by ta šachta měla být velká( 20cmx20cmx optimální výška-bude tam ještě ten hřeben ???cm).
Díky moc za rady!! ahoj

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3226x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10764-reseni-prepadu-pri-spodnim-vrtani-dna-nadrze?od=51