Ahoj či dobrý den,
chtěl jsem poprosit někoho kdo má s tímto typem přepadu zkušenosti o nějaké rady. Strávil jsem hodiny hledáním po forech i tady, všude je hodně různých roztříštěných informací, občas i nějaká ukázka řešení, ale vesměs všechny jsou staršího data a k přepadu při vrtání dna jsem za ty dny hledání a googlování našel snad jen dvě řešení, ale nikdy ne úplně uspokojivě objasněné ty hlavní místa.
A teď k věci, fakta:
- plánuji akva 180*60*60=648l
- podstavec: zděný, vlastní výroba(Ytong)
- pozadí polystyrénové(vlastní výroba)
- pouze kameny na dně(jeskyně, skály) + jemné písečné dno
- téměř žádné rostliny
- rybí osazenstvo je předvítalené, nějací tlamovci, počet zatím nevím, berte nějaký průměr(nemám rád když je přerybněno,spíš naopak)
- filtr: celoskleněný, vlastní voroby, umístěný pod nádrží, přepad přes vrtané dno.
Otázky:
1) jaký zvolit optimální objem objem filtru resp. rozměry filtru(optimální počet komor 5?) za těchto podmínek(vím, že se doporučuje 3-5% objemu nádrže,ale máte odhad kolik ubere pozadí kameny dno při podmínkách výše?
2) podstavec by byl tak 50cm od podlahy+výška akva 60 cm + nějaká rezerva + deska + polystyren pod akva, při této výšce a řešení přepadu přes vrtané dno a při daném objemu nádrže váš tip pro výkon čerpadla i s ohledem na min.hluk čerpadla.
3) Předpokládám přepad přes dno přes plat.trubku o průměru 40mm - kolik je třeba udělat optimální průměr díry do dna? A s tím souvisí to s čím si nevím rady. Našel sem dvě řešení, jedno je takové, že se do díry namontuje sifonová výpusť a do té se natlačí teplem oná trubka a nebo nějakou průchodnou. Sifonovou výpusťr si umím představit,ale ta přechodka se mi zdá elegantnější, ale neumím si ji nějak představit, jak vypadá, kde se dá sehnat a kolik potřebuji průměr vrtání díry dna na tu přechodku.
4) ať už tam bude přechodka a nebo sifonová výpusť, pak udělat nějak přepad, našel sem vlastně dvě přijatelné řešení, jedno je nechat jen tu trubku(tzv.komín s hřebenem) a nebo jako lepší z hlediska bezpečnosti(přece jenom ten komín může být nestabilní, ucpat se apod.) vybudovat kolem toho komínu kvádrovou šachtu, která by měla hřeben na horní hraně a přepad by byl přez ní do komory šachty, kde by byl ten komín(zdá se mi to bezpečnější řešení - dvojí jištění a navíc přes velké dva hřebeny šachty by snad nemělo dojít k ucpání přepadu). Váš názor? A případně jak by ta šachta měla být velká( 20cmx20cmx optimální výška-bude tam ještě ten hřeben ???cm).
Díky moc za rady!!