Natural System CO2
Zdravím, budu použít výše zmiňovaný Natural system co2 s náplní klasického cukru a droždí. Jen bych se chtěl zeptat, jestli je dobré použít poměr přísad jako kdybych používal originální náplň z tohoto systému. To znamená použít stejný obsah cukru, místo přiloženého obsahu Basic Reagent a stejný obsah sušeného droždí, místo přiloženého obsahu Activator (stabilizátor bych nenahradil ničím, myslím že to je zbytečná věc). Nikde jsem se nedočetl, v jakém poměru bych měl dát do 1/2l nádoby poměr cukru, droždí a vody, tak by mě zajímalo jestli to můžu provést tak, jak píšu. Jestli ne, tak mi prosím napište v jakém poměru bych přísady měl do 1/2l nádoby dát. Tento system budu používat ve 60l akváriu.
Starší reakce
Do 2 dl vlažné vody jsem rozdrobil 10 g droždí (v kostce) a přidal 2 kávové lžičky cukru. Po hodině jsem nakvašený roztok vylil do 2 l PET láhve a zalil 1,5 l opět vlažné vody a přidal 300 g cukru.
Jenom pridam skusenost s timto produktem... Vsechno super, az nato ze to nefunguje... Takze jsem zacal pouzivat klasicke kvasnice...
ta jejich napln nevyprodukovala za 72hodin ani jedinou bublinku...
asi to bude tim ze se ta napln ma skladovat v chladu do teploty 8°C, takze pochybuji, ze to prodejny skladujou v lednici...
Jinak, dufuzor je super, a ta lahve taky...
Starší reakce
našel jsem lepší nebo spíš užitečnější způsob co2 v akváriu, natrhal jsem pár kg ovoce(rybíz),nasypal do demižonu, zalil vodou, přidal kvasnice a cukr a připojil to k akváriu jako starý kvasnicovač, princip a výsledek v akváriu stejný, ale po překvašení mi zůstává dobré domácí víno
jak se ríká vlk se nažral a koza zůstala celá...teda v tomto případě se vlk asi opije
Starší reakce
Kam je lepší systém umístit? Blíž, nebo raději dál od filtru? Má být reaktor trochu v klidnější vodě, aby se z něj bublinky CO2 neuvolnovaly ještě před rozpuštěním, nebo spíš v proudící vodě, aby CO2 lépe cirkuloval?
Starší reakce
0 24.06.2009 14:27 beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy Poslední dobou čím dál tím více narážím tady na netu na diskuze týkající se Nutrafin systému, podle toho všeho je tato pakárna docela o ničom, a jak to tu tak poslouchám, tak si říkám, že i taková základní sada CO2 Profi za nějakých 4 tis. musí nakonec vyjít výhodněji než tato nádhera. Jinak myslím, že když už řešit takovýto nějaký systém hnojení, tak bohatě postačí obyčejne kvasinky z petky za pár kaček, jelikož jak to tu tak čtu, tak jde o relativně ty samé problémy či postupy, avšak ten rozdíl v ceně
Možná kdyby lidé více brouzdali po takýchto stránkách či fórech, tak by se vyvarovali kolikrát zbytečně vyhozených peněz.
Vyhozené peníze...
Tak jsem v neděli vyměnil tu prošlou náplň. Novou jsem koupil v OBI za 129 Kč, včera večer stabilně co 30 sekund bublinka.
Řekl bych že je nápln už na prt nebo to někudy utíká.
Starší reakce
Třetí kouzelný sáček není třeba. Jen dát málo kvasnic. Např. na špičku jídelního nože.
Že jsem dal kvasnic moc, je mi samozřejmě jasné, nádoba po rysku může mít tak 1/2 litru, zajímal by mne ale obsah třetího kouzelného sáčku z orig. balení, který zpomaluje reakci.
Bodejť by ti to nevybublalo. Těch kvasnic jsi dal určitě moc. Osobně s tím žádnou vědu nedělám. Do litrové láhve nasypu asi do čtvrtiny až třetiny cukr, špetku soli a odlomím trošku živých kvasnic, ne víc než knoflík a zaleji to asi do 8/10 teplou vodou přímo z karmy, asi 50°C. Pořádně protřepu a přeliju do vyvíječe. Dle množství kvasnic a teplotě vzduchu začne vyvíječ bublat tak za 2 - 5 hodin. Když dáš více kvasnic, je reakce prudší, dává více CO2, ale vydrží krátkou dobu. Pokud dáš míň kvasnic,, reakce přijde později, není tak prudká a vydrží daleko déle. Tímto způsobem bublém 3 - 4 týdny, maximálně. Záleží na tom, jak to utrefím, vše míchám od oka. Ještě se mi nestalo, aby mi kvas překypěl nebo abych otrávil rybičky. Rostlinky pěkně bublají.
Celý sáček kvasnic je moc.Jak je ta nádoba velká?
V originalnim baleni je jeste navic neco jako stabilizator reakce. Ktery prodlouzi reakci a na zacatku nebude takto bourliva. Tusim ze uz se to tu nekde na foru resilo. Myslim ze to byla jedla soda. Ale radsi doporucuju procist forum.
0 17.06.2009 16:12 Pavel – Nutrafin natural system
Mám Nutrafin natural system, dojel jsem 2 originální balení náplní a chtěl jsem zkusit domácí recept - cukr a kvasnice, ale už 2x mi obsah vyšuměl přes hadičku do akva, naštěstí jsem to ihned zjistil a akva vyčistil, kolik mám do nádoby dát kvasnic a cukru? Měl jsem tam 4 lžíce cukru a 1 x sáček sušených kvasnic Dr. oetker 7g a vybublalo mi to přes hadičku. Sypkou směs jsem měl prakticky po doporučovanou rysku v nádobce, taktéž i vodu. O kolik mám snížit náplň? Jak dlouho mi to vydrží bublat? Originál mi jel v pohodě 3 týdny.
Tak si namíchej vlastní burčák je to jistější. Já jsem míval nádobu zavěšenou na nádrži. Použil jsem k tomu přibalený závěs. Je možné, že v nádobě je tak malý tlak, že to plyn nahoru nevytlačí. Zkus nádobu dát vedle nádrže pokud je to možné.
Já už to mam 14 dnů a pořád nic ucpané to není zkoušela jsem to profouknout a máš to nad akváriem nebo pod? Já to mám pod. Nevadí to?
Pokud je to natlakované tak z toho bublinky jít musí. Pokud nejdou je to někde ucpané. Jestli jsi namíchala koktejl z ingrediencí přibalených výrobcem tak nečekej žádnou bouřlivou reakci. Může to trvat i dva dni než to začne bublat. Já si míchal do té nádoby vlastní burčák a to 5ml sušených kvasnic a 150gr cukru. Nejlepší bude si najít vlastní poměr surovin, protože každá nádrž potřebuje jiné množství CO2.
0 17.06.2009 07:50 nikitisek – natuar system Co2
Koupil jsem si tento výrobek a uvedl do provozu dle návodu ale nefunguje. Nevíte někdo co s tím mám udělat aby to fungovalo jak má? Ještě podotku že mi z toho ani bublinky nejdou a je to natlakované. Prosím o radu děkuji
Starší reakce
Včera jsem dával novou náplň do homemade biokvasu..2 vrchovaté polévkové lžíce cukru krupice, vrchovatá kávová lžička natural sušených kvasnic..ždibec normálních kvasnic a trochu soli pro výživu kvasinek..náplň cca 15 kč..petka 2 lt c&c voda vlažná kohoutková tvrdá jak štolverka..zakloktat a spolehlivě bublá týden nonstop cestou difuseru boya c-170..výrobu podle návodu z netu zvládne každý..je pravda a psal jsem to i tady, že jsem měl zpočátku problémy s těsností..převýmýšlel jsem vlastní vylepšení..v jednoduchosti je krása..
A nebo jestli si nechceš hrát na kutila... Tak si kup jakoukoli takovouhle "profesionální" sadu (např. za 590 i s "reaktorem"
www.profizoo.cz/…)... Vybublej přiloženou první náplň, a pak už plň podomácku...
Když se budete držet dobrých rad, "Natural-Bio-Line-Professional" si za pár korun vyrobíte sám a bublat vám bude spolehlivě 2-3 týdny za nějakých 10,- Kč...
0 13.04.2009 17:40 Aleš – CO2
Chci si pořídit do 110 l akva CO2, rozhoduji se o Natural system CO2 od Hagenu, cena cca 450,-Kč, 1 měs. náplň stojí cca 110,-Kč, nebo Dennerle Bio-Line Professional, cena cca 659,-Kč, 1 měsíční náplň cca 200,-Kč. Do čeho jít? Máte s nimi někdo zkušenost? Podomácku CO2 dělat nebudu, nechci při své zručnosti vybouchnout ani měnit náplň každých 7-10 dní.
Starší reakce
No jo, ale u petky taky nebezpečí nehrozí, když použiješ difuzér, do kterého uniká CO2 volně a nemusí se moc tlačit, nebo když neškrtíš hadičku.
Ten difuzér se mi tam právě docela líbí. A nehrozí tu nebezpečí výbuchu. A myslím, že i ta regulace bude vcelku jednoduchá. A i vzhledově je to lepší než petka. A pětikilo není zase tak moc...
Jsem přesvědčen že rozdíl mezi petkou bude pouze v ceně. V sáčcích bych nic jiného než kvasnice nehledal. Je ale pravda, součástí balení je difůzér, který taky není zadarmo.
Máte někdo zkušenosti s tímto systémem? Hlavně mě zajímá jakým způsobem se reguluje a jestli lze místo dodávaných náplní (které stojí asi 100,-) používat kvasnice s cukrem. Podle mě ty sáčky co k tomu dodávají jsou na bázi kvasnic a cukru, jen asi 50x dražší. Chci to do 150l akva a nechci tam dávat kalsickou petku abych to nemusel pořád hlídat. Chci prostě něco spolehlivějšího.
www.exo-eko.cz/…Starší reakce
Tak vzkaz od inženýrky co to dělala:
výstup z HPLC s refraktometrickým detektorem
Připadne mi to skoro jako výstup z GC (plynového chromatografu).
Co to je za analytickou metodu?
To je srovnání cukru a "záhadného CO2 prostředku nutrafin".
Já bych ten business nezavrhoval. Ne všichni zíkazníci akvaristik, pet šopů a zoo marketů mají tohle fórum naštudováno. A ruku na srdce - co myslíte, že si koupí běžný zákazník - kouzelné tři pytlíčky se "zaručeným" výsledkem za 130, nebo stručný návod na papíře popisující výrobu burčáku, byť by byl za korunu?
Přesně jak jsem říkal
Ale takhle prostě funguje business... Podobně "předražených" věcí je spousta.
Však není problém použít do originální nádoby "neoriginální" přísady.
bigboban napsal: Tak jsem si nechal udělat chemickou analýzu toho co vypadalo jako cukr a je to úplně normální cukr!
No to je mi objev. Co jiného by to taky mohlo být, že...
To je srovnání cukru a cukru?
Tak jsem si nechal udělat chemickou analýzu toho co vypadalo jako cukr a je to úplně normální cukr!
Analyzoval jsem ten záhadný prášek na pH a je to zásada o stejném pH jako soda, takže to možná bude soda.
No tedy chtít za špetku cukru + ještě menší špetku droždí + záhadný prášek (asi soda) 130 korun je ten hnusná sviňárna.
Ta živná sůl by to být mohla, ale nemělo by to valný efekt. Živná sůl podpoří množení a růst buněk, na kvašení velký vliv nemá. Už jsem to taky testoval.
Ta soda se celkem často používá. V ČR to sice není moc zavedené, ale v zahraničních receptech to najdete často. Sice se mírně zvýší pH, ale hlavním efektem je právě pufrace a tím stabilizace a prodloužení reakce. Je fakt, že optimum pH pro kvasinky je 4,2-5,0. Odpozoroval jsem, že přidáním sody se sice počáteční pH zvede, ale později si ho kvasinky stejně upraví na kyselé a pak je stabilnější, než bez sody.
meroň - já dávám na 200g cukru zarovnanou čajovou lžičku sody (a asi 4 ml sušených kvasnic).
No ja nevim, jestli to bude soda. Kvasinky prosperuji v kyselem prostredi. V tomto by mohla byt funkce sody jakozto "brzdy" prilis bourliveho kvaseni. Jen aby to nebyla prilis silna brzda, pri prehnane davce. Jednou jsme to probirali, a vysledek byl, jestli "zahadny pytlicek" nebude "kvasna sul" jako se prodava do ovocnych kvasu.
Osobne netusim co v tom je, michal jsem pouze cukr + susene kvasnice, presto kvasilo nekolik (3-4) tydnu, dle teploty.
bigboban: jo taky bych se vykašlal na nějaké náplně, cukr a kvasnice nebo droždí jsou a je to jak říkal ezechiel
ezechiel: s tím pH pufrem to dává celkem smysl, docela by mě zajímalo něco k té jedlé sodě, zatím sem o tom tady nikde nedočetl, možná že sem četl málo, ale nenarazil jsem na to, já dávám 200g cukru a 2 g sušených kvasnic , kolik bych tedy měl použít té jedlé sody případně? a jak to vůbec funguje? stabilizuje to tu počáteční bouřlivou reakci nebo jde spíš jen o to pokud to přeženu s kvasnicema tak jedlá soda mi to tak nějak srovná na unosnou mez?
To bude asi stabilizátor (nejspíš pH pufr). Já k tomu používám jedlou sodu a prodlouží mi to dobu reakce tak o třetinu.
Vykašlete se na originální náplně a sypte tam cukr a droždí a máte to
Tyhle systémy jsou vzhledem k výrobní ceně dost předražené.
Asi nejsem jediný kdo zkouší hnojit pomocí CO2. Vlastním CO2 sadu viz odkaz zde:
www.zoo-hobby.cz/….
Včera jsem to dával dohromady a jsou v tom 3 pytlíčky:
a) největší, v něm je podle mě obyčejný cukr
b) malý označený ACTIVATOR a v něm je podle mě instantní droždí, alespoň vypadá naprosto shodně s instantním droždím (chvíli předtím jsem z takového droždí pekl chleba tak vím o čem mluvím
)
c) druhý malý s čistě bílým práškem, teď nevím název ale něco ve smyslu "opak aktivátoru"
No a teď pozor - sada těchto 3 pytlíků na 30 dnů stojí v OBI 130 kaček!!
A dotaz zní - co je ten poslední pytlíček? Podle mě nějaký zpomalovač reakce. Ale co do toho dávají?? Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 5945x