Jaké ryby ke skalárám?
Takze ve 200 l nadrzi by mohlo byt vse v pohode?
takových zkušeností už je mnoho, skalára a neonka je obvyklá kombinace v akváriích, i když pocházejí z jiného biotopu a mají rozdílné nároky na teplotu vody.
Ramirézky jsou vcelku mírumilovné ryby, které většinou jenom straší a vyhrožují když si hlídají teritorium nebo jikry, ale většinou nic neudělají, navíc v docela velké nádrži
Mate nekdo zkusenost s takovou kombinaci???co jsem psal na zacatku?skalary a neonky?nebo jinaci cihlidky?
S ramirezkou by se snesly jo?
Buď kup staláry mladé, nebo nějaké co byly zvyklé na menší rybky, ale u mladých máš jistotu. Lepší by bylo kdyby to byl pár a pohlaví u mladých těžko určíš, takže bych koupila klidně i 4 kusy a časem bych zbývající dala pryč (pokud tedy máš tu možnost a srdce je někomu dát

)
Z jiných větších rybek například Cichlidky (ramirezova, kakadu a podobné) nebo Akara hnědá (nejmírnější z akar). Možná i jiné, ale musíš si zjistit konkrétní informace
Nebo se rozmyslim za bych misto skalar koupil jinaci cihlidku?hodi se k tem rybkam co jsem psal na zacatku nejaka???nejaky druh ??
V pohodě. Pokud se přikoupí skaláry k zabydleným neonkám, berou je jako "domácí". Kdybys to ale udělal obráceně, budou je brát jako vetřelce a zdroj potravy.
Takze kdyz prikoupim dve mladsi nic tim nezkazim jo?jde mi hlavne o ty neonky...
Snesou a měly by jim dát pokoj dokonce i později až vyrostou.
Ahoj lidi,potrebuji poradit.Vzdycky jsem mel skalary ale nekdy v listopadu si poridil 200 l akva a mam v nem 15 neonek,7 molly,4 cichavce zlaty,pancernicky a ancistruse...chtel bych si prikoupit dve skalary amazonsky...myslite ze je tam muzu bez problemu dat?co ty neonky?kdyz koupim mensi skalary snesou se snima?????
Starší reakce
ty parmičky 4pruhé mě dělaly neplechu i v malém akvarku

Hlavně nedávat parmičky čtyřpruhý :( U mě tahle kombinace vůbec nedělá dobrotu, dorážej na skaláry, ty sou furt zalezlý a postupně odcházej :(

Jasně, to si rozumíme. Co funguje u mě, nemusí fungovat u někoho jinýho a naopak. Každá nádrž je originál a ryby taktéž.
taky sem je tak mívala. A konga se i třely. Byla to třistapadesátka s hodně jávským mechem, tak občas i nějaký ten jedinec byl odchován. Ještě tam s nimi byly duhovky a gavúni
Já netvrdím, že to nemůže fungovat, ale po zkušenostech bych ke skalárům nedal ani
rybicky.net/atlasryb/tetra_cisarska do akvária pod 500l.
Opravdu je potřeba brát v potaz velikost akvária při vybírání druhů pro společné soužití v akváriu.
O.K. ptal jsem se proto, že já je společně se skalárama(místo neonek tam jsou tetry červenohlavý) mám a žádný problém neregistruji. Skaláry se semtam ve společným akva vytřou a řekl bych, že si nikdo nepřekáží.
Velikost kombinovaná s výraznou aktivitou.
To není dobrý společník k zmiňované osádce.
V čera jsem založil akvarko cca 375l.Chtěl bych rybý osádku,skaláry,neonky a nějaké rybky které sněma vydrží a hlavně v jakém počtu.Dík
Ono to chvíly trvá, než se vztahy v akváriu stabilizují. Pak stačí jedna změna, zdánlivě bezvýznamná a jede to odznova.
Jo a o tom to je...Ryby si to musí mezi sebou vyřešit samy. Zatím sew v téhle diskuzi bral v úvahu pouze názor lidí, nikoli skalár, kterých se to týká především. Já tvrdím, že ryby mají individuálně rozdílnou inteligenci, takže co hejno, co nádrž, to jiné modely chování a jiné zkušenosti.
Malý příklad: mnou již zmiňovaný párek si zabral cca 1/4-1/3 nádrže. Ty dvě plonkové skaláry se k sobě nijak nemají, nicméně se každá chová jinak. Jedna je smířená se svou rolí, k inkriminivanému páru se nepřibližuje, respektuje status quo. Ale ta druhá se chová naprosto odlišně -permanentně hlídkuje na hranicích onoho teritoria a jakmile kterýkoliv ze spárovaných skalárů překročí hranici, kterou si sám vymezil, tento "hlídač" je zažene zpět. Nepronásleduje, nepřekračuje hranici.
A my se můžeme divit proč tak jedná protože k tomu zdánlivě nemá žádný důvod. Ale ona k tomu nějaký důvod mít musí. Nevím, jak by se k tomu stavěli brazilští vědci, já si jen myslím, že je tahle skalára normálně nas..á a tomu páru dává jasně najevo: Fajn, zabrali jste si obývák a ložnici, respektuju to, tak si tam zalezt, milujte se a množte se. Ale jakmile se objevíte v předsíni, nakopu vás zpátky!

s pancíkama problém určitě mít nebudou. Taky je lepší ryby přidat při zhaslém osvětlení a nejlíp nechat zhaslé až do rána, aby si nemyslely že je jdeš krmit a do rána se nové rybky dostatečně aklimatizovaly a zvykly si.
Jinak si nemyslím že bys tam musel přidávat víc ryb naráz, záleží jaké ryby a jak na ně budou reagovat skaláry. Většinou s gupkama to moc dobře nedopadá
Já jsem neměl ma mysli množství, ale velikost ryb. S těma rybkama co píšeš bych problém neviděl. Ty neonky tam již jsou a ostatní dokoupený se jenom připojí do hejna.

ajo, ty už je tam máš

ty už budou na menší rybky zvyklý když jsou společně tak by to problém být neměl
ty menší ryby bych tam dala prvně a skaláry klidně až později. Nebo zároveň, ale stejně by se do akvárka nemělo přidávat moc ryb zaráz
Takže je lepší kupovat větší množství ryby než jen pět ka skalárům?
Já pánuji koupit nějaké platy a pancéřníčky asi pandy.. Tak doufám že by to mělo být v pohodě. Možná i nějaké neonky aby se zvětšilo hejno..
Právě já přemýšlel kdo kouho okusuje.

To mohlo být obojí.. Dvojznačné věty jsou složité.

Tak alespoň vím že parmičky jsou taky takový provokatéři.
Bude záležet na velikosti. Čím větší skaláry a menší nová osádka, tím větší potenciální problém v tom, že je skaláry budou považovat za potravu. Když si na sebe obyvatelé zvykají tzv. od mala, tak se k sobě chovají jinak a bezproblému se snesou. Když se do akvárka, kde jsou již dospělý skaláry přidávájí další malý jedinci stejnýho druhu, tak si z nich obvykle udělají na nějaký čas otloukánky, ale jakmile se mladí trořku otrkají, aklimatizují, prosadí, tak už je pak všechno v pohodě. Takže rozhodně bych se přidávat nový ryby ke skalárám nebál. Když se použije rozum, tak to musí fungovat.

asi jsem to blbě napsala v tom předchozím příspěvku jsem to myslela tak že parmičky mi okusují vždy nové rybky
no já myslím že pokud přidáš k dospělím skalárům mladé parmičky tak je okusovat nebudou (já to totiž udělala naopak), ale nedávno jsem si koupila parmičky černopruhé kvůli řasám a skaláry mi je sežraly, byly bohužel moc malé. Ale s neonka jsou uplně v pohodě (to je asi tím že už jsou snima odmala), rozhodně bych se nebála dát knim ještě nějaké mírumilovné rybky
Takže se mám bát přidávat ke skalárám nějaké ryby? :(
mě teda parmičky čtyrpruhé skaláry okusovali, pak si ale na ně nějak zvykly a už si jich vůbec nevšímají, vždy okusují nové rybky

30skalár do 385litrového akvária je špatná volba, maximálně desetihlavé hejno.
Zajímavý průběh má tato nádrž
rybicky.net/nadrze/6730 . Původně 2páry se neustále rvali, takže zůstal jeden. Postupně počet vzrostl díky odchovům na cca 7-8ks. Jak Henry tvrdí je to úplně o něčem jiném a je spokojený.
Já původně měla těch skalárů taky hodně a počítala jsem, že až budou větší, a vybere se mi aspoň jeden pár, tak je podaruju. Byl to záměr. A udělala jsem to opravdu tak. Třeba i tady byl takový záměr

Souhlas.
Však tady přece nejde o to, zda skaláry ve volné přírodě jsou či nejsou teritoriální, párové či promiskutní. Zde se původně řešilo pouze to, zda je 30 skalárů dobrou volbou (když pominu jesetery, kvůli kterým vše vlastně vypuklo) do akvária o objemu 385 l. I Honza ve svém článku říká: Ano. V našich nádržích se často můžeme setkat s něčím, co teritoriální chování připomíná a může být doprovázeno i určitou vzájemnou agresivitou, nicméně to plyne jen a jen z toho, že tyto rybky nechováme v takovém prostředí, v jakém by chovány měly být.
Pokud tedy budeme slovíčkařit, tak se určitě shodneme na tomto: Skaláry apriori nejsou párové ryby a nevytvářejí si teritoria, leč pokud jsou chovány v akváriích za ne zcela ideálních podmínek, mohou vytvářet v dospělosti páry za účelem tření a tyto páry si pak zpravidla během tření vymezí a ochraňují určitá teritoria.
To je přece naprosto stejné, jako když budu tvrdit: Člověk je myslící bytost vytvářející sociální vazby s jinými lidmi a jedná a chová se v rámci etického kodexu daným společností. Vemte namátkově 30 lidí a zavřete je na celý život do místnosti o ploše 100 m (nebo klidně do leteckého hangáru, výsledek bude stejný)a sledujte, co se bude dít.
Tady nejde o akademickou debatu, tady jde o to, jak se bude chovat 30 dospělých skalárů uvězněných v nádrži o objemu 385 l a já tvrdím, že se řada z těchto ryb bude vytvářet páry a chovat se teritoriálně. A toto tvrzení mohu podpořit videem chováním mých 4 skalárů v nádrži o objemu 240 l. Howgh, domluvil jsem.
Pokud těch párů budete mít třicet, padesát, pak snadno zjistíte, že to co Honza říká je blízké pravdě velmi. Skalára je velmi promiskuitní ryba, takže není problém třít ryby podle zájmu chovatele v rámci křížení, stejně jako není problém třít jednoho samce se dvěma samicemi. Tedy v systému napřed jedna a pak druhá - na grupáč to fakt nejde.
Váš pocit, že jsou skaláry teritoriální ryby vzniká z toho, že nemají dostatek prostoru, aby nemusely hájit ten svůj kousek proti ostatním spolubydlícím.
Teritoriální jsou pouze v době rozmnožování. Jinak se jedná o vyjasňování vztahů v rámci postavení v hyerarchii hejna.
V akváriích se ryby chovají zdánlivě jinak z důvodů nedostatečného prostoru nebo malého počtu jedinců atd. atd.
Podle mého názoru jsou skalary teritoriální.SOudím tak asi ze tří výtěrů skalárů a ze skušeností s terčovci kteří jsou skalarům hodně blízcí příbuzní.Terčovci když byli vytření tak to nebránily jen před rybami ale i přede mnou to byste měli vidět jak se do mojí ruky samec pigeona pustil když jsem dal ruku do akva,ale přece jenom jsou terči trochu starostlivejší rodiče než skaláři kteří už v dnešní době často svoje jikry aji požírají místo toho aby je chránily.

třeba teritoriální ryby žijící v párech možná nejsou ale podle všeho jich to spousta ani neví protože se nezeznámila se závěry mladých brazilských vědců
Tomu mému mladému párku jsou dle všeho veškeré studie někde u prvního paprsku řitních ploutví a nadále se společným úsilím snaží zlikvidovat poslední celistvý list zákrutichy, který jim dle všeho nějakým způsobem hyzdí jejich budoucí ložnici a evidentně nestojí o přítomnost kteréhokoliv šupináče...
Letos mi skaláři taky dospěli a vyklubal se páreček, co si očistil lupen a ten hlídal tak, že ostatní ryby se nesměly ani pohnout. Celé dny trávily odháněním ryb do vzdálenách koutů a to mám hustě zarostlé akva.
Pak samice uhynula a nový pár se nevytvořil (mám teď jednu samici na 5 samců), od té doby je klid.
Ale zkušenosti nemám tak velké, abych z toho mohla vyvodit, zda je to teritoriální ryba.
Mně se ani ve společenském akváriu ani v pěstírně od určité doby skaláry nechovaly "teritoriálně". Pro intenzivní chov jsem nechával odrůstat vždy tak okolo osmi, deseti kusů v cca 100 l a vždycky si počkal, až se vybere pár a začne se někde v akváriu třít. Teprve pak jsem ten pár odchytával a separoval. Bylo to proti přírodě a já se k těm rybám choval tak, jako se chováme v drůbežárnách ke slepicím, protože mi šlo o to, zajistit si co největší produkci. Někdy jsem takové páry ale neseparoval, protože mi dojížděly ještě produktivní a život v takovém "skladišti" si šel v poklidu svou cestou. Nikdy se mi tam skaláry nervaly a ani to nebylo potřeba. Ty co se vytřely někde na filtr nebo na sklo si to celý ten den čistily a ostatní ryby je nechávaly v klidu, samy v klidu udržovaly rozumný odstup a dělaly si své. Jikry zpravidla do rána zmizely, v pár případech ale došlo až na kulení a teprve pak to přes noc zmizelo. Podotýkám, že šlo o hygienické nádrže vybavené jen filtrem a kořenem (na ten se vytíraly výjimečně - jsou to chytré potvory a dobře věděly, že očistit sklo nebo plast pro ně znamenalo méně práce....).
Ramirézky i altispinosy jsem dělával ve skupinách asi po deseti v cca padesátilitrových nádržích. Běhávalo to tam jak na běžícím pásu. Proti Zdeňkovi Dočekalovi a jeho slovutnému "rami-paneláku" jsme byl ale totálním břídilem...

Momentálně mi dospívají 4 skaláry, 2 vytvořily pár a už si pomaloučku vybírají místo, kde by se jim asi tak dobře třelo. Kromě toho, že jim vadí i listy zákrutichy, které tak dlouho ohybají a cupují, až je zlomí, si své teritorium brání nejen před zbylými skaláry ale i před terčovci. Netvrdím že skaláry vytvářejí celoživotní páry, od toho jsou čápi ale stojím si za tvrzením, že v době tření si pár vytváří své teritorium, které se snaží uhájit před "vetřelci". A to nemám vyčtené, to vím z vlastní zkušenosti. Ono srovnávat chování ryb žijících ve volné přírodě s jejich příbuznými chovaných v neskonale skromnějších podmínkách a zvláště u ryb, které v domovině nežijí jen tak v nějaké louži, není tak úplně košér. Takže tvrzení, že skaláry jsou párové ryby, není podle mě donekonečně omílané dogma, je to jednoduše vypozorované z jejich chování v akváriích a to, že se tak skaláry chovají, nemusí být nic jiného, než jen z nouze ctnost. To, že ve volné přírodě se třou skaláry jak je napadne, je vcelku logické a z hlediska zachování druhu jedině správné.
Teď odbočím ale například o ramirezkách se tvrdí, že to jsou párové ryby, což je a není pravda. Pokud bude v nádrži několik párů ramirezek, kyždý pár si hájí svoje, avšak pokud v nějakém páru jeden z partnerůch uhyne, mohou se dít zajímavé věci - výměna partnerů či dokonce něco jako život ve třech.
2
[494] - Cichlidy 27.12.10 18:25 mlynář Ivoš napsalJak začnou dospívat, budou se párovat a chtít si vytvářet svá teritoria,...
ceskycichlidklub.eu/… 
Přidat reakci
1 ...... 15
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15331x