Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jaké ryby ke skalárám?

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Jaké ryby ke skalárám?
 Reagovat na tento příspěvek -7  - Bob – Ale to je hloupost
To akvárium je dostatečně velké jak pro skaláry, tak pro čichavce. Je to 60 x 40 x 40 to je cca 100 litru tam je prostoru a prostoru i sloupec vody je dostatečně velký, celkový počet ryb je minimální 1 čichavec, 1 bojovník, 2 skaláři, mladí a noví a tři neonky, pro tyto ryby dohromady je tam prostor jak v Ritzu. Bojovnica většinu dne prochrápe na filtru a čichavec si navykl, že si může lítat po celém prostoru. Při vší úctě budme upřímní, je mnoho akvaristů, co má skaláry v 54 L při sloupci vody 30... a je v tom prostoru 30 ryb a kolikrát to funguje líp než obrovské vodní plochy. Mě zajímá, které ryby se mám zbavit..pochopitelně tím, že ji daruju a kde by se našel zájemce. Chápu, že čichavec je teritoriální ryba, ale i tady na tomto foru je napsané, že jen ke svému druhu...
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R romant Re: Bob
Nepatří tam ani čichavec zlatý, ani skaláry, na ně to není dispozičně. Před tím než něco koupíš, se to chce trošku poinformovat o nárocích jednotlivých zamýšlených ryb a potom se nemusí řešit Nerudovský problém, toť můj názor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob – Skalára a čichavec
Mám akvárko zaběhlé, puvodní osazenstvo čichavec zlatý samice, asi 10 cm, bojovnice samec a par neonek cca. 3 zbytek..., docela to fungovalo, dokoupil jsem dve skaláry a čichavec i bojovnice na ne soustavne útočí, už jsou lehce ožrané, musel jsem dat aspon čichavce na chvilu pryč, poradte, co s tím? nádrž cca 60 x 40 x 40 které se mám zbavit a komu to mám dat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Regrep
Takže vyhráli neonky... :-)
Doplním zase na 20-25 a uvidíme :-)
hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: jane91
jane91 napsala: Ja tetry červené v láske nemám. Zabili mi 2 dospelé gupky a 1 dospelú molly (všetky boli zdravé).
Dal jsem je jen jako příklad, druhů Hyphessobrycon je hodně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Regrep
Trošku mě udivuje, že chceš větší rybky přidávat kvůli oživení středu nádrže. Vždyť skaláry jsou jejich představiteli a běžně se v něm pohybují. Hejno tebou navrhovaných čichavců bych rozhodně nedoporučoval. Modří hodně dorůstají a jsou poměrně agresivní. Takže asi opravdu nejlépe doplnit neonky a dost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: jane91
jane91 napsala: Ja tetry červené v láske nemám. Zabili mi 2 dospelé gupky a 1 dospelú molly (všetky boli zdravé).
Nebyly to spíš tetry krvavé, které dovedou svým chováním občas ostatním rybkám znepříjemňovat život?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jane91 Re: PEKY
Ja tetry červené v láske nemám. Zabili mi 2 dospelé gupky a 1 dospelú molly (všetky boli zdravé).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Regrep Re: romant
Ta vypadá hezky a když jich bude 10 a více... palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Regrep
U menších neonek bych si tím jistej nebyl, červenoústky jsem k dospělejm skalárám dával už několikrát a všechno v pohodě.
Edit: V těch tetrách červenejch bych taktéž problém neviděl.
Edit2: Z větších teter by se dala třeba rybicky.net/atlasryb/afrotetra_konzska sice to není amerika, ale afrika, ale odzkoušená kombinace.
Vyzkoušejte
A nebo to větší hejno... hop
Neonky jsou krásný...
Nebo jiné hejno... ???
A kolik ???
Zase 20 a více ?
Krmím pouze vločkami, tak snad mi je skaláry nespasou než by vyrostli... tone
A co čichavec modrý ??? 4x nebo 6x Nepůjdou proti sobě ??? tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Deathbull
Hejno barevnejch "prcků" to oživí více než jeden dva macci, na tom se jistě schodnem. Ano vím, že tazatel chtěl něco většího, ale já bych volil spíš to hejno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull
No jo, barevné to jsou, ale zase prcci.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP
Ke skalárám zejm. dospělým bych dal tetry s vyšším tělem např. rybicky.net/atlasryb/tetra_cervena
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Regrep
Já u skalár mám hejno červenoústek. rybicky.net/atlasryb/tetra_cervenousta
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Regrep Re: jane91
No před rokem jich bylo 22 ... Ale časem... stydim stydim
Ale asi je zase dokoupím...
Takhle jsem začínal-
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jane91 Re: Regrep
A keby sa rozrástol ten húf neoniek ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Regrep Re: Deathbull
No a nebo nějaký barevný hejno ???
Prostě něco - co to akvárium oživí... hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: Regrep
Pokud jsou ty skaláry dospělé tak už bych tam nic velkého nedával. Z toho co je větší a jde ke skalárám..ale zase to není barevné :
rybicky.net/atlasryb/kancik_sikmopruhy
rybicky.net/atlasryb/akara_hneda
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Regrep – Co většího a barevného k ročním skalárám ?
Ahoj všichni.
Mám vypouklé akvárko 240L, takže cca 200L.
A v něm mám 2x skalára pruhovaná,
2x skalára černá,
2x skalára mramorová,
1x skalára zlatá,
už jen 5x neonka,
2x mřenka(musel jsem eliminovat šneky),
3x black molla,
2x krunýřovec.
No a teď bych chtěl po roce ještě nějakou větší barevnou rybu co by to oživila ve střední části...
V akváriu je 3D pozadí a černé kamínky na dně + pár rostlin...

Díky za radu palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Barka – Skalár s neonkama a parmičkama
Dobrý den pročítám tu reakce, protože mám jednoho skalára a chci vědět co k němu mohu dokoupit. Mám jen jednoho protože mi byl darován i s ostatníma rybkama které jsou 7 parmiček čtyřpruhých a 20 neonek a 5 gupek (malinkých do 2cm). A musím říct že parmičky nikoho neotravují a skalár taky nikoho neloví ani ty gupky. Je možné že je to tím že je sám?Ráda bych mu dokoupila společnost, mám 200 l akvárko čistý objem. Mohu mu dokoupit 3skaláry?Je poměr pohlaví důležitý? Ráda bych také do této obsádky dodala zakrslé čichavce je to uvážené? Prosím poraďte. Zatím je akvárko bez rostlinek a bez štěrku jen s velkými kořeny ať s emají rybky kde schovat. Čekám na výrobu kovového podstavce a dřevěné skříně kde bude akváro zabudované.Díky za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: Filip980
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980
díky za tipy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: Filip980
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Filip980
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980 – Co ke skalárám za ryby
Chtěl bych se zeptat jakou rybu by jste mi doporučili do mého akva ke skalárám, chtěl bych nějakou, která vyroste nad 10 cm a ze stejného biotopu jako je skalára (Amerika).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: matlala
Já má v kombinaci se Skalárama prověřený Tetry červenoústý,Paraguayský, Ozdobný, Císařský a samozřejmě ty Neonky červený. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala
Taky do budoucna plánuju skaláry, myslíte, že se k nim hodí i nějaké menší tetry? třeba menší galaxy? Nechci dělat biotop, ale společenské. S neonkama se od mala snesou, takže toto by taky mohlo jít ne?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: katterinecka
Ono zalezi, co povazujes za lovce. Skalary urcite nejsou stihaci, jako rekneme tunaci, ale urcite aktivne lovi. Spis neco jako stika. Moje skalara hledala mlade platy po celem akva, rvala se za nimi do travy, pod klacky, proste vsude. Navic evidentne nebyla blba a umela po zahnani rybky do trsu rostlin, tyto obeplout a na rybku si pockat na druhe strane. Takhle vybila jeden vrh behem dne (a noci, neb i pri zhasnutem svetle a jen pri osvetleni v mistnosti byla schopna je najit a s hlasitym 'click' slupnout :) Tahle konkretni skalara byla vrazdici stroj.
Ale treba moji altum byly naprosty klidasi, co se za nicim moc nehnali.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Bob66
Dvorak: ...Přemýšlím, jestli bych si tam (ke skalárům) mohl dát i nějaké živorodky. Jsem totiž do nich velký fanda, ale na druhou stranu nechci, aby bylo akvárko plné živorodek. Budu mít téměř jistotu, že se mi skaláři postarají o redukci potomstva?...
V tomto případě má pravdu Yirka, protože Dvorak se neptá, jaké jsou behaviorální aktivity skalárů v přírodě, ale v akváriu. ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek 11  - Bob66
Yirka napsal: Ano, on je opravdu skvělý odborník na skaláry. Jeden z nejlepších u nás. Na přednášce jsem nebyl, nevím jestli sis jeho výklad třeba špatně nevyložila.
Já však píšu o tom jak se každý den chovají skaláry v nádrži zvané akvárium ve společnosti s dospělými živorodkami. Stejně tak jak jsem popsal lovení potěru živorodek to funguje s lovem krevetek. Prostě skalára, ač na první pohled skoro líná rybka, jakmile uvidí kořist jde po ní jako blesk. Přiblíží se nasaje a třeba takový sameček gupky kolem 3cm je pro ni jak malina. Ta změna pohybu při lovení kořisti a viditelná lovecká náruživost je naprosto zřejmá a stojí za podívání.

Je to tak jak píše katterinecka, skaláry jsou špatní plavci a v přírodě se živí převážně ze dna a pokud je možnost i drobnými rybkami ale žádný extra lovec to není, nicméně v akváriu je to dokonalý predátor protože brzy pochopí že potěr a malé rybky nemají kam uniknout a může je ulovit bez většího úsilí X-) Honza to dobře popisuje i ve své knížce Dobrodružství s amazonskými anděly palec Takže pravdu máte oba :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
měl jsem skaláry docela dlouho a můžu říct, že žádné malé rybky u nich nemají nárok. ale skaláry jsou pěkně kulaté smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - blackarrowRe: Yirka
Na přednášce jsem byla a vše bylo řečeno tak, jak psala katterinecka.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - katterinecka Re: Yirka
to vím, taky jsem skaláry měla a taky jsem psala že samečka gupky v pohodě sežerou a že budou i dost redukovat potěr. Ale v přírodě by se nejspíš za žádnýma rybama nehnaly, nejsou to žádní extra plavci, většina by jim uplavala.

Docela jasně si pamatuju jak mluvil o tom že skaláry sbírají potravu ze dna a proto mají starší ohoblovanou spodní ploutev. Jen my akvaristi je krmíme ve volné vodě tak ploutve tak ohoblované nemají. A o tom jak nejsou blbý aby si nedaly dvě a dvě dohromady, že v akvárku v pohodě něco uloví o tom taky mluvil
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dvorak
Díky všem za rady a osvětlení informací o této situaci ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: dvorak
Je to asi tak, že Ti tam budou zůstávat jenom tzv. starší kusy a jejich omladina bude nekompromisně sloužit jako spestření potravy pro skaláry. Bude naprosto jedno jaký živorodky z Tebou uvedených vybereš, všechny dopadnou stejně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaister
no to som pozoroval včera v spoločenskom mi rodila gupka a skaláre plávali poza ňu a čakali kým z nej ten nešťastník vypadne :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: katterinecka
Ano, on je opravdu skvělý odborník na skaláry. Jeden z nejlepších u nás. Na přednášce jsem nebyl, nevím jestli sis jeho výklad třeba špatně nevyložila.
Já však píšu o tom jak se každý den chovají skaláry v nádrži zvané akvárium ve společnosti s dospělými živorodkami. Stejně tak jak jsem popsal lovení potěru živorodek to funguje s lovem krevetek. Prostě skalára, ač na první pohled skoro líná rybka, jakmile uvidí kořist jde po ní jako blesk. Přiblíží se nasaje a třeba takový sameček gupky kolem 3cm je pro ni jak malina. Ta změna pohybu při lovení kořisti a viditelná lovecká náruživost je naprosto zřejmá a stojí za podívání.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaisterRe: dvorak
alebo živorodky velkoplutvé sú tiež krásne :-)
NO právě ... podle velikosti. Do 300 litrů je asi blbost cpát dvou centimetrový Endelerky ;) Přemýšlel jsem spíše nad většíma Mečovkama ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Yirka
píšu podle toho co jsem slyšela na Burzanovského přednášce o skalárách. Nejsou blbý když jim tam plave žrádlo rovnou před hubou tak proč by si nedaly
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: dvorak
U mě to tak s gupkami 100% funguje. Druh bych volil dle velikosti nádrže.
Takže si beze strachu z přemnožení můžu dát do akva několik živorodek pro spestření potravy Skalár. Teď ještě jakou živorodku si zvolit. Gupku, Mečovku, Gold Molly, ..... ?
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Yirka Re: katterinecka
Píšeš nesmysl. Skalára je lovec potěru jak vyšitý. Když živorodky rodí a mladé se snaží ukrýt v plovoucích rostlinách, vidíš skaláry dlouhé minuty plavat pouze ocáskem dolů a tlamkou nahoru jak loví. A potravu rozhodně nesbírá, ale velmi agresivně "nasává".

Kolegovi tedy odpovím, ano skalára je 100% predátorem potěru. Poslední dva roky mi nepřežil od v průměru 5 samiček gupek ani jeden kus. Rovněž dospělí menší, nebo nešikovní samečci nemají šanci. Skalára je opravdu náruživá lovkyně.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - katterinecka Re: bluemonster
a skaláry lovci nejsou, v přírodě sbírají potravu na dně, ale proč by si nesezobly rybku když nemá kam odplout
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: dvorak
většinou rádi loví i samečky gupek, s jejich velkými ocasy, takže bych si na to dala pozor. Jestli jsou už dospělé tak si můžou hůř zvykat na nové malé rybky.
Většinu mladých požerou, leda že by se schovaly do nějaké houštiny ale i tak jich moc nezbude
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaisterRe: dvorak
samozrejme skaláre sú lovci ;-)
Zdravím, možná tu tato otázka už padla, ale téma má přes 400 příspěvků a vůbec se mi nechce to pročítat celé. Mám teďka nově 300 l akva, kde jsou a budou cca 6 ancíků, už tam mám 4 skaláry, a plánuju 5 SAE. Stále přemýšlím ještě nad nějakou rybkou střední velikosti (3-6 cm) v počtu do 5 ks. Přemýšlím, jestli bych si tam mohl dát i nějaké živorodky. Jsem totiž do nich velký fanda, ale na druhou stranu nechci, aby bylo akvárko plné živorodek. Budu mít téměř jistotu, že se mi skaláři postarají o redukci potomstva?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - lukasleibelt – děkuji
děkuji za pomoc

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 15

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15331x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10435-jake-ryby-ke-skalarum-?od=271