Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nevhodná rybí osádka

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Nevhodná rybí osádka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2019 18:49 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: MyKlic
Podobný případ jako s rájovcem. Dokud budou malí, tak do šesti centimetrů, nebudou s nimi problémy. Pak trochu vyrostou a z pavích oček se stane kořist a nakonec bude kořist ze všeho. Kromě toho je na dospělé kančíky ta nádrž malá. Ale dobře, pokud v ní bude jeden pár a nic dalšího, tak to sice nebude žádná hitparáda, tak dejme tomu (jsou poměrně odolní). Víc ale ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2019 18:46 MyKlic Re: Kaira
Asi bych zůstal u jednodruhového akvária 120l s Kančíkem Příčnopruhým (hlavně kvůli jeho chování k potěru, celkem velkou velikostí a asi k nim budu mít větší vztah než k 15 rybkám). Pokud by mi to někdo vytýkal, jenom budu rád. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.10.2019 17:44 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: MyKlic
Na 120 litrů je to moc velkých a hlavně teritoriálních ryb, když teda pominu už zmíněné odlišné nároky na teplotu vody. Pokud bys zůstal u labyrintek, vyber si jen jeden druh a pořiď malou skupinu (samec a k němu dvě nebo tři samice). Pokud to budou čichavci, můžou s nimi být bojovnice a asi i parmička, s tou nemám osobní zkušenost. Napřed by ses ale měl pořádně rozmyslet, co vlastně chceš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2019 17:21 MyKlic Re: Libor
Hrozně moc děkuji za odpověď. Asi hodinu jsem se díval na ryby co by se do upraveného seznamu hodily a narazil jsem na Kančíka Příčnopruhého a strašně moc zaujal mě o něm tenhle článek: www.ifauna.cz/… a teď uvažují jestli předchozí upravený seznam, nebo jednodruhovou nádrž s Kančíkem. Co byste zvolil vy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   31.10.2019 16:30 Muž Libor [527] Re: MyKlic
Rájovci mají zcela jiné nároky na teplotu, než Bojovnice (a vlastně i další uvedené ryby). Mají raději chladnější vodu (a v zimě ještě chladnější), než bude zbytek ryb ochotný ve zdraví snést.
Taky 3 Bojovnice v jednom akvárku nejsou úplně ideální. Pokud se povede 1 samec a 2 samice, pak je jistá naděje, ale může to taky skončit špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.10.2019 15:45 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: MyKlic
Oddělat nic nemusíš, rájovec toho spolehlivě dost oddělá sám. Minimálně ta paví oka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2019 15:23 MyKlic – Osádka
Dobrý den, mám vybranou rybí osádku do 120l akvária a chtěl bych se zeptat jestli nějakou rybku oddělat, nebo popřípadě přidat:

3x Bojovnice Pestrá
1x Parmička Červenoploutvá
3x Rájovec Dlouhoploutvý
2x Čichavec Perleťový
2x Čichavec Zlatý
10x Paví Oko

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 11:48 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: miguela
Tak když jsi z Mělníku, tak se zkus zeptat ve Viváriu. Tam ti rádi poradí. Sice jsem tam nikdy nebyl, ale slýchám jen samé dobré ohlasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 10:54 Žena miguela [21]
Poraďte mi prosím, co bude lepší.. Potřebuji se "zbavit" dvou obrovských trnovců a 3 parmiček (2 červenoploutvé + 1 červenoocasá), určitě chápete, proč je musím dát pryč.. Rve mi to srdce, ale MUSÍM.. Do akvaristiky je to podle mě sebevražda, ale jak prodat tu parmičku červenoocasou, když je strašně agresivní, vím, že je to teď tím, že je jich tam málo jednoho druhu, ale má skoro 15cm a nemůžu přece takovou mrchu dát nikomu do AQ, to by mu to tam pěkně vybílila.. :-D Proto se na jednu stranu docela nebráním myšlence, že bych jí dala do AQ ahopu, ale kdo mi zaručí, že já tam bude dobře a nebude jen dalším krmením pro kajmana jako chudinky paví očka..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2013 16:17 R Muž romant [27987] Re: dralik
Viděl jsem tuhle kombinaci v pohodě jednou v akváriu cca Tvých rozměrů, ale to neznamená, že to zafunguje i u Tebe. Jak píše kolega, parmičky čtyřpruhý jsou plašani, opravdu zde těžko soudit jak to dopadne, co funguje u jednoho nemusí dělat dobrotu u druhýho, těch faktorů který to jsou schopny ovlivnit je celá řada, ale to už se opakuji, takže za mě spíše nedoporučuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.10.2013 16:12 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: grunda
já bych do toho nešel, parmičky jsou plašani, skaláry spíš klidnější ryby - pokud se netřou, pak je to mazec pro celé akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2013 16:08 Muž dralik [0] Re: Designer
Mam 360l 120x60x50
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2013 16:40 R Muž romant [27987] Re: dralik
Tak bude to o velikosti akva. Ta parta parmiček je početně tak akorát na to, aby se zabývala sama s sebou a neprojevovala se jako neustále otravující jedinci. Ovšem taky to být pravda nemusí, bude to o daných podmínkách, prostě v jednom akváriu to fungovat bude a ve druhým ne, paušalizovat se to nedá. Tu velikost akvária bych viděl od 250l nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2013 16:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dralik
Muze se Ti snadno stat, ze Skalary budou pekelne rychle plavat po celem akvariu a za nimi vzdycky navesena Parmicka, jdouci jim po koneccich brisnich ploutvi. Rika se, ze Parmicky ctyrpruhe se ve vetsim hejnu zabyvaji samy sebou, ale ja bych tuhle kombinaci nevolil ani nahodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 15:17 Muž dralik [0] – Skalary vs parmičky
Zdravim mam dotaz vim ze teoretisky se to nedela ale ma nekdo zkusenosti z chovem parmiček čtyřpruhych a skalaru dohromady?Mam hejno parniček asi 17 ks premyslel jsem co by to udelalo kdybych im tam pustil nekolik skalaru.Uz jsem to takhle videl v nekolika prezentacich.Nerad bych aby skalary trpěly kdysi jsem je choval a mam ucru t tem rybam.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 07:39 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: LiborSprysl
tak tak : "ještě nějakou modou rybičku bych tam chtěl(a)"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   26.06.2013 05:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: Werů
Milé děvče...já bych to na člověka pracujícícho ve velkém akvaristickém obchodě tolik nesváděl...Na prstech jedné ruky bych spočítal situaci, kdy zákazník dá na radu prodavače třeba při nákupu neonek...Prodavač se zeptá kolik jich chcete? Cvičeně napoví, že třeba dvacet. Zákazník prokroutí oči, že to je moc. Takže deset, v tom lepším, sedm, v tom horším případě. Opravdu jen třikrát jsem zažil situaci na obchodě, kam jsem dovezl ryby. "Ani ty neonky nevybalujte, já si vezmu všechny!" Dím, že jich je padesát..No bať, ať to hejno dobře vypadá a ony jsou spokojenější...dostalo se mi odpovědi.
Zatímco ten váš nákup vykazuje spíš znaky nákupu typu...a ještě tuhle koupíme...
:-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:58 Werů chyba ve výběru
Tak po přečtení článků jsem zjistila,že jedinou naší chybou v zařizovaní nového akvária je výběr obyvatelů akvária,rybiček. Jinak vše v naprostém pořádku.To jsem si pročítala ještě před založením....ovšem nenapadlo by mě,že by mi člověk pracující ve velkém akvaristickém obchodě mohl špatně poradit ohledně rybek...Děkuji všem,odted budu více o rybičkách číst a zajímat se.
Přeji hezký zbytek dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2013 17:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Werů
Doporucim si udelat vypis. Napsat do tabulky ty druhy a pak parametry vody vcetne vhodneho rozsahu teplot. Z hlavy to taky pro vsechny ty ryby neudelam, tedy abych rovnou znal vysledek ;-) . Pak kolik ma kterych byt, aby se citily dobre, takze kolik jich kterych budu mit a jak to sedi k objemu akvaria.

Je to proste o tom si vecer sednout ke kafcu ci vinku, koukat na ryby, procitat atlas, delat si poznamky a ono to vyjde. Pak muzeme doladit detaily. Vzdyt tohle si udelat neni prace, mela by to byt radost ze uz konecne zacinam chapat co delam, a snazim se to delat dobre.

Skalary, ac se to nezda, jsou ryby hejna. Chovat kus ci dva je spatne. Ne ze by to neslo, treba mit uz zabehly par, ale o tom vic povi zkusenejsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:35 Werů Re: romant
Děkuju,no,to víte,byl to nápad přítele...já raději chlupatá zvířátka :-) Bohužel jak jsem si později domyslela,prodavač ze zverimexu je na odstřel,co rad se týče... Jdu se mrknout na ty odkazy a snad s těmi chudinkami něco vymyslím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:33 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Werů
Určitě bych dala pryc par těch ancistrusu.Jinak ted bych zádné ryby nedavala.Zkus přidat třeba šneky pokud tam ještě něco chces :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:30 Werů Re: Designer
Díky za rady...takže dokoupit rybičky do početnějších hejn...no akvárko je čistounké,to jsem ani nevěděla,že některé rybky jsou čistotnější,než jiné :-) V bývalém akvárku jsme měli jednu tu parmičku mechovou a jednoho skalára a byli v pohodě...možnáproto,že byli "jedináčci" no každopádně toho menšího k většímu dávat nebudu a uvidím časem,jestli bude problém s tím velkým...zda se on vrhne např.na neonky,nebo se na něj vrhno,jak píšete,parmičky...Jinak kamarád se docela i divil,že cichlidky se v akváriu cítí dobře.
Myslíte,že by jste mi mohlporadit,nebo někdo jiný v této diskuzi,jaké rybičky,pokud bych se rozhodla dokoupit další druh,se k těmto opravdu hodí,které z těch,co mám absolutně ne apod.?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:25 R Muž romant [27987] Re: Werů
Já budu velmi stručný a rada, kterou ti dám je podívat se na jednotlivý vyjmenovaný ryby třeba do zdejšího atlasu a zjistit jejich nároky, na život v akváriu tam uváděný a podle toho se začneš orientovat, kdo s kým a proti komu. Nechápej moji odpověď jako opovrhování nováčkovským dotazem, ale když už někdo má doma 250 litrový akvárium, tak bych předpokládal trochu přípravy. Jako další radu ode mě obdržíš se zde na stránkách zaregistrovat a zřídit prezentaci, protože pak se bude tomu kdo Ti bude chtít a umět pomoci daleko lépe reagovat na případné dotazy, které jistě v nejednom vlákně budou následovat. Doporučuji k přečtení. www.horacovoakvarium.cz/…
www.akvarijni.cz/…
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
Edit: Tak jsem moc stručný nebyl. :)
Edit2: Ten obdobný dotaz v vlákně "tetry chov" odmáznu, aby v těch odpovědích nebyl hokej a ponecháme to jenom zde, řekněme ve sběrnějším vlákně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:23 RAP Re: Werů
No, dobrej mišmaš. hmm
Nízké počty parmiček a teter, zbytečně moc ancíků atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.06.2013 17:22 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Werů
Je to peknej gulas. Parmicky ctyrpruhe (mechove) ke Skalaram nepatri. Az se zacnou Parmicky nudit, jako ze pri 4ks se jim to muze rychle stat, pujdou Sklaram po brisnich ploutvich a to bude teprve rachot!

7 neonek, 5 teter, 4 parmicky... pocty k nicemu. Jsou to hejnove ryby, ty pocty jsou male, nemusi se takhle citit dobre. Sekavci nevim, nemam zkusenost. Ohledne tech zivorodek, chce to prevahu samic, at maji od doternych samcu trosku klid.

Nicmene kdyz se na to divam, stejne to neni nic moc. Ryby cunici s rybama, ktere vyzaduji hodne cistou vodu. Tohle neni dobre, provozovat to nejak asi pujde, ale radost z toho asi zadna velka nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 17:11 Werů – Poradili ve zverimexu dobře?
Zdravím,jsem začátečník,co rybek se týče...měli jsme 72L akvárko,pár rybiček,které nám pomohl skombinovat kamarád.Momentálně máme 250L akva a nejsem si jistá,zda nám ve zverimexu poradil pán dobře,jaké rybičky spolu mohou vycházet...dala jsem na jeho rady a rybičky mám doma. Jedná se o:
2x Sekavec příčnopásý (oba jsou ale neustále schovaní)
2x gold molly
3x mečovka vídeńská
4x parmička mechová
3x cichlidka ramirezova (1x modrá)
5x tetra královská
7x neonka
8x ancitrus
2x skalár (ovšem velký ožírá malého a malý má zálusk na malé rybky.Velkému vadí jen ten nový skalár,na ostatní rybky neútočí,máme ho už asi rok s mečovkama)
Také jsem dostala 2 maličké paví očka,ty mám tedy zvlášt v akvárku... Podle toho,co jsem kde ale četla,by Skaláry měli útočit na neonky a paví očka,nebo jakékoliv malé ryby,nebo ryby se závojnatými ploutvemi...Je to vždy pravidlem? A co ty ostatní,snesou se spolu,jak říkal pán ve zverimexu,nebo o tom ví houby? Díky za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2009 15:33 Muž pařa:) [2] Re: endus
Ale vylučuje, tlamovec je cichlida. Bojovnice je guramovitá ryba. a
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2009 14:41 Muž endus [21] Re: Golfer
To se ovšem navzájem nevylučuje. :-) rybicky.net/atlasryb/bojovnice_tlamovcova
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.03.2009 14:18 Muž Golfer [9] Re: endus
A já jsem si až do teď myslel, že bojovnice je labyrintka, nikoliv tlamovec... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   20.03.2009 12:31 Muž endus [21] Re: mirdro
No ono by to možná i teoreticky šlo - psal jsi "jakýchkoliv" tlamovců, tak co třeba nějaké bojovnice.
To je jen takové rýpnutí, že kolikrát se lidi nad dotazem ani trošku nezamyslí a hned dotaz odsuzují jako blbost. ;-) I když z kontextu dále vyplynulo, že byli myšleni opravdu afričtí tlamovci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2009 10:27 mirdro Re: Killer88
když už jsme u toho kdyby někdo věděl o nějaký akvaristice v Praze a okolí kde to vede vyloženě fanda co tomu hoví tak sem s tim.. muj člověk nedávno skončil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2009 09:51 Muž Killer88 [39] - CichlidyRe: mirdro
Bohužel asi většina lidí v těchto akvaristikách pracujících, jsou blbci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2009 09:50 mirdro Re: BC/.Killer
tak já to pochopitelně vim, ale jak jsem četl fórum tak mě napadlo zkusit místní "střelce" :) většina akvaristik v Praze, který jsem navštívil na týhle otázce (nejspíš v touze prodat cokoliv komukoliv) naprosto vyhořela hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2009 22:44 Muž BC/.Killer [4] - Mořské rybyRe: mirdro
todle je 100% blbost, pokud si četl trochu forum ( nebo atlas ryb ), tak by si se na to ani nezeptal ;-) hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2009 17:42 Muž jajaapaja [174] Re: mirdro
Tlamovce vzlášť!!!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2009 17:39 Muž Killer88 [39] - CichlidyRe: mirdro
Naprostá apokalypsa. Už jen ta slova: párek tlamovců. To mě naprosto ničí. Tyto ryby se přeci chovají úplně jinak. Jinak, míchal by si všechny možné biotopy, které jsou. Každá ryba má jiné nároky a potřeby na vodu atd. Takže odpověď- NE!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2009 17:00 mirdro – Vražedná kombinace ryb?
Čiste teoretický dotaz založený na několika příspěvcích zde na foru přečtených. Lze v relativním míru a pokoji mít v 60 l akváriu zástupce tetrovitých, ancistruse, živorodých společně s párem tlamovců (jakýchkoliv)? :)

nastane apokalypsa? rozzureny

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2848x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10349-nevhodna-rybi-osadka