Zakládaní krevetkária
Vedle mám ještě zhruba 30l akva s ráčkem mexickým (taková množírna, 10dospělých, hodně malých). Ale nevím, jak by reagovali na takový počet nově příchozích.
Tak asi záleží, co všechno máš v plánu. Nicméně si myslím, že když krevety přelovíš do vhodný nádoby (kýbl, demižón, přepravka), do který dáš vodu z akva, filtr a kus mechu, tak tam den dva vydrží...
Po předělání bych dal zpátky část původní vody, pokud budeš měnit dno, tak do něj bych dal odkalený bordel z původního dna a vrátil osádku a filtr...
Já takhle měnil dno a beze ztrát na životech...
Ale ještě vyčkej rad jiných...
Ahoj, chtěl bych kompletně předělat své krevetkárium. Je rok staré a bohužel jeho založení bylo rychle a odbyté. Chtěl bych si s ním trochu víc pohrát. Má 60 litrů. V krevetkáriu je současně cca 100-150 krevetek všech velikostí. Má zde někdo zkušenosti, ze znovuzakládáním? Děkuji
Starší reakce
No sláva

Začni rozkliknutím a pročtením odkazu "jak začít s akvaristikou"
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
EDIT
Já ještě, aby sis to špatně nevyložil. Pokud to myslíš vážně a chceš začít znova a pořádně, tak si to nastuduj a ptej se až na případné nejasnosti. Pokud ne, tak si zaplať firmu, která to udělá za tebe. V prvním případě jsi tu správně a každý ti rád poradí (zadarmo). Ale musíš mít snahu a vlastní iniciativu. Pokud to chceš mít bez práce, je tu ta druhá možnost

1 30.03.2017 12:21 Honzulka12 Prosim o radu, jak nejlepe zalozit nadrz pro krevetky. Myslim dno, rostliny atd.
Starší reakce
-obojí, vám těch 12litrů neutáhne, navíc nemáte zkušenosti,
-začněte s krevetkama, třeba si časem pořídíte větší objem s filtrací, kde budete moci uplatnit společný chov

-na 12l bez filtrace a zkušeností, si pořidte pouze krevetky druhu Neocaridina heteropoda, její některou barevnou variantu
-tento druh prostupuje celým vodním sloupcem v daleko větší aktivitě, než krevetky druhu Caridina,
-to vše za předpokladu, že nádrž je skutečně již založena od vánoc, jak uvádíte v jiném vláknu
-

Dobrý den, je lepší první koupit rybky nebo krevetky? Akva je zaběhlé. Ale nějak nevím, co koupit dřív. Případně jestli je to nejlepší koupit najednou?
Starší reakce
Ten udávaný výkon je "papírový"... Nikdy nebude takový, jako výrobce udává. Ani u jednoho, ani u druhého...
U čerpací hlavy je to výkon při úplně čistém molitanu, postupně se bude snižovat.
U vzduchovacího je to jenom potenciál, kolik toho je ta trubka schopná propustit, kdyby si měla, dejme tomu, 6x silnější kompresor... Ty budeš pouštět, tím kompresorem co jsem doporučil, maximálně 1/5 z potencionálu... Více je neefektivní, neb se ta "špinavá voda" nestihne u těch bakterií v molitanu "ani ohřát" a to je ten problém čerpacích hlav s mega výkonem...
Snad jsem to napsal srozumitelně, lépe to asi vysvětlit neumím...
Mohu mít ještě dotaz? Jaký je (co se týká zanášení filtru) rozdíl v tom, jestli je voda čerpána čerpací hlavou nebo vzduchovacím motorkem, když oba mají stejný výkon(50 l/h)? Je to v tom, že část výkonu se pustí do toho kamínku? Myslela jsem, že bublat se nebude...
Na snížení pH tam můžeš přidávat určité množství destilované vody. Kolik přesně budeš muset vyzkoušet. Akorát ty náročnější krevetky špatně snáší skokové změny hodnot vody,takže je lepší měnit menší množství častěji. Tím nebudeš muset být tak přesná.
shaula napsal:
Jávským mechem jsem myslela opravdu tu měchýřku jávskou - to není pravý jávský mech? A když se všude píše, že krevetky mají rády jávský mech, myslí se tím ta měchýřka nebo ten pravý jávský mech? Krevety mají mechy v oblibě hlavně proto, že tím že jsou jemné se v nich drží hodně "bordýlku", na kterém krevetky rády hodují

Na druhu mechu vůbec nezáleží, ale "jávský" jak se mu říká, i když to co se tak prodává u nás nejspíš není on, je prostě nejdostupnější a nejmíň náročný.
Mít v krevetkárku mech taky není vůbec podmínkou, neboj
Nově založené akvárko probíhá určitým vývojem a je úplně normální že se zařasí, a mechy se řasí veelmi rády... a nejde to z nich dostat.
Takže pokud máš odněkud nabídku mechu zdarma nebo velmi levně, klidně ho tam dej hned, ale pokud by tě něco stál, klidně s ním počkej až bude akvárko stabilizované... nebo ho tam nemusíš dávat vůbec
shaula napsal: Krevetky chci koupit nejdříve na březnové burze, což vychází takto: jestli dneska nebo zítra zprovozním filtr, rostliny koupím 19.2. a krevetky 26.3. To by mělo snad stačit, ale pokud by se mi cokoli nezdálo, počkám až do dubna, tj. do 16.4.
Rostliny v stabilizaci akvária významně pomáhají, pokud máš tu možnost, dej je tam co nejdřív.
Chápeš to velice správně...
Vzhledem k tichosti bych doporučil
www.zooshop-eu.cz/…
Tvé akvo utáhne s prstem v nose, ještě bude rezerva.
Jenom přikup "téčko". Jeden vývod do filtru a druhý do vzduchovacího kamínku z lipového dřeva na protějším rohu akva... Samozřejmě jedno škrtítko, škrtit budeš ten kamínek, aby to nebublalo moc a zbytek jde do filtru na plno... Jsi tam dohromady za 300 bez dopravy a máš vystaráno...

Ano, uvědomuju si, že je to trošku více, než by mělo být... Dá se pH nějak snížit, pokud možno bez použití chemie? Vím, že na to existují nějaké přípravky, ale chtěla bych do tak malého akva rvát co nejmíň chemie...
OK, přemýšlela jsem. Chápu správně, že na zaběhlém filtru je nejcennější ta houba osídlená hodnými bakteriemi? Takže by se dal filtr spustit takto (ta moje hlava s nasazenými patronami) a až bych dokoupila vzduchovací motorek, tak jen odpojit hlavu a připojit motorek?
Jaký motorek byste doporučili pro mé 25 l akva? Chtěla bych ale nějaký vážně tichý... Nechci celý den a i v noci poslouchat vrčení... (máme dveře do ložnice z obýváku a slyším i cvrkat cvrčky, které mám na krmení mých gekonů, a to necvrkají nějak extra hlasitě). Jsou všechny stejné nebo taky mají různé výkony?
To co řekl i kolega Jiří, platí...
skoro každý týden jsem musel čistit jeden z molitanů
A to je to, oč tu běží... Po vyprání molitanu trvá cca tři dny, než se bakterie v něm obnoví na původní úroveň. Takže tři dny zabíháš a funguje jen "jedna větev". Pak čtyři dny filtruješ a čistíš ten druhý...
A o tom mluvím. Filtr, který musíš čistit častěji, jak jednou za měsíc, nepovažuji za efektivní! Filtr, který čistíš jednou za 14 dní nepovažuji za filtr vůbec!!
Kostka molitanu stojí bakšiš... Pokud to chceš takto, tak ho kup. Budeš čistit jednou za dva měsíce a u čistého (vyčištěného) molitanu budeš dva týdny škrtit průtok, jak vzteklá, aby ti to krevety nevypláchlo z akvária ven (cíleně přehráním, ale proud bude).
Pokud dáš na mé rady, tak se se vzduchovacím kompresorkem vejdeš do 300 pro tvé akvo. A s tím bublifukem co máš, budeš čistit jednou za tři měsíce jednu větev a budeš na výsost spokojená...
A opět, skutečně vím, o čem mluvím...
Máš dost zásaditou vodu,tak si radši nekupuj Caridiny. Neocaridiny nejsou tak náročné,tak tam snad vydrží,ale je to docela dost. Krevetky,až na vyjímky mají raději kyselejší nebo neutrální pH. A ty vyjímky jsou zase náročné v jiných věcech.
Průtok má mít regulovatelný, minimální je asi 50 l/h.
Mi to fungovalo. Ale skoro každý týden jsem musel čistit jeden z molitanů. Akorát je potřeba mít slabé čerpadlo, což to na fotce asi je.
Jen ještě doplním: naše voda má mít pH 7,9-8. Údaj je ze stránek vodáren, proměřeno nemám.
Pokud se chceš skutečně vzdát asi té nejlepší filtrace, kterou ke krevetám lze doporučit, tak si pořiď kostku molitanu hrubost PPI 20...
Tento molitan je k tvému účelu nepoužitelný. Bude se ucpávat, budeš čistit a znovu zabíhat víc, než filtrovat...
A znovu, vyzkoušeno...

0 04.02.2017 18:12 shaula –
Re: Asi jsem se nevyjádřila přesně - opravdu chci ty patrony nasadit na tu hlavu, přesně jako to bylo v tom filmu na Youtube, na které jsem dávala odkaz. Takže myslíte, že to nebude fungovat? Na Youtube bylo více videí, kde takto patrony nasazovali na čerpací hlavy od filtru... Vzduchovací pohon nechci, mám obavy, že to bude hlučné

Akva bude v obýváku hned vedle pohovky... Pokud by to nefungovalo, tak by jediné řešení byl nákup kostky molitanu s jemnějšími otvory...
Krevetky chci koupit nejdříve na březnové burze, což vychází takto: jestli dneska nebo zítra zprovozním filtr, rostliny koupím 19.2. a krevetky 26.3. To by mělo snad stačit, ale pokud by se mi cokoli nezdálo, počkám až do dubna, tj. do 16.4.
Používám toto a přímo i od tohoto prodejce, pana Hubeného že Strakonic.
www.akvapotreby.com/… Sám mi říkal, ať se zajedu podívat do profi odchovem, co používají za filtrace. Mimochodem dělá i vlastní bublifuky, nemají chybu, používám je úplně všude.
Na můj dotaz, proč tedy prodává čerpací hlavy, když toto je lepší odpověděl vcelku suše. Lidi to chtějí, marketing, jsou zblblí hyper výkonem, giga obsahem filtrační hmoty a protočím ti akvo 1000x za hodinu...
Můžu odpřísáhnout na děti, víc slyším syčení nasávaného vzduchu, než motor, nebo vibrace. A i to je tišší, než ta bublající voda?
Jakým kompresorem? Prosím o typ. Mám kvůli vzduchování v obýváku velkou "želvu" Sera 550R a dost mě vrčením s**e.
Honím téměř dva kubíky vody jedním kompresorem... Mám ho v bytě 3+1! Můžu s ledovým klidem říct, že dělá poloviční hluk oproti čerpacím hlavám, které jsem ještě před rokem používal všude... Kompresor je tišší, než bublinky z filtru vycházející. Fakt slyším jen bublání, o kompresoru nevím...
Mám to vyzkoušené, věř mi, tímhle vším jsem prošel a osobně vyzkoušel, ne přečetl, ale vyzkoušel... Fakt vím, co říkám!

Odchovna, kde tě netrápí hluk a máš výkonný kompresor je něco úplně jiného, než malé akvárium, kde ti vzduch pohání slabý nespolehlivý vrčící membránový kompresůrek.
tu čerpací hlavu z fotky 1 a nějak ji dobastlil k tomu co je na fotce č. 2. Pohon filtru vzduchem je většinou nanic
Prosím?
Už si viděl někdy profesionální odchovnu? Pokud ano, viděl si, co používají za filtrace??
A proč to dělají? Protože je to na prd??
Filtrace poháněná vzduchem je to nejlepší, co kdy kdo vymyslel. Co se týče kvality filtrace může konkurovat maximálně exterák, jinak nic!!
Edit: ještě mě napadlo, pokud udělá to co říkáš, zbastlí pohon na bublifuk, tak se molitan ucpe, vcucne do sebe a nebude fachat. Ten molitan je moc jemný na tak velký průtok...
Při hodně měkké vodě bych krevetkám korál a třeba sépiovou kost či nějaký ten další vápenec dopřála... ;)
Já bych vzal tu čerpací hlavu z fotky 1 a nějak ji dobastlil k tomu co je na fotce č. 2. Pohon filtru vzduchem je většinou nanic. Kořen okarátčovat, opláchnou a pokud nehnije (není nikde dřevo měkké), můžeš ho dát do akva. Řasa ničemu nevadí, aspoň budou mít krevetky co žrát. Ale pokud se jí chceš zbavit, opláchni kořen v savu a pak pořádně osprchuj.
Hlavně nech akvárium pořádně zaběhnou. Já dával krevetky po měsíci a bylo to brzo. Půlka z nich během cca 14 dnů umřela.
EDIT: Korál bych nedával. Hodně měkká voda bývá kyselá a může ho o to víc rozpouštět.
Tak tyhle patrony, to je to, co jsem měl na mysli. Schvaluji všema deseti. Nepoužívám v podstatě nic jiného, nikde...
To první na elektriku zahoď, to je jen honič vody, pro krevety zbytečnost...

Všem děkuji za tipy na rostliny, kouknu na ně do atlasu.
Přikládám foto původního filtru i těch patron (tedy pokud se mi to povede

Inspirovala jsem se tímto videem na Youtube:
www.youtube.com/…
Ano, ta houba je značně jemnější než původní, takže možná bude třeba ji čistit častěji
Jávským mechem jsem myslela opravdu tu měchýřku jávskou - to není pravý jávský mech? A když se všude píše, že krevetky mají rády jávský mech, myslí se tím ta měchýřka nebo ten pravý jávský mech?
Mám ještě dotaz - od jednoho akvaristy jsem dostala kořen, který měl ve svém krevetkáriu. Je ale porostlý nějakou řasou - vypadá asi jako žabí vlas, je to vhodné tahat do krevetárka? Zkusila jsem nafotit, ale nevím, jestli z těch fotek bude něco poznat... Manžel říkal, že bych ten kořen měla vyvařit, ale když byl delší dobu používán v krevetárku, tak to platí taky?
A dá se v krevetáriu jako dekorace použít korál? Jestli se nepletu, tak korál by chemicky měl být uhličitan vápenatý, takže nejspíš bude zvyšovat tvrdost... Nicméně to by u mě nemělo vadit, podle stránek naší vodárenské společnosti máme vodu hodně měkkou, celkovou tvrdost uvádí 0,9 mmol/l, což jsem si přepočítala na 5 stupňů...
Jen doplním pár tipů na rostliny:
Ceratopteris (prakticky jakýkoliv)
Sagitaria subulata
Hydrocotyle tripartita
Vše rychlerostoucí a nenáročné rostliny.
Předně bych se zeptal, co ve skutečnosti znamenají ty dvě válcovité patrony?? Tip mám (jestli je to to, co si myslím, tak ok, nebude problém), ale jistý si nejsem, tak aby nedošlo k nedorozumnění... Akorát se obávám, že vzhledem k pórovitosti se ti bude častěji přicpávat a budeš muset více molitany čistit.!
Osvětlení dostatečné vzhledem k objemu, ale pouze pro nenáročné rostliny, zapomeň na "kobercovky a pod."
Jávský mech se ti rozroste, ale zřejmně ho neseženeš. Většinou se pod tímto názvem prodává měchýřka jávská (
rybicky.net/atlasrostlin/vesicularia_dubyana ), ale i tak stačí ten jeden kelímek a pojede...
No a ohledně rostlin, razím zásadu čím víc, tím líp. Minimálně do začátku! Protrhat to můžeš vždy. Vyhledej v atlasu pojmy typu: polysperma, demersum, egeria a třeba c. affinis. To jsou všechno rychle rostoucí a pomůžou ti se záběhem...
Hlavně bacha, všeobecně, krevetky jsou citlivější na N látky, než citlivé ryby. Akvo musí minimálně měsíc fungovat bez ryb/krevet, než je tam nasadíš, jinak ti to většinou pochcípá...
Dobří jsou nějací drobní plži na záběh typu kružník, levatka a pod...
Primárně potřebuješ co největší džungli rostlin. Ideálně hustota asi takhle:
rybicky.net/fotogalerie.php… Takže nejprve pěstuješ rostliny. Rychle rostoucí a jednoduché. Mechy mohou být, ale ještě bych dal egerii nebo ceratophyllum nebo najas. Čím víc na úvod dáš, tím dřív to budeš mít plné. To vše bez krevetek. Měsíc, dva. Nakonec zjistíš, že filtr je tam zbytečný a vyhodíš ho (nebo to založíš rovnou bez filtru - neocaridiny ho fakt při dostatku rostlin nepotřebují a v takto malém akváriu zabírá místo pro rostliny - doslova).
Koule na obrázku existuje rok, odhadem 7 litrů a funguje to jen na denní světlo. Technika 0, krevetky se množí (ne tak, jak v 35 litrech, ale vypadají stabilně).
0 03.02.2017 22:52 shaula – Jakou rostlinu
Dobrý den, tyto stránky jsem našla teprve nedávno, pilně pročítám, ale ještě se tu úplně neorientuju, tak mě když tak odkažte na nějaké konkrétní fórum.
Jsem totální akvaristický neznalec, nikdy jsem akva neměla, ale teď jsem se zakoukala do krevetek a rozhodla se založit pro ně akvárium. Mám 25 l akva 40x25x25 cm, filtr bude vnitřní Aquael Pat mini, ale místo originální houbičky (zdá se mi malá a má moc velké otvory) budou dvě válcovité "patrony". Osvětlení LED 6W.
Mám takovouto představu: krevetky Neocaridina sp., buď Red cherry nebo Yellow (ty bych raději). V akva nějaká menší skalka nebo solitérní kámen, jeden nebo dva kořeny (podle velikosti, spíš asi jeden, víc tam nejspíš nevejde), jedna až dvě mechové koule. Pak samozřejmě jávský mech a jeden nebo dva druhy dalších mechů (možná Flame moss nebo Erect moss nebo něco podobného). Ale ráda bych tam měla i nějakou vyšší rostlinu, která by trochu opticky zakryla ten filtr. Ne zas moc vysokou, aby nevylézala z akva, prostě tak asi do 15-20 cm výšky maximálně. A tady si moc nevím rady - poradíte nějakou vhodnou rostlinu? Mělo by to být něco "blbuvzdorného" a nenáročného, co vydrží i nějaké začátečnické přešlapy.
Taky nemám vůbec představu, kolik těch mechů nakoupit - viděla jsem je na burze prodávat v takových malých kelímcích, moc toho nebylo... Stačí koupit jeden a ono se to rozroste? A za jak dlouho? Nebo je třeba zasázet jich více tak, aby pokryly plánovanou plochu?
Omlouvám se za hloupé dotazy, ale nikdy dosud jsem se o akvaristiku nezajímala, tak neznám ani základy

Budu ráda, když mi moje představy zhodnotíte, jestli jsou takto reálné.
Už jsem se ve vedlejším fóru dověděla, že bude asi lepší nasypat substrát a akva zprovoznit zatím takto prázdné (rostliny chci kupovat až 19.2. na burze a původně jsem měla představu, že ho zapnu až po zasazení rostlin).
Starší reakce
V topitku nevidim problem

.
Já ho teda u krevet nemam, ale ja mam v zime nejmene 18℃ což krevetkam ani razborkam nevadi.
Podla mna, - topitko - nie je urcene na varenie vody ci vykurovania okolia akva

Ten termostat je tam na to aby zabranil vysokemu kolisaniu teploty nadol v akvariu. Cize, ak ho tam das, nic zle neurobis a zabranis velkym vykyvom , ked sa ochladi. Ked bude moc teplo, termostat nema preco pustat topitko nad nastavenu teplotu.
0 14.06.2016 13:05 manon –
Re: Děkuji všem za rady. Alespoň ze začátku dám zajetý filtr i předskokany. Ty pak vylovim a vrátim do původního akva. Jinak zůstanu u mechů a egerie. Ve velkým akva mi hezky narostla nová windelov, tak toho snad bude dost. Ještě jeden dotaz - topítko. Než mě začnete kamenovat, že je to blbost, tak v zimě v téhle místnosti topim jen krbovkami, takže v zimě spadne teplota i na 14°C. I když je to vyjímečně, když je fakt kosa.
Levatky se moc dobře zkrmují. Doporučované žrádlo. Okružáci taky jdou, na piskořky, aby si člověk vzal kombinačky. Při každým krmení jich pár dostupných rozmáčkni a za pár týdnu si je budeš tahat z jiných akvárií, jako já. Jedno, kolik jich v tom akváriu předtím bylo.

Já mam v miničku s krevetkama a razborkama piskořky ,levatky a helči .
Nezdá se mi, že by tim krevetky nějak strádaly.

Je to všechno o rovnovaze..
Tak já nikomu nic do akva necpu,ale říkám jen svůj názor,ale ty mi řekni,proč by se jich měla potom zbavovat.Šnek si taky odvede svou práci a když nebude překrmovat,nebo nechávat v akva zbytky odumírajícich rostlin,tak se nepřemnoží.
Necpi mu šneky do krevetárka. Pak se jich nikdy nezbaví.
Já bych tam ty předskokany dal tak na měsíc a pak je odlovil a dal krevetky.
karmen1976 napsala:
Co se týće jâvskeho mechu, ktereho mam plne miničko, neshledavam žadnou zmenu ve kvalitě vody. Měl jsem to z druhé ruky.
Ale jedna další výhoda egerie vs jávský mech mě napadá. Egerie se dovede namnožit rychleji, než mech a až tak, že ve většině akvária řasy nemají životní prostor/světlo - pokud jsou, tak často jen těsně pod hladinou (což vyřeší odstraněním pár nejvíc zasažených stonků). Takto jednoduché to s mechy není.
Předpokladam, že s malym akvem moc zkušenisti nema.
Takže do zaćatku filtr ano ! Později je možné bez filtru, ale ted do začatku pro uspíšeni zaběhnuti fitraci doporučuji.
Co se týće jâvskeho mechu, ktereho mam plne miničko, neshledavam žadnou zmenu ve kvalitě vody.
Základní otázka zní: Chceš to dělat jako akvárium "na pohled" nebo ti jde o to, aby se v tom krevetky co nejlépe cítily?
Jsem asi trochu extrémní, ale mě jde víc a primárně o to druhé. Takže bych na tvém místě naplnil akvárium velkou masou egerie a nic víc.
Nevím, kde jsem četl, že jávský mech není až tak ideální pro krevetky "kvůli něčemu, co dělá s vodou", podstatnější pro mě ale je, že se s egerií lépe pracuje. Krevetky její masou snadno prolézají. Poskytuje víc ploch, na kterých se krevetky mohu krmit, než například valisnerie nebo šípatka. A je velmi jednoduchá.
Když budeš chtít, aby to nebyla jen egerie, vždy si můžeš k k přednímu sklu zasadit mrňavou kryptokorynu, které nedostatek světla vadit nebude

.
S egerií rybky na zabíhání nepotřebuješ, ale ani neuškodí. Po dvou týdnech od založení akvária. Další měsíc do přidání krevetek.
P.S. Pokud se rozhodneš pro masu egerie a jen krevetky, fakt nepotřebuješ filtr.
Vallisnerii bych vynechala, zakomponovala bych kořen nebo větev.
Já osobně jsem zajížděci ryby nikdy nepouživala. Pokud se akvo dobře a huste osází, nechá se zarůst a dostatečnou dobu zaběhnout, nevidim důvod tam dávat na zajížděni ryby, které tam pak nezustanou...
Pokud tam planuješ jen krevety bez ryb....
0 12.06.2016 13:52 manon – Založení krevetária
Poprosím povolané o pár rad. Chtěla bych založit krevetárko:
akvaria.heureka.cz/…. Představa je terasovité dno porostlé jávským mechem a stringy moss, na zadní terase valisnerie, šípatka, monžná přihodim i egerii. Bude to dost zarostlé? Na koleji jsme sice měly akva 40 litrů a gupky se rodily jak praštěný, ale stejně se trochu bojim o rovnováhu.
A za druhé. Mám tam dát předskokany? Můžu si v práci "půjčit" gupky.(Svoje kardinálky v tý garsonce trápit nechci). Pokud ano tak kolik, aby to moc nezasvinili. Pozn.filtr zajedu ve velkém akva. Děkuji za vaše rady i kritické připomínky
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 7
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 9344x