Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

3D pozadí z extrudovaného polyše a potravinářské barvy Tekryl

 

Články » 3D pozadí z extrudovaného polyše a potravinářské barvy Tekryl   Vytisknout tuto stránku 

3D pozadí z extrudovaného polyše a potravinářské barvy Tekryl

Publikováno: 27.05.2017 • Autor: © Langy • Rubrika: Dekorace

Zdravím,

chci se s vámi podělit o vlastní výrobu 3D pozadí, které mám již za sebou.

Když jsem se rozhodl postavit mé první AQ, tak jsem hodně hledal po celém webu, co bych použil na zadní stěnu v AQ. Nechtěl jsem mít samolepku, ani černě natřené apod. Chtěl jsem postavit Tanganiku, tak jsem tam prostě chtěl dát i nějaké to pozadí. Variant na toto téma se nabízí opravdu hodně, stačí si dát na Youtube.com (3D background DIY - DIY znamená mimochodem pro neangličtináře "Do It Yourself" neboli „Udělej si sám“) a návodů na vytvoření tam je opravdu nespočetně. To, co bylo tedy hlavně problémem pro mě, bylo použití cementu, Balakrylů či dvousložkových epoxidů apod. Ne, že by to ve finále nefungovalo a nevypadalo pěkně, jen mi to přišlo tak trochu zdlouhavé a riskantní, trošku obtížné a možná i nebezpečné do budoucna, jelikož nikdo vážně asi neví, jak dobře to neutralizoval atd. Takže za sebe jsem tuto variantu celkem rychle zavrhl a hledal něco „jednoduššího“. To, co mě ve finále po možná i po několika denním hledání přišlo optimální, byl tento postup, podle kterého jsem se do toho nakonec i já pustil. Je to zde moc hezky popsáno.

http://www.akvamalawi.com/phpBB/viewtopic.php?f=18&t=1882

Moje AQ je panoramatické, s délkou zadní stěny 200cm a přední 160cm a výškou a šíří 60cm.

Nechci a nebudu zde rozepisovat doslova konkrétní postup, jelikož se o moc nelišil ve výsledku od návodu, který byl pro mě skutečně vzorem, za což autorovi děkuju. :-)

Na pozadí jsem použil desku "Fibran" ze stavebnin DekTrade, které mají pobočky tuším skoro po celé republice. Opět jsem několikrát četl, kde se to dá vlastně sehnat atd., ale myslím si, že každé pořádné stavebniny to mají již skladem a nebo vám to poptají, objednají atd.

https://www.dek.cz/vyhledavani/?word=extrudovan%C3%BD

Já použil desky o tloušťce 10 cm. Nemusí na výrobu být použit stejný typ, jde jen o to, aby byl hlavně extrudovaný na rozdíl od obyčejného. Tento je totiž tvrdší a hlavně při dlabání prohlubní se vždy odloupne pevná část, bez těch kuliček, co se drolí a jsou v tom obyčejném. Zkuste si to na tom obyčejném polystyrenu na nějakém kousku a opravdu to moc nejde, respektive jde to lehce, ale nevypadá to tak pěkně. Tloušťku si zvolte sami podle své nádrže. Já jí zvolil, kvůli tomu, že jsem chtěl udělat více prohlubní, aby byl výsledný vzhled co nejvíce realistický. Takže jsem dokonce udělal i jeskyni, a to umístěnou nad další proplouvací jeskyní. Na několika webech jsem četl reakce ostatních, že nechtějí rybkám snižovat objem vody v AQ tím, že se tam použije velká tloušťka pozadí. Osobně mi to nepřijde jako moc podstatné, jestli tam dám 6 nebo 10cm. Já se zas nechtěl koukat na bílou či černou stěnu. Je to vždy o názoru, který máte. Použil jsem dvě desky s tím, že jsem v pravém rohu u zdi chtěl také schovat topítko, sání do filtru a hadičku se vzduchováním.

K samotnému tvoření jsem na rozdíl od výše uvedeného odkazu nepoužil pájku, a to jen z důvodu, že jí nemám a nechtěl jsem si jí ani nikde shánět. Byl jsem tedy odkázán jen na nůž a ve finále můžu říct, že úplně v pohodě. Používal jsem kuchyňský nůž a odlamovací nůž, ale převážně jen ten kuchyňský.

Nechtěl jsem dlabat kořen, který byl uveden na uvedeném odkazu. Nepřipadal mi až tak realistický a tím, že jsem to dělal prvně, tak bych opravdu neznal výsledek, na rozdíl od čistého dlabání, kde jsem věděl, že nemůžu nic moc zkazit. V přírodě je to taky tak, nesnažte se dělat moc hezké a čisté a rovné linie. Prostě na to dlabejte. :--)

Rozdíl v postupu byl takový, že jsem si také vyznačil číslicemi případnou hloubku a jak to chci zhruba rozložit. Ale já to dělal tak, že jsem prostě dlabal do té hloubky a nevyřezával jí. To znamená, že jsem na pár cm udělal hloubku 1 cm, někde dál zas 3 cm, pak třeba 5 cm atd. pořád dokola a hlavně jsem schovával veškeré zbytky, které jsem poté přilepoval na náhodně vybraná místa, aby nebyly jen prohlubně a bylo to i vystouplé z té desky. Vše jsem lepil klasickým černým akvarijnim silikonem.

Když jsem byl s celkovým efektem spokojený, což mi trvalo další zhruba dva dny, tak jsem se dal do natírání. Je potřeba podotknout, že když to je hotové, tak se vám pořád někde něco nebude zdát a budete to chtít ještě někde dodloubnout, někde něco přilepit apod. Ale osobně jsem to nechtěl moc uspíšit, jelikož po několikaletém koukání do vody, jsem si pak nechtěl říkat: Sakra a proč jsem támhle neudělal to a to apod. Proto jsem se v tom možná až moc zbytečně vrtal, ale celkový výsledný efekt stojí vždy nakonec za to.

Co se týká barvy z odkazu, tak za mě úplně bez problému! Barva drží, nic nepouští do vody a o to mi právě hned na začátku šlo. Mít nezávadnou vodu. Je opět potřeba podotknout stejný názor jako autor, co to dělal přede mnou. Barva ve vodě pod světlem hodně zesvětlá, proto se nebojte použít více tmavší, klidně i černou. Začal jsem s natřením tmavé šedé, poté světlejší, místy stínování černou, bílou, hnědou atd. Zní to možná hrozně, ale není to tak otřesné, navíc mě barvení bavilo asi nejvíc, jelikož už je vidět skoro výsledná podoba, která mě od počátku zajímala.

Barvy si doporučuji vzít raději více, než-li poté něco doobjednávat a opět platit dopravu, čekat atd. Není to zas až tak moc drahé.

I já jsem bohužel doobjednával, a to jsem myslel, že toho mám hodně. Na první vrstvu se mi osvědčilo použití klasického rozprašovače na kytky. Ta první vrstva se právě musí dostat úplně všude, kde jste to vydlabali a ono to moc dobře štětcem napoprvé nejde. Takže si určitě sežeňte ten rozprašovač, stojí pár korun. Barva kvalitně drží i na prstech, takže vše raději dobře obalte a vezměte si rukavice.

Je také důležité, jestli chcete nechat nějakou plochu nevydlabanou (hladkou) tak jí oškrábejte alespoň brusným papírem. Barva totiž drží jen tam, kde se porušila právě ta vrchní plocha. Nakonec jsem při realizaci tedy v součtu použil toto.

http://www.ternocolour.cz/

email: terno.ls@seznam.cz

Tekryl 37 tm. šedá 2 kg - 302,00 Kč
Tekryl 35 sv. šedá 1 kg - 210,00 Kč
Tekryl tm. hnědá, černá a bílá 50g - 45,00 Kč á Ks / po jednom Ks

Nutno dodat, že malé balení 50g je opravdu hodně malé, které jsem použil úplně na konci, a to jen k finálnímu dostínování štětečkem. Černou barvu do těch nejhlubších míst, světlou k vystouplým atd.

Barvu jsem nanesl aspoň ve třech vrstvách. Uvidíte jak budete spokojení vy. První určitě rozprašovačem, další již štětcem. Celá deska se pokrytím barvy ještě více přiblíží zmáčknutím k imitaci kamene. Opravdu to celé hodně ztvrdne. Další vrstvu jsem dělal vždy po cca 24 hod, kdy to v při pokojové teplotě bylo již suché.

Nakonec jestli jste došli až sem, napíšu mojí chybu, kterou jsem při výrobě udělal. Deska polystyrenu má po stranách zámky, aby desky do sebe dobře zapadly při jejich montáži. Já jsem na zadní stěnu použil u dna právě tento zámek, o kterém jsem si myslel, že mi pomůže k lepšímu proudění vody po celé délce u dna, takže mi vlastně půjde voda přímo do filtru a v přední části u písku je deska až na dno. Dnes bych desku obrátil a dal právě tento zámek dopředu, kde bude stejně třeba 3 cm vrstva písku a zadní část desky bude plná ode dna a hlavně tedy bez dutiny. Stalo se totiž to, že se mi dva hodně malý Demasoni dostali někudy pod desku dozadu k filtru a vlezli pod celou tuto desku, odtud je už nikdy nedostanete.

Nejdůležitější: Největší chybu, co jsem ale udělal, že jsem na zadní stěně nahoře, kde je krycí lišta, nedal polystyren úplně až pod tuto lištu. Ono to vlastně ani moc dobře nejde provést, jelikož musíte vlastně desky nějak do AQ dostat, a nepovede se vám to tím páděm dát úplně natěsno k této liště. Samozřejmě se po napuštění stalo to, co jsem si říkal, že se doufám nestane, protože jsem použil přeci celou tubu silikonu k uchycení, která to musí udržet. Obě desky jsem skutečně přilepil celou tubou silikonu, ale tlak vody uvnitř nádrže je opravdu značný a jednoduše se stalo, že mi za dva dny desky vystřelily ode dna a zastavily se právě o tuto lištu. Takže jsem byl na sebe slušně řečeno "hodně naštvanej". Možná právě proto píšu tenhle elaborát, aby jste si i vy na to popřípadě dali pozor.

Ke vší smůle se mi ještě stalo to, že jsem toto AQ koupil z druhé ruky na Bazoši a po cca deseti dnech mi nevydržel spoj silikonu někde ve spoji. Celé mi vyteklo, zničila se dřevěná podlaha v kuchyni atd. Ryby jsem odchytl a odvezl ke známému, u kterého stejně všechny časem chcíply. Takže jsem AQ nabízel aspoň jako terárium, ale o těchto rozměrech a váze samotného AQ, neměl nikdo zájem ani zadarmo. Paradox v ČR, že někdo nechce ani zadarmo. Tak jsem ho rozbil, odvezl na skládku a pozadí pomalu odlepil, objednal nové totožné AQ a pustil se už bez těchto chyb do druhého pokusu.

Pozadí jsem vložil opět do AQ a nad deskou tentokrát již použil kanalizační PU pěnu, která je nezávadná do vody. Co je důležité, tak na svislé spoje mezi deskami jsem opět použil odloupnuté a přebarvené zbytky, aby jednoduše nebyl vidět tento spoj mezi dvěma deskami. Když se kohokoliv ptám, jestli pozná, ke je spoj, tak každej odpoví: Aha a já myslel, že to je jen jedna deska apod. Po vytvrdnutí horní PU pěny jsem jí odřízl a přebarvil stejně jako jsou celé desky na pozadí. Tudíž je tedy pozadí od dna až k horní liště jako celek. Vše zatím drží a snad to už nevystřelí, muselo by to vyrazit horní lištu, což se naštěstí nestalo a již po dvou měsících od napuštění. A jestli se to stane, tak to sem určitě napíšu a pozadí vyhodím, už na to po tom všem nebudu mít nervy.

No a to je tak asi všechno. Vyjma tohoto návodu, je tento článek také o zkušenosti. Nikdy raději nekupujte AQ někde na Bazoši apod., někde z druhé ruky a raději si kupte či postavte úplně nové dle vašich představ, které je nepoškrábané a víte, že vám vydrží. Silikon holt na starých už tak nepruží, udělá se vám někde bublinka ve spoji a je to váš konec v akvaristice či v manžeství.

Přeju hodně trpělivosti a pochopení od rodiny či partnerky. Výsledek se určitě povede a budete na konci šťastnější, že vás to stálo nejmíň 5x méně, než-li jsou ošklivější kupované 3D pozadí, a hlavně máte něco, co je originál a vydlabal jste si to sám, protože jste šikovnej přeci. :--)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 7x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 27.05.2017 Upraveno: 28.05.2017 Přečteno: 335x

Schválili: afc1886 *** 27.05.17 • slavko *** 27.05.17 • romant *** 28.05.17 • Silent *** 28.05.17 • vaaclav *** 28.05.17

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
27.03.2018*****Výroba paludární stěny nad akvárium933x
11.06.2009*****Výroba pozadia z PU peny - postrehy3305x
27.07.2008*****Videonávod - Výroba 3D pozadí21288x
06.03.2011*****Živé pozadie z jávskeho machu3087x
01.02.2015*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu724x
23.08.2009*****Zpátky do ... akvária 2.díl :)1354x
04.10.2007*****Výroba 3D pozadí z PU pěny19969x
16.01.2011*****3D pokus3937x
02.09.2015*****Výměna pískového dna za terramol832x
01.11.2015*****Akva-tera 3D pozadia335x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1647-3d-pozadi-z-extrudovaneho-polyse-a-potravinarske-barvy-tekryl