Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba přírodního 3D pozadí

 

Články » Výroba přírodního 3D pozadí   Vytisknout tuto stránku 

Výroba přírodního 3D pozadí

Publikováno: 17.04.2009 • Autor: © arnošt • Rubrika: Dekorace

Výroba Arnoštova 3D pozadí

Pro začátek bychom asi měli vědět, že na tom není nic zas až tak těžkého nebo velkého a zvládne to každý, ale je nutné počítat s tím, že z toho bude dost nepořádku a trochu smrádku z pájení, lepení a natírání barvami.

Nejprve jsem si v baumaxu koupil polystyrenový blok o rozměrech 100 × 10 × 60 cm (prodávají to v izolačním materiálu jako zateplovací desky, později jsem zjistil, že by stačil i tenčí). Doma jsem si změřil přesný vnitřní rozměr nádrže, aby se mi pozadí do akvária vůbec vešlo. Při výrobě menšího pozadí jsem měl půjčené nářadí od táty, ale na velké jsem si už koupil své, abych ho s tím nemusel pořád otravovat, protože mám v plánu výrobu dalších (nářadí>>>výhodná koupě v Bauhausu). K práci jsem tedy potřeboval pájku, měděný drát (na výměnu oček k pájce a možnost vyrobit si očko dle svých potřeb), horkovzdušnou pistoli, perořízek (lámací nůž), štětec a dalších pár maličkostí, které zmíním v textu. Lehce jsem si načrtnul členitost pozadí a určil si, kde bude schované sání od filtru, kde bude zpětný vývod čisté vody a kde bude schované CO2.

Vyrobil jsem si z mědi nejprve větší očko a začal odkrajovat velké kusy polystyrenu a výrazně ho ve střední části ztenčil. Téměř v plné šířce jsem ho nechal pouze po stranách, kde bude schovaná technika. Menším očkem jsem následně vymodeloval detailnější profil a základ byl hotový. Zde není o čem moc psát, protože členitost a různé vychytávky jsou jen na fantazii tvořitele. Po dokončení pájení, jsem vzal horkovzdušnou pistoli a lehce zahladil nerovnosti nebo nereálně vyhlížející hrany. Pozor na teplotu pistole a vzdálenost – může se vám lehce stát, že pozadí propálíte naskrz a je vymalováno…

Jakmile byl polotovar hotový, natřel jsem ho šedým potravinářským balakrylem. POZOR – barva musí mít atestaci na hračky nebo potravinářský materiál, aby byl nezávadný a neotrávili jste si doma rybky! První nátěr zaschl zhruba za 3 hodiny. Následoval druhý nátěr a na něj jsem nasypal bílý říční písek, který mi zbyl ze zakládání akvária. Celé jsem to nechal zaschnout do druhého dne. Ráno jsem nedočkavě zkontroloval míru zaschnutí a bylo to ok. Postavil jsem pozadí, aby opadal nepřichycený písek a ještě ho lehce ometl smetáčkem. Pozadí už bylo sice hotové, ale ta šedá vypadala příliš nepřirozeně a přemýšlel jsem, jak tomu dodat nějaký šmrnc. V Baumaxu jsem tedy koupil ještě jeden balakryl – tentokrát tmavě hnědé barvy a to bylo ono. Přetřel jsem pozadí ještě jednou hodně vysušeným štětcem namočeným v hnědé barvě na popískovanou plochu a pozadí dostalo perfektní patinu. Třetí nátěr měl i tu výhodu, že pískovaná vrstva se tímto stala kompaktnější, písek už se vůbec nedrolil a později na něm perfektně držely nalepené dekorace. Po třetím nátěru jsem nechal pozadí 3 dny schnout, abych měl jistotu, že se nebude barva nikterak uvolňovat do vody.

Po dnech chození kolem svého výtvoru sem opět přestal být spokojený a napadlo mě dát mu absolutně přírodní vzhled. Vyrazil jsem tedy s batohem na lov břidlice. Po dvou hodinách bylo „nakoupeno“ a kameny byly umyté a suché. Mokré by přilepit silikonem nešly.

Rozmístil jsem si po pozadí kameny a zbylé kořeny z původního akvaria a postupně je zase odebíral a lepil bezbarvým akvaristickým silikonem. Je potřeba opravdu na vrstvě nešetřit, protože později upadlý kámen v akváriu může mít fatální následky. Asi už nikdy nezapomenu na silný octový zápach, který byl cítit po celém bytu. Po nalepení veškerých dekorací mě popadlo šílenství, protože to vypadlo ještě hůř než před nalepením. Co se dá dělat – už to bylo hotové a silikon z toho nijak nedostanu. Další tři dny schnutí (Silikon se zdá už skoro suchý, ale uvnitř to je stále máslo, tak tomu určitě ty tři dny vážně nechte).

Pozadí jsem po doschnutí osprchoval horkou vodou, abych ho zbavil nečistot a omyl i případnou chemii ze silikonu (nevím, zda to bylo nutné, ale pro jistotu jsem to udělal) a opět nechal uschnout.

Instalace do akvária

Sklo i polystyren musí být zbaveny veškerých nečistot, aby k sobě mohly plochy dobře přilnout. Na zadní stěnu akvária jsem nanesl silikon v hustých „čárách“, aby to dobře drželo, protože na pozadí z polystyrenu účinkuje opravdu hodně velká vztlaková síla. (Při prvním instalování mi po dvou hodinách schnutí a nalití vody pozadí vyskočilo z akvária a málem jsem měl infarkt – viz další poučení – na nic nespěchat). Pozadí jsem opatrně, abych si nepoškrábal sklo, vložil do akva a silně přitiskl k zadní stěně. Je nutné ho i nějak po celou dobu schnutí zajistit, aby se ve chvíli nepozornosti neodlepilo. Další dva dny schnutí. Celé akva jsem opět vypláchnul a mohl jsem konečně začít tvořit samotné akvárium. Jak to budete dělat je samozřejmě zase jen na vás. Vzhledem k tomu, že jsem měl vodu z původního akva ve vaně a do ní puštěný filtr, tak bylo možné hned i vypustit rybky. (navíc – za víc jak rok se mi nepodařilo rozmnožit živorodky širokoploutvé a ve vaně jsem po dvou dnech našel 10 prcků)

Následovala poslední fáze výroby pozadí, a to byl nákup Cladophory. Na pozadí jich padlo 6 velkých kusů. Je nutné je před instalací pořádně proprat – nejlepší je to až pro roztrhání, protože nejvíc nečistot je uvnitř koule. Pak už jsem jen do mezer mezi nalepené kameny nacpal řasokouli a na vybraných volných místech jsem ji připevni podomácku vyrobenými háčky z plastu (uřezané žabičky na záclony).

Tradáááá – HOTOVO! Výsledky mé práce můžete vidět v mých nádržích Krevetín a zde popsané pozadí v nádrži Galaxie razborek.

Náklady:

Polystyrenový blok 100 × 10 × 60 130,

Pájecí sestava v akci Bauhaus 498,

Horkovzdušná pistole Bauhaus 499,

Měděný drát 30,

Šedý balakryl 159,

Hnědý balakryl 159,

Silikon na lepení akvarií 123,

CELKEM 60 1,- (1598,) – výsledek? K nezaplacení

Ostatní věci jsem měl doma a do nákladů je nepočítám – stejně tak nemusíte počítat pájku a horkovzdušnou pistoli, pokud už je máte.

Arnošt (Vláďa)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 17.04.2009 Upraveno: 17.04.2009 Přečteno: 5494x

Schválili: Bob66 *** 01.12.12 • Jarka *** 13.01.14 • Rex *** 13.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
03.12.2010*****3D a světlo2777x
01.02.2015*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu724x
23.08.2009*****Zpátky do ... akvária 2.díl :)1354x
04.10.2007*****Výroba 3D pozadí z PU pěny19969x
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35784x
01.02.2015*****Druhy dekorací59x
11.06.2013*****Krása zo Švédska menom Back to nature814x
16.03.2015*****Výroba 3D pozadí z umělého kamene628x
06.03.2011*****Živé pozadie z jávskeho machu3087x
05.11.2007*****Liapor - aneb jak sem pořizoval dno do akvaria3077x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
30.10.2012*****Exotika 2012 Lysá nad Labem738x
04.10.2012*****Foto Akvárium 2012545x
13.02.2010*****Zjednodušení výměny vody7607x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/259-vyroba-prirodniho-3d-pozadi