Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

DIY - akvarijní kontrolér/regulátor teploty, automatické topení a chlazení, osobní zkušenost

 

Články » DIY - akvarijní kontrolér/regulátor teploty, automatické topení a chlazení, osobní zkušenost   Vytisknout tuto stránku 

DIY - akvarijní kontrolér/regulátor teploty, automatické topení a chlazení, osobní zkušenost

Publikováno: 21.08.2017 • Autor: © Tyrael • Rubrika: Technika

V návaznosti na svůj předchozí článek o chlazení pomocí USB ventilátoru, jsem se nakonec pustil do dalšího DIY "projektu" k akváriu. Když už mám v akváriu zařízené chlazení i topení, hodilo by se, aby se nejen topení spínalo a vypínalo automaticky, ale i chlazení.  Pro svůj projekt jsem se i v tomto případě inspiroval na webu www.spec-tanks.com. Konkrétně v článku http://spec-tanks.com/how-to-make-an-aquarium-temperature-controller/. V článku nepřicházím s ničím novým, pouze přejímám nápad/realizaci Natea Griffina a aplikuji ho v českých podmínkách.

Upozorňuji, že se v tomto případě pracuje s elektrickým proudem a napětím ze zásuvky, nedoporučuji DIY postup bastlířům amatérům. I vy zkušenější buďte opatrní a zapojení kabelů a zásuvek zkontrolujte raději dvakrát. Pokud se to rozhodnete DIY variantu vyzkoušet, tak pouze na vaše vlastní riziko. Za případné neštěstí nemohu nést zodpovědnost, každý by si měl být vědom úrovně svých schopností.

V prvé řadě musím říct, že článek Natea Griffina je velmi dobře napsaný a doprovázen fotografickou dokumentací. Díky němu jsem věděl, co mám sehnat, a byl jsem schopný vše velmi snadno sestavit.

Většina moderních topítek je vybavena automatickým spínáním na základě vámi nastavené teploty (osobně jsem se již nesetkal s jinou variantou) a nemusíme zde vymýšlet žádné, natož složité řešení. V případě topení tedy bude automatický regulátor fungovat pouze jako pojistka v případě poruchy regulace topítka, abychom neměli z akvária rybí polévku. Jak ale na automatické zapínaní a vypínaní chlazení? Po zkoumání temných i světlých koutů internetu mi jako nejschůdnější dvě možnosti vyplynuly právě ty, o kterých se píše v článku na www.spec-tanks.com.

Varianta 1: DIY kutilská varianta, pomocí regulátoru tepoty STC-1000 (EU variantu jsem sehnal na aliexpressu).

Varianta 2: již hotový regulátor ITC-308 (EU variantu lze sehnat například zde https://homebrewshop.be/en/measuring-temperature/931-inkbird-itc-308-outlet-thermostat-temperature-controller-eu.html )

Protože mám rád složitější varianty, při kterých strávím spoustu hodin vymýšlením, sháněním, kutěním, místo toho abych spal, zatímco ušetřím jen minimální náklady, rozhodl jsem se pro kutilskou DIY variantu.

Programovatelný regulátor teploty STC-1000 používají např. domácí vařiči piva a ti potřebují, aby zařízení bylo spolehlivé. I autorovi mé inspirace vše dlouhodobě funguje a nemám tedy důvod o spolehlivosti řešení pochybovat.

Nejprve si řekneme, co budete potřebovat za materiál a nástroje:

  1. STC-1000 programovatelný regulátor teploty - při výběru regulátoru na vás čekají dvě záludnosti. Za a) dejte si pozor, abyste koupili EU a ne US variantu. Regulátor musí být na 220 V, nikoliv na 110 V, nebo dokonce napájení přes 12 V DC zdroj. Za b) je potřeba dát pozor, aby v názvu regulátoru bylo i slovíčko “Sensor”, tedy samotná sonda s teploměrem na kabelu. Prodává se i varianta bez senzoru, tedy bez teploměru. Pokud nemáte vlastní senzor, byl by vám samotný regulátor nejspíše k ničemu. Já zakoupil svůj z aliexpressu za 9,27 $, tedy zhruba 205,- Kč. Na www.aliexpress.com je produkt k nalezení například pod označením "Universal Digital STC-1000 Temperature Controller Thermostat -50~99 C 220 V Aquarium w/Sensor All-Purpose Wholesale New".
  2. Konstrukční krabičku - nevím jak v kamenných obchodech v Česku, ale konstrukční krabičky nejsou na internetu úplně nejlevnějším artiklem. A to zvlášť, pokud potřebujete větší velikost. Rovněž jsem objednával z aliexpressu. Konstrukční krabičky naleznete např. pod označení "project box", případně "junction box", "instrument housing sealed box", "plastic housing waterproof", "plastic enclosure case" . Co se týče rozměrů, inspiroval jsem se na spec-tanks.com a objednal jsem velikost 200*120*75 mm. Do krabičky se musí vejít jak STC-1000 regulátor, tak elektrické zásuvky. Měl jsem objednat krabičku o něco širší, protože zásuvky v ČR, nejsou jako v US, ale o tom později. Cena byla 8,68 $, tedy zhruba 185,- Kč.
  3. Elektrické zásuvky - v originále používá Nate Griffin americkou dvojzásuvku. U nás se mi nepodařilo najít takovou dvojzásuvku, která by umožňovala samostatné napájení každé ze dvou zásuvek a byla vhodná pro toto použití. Musel jsem tedy nakonec použít 2 jednoduché zásuvky. Zásuvky stojí zhruba 100,- Kč za kus, můžete sehnat i levnější, nebo použít nějaké, které máte doma v nepoužívaném harampádí. Celkové náklady 200,- Kč.
  4. Napájecí kabel - použil jsem nepoužívaný starší nepoškozený napájecí kabel k PC zdroji. Náklady 0,- Kč.
  5. Ostatní kabeláž - na ostatní kabeláž k propojení zásuvek a regulátoru teploty jsem použil další volnou kabeláž, kterou jsem doma měl, rovněž ze starších napájecích kabelů k PC zdrojům. Použijte skutečně pouze kabely, které zvládnou napětí 220 V (resp. 230 V, můžete vykuchat i starou prodlužovačku). Náklady 0,- Kč.
  6. Šroubky k upevnění zásuvek - k upevnění zásuvek ke konstrukční krabičce budete potřebovat 4ks šroubků s matičkami. Buď použijte ty, co již doma máte, jako já, nebo sežeňte v železářství. Náklady 0, -Kč.
  7. Wago svorky nebo čokoláda - buď si lze vystačit s klasickou čokoládou, nebo použít levné a pohodlné wago svorky. Čokoládu jsem měl doma, ale využil jsem této příležitosti k nákupu wago svorek z aliexpressu. Budete potřebovat 3 ks svorek. 1 ks se třemi dírkami a 2 ks s pěti dírkami, respektive čtyřmi dírkami. Wago svorky jsou levné 1 ks 3zdířkové vyjde na cca 0,19 $ tedy zhruba 4,- Kč a 5zdířková vyjde na 0,26 $, tedy necelých 6,-Kč. Celkové vás potřebné Wago svorky vyjdou na 15-16,- Kč.
  8. Dremel mikrobrusku - já mám starší levnou přímou mikrobrusku od Extolu, která na zmíněné stačí. Budete potřebovat řezné kotoučky, případně něco na vrtání. Nebo si vystačíte s vrtačkou (i aku) a pilkou, nebo lze do konstrukční krabičky řezat/tavit rozpáleným železem. Řezat nožem, či řezákem mi nešlo. Náklady 0,- Kč.
  9. Malý plochý šroubovák - na utahování šroubků jak u zásuvek, tak u regulátoru teploty. Na rozebrání a smontování konstrukční krabičky. To máme doma snad skoro každý, pokud ne, asi se do tohoto projektu ani nepouštějte. Takže náklady 0,- Kč.
  10. Malé kleštičky nebo řezák - prostě něco, čím sundáte izolaci z konců kabelů, případně čím rozděláte napájecí kabely k PC zdroji na menší kabely. 0,- Kč.
  11. Izolační pásku na označení kabelů. Měl jsem ji doma a není zcela nutná, takže 0,- Kč.
  12. Tužku - obyčejnou tužku, případně papír. 0,- Kč.

Celkové náklady: 606,-Kč.

 

Postup

  1. Příprava konstrukční krabičky - nejprve si načrtněte na krabičku, třeba tužkou, kde budou otvory pro zásuvky, kde bude otvor pro regulátor STC-1000 a kde budou vývody pro kabely a také pro senzor. U vrtání děr na zadní straně si dejte pozor, kam vrtáte. Já při vrtání otvoru pro napájecí kabel vrtal příliš u kraje a navrtal jsem takovou "výztuž" v krabičce. Nešlo to úplně dobře provrtat, tak jsem udělal nový otvor hned vedle, alespoň má krabička nějaké malé větrání. Ostatně zvažuji, že udělám na zadní straně více otvorů pro větrání. Nevím, jak moc bude regulátor STC-1000 hřát. Původní plán byl umístit na vrchní stranu dvojitou zásuvku, ale jak jsem již předeslal, neobjevil jsem u nás takovou, která by šla zapojit pro napájení každé ze zásuvek zvlášť. Musel jsem tedy improvizovat a přistoupit k řešení pomocí dvou jednoduchých zásuvek, kdy jsem každou na jednu - svrchní a spodní stranu. Regulátor tak bude muset ležet na boku. Vzhledem k tomu, že vše bude schované v akvarijním stolku, tak mi to nevadí a přístup k zásuvkám bude ve výsledku z boku lepší než z vrchu. Jak vidíte na fotografii, i po mnohačetném opakovaném řezání do konstrukční krabičky jsem se neprořezal skrz, je příliš kvalitní.
  1. FFF
  2. Vyříznutí a vyvrtání otvorů - po vyměření a vyznačení, kde chcete jednotlivé otvory, je vyřízněte a vyvrtejte. Mně se osvědčila mikrobruska, i když řezný kotouček plast krabičky hodně tavil. Otvor pro napájecí kabely jsem udělal cca 7 mm široký, kabel v něm velice dobře a natěsno drží. Kabel jsem pak z vnitřní strany krabičky obmotal izolační páskou, aby nemohlo dojít k vytržení kabelů při neopatrné manipulaci. Otvor pro senzor pak stačil cca 5 mm, kdy senzor má cca 4 mm v průměru. Na zadní straně je vidět i otvor navíc, který jsem špatně vyměřil. Otvor pro zásuvku je ideální čtvercový s tím, že po stranách potřebujete otvory vždy pro jeden a jeden šroubek k přimontování zásuvky.

    F

  3. Schéma zapojení - schéma pro zapojení kabeláže jsem použil téměř stejné jako v Nate Griffin s tím rozdílem, že jsem vše nevedl do jedné dvojzásuvky, ale do dvou samostatných zásuvek. Tedy jsem rozdvojil pomocí wago svorky kabel uzemnění (zelený) a rovněž jsem roztrojil nulový vodič (modrý) - vyvedl jsem z wago svorky celkem 3 kabely, které jsem rozvedl do každé ze zásuvek a jednoho regulátoru. Vodič napětí - fáze (hnědý) jsem také roztrojil a zavedl do vstupu pro napětí v regulátoru a pak do vstupu napětí pro heat a cool, tedy topení a chlazení. Jednodušší pak je vyvedení kabelu napájení z regulátoru do zásuvky, kdy do každé zásuvky zavedete příslušné kabely na její fázi (ve schématu červený, na fotce zapojení modré s červenou izolační páskou, měl jsem udělat hnědé s izolační páskou). Přikládám i fotografii finálního zapojení. Regulátor má na sobě štítek s návodem k zapojení.

    FF

  4. Příprava kabeláže - připravte si kabely. Pro propojení zásuvek a regulátoru s napájením jsem si připravil kabely v požadované barevné variantě (aby mě to nemátlo, ale kabely jsem si udělal jinak barevné :D) zhruba v délce 20 cm, abych mohl po otevření krabičky se vším dobře manipulovat. Fotky krátkých kabelů před zapojením nemám. Připravil jsem si 2 krátké zelenožluté kabely pro uzemnění, 3 krátké hnědé kabely pro fázi - napájení a 5 krátkých 20 cm kabelů pro nulák v modré barvě (barevnost můžete mít odlišnou, uvádím svou variantu). Kabely pro nulák by vlastně měly být pouze 3, do každé zásuvky jeden a jeden, co jde ven od napájení regulátoru, zbylé dva jsou ty, které jdou z regulátoru do fáze zásuvek, tedy by měly být hnědé (na diagramu jsou znázorněny červenou barvou). Pro sebe jsem zmíněné modré oblepil červenou izolačkou, abych poznal, kam je zapojit (jak bylo pozdě v noci, oblepil jsem omylem i kabel pro nulový vodič, který vede z napájení regulátoru do wago svorky pro nulové vodiče, kdyby vás to mátlo, tak je to moje chyba, popletl jsem to). Omlouvám se za tuto matoucí chybu, už se mi pak nechtělo předělávat kabely. Alespoň je snáz poznat, který kabel (hnědý) vede proud dovnitř regulátoru a který ven a do zásuvky. Také si připravte napájecí kabel, kde odhalte jednotlivé žíly kabelů a oholte konce drátů k zapojení. Konce drátů vždy doporučuji stočit/zakroutit, jako když žmouláte vlasy, nebo konec štětce, lépe se pak s nimi pracuje.

    F

  5. Příprava regulátoru - zapojil jsem kabeláž do regulátoru (viz foto finálního zapojení). Zapojil jsem nejprve krátké připravené 20 cm kabely do regulátoru a regulátor prostrčil připraveným otvorem.

  6. Namontování regulátoru - pak jsem regulátor upevnil. Kabel od senzoru jsem zatím skrz otvor vzadu krabičky neprovlékal, aby nepřekážel, možná by překážel méně, kdybych ho provlékl. Pro upevnění regulátoru jsou po jeho stranách velmi praktické posuvné svorky.

  7. Příprava a montáž zásuvek - dále jsem si připravil kabeláž přímo do zásuvek, které jsem poté provlékl vyříznutým otvorem a upevnil do konstrukční krabičky. Jednu do víka, druhou do dna. Krabička bude ležet na boku.

    FFF

  8. Kompletní zapojení - po upevnění regulátoru i zásuvek jsem pokračoval propojením kabelů. Provlékl jsem napájecí kabel otvorem v zadní části. Jak jsem již psal výše, napájecí kabel jsem z vnitřní strany krabičky obmotal izolační páskou, aby nemohlo dojít k vytržení kabelů při neopatrné manipulaci. Pokračoval jsem propojením kabelů v "uzlech" pomocí wago svorek. Na fotkách jsou viděl wago svorkami propojené kabely fáze a uzemnění. Nemám vyfocený detail svorky pro nulový vodič, ale myslím, že není potřeba. Práce s wago svorkami je příjemná a jednoduchá. Nastrčíte odhalený kabel a secvaknete svorkou tím, že "pružinku natáhnete" zvednutím páčky v požadovaném otvoru. Dokončil jsem propojení všech kabelů podle schématu.

    FF

    FF

  9. Kontrola správného zapojení - raději vše ne jednou ale dvakrát, třikrát zkontrolujte, že jste se skutečně nespletli při zapojování kabelů. Fáze je vlevo, nulový vodič vpravo, kolík nahoře - při čelním pohledu na zdířky! Nezapomeňte, že se na zásuvku můžete dívat i zezadu a vzhůru nohama. Pokud si nejste jistí, na konci článku jsou odkazy na správné zapojení zásuvek.

  10. Poskládání a sešroubování - to je snadné. Nezapomeňte jen provléknout senzor skrz otvor v zadní části. Našroubujte čela zásuvek. Já jsem si pro jistotu označil zásuvky, která je pro topení (červená H - heat) a která pro chlazení (Modrá C - cool).

    FFF

     

  11. Zkouška - ne že bych si nevěřil, ale protože jsem vše dělal pozdě v noci, zapojil jsem regulátor do přepěťové ochrany, nedotýkal se ho a zapnul zásuvku. Když nic nevybuchlo, ani nezajiskřilo, tak jsem regulátor STC-1000 zapnul spouštěcím tlačítkem. Vše se nastartovalo. I když je krabička plastová, otestoval jsem zkoušečkou, že nikde neprobíjí, ani na šroubech, kabelu od senzoru, ani na regulátoru. A pak jsem si pohrál s nastavením regulátoru. To je kapitola sama pro sebe. Kdyby s tím měl někdo potíž, klidně mi napište, ve výsledku to tak těžké není. Návod trochu pomohl. Jen člověk musí přijít na to, co má držet dlouze (tlačítko S) a co mačkat. A hlavně jak navolené hodnoty uložit. To už jsem zapomněl, ale rád to znovu zjistím. Nastavil jsem si požadovanou teplotu 21,5°C a toleranci 1°C, tedy 0,5°C nahoru a 0,5°C dolů. Sáhl jsem na senzor a zobrazovaná teplota začala stoupat, zapnula se zásuvka pro chlazení. Protože byla noc, tak jsem senzor vystrčil z okna a teplota hned začala klesat, pustila se zásuvka pro topení. Když je zapnutá zásuvka chlazení, svítí červeně kontrolka u nápisu Cool. Když zařízení zapne zásuvku pro topení, svítí naopak u Heat. Jednoduché. Zkontroloval jsem zkoušečkou, že opravdu funguje vždy požadovaná zásuvka.

    FFF

     

Pozitiva regulátoru a klady DIY řešení

  1. Ventilátor nemusí běžet non-stop, případně nemusíte řešit ruční zapínání ventilátoru.
  2. Úspora peněz oproti kupované verzi.
  3. Vcelku jednoduchá realizace.
  4. Perfektně účinné řešení.
  5. Dvojí jištění proti selhání topení.
  6. Pokud rádi kutíte, tak by vás to mohlo bavit.

Negativa

  1. Strávíte s tím trochu času, a pokud neradi kutíte, bude to otrava.
  2. Není to tak pěkné jako kupovaná verze.
  3. Musíte vědět, jak zapojit zásuvku.

Shrnutí

Při realizaci jsem udělal pár drobných chyb. Vše jsem ale díky kontrolování sama sebe odchytal, i když jsem to vyráběl pozdě v noci. Výroba mě bavila a funkčnost regulátoru mě těší. Regulátor splňuje svůj účel, ventilátor chlazení se spouští pouze, když je teplota vyšší než nastavená + tolerance. Topení se naopak spouští pouze při poklesu teploty pod hranici nastavené tolerance. Jsem s výsledkem nad míru spokojený.

Poznámky

  1. Zvažuji, že udělám na zadní straně více otvorů pro větrání. Nevím, jak moc bude regulátor STC-1000 hřát.

Související odkazy

  1. Článek, který mi byl inspirací - http://spec-tanks.com/how-to-make-an-aquarium-temperature-controller/.
  2. Zapojení regulátoru teploty za použití čokolády místo wago svorek (pro potřeby kvašení) - https://www.fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0.
  3. Pokud někdo opravdu neví, jak zapojit zásuvku, neměl by se do toho pouštět, ale pro případ, že by se do toho chtěl přesto pustit, tak sem raději dám rady, jak na to: https://www.okay.cz/jak-zapojit-zasuvku/http://www.mujplan.cz/postupy/stavba-a-dum/zapojeni-zasuvky/zapojeni-dvou-vodicu/http://elektroinstalace.blogspot.cz/2012/03/jak-zapojit-zasuvku-na-230-v.html.

 

Závěr

Doufám, že se mi podařilo celý postup popsat srozumitelně a jasně. Také doufám, že se mi třeba podařilo někoho inspirovat nebo zaujmout.

 

Pokud se to rozhodnete realizovat, nezapomeňte, že pracujete s elektrickým proudem a hrozí nebezpečí úrazu.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 21.08.2017 Upraveno: 26.08.2017 Přečteno: 553x

Schválili: romant *** 26.08.17 • vaaclav *** 27.08.17 • slavko **** 28.08.17 • afc1886 *** 28.08.17

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
26.02.2017*****Výroba držáku akvanářadí617x
10.01.2011*****Ideální náplň do Co2 kvasinkovače8771x
14.07.2009*****Uchovávání nitěnek1883x
03.06.2006*****Filtrace46464x
04.02.2023*****Recenze: nano filtr Eheim MiniUp190x
20.02.2012*****Zprovoznění externího filtru Atman CF-12001135x
17.12.2018*****Drop checker za pár centov58x
28.03.2013*****EHEIM Test hlučnosti vzduchovacích motorků.664x
17.03.2009*****Výroba inkubátoru2199x
24.02.2018*****TC 420 - popis a instalace1273x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
14.08.2017*****Chlazení akvária pomocí USB ventilátoru, osobní zkušenost429x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1667-diy-akvarijni-kontrolerregulator-teploty-automaticke-topeni-a-chlazeni-osobni-zkusenost