Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 31 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.03.2018 08:39 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Petulkaamartin
Na filtr se nešahá dokud z krz něj něco teče, to je základní pravidlo. Žádné přidané granulky tomu nepomůžou. Furt jen čistíte a přiléváte vodičky.

Doporučuji nehrabat na nic, tj. nic nečistit, nic nepřilévat a nepřisypávat, měnit pravidelně vodu, přidat rostliny a nepřekrmovat. Zbytek se nějak vycuká sám. Co má chcípnout to chcípne.


Jo a ty šneky bych tam nechal. To budou nejspíš okružáci, co tam přišli pomáhat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2018 08:28 Muž Petulkaamartin [0]
Dobrý den,
přidali jsme teď do prezentace aktuální fotky, kde je vidět osázení akvaria a nějaké rostliny tedy dokoupime. U staršího příspěvku jsme čištění nepopsali úplně přesně. Odkalujeme dno, a čistíme skla, během toho vyměňujeme cca třetinu vody pokud to děláme po 14 dnech a cca polovinu vody, pokud po třech týdnech. Filtr čistíme cca každé třetí cisteni, takže po měsíci a půl a po předchozích radách už ho proplachujeme pouze vodou z akvária, dříve vodou z řádu. Po čištění filtru do něho dáváme takové kamínky a granulky (bakterie,které udrží filtr déle čistý,aby se nezanasel) a pak klasické tekuté bakterie do filtru a všeho vždy poloviční dávku než píší pro litry našeho filtru. Původní majitelka akvária s nim neměla žádný problém a čistička ještě méně a osazeni se nám od doby kdy nám akvarko dala dorozrostlo. Rybičky začaly vypadat divne až po dokoupení některých novych, ale to už je cca půl roku zpět. Máme teď rybiček o dost méně než měla ona, ale říkala, ze neplechu nám tam mohou dělat živorodky, které ona neměla a prý hodně špínu akvarko, je to možné? Aktuálně jich máme 6 + malinke v roditku. Podle knížky se mi zda, tě příznaky které rybičky mají ukazuji na bicikovce, nalevniky a bakteriální rozklad žaber. Je možné aby rybičky měly bicikovce něho nalevniky? V akvaristice nám řekli, ze ne a proto jsme některé rybičky v karantény prelecili už několikrát na bakterie a plísně a cca 2x v celém akváriu. Nepomohla ani Esha sirokospektralni. Měříme v akváriu pH, to je OK a nitrily nemáme žádné. Po čištění přidáváme aquatan, minerální sůl, multivitaminy a dřív i toxivec. Krmime většinou 1x za den vločky, trochu granulky a tabletky pro sumecky. Po zhasnuti akvária dáváme rypounovi proplachnute patentky, na které se hrnou úplně všichni. Našli jsme v akváriu tři cca 1mm malinkatí žluto-průhledné snecky,ale netušíme odkud se vzali a jestli nemohou nejak škodit tak jsme je dali raději zvlášť. Přidáváme do prezentace i fotky dalších nemocných rybiček,které už vypadají hodně špatně. Díky moc za rady a jdeme tedy odpustit třetinu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.03.2018 20:13 Muž Driv3r [236] Re: Petulkaamartin
Jak už ti psal antrax do prezentace špatna voda, malo rostlin.pokud jednou za 14dni proplachuješ filtr i když ve vodě z akva,tak vyplachneš bakterie a ty nestačí odbouravat.
Pokud chceš akva provozovat bez uhynu budeš muset hustě osazet.
anubiasi jsou pomalu rostouci a odčerpavají malo No.
Navíc filtr je na tohle akva slaby ex800 je tak DO 250 l!píší 300 ale na to už nestačí.při koupi filtru je třeba ho lehce naddimenzovat.počítej že uvedene hodnoty jsou o 1/3 menší.
Na filtr nešahej dokud se vyditelně nezpomalí průtok nebo nezačne bít hlučny.
Pokud máš možnost filtr vyměnit tak nějaky silnější,nechat bežet souběžně!
Pokud ne budeš muset suplovat filtr častějšímy vyměnami vody .
Momentálně obden měn 1/3 vody.neodkalovat,nešahat na filtr,dodat doporučené rostliny.pozorovat co se bude dít.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 08:36 Muž Petulkaamartin [0] Re: Kubaa
Výměna 1/2 vody v akváriu, filtr proplachujeme odčerpávanou vodou z akvária, odkalení dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 02:26 R Muž ctibum [6926] Re: Petulkaamartin
Založ (nebo aktualizuj archivovanou) prezentaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 23:26 Muž Kubaa [718] Re: Petulkaamartin
Co přesně znamená "pravidelně čistíme, filtr také"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 23:03 Muž Petulkaamartin [0] – Co je to za nemoc a jak nejlépe vyléčit?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, všeobecně se rybičkám v našem akváriu moc nedaří. Během čtyř měsíců jich vymřela celá řada. Akvárko pravidelně čistíme, filtr také, doplňujeme zdravé bakterie. Při pozorování rybiček jeví snad každá známky jiné nemoci nebo se nám to už snad zdá. Přeléčit už jsme zkoušeli přípravky od Sera na bakterie i na plísně, ale vše bez výsledku. Během posledního týdne zemřely tři rybičky. Jedna z nich měla na těle červenou díru s bílým okrajem. Umístili do karantény a léčili. Rána se výrazně lepšila, ale rybicka přesto zemřela. Druhý zemřel gavůnek 12cm, nejevil žádné známky nemoci. Z ničeho nic jsme jo našli břichem nahoru, místy tělo bez šupin. Třetí červená tetra u které jsme již delší dobu (měsíc) pozorovali uvnitř těla červenou tečku, týden zpět začala tečka tmavnout a den před smrti jakoby vystoupila na jednom boku ven z těla. Z žijících rybiček se jedna otvírá o dekorace, tři gavunci jsou několikrát za den jakoby zmatené a mají trhave pohyby. Dvě rybičky jsou vyhublé ač jedí. Domeček má stažený ocásek a jen poleháva, jedné živorodce “bělat” oko, jedna rybicka plave už jen u dna, na cumáčku a u ocasu šedne. Nevypadá to jako plíseň, ale jako nějaký výrůstek a hodně zesvětlala a zvláště se leskne. Při posledním čištění jsme v akváriu našli tři cca 1mm velké šnečky,které nevíme jak se do akvária dostaly. Pro názornost připojují fotky. Poradil by nám někdo?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 14:36 Muž Kubaa [718] Re: lacewings
Ano, tebou zmíněné viry způsobují nádory. Ovšem zda je tento konkrétní nádor způsoben zrovna viry a jakými z té fotky poznat nelze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   14.03.2018 14:32 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: vladimira
-jedná se o virové onemocnění
-dle uvedeného fota se lze pohybovat v oblastech Lymphocystis a Papillomatosis
-myslím ,že uvedené vás již navede ku správné diagnostice ,jsou tam krásně viditelná jednotlivá ůtvarová stádia ,jak se postupem času vyvíjela ,tak se zmýlit nemůžete
-léčba proti těmto herpetickým virům je většinově neúspěšná ,chirurgické odstranění je možné , ale nic to neřeší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 12:14 Muž Kubaa [718] Re: Driv3r
Schopný veterinář by to měl zvládnout (ti dokáží operovat i na těle ryby), ale kde shánět veterináře přes rybičky... asi to nebude jednoduché. Na té ploutvi by to šlo i amatérsky, ale to se neodvažuji doporučovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 12:12 Muž Driv3r [236]
Někde jsem četl že lze tyto vírustky.pokud jsou na ploutvích lze odříznout.ploutve prý dorostou už bez vad.
Záleží ale kde přesně je nádor umístěn.na foto je to dost blízko páteři.zkusit se zeptat na veterině jestli to mohou odříznou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 12:00 Muž Kubaa [718] Re: lacewings
Pokud to není metastáza, což zřejmě není, z některé z tkání v místě výskytu. Ale pro přesnou odpověď bys musel udělat histologické - nebo molekulárně genetické - vyšetření nádorové tkáně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.03.2018 11:00 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Kubaa
-pokud je to nádor ,tak z jaké tkáně to vyrůstá? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 23:20 Muž Kubaa [718] Re: vladimira
To je nádor. S tím asi nejde nic moc dělat, kromě chirurgie. Alternativa je nechat to být a v okamžiku, kdy se to zhorší tak, že se ryba začne trápit, rybu šetrně utratit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 22:10 vladimira – parazit či rakovina - co s tím - prosba
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, naše ryba má roky na ocase nádor či parazita, který se nyní začal rozšiřovat a rychle zvětšovat dalšími nárůstky, které vždy začnou jakoby průhlednou bublinkou a pak ztmavnou.

Ví někdo, co je příčinou a co se s tím dá dělat?

Děkuji moc
Vladimíra
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 12:52 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Driv3r
Zkusím to nějak asi dost nepřesně popsat, co si tak pamatuju, že se v rybě děje.

Pokud žere a "pije", musí i vylučovat. To co vyloučí je prakticky to, co přefiltrujou ledviny. Problém ale je, že může vyloučit jenom do té míry, kolik toho už je ve vodě kam vylučuje. Prostě když je ta voda slaná, tak i její moč je slaná jen do úrovně slanosti okolí. Víc slanější moč vyloučit nedokáže. Takže se pak ty minerály musí ukládat v těle ryby, v ledvinách. A ryby, které jsou z vod, kde není rozpuštěno nic, žádné minerály, na takové ukládání nejsou nastavené.

Proto je slaná voda zabíjí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.03.2018 12:46 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: dzardous
-prochlazení lze léčit pouze zvednutím teploty,zbytek je na rybě
-zánět lze léčit ,ale je to neefektivní ,v řadě případů i úspěšná léčba vede k následnému (postupnému) úmrtí jedince ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 12:18 R Muž Anthrax [4788] Re: dzardous
Z té prezentace, pokud bude řádně (Jsou tam návodné kolonky) vyplněna, se dá určit daleko víc, než jen podle sáhodlouhého popisu. Je to taky pro případné rádce o dost přehlednější. Aby se dalo radit k čichavcovy, tak je celkem dost podstatné v jakých podmínkách se nachází. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 10:44 Muž Driv3r [236] Re: DavFM
Ta analogie s pouštěním žílou není přesná,já bych to přirovnal k léčbě lupénky změnou klimatu.nebo léky.
Navíc podpora "oslizeni ryb brání přichycení parazitů"
Lze použít analogii náplasti a dezinfekce.
Oslizeni u ryb zabraňuje průniku (přichycení) parazitů a zrychluje obnovu po zranění.

Sám si napsal:
pokud dojde ku nějaké bakteriální nákaze a tato se "rozjede", sůl nebude k ničemu. Stejně nezbyde, než použít nějaké léčivo.

Takže je lepší čekat jestli se něco stane?a pak použít léčiva.?nebo podpořit rychlost hojení.?(zajisté přidání šišek, mandlovníku atd je prospěšné)
Pro jakykoliv organismus tvorů na téhle zemi bude snadnější se vypořádat s minerály soli, než s těžkými kovy a chemickými látkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.03.2018 10:28 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: dzardous
-nejspíše důsledek prochladnutí
-vytvořte si prezentaci ,usnadnuje to řešení problémů ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 09:56 dzardous – Čichavec zakrslý
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, prosím o radu ohledně samečka čichavce zakrslého. Přinesl jsem si páreček předevčírem v neděli a už druhý den ráno sameček ležel u dna na boku, točil se do vrtule a snažil se občas nekoordinovaně vyplavat výše. Páreček jsem si přinesl z akvaburzy v Praze za už docela teplého počasí. Přeprava venku trvala tak asi 40 minut. Ryby jsem vložil do akvárka v pytlíku, tak asi na tři hodiny, aby se srovnaly teploty. Akvárko je asi šest týdnů zajeté, z toho první dva týdny jen osázené rostlinami bez ryb, další tři týdny na rozjetí jsem umístil 26 kusů už téměř dospělých pavích oček, která jsem poté odlovil a do akvárka dal tři ancistruse, 20 neonek obecných a nakonec teď páreček čichavců. Akvárko je o objemu 100 litrů. Teplota vody je 25 stupňů, po zjištěných problémech samečka jsem ji zvedl na 27. Filtrace je od začátku provozu akvária Tetra Tec Ex 600 Plus, je nová a v provozu také těch šest týdnů. Poslední čtyři týdny pravidelně jednou týdně vyměňuji asi čtvrtinu vody. Předem děkuji za radu. Snad pomůžou i přiložené fotky. Samečkovi na pohled nic jiného není. Asi nastydlý měchýř, nebo zánět měchýře. Nevím.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.03.2018 07:44 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Driv3r
- pokud dojde ku nějaké bakteriální nákaze a tato se "rozjede", sůl nebude k ničemu. Stejně nezbyde, než použít nějaké léčivo

- v případě, že si nejsem jistý, jestli to jsou nějaké bakterie nebo ne, tak budu vyčkávat a pozorovat.Přidám spoustu olšových šišek,listy mandlovníku, třeba i nějaké vitamíny, ale opět, sůl k ničemu nepomůže

Ta neonka na fotce je spíše ten druhý případ, je to ryba čerstvě z obchodu, možná jenom oškubaná, možná přeléčená. Těžko říct. Takže sledovat, ev.ty vitamíny nebo šišky.

Jedině kde snad kdysi měla ta sůl smysl, byla krupička. Tam vytvoření slizu mohlo zabránit přichycení čerstvě vylíhlých parazitů.

Já používám léčiva až v poslední řadě, když už není zbytí. Na všelijaké takové plísně a bakterky se mi osvědčila totálně černá voda (spousta šišek,rašeliny, mandlovníkových listů) a zrovna neonky si v tom libují.

-------

Srovnání pouštění žilou s chemoterapií mi přijde celkem přesné. Pokud se nějaký ten hnus (nechcu to české slovo ani použít) objeví, budu raději za chemo než za pouštění žilou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 07:39 Muž Papik [617] Re: DavFM
Není možné, že by se sami vzpamatovali? Mám sice třílitrovou láhev od okurek, kam bych je mohl na přeléčení odlovit, náhradní čerpací hlavu pro vzduchování, ale nemám další topítko. Do nádrže chemikálie dát nemůžu kvůli šnekům.

První pancéřníček byl hned po koupi někdy v lednu v pohodě. Druhý měl ze začátku vybledlé barvy, pak je měl vybledlé jen při zapnutí světla a nakonec už byl krásně tmavý a v pořádku. Ale je pravda, že žádné krvavé skvrny neměli.

Podle čeho prosím tě poznáš, že je to pancéřníček napský? Nevidím na fotografiích v atlase žádný rozdíl mezi napským a drobným. V obchodě měli cedulku pancéřníček malý, což je samozřejmě nesmysl. Porovnával jsem fotografie a drobný mi přišel nejpodobnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2018 00:33 Muž Driv3r [236] Re: DavFM
Takže jsi se rozhodl tvrdit že je lepší.ji nacpat něčím takovym ?Ethacridinlactat (antiseptikum),Kupfer 2+ (měď),Methylorange,Proflavin .co bude lepší?

Nedebatuji o tom že sul není zdrava,ale v rozumné míře je lepší než do nich rvat hned léčiva.
pro tebe je solení pouštění žilou :-O
ja tu metodu s lečivy přirovnam k chemoterapiji. :-O
zajiste nechtěl bych ani jedno,ale šance ze se vyplavi sul do vody je větší než že tam najdeš měd,malachitovou modř,antiseptikum,atd.tím tu debatu uzavřem ok?:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 21:53 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Papik
www.google.cz/…

Většinou doporučujou použít Melafix, takový dostupný ekvivalent by mohl být Bactopur.

A není to pancéřníček drobný, ale napský.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 21:28 Muž Papik [617] – Noví pancéřníčci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Minulý týden jsem přikoupil tři pancéřníčky drobné a u dvou z nich dnes objevil krvavé skrvnky. Jeden ji má vedle oka, druhý pod prsní ploutvičkou. V obchodě jsem si jich nevšiml.

Ten se skvrnkou u ploutvičky se často komíhá uprostřed vodního sloupce, udržuje se na místě, místo aby rejdil u dna. Předtím to nedělal. Nevíte, co to může být? Děkuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 19:59 R Muž romant [27987] Re: DavFM
Třeba když se použije Himalájská sůl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 19:58 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Driv3r
Ta sůl jim ničí ledviny a zkracuje život.
Raději bych použil nějakou eSHu nebo něco od Sery, než to solit.Solení bych přirovnal ku pouštění žilou, možná to funguje, ale dneska to už jde i líp.

To s těma sardinkama, obávám se, nechápu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 19:24 Muž Driv3r [236] Re: DavFM
Ty soli není tolik aby jim to jakkoliv ublížilo,protože u ryb není vydět jiny přiznak mužou byt jen potrhane okousane.
Než do nich rvat hned léčiva je vhodnější použiti vodoléčby a podpoření tvorby oslizení..a dukladna kontrola stavu.
Navíc nikdo z nich neděla sardinky, smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.03.2018 16:54 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: matahan
-nějaká bakterioza tam zřejmě byla ,ted jde jen o to ,zda již byla léčena
-sledujte postup případného rozšiřování ,případně lze jedince s viditelnou částí poškození "bakteriozou" opětovně zaléčit léčivem eSHa 2000 v klasické dávce dávkování ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 15:50 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Driv3r
Neonky jsou ryby z vod, kde není nic, žádná vodivost. Přidáním soli je zabíjíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 15:33 Muž Driv3r [236] Re: matahan
Buť jsou okousané nebo spálený od špatný vody.
Pokud na rybách nevidíš jiné příznaky odstávající šupiny, doporučuju udržovat čistotu vody.tzv vodoléčbu.s přidáním soli, polévková lžíce na 50lvody. zvýší se oslizeni ryb.a zabrání se případné infekci.+častěji kontrolovat stav.ploutve dorostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2018 15:03 matahan – Rozpad ploutví?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o radu, Nevšiml jsem si toho v akvaristice, ale v takovémto stavu jsou Neonky co jsem zakoupil. Jsou to jen okousané ploutve, nebo by to mohlo být něco vážnějšího? Jinak vypadají v pořádku, jen ty chybějící ploutve. Nemají to všechny, jen asi 3 z 10. malátné nejsou.
Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2018 12:05 Radarek – onemocnění neonek
Ahoj,
foto bych získával obtížně tak to popíšu:
na jedné neonce jsem si všiml takového průhledného váčku u břišní ploutve plus na boku má další váček a v něm lehce viditelný krémově bílý zatočený 'bičík'.
Všiml jsem si toho i na další neonce asi druhý den (dám ruku do ohně za to, že byla 'čistá').
Projel jsem stránky s popisem nemocí a nic neodpovídá tomuto popisu ...
Mám je ve 220l nádrži, hustě zarostlé společně se skalárami, a dnovými obyvateli.
Mé otázky - co by to mohlo být za onemocnění, jak vyléčit a jestli je přenosné i na jiné obyvatele.

Je fakt že jsem toto spozoroval jakmile jsem začal krmit mraženými niťenkami z hornbachu, ale souviset to s tím nemusí.

Díky moc!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.02.2018 08:35 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JanaS
JanaS napsala: ... Leze to zpod žaber...dojem montážní pěna...nemá to jen jedna...dlouhodobý problém ....
- jedná se nejspíše dle popisu o bakteriofisózu způsobenou houbami (přímé určení pouze laboratorně) ,
- mont. pěna = dle popisu (foto nelze použít) ,dislokace odumřelé organmické hmoty ,čemuž by bylo určující to šedé zabarvení v oblasti žaber "Leze to zpod žaber"
- Sera mycopur ,ale spíše síran měďnatý vzhledem k dlouhodobější problematice ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2018 08:26 Muž Kubaa [718] Re: KLeo
1) Jdeš na to analyticky, hodně přemýšlíš, pozoruješ. Ale chybí ti nějaká pevná data, od kterých by ses odrazila. Skutečně byla na jedné straně sítky o tolik odlišná voda (to mě docela překvapuje, že by síťka dokázala takto efektivně separovat vodu v nádrži). Já bych na tvém místě pořídil nějaké dobré testy a vodu sledoval - hlavně co se dusíkatých látek týče. Druhá věc, která by ti mohla pomoci, je mikroskop, třeba nějaký bazarový za pár stovek - pak bys mohla vyšetřovat výkaly, uhynulé ryby atd.

2) Osobně bych nekombinoval čistotné tetřičky s živorodými čuňátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2018 08:13 Žena KLeo [13] - Živorodky
Dnes jsem si všimla, že má bělavý povlak na menších částech těla už více ryb, takže objednám Baktopur direct-ale potřebuji vědět jestli je pak pro obnovování nitrifikačních bakterií lepší jen dělat časté výměny vody (a jak dlouho?) nebo spíš použít Bio nitrivec od Sery a vodu měnit normálně? Ale když se má po třídenní léčbě vyměnit 50% vody,tak tam ten lék stejně bude a ty nové nitr.bakterie by to nejspíš zahubilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 23:33 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: Driv3r
Já jsem jí pár hodin ještě v akvárku nechala,ale už se nesrovnala...
Ale ta boule,co měla pod kůží po těch pár hodinách pod tou kůží jakoby praskla a zůstal jí tam krvavě červený rozpitý flek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 21:54 Muž Driv3r [236] Re: KLeo
Neonky občas mrtvé hrajou když jsou ve stresu.po chvilce se srovnají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 15:38 Žena KLeo [13] - Živorodky – Nemoc nebo nemoci v akváriu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku tak nejdřív
Neonka má bouli(foto 1,2,3)- je vidět zespodu hrudníku a sahá až kousek pod žábrami na jedné straně těla-a to s tmavě krvavě červeným bodem uprostřed boule (jakoby sražená krev pod kůží,ne na kůži), a ten krvavý bod je i pod žábrami. Připadalo mi, že malé boule zespodu hrudníku mělo několik kusů už od začátku, ale zůstalo to jen téhle a zhoršilo se to.
Bohužel, při focení ve skleněné fajfce, kterou jsem navíc držela v akváriu, abych je tolik nestresovala, se po chvilce zrychleného dýchání protočila břichem nahoru a byla mrtvá z vystresování...Ale i tak mě zajímá, co to měla.
Je to nějaký nádor? Nebo to souvisí s dalšími příznaky ryb (viz.níže)?
----------------------------------------------------------------------
příznaky ostatních
Neonky-3ks z celkem 10 úhyn.
-začalo to vodnatelností u jedné (ke konci listopadu)-přisuzovala jsem to horší vodě po léčbě (střevních parazitů)
=> proto jsem začala dávat pravidelně vitamíny Esha Optima na posílení imunity ryb
=> od té doby dělám častěji výměny vody než dříve-po 5-6 dnech
-další uhynulá neonka až za měsíc a půl-měla světlé skvrny u kořene ocasu (a má to ještě i jedna živá-obě to měly už od začátku co je mám,jen mi připadá že se to té žijící zhoršilo-a při pohledu z boku je bílé zbarvení jakoby trochu vystouplé jako povlak-foto této nemám protože se mi při focení rozbil telefon a neuložilo se mi všechno... a znovu ji stresovat už nechci).
-Třetí uhynulá neonka tento týden(foto 4,5)-také asi vodnatelnost nebo bakterióza-na krátce uhynulém těle se mi zdálo trochu zvětšené oko a trochu zvětšené břicho,jen trochu,a bez odstávajících šupin-ty však při pohledu ze strany měly lehce vláknitý povlak z krátkých vláken,i když na zbarvení ryby povlak nebyl znát a po několika hodinách mrtvé rybě břicho prasklo (v odendané krabičce na pozorování)

Pravděpodobná příčina
Měla jsem půl roku v akváriu přepážku ze síťky pro rozdělení samic a samců živorodek.Na straně akvária,kde nebyl filtr,jen samotné vzduchování (které tu bylo také proto, aby lépe "honilo" vodu po celém akváriu),se hodně udělala řasa a nakonec zůstala převážně černá,začaly hynout i nezařasené rostliny nebo jim opadaly listy i dokonce kořeny,nakonec se mi zdálo že ryby začínají mít na této straně náznak bělavých tlamek,a našla jsem také polorozpadlou ulitu uhynulého jediného okružáka (asi týden nespatřen- a už rozpadlá ulita),tak jsem 10.1. síťku vyměnila za novou,i když tato vypadala pořád dobře průchodná (ale asi nebyla...),a nakonec jsem ji úplně dala pryč. Ryby i rostliny se začaly už během prvního týdne rychle vzpamatovávat-ryby mají tlamky stoprocentně "normální",rostliny začaly rychle růst (několik cm za týden) a černá řasa už prakticky zmizela.

-ale i po odebrání síťky začaly mít ryby občas příznaky připomínající bakteriózu:
např.jedna Plata bíle pokrytou "odřeninu" u hřbetní ploutve,jiná plata na ocasní ploutvi zakalené místo s bílou tečkou.Myslela jsem že mají jen drobné zranění,a taky to bylo ještě před těmi novými úhyny. Do týdne jim to samo zmizelo.
-a také jsem si všimla, že se občas živorodky v posledních dnech otírají o rostliny či dno (to už jsem u nich několik měsíců neviděla)
=> Je to tedy bakteriální infekce?

zbylé příznaky
-ryby (mimo neonek) stále mají špatné výkaly-myslela jsem,že by to mohlo mít souvislost s tou horší vodou způsobené přepážkou,tak jsem jen dávala vitamíny a čekala,ale zhoršily se jim ještě více po odendání přepážky, kdy ožraly řasy z povrchů na horší straně akvária. Nemůže ten průjem být způsoben taky bakteriózou ?
-výkaly vypadají takto:průhledné bělavé výkaly připomínající "střívko z jitrnice",které je buď úplně prázdné a proto tenké, nebo je z části vyplněné normálně zbarvenými výkaly a zčásti "prázdné",délka výkalů je někdy normální jindy delší,někdy mají výkaly na konci i drobnou bublinku která je lehce nadnáší.. .
Ale se střídají i se "zdravými" výkaly. Žádná z ryb s těmito výkaly (živorodky,krunýřovci) za celou tu dobu,co se u nich objevily, neuhynula.Ale lék na hlístice ani na hexamitu s tím nic neudělal,a to ani esha-ndx při více opakováních než je v návodu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 19:08 R Muž romant [27987] Re: Amatértom
Celou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 19:01 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: romant+Amatértom
Toto mi na beťákovi vyriešila eSHa 2000 a vodoliecba, presne jak vravíte ano Bolo to za pár dní preč, ibaže on to mal na chvoste. Ak je to na ústach asi by nebolo na škodu trochu obmedziť kŕmenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 19:00 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: romant
Karanténa? nebo přeléčit celou nádrž?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 18:51 R Muž romant [27987] Re: Amatértom
Je to zaplísnění. Začal bych s vodoléčbou a opatřil so buď eSHu 2000 a nebo Mycopur a plikoval dle návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 18:42 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Amatértom
Podľa Googlu to vyzerá na nejaké hubové ochorenie.

www.aquahobby.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 18:38 Muž Amatértom [514] - Cichlidy – Badis Badis
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, na aquateře Olomouc jsem si pořídil tyto ostnáče. Doma jsem zjistil, že jedna samička má u tlamky malý bílý útvar. Myslel jsem, že se to zlepší, nicméně se zdá, že se to spíše zvětšuje. Dá se to nějak léčit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 17:14 brumla – parazit - červ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, před časem jsem se tu ptal na onemocnění "krupičkou", na kterou nezabrala žádná léčiva. Nakonec jsme obětovali nejvíc nemocného skalára a neonku, které trčel vedle oka jakýsi červ.
Pak byl klid, ale nedávno jsme koupili tetry červenoústé. Teď jsme asi před třemi týdny dokoupili skaláry a dania.
Najednou jsme si všimli, že jedna červenoústá má vyboulené oko (měla zpočátku i ta neonka tehdy) a druhá už má přímo toho červa na sobě.
Můžu zkusit udělat fotku, ale asi to bude dost obtížné. Dokáže mi někdo i takhle poradit?
Už bych se toho bordelu rád zbavil. Tehdy to bylo nějaké léčivo od tetry, potom eSHa a nakonec ještě něco modrého, název už nevím. Po tom posledním následovalo vyhození ryb a pochopitelně výměna vody a aktivní uhlí. Pak byl klid.
Díky za rady.

EDIT: tak pár fotek se mi snad povedlo, tak snad z toho půjde něco poznat...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2018 22:46 Muž Driv3r [236] Re: Honza
Bordel voda nefunkční nitrifikace. filtr se čistí až když je viditelně zanesený nebo se sníží průtok!
Ale to je jen odhad založ prezentaci udej skutečné údaje.a foto pak se mužem od něčeho odrazit.
Jinak vaříme z vody. ahoj

Edit ctibum je boot :) furt tu sedí smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.02.2018 22:46 R Muž ctibum [6926] Re: Honza
Tetra citrónová Min.vel.n.: 80 litrů (čistý objem)
Tetra ozdobná Min.vel.n.: společenské min. 100 litrů (čistý objem)
Parmička čtyřpruhá (mechová) Min.vel.n.: 60 litrů (čistý objem)
Parmička černopruhá (siamská) Min.vel.n.: 60 a více litrů. Jsou to ryby dorůstající do cca 15 cm a chovat by se měly alespoň po dvou. Po dosažení velikosti přes 10 cm by měly být v akváriu o velikosti alespoň 100 litrů a větším
Krunýřovec sp. (Ancík) Min.vel.n.: 60 l

Máš 54 litrů, předpokládám hrubý objem, to je tak max 45 čistý objem. Asi set, takže setový "filtr"? A tohle všechno v něm máš. Údržba také nic moc. Ty ryby podle mě nejsou nemocné, ale týrané...
Zkus se zaregistrovat, založit prezentaci, vyplň maximum informací a přidej aktuální fotku nádrže. Třeba ti křivdím...
EDIT
Honza napsal: CO MAM DĚLAT??Vylovil bych všechny ryby, podle mě tam nepatří žádná z nich, někomu bych je daroval, začetl se do odkazů, které dostaneš při registraci, pokud se zaregistruješ a pak bych začal znovu a lépe... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 22:33 Honza – Pomoc!!
ahojky.
Mam 54l akva. s tetrami citronovými a ozdobnými, parmičkami mechovými parm. siamskými a dva ancistrusy. založené asi rok a půl a vodu mením 2x za 3 týdny(odkal dna a každou druhou výmenu i filtr)... ted poslední dobou po každé výmeně vody je den nebo dva vše OK ale pak najdu jednu rybku buď břichem vzhůru(břicho vyhublé nebo nafouklé a bílé) zaseklou u čerpadla nebo v rostlinach a nebo u ancíků vyhublí na dně .... :(

CO MAM DĚLAT?? CO JE TO ZA NEMOC??? PROSÍM O POMOC!!
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [31] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198299x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=1501