Ahoj,
jako začátečník Ti napíšu příčinu - měli jste krásnou vidinu akvarka, ale bohužel jste udělali tu chybu, že jste si koupili malé a ted se budete trápit.
Dej si ten čas a procti si mou prezentaci, aby jsi zjistila, že takhle to dal nejde.
rybicky.net/nadrze/33667-vsechnospatne
Podle toho co píšeš, tak jestli měly rybičky flíčky, bylo nutné zahájit léčbu. Mohly být nemocné už při koupi. Navíc hodnotit situaci bez fotek je taky věštění z vestecke koule.
Každopádně o dalších neonkach už neuvazujte, je to na ně malé. 30 l akvarko má tak 40 cm na délku a je to pro neonky malé. Navic je to nuda. Sama je takhle mám, a většinu času "stojí" na místě, jen sem tam se prozenou a nejvíc jsou akční, když je krmím, jinak je to akolvarko mrtvé. Mimochodem proto porizuji větší akvarko, jen ať se správně pochopíme, které bude mít minimální rozměr pro neonky, a to je 80 cm délka.
Další postřeh je, že jste do akvarka nalevali samé zazracne vodicky, ale vůbec nemáte ponětí o vodě. Chyba. Taky jsem se s tím takhle udrbala a nebudu ani psát, kolik peněz jsem vyhodila za tyto zbytečné vodicky.
Bude to znít hrozně, ale zkusila bych neonky vyléčit, zdejší akvariste mě doplní jak a čím, nebo je nechat dožít. Udělat desinfekci akva (opět mě někdo doplni), zkusit to osadit rostlinami, dle zkušeného akvaristy Václava sami uvidíte, které rostlinky se chytí, pry se to tak samo "vytříbí". Mimochodem at neutracite nesmysl peněz, není marné vzít rostlinky od někoho, kdo se jich zbavuje za děkuji.
A pak pořídit synovi bettu. Jednu mám a musím říct, že je to milionkrát zábavnější pohled než na neonky, páč i když to není plavec, tak plave ohodne víc (není náročná na prostor, neonky ano). Navíc se jí dá dávat do akva zrcadlo, což je taky něco příjemného na pohled.
Začněte se akvaristice víc věnovat, nebo to nikam nepovede. Malé akva je mnohem náročnější než větší. Já se rok trápím s neonkama v 25 litrovem akva. Nedaří se ani rostlinam, ani rybkam (jde vidět, že nejsou spokojené a xhybi jim prostor). Jsem pesimisticka, nechci Vás odradit (což už jsem udelala), ale s takovou budete cpát jen peníze do akva, nebudete mít z něj radost a za chvíli jej dáte pryč.
Píšu z vlastní zkušenosti, taky jsem chtěla jen tak akvarko, vždyť na tom nic není, ale bohužel jsem se hodně spalila. Tak nakonec pro neonky porizuji větší akva a do tohoto miniho dám beťáka.
Omlouvám se ještě jednou za pesimismus, ale prostě vím, jak jsem se já vydrbala. Teď teprve se poučení z vlastních chyb - což mě stálo nemálo nervů a peněz.
Tak doufám, že Vy se jim vyhněte.