Přihlásit se RYBICKY.NET »

Ploštěnky vs. krevetky

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Ploštěnky vs. krevetky
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R Anthrax Re: Lukir
Ano, jsou to ploštěnky, avšak ne „klasické“, které ohrožují krevetky ale Rhabdocoela. Tyhle by měly být vzhledem ke krevetkám v podstatě neškodné. Co jsem se dočetl, tak se živí mikroorganismy.
Porovnej sám: www.reddit.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sha Re: Lukir
Zkuste ještě fotku makro režimem, ale nejspíš o ploštěnky jde. Aspoň na druhé fotografii uprostřed ta největší jistojistě je.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukir – Ploštěnky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, chtěl jsem se jen zeptat, jestli na fotce jsou ploštěnky. Děkuji...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie
Věčné téma, ploštěnky. Mám je v krevetkárku s jehlounky barmskými. Teď s tím nic dělat nebudu, protože jakýkoliv přípravek by mi zabil šneky a zničil rovnováhu, pastičku jsem zkoušela ale asi jsem je nenadchla nabídkou (mleté hovězí, kus kuřete, můžu dnes zkusit kus ryby) protože v akva jsou pořád artemie a mikry, které můžou ploštěnky spásat. Časem budu jehlounky a snad i krevetky stěhovat do akva vedle. Jak to mám udělat, abych si nepřenesla i ploštěnky. Mám v plánu vyhodit dno z akva, po odstěhování krevet i ryb.
Šneky budu muset asi zlikvidovat, přenáší vajíčka ploštěnek. Má tedy smysl jít nějakým postupem jako - odstěhovat ryby s trubičkami, ideálně bez šneku (to jsem zvědavá), pochytat a nějak (opět nevím úplně přesně jak) přesunout krevety, pak aplikovat no planaria na zabití šneků (kružníci, levatky, piskořky) a ploštěnek, počkat dva týdny, aplikovat znovu, a pak vyhodit dno?

Mmch když jsem z tohodle akva vyndala obrovský trs mechu do mísy, po pár dnech v míse vylezlé 4 dospělé ploštěnky, takže se drží dost masivně i na kytkách. Případně můžu šneky pomalu odchytávat na okurku a házet do akva, kde mám rájovce. Za a jí šneky, za b, pokud by se tam ploštěnky dostaly, možná je spase taky. Hlavně tam nejsou krevety, takže to nebude taková katastrofa
Děkuji za postup
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Passenger77 Re: pajamar
Ahoj, Ploštěnky Ti ryby ani krevety nepřenesou. Pozor jen na šneky. Soustřeď se na tu desinfekci všeho ostatního.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pajamar
Ahoj,
Mám v jednom akváriu ploštěnky. Mám tam pár krevetek a Paví očka. Poněvadž je to naštěstí jen v malým akváriu asi 15 litrů, přemýšlel jsem, že bych ho založil znovu. Dno bych vyhodil a kytky taky. Akorát mi jde o ty krevetky a očka a pár dekorací.
Moje otázka na zkušenější tedy zní. Jak je to s přenosem, můžu si ty ploštěnky zavléct někam jinam, když tam odlovím ty Paví oka a krevetky?
Jak nejlépe vydezinfikovat to akvárium a dekorace? Četl jsem, že vajíčka ploštěnek jsou odolné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka Re: Rovano
Asi mas pravdu, ze 100% bude jen cilena lecba hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rovano Re: stetinka
Musíš si ujasnit, co chceš. Nemám zkušenost se sekavci. Nebude to na 100% nejspíš, protože ploštěnky žijí především ve dně na těžko přístupných místech a potom tam stejně zbydou vajíčka.

Jsem po léčení No planaria a dával jsem kus masa a ploštěnku jsem neviděl. To neznamená ale, že tam nejsou. Můžou být jen schované/paralyzované kvůli zbytkové koncentraci No planaria.

Takže buď omezíš výskyt ploštěnek vhodným živočichem/pastí.
Nebo chemická cesta...
Jeste me napadlo, co kdybych tam z velkyho akva na cas prelovila maly makrakanty? Pomohlo by to? Sice by vyzrali i nejaky okruzaky, ale piskorky by prezily
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rovano Re: klm007
To je pravda. Anebo počítat s druhou aplikací za 3.-4. týdny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - klm007 Re: Kozlik
Já mám zkušenost s No Planaria a to 100%. Ploštěnky zmizely, krevety přežily, šneci ani jeden. Sice někdo radí, dát bokem šneky a pak je tam vrátit, ale já to považuji za velké riziko, protože nelze vyloučit, že mikroskopické vajíčko ploštěnky zůstalo přichycené na šnekovi...
Odlovil bych šneky. A léčil No planaria. Když už nechceš ploštěnky chytat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka Re: Kozlik
Gupky v tom krevetarku mam a plostenek tolik, ze jich vidim 10 jen na filtru. Za svetla a bez krmeni tone tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - makyRe: Kozlik
Prý ano, ale určitě je nevyhubí. Vsadím se, že zobou spíš čerstvě vylíhlé a ty starší nechají. Rájovci žerou nezmary a ploštěnky občas také. Nejspolehlivější je ale použít extrakt z palmy betelové, jen pozor na šneky, protože po aplikaci hromadně vymřou a zkazí vodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kozlik
Ahoj někde jsem četl že na ploštenky fungují paví očka. Že je poziraji je to pravda?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Passenger77 Re: Rovano
Past to nevyřeší definitivně, jen redukuje. Po použití NoPlanaria je třeba nechat v akváriu proběhnout samočistící procesy a počkat 2 měsíce než tam vrátíš šneky.
Likviduje a někdy taky ne.
Nejlepší je past.
Krevetky jsou bohuzel v akva dyl, nez plostenky. No planaria pisou, ze likviduje i sneky
Fotka k příspěvku A ty krevetky tam jsou nebo nejsou?
Nic není 100%. Pasti jsou zárukou-nejlepší způsob.
Ještě je tu No Planaria, ale nemám dokončeny experiment. Neřeknu Ti výsledek teď.

Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka – Sneci
Ahoj, da se zbavit plostenek tak, aby prezili sneci?
Pasti nejsou 100%. Mam jen 40 l krevetarium se mnou hyckanymi okruzaky a nechci o ne prijit. Co jsem cetla tak flubenol nebo panakur maj slozity davkovani pro takhle malou nadrz…
Poradite mi prosim? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laetatio
Fotka k příspěvku Přemýšlím, co to mám v akva... Bojím se, že to jsou ploštěnky, ale nic z toho není větší než 3 mm a hlavičku nevidím žádnou. Nafotit pořádně mi to nejde. Je to vždycky na skle nebo hladině, poblíž krevetek jsem je neviděla, pokud se krevetka nepásla na skle a nešla k tomu tvorečkovi sama. Nevšimla jsem si, že by jich bylo za tmy vidět víc než za světla.
Ale měla jsem za to, že ploštěnky by mi likvidovaly malé krevetky a ty přitom zdárně dorůstají. (Pravda o několik velkých jsem přišla, ale bylo to po pravděpodobném výkyvu teploty, kdy jsem i pozorovala problémové svlékání.

Reagovat na tento příspěvek 0  - paulo
Mám zajímavou zkušenost s plostenkami, dvakrát se mi objevily když jsem dal krevetam Snow flakes a ony je hned nesežraly. Může to být náhoda ale půl roku jsem v akváriu bojoval s plostenkami no planarii a minimálně dva měsíce před vypuštěním novych krevet jsem nepozoroval ani jednu ploštěnku. Potom nové krevety, Snow flakes a šup, byly tam ploštěnky. Nechtěl jsem znovu používat no planaria a zkusil jsem si namotat na špejli kus vaty, tu jsem namáčel do "tekutého CO2" a vždy se tím dotkl ploštěnky, po týdenním steteckovani, ani jedna, a už se drží dva týdny. Nikde nic.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - - – planaria
 Reagovat na tento příspěvek 3  - drvi Re: Karel
S No-Planaria velmi opatrně. Mě tento prostředek vyhubil nejen ploštěnky, ale i krevetky a ryby, a to prosím při dodržení předepsaného dávkování. Už bych to nepoužila ne
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R Anthrax Re: Karel
Proč dávat NO Planaria, když to ploštěnky podle tvého popisu evidentně nejsou? Fotka by se hodila, aby se dalo říct, jestli jsou to opravdu hlístice :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karel – Ploštěnky nebo hlístice
Ještě jednou zdravím a dík za odpovědi. Krevetkám je krásně i v třítýdením akváriu, dokonce dvě už nosí vajíčka(jikry). S těmi rybičkami nevím, jen málo si jich nebude všímat krevetek.
Vytipoval jsem tak asi endlerky nebo razborky skvnoocasé.A potom asi No-planaria, s tím ale nechci chvátat abych neublížil krevetkám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Iceman Re: Karel
Dle popisu to vypadá na hlístice. Zlikviduje to každá rybka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Jifi Re: Karel
To nebudou ploštěnky.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Karel
Zaregistruj se, založ prezentaci nádrže, vyplň co nejvíc informací a přidej aktuální fotku nádrže... ;-)
Ve tři týdny staré (mladé) nádrži nemají krevetky co dělat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karel – Ploštěnka to asi není
Dobrý den. Ve zhruba ve 3 týdny založeném nano akvárku cca.20L s krevetkami, se mi objevilo
několik červíků silných jako vlas a asi 5 - 8mm dlouhých. Přes lupu jsou vidět po stranách
chloupky (nožičky) asi jako u stonožky, jenže 50krát menší. Pohybují se vlněním, jsou na skle
i mimo. Nevím co to je a jestli se to pokusit zlikvidovat např. No-planaria. Moc jich tam není, ale mám obavu aby se nemnožili. Poraďte kdo víte. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: Zdena1985
-tak jedině No-planaria, pokud nechcete zajít na veterinu
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: Zdena1985
Zeptej se u zvěrolékaře,možná budeš překvapená,jak jsou někteří vstřícní.Jak se říká líná huba holé neštěstí.Osobní zkušenost s ploštěnkama nemám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zdena1985Re: afc1886
Koukal sem na to.mas stim nejake zkusenosti?mam jen 10 litrove akva.Pisou ze ten Flubenol a panacur sou na recept predpis :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Zdena1985
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zdena1985Re: lacewings
dik nemohl sem to najit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: Zdena1985
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zdena1985 – Plostenky
Ahoj v krevetarku mam celkem dost plostenek.Jak se jich efektivne zbavit.Poradi prosim někdo.diky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitka66 – krmení
Už zde bylo řečeno, že vajíčka ploštěnek se mohou dostat do akva mraženou potravou. A jak je to se sušenou potravou - sušení moskyti a nítěnky sušené mrazem?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: petulinakk
S tým súhlasím. Slimáčikov ešte mám v ostatných akváriach, takže neprídem o všetky. Zo zarasteného akvária je takmer nemožné povyberať všetkých
 Reagovat na tento příspěvek 1  - petulinakk Re: cezarmilan
A proto je potřeba předtím co nejvíc šneků vybrat a umístit dočasně jinde - jim stačí i sklenice ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitka66 Re: ctibum
U nás je to obývací pokoj, ale přes noc netopíme ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Jitka66
To netuším. V atlasu má má od 22°... Nešlo by to případné miníčko dát jinam, než do lednice...? :)
Z Domažlic. Mám tam i v akvárku krevetky, a pro ty nejsou ploštěnky ideální. Dávám na noc past s kouskem kuřecího srdce, vždy se chytí tak 15 ks.Zatím jsem nezjistila žádné viditelné škody. I když 1 red crystal asi před 12 dny musela naklást mladé, a žádné jsem nezahlédla. Kupodivu jsem našla jednu novou malinkou zelenou krevetku, což je mi záhadou - japonské se prý ve sladká vodě nemnoží......

Mini bych založit mohla, ale vydrží mi tam ty neritine, když přes noc klesne teplota na 17 - 18 st.C?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: petulinakk
To je pravda, ale slimákov mi to zakaždým vyhubilo :-(
Vyzkoušejte
Odkud jsi...?
A znova se zeptám. Ty ploštěnky tam dělají neplechu? Nebo jde jen o "estetickou" záležitost?
Že bys třeba založila miníčko, 10-12 litrů, nechat ho na okně zařasit, dát tam šneky... Ale třeba je to blbost...
Nemám kam. Asi, když se rozhodnu zakročit, zkusím tu lahev. Nějaký okružák, levatka i ampularie to asi zvládne. Neritine - to je otázka, ikdyž se budu snažit ji přikrmit, teplota proni ni bude asi nízká.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petulinakk Re: Jitka66
Jak píše Turbínka, tvým "přírodním" způsobem je můžeš omezit, ale nezbavíš se jich úplně. A navíc No Planaria není chemie, je to nějaký přírodní výtažek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: Jitka66
Jitka66 napsala: Ale dala bych jim samozřejmě řasové tablety k jídlu
To nežere.
A co je dát dočasně k někou na "letní byt"...?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitka66 Re: Turbínka
Ale dala bych jim samozřejmě řasové tablety k jídlu, na dno písek, nějakou kytku, vodu z akvárka.... Jde o to, že to bude 5-litrová lahev, bez topení (ráno tak 17 - 18 st.C), bez filtrace..... Samozřejmě mohu měnit část vody...

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 14482x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14161