Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hodí se k sobě tyto ryby?

 

Články » Hodí se k sobě tyto ryby?   Vytisknout tuto stránku 

Hodí se k sobě tyto ryby?

Publikováno: 08.02.2008 • Autor: © popelucha • Rubrika: Ryby

Odpověď

Odpověď lze často nalézt v atlase ryb. Opět je potřeba přihlédnout ke všem níže uvedeným faktorům:

Predátor vs. potrava

Otázka, která napadne asi každého: nesežerou se mi tyto rybky? Odpověď překvapivě není úplně jednoduchá. Záleží samozřejmě na potravní specializaci druhu (masožravec, býložravec, všežravec), ale také na velikosti jednotlivých rybek, rychlosti růstu a velikosti v dospělosti. Neméně záleží i na temperamentu, o tom však dále.

Požadavky na prostředí

Nejdůležitější jsou shodné nebo alespoň podobné nároky na vodu: především teplota a pH. Někteří akvaristé radí ryby „zvykat“ např. na vyšší teplotu, chcete-li je chovat spolu s teplomilnějším druhem. Mnoho ryb takové „zvykání“ přežije, mně je však vytápění akvária studenovodním rybám velmi proti srsti. Stejně i naopak, teplomilné ryby ve studené vodě mohou přežít, ale máme akvária kvůli tomu, aby ryby přežívaly, nebo se snažíme vytvořit jim příjemné prostředí, kde mohou žít?

Tvrdost vody lze zjistit telefonátem do vodáren. Získáte přibližnou informaci o tom, jakou rybí osádku si můžete dovolit bez dalších úprav vody. Osobně můžu doporučit měřit chemické vlastnosti vody pomocí testů.

Je potřeba zvolit takové druhy, kterým bude kvalita vody vyhovovat, a je třeba brát ohled na všechny druhy. Ryby, které nesdílejí stejné požadavky na kvalitu vody, spolu někdy můžou žít, ale např. za cenu, že se nikdy nebudou třít. O nárocích každého druhu se lze dočíst v atlase. Více informací o chemických vlastnostech vody najdete v pětidílném seriálu Markéty Rejlkové.

Temperament

Stejně důležitý je i „životní styl“ každého druhu: dá rozum, že není dobré chovat dravce spolu s malými rybami nebo krevetkami. Avšak jsou i další charakteristiky – některé druhy jsou agresivní vůči jedincům svého druhu, jiné útočí na jakékoli ryby. U takových se většinou dočtete, že nejsou vhodné do společenského akvária. Některé druhy jsou agresivní pouze v době tření, takže na nich nemusí být jejich agresivita hned znát.

Při výběru osádky je dobré promyslet i věci, které nejsou životně důležité, avšak chceme jen, aby ryby spolu přežívaly? Nebo chceme, aby se jim spolu dobře žilo? Není dobré kombinovat klidné až plaché ryby s rybami temperamentními. Nedoporučuje se chovat hejnové ryby po málo kusech (otázka „kolik ryb tvoří hejno?“ je sice na místě, nemá cenu se ale dohadovat o jednu rybu). Některé ryby můžou být v akváriu po jednom kuse, jiné by měly žít v páru.

Ryby, které si pořídíte, aby zlikvidovaly...

... přemnožené malé rybky, šneky, řasy. Přemýšlejte nad tím, co se stane, až svůj úkol splní: vyrostou a bude jim akvárium malé? Nebudou mít svoji oblíbenou potravu, a tak se pustí do něčeho jiného? Někomu je věnujete nebo prodáte? Nebo jim přizpůsobíte podmínky v akváriu tak, aby nebyly jen nájemnými řemeslníky, ale právoplatnými obyvateli?

Rozdílné potravní nároky ryb lze řešit pestrou stravou, většina druhů dokonce střídání živé, mražené a sušené potravy ocení. Opět je ale třeba myslet na všechny druhy – nikoli množstvím, ale kvalitou.

Takže konkrétně?

Důležitá poznámka je, že i ryby jsou osobnosti. Co ohledně temperamentu platí pro druh, nemusí pro jednotlivce vůbec platit. Osobně bych ale nespoléhala na to, že zrovna moje rybka bude jiná, než je charakteristika jejího druhu.

Pokud chcete mít pohromadě ryby, které by mohly sehrát roli predátora a potravy, lze tomu mnohdy zabránit kompozicí akvária. Množství úkrytů, zarostlé kouty, volný prostor pro plavání... opět zjistíte v atlase, co kterému druhu vyhovuje.

Následující kombinace vycházejí především z otázek v diskusním fóru a odpovědí na ně:



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 25x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 08.02.2008 Upraveno: 08.02.2008 Přečteno: 29318x

Schválili: Bob66 ** 30.11.12 • alpaka ** 14.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
08.02.2014*****Krmení ryb v zahradním jezírku!347x
06.05.2008*****Pancéřníčci14340x
19.01.2012*****Aklimatizace akvarijních ryb1768x
10.02.2007*****Moje středeční návštěva v cichlidovém ráji1782x
26.06.2009*****5 rad jak vybírat ryby na burze6230x
05.03.2008*****Mečovka zelená (Xiphophorus hellerii)13894x
17.07.2011*****Fotogalerie živorodek II část1601x
21.02.2023*****Čichavec zlatý - zázračná příroda.7x
12.10.2010*****Žábrohlísty4360x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10434x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/458-hodi-se-k-sobe-tyto-ryby