Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vyklepávání tlamovců

 

Články » Vyklepávání tlamovců   Vytisknout tuto stránku 

Vyklepávání tlamovců

Publikováno: 11.02.2007 • Autor: © Rostratus • Rubrika: Ryby

Určite ste sa aj vy niekedy zamysleli nad tým, či chovatelia komerčných chovní (veľkochovatelia cichlíd) "vyklepávajú" samičkám potomstvo (alebo ikry) z tlamky.

Moja odpoveď je ÁNO ! A nemyslím si to na 50-90% ale na rovných 100%. Možno ste zaskočení mojim názorom, ale v ďalších riadkoch vám napíšem dôvody, prečo som o tom presvedčený.

 

F

 

Vo všeobecnosti môžeme chovateľou cichlíd (ale aj iných akváriových rýb) rozdelit na dve časti a to:

  1. 1. Chovateľ amatér, pre ktorého je chov, poprípade aj odchov len koníčkom a svoje prípadné prebytky z chovu predáva len kôli tomu, aby si aspoň z časti znížil náklady na prevádzku svojho akvária (energia, krmivo a podobne).
  2. 2. Profi chovateľ, ktorý sa živý predajom cichlíd a ide mu hlavne o kšeft.

Naštastie, alebo naneštastie ja patrím do tej prvej skupiny, ktorého chov cichlíd je stále len koníčkom a nezlákali ma "veľké peniaze", ktoré sa možno za tým stoja!?!

 

F

 

Vyklepávanie ikier, alebo potomstva

Neviem, aký je váš názor na "vyklepávanie samičiek", ale ja som proti tomu. Podľa môjho názoru je to neprirodzené a nemá to už nič spoločné s hobby chovom. Hobby chovateľovi predsa nejde o to, aby mal čo najviac potomkov. Teší sa z toho, že jeho cichlidy sú zdravé, v dobrej kondícii a majú všetko čo potrebujú. I keď nový prírastok v akváriu určite poteší každého akvaristu. Ak má hobbista záujem o nový prírastok bude sa snažit odchovat potomstvo čo najšetrnejším spôsobom.

čiže žiadne VYKLEPÁVANIE! Najvhodnejším spôsobom asi bude ak nosiacu samičku prelovíme do zvláštneho "odchovného" akvária, kde necháme samičke priestor v kľude donosit svoje potomstvo a prirodzene vypustit z tlamky. Presný postup ako to urobit písat nebudem, lebo je to už písané v rôznych článkoch. Základom odchovného akvária je napustenie vodou z pôvodného akvária, kde bola nosiaca samička, vyhrievat akvárium na správnej teplote, pravidelne vymieňat vodu v akváriu a samozrejme urobit aspoň jeden úkryt pre samičku.

Teraz sa tu naskytuje otázka, kde potom majú "profi" chovatelia veľkochovní toľko ďalších voľných akvárií pre kľudné odchovávanie cichlíd, ako som pred chvíľkou spomínal? Odpoveď je NIKDE! Viete si predstavit, že by mal veľkochovateľ s chovňou o objeme napríklad okolo 30.000 litrov ešte ďalších 10-15.000 litrov prázdnych nádrží na presun nosiacich samičiek?

Po pravde ja si to neviem predstavit, lebo je to nereálne a zbytočne nákladné ! Keď už by mal dotyčný profi chovateľ peniaze naviac, určite by ich neinvestoval do prázdnych nádrží čo by mu nič neprinieslo, ale radšej by ich zaplnil ďalšími cichlidami. Nemám pravdu? Takže túto možnost môžeme kľudne vylúčit (takéto akvária nenájdete v žiadnej slovenskej, českej alebo zahraničnej chovni). Teraz zostávajú iba dva spôsoby ako môže komerčný chovateľ odchovat cichlidy. Prvý je, že nechá nosiacu samičku napospas osudu v akváriu a čo sa zachráni to bude. Pre chovateľov, ktorí sa živia predajom cichlíd je toto zlý spôsob, lebo by takto nič nezarobili a museli by svoju chovňu zrušit. Ich náklady na prevádzku chovňe (energia, spotrebované krmivo, technika a pod.) by ďaleko prevyšovali ich reálne zisky s predaja takto odchovaných cichlíd. Jedine čo mu teda ostáva je VYKLEPÁVANIE IKIER, alebo POTOMSTVA z tlamky nosiacich samičiek.

 

F

 

Aké ma pre nich vyklepávanie výhody?

  1. Úspešnost odchovaného potomstva je 90-100%
  2. Nemusí mat ďalšie odchovné akvária pre nosiace samičky, čo by ho stálo zbytočné peniaze
  3. Zarobí ďaleko viac ako iným spôsobom odchovu cichlíd
  4. Šetrí mu to čas, pretože samičky nosia v priemere 20-30 dní a keď samičke hneď vyberie ikry z tlamky, môže ju hneď pustit do akvária k ďalšiemu treniu. Neraz sa môže stat, že v období 20-30 dní čo by mala samička prirodzene nosit svoje prvé ikry ( už sú vybraté), začne znovu nosit ďalšie nové ikry a tým pádom sa zisky reálne zdvojnásobia.

Čím sa môžu takýto chovatelia objahovat?

Možno tým, že keď samičke hneď vyberie ikry z tlamky, nebude toto nosiace obdobie hladovat, kedže v tomto období samičky neprijímajú, alebo prijímajú potravu len minimálne.

 

F

 

Na záver:

Každému, kto si prečítal tento článok dávam na zváženie otázku, či som mal pravdu, že komerčný chovatelia naozaj vyklepávajú samičkám ikry alebo potomstvo, alebo sa mýlim. Určite by vám väčšina takýchto chovateľov zaprela, že vyklepávajú ikry. Bohužial môžte sa stretnút i s opačnou odpoveďou a to, že vám chovatel ochotne sám prezradí, že vyklepáva ikry, alebo ak sa ho to opýtate tak sa k tomu prizná, ale s úmyslom, že tohto chovatela budete brat ako seriózneho, nakoľko nezapieral a bol ochotný vám to povedat. Dúfam, že som vám aspoň trochu pomiešal vaše myšlienky a budete sa pozerat na tento "problém" i trošku z iného hladiska ako predtým.

Dôležité upozornenie

Týmto článkom som nikomu z komerčných chovateľov niako nechcel uškodiť, len som chcel poukázat na niektoré fakta a na to, že nie vždy všetko vyzerá na prvý pohľad tak, ako to je vlastne v skutočnosti. Treba najskôr odryt OBAL chovateľa. Tieto poznatky som čerpal na základe vlastných skúseností...

© 2007 Rostratus - thecichlid.com



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 11.02.2007 Upraveno: 11.02.2007 Přečteno: 10084x

Schválili: Bob66 *** 13.11.12 • alpaka *** 30.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
14.06.2008*****Africké cichlidy23854x
01.02.2013*****Pancierniček Panda - odchov149x
22.04.2014*****Živorodka lesklá /žirardinka, metalika/ - Girardinus metallicus z pohledu amatéra608x
06.03.2012*****Trnovec pancířnatý 23 let v akváriu1117x
18.10.2011*****Poecilia sphenops-Black molly72x
13.12.2011*****Mohou se přemnožit paví očka?2346x
01.12.2010*****Ryba se smyslem pro estetiku1415x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...928x
09.03.2015*****Malý špekulant s názvom Neoheterandria elegans89x
27.03.2023*****Pořizujeme si závojnatku96x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/468-vyklepavani-tlamovcu