Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Pralesní tůňka

 

Prezentace » JirkaVacek » Pralesní tůňka » Nápověda 

Hlavní fotka



Pralesní tůňka

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: JirkaVacek   Kategorie: Paludárium
Zapsáno: 15. 4. 2023   Aktualizace: 6. 11. 2023 Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 221   Počet palců: 1
Založení: 11. 2. 2023   Stáří: 1 rok a 2 měsíce
Objem: 150 litrů   Čistý objem: 120 litrů
Tloušťka skla: 8 mm   Objem bez skla: 145 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 14+10   Komentářů: 14
*     *     *     *


Rozměry: 95 cm x 22 cm x 75 cm

Popis: Paludárium s mini souší a rozlehlým svislým povrchem nad hladinou. Stojí na stole v pracovně (na mém psacím stole, jen jsem ho musel krapet přebudovat, aby krom NB unesl i malé auto) - relax když se při práci zacyklím. Můj sen (úmyslně nepíšu plán) je vyrovnaný funkční ekosystém závislý pouze na pravidelné výměně vody (a samozřejmě provozu filtru a čerpadla).

Rostliny:

Jávský mech, Valisneria, Egeria, Nymphea, Echinodorus,

Osazenstvo (původní nasazené):

3 * Ancistrus sp. Gold Longfin, cca 5 cm
15 * Paracheirodon simulans, 1 - 2 cm
6 * Neocaridina davidi Black rose - dnes už vím, že Blue dream
2 * Neritina natalensis (Zebra)
6 * Physa acuta

Osazenstvo po zaběhnutí k 12.5.2023

3 * Ancistrus sp. Gold Longfin, cca 8 cm
15 * Paracheirodon simulans, 2 - 3 cm
16 * Boraras urophtalmoides 1 - 2 cm
15 * Neocaridina davidi Blue dream
2 * Neritina natalensis (Zebra)
Stádo Physa acuta
2 * Clea Helena

Po zaběhnutí je v plánu přidat Vampire kraby, nicméně až po případném rozmnožení krevetek a pokud možno i neonek, takže ne dříve než za několik měsíců.

Biotop: Fiktivní pralesní tůňka

CO2: Ne

Dekorace: Kořeny 2 ks, kameny

Dno: Zásobní rašelinný substrát (pochází z OBI, upečený v troubě 3 hod na 180°C) krytý pískem a kameny.

Filtrace: cca 225 l/hod, vitřní filtr s biomolitanem, krytý jemnou filtrační vlnou a kompletně zarostlý rostlinami, aby nebyl vidět.

Hnojení: Dnes už ne, ale při založení INVITAL Macro + INVITAL Ferro dávkování dle návodu a pouze první měsíc po založení, z toho opravdu jsem hnojil dva týdny, poté už vůbec, takže odhaduji, že po měsíci díky výměnám vody a spotřebě živin rostlinami účinky umělého hnojení odezněly.V podstatě jsem přestal hnojit v okamžiku (pokud jsem ho trefil), kdy rostliny zakořenily, dosáhly zásobního substrátu a začaly růst. Bohužel, řasy svůj okamžik vystihly nepoměrně přesněji, takže momentálně vedeme válku.
Od třetího týdne hnojím pouze nad hladinou na list, takže se dá říci, že díky úkapům hnojím denně pár kapek 0.01% roztoku INVITAL Makro + INVITAL Ferro.

Chemie: Ne

Krmení: dvakrát denně. Prostřídávám spirulinové tablety, sušený prach, živé. Živé momentálně v nádrži i žije ve formě miniaturního zooplanktonu, nicméně jeho populace po osazení nádrže rybami výrazně a rychle klesá.

Osvětlení: 1* LED 25 W nastavena na svítání a soumrak (8:00 -9:30 přechod ze tmy na červenou, poté z červené na modrou a na závěr z modré na studenou bílou, trvání přechodů 30 minut). Večer od 18:30 totéž v opačném pořadí. Barevné přechody nemají jiný význam, než že se mi to líbí, důležité je, že nedojde k rozsvícení osvětlení naráz.
Hlavní osvětlení je 2*25 W LED bílá, svítí od 9:30 do 17:30. Svítí zároveň s rozednívacím a soumrakovým, takže osvětlení celkem je 75W LED

Pozadí: Plakát zelené rostliny a skály

Stojan: Stojí na stole v pracovně

Topení: 150 W s termostatem, paludárium je ze tří stran a ode dna izolováno, takže topítko stačí na udržení nastavené teploty do 30 stupňů Celsia celoročně

Chlazení: Ne

Údržba: Výměna vody cca 20% týdně, realizováno na dvakrát (po třech až čtyřech dnech) po cca 10%. Počítám s tím, že objem výměny bude možná nutno zvýšit v závislosti na zarybnění a zakrevetkování nádrže.

Voda: Ph 6.5 - 6.8, GH 0 - o něco málo víc než 0, KH 0 - o něco málo víc než 0. Nemůžu za to, z kohoutku nám teče Flájská voda

Vzduchování: Přisáváním ve filtru, několikrát denně se spustí čerpadlo zavlažující souš.

Poznámka: Aktuálně (duben 2023, tedy druhý měsíc od založení) probíhá biologická válka s řasou, která se v akváriu po založení objevila. Biologická znamená bez chemie za pomoci rostlin, plžů a krevetek.
Zatím výrazně vyhráváme, nejvýraznější pokrok se dostavil po zkrácení hlavního osvitu na 8 hodin denně.

NahoruSložky fotek
Videa
NahoruDeníček
6
11.2023
Náhled
Tak jsem se udržel a do chodu nádrže od posledního záznamu opravdu nezasahoval. Tedy kromě základní údržby a prostřihu, protože jinak by se tam chuděry rybičky asi ani neotočily.
Jednotlivá hejnka poněkud změnila své počty, ale rybičky vypadají zdravě a spokojeně.
Neudržel jsem se až minulý měsíc a pořídil ještě Ramirézky, bohužel jsem asi neměl štěstí na dovávku, takže nám zůstal jenom sameček. Ale dlouho ho samotného nenecháme.
Také zmizely krevetky, takže jsme je nahradili červenými Davidkami, aby na mě dneska vykoukla zpoza rohu naše stará molucká.
Potom jsem u nádrže proseděl pár hodin a zjistil, že ke ztrátám víceméně nedošlo, jen si každý tvoreček našel svůj oblíbený kout a drží se ho.
Prostě jak už jsem kdysi psal, každý Ti poradí, že nádrž musí být členitá a plná úkrytů, ale nikdo už Ti neřekně, že se díky tomu veškeré osazenstvo schová a už ho nikdy neuvidíš.
Postupně se optimalizovalo i složení vegetace. Jako první ancistrusům zachutnaly lotosy, za pomoci šneků je užrali až do země. Echinodory se drží a Valisnerie také. Stejně tak se začal krásně rozrůstat mech.
Vegetace sice zarostla akvárko po svém, ale ryby se tváří, že jim to vyhovuje. Razborek dokonce přibývá.
31
5.2023
Tak jsem dnes dokončil poslední krok v úpravách nádrže před "čekáním" na podzim. Tím čekáním je myšleno ponechání vývoje na nádrži samotné, pokud nedojde k nějaké odchylce v parametrech vody, tak prostě krom výměny 10% vody týdně nebudu dělat vůbec nic jiného, než se u nádrže kochat.

Do pravého rohu pod "souš" jsem vysadil tři mokřanky vzpřímené (Hygrophila corymbosa), abych doplnil zeleň.

Původně tam byly Bahnatky (Limnophila hippuriroides), ale těm se ve finále nezadařilo, protože je to přesně sektor, který zastiňují hladinové listy lotosu.

Také jsem doplnil jemný akvarijní písek - to byla 6 mm hadičkou v podstatě adrenalinová zábava, víceméně jsem do posledního okamžiku netušil, jestli dříve rozkoušu hadičku nebo "sežeru" zbytek písku.

A od teď až do září už budu jenom doplňovat postřehy z pozorování, fotky a videa a čekat, jak se nádrži a jejímu osazenstvu bude dařit. Třeba semínka masožravek nad hladinou by měla klíčit cca mezi červnem a srpnem (v návodu fakt stojí za tři až šest měsíců).
30
5.2023
Náhled
Nakonec mi to nedalo a nádrž jsem přeci jen doplnil ještě o daší nájemníky - tři krásné Sekavce příčnopásé (Pangio kuhli).

Zároveň s nimi jsem přidal 5 Piskořek věžovitých (Melanoides tuberculatus), aby se měl kdo vrtat ve dně.

Tím máme s umělým rozšiřováním populace hotovo myslím nejméně do podzimu, kdy se uvidí jak s upířími kraby, tak s jehlounky barmskými - to jsou poslední zvířátka, která bych v nádrži ještě chtěl, ale musím mít jistotu, že se jim tam bude líbit a že si nebudou vadit s ostatními obyvateli.

Také jsme vyměnili filtr za slabší a zmírnili tak proudění vody. To se kupodivu takřka přes noc projevilo na ochotě krevetek producírovat se víceméně po celé nádrži.

Mě teď samozřejmě čeká častější měření parametrů vody, ale myslím, že bude i nadále stabilní, ani Ph, ani tvrdost, ani dusičnany a dusitany se už dlouhé týdny nikam nepohly, takže myslím, že je nádrž zaběhnutá a stabilní.
28
5.2023
Omlouvám se za relativně delší pauzu, ale krom toho, že byl v práci fofr a já byl doma jenom zřídka, tak si nádrž docela sedla a žije si vlastním životem bez mých zásahů. Mohu se jenom dívat a kochat.

Ale tenhle týden doznala i změn. Z rybickar.cz mi volala úžasná mladá paní nebo slečna, že pro mě mají připravené objednané Duhounky paskovy. Shodou okolností jsem ten den byl v Praze, takže po drobné úpravě harmonogramu se podařilo je vyzvednout a dovézt domů.

V nádrži se zabydleli relativně rychle a obsadili horní patro pod lotosy a hladinou.

Mě se tím splnil sen mít v akvárku rybičky, které jinak na celém světě žijí jenom v jednom jediném potoce na Papui-Nové Guinei.

Dodám i fotky a videa, ale zatím se dokumentace nedaří, Duhounci mi pořád nevěří a před objektivem uhýbají.
14
5.2023
Po delší době a dnešní údržbě malé zamyšlení.

Nádrži a osazenstvu se daří fajn a jsem za ně rád. Sice se všechno vyvíjí pomaleji, než jsem čekal, ale to mi nevadí, vlastně jsem s tím i počítal.

Poté, co se v nádrži začaly prohánět dvě hejna rybek po cca patnácti hlavách místo jednoho, tak rybky ztratily plachost. Totéž se přihodilo krevetkám, hned jak se jejich počet zvýšil na patnáct, tak se přestaly bát a začaly se ukazovat.

Parametry vody máme víceméně stabilní, takže jednou za 4 dny nadále měníme cca 10% objemu nádrže.

Rostliny pod hladinou (tedy ty, které z mého úůvodního výběru přežily) se nádherně rozrůstají.

Rostliny nad hladinou také, ale podstatně pomaleji. Dnes jsme nad hladinu doplnili dva lopatkovce (foto bude zítra, nechtěl jsem kvůli dokumentaci rušit ryby).

Plovoucí rostliny zatím žádný boom neprožívají, takže to vypadá, že ve vodě nemáme až příliš mnoho přebytečného dusíku, což mne přivedlo k myšlence, že pokud to tak vydrží, tak ve finále budeme mít i mé vysněné Duhounky paskovy, co se litráže nádrže týká, tak ještě jedno hejno nanoryb bez problémů unese.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Pavligin66 Re
5.6.23 13:34
tu je info o nich ;-)
Pavligin66 Re
5.6.23 13:32
www.seriouslyfish.com/…
JirkaVacek Re
30.5.23 17:39
Děkuju. Já víceméně jenom plním plán, který jsem měl na začátku a občas jsem netrpělivec, protože původně jsem před každým doplňováním chtěl pár týdnů počkat, ale ti tři sekavci zase tak velkým prohřeškem nejsou. Teď už musím jenom počkat až doroste podvodní džungle a potom přijde na řadu poslední rybí druh - Jehlounek barmský (Indostomus paradoxus), to je další natolik zvláštní ryba, že jí prostě chci a 4 se do nádrže určitě vejdou.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/33948