Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Tření corydoras napoensis

 

Prezentace » Ariusjordani » Tření corydoras napoensis » Nápověda 

Hlavní fotka



Tření corydoras napoensis

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Ariusjordani   Kategorie: Odchovna
Zapsáno: 6. 6. 2022   Aktualizace: 6. 6. 2022 Nová videa Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 63   Počet palců: 1
Založení: 6. 6. 2022   Stáří: 1 rok a 10 měsíců
Objem: 36 litrů   Čistý objem: 27 litrů
Velikost: malá akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 10+2   Komentářů: 1
*     *     *     *


Rozměry: 30 cm x 40 cm x 30 cm

Popis: Tření skupiny corydoras napoensis 18 samic a 31 samců. Tření zahájeno ráno ve 4:30 postupně se třelo 12 samic po odlovení chovných ryb v 17:00 bylo v nádrži cca 2500 jiker, cca 1/3 nebyla oplodněna. Po měsíci přežilo 1438 mladých.

Dno: Jemný křemičitý písek

Filtrace: Bublifuk

Krmení: Patentky, Spirulina

Voda: Ph 7,2
KdH 8

Poznámka: Corydoras napoensis
Rozhodl jsem se k popisu těchto jedněch z nejkrásnějších pancéřníčků poté, co jsem zjistil, že většina článků na internetu je slušně řečeno nepřesných.
Tito drobnější panceřníčci byli popsáni v roce 1986 Nijssen& Isbrucker. A jejich domovinou jsou řeky Rio Nanay, Rio Aguarico, Rio Napo( Peru), Rio Amazonas,Rio Atacuari ( Kolumbie). Původně se dováželi do Evropy pod názvem Corydoras nanus a v 90tých letech nám motali hlavu, protože při každém dovozu vypadali jinak, nakonec taxonomie Nijssen & Isbrucker, Amsterdamské univerzity, odhalila, že je to nový druh a postupem času přibyly i další podobné nové druhy c.bilineatus (2002),c.elegans ( 1876)a c. nanus (1967). Všichni patří do 5.skupiny tzn.že mezi nimi může docházet navzájem ke křížení. Napoensis je z celé této skupiny podobných pancéřníčků největší, samečci dorůstají do velikosti 4-4,5 cm a samičky 5-5,5cm. Dalším rozpoznávacím pohlavním znakem je černé zbarvení hřbetní ploutve a samozřejmě u samiček plnější bříško a méně výrazná kresba. Kvalita vody v domovině je velmi variabilní od PH 6,5-7,2 do tvrdosti 7-20 dGH. Já je chovám ve vodovodní PH 7, dGH 8.

Barva těla je černa,se žluto zlatým břichem a dvěma podélnými světlými pásy tvořenými zlatými tečkami, vedoucími od prsních ploutví až ke kořenu ocasu. Na hlavě jsou zlaté tečky nepravidelné. Ploutve jsou průhledné s nevýraznou kresbou podobnou kresbě těla. U samečků hřbetní ploutev výraznější černá. Tlamku zdobí 2 páry vousků, které jsou důležitým hmatovým orgánem.
Rybky jsou velmi společenské proto se doporučuje chov v hejnech min. 6-10 jedinců. Jsou to obyvatelé dna a proto potřebují jako podklad jemný křemičitý písek do zrnitosti 1mm, který při hledání potravy prosívají přes žábry a tím se zbavují žaberních parazitů. Při nevhodném složení dna( ostrý štěrk, lehké substráty) může dojít k poranění hmatových vousků a následné infekci, která často končí smrtí. Proto udržujte dno čisté v doporučené kvalitě. Nádrž by měla být středně zarostlá s dostatkem úkrytů a max. hladinou 40cm.

Odchov je podobný jako u většiny druhů corydoras, tzn. pár vytvoří polohu písmene T, kdy samička orálně odsaje od samečka mlíčí, které vypouští přes skřele do kapsy vytvořené z břišních ploutví kam vypouští 5-15 jiker na jeden třecí akt. A následně jikry setře na předem očištěné místo na skle, rostlinách, vytíracích mopech, nebo je i upustí na dno. Vzhledem k tomu, že tvorba mlíčí u samečků není dost rychlá, je třeba do tření dávat 3-4 samečky, aby měla samička dostatek mlíčí na 10-12 třecích aktů. V přírodě ke tření dochází zpravidla v období dešťů, kdy je voda, náhle ochlazena, dobře prokysličena, plná výživných sedimentů. Proto v zajetí používáme podobné metody a před třením vyměníme 1/3-1/2vody a snížime teplotu o 2-3 stupně. Nejlépe odpoledne nebo večer, aby rybky v noci měli klid na očištění podkladů a většinou za rozedněni začíná samotný akt tření, který může trvat až do odpoledních hodin. Samečci při dvoření dosahují nejkrásnějšího zbarvení.

Jikry jsou žluté, drobné do 0,5mm, lepivé a v první hodině křehké, proto pokud je chcete seškrabávat je lepší počkat až budou pružné. Samečci v průběhu tření občas požírají jikry, proto je dobré rybky večer dobře nakrmit. Mě se osvědčil systém tření ve velkém hejnu cca 50 ti ryb (15 samic a 35 samečků) z takového tření lze získat až 2500 jiker. A následně chovné ryby odlovit a nechat jikry na původních místech. Přidat olšové šišky, dubové nebo bukové listí a 10-15 krevetek, které se postarají o čistotu a selekci neoplodněných jiker, které poznáte podle zvětšující se bílé tečky od středu jikry. Pokud nepřidáte krevetky, je dobré takové jikry odstraňovat, protože i jedna špatná jikra za 4-5 dní, než dojde k vykulení potěru, dokáže zaplísnit celý hrozen jiker v okolí.
Potěr je velmi drobný zprvu průhledný, cca po 10 dnech začne kropenatět. Barvu rodičů dosáhne až ve velikosti 2-2,5 cm. Vzhledem k drobnosti potěru je vhodné krmit kvalitní drobnou artemií a přidávat cezený detrit. Následně přijimá, mikry, grindal, sekané patentky. Většina chovatelů tvrdí, že bez krmení živými nitěnkami nelze corydorasy vytírat. Vzhledem k tomu, že nitěnky dnes pocházejí z pochybných zdrojů a jejich vyčištění trvá 3-4týdny, přestal jsem je před 35 lety používat a corydorasy vytírám stále.

Jednou z mylných informací je, že jsou pancéřníčci nějaci uklízeči dna, není to vůbec pravda, milují svoje oblíbené červíky, které vyhrabávají z písku a jsou schopni se pro ně v jemném písku zavrtat do dna i do 3/4 délky těla, proto dbejte, aby jste neměli v substrátu žádné pasti, nebo vlasce za které by se mohli zachytit a v písku následně udusit. Ostny prsních ploutví obsahují toxin, který používají k ochraně před velkými predátory tak že při snaze je polknout tyto roztáhnou a toxinem predátora omráčí na dobu než se z jeho tlamy vyprosti. Pro člověka je píchnutí o osten bolestivé a může nastat alergická reakce.
Doufám, že vám mých pár řádků přiblížilo tyto krásné tvory a rozšíří své zastoupení ve vašich akváriích.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(9)
Složka
Ostatní

(9)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
06.06.2022
06.06.2022
06.06.2022
06.06.2022
06.06.2022
06.06.2022
06.06.2022
06.06.2022
Videa
Přehrát video06.06.2022


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

ajajak Re
11.6.22 15:56
Pěkné video palec pivo
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/33534