Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - 200 litrů štěstí

 

Prezentace » Heimerich » 200 litrů štěstí » Nápověda 

Hlavní fotka



200 litrů štěstí

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Heimerich   Kategorie: Rostlinné akvárium
Zapsáno: 15. 6. 2021   Aktualizace: 17. 11. 2022 Nové fotografie 
Počet návštěv: 699   Počet palců: 11
Založení: 15. 6. 2021   Stáří: 2 roky a 10 měsíců
Objem: 200 litrů   Čistý objem: 175 litrů
Tloušťka skla: 6 mm   Objem bez skla: 190 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 4 uživatelů
Fotek a videí: 110+14   Komentářů: 15
*     *     *     *


Rozměry: 100 cm x 40 cm x 50 cm

Popis: Konečně jsem se usadil a hned při první příležitosti pořídil akvárium o maximální velikosti, která se mi vešla do bytu. Akvaristice jsem se věnoval od dětství. Prošel si začátky s Pavými Oky, Závojnatkou a potapěčem a časem se dopracoval rodičům navzdory k dvousetlitrové nádrži s Terčovci, jejichž množení jsem si přivydělával. V patnácti letech jsem ale odešel do Prahy na školu a s tím skončilo i akvárium. Asi před osmi lety byl pokus založit akvárium u "kamaráda", bohužel na něj neměl čas a kašlal na údržbu, takže posupně zaniklo a nádrž je teď bůhví kde... Tuto nádrž jsem objevil jednoho dne na internetu a po krátkém telefonátu pro něj dojel do Kladna. Ano, je poškrábaná a skříňka značně odrbaná. Drobné retuše mám časem v plánu. Rovněž bylo sklo pokryto vrstvou vodního kamene, který se mi podařilo cca z 90% odstranit průmyslovým přípravkem. Na zadní stěně byla černá zničená fólie, kterou jsem odstranil a zadní a levou boční stěnu zvenku natřel černou barvou.

Biotop: Jižní Amerika..? Spíš řeknu rostlinná nádrž, kde nechci vzájemně míchat biotopy.

CO2: z tlakové lahve, přes externí atomizer, řídí pH controller, nastaven na 6,5

Dekorace: "Děrované" kameny ze STOGAR s.r.o. Řevničov

Dno: Křemičitý štěrk z pískovny 4-8 (20kg) plus 8kg KŠ. Gravel o nižší frakci.

Filtrace: SUNSUN HW-702A

Hnojení: Rataj Bioflor Master (denně 6ml) Rataj Makron NPK (denně 6ml) Rataj Bivoj

Chemie: Rataj CO2 Vital (6ml denně)

Krmení: Sera Sun, Tetra Wafers, Tetra Micro Sticks, TetraPRO Colour Multi-Crisps

Osvětlení: Easy LED Universal 2.0 - 895 mm Freshwater + Luminus

Pozadí: Černá barva zvenku

Stojan: Lamino skříňka

Topení: 250W

Údržba: 1x týdně výměna třetiny vody, dle potřeby prostřih rostlin.

Voda: Z vodovodu. Hodnoty dle vodárny: Dusičnany 5,3mg/l, vápník 32,7mg/l, hořčík 9,8mg/l, tvrdost 1,18mmol/l = 6,6°kH, pH 7,25

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(109)
Složka
Ostatní

(6)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Hardscape nanečisto

(4)
Složka
Jak šel čas...

(88)
Složka
Ryby

(7)
Složka
Založení

(4)
Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
14.06.2022
HF
HF
20.02.2022
15.09.2021
15.09.2021
15.09.2021
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
17.11.2022
-
-
05.06.2022
-
-
11.04.2022
-
-
13.01.2022
-
-
Videa
NahoruDeníček
7
6.2022
Rok od založení akvária a já si dovolím trochu bilancovat. Začnu tím, co bych dnes udělal jinak, na čem nešetřil a co naopak vypustil. V první řadě bych více přemýšlel o samotné koncepci akvária. Na začátku jsem si striktně řekl, že do žádného hi-tech nepůjdu. Před dvaceti lety jsem se bez toho obešel a bez drahé techniky to určitě půjde i dnes. Blbost :) Pokud člověka akvaristika baví a nádrž má doma jako takové to zenové místo klidu, míru a nádhery a sleduje moderní trendy, nikdy u low-tech nezůstane. Moje akvárium považuji za relativně pěkné a stabilní, co zlepšovat je pořád, ale... Podtrženo, sečteno jsem zainvetoval nějakých 25 000,- přesto mám patnáct let staré, poškrábané akvárium s ošklivou skříňkou. Dnes bych těch cca 10 000,- navíc určitě oželel, aby byl celkový dojem lepší. Další věc, na které jsem chtěl ušetřit je substrát, kameny a kořeny z obchodu. Použití akvarijního substrátu, který je určený pro pěstování rostlin je drahé, cca 1 000,- ale už jen kvůli dosazování křehkých řízků rostlinek tak, aby vám je nevytahaly ryby, by bylo mnohem jednodušší. S kořenem jsem se pěkně spálil, byť koupil kus "určený do akvária" v Hornbachu. Málem jsem si otrávil ryby a vrátit vodu do rovnováhy trvalo možná půl roku. Takže ano, zajít pro kamení a kořeny do specializované akvaristiky a nechat tam další počítám 1 - 3 000,-
Tím, že jsem plynule přecházel na hi-tech jsem si značně zkomplikoval práci. Jednoznačně doporučuji vše nakoupit najednou. Pokud jsem začátečník, volím i navzdory lepší technice do začátku spíše méně náročné rostliny, které akvárium zabydlí. Myslím, že se nikdo nevyhne částečné nebo možná i kompletní výměně rostlin. Ne vždy se daří všem rostlinkám tak, jak vidíme v jejich propagaci. Co se týče rostlin, jednoznačně platí "čím méně druhů, tím lépe". Ano, začínal jsem myslím s devíti druhy a postupně je zredukoval na pět. Z původního osazenstva zůstaly vlastně jen tři druhy. Nikdy nesázejte jeden druh rostliny pouze na jedno místo, vypadá to blbě. Myslím, že se tomu říká "holandský styl", ale já mám raději přirozenost. Nebojte se dekoraci stavět do výšky a udělat hardscape členitější. Potvrzuji poznámku o tom, že se časem křemičitý písek rovnoměrně rozloží po celém dně.
Poslední větší investici vidím v peristaltickém čerpadle za 2 250,- pro tři tekutiny. Stává se mi, že odjedu na dva, tři dny. Tam se celkem nic neděje, ale občas jsem pryč i týden a tam je hodně znát, když se nedávkuje hnojivo.
Což mě přivádí k tématu hnojení. Od začátku používám výrobky od jedné značky, vřele doporučuji. Já používám Rataj. Někdo říká, že už jsou přežití a na truhu existují mnohem lepší hnojiva. Já si myslím, že je to v první řadě o takovém tom čecháčkovském "konkurenčním boji", ale Rataj mě baví, rozhodně funguje a cena je přijatelná. Momentálně jsem se ustálil na třech preparátech, a sice: Bioflor Master, Makron NPK a Co2 Vital v poměru 1/1/1, po 6ml. Došel jsem k tomu dlouhodobým pozorováním a takto to mým rostlinám chutná :) Objednávám lahvičky po 500ml a při tomto dávkování mi za celkových 715,- vydrží tři měsíce. Tedy hnojím za 240,- za měsíc.
Dalším samostatným tématem jsou ryby. Z mládí jsem znal vlastně jen takové ty klasické akvaristiky z devadesátých let, k nimž časem přibyly řetězce typu Super Zoo a podobně, kde sami prodavači mimo záznam přiznávají, že kvalita ryb stojí za hovno. Samozřejmě, je to o ceně. Původ pochybný, ryby často nemocné a přesto ceny astronomické. Nedej Bože, aby člověk chtěl něco "extra". Různé nemoci a paraziti tady byli vždycky, ale pamatuji si, že zlikvidovat krupičku bývalo mnohem jednodušší, při minimálních nákladech a z dvaceti napadených ryb padla třeba jen jedna nebo vůbec žádná. Dnes je to něco, jako mor a není problém na "léčení" vynaložit i několik set korun. Já se zasekl asi na tisícikoruně a přesto jsem krupičku nevymýtil. Z dvaceti Neonek jsou tři, z deseti Teter Měděných také tři. Tetra Citronová se zdá odolnější, ta padla jedna nebo dvě. Ze čtyř Ancistrusů zbyl jeden, vůbec nechápu proč, Parmičky Černopruhé netečné a co se týče mých pěti Skalár, říkal jsem si fajn, taky se jich to netýká, ale chyba lávky. Jeden exemplář zřejmě krupičkou, možná nějakou plísní trpí dlouhodobě a nezabírá na to nic. Prozatím to na ostatní nepřeskočilo, ale... Skaláře to zdá se nevadí, jen nevypadá dobře. Někdy to na ní skoro nevidím, někdy je to hnus. Láká mě navštívit nějakou burzu s rybami, ale na druhou stranu, teď je osazenstvo stabilní a další ryby k nim přidávat nebudu. Je možné, že si příroda sama zjednala rovnováhu. V plném počtu bylo v nádrži 49 ryb, nyní +/- 26.
Poslední postřeh patří krmení. Krmím jednou denně a podařilo se mi vychytat minimální dávku tak, aby si každá ryba aspoň jednou zobla. Pokud nejsem den dva doma, nekrmím. Hlad poznám podle okousaných rostlin.
Na závěr zmíním nutnost pravidelné údržby. Jednou týdně výměna třetiny vody odkalovačem. I když člověk nesebere zdaleka všechno svinstvo, výrazně se zlepší kvalita vody. Při té příležitosti setřu houbičkou na nádobí skla a prostříhám rostliny. To je také velmi důležité. Rostliny od samého začátku je třeba mordovat, mordovat a do třetice mordovat. Pokud je necháte volně růst, časem se stane, že rostliny budou pěkné jen nahoře, kde mají nejlepší světlo a dole uvidíte staré zařasené lístky, které už nikdy nedorostou a nebo jen klacky s kořeny. Potvrzuji poznámku o tom, že je dobré vybrat větší filtr, než je dle objemu nádrže doporučován a dobře si zorganizovat proudění vody v akváriu. Můj filtr je pro 90 - 200 litrů, přefiltruje 1 000 litrů za hodinu, ale dnes bych klidně pořídil dvojnásobný. Cítím, že jeho možnosti jsou na hraně použitelnosti.
25
1.2022
2,1l láhev CO2 vydržela 20 týdnů. K mému překvapení je má záložní 6l láhev opatřena větším závitem. Pán, co u nás v Žatci zajišťuje plnění lahví opět nezklamal, ve své garáži je pouze od 16:00 do 16:45, já přijel samozřejmě v 16:50 a to už nebyl dostupný... Doufám, že aspoň bude mít redukci a vymění mi dvoulitrovou láhev za mou původní novou. Další novinkou je, že jsem úplně odstranil Hygrophila Polysperma a Sagittaria Subulata. Echinodorus Quadricostatus jsem významně protrhal a zasadil i napravo a místo HP. pořídil Heteranthera Zosterifolia a na doporučení použil od Rataje Bivoj do dna. Mám sice trochu mastnou hladinu, ale snad to rostliny poberou. Také jsem úplně vyrval Alternantheru, která v podstatě držela jen na vláscích kořenů a hezké listy byly jen nahoře. Tyto jsem nařízkoval a celý prostor vlevo vzadu znova osázel. Ludwigia Repens Super Red mě taky pěkně štve. Stonky zespoda uhnívají a spodní listy taky nejsou pěkné. Držím jí níže, než bych chtěl, rozvětvuje se, ale hezké listy jsou opět jen nahoře. Bacopa Monnieri vypadá super. Jen se bojím jí ostříhat, je hrozně hustá, ale stonky se jeví silné. Protrhání EQ prospělo i EIR, který malém udusil. V akváriu už je pouze jeden Ancistrus. Moje hypotéza je taková, že se jedná o dominantního samce, někdy jsem zaznamenal mezi nimi boje. Dvě Neonky se mi nelíbí a jedna Měděná má něco s ústy. Popravdě mi moc nevadí, když tyto slabé kusy uhynou a zbydou jen Skaláry, Citronovky a Parmičky, které mimochodem rostou, jako blázen. Když jednou do týdne odkaluji, exkrementů je víc, než bych chtěl. Odkalovat je opravdu potřeba, i když to na první pohled není vidět. Asi po pěti měsících jsem vyčistil filtr, byl tak akorát a použil Biofiltr od Dajany. Rád bych vyměnil aktivní uhlí, ale nechce se mi dávat 200,- za 150g. Hledám u prodejců bazénů, uvidíme. Dočetl jsem se, že by se mělo měnit jednou za měsíc. Pokukoval jsem po Akvapura od Rataje, ale jak sám píše, není vhodný pro hustě osazená akvária.
7
1.2022
Trochu opožděně, ale přece... Vrátil jsem se po sedmi dnech dovolené, tedy fungovalo pouze světlo, CO2 a krmení. Vypozoroval jsem, že v takovém případě, kdy není dodáváno hnojivo, rostliny sice rostou, ale jen u hladiny. Dříve krásné, silné, zakořeněné stonky náhle zeslábnou a zůstávají jen kořeny. Taková jednoduchá a nenáročná rostlina, jakou je Hygrophila Polysperma vypadala u hladiny úžasně, ale u dna hnus. všechny rostliny jsem ostříhal, Quadricostatus vytrhal a dávkuji po osmi ml Makron NPK a Bioflor Master a je viditelné zlepšení. Černá řasa se po týdnu neobjevila. Parmičky fungují skvěle. Bohužel mi umřel další Ancistrus, možná dva. V té džungli to nejde spočítat. Jednoho mrtvého jsem vylovil a od té doby viděl jen jednoho.
17
12.2021
Černá řasa je pryč! Jak jsem psal minule, spolehlivě zafungovala zkrácení doby svícení, zvýšení dávky CO2, 5ml CO2 Vital a pravidelné odkalování. Údržbu dělám jednou týdně a minimum řasy se tvoří v podstatě jen na skle, tu očistím koubičkou a vyměním třetinu vody. Dnes jsem byl nucen ostříhat Alternantheru, která se už dotýkala hladiny. Také jsem zkrátil Ludwigii. Obě tyto rostliny mě docela štvou tím, že nové hezké listy jsou jen na vrcholu, dole jsou vidět stonky s kořínky a spodní listy jsou tmavě, nevzhledné a nerostou tu nové. Hygrophila samozřejmě roste nejrychleji, tu už ani nekomentuji. Bacopu jsem ještě nechal. Sagitaria vzadu pod jejím stínem moc neroste, vepředu už některé listy dosahují dvou třetin výšky akvária. Taky jsem masivně vytrhal mraky oddenků Quadricostatu, ten už roste v několika vrstvách a není snadné vyčistit přední sklo až dolů a nepomačkat ho. No, trochu mi krvácelo srdce, když jsem vyhazoval kyblík nádherných řízků. Něco jsem použil, ale převážnou většinu vyhodil. Na inzerát nikdo nereaguje, inu nenapsal jsem zdarma. To už bych tu měl patnáct nepřizpůsobivích... 2,5l láhev CO2 už ukazuje lehce nad 50 barů z původních 52. Tedy čekám, že brzy dojde. V záloze mám 6,67l láhev. Zdá se mi, že jeden z Ancistrusů bude paní Ancistrusová. Má obrovské břicho.
27
11.2021
Tři týdny jedu s aditivy ve stejném módu, jen jsem kvůli černé rase zkrátil dobu svícení. Díky Luminusu přesně nevím, ale bude to méně, než původních deset hodin. HP. trochu zpomalila, ale ostatní rostliny zda se rostou stejně. Červená černá řasa je opět jen černá a mírně ustupuje. Chtěl jsem koupit nějaký přípravek, ale nakonec jsem se rozhodl jít přírodní cestou a nasadil šest Parmiček černopruhých. Také jsem si všiml, že se mi poněkud přemnožili šnečci, tak jsem jim pořídil pět kámošů, Surmovek vražedných.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Heimerich Re
26.11.22 18:30
Po pravdě mi ta Alternanthera moc nejde. Silné LED osvětlení, CO2, hnojení a přesto rostou pěkné jen vrchní listy. Zespoda rostlina vypouští jen kořeny a drápe se za světlem. Na poslední fotce před stříháním nádherná, po sestřihu hrůza, než vyrostou nové listy. Ale už to není ono. Mám jí od Rataje a ten sám mi napsal, že jde o náročnou rostlinu a i oni sami jí neustále přesazují. Tedy jak vyrostou pěkné listy, ostříhat, vytrhat a nahradit. Echinodorus mě mile překvapil, dokonce už pustil dva šlauchy a měl jsem čtyři pěkné sazenice.
aquafan Re
21.11.22 21:14
Ahoj, ta Alternanthera ti roste fakt krásně potlesk , měl jsem ji také tu reinecki mini, zkraje se jí dařilo, ale pak byla pořád horší a horší,navíc mám dva pancéřníky kropenatý a ty rejou jak bagr, takže ji pořád vyrejpávali. Už bych je dal dávno pryč, ale je to dárek od manželky a od dcery, takže nemůžu :-( Ten Echinodorus je taky pěkný. Tak ať se daří i nadále a akvárko dělá jen radost.
Radek (Louny)
Kawasaki Re
21.10.21 19:18
palec pivo
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/32887-200-litru-stesti