Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Akvárko

 

Prezentace » Dave.96 » Akvárko » Nápověda 

Hlavní fotka



Akvárko

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Dave.96   Kategorie: Rostlinné akvárium
Zapsáno: 16. 9. 2019   Aktualizace: 26. 10. 2020 Nové fotografie Nový záznam v deníku Změna v seznamu ryb Změna v seznamu rostlin Změna v seznamu ostatních živočichů Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 206   Počet palců: 0
Založení: 20. 7. 2019   Stáří: 4 roky a 9 měsíců
Objem: 302 litrů   Čistý objem: 227 litrů
Tloušťka skla: 8 mm   Objem bez skla: 285 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 8+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 120 cm x 40 cm x 63 cm

Popis: V podstatě moje první akvárko, když nepočítám to, co jsem měl v dětství. Vize byla od začátku jasná, rozumně velká nádrž s rostlinami a především neonkami, k tomu pár jiných menších druhů.

Biotop: Nespecifický

CO2: Ano, CO2 set s nočním vypínáním s 5 litrovou lahví a externím atomizérem na výtoku filtru. Zapínání 2 hodiny před rozsvícením a vypínání hodinu před zhasnutím.

Dekorace: Mangrovový kořen, několik kusů břidlice, menší kousky kamenné kůry (rula)

Dno: Japonský substrát Platinum Soil Normal 32 litrů + Platinum Soil Powder 8 litrů

Filtrace: Externí Sunsun HW-704B s UV světlem a hladinovým sběračem.
Náplň biomolitan, Seachem Matrix 4 000 ml a filtrační vata.

Hnojení: Seachem Flourish + samostatně makroprvky (KNO3, KH2PO4, MgSO4) denně, od určité doby i jednou za týden doplňuji železo

Chemie: Krátkodobě glutaraldehyd pro útlum růstu řas a podporu rostlin. Cca 4 - 5 denní kúra. Dříve cca jednou za měsíc, teď už jsem skoro půl roku nepoužil.

Krmení: Granulky, lupínky, vločky ze sušených řas, tablety na sklo. Dříve jsem dával i mražené krmivo, ale odnesli to čichavci, od té doby používám jen různé značky a druhy sušených krmiv.

Osvětlení: 4x AquaEl Retrofit Sunny 18 W, svícení 4,5 hodiny dvěma trubicemi dopoledne, pak hodinu a půl pauza a 4,5 hodin svícení dvěma trubicemi odpoledne + na dvě hodiny v rámci odpoledního cyklu přidány další dvě trubice. Dříve jsem svítil denně 10 i 11 hodin, ale je to zbytečné, teď mi skoro vůbec neroste řasa.

Pozadí: Žádné, bílá zeď za akvárkem.

Stojan: Sestava konferenčních skříněk, do kterých jsem pod nádrží dodělal dvě svislé výztuhy, aby se nepronášely.

Topení: Externí topení Sunsun EH-300, asi jediná externí varianta kompatibilní s hadicemi z filtru HW-704 (19/25), ale zatím zbytečná investice, topení jsem nakonec vymontoval, není vůbec potřeba. Teplota vody se pohybuje kolem 23°C, což je vzhledem k osazenstvu ideální.

Chlazení: Žádné, když mám otevřený kryt a přes noc otevřené okno v místnosti, nemám s teplotou žádný problém.

Údržba: Jednou za 10 dní výměna cca třetiny vody a odsátí kalů ze dna. Dříve jsem měnil vodu co týden i jsem si více hrál s odsáváním dna, ale došel jsem k závěru, že to není nutné přehánět a možná i k tomu, že čím více do toho hrabu, tím více řasy mi roste. Takže teď spíše jen měním vodu a odsávám jen volná místa po povrchu, bez rytí do dna. Ani kytky neprostříhávám pravidelně, spíš jednou za čas úplně vytrhnu nějakou kytku, když už se mi zdá, že by na její místo chtěly jiné. Čištění filtru taky oddaluji dál a dál, čistím ho jednou za 3 - 4 měsíce a je to úplně v pohodě.

Voda: Voda z reverzní osmózy někdy míchaná s kohoutkovou vodou v poměru 10:1 + Seachem Equilibrium 10 g při výměně cca 65 litrů. Občas si změřím tvrdost vody v akva a buď přidám více nebo méně kohoutkové vody.
Kohoutková voda má celkovou tvrdost 26°DH, což je strašně moc, proto RO.
Voda v nádrži má celkovou tvrdost mezi 7 - 9°DH, uhličitanovou tvrdost prakticky 0°DH a PH 5,5, takže trochu kyselá, ale zdá se, že to ničemu nevadí.

Vzduchování: Fotosyntéza - žádné

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(7)
Složka
Ostatní

(7)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
26.10.2020
Docela protrhané, ale ono to zase zaroste
Docela protrhané, ale ono to zase zaroste
16.09.2019
20.03.2020
Po delší době další fotka
Po delší době další fotka
17.12.2019
Celkem zásadní prostřih a částečné odstranění přerostlých rostlin.
Celkem zásadní prostřih a částečné odstranění přerostlých rostlin.
24.11.2019
Částečné prostříhání a úprava
Částečné prostříhání a úprava
22.09.2019
Přesunutí rychle rostoucí Rotala wallichii do pozadí
Přesunutí rychle rostoucí Rotala wallichii do pozadí
20.07.2019
První napuštění
První napuštění
NahoruDeníček
28
9.2020
Naplánoval jsem si trochu obměnu rostlin, které některé trochu stagnují a na některých je trocha řasy, nebo jsou vytáhlé. Od léta nová Hydrocotyle tripartita se skvěle rozrůstá a zaujímá okamžitě jakoukoli novou plochu, takže prvně jsem začal s kompletním vytrháním Limnophila sessiliflora a opětovným zasazením jejích hezkých špiček. Zároveň jsem odstranil jednoho Echinodorus uruguayensis, takže už mám jen jednoho. Až zase nádrž trochu zaroste, tak vytrhám všechnu Alternanthera reineckii, který od léta stávkuje a také zapíchám zpět jen hezké špičky.
11
7.2020
Po delší době jsem se odhodlal k doplnění ryb, jelikož mi zbyl poslední čichavec zakrslý z původních deseti. Už delší dobu jsem chtěl Bleherky, vždycky se mi líbili a s neonkami by se doplňovali. V prodejně jich měli celou malou nádrž společně s tetrami žhavými. Je pravda, že nádržku na ně měli malinkou. Vzal jsem je tedy všechny, celkem 37 rybek.
31
3.2020
Tak mi po pár měsících umřel další čichavec, opět nevím proč, na ostatních nic nepozoruji. Nicméně všiml jsem si toho asi až po pár dnech, kdy jsem pod jednou z rostlin objevil jeho už dost ožrané a tlející tělo. Naneštěstí se do vody asi uvolnilo dost toxických látek a několik krevetek to také nezvládlo. Díky tomu jsem si toho vlastně všiml. Vyměnil jsem okamžitě většinu vody, která v sudu při vylévání dost zapáchala, z akva jsem ale podobný smrad necítil. Spustil jsem UV na sterilizaci případných bakterií a o den později už s vypnutou UV přidal pro jistotu bakterie Seachem Pristine a Seachem Stability. Dnes je to už třetí den a zdá se, že žádný další problém není, voda přestala být cítit, bakterie zjevně zlikvidovaly všechny nežádoucí zbytky.
20
3.2020
Již je to více než měsíc od přidání Seachemu Matrix do filtru a odstranění původních kroužků a již cca po 14 dnech jsem pozoroval zlepšení v oblasti řas, na dusíkaté látky vodu neměřím, takže to nemám nijak potvrzené, ale dle útlumu především zelené řasy to považuji za dobrý krok.
15
2.2020
Konečně jsem vyměnil většinu filtračních náplní ve filtru za Seachem Matrix - aktuálně celkem 4 litry.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Roger Re
20.12.19 17:30
Akva je moc pěkný, ale přijde mi na neonky moc světla, jak se tam cítí?
Kawa Re
24.11.19 17:20
Pěkná práce potlesk
Afropithecus Re
24.11.19 16:12
Parádní práce držim palce potlesk
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/30752