Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Prostě akvárko

 

Prezentace » PetrJ » Prostě akvárko » Nápověda 

Hlavní fotka



Prostě akvárko
Majitel: PetrJ   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 15. 2. 2018   Aktualizace: 19. 3. 2024 Nové fotografie Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 393   Počet palců: 1
Založení: 5. 2. 2018   Stáří: 6 let a 2 měsíce
Objem: 90 litrů   Čistý objem: 67 litrů
Tloušťka skla: 6 mm   Objem bez skla: 84 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 3 uživatelů
Fotek a videí: 29+2   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 70 cm x 32 cm x 40 cm

Popis: Akvaristice jsem se věnoval pár let jako kluk (asi do 17 let) a nyní pomalu po 40 letech jsem si opět pořídil akvárium. A jelikož jsem ze "staré školy", tak jsem akvárium založil způsobem jako před lety a můj postup asi neodpovídá současným trendům.

Biotop: Ne, můj cíl je dostatečně osázené akvárium s přiměřeným množstvím ryb.

CO2: Ne, na co??

Dekorace: Zatím kořen, pár kamenů

Dno: Tetra Plant 5kg, 13kg říčního písku zrnitost 2.

Filtrace: Vnější filtr Blau EF-360

Hnojení: Ne

Chemie: Ne

Krmení: Tetra Min, mražené koretry, lyofilizované nitěnky, TabiMin

Osvětlení: 1x LED pásek 12W/m, studená bílá, první týden svíceno 6 hodin, každý týden přidám hodinu do celkových 12 hodin. Po cca 14 dnech přidán další LED pásek, denní bílá z důvodu rovnoměrnějšího osvětlení.

Pozadí: Černá tapeta

Stojan: Vyrobil jsem z lamino desek na míru

Topení: JK-H75W. Úplně by stačilo 50W, ale zrovna nebylo

Údržba: 1x týdně odkalení, výměna cca 1/4 vody

Voda: Vodovodní

Vzduchování: Ne

Poznámka: Po 4 dnech od založení vpuštěna 4x Tetra ozdobná, 15. 2. 18 4x Pancéřníček skvrnitý. Další ryby nejdříve po měsíci, mám v plánu ještě 4x Tetru ozdobnou a 8x neonku. Na velikost nádrže to bude až dost.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(28)
Složka
Ostatní

(22)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
jak šel čas

(6)
Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
19.03.2024
06.01.2024
04.01.2024
04.01.2024
04.01.2024
12.11.2018
HF
HF
03.09.2018
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
12.06.2018
po založení
po založení
12.06.2018
po měsíci
po měsíci
Videa
Přehrát videopokus12.11.2018
NahoruDeníček
19
3.2024
Tak po více než 2 měsících od předělání spokojenost, žádná rybka neuhynula, rostliny se začínají utěšeně rozrůstat. Echinodorus bleherae už shodil všechny původní listy a nahradil je spoustou nových, krásně zelených, to samé Echinodorus ovalis. Též Microsorium se krásně rozrůstá a na listech má spoustu nových rostlinek, to samé jávský mech a hygrophila je po ostříhání. Jinak nechci tady dělat někomu reklamu, ale několikrát jsem v různých obchodech koupil Echinodory a vždy po krátkém čase uhynuly a již jsem se smířil s tím, že u mě v akvárku nepůjdou. Když jsem avárko předělával, tak jsem objednal rostliny u Rataje (v zimě) a všechny se chytly a obzvláště vypadá, že by se Echinodorům mohlo dařit. Tak pro příště vím, kde nakoupit.
4
1.2024
Náhled
Jak jsem uvedl níže, více než rok jsem plánoval přestavbu akvárka a k realizaci došlo před 10 dny. na dně jsem nechal cca 1 cm vrstvu "starého" dna a na to přišel praný akvarijní písek. Už žádný Tetra Plant Complete, dle mne je to naprosto zbytečné, stejně jako jílové koule, které jsem před tím také použil. Jako dekorace je několik kořenů (koupených) a větších kamenů (nalezených). Z rostlin jsem použil jak původní (kryprokoryny, echinodorus, anubias, seggitárii), tak nové. Anubias a jávský mech jsou navázány na kořenech. Voda je ze 40% též použita z původního akvárka. Jako ryby jsou ty původní 6 let staří pancéřníčci a ancistrus. Dnes jsem přidal 14 ks tetry kravavé a to bude vše. A venkovní filtr je taky s původní náplní, tedy řádně zaběhnutý. Až se akvárko více zaběhne, tak ještě vyměním filtr za původní závěsný, tenhle je zbytečně výkonný a pořídil jsem ho jen z důvodu totálního přemnožení té Endlerky.
4
1.2024
Náhled
Už je tomu 6 let, co jsem založil akvárium. Chtěl jsem hlavně, aby se rybičkám dařilo a aby akvárium dobře vypadalo. Mohu říci, že rybkám se snad dařilo dobře, bohužel vzhled se kvůli neznalosti až tak nepovedl a proto jsem se rozhodl akvárium předělat. Do akvárka jsem po celou dobu téměř nezasahoval, pouze jednou týdně měnil cca 1/4 vody a občas protrhal rostliny, které rostly až moc a v podstatě zaplnily celé akvárko. Jen dodám, že nepoužívám žádné CO2 a hnojivo jen PMDD. Ryby tam byly zpočátku tetry ozdobné, krásné rybky, jen skoro velké vzhledem k velikosti nádrže. Měl jsem se asi 4 roky a nové už jsem si nepořizoval. Pak 4 pancéřníčci, stáří cca 6 let a ancistrus, který je o rok mladší. Největší "průšvih" bylo pořízení živorodky Endlerovy, které se dařilo přímo skvěle a do roka se v akvárku prohánělo určitě více jak 100 kusů, takže vzhledem k velikosti akvárka to vypadalo až nepřirozeně.
20
3.2020
Náhled
Veškerá údržba akvárka spočívá jednou týdně ve vyčištění skel a výměny cca 20 l vody. A nyní, když jsem pořídil nový (větší a výkonnější) filtr, tak počítám, že ho bude stačit čistit max. 3x do roka.
Jinak akvárko vypadá jinak než první rok, stonkové rostliny byly zpočátku krásné, ale postupně sílily, nové listy (směrem k hladině) byly větší než předešlé a nakonec spodní lity začaly opadávat. Nic neřešilo ani seříznutí a zasazení vršku rostliny, prostě ty listy byly už tak veliké, že bez kořenů je nešlo vyživit a řízky se nechytly. Prostě stonkovky ideální do začátku, krásně vypadají, hned se chytnou a rychle rostou. Postupně ale odzdola ztrácí listy a vzhled je pryč.
Vlevo vzadu mám nějakou malou formu Echinodoru, ten půjde přesadit dopředu a zadní část akvárka nechám zarůst tou "trávou". Mám tam Sagittarii i Vallisnerii, tak uvidíme, která to vyhraje
20
3.2020
Náhled
To samé Tetra ozdobná


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Efka Re
28.4.19 0:53
Moc hezké akvárko potlesk taky se mi nelíbí ty vyumělkované krajinky,s až kýčovitě vybarvenými rostlinkami ,co si říkají přírodní akvária,ale spíš připomínají chemickou laboratoř :-(
PetrJ Re
19.3.19 14:20
Děkuji za komentář. Ano, trendy jsou dnes jiné, ale já zastávám názor, že akvárium by mělo vypadat tak nějak přirozeně a to dnešní přesvětlené, sterilně čisté a "umělecky" ztvárněné nádrže do podoby různých pseudokrajinek moc nesplňují. Ale nejdůležitější je, aby se v těm nádržím dařilo jejich obyvatelům :-)
Jan Jonáš Re
19.3.19 10:43
Jsem ze staré školy též, třebaže se cítím mlád. Obnovil jsem akvárium založením a až potom jsem se dopracoval na tyto úžasné stránky a zjistil jsem, že trendy jsou jiné. Zatím se mi daří, tak držím palce, ať se daří i tomuto akváriu.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/28350