Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Amazonia trigon

 

Prezentace » JanHege » Amazonia trigon » Nápověda 

Hlavní fotka



Amazonia trigon

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: JanHege   Kategorie: Biotop: Amerika
Zapsáno: 7. 4. 2017   Aktualizace: 23. 4. 2017 Nový záznam v deníku Změna v seznamu rostlin 
Počet návštěv: 298   Počet palců: 0
Založení: 2. 4. 2017   Stáří: 6 let a 11 měsíců
Objem: 350 litrů   Čistý objem: 310 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 6 uživatelů
Fotek a videí: 13+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Popis: Juwel trigon 350, který je mojí první nádrží po dlouhých 8mi letech, kdy se znovu vracím k akvaristice. Snažím se vybudovat biotop jižní Ameriky.

Aktuální stav: nádrž je napuštěna (2.4.) a nechávám zaběhnout filtr. V neděli 8.4. osázeno rostlinami a jdem další týden čekat s rybami ;)

Denně svítím, teplotu udržuji na 25-27st., začal jsem vzduchovat.

14.4.2017 jsem do akvária vypustil 8ks skalár a 2ks gibbicepsů.
Příští týden plánuji doosadit zbytkem ryb.

Postupně budu přidávat další informace.

Biotop: Jižní Amerika, povodí Amazonky

CO2: Prozatím tekuté CO2 (Rataj) - 1ml na 100l, 1x za 2dny.

Dekorace: 2x kořen, 1x žulový valoun a 3ks břidlice.

Dno: křemičitý písek 0,5 - 1,5mm (mix)

Filtrace: Juwel Bioflow 8.0 (součástí setu)

Hnojení: ne

Chemie: Torben - rašelinový koncentrát
Dajana Acid

Osvětlení: 2x juwel HiLite day 24W
1x juwel HiLite day 45W
1x juwel HiLite nature 45W

Topení: Eheim aquarium heater 200W

Vzduchování: Původně plánováno i instalováno, ale prozatím nespuštěno.
S tímto množstvím rostlin prozatím není třeba.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(12)
Složka
Ostatní

(12)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
15.04.2017
15.04.2017
15.04.2017
15.04.2017
15.04.2017
15.04.2017
10.04.2017
07.04.2017
NahoruDeníček
23
4.2017
Náhled
Čau!
Dnes jsem vyměnil cca. 100l vody (1/3 objemu).
Změřil jsem hodnoty vody, za mě super (viz.foto), pH se ustálilo na. 6,5.

Odkaleno, dopuštěno!

Z hladiny jsem stáhnul většinu plovoucích rostlin.
Pistie i salvinie během 14ti dnů expandovaly takovým způsobem, že zabíraly 2/3 hladiny kořeny snad 30cm dlouhé a rostliny u dna se zlomkem světla.

Nechal jsem jen matečné rostliny a zbytek jsem fakt vyhodil. Bylo toho čtvrt kýble. Jak se to mohlo takhle rozrůst??

Do přidané vody jsem přidal jen aquaFresh (5ml/10l vody) a po napuštění ještě Dajana Acid (10ml na 50l vyměněné vody). Houbičkou jsem zevnitř vyčistil sklo, zpět zakrytoval a sklo vyleštil i z venčí.

Do filtru jsem hodil 1tabletu BIOFILTR od Dajany.
Pro dnešek vše. Za hoďku nakrmím a týdenní údržba za námi!

Rybky jsou happy jak 2 grepy a já taky.
Pěknou neděli všem! X-)
H.

17
4.2017
Náhled
Jsem trpělivý, ale znáte to... všechno ná své meze, takže jsem se zpakoval a po práci vyrazil do ZOO Braník "na nákup". Zhruba jsem představu měl... ale když jsem viděl ten výběr, byl jsem dost na vážkách.

Prvoplánově jsem přišel pro neonky, panceřníčky... toť vše. Po půlhodině kroužení jsem neměl ani tuchu, co vlastně chci :-O

Bavil jsem se pohledem (a poslechem) na zákaznici, která v kýbli přinesla 2 čichavce zakrslé a ohnivě vyprávěla, jaké jsou to primadony, že kvůli nim rozbourala v noci celé akvárko, atd. Pobíhala od nádrže k nádrži, nad každou rybou se rozplývala a zdrobnělinami ťuťala a ňuňala a já jen velice litoval paní prodavačku, která to s ní celé snášela a s úsměvem na rtech jí odpovídala na její hloupé dotazy. Smekám!

Takže jsem si konečně v hlavě zformoval co teda vlastně, sakra, herdek, kruciš, atd. nakonec chci.

Tetry růžové
Sekernatky mramorové
2 ramirezy
Pancéřníčky panda

Dávalo mi to smysl, všechna patra nádrže osídlena. Jdem domu, o 2tis lehčí s plnou taškou ryb. Doufám, že zakopnu hned před barákem :-D

Doma klasika - hned jsem hodil pytle s rybami, na vyrovnání teploty, do vody, hodil do mrazáku mražené krmení a tři mandlovníkové listy do akvária.

Skaláry v akváriu tančily pod sáčky s novými rybami, plny očekávání, že jako živé krmení. Holky #sorryjako.

No, po půlhoďce jsem přilil do každého pytle sklenici akvarijní vody a po dalších 15min jsem vetřelce vypustil.

Tetry, pandy a ramirezy se zašily dole v kořeni a rostlinách.

Holky sekernatky, tak to Vám povim, ty byly na paškále! Skaláry do nic neustále "zobaly" a s tím, jak po každém zobanci sekernatky poodletěly na druhou stranu nádrže se ve skalárách rozdmýchávála bojovná nálada a duše lovce.

Tak nejdřív jsem hystericky ťukal na sklo s každým zobnutím, to zabralo řádově na sekundy. Pak mi došlo, že zhasnutím světla bych minimálně mohl umožnit sekernatkám, aby si oddechly. Bylo už 19:30, tak jsem se rozhodl, že dnes už bude noc a rozsvítím až ráno, dle režimu. Buď budu bez sekernatek, ale za to s nažranými skaláry a nebo se situace uklidní.

Předtím jsem ještě tedy hladovcům naservíroval komáří larvy, kromě skalár si zobly už i tetry, zhasnul jsem a doufal v lepší ráno.

Závěrem bych řekl, že by bylo lepší koupit nejprve drobné rybky a skaláry až ve druhé várce. Prostě opačně, než jsem to udělal já.
Skaláry by pak byly vystresnuté z cesty a menší ryby by nechaly na pokoji, resp. by si na ně zvykly a lépe by se aklimatizovaly a já bych nebyl ve stresu, že mi zbytečně zařvou sekernatky za 500,- :-)

P.S.: ráno všechno v nejlepším pořádku, skaláry nechaly sekernatky bejt, tetry pomalinku sbíraly odvahu a vylejzaly do popředí a pandy se hejnovitě proháněly dnem akvária. Ramirezy si zabraly prostor pod kořenem zcela vpravo a celkově akvárko působilo moc dobře. Mám radost...
17
4.2017
Náhled
Ryby se srovnaly! Jedna domina tam teda pořád trapčí a pošťuchuje celý akvárko vč.anubiasu (ten na ní docela dlabe :-D ).

No, nicméně asi začala fungovat příroda.
Z nádrže se vytratily všechny náznaky řasy. Dno čisté, kořen byl lehce pokrytý, jedna kryptokorina... týden po vysazení rostlin je vše čisté. Jediný zásah z mojí strany byl prokypření dna, což jsem psal pár dní zpět...

Časový spínač nyní funguje skvěle - obnovil jsem tovární nastavení a spíná jak po másle. Jen zvažuji pořízení druhého - mám 2 rampy se zářivkami a pokud se obě rozsvěcí naráz, je to pro holky strašnej šok.
Představa, že spím a zrazu na mě začnou plnou parou pálit 4 trubice mi způsobuje slušnej tik.

I zhasínání je příjemnější, když zhasne nejprve přední a po 15ti minutách teprve zadní část nádrže... stojí to 200,-Kč. Asi to přežiju.

Nicméně včera jsem se pustil do lehčí údržby.
Po týdnu od vysazení rostlin se objevilo pár žlutých listů a pár dní od nasazení ryb se objevilo pár bobků na dně... ostříháno, odkaleno, s tím spojena lehká výměna asi 50l vody. Vzhledem k počtu ryb mi to přišlo akorát (navíc tam jsou terpve od pátku). Hladina klesla o 10cm. Za týden už těch 30% vody, ať najedeme na správný režim.

Doplnil jsem vodu, ryby poletovaly kolem mých dlaní, když jsem doupravoval rukou dno a hotovo! Do vody jsem přidal AquaFresh aby to nebyl takovej náraz a ještě přeleštil přední sklo ironem. Tak holky. Takhle se nestará ani nikdo o mě...

I když, lhal bych. K večeři jsem dostal vynikající vyjíčkovou pomazánku (to teď, po velikonocích bude nonstop tak týden, s hadičkou v zadku bych, myslím, byl perfektní generátor CO2, hahaha).

Dvojku zweigeltrebe, posadit a relaxovat.
To chceš! ;)

16
4.2017
Byl jsem 1noc pryč, po návratu ve večerních hodinách se mi ryby zdají zcela jiné, než když jsem byt opouštěl...nedrží pohromadě. Každá je jinde a ideálně sama. Tři jsou zalezlé někde úplně mezi kořeny.

Po nasypání pár vloček krmení se většina z nich pustila do žrádla, dvě se trhly a pouze změnily úkryt - spolu přepluly na druhou stranu nádrže. Jedna ani nevylezla z úkrytu. Tak snad je to jen dočasný stav. Setkal jste se s tím někdo - že po vypuštění nových ryb je vše cajk a 2 dny na to se ryby takhle změní?

Hledám příčinu - napadly mě 2 varianty.
1.) všiml jsem si, že jedna skalára se dost vybarvila, ztmavla a dokonce mi přijde, že i povyrostla a doráží na ostatní. Tak jestli to není nějaká soudružka z UV KSČ a nehraje si na předsedkyni rozzureny

2.) po návratu se ve 21:45 sepnuly spínací hodiny, jakože tma, ale za 10min se zase automaticky samy rozsvítila světla - takže pokud to tam takhle blikalo celou noc, chápu, že byly nasraný na celej svět a nevyspalý.

No uvidíme, dnes jsem to zhasnul manuálně, pro jistotu.
Doufám, že se ta namachrovaná děvka srovná a nebudu jí muset dávat do exilu, je fakt hezká... tak je to koneckonců vždy. Ať už se jedná o rybu, nebo člověka ;)

Pěkné velikonoce! H. X-)
14
4.2017
Náhled
Velký pátek, volno, odpočinek.
Po obědě jsem se rozhodl, že se pojedu podívat do tržnice SAPA, je tam relativně pěkná akvaristika, ceny super, majitel - vietnamec toho moc nenamluví, ale poradit dokáže, výběr ryb slabší, ale z toho co má, vždy vše v perfektní kondici.

Oproti minulé návštěvě se zaplnila jedna nádrž s mladými skalárami. Jednalo se o různé varianty - zlaté, mramorované,... mě nejvíc zaujaly klasické čtyřpruhé.

V hlavě jsem si spočítal, jak dlouho je nádrž napuštěná (2 týdny), týden je osazená rostlinami... filtrace, topení, světlo, vše běží naplno. Suma sumárům, já si prvních pár ryb koupím!

Psal jsem o cenách. Na akva burze Pankrác stály podobně velké ryby 80,-/ks, tady jsou za 50,- a to se ještě týpek pomalu cenu bál vyslovit, aby to nebylo moc.

Vzal jsem tedy 8 člené hejno. Vím, vyrostou až až a v dospělosti se mi jich tolik do akvárka nevejde, ale aktuálně, pokud tam dám 2 páry, nebudou v nádrži ani vidět. Počítám s tím, že až odrostou, budu je muset buď prodat, nebo koupit větší nádrž. Nebude to lusknutím prstu. Chvilku jim těch 350l vody vydrží.

Velice mě potěšila ochota prodavače. Opravdu chytal přesně ty kusy, na které jsem si ukázal. Paradoxně mých 8ks bylo jediných, které měly souvislé pruhy od hřbetní ploutve až po konce břišních ploutví. Víc jich tam 4pruhých nezůstalo.

Aby měl kdo spásat dno, vzal jsem ještě 2ks gibicepsů. Tím pro dnešek končím nákup.
Na příští návštěvu si nachávám neonky a parmičky. Nad rybami žijícími u hladiny ještě přemýšlím (nějaká doporučení?).

Fofrem cesta domů! Nechal jsem pytel s rybami 30min plavat, pro vyrovnání teploty. Do vody jsem po 14ti dnech přidal Torben (rašelinový výluh). Po půl hodině jsem pytel odgumičkoval a do vody v něm jsem přimíchal cca. 0,5l vody z akvária a další čtvrt hodinu jsem nechal ryby aklimatizovat. Chuděry už byly dost nevrlý. Skrz pytel div tlamičkami neudělaly díry, jak se do akvárka snažily dostat... ;) Stejný proces jsem albsolvoval s gibicepsy, těm bylo všechno jedno. Prostě si tam žužlali igelit a pohoda.

No, pojďme to vypustit.
Původní voda z pytlů do akvárka nepřišla, síťkou jsem ryby jednu po druhé přelovil.

Čekal jsem, že ryby 3dny neuvidím, úkrytů je v nádrži dost. Plachost se, ale, nekonala. Ryby zvědavě proplouvaly celou nádrží, ode dna k hladině, prozkoumávaly rostliny, kameny... a vždy, když jsem se přiblížil ke sklu, všechny panáčkovaly u hladiny jakoby čekaly na krmení.

Překvapilo mě to a tak jsem jim tam na zkoušku hodil pár vloček krmení. Voda se ve vteřině probublala, krmení zmizelo a ryby čekaly na další porci. Čuměl jsem jak blázen.

Nakrmené skaláry klidně proplouvaly nádrží, chvíli jsem je pozoroval, zhasnul a šel spát...
H.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

kleopatracz Re
23.6.17 19:52
tak co je nového?
kleopatracz Re
18.4.17 6:52
Ty bys ten deníček mohl jednou vydat jako tištěnou publikaci, dobře se to čte. Opět až do konce ;-)
RAP Re
17.4.17 10:30
V novém prostředí se vytváří nová hierarchie. Ikdyby si tu dominantní rybu odstranil, za chvíli nastoupí na její místo jiná.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/26972