Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Parachromis motaguensis & spol

 

Prezentace » Felix » Parachromis motaguensis & spol » Nápověda 

Hlavní fotka



Parachromis motaguensis & spol
Majitel: Felix   Kategorie: Netradiční nádrž
Zapsáno: 4. 8. 2015   Aktualizace: 26. 7. 2024 Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 12839   Počet palců: 38
Založení: 4. 8. 2015   Stáří: 8 let a 11 měsíců
Objem: 375 litrů   Čistý objem: 0 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 44 uživatelů
Fotek a videí: 434+98   Komentářů: 1259
*     *     *     *


Rozměry: 150 cm x 50 cm x 50 cm

Popis: Tato prezentace je zaměřena na zmapování životů obyvatel několika akvárií, především rozvětvené rodiny velkých masožravých kančíků Parachromis motaguensis (náležících do amphilophinní linie tribu Heroini), vysoce inteligentních ryb s vyhraněnými osobnostmi a nezřídka odtud pramenící špatnou pověstí, při dodržení určitých zásad ve většině nezaslouženou. Spolu s několika dalšími cichlidami je doplňuje pětice afrických bichirů, relikt rané fáze evoluční radiace paprskoploutvých, podobajících se některými znaky rybám lalokoploutvým (svalnaté násadce ploutví) a v jiných aspektech obojživelníkům (plně vyvinuté funkční plíce, v prvních měsících života též vnější keříčkovité žábry). Rozměry uvedené v kolonce výše představují jen jakýsi průměr v parametrech nádrží pro dospělé rybky, vedle nich je zde i proměnlivý počet menších akvárií pro odstavená mláďata anebo perlovky našeho malého. Nechci je ovšem sčítat a souhrnem objemů vytvářet mylný dojem obří nádrže, což by ani nebylo dost dobře možné bez častého přepisování...
Vzhledem k přirozené povaze chovu dominujících teritoriálních kančíků přestavujících co chvíli svá území a cílevědomě likvidujících jakýkoli náznak vegetace (tou se sice neživí, v loveckých revírech jim ale překáží ve výhledu a manévrování při prudkých výpadech na kořist z úkrytů), jsou jejich příbytky podřízeny preferencím nejen druhu ale přímo konkrétních jedinců, aby se v nich cítili co nejlépe. Díky tomu začaly interiéry velmi záhy připomínat habitaty obsazované těmito rybami v přírodě a fungovat vlastním specifickým způsobem (v zásadě by se daly nazvat biotopními, tomu pojmu se ale raději vyhýbám). Z toho důvodu nejde a v principu ani nemůže jít o akvária dekorativní v zavedeném slova smyslu - divočáky také nikdo soudný nevypustí do okrasné zahrady ;).
Snímky a videa jsou bohužel děs běs z mobilu - před časem mi odešel foťák. Laskavý návštěvník prezentace snad promine, ale bude s nimi muset vystačit. Peníze, které neinvestuji do drahého aparátu a dalšího vybavení na výrobu pěkných obrázků, mohu totiž mnohem účelněji využít pro potřeby našich zvířátek.

Biotop: V rámci možností jsem se pokusil napodobit stanoviště jaká naše rybky ve své domovině upřednostňují. Něco jako podemleté břehy se spoustou úkrytů ze spadaného dřeva, částečně krytou hladinou a rozptýleným tlumeným světlem lesních zákoutí.

Dekorace: Vše je podřízeno potřebám rybiček, slouží nějakému účelu, nic zde není jen pro efekt. Užité kořeny a pařezy jsou převážně borové a smrkové z rašeliniště i vhodných lokalit z blízkého lesa (vývraty), akátové z chajdy a někde je (tuším) ještě pár kousků vrby. Pouze dva z menších kořenů jsou jakési tvrdé tropické dřevo ze zverimexu (dárek). Jako úkryty menším rybkám slouží též četné skořápky kokosu, hladiny stíní plovoucí korková kůra doplněná buďto trvale plovoucími (smolné kapsy) nebo mezi stěny zaklíněnými kořeny.

Dno: Převažuje jemný žulový písek pocházející z eroze svahu, nabíraný v náplavových místech čtyřkolkami zdevastované lesní cesty po které chodívám na chajdu a kupovaný písek určený pro dětská pískoviště. Propírání sice zdlouhavé, výsledkem je ale relativně tmavý a měkký podklad, jaký pro bagrující rybky považuji za optimální. Ten je namixován menším množstvím kačírku (samečkům se dobře přenáší a kupí při budování ochranných valů pro matky s mláďaty) a mramorovou drtí poskytující potřebný vápník (frakci 4-7 mm z květinářství drtím v hmoždíři na 2-3 mm, ručním zpracováním získává přirozenější vzhled a zrnitost optimální k použití do směsi). Pro další ztmavení doplňuji drobným čedičovým štěrkem o průměrné zrnitosti kolem 2 mm.

Filtrace: Biomolitany poháněné vzduchovacími motorky UniStar AIR 2000-4, ve větších nádržích kombinované s vnitřními filtry Resun Magi Jet 700 a 1000, v malých jejich objemům úměrnými menšími typy od stejného výrobce, kde jsem původní náplně nahradil vlastními (ve dvou akváriích ještě slouží stařičké AquaEly z devadesátých let). Molitaňáky napomáhají biologickému odbourávání škodlivin, druhé pak rychle stahují hrubší nečistoty a vytváří obyvatelům řek vítaný proud (akvária jsou rozčleněna do zón s rychlým či naopak slabým prouděním, rybky si tak mohou podle chuti volit v které sekci budou aktuálně pobývat). Nic značkového, svůj účel ale plní velice dobře a potichu ;)

Krmení: Z živých krmiv "kostní červi" (larvy masařky obecné Sarcophaga carnaria), cvrčci, švábi, smýkaný hmyz, žížaly, nítěnky, patentky (i mražené), pro drobná mláďata též vodní blechy. Z mražených krmiv ančovičky (sardel obecná) Engraulis encrasicolus, gavůni štíhlí Atherina boyeri, hlavačky Eleotris melanosoma, drobné krevetky Macrobrachium lanchesteri, občas i větší Penaeus vannamei, dále krájená a strouhaná kuřecí srdíčka (uhynulí vodní a příbřežní ptáci, např mláďata vypadlá z hnízd, nejsou v jídelníčku větších dravých ryb ničím až tak výjimečným a tohle je snadno dostupný ekvivalent pro příkrm) aj. Z umělých Hikari Cichlid GOLD Large a DAJANA Insect Superfood Tropical flakes. Čerstvě rozplavaný plůdek rozkrmuji jemnou drtí z rybích vnitřností a masa, drobní korýšci jako žábronožky apod se mi u nejmenších motagujců jako základ nutričně neosvědčili, na řadu přichází o něco později jako vítaný doplněk.
Vegetariánské (P. maculicauda) či všežravé cichlidy dostávají, vedle čerstvé zeleniny a okřehku, HIKARI CICHLID "Cichlid Excel", Dajana Spirulina Wafers a pro dobré trávení Tropical Soft Line Africa Herbivore (krmivo bohaté na balastní látky).

Osvětlení: Obyčejné zářivky a úsporné žárovky se spektrem "denního světla". U stínomilných ryb v nádržích bez vodních rostlin, nepočítám-li plovoucí, není víc potřeba.

Pozadí: V současnosti převažují prosté sololitové desky natřené tmavě zelenou barvou. Ta je pro ryby uklidňující a po určité době navozuje dojem pohledu do prostředí řeky lépe než nezřídka kýčovité tapety. Trojrozměrná pozadí, která jsem si od dětství vyráběl a tři dekády preferoval před vším ostatním, zde velice záhy ukázala své praktické limity, takže jsem od nich upustil. Nejjednodušší řešení se nakonec ukázalo nejlepším.

Stojan: Dřevěné konstrukce převážně vlastní výroby (ze smrkových prken). Nosnost srovnatelná s kovovými stojany, ovšem s neporovnatelně nižší hmotností ;)

Topení: Topná tělíska s termostaty, 26-27 °C. V letních měsících vypnutá, mimo ně je u motagujců zaveden noční pokles teploty na pokojovou. V mírnější verzi tak supluji výkyvy typické pro většinu jejich domovského areálu, kondici rybek to prospívá.

Údržba: Každodenní, proměnlivá dle potřeby. Tito obyvatelé poměrně rychle tekoucích řek a potoků mají rádi čerstvou vodu, proto jim výměny dopřávám kdykoli to jen jde. Odměnou je jejich spokojenost a pevné zdraví.

Voda: Mokrá :-D
Přímo z kohoutku teče měkká, mírně kyselá, v kojenecké kvalitě, nechlorovaná - důvod, proč jsou časté výměny většího objemu nejen bez rizika možné, ale u říčních "obrů" s velkými počty mláďat i žádoucí. Jediné úpravy, o které se nestará už samotný interiér nádrží, provádím u sekundárně sladkovodních SA cichlid, osidlujících i brakické vody, přídavky kuchyňské soli (sůl určená pro mořskou akvaristiku se mi neosvědčila, při počátečních srovnávacích pokusech moty opakovaně a jednoznačně upřednostnily chuť výše zmíněné), sloužící mj jako "přírodní" desinfekce a prevence kožních onemocnění.

Poznámka: V trvalé nabídce jsou mladí Parachromis motaguensis z našich odchovů. Rovněž je vítána možnost výměny nespárovaných odrostlých rybek za nepříbuzné jedince.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(433)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Amphilophus labiatus

(1)
Složka
Hemichromis guttatus

(19)
Složka
P. multifasciatus

(9)
Složka
Polypterus senegalus

(35)
Složka
Astronotus ocellatus

(21)
Složka
P. motaguensis

(326)
Složka
Seznamte se :)

(22)
Fotky z reprezentativní složky: Seznamte se :)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
Videa
NahoruDeníček
26
7.2024
Malenka na novou snůšku.
20
7.2024
- Včera se motagujský sameček stěhoval do jiného města, spolu s ním pak i menší labiatus (soužití obou sourozenců bylo problematické, vzájemně si neseděli) a též multík Kuliferda, jehož už větší brácha přestal tolerovat. Jejich rozdělení se stihlo na poslední chvíli.

- Nevím kdy to stihli, dnes v podvečer jsem u Čudly a Zrzka objevil zbrusu novou snůšku. Jakoby těch mladých nebylo už takhle až až... hmm :-D
13
7.2024
- Navrátilec si už zvyká, přestává se bát, zatím ale ještě nejí. Těch změn na něj bylo poslední dobou zřejmě až moc...

- Béďa už se chová uvolněně, barvičkami hýří až přechází zrak a bývá dost často k zastižení i ve volném prostoru (obvykle coby Hugoušův doprovod, z těch dvou se stala nerozlučná dvojice) mimo pařezoviště s houštinou potosu.
Před mobilem ale pokaždé hned mizí ve stínech. Já ho prostě nenafotím a nenafotím :-D
11
7.2024
Sameček je doma, v narychlo sflikovaných podmínkách (byť jde proti separaci o výrazné zlepšení) se ale rozhodně necítí dobře. Je smutný, jak přešlý mrazem, prostě vytržený ze svého prostředí... U dospělé ryby docela problém, nemám z toho dobrý pocit :-O
Pokud se mi pro něj nepodaří dostatečně brzy najít slušný domov, zkusím jej seznámit s osádkou Hugova akvárka. Ač má hezkou postavičku, je na svůj věk malý, tak to snad proskočí...
10
7.2024
Zítra se nám bude vracet motagujský sameček ze zverimexu, v jehož paludáriu strávil asi čtyři roky (protože je chytrý a šikovný, jakživo se nenechal odchytit), syn Potvůrky a Papulky. Neboť neměl vymazlené podmínky a péči jako u nás, je tak v rozměrech výrazně mladšího Rišánka, čili mírně pod 30 cm (obvyklý vzrůst divokých samečků, mnohem menších než akvarijní). Nyní se tamní osádka kompletně změnila, nové rybky nepřijal a začal zlobit, takže v rámci kompletní debordelizace skončil v separé, kde se mu ani dost málo nelíbí...
Coby "neprodejný" se statusem "nežádoucího" by byl zanedlouho utracen (buďme realisti, tak to prostě chodí), takže se postěhuje zpátky k nám. S kámošem jsme se na tom domluvili před dvěma dny, zatím jsem nechal odrazit vodu. Protože samečka prostě není kam jinam dát, udělal jsem pro něj improvizované akvárko v dílně, což je ale řešení jen na léto, dokud je hic (nevytápěný prostor, v zimě příšerná morna)...
Safra. Jedna jediná rybička a problém jak vrata :-O


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele       smazané (1)

Felix Re
3.7.24 22:35
Děkuji za přání. Kéž by to bylo, až na výjimky, možné reálně ovlivnit. Dle její pověsti (a obvyklé klientely) sice mohu vybrat prodejnu do níž mladé rybičky odvezu, už ale nic víc...
DokyMichal Re
2.7.24 18:46
Hlavně do dobrých rukou ;-)
Felix Re
26.6.24 16:02
To už je u nás taková klasika - jakmile dojde ke snůšce v jednom akváriu, spustí to lavinu v sousedních a za chvíli jsou jikry úplně všude :-D

Následně mám do roka problém udat všechna ta odstavená veliká mláďáta, což už tak veselé není. Kam s nimi? hmm
DokyMichal Re
25.6.24 21:12
Tady se stále něco děje, dobře že od těch nemilých věci se to otáčí. Samý potěr, snůška,drobotina,prcci a akční Béďa ano :-D
Felix Re
23.6.24 20:54
A jo, u Zrzka to vyšlo v pohodě, Titinka (kočička) naštěstí nebyla po celou dobu v dohledu a tak se jen s manželkou i malými v klidu přesunul na opačnou stranu akvárka :-D
No a Béďa začal zlobit, včera se popral s Modřinkou (Blue). Tedy na naše poměry "popral" - nemají ani odřené tlamky, ačkoli přetlačovaná trvala nejméně hodinu. Hugo se je neustále pokoušel roztrhnout, moc mu to ale nevycházelo, při své dvojnásobné délce a možná až osminásobné hmotnosti je proti nim dost neohrabaný. Pak ještě následovala vzájemná honička, ne moc rychlá, spíš jen machrovací na střídačku... a Béďa to o chlup vyhrál. Dnes už byl klid, snad si tedy postavení vyjasnili do mrtě :-)
DokyMichal Re
22.6.24 6:28
Béďa, určitě trefné :-D
DokyMichal Re
22.6.24 6:27
Koukám budeš mít o zábavu postaráno.... ať prsty zůstanou na ruce :-D ano potlesk
Felix Re
16.6.24 21:05
Děkuji pěkně :-)
Podle krásného vybarvení, které si již drží stabilně, je v Hugoušovo akváriu spokojený, ostatně mohutný vrubozubec si jej vzal (jak je jeho letitým zvykem u nováčků) pod svá "ochranná křídla". Akorát se stále bojí lidí, při přiblížení kohokoli pod 2 m k nádrži dosud okamžitě mizí v úkrytu a nenechá se vylákat ani na jídlo.
S lidmi má velice špatné zkušenosti, zde to bude běh na dlouhou trať. Hádám, že první jeho koukatelné fotky budou tak na podzim, dřív asi ne.

Jo a začal jsem mu říkat Béďa. Nejsem si úplně jistý že jde o kluka (myslím si to tak na 90%, stále jde ale o velmi mladého jedince druhu, který zatím ještě vůbec "nemám ve voku"), je to ovšem lepší než Pa-ra-nee-tro-plus-ma-cu-li-cau-da. Doma už na to slyší úplně všichni (přirozeně kromě něj) :-D
DokyMichal Re
13.6.24 23:09
Ať se daří kančíkovi potlesk
Felix Re
21.5.24 22:43
To jen malé mláděcí nádrže nahrazuji prostornějšími, když už se ta možnost nabídla :-)
Felix Re
21.5.24 20:35
Spíš jsem byl jen ve správný čas na správném místě. Každopádně akvária, jsou-li domů dodávána po malých dávkách, nemohou uškodit v jakémkoli množství smích
Guppy Re
21.5.24 20:18
Ty tam máš ještě místo na další akvária? smích
Ať se mu daří. ahoj
permonici Re
21.5.24 14:58
Koukám, že tady měl někdo včera velmi úspěšný den! Štěstí přeje připraveným. potlesk
Felix Re
20.5.24 22:28
Hmmm... Asi jsem měl nejdřív nadatlovat deníkový text a pak teprve uvedení čudlíse do stavu. Máš mě ale přečteného jako slabikář, zas to byla spontánní záchranná akce. Už tradičně :-D
Felix Re
20.5.24 22:21
No je to na pendrek, ale stává se. U ryb (všeobecně) vlastně docela často, že zdánlivě silný zdravý jedinec najednou uhyne. Nejspíš nějaký vrozený defekt, nakažlivá nemoc to s jistotou nebyla... Prostě jen špatně rozdané karty :-O

Fotky nováčka výhledově budou, nejdřív se ale musí pořádně zabydlet :-)
RAP Re
20.5.24 19:49
Zase si byl ve zverimexu a bylo ti ho líto? ;-)
DokyMichal Re
20.5.24 19:21
Primulky je mi líto. Navzdory tomu jsem zvědav na fotku nového přírůstku Kančíka palec
Felix Re
5.5.24 8:13
Děkuji Ti za zájem a milá slova. Žel mi v posledních měsících nezbývá moc času na psaní, natož pak fotky, snad se to ale v dohledné době otočí k lepšímu :-)
DokyMichal Re
2.5.24 23:39
Pěkná prezentace, krásné fotky. Se zaujetím jsem si četl. Odchozí rybky je mi líto, ale i to do jejich světa patří. Tak snad se bude dál dařit a sledovat rybí příběhy se zaujetím. Za mě palec a klobouk dolů potlesk
Felix Re
6.4.24 10:08
Díky :-)
permonici Re
3.4.24 16:10
Tady vypuklo jaro v plném proudu. Ať se daří a život jde dál!
Felix Re
21.3.24 20:12
Když ta rybička na mě ve zveráči tak hezky koukala... Kdo by jí odolal? ;-)
RAP Re
21.3.24 19:29
Zkoušíš další "rabiáty"? :-D
Felix Re
29.2.24 14:59
Děkuji pěkně :-)
Zrovna se pokouším něco nacvakat u Ríši a Žabky, tak snad večer budou i fotky pivo
Kawasaki Re
29.2.24 14:23
Tady to prostě nemá chybu.
palec potlesk pivo

 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/23460-parachromis-motaguensis-spol