Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Zelená džungle

 

Prezentace » malyLibor » Zelená džungle » Nápověda 

Hlavní fotka



Zelená džungle

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: malyLibor   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 10. 2. 2011   Aktualizace: 9. 9. 2013 Změna v seznamu rostlin Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 3061   Počet palců: 0
Založení: 21. 7. 1994   Stáří: 29 let a 8 měsíců
Objem: 84 litrů   Čistý objem: 75 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 7 uživatelů
Fotek a videí: 83+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 80 cm x 35 cm x 30 cm

Popis: Společenská nádrž, ve které jsem se sám sobě pokusil dokázat, že jsem ještě nezapomněl, co jsem kdysi o akvaristice věděl, a že se dá i ze zcela zelené břečky bez použití chemie při troše trpělivosti udělat pěkná nádrž.

Historie: Je to moje naprosto nejstarší akvárium. Postavil jej kdysi můj táta, a když ho nepotřeboval, tak mi ho dal. Měl jsem ho už v Jeseníku a prošlo se mnou všechna stěhování, a to i s původními 6 ks Ancistrus multispinis, ze kterých dnes stále ještě jeden žije, ač se to zdá skoro nemožné. Je to samička, říkám jí Anča a mám ji už od roku 1994.
Akvárium se se mnou naposledy stěhovalo v roce 2004. Tehdy jsem do něj koupil ke zbývajícím 4 ks ancistrusů 2 ks kančíků červenookých - Cichlasoma (Heros) severum. Koupil jsem je z lítosti v akvaristice, kde je měli v dvacetilitrovém nanoakváriu prý už čtyři roky. Měřili tehdy necelých 5 cm a ani u mne nevyrostli nikdy více než 12 cm. Byl to páreček a byli moc fajn. Asi se měli hodně rádi, protože jakmile zemřel sameček, přestala samice žrát a umřela během měsíce také, bez jakýchkoliv známek nemoci. Žili u mne 6 let. Po jejich smrti jsem se o akvárko nestaral, žil v něm už jen jeden ancistrus a tomu nevadilo, že celé akvárium zezelenalo. Nejen řasou na stěnách - tu ancistrus spásal, ale ve vodě se rozmnožila jednobuněčná řasa a voda se tak stala takřka neprůhlednou.

Nová doba v zelené džungli: Poté, co mi na přelomu roku 2010/11 povolilo padesátilitrové akvárko s gupkama, přestěhoval jsem zbylého samce, 2 samičky a 7 mladých, co přežily, do této zelené džungle. A tím se vlastě obnovil můj starý koníček. Rozhodl jsem se, že nebudu zakládat nové akvárko, ale že toto zaběhlé, co vypadá jak zelený žabinec, zkulturním. Proto jsem objednal rostliny od pana Jurišici, a u něj mne zaujaly sladkovodní krevetky.. a dnes už mám zase tři akvárka, i když dvě jsou mini, a připravuji pomalu další. V tuto chvíli je tedy akvárium ve stavu přerodu ze zelené kaše na společenskou nádrž a věřím, že by se mi tento přerod mohl podařit přirozenou cestou, bez chemie... jen za použití testů vody, případně nějakého hnojiva či použití vody změkčené reversní osmózou.
29.3.2011 - myslím, že definitivně mohu říci, že období zelené džungle je za námi. Experiment se povedl, akva je čisté, až na trochu zelené řasy na sklech a štětičkové řasy různě na listech. Budu muset vymyslet nový název pro akva. A taky najít místo pro jávský mech, aby měly malé krevetky možnost úkrytu před pavými očky. Je tam dost samic, které nosí vajíčka, ale nejsou žádné malé krevetky. Paví oka všechny asi sežerou, když nemají dostatečný úkryt. Takže další bod bude umístit jávský mech.
31.5.2011 - akvárium je ve stavu, kdy jsem s ním naprosto spokojen. Rostlinky krásně rostou, rybičkám se daří a krevetkám jakbysmet. Řasa zcela zmizela. Štětičkovou řasu sežraly krevetky Caridina japonica spolu s parmičkami Crossocheilus siamensis. Nejdéle se udržela vláknitá zelená řasa, ale poté, co jsem rozdal většinu pavých oček a omezil krmení, pustily se parmičky i do té a už ji v akva není skoro vůbec vidět. Před dvěma měsíci jsem přidal jávský mech a hodně se mi rozrostly i stonkovky, takže malé krevetky se mají kde ukrývat a utěšeně se mi množí. Musím říci, že tak, jak toto akva nyní funguje, tak s ním jsem zcela spokojen.
Září 2012 - přidán Najas guadalupensis a zakoupeno 20ks kardinálek vietnamských, pro něž je to ideální prostředí. Velmi rychle se rozmnožily a dosud se jim tu velmi dobře daří.

Biotop: Opět žádný biotop. I když začínám intenzivně přemýšlet, jak bych stvořil biotop pro krevetky... Hm... Tahle zelaná džungle, kdyby se na dno dalo bahno, zasadila rýže či podobná rostlina, rybičky dali čichavci.... to by byl biotop jihovýchodní Asie jak vyšitej :-)

CO2: Není, ale možná bude, bude-li potřeba. Přemýšlím o výrobě burčáku z rýže s tím, že CO2 by bublalo do akvárka. Jako burčák myslím onen lahodný nápoj, který jsme s Drátem vyráběli kdysi na vojně :-) Ale zatím jsem se ještě nerozhodl, jestli je to dobrý nápad :-)

Dekorace: Nějaká keramická skalka a prasklý květináč po krunýřovcích :-) Nově přidán kořen před filtr pro Atynky, jsem zvědav, jestli se jim zalíbí :-)

Dno: Říční štěrk frakce 8-10 mm

Filtrace: Závěsný filtr Fluval Aqua Clear vnější 20 + Atman 200 s biomolitanem 1,6 litru

Hnojení: Bioflor od Dajany pro přidání železa a mikroprvků

Chemie: Zkusím se bez ní obejít.

Krmení: Dajana basic multivitamin

Osvětlení: Hailea YZ-750 (Hailea)

Pozadí: Tapeta s fotkou rostlin

Stojan: Stolek

Topení: 100 W

Údržba: Týdně výměna 20 litrů vody za permeát : voda v poměru 1 : 1.

Voda: Voda z vodovodu a permeát z osmózy v poměru 1:1.

Vzduchování: Ne, dostatečně provzdušní filtr

NahoruSložky fotek
NahoruDeníček
20
4.2013
No jo, no, nějak pořád zapomínám psát čištění... tak dnes jsem tedy zase čistil, výměna vody za 1:1 vodovodní : permeátu.
19
4.2013
Prodal jsem dalších 20 kardinálek. Jak zpočátku šlo nalovit 30ks za pět minut, teď jsem tuto dvacítku lovil hodinu. V akvárku mi tak zůstává už sotva 40-50 kardinálek (velmi hrubý odhad, počítají se velice těžko). Dnes jsem koukal na samičky, vypadají pěkně plné, takže počítám, že když provedu teď několik výměn vody za sebou, tak by se mi brzy mohly zase začít třít, prostoru už mají víc, vodu hezky pročistím a ochladím výměnama a mělo by to klapnout. Uvidím, sám jsem zvědav :-)
Ještě ale proberu řečanku, aby jí nebylo tolik, aby mohly vietnamky pořádně plavat. Nechám jim ji jen v levém zadním koutě. A taky vyměním valisnérky, dám sem ty od ivahy, co mám ve Třístovce
9
3.2013
Provedena výměna 20 litrů vody za vodu z vodovodu a permeát v poměru 1:1, také jsem vypral bioakvacit a vyčistil čerpací hlavu Atman a pro zlepšení množení bakterií jsem přidal Biofiltr od Dajanapet.
4
3.2013
Provedeno měření a výměna 20 litrů vody za voda : permeát 1:1.
24
2.2013
Provedeno měření a výměna 30 litrů vody za 1:1 voda permeát.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

malyLibor Re
1.10.13 0:43
to Dejmon: Dědeček... hm... je to v tuhle dobu moje nejstarší akvárko, ale dědeček to ještě zdaleka není... ještě nemá ani dvacet let. Každopádně děkuji za přání palec
Dejmon Re
28.9.13 19:37
Klobouk dolů před takovým dědečkem, tak ať se daří nadále ano
malyLibor Re
9.9.13 22:40
Njn. Chtěl jsem dokázat, že to jde, a to i bez chemie. Stačilo jen přidat rostliny, zvětšit objem filtrační hmoty a příroda si s tím poradila sama. Ale ono i předtím, když to bylo tak zelené, to bylo pro tehdejší osádku gupek ideální prostředí. Jen to nebylo tak pěkné na pohled pro lidské oko jako je to dnes.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/11883