Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Kancelářský uklidňovač nervů

 

Prezentace » malyLibor » Kancelářský uklidňovač nervů » Nápověda 

Hlavní fotka



Kancelářský uklidňovač nervů

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: malyLibor   Kategorie: Biotop: Asie
Zapsáno: 30. 1. 2011   Aktualizace: 10. 9. 2013 Změna v seznamu rostlin Změna v seznamu ostatních živočichů Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 2805   Počet palců: 0
Založení: 24. 1. 2011   Stáří: 13 let a 3 měsíce
Objem: 23 litrů   Čistý objem: 17 litrů
Velikost: malá akvária   Oblíbenost: 7 uživatelů
Fotek a videí: 28+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 37 cm x 23 cm x 27 cm

Popis: Původně to mělo být krevetkárium pro krevetky neocaridina heteropoda, které jsem dostal spolu s rostlinkami od pana Jurišici. Do kanceláře mělo přijít Miniakvárium BLAU - komplet 38 l, které jsem si koupil u pana Rataje v akvaristice. Jenže jsem nějak špatně měřil či co, a tak na stole v kanceláři skončilo toto akvárko a moje první krevetky skončily v 80 l akvárku s gupkama doma :-) Nicméně krevetky mne tak nadchly, že jsem se je rozhodl mít v tomto akvárku v kanceláři, a protože je malinké, tak ke krevetkám taky maličké rybičky, které jsem dosud nikdy nechoval, ač jsou tak překrásné - živorodky Endlerovy. Snad se jim v tomto skutečně nanoakváriu bude líbit :-)

Jinak zkouším fotit, ale moc se mi to nedaří. Myslel jsem, že fotit krevetky bude snazší než fotit Endlerky, ale je to podobné. Krevetky jsou sice klidnější, ale jen do chvíle, než je chci fotit. Když se mi 7x povede špatně nastavit foťák, tak po osmé, když je nastavený dobře, se zas krevetka odporoučí. A co vyvádí odrazy v čelním skle, to je úplně hotovo. No, počkáme na tmu a uvidíme :-)

Editace 18.3.2011: Endlerky jsou rybičky nádherné, ale v tak malém a málo zarostlém akvárku jsou na soužití s krevetkami příliš živé a žravé. Proto se přestěhovaly z obou akvárek do jednoho padesátilitrového, kde bude biotop Amerika a kde se jim velmi líbí. K veliké radosti krevetek se sem do kanceláře dne 10.3.2011 nastěhovaly malinké razborky Boraras maculatus a soužití s nimi krevetkám prospívá. I malé krevetky se vesele promenují po nádrži, klidně vplavou i do hejnka borarasek a ty jim neublíží. Navíc borarasky nejsou tak žravé, takže dost jídla spadne na dno a to se obzvláště tigrům moc líbí.

Biotop: Asie

CO2: Ne.

Dekorace: 1) kořen Aquality MOPANI WOOD Flamingo. Prodejcem jsem byl ubezpečován, že tento kořen nemusím vyvářet ani jinak upravovat před vložením do akvárka. Po šesti dnech mi kořen barví vodu do hněda - což by mi asi ani nevadilo, ale vadí mi, že z boků vyrůstá něco, co vypadá jako plíseň. Naštěstí si s tím krevetky poradily a sežraly to, ale nevěřím už prodejcům a vše, co jde do akva, nejdříve převařím - kromě krmení, i když to by si to asi taky někdy zasloužilo.
2) kořen - či spíše kus dřeva s jávským mechem od pana Rataje - zcela bez problémů :-)

Dno: Rataj PROFI SOIL - jemnozrnný /1-2 mm/ jílový substrát s vnitřní pórovitostí 100 % přírodního původu od pana Rataje. Vlastnosti a výhody si můžete přečíst zde:
www.rataj-spk.cz/…
Já jej zvolil pro tyto jeho přednosti a také proto, že vypadá opravdu skvěle. Co mne ale zatím pořád ještě přivádí poněkud do rozpaků je jeho až přílišná kyprost či nízká měrná hmotnost nebo jak to správně nazvat. Prostě je lehký. Některé granulky ještě po týdnu plavou po hladině a i ty, co leží na dně, při každém pohybu vody plavou. Rostlinkám se v tom ale zdá se daří - alespoň tedy Anubiasy už mají po šesti dnech nové lístky. Tak uvidíme. Třeba časem granulky nasáknou vodou a ztěžknou... a nebo je vyměním za říční písek :-) ........................................................................... Moje zklušenost po 3. měsících: Dno Rataj profi soil si nemohu vynachválit. Počáteční problémy byly způsobeny tím, že jsem si nepřečetl návod k použití. Správné použití je takové, že substrát dáš do kýble a zaliješ ho vodou. V kýblu s vodou ho necháš den za občasného zamíchání. Poté odstraníš z hladiny těch několik kuliček, co tam zůstanou plavat, vodu vypustíš a mokrý substrát dáš do akvária. Vložíš dekorace a zasadíš rostliny, poté opatrně napustíš vodu. První dva tři týdny je substrát velmi sypký, ale rostliny z něj nevyplavávají. Ničemu to nevadí, protože v prvních týdnech se stejně v akvárku nehrabeš. Časem substrát ztěžkne a je zcela bez problémů,. Rostlinám se v něm velmi daří a krevetky ho přímo milují. Neustále ho přehrabují. Jedinou jeho nevýhodou by mohlo být to, že se z něj nedá tvarovat svažité dno. Ale i při použití normálního říčního písku se ti svažité dno časem "zplacatí". A v miniakva si myslím stejně žádné kopce člověk nebuduje a k horizontálnímu členění použiješ spíše kořeny a rostliny a tak. Rataj PROFI SOIL je prostě skvělá volba.

Filtrace: Vnější filtr BLAU FM 120, na sání doplněna kostka molitanu, abych zabránil nasávání krevetek

Hnojení: Bez hnojení

Chemie: Žádná a věřím, že to tak i zůstane

Krmení: Vločky DAJANA FLORA, Tetramin baby, Hikari Shrimp cuisine

Osvětlení: BLAU 18W

Pozadí: Modrá tapeta

Stojan: Kancelářský stůl

Topení: RENA 25W s termostatem

Údržba: 1 x týdně výměna 6 litrů vody

Voda: Vodovodní smíchaná s permeátem z reversní osmózy v poměru 1:2. Tím dosáhnu celkem slušných parametrů, především co se týká tvrdosti vody a dusičnanů. Z vodovodu teče celkem tvrdá voda plná dusičnanů.

Vzduchování: Není - dostatečné okysličení zajistí filtrace.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(27)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
2011-01-23

(2)
Složka
2011-02-01

(6)
Složka
další fotky

(19)
NahoruDeníček
7
6.2012
Koupil jsem si novou škrabku se žiletkou, abych mohl vyčistit čelní sklo od zelené řasy. Nějak se mi rozrostla, takže skoro nevidím do akvárka. Některé návštěvy si myslí, že je tak zelená voda. Těžko dokážou pochopit, že voda je průzračně čistá a rybkám i krevetkám je v ní dobře. Lidé jsou prostě divní. Nevěří tomu, co je skutečné, věří tomu, co vidí a slyší, aniž by nad tím přemýšleli... No, to už je off topic, jak místní rádi píší, když se zamyslíš nad něčím víc než je akva... Jo, i akvaristi jsou jen běžní lidi.
14
5.2012
To je až neuvěřitelné, jak v tomto akvárku všechno rychle roste. Kryptokoryny už pokrývají polovinu dna a to jen proto, že je z druhé půlky vytrhávám. Limnophila sessiliflora, kterou jsem sem vysadil stejně jako v pagodáriu, je dvakrát tak velká a krásně rozkošatělá. O tom, jak roste Limnobium se ani nebudu zmiňovat. A to mám v akva jen 9 Boraras maculatus a krevetky, takže žádné dusičnany. Osobně si myslím, že je to díky tomu dnu. Uvidíme. Ve třístovce bude dno z Liaporu a když se bude rostlinkám dařit, předělám i dno v pagodáriu, kde se teď nedaří vůbec ničemu.
2
4.2012
Dnes bylo v akvárku zase pěkně živo. Zřejmě se vysvlékla samička, protože samečci cherrynek jezdili po akvárku jako motorové myši :-)
17
2.2012
Tak jsem právě pozoroval obě japoniky, tedy správně Caridina multidentata - jsem moc rád, že jsou obě v pořádku a že se jim daří. Jen red cherry mi připadají nějaké pomalejší, ale to bude asi tím, že v akvárku je teď po odstranění většiny mechů a plovoucích rostlin hodně rostlinných zbytků a také hodně světla a díky němu asi i drobných řas, takže nemají kam se honit. Musím říct, že si ty cherrynky stále udržují nádhernou červenou barvu... tedy, hlavně samičky. Včera jsem přidal také 5 dubových listů, ať mají krevetky trošku přilepšení :-)
15
2.2012
Tak k odkalení jsem se dostal až dnes a byl jsem překvapen. Ten substrát časem ztěžkl a dá se odkalovat úplně v pohodě. Největší problémy mi způsobily zbytky mechů, které na dně zůstaly. No, asi ještě 2-3 krát budu muset odkalovat a pak už to zase nechám žít svým životem. Musím ale říct, že je moc hezké zase jednou vidět všechny razborky a spoustu krevetek. Jen by mne zajímalo, kde jsou ukryté ty dvě japoniky, které jsem tam měl. Doufám, že nezůstaly v tom mechu nebo že mi neutekly z akva... to by mne mrzelo. Dosud neměly žádné emigrantské tendence.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

malyLibor Re
1.10.13 18:46
Ano, řasa, ale ta je na té zadné stěně, ne na čelní. Krevetky řasu rády ano
Dejmon Re
28.9.13 19:42
Pěkné, na té hlavní fotce na skle je řasa? Takové ty fleky? jinak pěkné, ať se daří ;-)
Tomáš55 Re
11.4.13 15:36
palec
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/11793