Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristické fórum

 

Fórum » Vyhledávání » VýsledkyVytisknout tuto stránku 

Hledaný výraz: Terčovec, způsob hledání: všechna slova, oblast: v textu příspěvků sekce: celé forum

Adresa výsledku vyhledávání: http://rybicky.net/forum/hledat/Terčovec

04.03.2024 20:40:20Téma Téma: YouTube (akvaristika, ryby atp.) – Předmět: Terčovec,realita,mýty a pověry: – Autor Tojsouvěci
https://youtu.be/I9_XFsoFKCA?si=_tPYl5nR-L9S2Jz8

Komerční odchovny terčovců používají levné a dostupné krmivo, tím je hovězí a drůbeží srdce,a drží ryby v teplotách cca 30°C.Důvodem zvyšování teploty v chovech je nepřirozená potrava,trávicí enzymy ryb nejsou schopné při nižších teplotách štěpit svalovinu a tuky teplokrevných obratlovců,tím vznikl mýtus,že terčovec je energeticky náročná ryba na vytápění nádrží.Krmte své ryby jejich přirozenou potravou,ušetříte náklady nejen za energie,léčiva, ale hlavně prospějete jejich zdraví v komfortních teplotních podmínkách.Teploty jsou uvedeny ve videu.
02.10.2023 22:43:28Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: HowardMoon – Autor Felix
Pár let jsem dělal ve zveráči a dvě naše základní cichlidy, tehdy (v době, kdy jsem si myslel že cokoli nad 15 cm je moc :-D) rozsekané na mraky, ukradl hrobníkovi z lopaty. Měl jsem rozkaz je utratit, místo toho jsem si je schoval, na vlastní náklady léčil, krmil a vyléčil. Nikdo ze zasvěcených kolegů tenkrát nevěřil, že by vůbec mohly přežít... Ale zadařilo se (vrubouš Hugo a motagujec Potvůrka, oba dnes přes 8 let staří). Jakmile se ale nějaká skalára začala stavět takhle, bylo vymalováno. Prostě umřela. Ať jsem dělal co jsem dělal.
Asi jako když terčovec zčerná. Ať je té rybičce cokoli, prostě to vzdala. Tahle pozice je jasná a nedá se s tím udělat nic :-O
30.01.2023 21:17:03Téma Téma: Terčovec - bílé táhnoucí se výkaly – Předmět: bičíkovci? – Autor vojtczek
Dobrý den, chci se zeptat..má můj terčovec bičíkovce?
Ahoj.
Mám akvárium a mám tam
4x parmicka cernopruha
20x neonka červená
7x pancernicek leopardi
3x ancistrus
Nějaké krevety
Chtel bych si nej nějaké další ryby ale nevím jaké.
Co by jste mi doporučili? Líbí se mi terčovec,ale na to je asi akva malé...
Díky
18.11.2021 19:21:26Téma Téma: Český cichlid klub – Předmět: Re: Tojsouvěci – Autor Tojsouvěci
V kostce:
Velmi příjemné setkání v dnešní chaotické době, poděkování patří všem,kteří se zúčastnili.
Smutné je,že Covid si vybral oběť z řad členů klubu,podlehl mu Vláďa Protiva.Po dlouhodobých potížích se srdíčkem ,skonal i František Bláha.
Čest jejich památce,vzpomínáme.
Proběhly volby nového prezidenta ČCK,jednohlasně byl zvolen ing.Oldřich Zelený.
Křest knihy ing.Karla Krčka - druhý díl Historie akvaristiky v Československu, autora je mi upřímně moc líto,nedopatřením si způsobil úraz těsně před prezentací své pětileté usilovné práce.V zastoupení se křtu knihy ujal RNDr. Roman Slaboch,který dílo po celou dobu vzniku auditoval,takže nás fundovaně seznámil o úsilí Karla Krčka a problémech,které s tím byly spojené.
Přednáška Ing.Martina Dvořáka & Ledňáčka (kurátor tropických rostlin-Fata Morgana Praha),foto-video-projekce z vlastního pracovního pobytu biologa v rezervacích peruánské džungle.Tvrdá realita v poutavém vyprávění,doplněna osobitým humorem neměla chybu.
Přednáška ing.Marcela Mlčocha z Žďáru nad Sázavou (pravděpodobně jeden s nejúspěšnějších chovatelů ryb Pterophyllum altum v počtu odchovaných generací jedné linie),o rybách rodu Symphysodon (terčovec).Těším se,že snad někdy příště budou v pořadí Alty.
Jan Burzanovský vydal novou knihu Homo ichtyologus I a Magazín Českého cichlid klubu 2021,na kongresu měl v nabídce
k zakoupení i předchozí výtisky Dobrodružství s amazonskými anděly a Magazín Českého cichlid klubu 2020 .Po přednáškách byla tradiční tombola. V mezičase před večerním rautem, jsem využil možnost návštěvy v odchovně Zdeňka Dočekala ve Vojnově Městci.Večírek byl ukončen o půl třetí ráno. Radostná zpráva je,že se někteří neregistrovaní návštěvníci přednášek přihlásili do členství klubu ,tak ať je nás příští rok stále víc.
03.10.2021 20:01:06Téma Téma: Jaké ryby k terčovcům? – Předmět: Terčovci, panceřníčci, ancistrusy – Autor bubaksniper
Zdravím, chystám se pořídit terčovce do akva 750l
Osádka by měla být 10-12x terčovec (po vypárování by zůstalo 8, max.10ks). Panceřníček zelený 12x, ancistrus 8x, penceřníček kropenatý pár, 1x gibiceps. Uvedené ryby mimo terčů mám, přežili, když vyzeklo akvárium :-( .
Myslíte že by to mohlo fungovat při teplotě 28°C?
Děkuji za názory
18.01.2021 15:56:49Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: coobosh – Autor _ucx_
coobosh napsal: Jen jsem si nedovedl predstavit chytani deseti ryb v tom mym akvarku. Nez bych je nalovil, tak pulka z nich pomlaceny nebo pozdechany stresem.Ulovit terčovce je překvapivě snadné. Buď dvě síťky nebo moment překvapení, ale důležité je nevyplašit je něčím jiným, co by pro ně bylo nezvyklé. Pak to je hned...

Další možnost je moje oblíbená kyblíková metoda. Dáš jeden den do akvária kýbl, do něj kámen, aby zůstal stát na dně. Přes kýbl dáš nějakou poklici, ale tak, aby tam zbyla štěrbina, do které se vejde terčovec. Do kýblu jim druhý či třetí den dáš nějaké žrádlo, co snadno klesá ke dnu. No a za dvě tři hodiny přijdeš a vytáhneš kýbl i s rybami.

coobosh napsal: Btw. je mozny, ze se tech zabrohlistu terčové zbaví sami i bez chemie ? Jen dodržením nejakych podpurnych opatreni ? Teplota vody, vymena, vzduch, strava apod.Ano. Někdy to zvládnou i bez léčby jen díky imunitě. Když jim přitopíš, tak jim to neuškodí, ale pamatuj, že čím vyšší teplota, tím méně vzduchu ta voda dokáže pojmout. Živá strava jim taky pomůže, pravidelná výměna vody taky.

coobosh napsal: To zmiňované AU ve filtru je co ??Aktivní uhlí.

coobosh napsal: Co purigen ? Mohl by vadit ?Kdyby byl nový a měl ještě nějakou adsorpční schopnost, tak ano.
21.11.2020 17:50:04Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: coobosh – Autor _ucx_
Nejdřív si přečti tohle: https://rybicky.net/clanky/956-bezpecna-a-ucinna-lecba-tercovcu-pri-masivni-expanzi-zabrohlistu-a-jak-ji-predejit

Kdybys v té nádrži měl jen ty terče, tak ti řeknu, abys postupně, šetrně zvednul teplotu někam k 31 °C. Ale máš tam rostliny a pěkné, máš tam i jiné ryby a já je na svědomí mít nechci. A terčovec není pancéřníček, chytit ho bývá celkem snadné.
29.10.2020 15:07:27Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: _ucx_ – Autor Jarry
Ale jo to máš samozřejmě pravdu, ty lehce "podražené" kusy je docela trefné označení, ale je potřeba připravit se na to, že sem tam nějaké problémy budou a když na to člověk není pořádně technicky připravený (volná karanténa, zkušenosti s různými léčivy atd.), tak najednou zjistí, že to nemá jak řešit, pokud si s tím ryba neporadí sama (což terčovec naštěstí většinou poradí, pokud má alespoň trochu slušné podmínky).
Já jsem třeba musel vzít část ryb mladších z jiného vrhu, protože starších nebylo dost, a z těch když to srovnám se starší skupinou přes věškerou snahu nic moc nevyrostlo (opravdu možná 2 z 5ti, ale nic extra). I proto už bych se do toho tímto způsobem nepouštěl a ono se okouká všechno, i sebekrásnější terčovec a teď mi to akvárium s nenáročnými rybami dělá větší radost:-) Samozřejmě je to nové atd., to také hraje svou roli :-):pivo:
29.10.2020 12:46:01Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: _ucx_ – Autor Jakub
Proto se tu ptám abych se něco dozvěděl. Jako začátečník uvítám každou radu a rozhodně nevtipkuju. Nicméně jsem toho pročetl už kýble a i názor z akvaristiky se mi často opakoval na různých článcích. Dokonce i chovatel terčů je má prej v tvrdé brněnské vodě a krom kvalitního krmení nic dalšího prý nějak extra neřeší. A vlákno “terčovec nemoc” asi sjedu taky ale těch 150 stránek všechny RE: to bude asi na dlouho. Proto se tu ptám na věc, kterou aktuálně řeším.

Edit: A UV lampu mám, takže nechat týden v kuse není problém.
29.10.2020 12:31:30Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Jakub – Autor _ucx_
Jojo, zeptat se v akvaristice, to je skoro úplně nejlepší zdroj informací. Teda znám ještě jeden lepší, ptát se v autobazaru, o kolik má to auto stočený tachometr :-)

Gavůnky i parmičky určitě pryč. Jiný biotop, jiné mikroorganismy.
Ad čichavec -- to je hodně špatný vtip, ne? To čteš fakt jenom tohle vlákno? V sousedním "Terčovec - nemoc" se řeší právě terčovci, kteří se potkali s čichavci (pravda, Helostoma temminckii).
Neonky můžou zůstat. Je možné pokusit se to zachránit zapojením UV lampy na filtrační okruh a tak týden nechat běžet.

Co se skalár týče... No, kdybych je už před tím měl z nějakého jiného důvodu přeléčené antibiotiky a tedy existovala velká pravděpodobnost, že jsou čisté, tak bych možná risknul je přidat do zajetého akvária s řádně aklimatizovanými terči. Obráceně bych to nedělal.
28.10.2020 19:02:43Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Jakub – Autor _ucx_
Není to jenom kvůli dusičnanům. Těch produktů metabolismu je víc, včetně různých bakterií. Naopak tím, že tam pustíš jiné bakterie ze studny, si můžeš situaci značně zkomplikovat. Sleduj i sousední téma Terčovec - nemoc, tam se zrovna řeší proč měnit vodu.

Nicméně už jsem naznačoval, že je tu jeden opomíjený, velmi dostupný a směšně levný zdroj té správné, měkké, kyselé vody bez dusičnanů, která právě terčovcům vyhovuje a to je déšť. Jasně, chce to vhodné podmínky, ale pokud píšeš, že máš studnu, tak úplně nečekám, že bydlíš někde v činžáku nebo v družstevním paneláku, kde nemáš možnost dešťovou vodu zachytávat. No a u rostlin jde i o to, aby se dokázaly vyrovnat s tím minimem dusičnanů při celkem vysokých teplotách.

Prostě pokud chceš terčovce, buduješ nádrž podle jejich požadavků a přizpůsobuješ tomu ostatní. Pokud to zkusíš obráceně, nebude to fungovat. Ještě jednou si dobře rozmysli, zda ti nestačí ty Pt. scalare, co tam máš. Ty mimochodem do nádrže s terčovci taky úplně nepatří. Pokud ti vyjde, že terče chceš, jdi cíleně po jejich biotopu a vyhoď všechny druhy ryb, co v něm nemají co dělat.
18.10.2020 22:04:48Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: lacewings – Autor Tojsouvěci
Toxicitu vody vylučuji - byly by postiženy obě dvě ryby v nádrži.
Pokud by se mělo jednat o bakteriální procesy v organismu ryby a v důsledku by docházelo
k nefunkčnosti orgánů,tak by se to projevilo v několika fázích předcházejícími doprovodnými příznaky s časovým odstupem (změny chování,vybarvení,koordinace rovnováhy,rychlosti a směru pohybu,apatie,nechutensví,vyhublost,zvětšení objemu břišní dutiny,konzistence nebo absence výkalů,frekvence dýchání atd. Terčovec je tvrdá ryba,ze dne na den si do horizontální polohy nelehne. ;-)

17.10.2020 19:06:54Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Terčovci – Autor Prkynko81
Mužete mi nekdo poradi co je to za nemoc,, tři dny mi leží Terčovec na jedné straně a vubec nežere. ale žije a barvu má pořadstejnou.
Děkuji za odpovědi
23.02.2020 17:32:18Téma Téma: Zakládání akvária – Předmět: Re: sirius – Autor _ucx_
Protože tetra neonová alias neonka obecná špatně snáší vyšší teploty a terčovec zase ty nižší. U všeho, co chceš mít v nádrži, si nejdřív nastuduj podmínky, které ty druhy vyžadují.
18.12.2019 14:23:51Téma Téma: Skaláry - rozmnožování, odchov – Předmět: Re: Tojsouvěci – Autor DavFM
Ano, taky v tom mám jasno, ale nejsem tak striktní a ocením, pokud někdo umí vyšlechtit pěknou ryby. Ať už je to skalár, terčovec, gupka...
A z komerčního hlediska se těmto rybám nebráním vůbec.

Ta závojová "nanajka" vypadá fakt hrozně, ale když se podívám na vlka a pak na čivavu, tak ta nanajka je ještě celkem fajn. Mmch, ta závojová nanajka má luxusní pruhy, nebýt těch ploutví, tak je to ryba par exellence.
19.11.2019 21:48:05Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: RAP – Autor _ucx_
Pokud má kokos1 zdroj dešťové vody, tak ne :-)

Jinak já nechci číst v threadu "Terčovec - nemoc" další text o potížích s terči. Ony některé přijdou i tak, jen se změnou prostředí a stresem plynoucím z převozu.
30.10.2019 19:56:08Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor UndeR
Přátelé, zase se na vás obracím s prosbou o radu. Jeden Terčovec přestal žrát a všiml jsem si, že tu a tam má tendence se otírat o listy rostlin. Jinak je aktivní, plave s ostatními a na chování jsem nic neobvyklého nevypozoroval. Mohlo by se jednat o žábrohlísty? Popřípadě co jiného?

Nasadil bych toto léčivo https://www.sklorex-akvarium.cz/p6742-sera-phyto-med-tremazid-30ml.html

Bude to dostačující? Mám pro jistotu zvýšit teplotu? V současné době 31°
23.08.2019 07:53:54Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor UndeR
Budu v diskuzi z vlákna "Terčovec - chov" pokračovat tady aby to admini nemuseli přesouvat ;-)

Co se týče možného výskytu bičíkovce. Bude lepší léčit odděleně rybu která vykazuje nějaké známky nemoci a nebo bude lepší přeléčit celou společnou nádrž. Jde mi o to, abych neléčil vybraného jedince a nákaza se nešířila v nádrži dál a dál. Na kolik mám zvednout teplotu když 31°C je málo? Řekněme 33°C? Pro jistotu jsem začal dávkovat eSHa Hexamita. Mělo by tohle léčivo pomoci nebo raději zvolit něco jiného?
10.08.2019 21:51:18Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: MonterMonty – Autor Mirek Blackky
Dobrý den. V několika fórech jsem se dočetl, že jim terčovec po napadení bičíkovce do 2 dnů uhynou. Můj terčovec je nemocen už více jak 3 měsíce a jeho stav je někdy lepší někdy horší. Je to možné?
10.07.2019 11:16:47Téma Téma: Jaké ryby k terčovcům? – Předmět: Re: Martin Karviná – Autor _ucx_
Na to se dá říct jen jedno: Studuj, studuj, studuj.

Dania jsou s terči teplotně nekompatibiní. Pancéřníčci (pokud to nejsou Sterbai) taky, tetra císařská to samé. Neonky pokud jsou to neonky obecné tak taky, pokud neonky červené nebo modré, tak dejme tomu. 170 litrů je na čtyři terče tragicky málo.

Není to dobrý nápad. Pokud chceš terčovce, musíš vyladit nádrž v první řadě pro ně, hledat co snáší měkkou vodu o teplotě kolem 30 stupňů. Nemysli si, že je otužíš na 27 -- chvíli to snášet budou, ale dobře jim nebude. Na jednoho terče počítej minimálně 50, radši 70 litrů vody a měj jich aspoň šest, z toho už dopočítáš velikost akvária. Terčovec není ryba k vylepšení tvého stávajícího akvária. Pořiď si tam akary hnědé, těm tam bude dobře.
23.05.2019 09:19:41Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor Plesky
Po přeléčení Entizolem a vrácení zpět mně bohužel jeden terčovec umřel. Teď po 3 týdnech ve společném akva jsem u jedné z parmiček zpozoroval tentýž problém s výkalem, který se dlouho držel. Po odpadnutí jsem ho vložil pod mikroskop. Mohl by jste mi prosím někdo říci jestli se jedná o bičíkovce, abych mohl případně zahájit léčbu? Raději jsem si koupil přípravky od Eshy, ale potřeboval bych mít jistotu, abych je neléčil zbytečně.... Děkuji moc za rady
08.05.2019 23:14:00Téma Téma: Výběr ryb do nového akvária – Předmět: Re: Cancita – Autor _ucx_
Asi nejsou vyloženě nevhodný, není to ani terčovec, ani trnucha, ani arowana, je to prostě pancéřníček a v těch 180 litrech bude celkem v pohodě, pokud se ta nádrž nepřerybní a pokud budeš hlídat vodu.
19.02.2019 00:10:23Téma Téma: Levamisol - concurat, bioverm – Předmět: Re: Jenda91 – Autor Tojsouvěci
Mrknul jsem na tvoji prezentaci,není v ní, ani Symphysodon aequifasciatus axelrodi,natož Symphysodon discus Heckel ;-) .Trošičku by si to chtělo ujasnit, aspoň základní pojmy ;-) .
Terčovec je velmi tvrdá ryba,ale základní prohřešky se u něj nevyplácí.Držím palce,někdy méně bývá více ;-)
18.11.2018 22:37:01Téma Téma: Otírání ryb o předměty v akváriu – Předmět: Re: Wanderer – Autor majab
Byly mi doporučeny chovateli, že vyšší teplotu dobře snášejí. Tak jsem si nechala poradit.
Edit: A dělá mi to i jeden terčovec, rada od chovatele byla jen zvednout teplotu vody, prý si s tím poradí..nicméně dneska je neděle a celkem je to pořád stejné. a fakt nevím, čím to je.
09.11.2018 23:48:45Téma Téma: Zakládání akvária – Předmět: Zalozenie akvaria utes – Autor majo540
Ahojte, prosím o radu a pomoc pri zakladaní akvária.

Pred niekoľkými rokmi som mal spoločenské akvárium kde som sa čo to poučil, čo to pochybil a podobne. Preto teraz som sa rozhodol si najprv čo to prečítať, naštudovať kým sa pustím do realizácie.

Presťahovali sme sa do nového bytu a plánujem si v ňom vybudovať akvárium.

Akvárium bude mať 180 l - konkrétne sa bude jednať o JUWEL akvarijný set Rio LED 180 čierny.

Čo by som chcel dosiahnuť?

1. Určite nechcem v akváriu rastlinky. K rastlinkám naozaj nemám vzťah, aj v predošlom akváriu to bolo pre mňa skôr trápenie - a asi aj pre tú rastlinku popravde.
Veľmi sa mi páčia typy akvária kde je v princípe dno, dva tri majoritné kamene/utesy/korene - proste majoritný prvok a pár malých doplnkových detailov. Pekne presvetlené a pod.
Napríklad: https://rybicky.net/nadrze/29397-250-malawi

2. Chcel by som pieskové dno

3. Rybicky
Veľmi rád by som dosiahol aby osadenstvo akvária bolo v nejakom zložení kedy budú:
- jeden / dvaja králi akvárka :potlesk:
- niekoľko menších "poddaných" ktorí budú vzhliadat na tých dvoch so závisťou :-)
- niečo na dne akvária čo by sa hrabalo v tom piesku(to ale nie je nutnosť)

Napríklad a to teraz skôr neriešim, či sa rybky spolu hodia vyberám iba podľa toho ako sa mi páčia a iba pre príklad.
Dva terčovce a k nemu 10-20 neoniek.

Nechcem aby sa rybky cítili stiesnene alebo celý život prežili v depresii z toho že ja som na začiatku nespravil poriadne štúdium.

Myslím, že útes a "skaly" dokážem spraviť, vedeli by ste mi ale prosím poradiť k výberu rybiek?
Mne osobne sa veľmi páči predstava dvoch terčovcov a doplnením neoniek. Terčovec je naozaj krásny avšak myslím a aj podľa atlasu tu na stránke bude 180l málo a mali by byť ako hejno čo sú 4. Druhá vec je, či terčovec vôbec môže mať akvárium bez rastlín?

Alebo som tu našiel potom malawi - toto prostredie je pre nich asi bežné - napríklad https://rybicky.net/fotogalerie.php?sekce=nadrz&c=20043&s=0&sl=0 niečo takéto - len tu mi chýba práve ten môj kráľ s kraľovnou:))

Viete mi prosím poradiť alebo pomôcť s inšpiráciou?

Ďakujem


02.12.2017 22:27:13Téma Téma: Skalára amazonská - chov – Předmět: Re: Amatértom – Autor dudak
ono dost záleží co jim chybí za ploutve, nepárové ploutve většinou dorostou, i když o tom jestli do plné velikosti se polemizuje, ale třeba jestli jim chybí "fousy" tak ty nedorostou. Pan Burzanovský má někde na skalárfóru fotky 2 měsíčních skalár s upálenými ploutvemi ala terčovec a o měsíc později už to mají skoro zpátky.
08.09.2017 12:17:05Téma Téma: ZOO Braník – Předmět: Pár snímků z prodejny – Autor půlpy
Sumec sklovitý, Terčovec, Tetra ozdobná, Vrubozubec paví, Zubatice liščí
06.09.2017 21:00:45Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Příprava na Terčovce – Autor fylypes
Zdravím všechny!

Mám 350l akvarium s 8 Závojnatkami a jak jim pořád chodím kupovat žrádlo vždycky mě ohromí akvarium s Terčovci. Tak jsem se rozhodl že si je v nedaleké budoucnosti pořídím. Bohužel závojnatka a terčovec je ůplně něco jiného a rád bych se na ně připravil nějakým hodně podobným druhem rybiček. A proto bych se vás chtěl zeptat jakými rybičkami je dobré se na ně připravit.

Něco o nich mám načteno, ale tohle jsem se nikde nedozvěděl.

Byl bych i rád kdyby jste mi napsali jaké rozměry akvaria jsou z vašich zkušeností nejlepší a nejvhodnější. Zatím mám v plánu 450l nádž o velikostech 150 x 50 x 60. Myslíte že to bude vhodné pro takových 6 kusů?

Poprosil bych také o rady na filtraci, chemii , a ostatní co je k jejich chovu potřeba.

díky :palec:
PS: Koukal jsem že jste tady na nějaké akvaristy docela "vostrý" tak kdyby jsem napsal něco co by se vám nelíbilo, tak mě prosím neukamenujte :tone:
22.05.2017 18:39:32Téma Téma: Entizol – Předmět: Re: JoKa – Autor JoKa
Nevím, jestli to tady ještě vůbec někoho zajímá, ale entizol zřejmě zabral... Po týdnu přispěchal ten na houby terčovec a normálně žral suché. To jsem u něj tři týdny neviděl... Poslední týden nežral vůbec a dva týdny před tím žral jen živé...

Léčbu rozhodně dotáhnu, výsledky vidím po první dávce...
21.05.2017 17:17:52Téma Téma: Entizol – Předmět: Re: JoKa – Autor JoKa
Tak jsem jeden reflektor vypnul. Už svítí jen dva a jednu stranu jsem zatemnil, takže to vytvořilo tmavý kout...
Nevím podle mě je v tom akvu teď tma a až přidám výluh, tak už asi ryby neuvidím...
Jsem zvědavý, co na to rostliny... Ale jestli to má pomoci rybám......

Edit: omlouvám se redaktorům, ale asi bude potřeba přeházet podstatnou část této konverzace do vlákna terčovec nemoc... Nějak se to tady zvrhlo, kvůli mě a s entizolem už toho společného moc nemá... :stydim:
31.01.2017 18:36:47Téma Téma: Z akvária se ztrácejí ryby – Předmět: Re: Magic – Autor JoKa
To řešil už asi každý... Mně se takhle "zafiltroval" terčovec i chovný samec kakadu Orange...
Já to přimáčkl víc ke sklu, jak píše Roman...
25.01.2017 23:07:59Téma Téma: Postupný úhyn ryb – Předmět: Re: Driv3r – Autor JoKa
Zcela upřímně, možná se Ti to nebude líbit (možná nejen Tobě), ale řeknu to drsně a upřímně. Jsou to živorodky, máš tam tunu mladých a chovy si zachováš. Úplně bez jakýchkoli škrupulí bych vyřadil všechny ryby co tyto příznaky mají... Přeci jen, není to terčovec za litr kus... Cena léčiva převyšuje cenu těch ryb... Osobně bych nic neriskoval a postupně eliminoval... Pak se Ti to rozjede na "cenější" ryby a budeš si drbat palici...

Nevíš přesně, co je sužuje, ani nevíme jak léčit, bez provedené hystologie... Léčba na slepo a výsledek pochybný...

Hnusné, ale takhle bych to udělal, v případě těchto ryb...
24.01.2017 20:30:24Téma Téma: Cichlidy a cichlidky - chov, odchov – Předmět: Re: makukak – Autor RAP
makukak napsal: Ahoj, koupil jsem si k terčovcům - Kančík červenooký (Heros severus) Red Spotted. Zajímel by mě Váš názor na tuto kombinaci, případně jak moc velkou chybu jsem udělal :)
I když tyhle vyšlechtěné nedosahují takové velikosti jako původní formy, tak mohou dosáhnout 20cm a průbojní jsou stejně. Bez ohledu na to, že se jim říká(lo) terčovec chudých. A do 450litrů k terčovcům chyba velká.
Mimochodem tyhle barevné formy zřejmě nepatří k Heros severus, viz. článek http://e-akvarium.cz/casopis/akvarium30.pdf . Jen nesouhlasím s údajnou max. velikostí pravých severek. ;-)
20.01.2017 22:44:00Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Fuggas – Autor JoKa
To udělej... Dost to pomůže, bez nadsázky...!!

Pokud nejsou v akváriu jiné ryby (pokud ano, napiš jaké), tak pomaličku (max stupeň za den) zvedej teplotu až na 35 a v tom je nech 4-5 dní... Pak stejně pomalu zase vracej na původní teplotu...

Léčivům od Sery se vyhni obloukem... !!!

Tvůj problém není vyloženě akutní. Na to není potřeba léčivo. S tím si poradí terčovcova fenomenální imunita. A tu podpoříš právě tou teplotou...

Přikládám fotku terčovce s prokazatelnou hexamitou (zašitej v rohu, týden nežral). Přežil, dnes jakoby nic, jen má trochu "jizvy". Dostal jsem ho z toho na základě rad zkušeného, jen a jen tímto postupem. Tyto rady dávám dál. Byl bys překvapen, s čím vším se terčovec vypořádá úplně sám, pokud je v dobrých podmínkách...
17.01.2017 23:41:00Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: RAP – Autor rriki
Chlapci píšete tu blbosti oba dva ,ani jeden tomu nerozumíte,Mezi chovem terčem a sklalárou co se týče nároků ,velký rozdíl není .Chov terčovcu je jednoduší nežli chov pavích oček v želivce.Problém je v parazitech.Skaláry se v pěstírnách odchovávají tak ,že po vytření se lízátko přenese do výtíračky a potěr je chován samostatně a nákaza je minimální.U terčů je to přesně obráceně ,my uměle odchovávat neumíme a spoléháme na přirozený odchov a tady začíná uzavřený kruh.Páry ač se tváří v perfektní kondici a nensou známky nákazy a potvrdil jsem si to mikroskopem jsu v drtivý většině napadeny capillariema,který rybám do určitý míry neškodí ,ale produkují vajíčka a z těch se líhnou malý červi ,,který nejsou vidět a jsou na skle na filtru prostě všude.A je jen na chovateli jak provádí údržbu vytíračky ve fázi kdy páry vodí,protože potěry ty jsou jak slepice a pořád zobou a jde jen o to kolik parazitů pozřou a jak se dál vyvíjí.Ty nejvíc zasažený přestanou růst a druhá fáze je ve velikosti 4cm kdy paraziti dorostou a ryby je neutáhnou a jdou do kopru už u chovatele a třetí a nejhorší je u těch ryb ,který jsou relativně v pohodě dostanou se k novým zákazníkům a tam ten proces pokračuje v rostliných akvariích vajíčka hezky zapadaj údržba je složitější a za čtyři měsíce je průser na světě začnou se ryby stranět ,odchází střevní stélka, která je plná vajíček to vetšinou hobbysta neodsaje a chov jde do háje.Najednou se dumá jak jsou ryby náročný nejsou.Nemocný ,terčovec pozná hned u skalára to tak není teda pro laika .Skaláry i terčovci pokud jsou zdravý to je paráda na ně koukat.
16.01.2017 16:55:55Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Kessiik – Autor JoKa
Mycopurem bych to neřešil, nejsem fanda necílené léčby léčivem s pochybnými účinky. Doporučím maximálně širokospektrální léčivo, konkrétně s Eshou 2000 mám dobré zkušenosti, zvládne toho opravdu hodně. Přeléčit celé akvo, nepřelovovat, to by byl další stres, další změna. Širokospektrální léčivo doporučuji proto, že se skutečně domnívám, že si toho ta rybka přinesla více... Léčivo aplikuj přesně podle návodu (žádné výluhy, ani prostředky na úpravu vody během léčby). Léčivo aplikuj těsně před zhasnutím světel a postupuj důsledně podle návodu...
Po ukončení léčby, v rámci rekonvalescence, měň poprvé 1/2 a pak 1/3 obden minimálně týden. Tuto novou vodu můžeš lehce zasolit (polévková lžíce na 50 l vody - ale až po ukončení léčby, nikdy nemíchat léčivo a kuchyňskou sůl - jód a fluor spolu reagují a může způsobit problémy - pokud by si solil během léčby, tak jedině solí mořskou, bez jódu) a nějaký list mandlovníku, případně torben...
Každopádně tu teplotu zvedni okamžitě na těch 30, ostatní ryby to dočasně zvládnou. Mezitím se rozmysli, co chceš, jestli terčovce, to znamená teplota v prvních dvou letech života 31 a nevhodné ryby pryč, nebo chceš ostatní ryby a placky budou permanentně v diskomfortu a nemoci se můžou vracet. Vysoká teplota jim posiluje přirozenou imunitu... Divil by ses, kolik toho terčovec rozchodí, když má dobré podmínky...
16.01.2017 12:50:24Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Kessiik – Autor JoKa
No nic moc informace, pro ty ryby teda...
Nejlepší by bylo je všechny vrátit. Jednak ti prodali fakt bídu (i barva, počty pruhů, ploutve, prostě paskvil. Upřímně, zatím asi nejhnusnější terčovec, co jsem viděl) a druhak je nedáváš do dobré společnosti.
Jsou ještě mladý, potřebují 31 stupňů. Je to hejnová ryba, minimálně 6, lépe 8 kusů. Tu teplotu kvůli ostatním nevyřešíš. Paví oka jsou prasátka, to je také špatná společnost pro placky...
Léčit by si to mohl, ale nemá to asi význam, vrátíš ho zase sem a problém se vrátí... Za normálních okolností bych doporučil zvednout teplotu a zasolit, ale jak jsem psal, to u tebe nepůjde... Navíc, pokud to má z podmínek, jako že zřejmě ano, tak ta plíseň nebude jediný problém....
Jak je to vlastně velké akvo?
27.11.2016 18:18:46Téma Téma: Filtr Eheim 2213 – Předmět: Re: romant – Autor fingerstyle
No jsem úplnej začátečník co už třetí týden sedí u PC a zbírá informace až třeští v lebce.Takže určitě pěkně zarostlí rostlinkami.Včera jsme byly v Olmiku na floře na burze a nejvíce se mi líbily např. Terčovec red ,Parmička Mechová,Tlamovci ale jak jsem si pak o nich něco přelet tak jsem zjistil že to pro začátek nebude asi to nejrozumnější.Terčovec potřebuje hodně teplou vodu,parmičky mechové prý zas rády okusujou pomalejší a klidnější rybky.To samy Tlamovci.Tak asi něco vhodnyho pro začátečníky a hlavně nechci nic agresivního co třeba ukusuje neonkám hlavy: Vidím to na hejno neonek,živorodky (dalmatino,gold,duhová) mečovky,kdyby šla jedna bojovnice...Prostě teprve se rozkoukávám.Každopádně nejpozději na začátku února chci nádrž zařídit nechat pár týdnů zaběhnout a 28 února na příští burze na Floře chci nakoupit rybyčky...
27.11.2016 00:38:42Téma Téma: Demikolona – Předmět: Re: laKatos – Autor laKatos
ted uz su z toho uplne hlupy..... :sad:

toto uvadi na svych strankach nejvetsi vyrobce kolon v nemecku
Slabě zásaditý anex neodstraní z vody takzvané slabé kyseliny, jako je kyselina uhličitá a křemičitá jeho použití je pro sladkovodní akvária, a je ideální pro produkci chovných vod i náročné ryby, jako je terčovec. Hodnota pH odsolené vody je mírně kyselá (pH asi 5,5). Když se voda odvětrá nebo nechá stát přes noc hodnota pH vzroste v tom, že CO² je vyloučen z vody a vzroste na 6

jsou to tedy WBA pryskyřice. Neni odstranen oxid křemičitý, C02. Voda z kolony tedy má nižší neutrálním pH.
Silně zásaditý anex
dostanete čistou demineralizovanou vodu. V mořském akvariu necheme kyseliny uhličité a křemičité a proto jsou odstraněny.
Operace je stejná jako v Mixbend.
Křemičitan je zodpovědný za sliz a růst řas.
tato voda je tedy ideální vody pro morske akvária.
Jsou to tedy SBA pryskyřice a odstrani všechny anionty (Chloridy (Cl--), Hořčíku (Mg ++), Sírany (SO 4 =), Železo (Fe +++), Dusičnany (NO 3 =), Mangan (Mn ++)
Uhličitany (CO 3 =), Sodík (Na +), Oxid křemičitý (SiO 2 -), Vodíku (H +), Hydroxylu (OH--) , včetně C02, a má vyšší než neutrálním pH.
22.11.2016 11:01:19Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: fiskaren – Autor RAP
Hezky napsáno, je v tom hodně pravdy, ale v podstatě je to "jen" všeobecná poučka pro nákup ryb.
Čistota a pořádek je taky namístě.
Na tohle je krásná odpověď v článku od Petera Heinze(Aquaristik 5/2010):
...slýchám pravidelně o chovech, které jsou zaručeně prosté parazitů a které produkují lepší, zdravější ryby. Dovolím si o tom silně pochybovat. Ve vatičce zabalený, ve skleněném sarkofágu vychovaný terčovec nikdy neodolá ve společenské nádrži, kam se po prodeji samozřejmě může snadno dostat, útoku všech možných bakterií, parazitů a dalších nepřátel, kteří tam na něj číhají.
21.11.2016 00:23:29Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: irigi – Autor Tojsouvěci
NO3 má pro vývoj larev hraniční hodnoty,pro vyvinutou rybu je to v pohodě,problém nastává při zvýšené přítomnosti amoniaku z odpadních látek.Obecně vždy záleží na poměru bioomasy rostlin,živočichů,filraci,krmném programu,udržování hygieny nádrží,spojené s údržbou a výměnách vody.Terčovec je pro mne král akvarijních ryb,každý by si měl zvážit,jesti chce jen prezentovat svoje Ego, nebo to s plackami myslí vážně a stanou se pro něj životním stylem na dlouhou trať. ;-)
27.09.2016 19:05:11Téma Téma: Jaký je to Ancistrus? – Předmět: Re: LiborSprysl – Autor JoKa
Libore tentokrát s Vámi musím ve vší úctě nesouhlasit. Řešili jsme to spolu před dvěma lety a nesouhlasil jsem úplně stejně, i když jste mě tenkrát malém zvyklal... Za ty dva roky jsem nikde neviděl (ani lidé, ani na fotce) opravdu červeného (v tom odstínu co popisujete) Reda, takže mě to jen utvrdilo v tom, co jsem tvrdil už tenkrát...
Zrovna tyhle ryby dělám taky (viz hlavní fotka jeho karty). Selekcí a krmivem se dá dosáhnout tmavšího odstínu oranžové (záleží i na osvětlení nádrže kde bydlí, jak jsem vypozoroval), ale pořád je oranžový...
Vím, že nefotíte, ale dokud neuvidím alespoň fotku Reda, co je skutečně Červený, tak budu tvrdit, že ancistrus sp. Red má být oranžový...
Takže i Truly má reda!
I bezně prodávané skaláry Red devil, mají tu palici spíš tmavě oranžovou a pořád jsou to devilové. Terčovec marlboro taky nemá přesně ten odstín krabky marlborek... Jistě chápete
, kam tím mířím. Ancistrus sp. Red se červený jenom jmenuje, ale ve skutečnosti je oranžový...
Pokud ne, ukažte mi někdo alespoň jednoho opravdu červeného!!!! Prašanův chovný na fotce je "nejtmavší", co jsem zatím viděl a pořád je oranžový...
15.05.2016 20:27:30Téma Téma: Terčovec - chov Autor Fuchs
Přátelé je možné aby se mi terčovci v necelých 8 měsicích věku dělali teritorium? Jeden terčovec odhání ostatní od kořene, docela do sebe najížděli a různě se pošťuchovali. Pak zase zajel na své místo a pak ho pokoušel jiný a ti se honili kolem toho kořene. Musím říci, že to bylo krásné pokoukání ale přijde mi to brzo a hlavně byl tam sám, myslím to tak, že (nebyl tam v páru).
30.03.2016 23:02:12Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Sinatrax – Autor Motýl
problém je, že červená ryba (mimo san merah) barvu nemění, stejně jako pigeoni a pod., tahle schopnost u nich byla šlechtěním potlačena a terčovec dokáže umírat týdny i měsíce, záleží, jestli doopravdy žral, nebo žrádlo jen žmoulal a vyplivoval ..., fotka by napověděla
26.03.2016 16:22:54Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: liborass – Autor fiskaren
Myslím že tento pán (tercovci-brno.cz) konkrétně je pouze překupník a ryby neodchovavává. Ale zase ryby od něj jsem měl a byly docela pěkné :D přeci jen terčovec není ryba na rok tak se vyplatí zainvestovat a koupit kvalitní pěkné a hlavně zdravé ryby. Zkusil bych třeba kontaktovat některého z místních chovatelů. Viz odkaz výš na Priesta, nebo pěkné ryby má i pán z Vyškova, což je Brnu přeci jen o něco blíž, ale kontakt v hlavě nemám.
01.03.2016 17:15:17Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: akara potoční – Autor kornxi
Zdravím, již tři měsíce se potýkám s napadením akary potoční pravděpodobně střevními bičíkovci. Prodělala léčbu Entizolem, Eshou Exit + Eshou 2000 celkem tři kůry po sobě a stále se v jejích výkalech objevují paraziti, viz přiložené fotky. při poslední kůře měla Eshu exit a Eshu Hexamita celkem na 5 dní. Výkaly má světle hnědé barvy (to přikládám krmení) ovšem hlenovité a spirálovité. Žere, ale dostává velmi sporadicky. Průběh nemoci byl tak rychlý, že téměř přišla o oko, momentálně na něj nejspíš nevidí a má poškozenou okolní tkáň, měla opravdu velkou díru kolem celého oka. :-O Její stav se zlepšil po první léčbě, ale nedaří se mi zbavit se parazitů. Mohl byste mi prosím někdo poradit, zda se jich jde definitivně zbavit, popřípadě čím? Každý den čistím její karanténní nádrž. Včera nádrž prošla desinfekcí. Ve výkalech má i vláskovité (nejspíš) červy. Zdá se mi že jejich množství je menší než dříve. V byla s dalšími rybami (terčovec - toho jsem musela před pár dny utratit, byl ve velmi špatném stavu, také napaden a bohužel jsem si ho takto již přivezla, parmičky žraločí, mřenky nádherné a skaláry, čichavec). I tato nádrž prošla komplet repasem, desinfence, nové rostliny, nový písek (říční dno) atd... zbavila jsem se skalárů a parmiček žraločích. V akcáriu je momentálně 8 terčovců. Žádný z nich nenese známky napadení, ani žádná jiná ryba. Výkaly ryb jsou čisté. Děkuji za jakoukoli perspektivní radu. Už mě to stálo opravdu hodně peněz ale hlavně síly :-O
18.02.2016 21:24:07Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: Hanzek – Autor patamatix
120*50*50= 300 l odečti dno,dekoraci atd a jsi na 250 l čistého objemu. U terčovce se udává minimálně 400l . Terčovec je "number one" mezi rybami,takže pokud jsi začátečník,tak začni s něčím jednodušším. Škoda každého života.
05.02.2016 21:40:14Téma Téma: Počet ryb do akvária – Předmět: přesnější vzorec pro výpočet počtu ryb do akvária – Autor Heronis
Je zde pravidlo 1 cm ryby na 1l vody. Ovšem co jsem četl názory mnohých akvaristů, toto pravidlo je nedostatečné, neboť 5 neonek nevydává tolik odpadních látek jako dospělý terčovec. Proto mě napadlo zkusit navrhnout jinou pomůcku. Jedná se jen o zamyšlení zda by to tak šlo, to chci říci předem.

Když jsem četl web od Horáce, dospěl jsem k článku kde píše právě o vzorcích na počet ryb v akváriu. http://www.horacovoakvarium.cz/clanek_A_co_ryby_maji_si_kde_hrat.htm Většina vzorců nebere v úvahu plochu vodní hladiny, jako rozhodující faktor. Vzorec který ji bere v úvahu však nebere v úvahu výšku vodního sloupce. A pak většina vzorců bere velikost ryb a množství odpadních látek jimi produkovaných lineárně, což podle odborníků je nesmysl. Do vzorce který by byl opravdu vhodný na výpočet počtu ryb v akváriu, by měly být zahrnuty také jednotlivé nároky ryb.

Z výše zmíněného jsem usoudil, že by bylo dobré mít rovnici Nd=Np kde Nd je počet bodů dostupných a Np počet bod potřebných.

Nd se vypočítá jako šířka vnitřní části (bezeskla) akvária umocněná na druhou násobená délkou vnitřní části akvária umocněná na druhou násobená výškou vodního sloupce v akváriu.

Nd=d22*v

Np se vypočítá jako čtyřnásobek délky ryby v dospělosti umocněné na druhou vynásobené počtem těchto ryb, vynásobené parametry a, ch, t.

Parametr a značí aktivitu ryb pro líné a málo aktivní ryby je parametr a=1, pro středně aktivní ryby je parametr a=1,1 a pro velmi aktivní ryby je parametr a=1,15. Parametr ch značí chování, konkrétně teritorialitu ryb, pro společenské ryby je ch=1, pro teritoriální je ch=1,1. Parametr t značí typ akvária, bežný typ akvária má t=1, holandská akvária mají t=1,15.

Np=N*4*dr2*a*ch*t

pro každý druh ryby vypočteme jejich Np, sečteme a porovnáme s Nd pokud jsou v rovny, máme zarybněno akorát, pokud je Nd> Np máme podstav (což není problematické) a pokud je Nd<Np máme přerybníno, což problematické je.

Tak a nyní do mě, že do krásné akvaristiky míchám ošklivou matematiku :D. Ne chtěl bych vědět, co si o tom myslíte a zda je to použitelné :) díky za připomínky, já si myslím, že by to mohlo být Ok.
01.02.2016 12:31:01Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: pehu – Autor MonterMonty
Chyby hledej v sobě , péřovec ani terčovec nepatří do 200L akvárka , pokud už se ryba vyvrací na bok atd - nezvládá koordinaci , má s největší pravděpodobností prožraný plynový měchýř - což už je konečná - tak to rybě ulehči a šetrně ji utrať - to pro ni bude vysvobození
něž se do něčeho zase pustíš , zamysli se nad tím jestli jsi vůbec schopnej se o terčovce adekvátně postarat - není to ryba do rukou začátečníka, potřebuje mnohem více prostoru než jen 200L a náležitou péči
01.02.2016 10:20:47Téma Téma: Betta splendens - chov – Předmět: Re: motýlek – Autor PaulZy
Ono záleží... rájovci by měli taky přežít 5 °C, ale u těch dnes chovaných bych tomu moc nevěřil. Prokazatelně divoká forma ok, ale X-tá generace z akvárií... Většinou se doporučuje 25 °C jako minimum i u ryb, které mají psané 22 °C (např. SAE). Na druhou stranu u Endlerek se taky často uvádí víc, ale přežijí bez topítka. Třeba paví oka bývají tak zdegenerované, že stačí trocha plísně na sklu a při pokojové teplotě už mají bílé chomáče na ploutvi. Podobně to vidím u Bett. Přírodní forma by mohla být odolnější (řekněme 3. generace v zajetí), i když je to tropická ryba. Vyšlechtěným formám bych ale dopřál 25 °C. Přece je to jen ryba, která bývá středobodem nádrže.


Motýlek by měl mít podle staré literatury dokonce 30 °C, jestli si to dobře pamatuji. Terčovec 28 °C. Ono hodně záleží, odkud ta ryba pochází, jak se chová v zajetí (závojnatka taky bude mít problém přezimovat s ostatníma karasama v jezírku, opak je ta Endlerka). Příliš vysoké teploty samozřejmě život naopak zkracují (nejen rybám).
25.01.2016 22:38:45Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor RaSil
Dobrý večer.
Děkuji Všem za jejich komentáře, abych byl upřímný, čekal jsem, že se proti mě zvedne vlna odporu. Je pravda, že jsem v chovu terčovců začátečník. Avšak už několik let je to moje vysněná ryba, a proto jsem sbíral informace o jejich chovu, potravě, nárocích na kvalitu a teplotu vody. Pravdou je, že při nákupu jsem si nevedl úplně nejlépe a teď jsem tam, kde jsem. Ostatně, všichni víme, kde. Inu, hoďte si kamenem, kdo jste neudělal chybu.
Nevím, co je dvojkova ryba, ale nejde mi o to, chodit s terčovci na výstavy. Určitě je nezachráním tím, že je vrátím chovateli, jde mi o to je vyléčit a uvést je ve spokojenost.
Co se týče velikosti mého akvária, jsem si vědom toho, že 1 dospělý terčovec(20cm) potřebuje cca 50l vody. Při velikosti 3-5cm nepovažuji za týrání mít dočasne 8 ryb v nádrži o čistém objemu cca 160l. I když mi to každý nemusí věřit, vím, kolik stojí akvárium a jeho vybavení a jak dlouho trvá zaběhnuti akvária čerstvě založeného.✌
Za případné další komentáře děkuji,
Radek Šilhan, Plzeň.
18.01.2016 17:41:51Téma Téma: Jaké ryby k terčovcům? – Předmět: Re: Lucianetta – Autor NHKG
Já gavůnky ani terčovce nikdy nechoval. Ale když se podívám na terčovce, chce měkkou kyselou vodu. Gavůnek chce tvrdou zásaditou. Asi půjde najít nějaký kompromis s parametry vody, ale podle mě Terčovec je jedna z ryb, které je potřeba vše v nádrži přizpůsobit. Obzvláště pokud s nimi nemáš zkušenosti, neriskuj takovouto neobvyklou kombinaci.
23.12.2015 19:26:43Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: funtcz – Autor NHKG
Skoro všechny ryby snesou bez problémů větší teplotu než je u nich udávána, pokud je ve vodě dost kyslíku. Ale většinou to znamená zkrácení délky jejich života.
Pancéřníček panda a Terčovec není dobrá kombinace s ohledem na nároky ryb, ale nějakou dobu může fungovat.
23.12.2015 00:43:59Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: funtcz – Autor RAP
U nádrží klikni na http://rybicky.net/nadrze/?akce=hledat a zadej si kombinaci ryb terčovec a pancéřníček panda. Několik prezentací se ti vybere. Terčovci a pandy nejsou neobvyklá kombinace.
22.11.2015 10:58:52Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor radim
Taky to tady čtu pořád dokola nejen u terčů, jak je špatné dávat živé a mražené krmivo při léčbě a nerozumím tomu. Když jsem léčil děrovku entizolem, tak jsem výrazně omezil právě granule (ikdyž jsem léky z pohodlnosti nechával nasát do nich) a jsou omezeny doteď...nemoc už se nevrací.
Četl jsem něco o zatěžování jater při větší konzumaci komerčních krmiv. No studie to nebyla, jen postřehy cichlidáře.
Určitě bych teda při léčbě vynechal tu patentku, zmiňovanou nítěnku a popřípadě jiné, co žijí zahrabané ve a na dně. Terčovec přece nerozvrtává dno při hledání potravy. Tak proč ho celkově krmit něčím takovým.
Co je dobré na krmivu (nějakých stále vyzdvihovaných granulích) u kterého si nemůžu být jistý, co je v něm namleto za mrtvé ryby? Můžu jen spoléhat na pravdomluvnost výrobce.
Čím konkrétně artemie škodí? Čím zatěžují trávení ryby, když jsou označovány za jedno z nejlepších krmiv vůbec? Někdo může namítnout, že artemka taky není přirozenou potravou, ale nadruhou stranu je díky svému životu nejčistší potravou.
nechápu grundovu odpověď...krejca10 píše, že mu ryby nežerou granule a jsou mu doporučeny jen granule...
30.10.2015 18:42:33Téma Téma: Čichavec - rozmnožování, odchov – Předmět: Re: LiborSprysl – Autor NHKG
Každému se líbí něco jiného. Podle mě je jakkoliv vyblitě šedožlutý čichavec 100x hezčí než červený/modrý terčovec a 100000x než papoušek a podobně tvarově zmutované ryby.

@JirkaSkalnik : O odchovu je více zde: http://rybicky.net/atlasryb/cichavec_zlaty
Ve společenské nádrži není šance mladé odchovat, i kdyby samec hnízdo stavěl. Takže ta samostatná nádrž je nutná, více viz odkaz.
12.07.2015 19:18:05Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Humbal89 – Autor romant
Terčovec ve stresu, znamená problémovej terčovec a to je myslím si to základní co by jsi si z radimova připodotknutí měl odnést a jak se zařídit je snad zřejmé. Jinak 28 plackám stačit bude, ale není při těchto teplotách vhodné krmit hov. srdcem.
17.06.2015 09:46:57Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: JanaS – Autor Fuchs
Prvně chci vybrat ryby a podle toho uspůsobit rostliny atd. Přemýšlel jsem o diskusích. Sice mam tvrdou vodu ale budu kupovat reverzní osmózu. Chci trochu něco naročnějšího. Pokusit s o biotop pak mam taky v merku skaláry. Chci něco majestatniho což terčovec je. Neboj také vim o jejich nachylnost na chemismus vody, nemoci čistotu mam hodně načteno vic bych ziskal zkušenostmi ted mam hodně nenáročné akva žije si vlastním zivotem a to je uz tak trochu nuda. Pravě proto pišu o radu nechám si poradit i jiné podle vás majestatní ryby. I malawi mě napadlo ale ryby krásné ale rostliny zadné je to takové hole
17.02.2015 20:39:40Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Designer – Autor Priest
Asi bych chov páru v kostce bez úmyslu je dále množit nedoporučoval.Terčovec je hejnová ryba a je jim lépe ve větším počtu-samozřejmě ve větším akváriu.
05.02.2015 14:56:34Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Šárka – Autor finnnp
Terčovec je ryba která se tře vlastně neustále.Zkus svou snahu posunout dále.
27.12.2014 20:43:38Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: noba – Autor vaclav
atlas ryb - terčovec červený - plave v nádrži - vybrat vše. Tam si pak můžeš prohlížet různé nádrže včetně těch black water. Placek je v atlase více takže máš další možnosti prohlížení. :-)
26.12.2014 10:28:08Téma Téma: Hnědnutí listů rostliny – Předmět: Re: bertik40 – Autor vaclav
Asi hledáš špatně stačí se podívat do atlasu např. Terčovec červený - plave v nádrži - zobrazit vše.
Nikomu neporoste vše co zasadí, takže to chce zkoušet. :-)
24.12.2014 14:18:10Téma Téma: Jaké ryby k větším cichlidám? – Předmět: Re: MatyCzechcz – Autor radim
na úvodní fotce u které je datum 20.12.2014 je vidět jako bonus terčovec a nigrofasciati...to jako fakt? Nechtěl by jsi raději přiznat barvu co ti tam plave a nevymýšlet blbosti?
To co jsi napsal do deníku je výsměch všem lidem, co se ti snaží poradit!
ZDRAVÍM VŠECHNY ! Bude změna : musím zjistit proč zemřeli rybky a počkat jestli vše bude ja má být než se koupí nové!
Jinak osádka asi bude :
15x Tlamovec
2x Cichlida papouščí
1-2x Vrubozubec paví
1-2x Kančík červenohrdlý
Díky za jaké koliv rady a pište mi co je špatně a co dobře např . počet,velikost,osádka..... zatím papapa

Zamysli se nad sebou :ahoj:
07.11.2014 11:55:01Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: jamajcan – Autor roman3346

Je to tak, máš pravdu, na jaře si hodím pár terčovcu před barákem do jezírka, vždyť je to fuk :-Djamajcan napsal: A Terčovec se neřadí mezi ryby?Jestli jsem si stačil všimnout,tak mé chabé znalosti ichtyologie,mi říkají,že ano :) :ahoj:
07.11.2014 11:08:26Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: acik – Autor jamajcan
A Terčovec se neřadí mezi ryby?Jestli jsem si stačil všimnout,tak mé chabé znalosti ichtyologie,mi říkají,že ano :) :ahoj:
07.11.2014 07:36:17Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: jamajcan – Autor acik
ty se mi fakt jenom zdáš,jo v poho držím pusu.. jo a jsi v terčovec - chov,jestli jsi nestačil postřehnout :)

jamajcan napsal: acik napsal: jo ještě napiš i ty,že není problém 25 stupnu u terčovcu,něco jsem před 3 měs. řešil s Pejšou a sám mi říkal,že mu chodí mejly ohledně terču a těhle teplot a ťukal si na hlavu,myslím že si budou tukat na hlavu i zdejší chovatele a akvaristi na rybičkách :)
Jestli jsi nestačil postřehnout,nepsal jsem jen o plackách,ale o akvarijních rybách obecně.Nevím,jak jsi byl na tom s akvaristikou Ty,před třiceti léty,ale já si ze své paměti ještě živě vybavuju,že standartní průměrná teplota,doporučována pro chov většiny běžných akvarijních ryb,byla 22°C.O tom,na kolik se vytápějí standartně akvária dnes,víš. :ahoj: :pivo: :-)
31.10.2014 11:00:29Téma Téma: Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium) – Předmět: Re: Martin – Autor Turbínka
Já jen tak pro připomínku ;-) Zakrslí čichavci se často objevují na burzách či je má ve svém sortimentu např. řetězec Hornbach. Chce se to řídit spíše nádrží a podmínkami, které jsi schopen pro ryby vytvořit než nabídkou nejbližšího obchodu. Nikdo rovněž neříká, že tam ty ryby musejí být ihned, počkat si na vhodnější druh není taková ostuda.
Ale za sebe jsem ráda, že si zredukoval ty černé fantomy a přidal více pancéřníčků oproti původnímu plánu :-) Jen bych se možná ještě zamyslela, zda opravdu trváš na pandách, jejich teplotní tolerance končí u 25 °C a sama vidím, že jim teplá voda dobře nedělá ač se chovají i v teplejších nádržích, kde jsou dominantou teplomilé ryby (terčovec, skalára, čichavec) poměrně výrazně jim teplá voda zkracuje život.
01.09.2014 11:06:15Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Nemoc terčovec – Autor Renca86
Zdravím:) Potřebuji poradit, máme doma akvárium 250l.Osazenstvo 6 terčovců a 20 neonek. A mám problém s jedním terčovcem red tyrkysákem. Změnil zbarvení, vybledlej, vyhublej má jiný pruhy než ostatní, jsou dny kdy něco požere dny kdy zase vůbec nechce, okolí se nestraní. Krmení dostávají od JBL novobits a od Sery diskus granule, mražené nedostávají. Cca před 14 dny mi přišlo že má terčovec bílé výkaly ta k jsme začali doma s léčbou enzizolem 250g na 30l jednu tabletu a dnes by po odkalení měli dostat poslední dávku entizolu. No ale připadá mi že to nemá vůbec žádný efekt, takže vlatně nevím jestli je terčák léčen správně jako že na střevní parazity nebo co by mu mohlo být jiného? Teplotu vody jsme zvedli co to dovoluje topítko tedy 31-32stupnů. Poradí prosím někdo co by to mohlo být za nemoc?
24.06.2014 05:19:17Téma Téma: Výstava Akvárium a Mezinárodní výstava halančíků – Předmět: Re: Raviolka – Autor LiborSprysl
Markéto, ale Jarda bezpochyby nikoho z minulosti "nesundával"...ale jak jsi správně poznamenala, "botanické" byly víceméně speciálkami na živorodky a halany, terče a skaláry...+ doplňky, které táhly už jen fakt fajnšmekry. To není o práci, tu měli oba pořadatelé zhruba stejnou, ale o spektru. Ono osm pětek na hlavu není zrovna málo, a když už takový akvarista vytáhne rodinu, která s ním útrpně sdílí jeho koníček, protože má z nádrže bytovou dekoraci, pak chce vidět něco jiného než jen "kachny,kachny,kachny" ...oko,oko,oko,halan,halan,halan (a to pominu často krčící se v koutku, protože ho právě někdo před chvíli vylil do nádrže)....terčovec červený,žlutý,modrý...pořád terčovec, jej změna skalár,skalár,skalár....nebo ty ne moc barevné rybky, jako jsou divoké živorodky. A Praha je citlivé pole...Já je znám ;-)
11.06.2014 19:53:27Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: romant – Autor acik
nad tím člověk ani neuvažuje... prohlašuji,že terčovec je prvotřídní bordelář :)
16.05.2014 14:59:29Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: romant – Autor Pavel
tak ten malej terčovec se probudil - normálně plave v hejně , žere jak divej , tak nevím co mu bylo... Ten pigeon bohužel furt nic :( tupě zírá a předemnou nepapá...
11.05.2014 19:15:12Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: romant – Autor Pavel
Dobře , ještě jsem si všiml , že jeden modrý terčovec , ti jsou tak poloviční, jak ten pigeon (mám 3 modré) a jeden se už druhý den jakoby schovává v rostlinách a přijde mi , že má takovou tmavší barvu a dýchá rychleji než ostatní. Myslíte , že má nějáké ty vnitřní parazity ?
06.05.2014 21:40:28Téma Téma: Terčovci - rozmnožování, odchov – Předmět: Re: riso – Autor Roman
jojo teď jsem se dočetl, že: Terčovec pohlavně dospívá kolem jednoho roku života, ale tělesně dorůstá a mohutní do konce roku druhého. Je si asi do sebe zakoukaly rozdílně barvné druhy. Samička, ta co kladla jikry je marlboro red a natřásá se před brillant tyrkys. Tak přemýšlím dost dopředu, co by z toho asi vzniklo za barvy:-)
06.05.2014 15:50:40Téma Téma: Terčovci - rozmnožování, odchov – Předmět: Odchov terčovců – Autor Roman
Zdravím chovatele terčovců a mám prosím dotaz. Mám 8ks ve společenském akva společně s dalšími druhy ryb. Terčovce mám doma půl roku a mají cca 8 - 9cm bez ocasu. Kupoval jsem je ve velikosti 6cm. Teď mi jeden terčovec na sklo akva naklad jikry ale drzí dva je ihned chtěli spořádat. Samička s nimi bojovala ale prohrála a o všechny jikry přišla. Je to běžný jev, nebo je něco v nepořádku? Je to pár, nebo jsou to samé samice a jikry si žerou navzájem? Mám je odlovit a zařídit jim vlastní akva? Nikdy by mě nenapadlo, že se mi budou množit, když jsem je kupoval aůe teď mi srdce zaplesalo:-) Poraďte mi prosím co mám dělat. děkuji za rady zkušených.
28.04.2014 18:28:57Téma Téma: Jaký je to terčovec? Autor JagerMaister
zdravím, jeden pán mi zohnal terčovce, mali to byť red melon ale nakoniec je to nejaký iný druh a pán si ho nezapamätal, tvrdí že je to modrý terčovec, čo je ale relatívny pojem, mám tieto len tieto dve fotky, neviete o aký druh ide? podľa googlu by to mohol byť red tyrkys ale nie som si istý
14.03.2014 16:38:40Téma Téma: Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium) – Předmět: Re: Luccas77 – Autor michalt
Pro začátek by bylo dobré přečíst si o nárocích jednotlivých ryb na objem nádrže. To ukáže, že do této nádrže nepatří terčovec ani Beaufortia. Je to na ně hrozně malé. Pak je tam na tuto velikost nádrže taky hodně ancáků. Asi bych je daroval všechny, možná nechal jednoho. Tenhle rybí spolek, který nepatří do společné nádrže, si rozhodně koleduje o problémy se zdravím.
07.03.2014 20:55:51Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: superchov – Autor finnnp
Tak to dopadá když se nechává spárovat co se zrovna v barevné nádrži k sobě přitulí a odchová se absolutně všechno.Řekl bych,že onen majitel ryby někde také musel zakoupit.Když vidím co někteří lidi množí tak je to k nevíře.Splácnou se dvě ryby a pak už schází jen jméno.Třeba Bladá romance.Nejhorší na tom je,že to dělají zkušení akvaristé a myslí jsi,že s tím udělají díru do světa.Před nedávnem jsem třeba viděl Terčovec GoHost.Neuvěřitelný hnusák.Dneská jsou Placky tak zmršený,že koupit dobrou rybu je takřka nemožné.Já měl třeba pár Pingon a z těch padalo při výtěru snad všechy formy a barvy Terčovců.Také jsem ho tady na Rybičkách věnoval zdarma.....Když jsi vzpomenu na Terčovce před třiceti lety.Tak mohu říci,že to byly úplně jiné ryby než ty dnešní.
05.02.2014 23:24:46Téma Téma: Filtr za 3D pozadí – Předmět: Re: 8kacena8 – Autor JoKa
Aha, tady bude práce víc, než se na první pohled zdálo...
Úplně předně bys mohl dát i počty ryb, které tam plavou, ne jen druhy... Skalára i terčovec jsou ryby hejnové. Nutno chovat minimálně 4 kusy a pokud budeš mít v akva 4 terče a 4 skaláry, máš přerybněno jak bejk. To nemluvím o jiných nárocích na teplotu!! Dále pak už bych k nim rozhodně necpal čichavce a pancéřníčky (v obou případech opět teplota)... Tady je něco sakra špatně...
Dále bych podotkl, že filtr 440 l/h je sice výkonný, ale pro akva kolem 100l, ne 200... Tohle ti dlouhodobě nebude stačit... Až bude filtr jaký má být, další vzduchování nebude třeba, ale do té doby se neodvažuji hádat...
A k tvému dotazu. Na vliv to má i nemá vliv, záleží, jestli se po povrchu celé hladiny voda hýbe. Musí dělat vlnky a být v pohybu, jinak je to špatně...
31.01.2014 18:27:25Téma Téma: Jaký je to Ancistrus? – Předmět: Re: LiborSprysl – Autor JoKa
viděl jsem i odpad, který s červenou neměl nic společného. I když byl za červené vydáván, protože přece je z červených rodičů, jak mi tvrdil chovatel...Je to jen komerce. Vzpomeňte na nedávnou poznámku dr. Hofmanna o L-144...Červení se dosud také prodávají dráž než obyčejní.
Takže se přestaňte utěšovat, jen! červená platí... ;-) Vše ostatní je něco jiného než superred.
I u těchto ryb platí zásady šlechtění, a červená, byť z obou červených ryb, nutně nemusí být všechna mláďata.

Libore dlouho jsem přemýšlel, jestli to komentovat. Nechtělo se mi, protože k Vám chovám úctu, považuji za odborníka a Vašich názorů si vážím, ale když jste ze mě začal dělat magora a dávat mi odkaz na vzorník barev, abych se podíval, jak vypadá červená barva, mi přijde už zlehýnka zesměšňující a docela mě to nakrklo...

Tady zabředáváme do totální sémantiky, či chcete-li nemístného perfekcionalismu!
Pokud jsou oba rodiče super redi, nemají v genech nic jiného, žádnou známku jiné barvy, tak jejich děti jsou také super redi. Netvrdím, že zrovna tento je dokonalý super red, ale evidentně být měl... To, že se zcela nepovedl, je věc druhá, ale to nic nemění.
Když budu odchovávat (použiji příklad, není možná úplně přesný, ale pro názornost stačí) terčovce zelené a jedno mládě se nepovede, bude světlejší, tak to z něj neudělá terčovce světle zeleného. Pořád to bude terčovec zelený, i když hnusný, nepovedený...

Jak by jste tedy tento paskvil nazval? Ancistrus red only? Ancistrus bad red? Ancistrus orange? Nebo Ancistrus something between red and orange??

Toto prostě měl být a je super red, netvrdím, že krasavec, ale je... S prstem v pr**li a klidným svědomím ho jako super reda prodám, ovšem nebudu ho cpát na výstavu.
To by také goldíci mohli být někteří žlutí, někteří opravdu zlatí a někteří skoro bílý... A když už jsme u toho, ti co jsou prodáváni jako gold, mají do zlaté barvy daleko, jsou spíš (podle vašeho vzorníku) prostě a jen žlutí!

A mám-li být stejně jízlivý, jako Vy, tak tazatelka se neptala co to není, ale co to je!!
30.01.2014 16:32:59Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: grunda – Autor finnnp
Já jsem Placky několikrát popálil kyselinou a to dost silně.Místo po naředěné kyselině jsem prostě šáhl po nenaředěné.Ryby jsem popálil tak silně,že ze žaber jim šel pěticentimetroví šlem a ploutve se jim okamžitě rozpadli až ke kořenům.Nikdy mě ani jedna ryba nezhebla a všechny se z toho dostali.........Tam musel být uplně jiný problém.Terčovec jen tak nezhebne.
30.01.2014 10:39:56Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: acik – Autor Roman
Mohl to být čpavek. Pokud byla voda jetá, terčovec si ulevil ... Chtělo to změřit vodu z těch pytlíků. Bez baktérií vznikne čpavek hned, dokonale poleptá a usmrtí. Na převoz vždycky čistou vodu.
27.01.2014 23:03:25Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: finnnp – Autor O.Tom
"Po koupi nějaké vrzání nebo co." ???

Akvárium mám možná už 3 roky, terčovci do nej přišli asi o půl roku později.
Z počátku jsem tam měl střevní parazity, entizol zabral.
Pak dlouho nic závažného, až teď.
Před vánocemi jsem zasahoval do více věcí v akváriu, přidával jsem dřeva, odstraňoval rašelinu z filtru, přidával molitanové předfiltry a taky otevřel nové balení mraženého žrádla a to pro změnu místo artemií, patentky.
Pak se mi sesypal jeden z nejstarších terčů, který patřil mezi ty silnější, kteří nikdy neměli žádný problém, ani ty prvotní parazity. Rozchodil to, ale má tu po 2 týdnech výrazné problémy jiný terčovec a další možná dva se mi taky nezdají... mají jakoby zakalené oči
26.01.2014 15:51:37Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: O.Tom – Autor O.Tom
Uběhly 2 týdny a mám zase a nebo možná stále problém.
Ryba kvůli které jsem psal minule se zdá se spravila, sice nevypadá tak dobře jako před nemocí, ale problémy s dýcháním, apatie atd zmizely a tělo viditelně nabírá znovu na síle.

Léčil jsem entizolem, jak ve vodě, tak do žrádla, po třech dnech výměna vody a znovu entizol, to byl první týden.
V druhém týdnu jsem měnil co dva dny asi 1/4 vody přes pracovní dny, jinak jako každý víkend 1/2.

No a buď je u mě už ten entizol neúčinný a jsou tam pořád střevní paraziti, nebo je problém ještě jinde.
Teď zase jiný terčovec, rapidně ztrácí na síle těla, má jakoby zašedlé oči a je bez barvy.
Ještě jeden má zašedlé oči, je tmavý, sílu těla má zatím v normálu.
Naprosto všechny ryby žerou, výkaly se mi zatím nepodařilo vypozorovat, ryby jsou oproti normálu jakoby agresivnější... nevím jestli to s tím může nějak souviset... ale pořad na sebe vzájemně dorážejí.

Co s tím... :-(
15.01.2014 14:16:57Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Divné chování - TERČOVCI – Autor Tereza
ZDRAVÍM, DNES RÁNO KDYŽ, JSEM VSTALA VŠIMLA JSEM SI JEDNOHO STARŠÍHO TERČOVCE LEŽET BOKEM NA HLADINĚ, MYSLELA JSEM, ŽE JE MRTVÝ, ALE DÝCHAL - ZRYCHLENĚ(OSTATNÍ TERČOVCI BYLI NORMÁLNÍ). SNAŽIL SE VZCHOPIT, PLOUT NORMÁLNĚ, ALE BEZ ÚSPĚCHU. NECHALA JSEM HO TAK A PŘIŠLA JSEM SE PODÍVAT CCA ZA 2 HODINY. TERČOVEC BYL NA DRUHÉM KONCI AKVÁRKA NA DNĚ HLAVOU DOLŮ, JAKOBY SBÍRAL ZBYTKY JÍDLA, BOHUŽEL NESBÍRAL, ALE PROSTĚ TAM TAK STÁL NA JEDNOM MÍSTĚ A SNAŽIL SE POHNOUT. ZNOVU JSEM ODEŠLA ASI NA HODINU, MYSLELA JSEM, ŽE JE JEN NĚJAKÝ ZMATENÝ A ŽE TO BUDE DOBRÉ, KDYŽ UŽ BYL U DNA. TEĎ JSEM SE ŠLA PODÍVAT PO TŘETÍ A TERČOVEC SE OPÍRÁ O FILTR JAKOBY ODPOČÍVAL JENŽE LEŽÍ OBRÁCENĚ A JEN POMALU HÝBE PLOUTVÍ. VŠIMLA JSEM SI NA DALŠÍCH DVOU TERČOVCÍCH, ŽE DĚLAJÍ TO SAMÉ CO TEN PRVNÍ - HLAVOU U DNA A JSOU NA JEDNOM MÍSTĚ. NEJVÍC MĚ ZARÁŽÍ, ŽE TOHLE POSTIHLO I NEJMLADŠÍHO. VŮBEC NEMÁM TUŠENÍ, CO JIM JE, MĚŘILA JSEM JIM PH VŠECHNO JE V POŘÁDKU, TEPLOTU MAJÍ SICE 26,7°C, ALE TU TAK MAJÍ NORMÁLNĚ A JSOU NA NI ZVYKLÍ, NIKDY NEMĚLI PŘES 30°C. VODA JE ČISTÁ, OSTATNÍ TERČOVCI JSOU ÚPLNĚ NORMÁLNÍ. JÍDLA JSEM JIM VČERA DALA MOC, TAKŽE JSEM MĚLA V PLÁNU JIM DÁT AŽ ZÍTRA. NA INTERNETU JSEM NIC TAKOVÉHO NENAŠLA. PROSÍM, NEVÍTE NĚKDO CO S NIMI JE NEBO JAK JIM POMOCT? BUDU RÁDA ZA KAŽDOU RADU. :-(
12.01.2014 20:29:11Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: marek21 – Autor štěpina
To je problém,terčovec vysokou teplotu vydrží,ale ostatní to nerozdýchají.O rostlinách už ani nemluvím.Chtělo by je to odlovit do nějaké jiné nádrže.
05.01.2014 01:26:34Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Urtman – Autor rriki
Protože nejseš hnusnej a neurvalej tak Ti to trochu vysvětlím.Terčovec je hejnovitá ryba a pokud si přineš menší počet a dáš do neznámého prostředí ještě s úkryty ,tak ty ryby jsou vystreslý z nového prostředí a lekají mezi sebou a přestanou přijímat potravu.Tím ,že přidá dvě ryby se to může změnit .Moje zkušenost je táková když odlovuju páry ,kteří se postupně utvářejí tak po odlovení několika ryb se začnou plašit a bát nikdy nenechám třeba je 4 ryby v akváriu.To není recept na nemoci stačí jen o těch rybách něco prakticky znát.Spoustu chovatelům se vymstil nákup ryb a umístění do velké nádrže místo postupného přelovování dle růstu.
04.01.2014 16:35:31Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: george – Autor Ciffik
terčovec není gupka, chce to trochu zkušeností jinak akorát zapláčeš...ani ten prostor není bůhví jaký...co tak skaláry? možná schůdnější verze
18.12.2013 12:08:14Téma Téma: Terčovec - chov Autor RiMr
CHci se zeptat - stavím doma velkou nádrž (podle mých měřítek velkou) 400-500 litrů, pro Terčovce. Mohl bych ke svým malým plackám co mám v prácu vzít další malé, s perspektivou budoucího "odlovu"? Že by měli kluci větší hejno a mě by tam trochu povyrostli. Až by se to trochu popárovalo, tak bych část hejna přesnul domů. DO akvária se stejnou péčí a pravděpodobně tedy stejnými parametry vody.
DOma to nebude vyloženě společenské akvárium jako mám v práci, ale jen Terčovci, Neonky červené a Ancistrusi. Nějaké snadno udržitelné dno a kytky v zapuštěných květináčích.
S výhledem na můj "sen", který možná někdy ve vzdálenější budoucnosti chci zrealizovat, tedy na akvárium s plackami a Altami, předpokládám, že bych to akvárium měl spáchat raději vyšší - min 60cm. Je tomu tak?
Dík!

(odřený terčovec baští jak strhaný, stav rány se mi jeví jako stejný jako včera, s mírným zatmavením, žádné napuchnutí "bobtnání" nebo něco podobného nevidím. Zrovna prohání samce Endlerky. Ty Endlerky jsem tam dal pár samiček a pár samečků na "výrobu" živého příkrmu a je fakt, že jsem za těch pár měsíců co tam jsou malou rybku neviděl a to je nějaká samice furt bachratá. No a samečci začali nějak mizet a jeden z nich má vykouslou ploutev - se mi zdá, že ti terčovci si trochu vylepšují ten svůj "kobylkový program :) )
17.12.2013 11:03:59Téma Téma: Terčovec - chov Autor RiMr
Omlouvám se kolegové, že jsem zde nedokumentovaným dotazem založil podhoubí pro rafání!
Terčovec se sedřel po týdnu v akváriu, je to kus, který je vždy první u krmení, první vyjíždí ke sklu, na každou "výzvu" k pošťuchování ochotně reaguje. Žere ochotně, přikládám fotku odřeniny, zdá se mi, že se mu od včerejška zasažená oblast "zatáhla".
16.12.2013 17:40:07Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: romant – Autor RiMr
Tak já bych to s tím mísením myslím zvládnul, dělám na pečlivost a "systém" složitější věci, ale právě mi je ten Torben sympatičtější, než nějaká těžká chemie... A samozřejmě. Je to jednodušší, hrknout do akvária po výměně vody Torben plus mínus 10-20%, což si u kyseliny dovolit nemůžu.

Jeden ten Terčovec má "sedřenou držku", nevím kde se snažil narvat, tak snad se mu do toho něco nedá...
15.12.2013 05:37:06Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: grunda – Autor rriki
Velice správně,chcípne ramka a hned po ní terčovec za litr,který to od ní chytí. :potlesk:
05.11.2013 18:12:45Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: winky – Autor grunda
finnnp ti radí dobře, ta ryba sice ještě není mrtvá, ale podle toho co vidím z ní vyroste max. podražený mrzák. Tvrdíš, že máš načteno, ale buď neumíš číst, nebo čteš bulvár. Pro ryby máš absolutně nevhodné prostředí a jsou v naprosto nevyhovujícím počtu, raději je dej pryč, než ti zdechnou všichni. Navíc, terčovec není ryba pro začátečníka :rozzureny:
05.11.2013 14:47:02Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: winky – Autor finnnp
300L banda je maximálně tak na 6-8 terčů.Teda když se nejedná o odchov.Jestli ti někdo řekl,že 100l akvárečko je na 4 terče dostačující.Tak zřejmě trpí vrozeným kretenizmem.Normální zdraví terčovec je jinak dosti lekavá ryba.Jestli ti mohu poradit.Tak nemocného terčovce utrať a ty tři někomu urychleně daruj.A nebo je tu ještě jedna možnost.Něco jsi o terčovcích přečti.Je tu toho na rybičkách dost.Trochu zainvestuj a vrhni se na to od začátku.Jinak tě garantuji,že o své terčovce na 99% stejně přijdeš.
05.11.2013 13:44:15Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: černý terčovec – Autor winky
Ahoj, máme 4 terčovce krásně se jim daří. Ale po minulém zásahu do akva jeden terčovec téměř zčernal a po obou stranách těla se mu udělali takové bílé skvrnky (nárůstky), Bojí se neplave, dýchá pomalu dokonce i žere.Ostatní terčovci jsou pořád u něj a také neplavou. Po konzultaci a přečtení fora přeléčeno clé akva na žábrohlísti přípravkem JBL Aradol. Má někdo s tímto přípravkem zkušenosti? Po jak dlouhé době se Terčovci uleví? Po prvním dnu od aplikace ostatní vydatně plavou...nemocný je stále v koutě, plave minimálne a má časté záškuby celého těla. Prosím o rady děkuji
27.10.2013 22:27:49Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: finnnp – Autor doktorDa
Já zas tak velkej znalec nejsem. Ale proti mým šipkám. Plus u některejch mám tu novou formu Terčovec zakrslý :smich: je máš pořád parádní.
27.10.2013 22:17:53Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: doktorDa – Autor rriki
O to je to složitější.Terčovci a okrasná nádrž.Nadruhou stranu terčovec jak má možnost úkrytu,nebo jich je málo tak to jsou divocí plašani
25.10.2013 16:42:03Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: finnnp – Autor Roman
Do Heckelů? Vždyť je to nejnáročnější terčovec. Seženeš jen odchyt. Pokud koupíš odchovaného, bude to nejspíš kříženec tzv heckel cross. Samec heckl, samice jiný terč, protože heckel samice na to v zajetí kašlou.
06.10.2013 20:25:00Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: romant – Autor Radek
Děkuju Romane za rychlost,ryby jedí dobře,jsou krásně vybarvené,ale po měsíci má 4 tečky další terčovec.Někdo to snad už viděl.Zajimavé však je,že se to objevilo po přeléčení Exitem,kdy jsem léčil dvě tečky u cichlidky ramirézové.
23.09.2013 13:21:53Téma Téma: Terčovec - chov Autor Ičin
už podle tohoto dotazu je jasné, že terčovec není vhodná ryba pro vás. očividne jste se ani nepodíval na základní požadavky tohoto druhu a bez jejich splnění jsou to jen vyhozené peníze. dále by se to chtělo zaměřit na požadavky těch "tlamovců" a vytvořit alespoň jim vhodné podmínky
10.09.2013 19:34:33Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: funtcz – Autor Priest
Tak to já bych to akvárko určitě zakrytoval,terčovec se někdy poleká a ve svém amoku je schopen s přehledem z akvária vyskočit.
10.09.2013 19:22:43Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: funtcz – Autor acik
no občas někomu terčovec vyskočil,ale urcite mají někteří i bez krycího skla nebo krytu :)
09.09.2013 19:56:07Téma Téma: Terčovec - chov Autor acik
Chtěl jsem se zeptat,parkrát tu zaznělo,že někteří chovatelé mají ryby drahé až předražené,co je podle vás drahý a levný terčovec? Jen mě to zajímá a žádný obkecávání :)
07.09.2013 21:42:17Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Dotaz na společnost – Autor JoKa
Zdravím všechny fandy asi těch nejkrásnějších ryb... Mám doma, mimo jiné, společenské 700l akva a můj sen je mít v něm terčovce, asi ideálně dva páry... Může mi někdo poradit, aniž bych dostal "zprda", že mám přerybněno, jaké ryby (vzhledem k teplotě, složení a podobně) musím dát jinam, aby se s podmínkami pro terčovce netrápili? V akva mám: 6x skalára amazonská, 10x tetra císařská, 15x neonka klasik, 15x neonka červená, 4x čichavec modrý, 4x black molly, 4x mečovka zelená, 4x pancéřníček kropenatý, jednoho samce bojováka se třema samicema a nějaké ty ancíky (odhaduji tak 6-8, pořád se množí, tak počet kolísá, podle toho jak je stíhám udávat)... Klidně uvítám i komentáře typu dej pryč císaře, páč rozdílné PH... Ano, můžu hledat v atlase a porovnávat, ale třeba se najde někdo, kdo poradí rád, ať nemusím hodiny hledat v atlase a listovat v miliardě příspěvků na fóru... Předem děkuji... PS.: Terčovec je opravdu nádherná ryba...
15.08.2013 11:23:38Téma Téma: Úhyn ryb Autor MGK
Zdravím všechny, mám takový problém. Vlastním dvě akvária - 420 litrů (obyvatelé terčovci, mřenky, pancéřníčci a ancistrusi) a 200 litr (parmičky čtyřpruhé,mechové a siamské). Před necelým týdnem mi z čista jasna zemřel terčovec a v druhém akva jedna parmička. Včera opět, příjdu k akváriu a ráno opět mrtvá parmička, bez nějakých předešlých náznaků. A dnes ráno jsem kolem 7-mé hodiny ranní krmil ryby, všechny vypadaly v pořádku. No a před chvíli jsem se vrátil domů a v prvně jmenovaném akva mi na dně leželi dva mrtví terčovci. Absolutně nechápu co se děje. Je sice pravda že do dvoustovky, jsem přidal nedávno nové kořeny, ale jelikož mi ryby umírají i v druhém akva, řekl bych, že bude špatná voda. Ono by to taky nebylo poprvé. Máme vodu ze studny (sice je na kopci a pole je jakkdyby asi 100 metrů pod ní - takže by se do toho pramene neměly dostat žádné chemikálie či hnojiva). A je to asi půl roku zpátky když jsme se zde stěhovali a při vpuštění ryb do akva (které už bylo nějakou dobu zajeto) mi zemřelo několik terčovců i parmiček. Zvláštní je, že třeba pancéřníčkům, nebo mřenkám se nikdy nic nestalo... Prosím, máte někdo ponětí co by to mohlo být ? A jak to řešit ? Děkuji za každou odpověď ... ;-)
04.06.2013 08:14:49Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: finnnp – Autor Bob66
finnnp napsal: A jak víš,že ty žábraky nemají.Zdravý Terčovec to přejde ani by jsi to spozoroval.Právě při tom nákupu a posléze změnou vody a prostředí se to někdy vymkne a žábrák se namnoží nad ůnosnou mez......


S tímhle souhlasím, ale pokud by jsi žábráky dotáhl pokaždé s živým krmením, tak je celé akva tak zamořené že by se projevily i u zdravých ryb X-)Když to jde tak krmím živým denně.


Jestli jsi pamatuješ tak nedávno jsem tu psal.Jak se mě povedlo popálit ryby kyselinou.Nakonec se to projevilo tak,že obě ryby byli po chvíli zasaženy těžce žábrohlísty.Jen jsem zvedl teplotu na 32 a po týdnu to bylo v pohodě i bez léčiv.Žábrák se prostě utrhl z uzdy,protože ryby nebyli fit.


S tímhle ale souhlasit nejde, pokud se ti žábrohlíst rozjede tak se ho nezbavíš zvednutím teploty, nebo se nejedná o žábrohlísty ;-)
04.06.2013 00:32:53Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: finnnp – Autor rriki
Ty si borec tvrdit,že vyléčíš žábráky zvednutím teploty na 32 st.To měl každej terčovec v ploutvičce plácačku na žábráka a plácali je o sklo.Ty si raději o tom něco přečti nežli pustíš blábol.Pokud se Ti žábrohlíst rozjede tak máš v akva miliony vajíček,který se líhnou v závislosti na teplotě a čím víc budeš topit tak se Ti budou rychleji kulit,jenom tobě odezní a bez lečiva :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: Otázka je jestli víš co je žábrohlíst
03.06.2013 23:52:07Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Bob66 – Autor finnnp
A jak víš,že ty žábraky nemají.Zdravý Terčovec to přejde ani by jsi to spozoroval.Právě při tom nákupu a posléze změnou vody a prostředí se to někdy vymkne a žábrák se namnoží nad ůnosnou mez......Jestli jsi pamatuješ tak nedávno jsem tu psal.Jak se mě povedlo popálit ryby kyselinou.Nakonec se to projevilo tak,že obě ryby byli po chvíli zasaženy těžce žábrohlísty.Jen jsem zvedl teplotu na 32 a po týdnu to bylo v pohodě i bez léčiv.Žábrák se prostě utrhl z uzdy,protože ryby nebyli fit.
03.06.2013 22:45:12Téma Téma: Terčovec - chov Autor Michal
Ahoj, měl bych takový dotaz, asi tak 3-4 dny pozoruju, že jeden z terčů se nějak zvláštně třepe, jako by měl epileptický záchvat a dělá to většinou když je v blízkosti ten druhý modrý terčovec, nevíte o co mu jde? Mám tomu věnovat pozornost? :-) viz. video, sorry je to mobil kvalita
http://www.youtube.com/watch?v=F1YzXwdMN3U&feature=youtu.be
27.05.2013 23:43:46Téma Téma: Terčovec - chov Autor Romy
Otázka je,zda je daná varieta stabilní i na to,aby rodiče produkovali stejné mladé,protože když se to někomu podaří,bude z toho padat vše,jen ne to,co si koupil...Výkřiků barevných variet za šílené peníze,viz Duisburg 2008,a děsně drahá novinka Albino platinum,kdy se prodávala jedna ryba za neuvěřitelných 700 euro....,je stále dost.Od té doby jsem je nikde neviděl,a to ani jako prodejní artikl.Co vím,všechny koupil někdo z Malajsie...proč asi?Zřelmě sloužili pro další množení,protože do roka se objevily variety Albino platinum diamond,nebo albino-něco.
To samé je se všemi varietami,ať už je to jakákoliv barevná forma.Dle mého názoru začíná docházet k přešlechťování,a ryby,nejsou schopny si nést dál své vyšlechtěné genové dispozice.Osobně by mne zajímalo,jaké procento ryb vyšlechtěné v Asii je vlastně prodejných.Každý rok několik nových barevných variet,jinak pojmenovaných v Asii,jinak v Evropě a Americe.Každý rok zanikne spousta jiných variet...
A nakonec jak píše tomas_ch,u spousty variet je potlačena změna barvy v nevhodných podmínkách.Jak potom chcete,a terčovec je stále choulostivá ryba,rozpoznat počátek nemoci,či jiných problémů?
Samozřejmě jsem si také prošel chovem různobarevných balónků,ale nakonec jsem,jako spousta jiných,trochu zkušenějších, přišel na chuť přírodním formám.
Jak někdo tady kdysi napsal,vracíme se k akvaristickému pravěku,ale věřte,že díky zbarvení přírodních forem,se k němu vracím rád.
21.05.2013 13:22:47Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: vikino – Autor grunda
vikino napsal: baletka napsala: Jestli se udusí terčovec, udusí se každá jiná ryba,
Toto je prave to, ze to tak nie je. Jeden znamy s rastlinkovym akva davkoval CO2, zrejme zvysil neumerne davku, aby znizil pH zo 7,5 na 6,8, vsetky ryby v pohode, cervene neonky, SAE a pod, no tercovce lezali na dne a dusili sa... To je extrem, samozrejme, len poukazujem na rozdiel citlivosti inych beznych ryb na CO2 a tercov. Tercovec potrebuje vodu prekyslicenu s pH pod 7, co najcerstvejsiu a nie aby lapal po kazdej zostatkovej molekule kysliku vo vode :-)


plácáš, pokud nenapíšeš to co jsem napsal já, tak plácáš ;-)
21.05.2013 12:45:12Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: baletka – Autor vikino
baletka napsala: Jestli se udusí terčovec, udusí se každá jiná ryba,
Toto je prave to, ze to tak nie je. Jeden znamy s rastlinkovym akva davkoval CO2, zrejme zvysil neumerne davku, aby znizil pH zo 7,5 na 6,8, vsetky ryby v pohode, cervene neonky, SAE a pod, no tercovce lezali na dne a dusili sa... To je extrem, samozrejme, len poukazujem na rozdiel citlivosti inych beznych ryb na CO2 a tercov. Tercovec potrebuje vodu prekyslicenu s pH pod 7, co najcerstvejsiu a nie aby lapal po kazdej zostatkovej molekule kysliku vo vode :-)
21.05.2013 12:23:33Téma Téma: Terčovec - chov Autor baletka
Mně tedy nedává smysl nic. CO2 přece musí být aplikovatelné v přiměřené míře vždycky. Jestli se udusí terčovec, udusí se každá jiná ryba, logaritmus nelogaritmus. Vyplývá mi z toho, že se musí hlídat dávka CO2, aby se ryby neotrávily, ale stále jsem nepochopila, čím konkrétně se to týká terčovců. Možná čtu špatně, tak se omlouvám, potřebovala bych to asi více po lopatě...
21.05.2013 08:30:54Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Ičin – Autor finnnp
Věř tomu,že Terčovec než zdechne tak to chvíli potrvá.Je to hodně houževnatá rybka.
20.05.2013 21:44:17Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Designer – Autor finnnp
Nějak tak jsem to myslel.V malém akva jsou všechny procesi velmi rychlé.Terčovec je naštěstí ryba která sama upozorní,že není něco v pořádku.
17.05.2013 00:22:09Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: laKatos – Autor Romy
laKatos napsal: Jak silný proud (cirkulaci vody) ma rad tercovec? Spis co mu nejvice vyhovuje. Ve své domovině ma reka určitě nějakou rychlost nevíte to tu někdo?

Na to je těžké odpovědět,největší řeka světa má nějaký průtok(200000 kubíků za sekundu) na několi kilometrů šířky,tři barvy vody a docela rozdílné parametry.Přítoků je mnoho,od drobných potoků,po velké řeky,a i tam terči hledají svou potravu,rozmnožují se a žijí.

Pro terčovce pravého(Symphysodon discus)jsou donovinou řeky: Rio Negro, Rio Nhamundá, Rio Jauaperi, Rio Branco, Rio Demini, Rio Araca, Rio Jau, Rio Trombetas, Rio Xingú, Rio Barrá nebo Rio Maués.

Pro terčovce hnědého(Symphysodon haraldi) jsou domovinou řeky: Rio Jari, Rio Trombetas, Rio Manacapurú, Lago Manacapurú, Rio Purus, Rio Amazona, Rio Xingú, Rio Paru, Rio Tapajos, Rio Branco, Rio Putumayo, Rio Tocantis nebo Rio Paru.

A pro terčovce zeleného(Symphysodon aeqifasciatus) jsou domovinou řeky: Rio Solimoes kolem Teffé, Rio Japura, Rio Jutai, Rio Nanay nebo Rio Juruá.


Vody v těchto řekách se dělí na hnědé,čiré a bílé,ale všechny jsou většinou velmi klidné,s relativně malým průtokem(kromě počátku období dešťů),i když terči pro potravu dokáží plavat i do mnohem dravějších vod.

Otázka měla asi být,jak aplikovat přírodní podmínky do nádrže.
Takže,terčovec má rád vodu klidnou,maximálně čeřit hladinu,nádrž alespoň zarostlou,lépe s kořeny ve vodě,se stinnými místy na odpočinek,podle druhu aplikovat humíny.Nejvíce se asi přiblížil biotopu Khanh. http://www.akvarista.cz/web/nana/detail/?id=967 ,i když tady se jedná o Alty,ale měl svého času i odchytové terče.Lokalita je i tak dost podobná.

Více iformací musíš i více hledat:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Amazonka
http://en.wikipedia.org/wiki/Nanay_River
http://pt.wikipedia.org/wiki/Rio_Juru%C3%A1

A tak se dá pokračovat... ;-)
05.05.2013 15:10:32Téma Téma: Hnojení – Předmět: Re: Marcel G – Autor Martin71
Není terčovec jako terčovec není apistogramma jako apistogramama, cihlidka jako cichlidka. Je rozdíl u mořské ryby a u halnčíka kolikrát vám to mám opakovat? Je rozdíl mezi terčovcem z odchytu a terčovcem z 50 generace odchované na naší vodě už to trošku chápete? Pokud to přirovnání přeženu chcete mě dokázat že bude Black molla plavat třeba i v mořském akváriu ano bude, ale jak dlouho.
Snahou akvaristy pokud chce chovat ryby by mělo být zajistit své rybě ty nejoptimálnější podmínky blížící se těm co má v přírodě. Pokud ale budu s odpuštěním "hovado" tak proč bych to dělal já chci přidávat 30 x víc než na co je navyklá chci a chci tak budu. V tom vašem odkazu T.Barra I když dusičnany ve vodě jsou relativně netoxické. Co je to relativně?? Jako že není přesně daná pak studie lososa. Losos je akvarijní ryba? 5-5omg/l se ukázalo škodlivé pro jikry lososa a pstruhů. Pak typický akvarijní představitel paví očko všechny ryby jsou jak paví očko :smich: sneslo po několik dní vysokou koncentraci dusičnanů je to kucí v pohodě hoďte to tam.

Dál Pierce et al 1993 navrhl:
Předchozí studie ukázaly, že při dlouhodobé expozici dusičnanů N hladin nad 100 mg / l může být škodlivé pro ryby. Tato studie byla provedena pro posouzení akutní toxicity dusičnanu pěti druhů mořských ryb, zároveň bylo vyvíjeno úsilí ke snížení koncentrace dusičnanů v recirkulačních systémech. s touhle perlou si odskočte na forum o mořské akvaristice co vám na to řeknou. :smich:
17.04.2013 22:57:55Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: LiborSprysl – Autor finnnp
Terčovec zakrslý.Je Terčovec kterého se snaží vypěstovat team Japončíků.Pracovně se mu říká T4.Má dorůstat do velikosti 4 cm a také má plodit takové potomstvo.Je prý,ale stále nestabilní.
17.04.2013 11:57:15Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: finnnp – Autor LiborSprysl
Co je to terčovec zakrslý? Ježíšmarjá....Ivoši ty lumpe :smich:...Nesmíš se tvářit tak seriozně! :-P
17.04.2013 08:22:18Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: rriki – Autor finnnp
Jestli je ustálení formy vůbec možné.Je to prostě genetika.Třeba Terčovec zakrslý je stálé geneticky nestabilní a to na něm pracují ti nejlepší z nejlepších.
11.04.2013 19:11:39Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor Mila
Přikládám fotku, je to ten žlutý terčovec.
Rozpadlé ploutve má pouze tento terčovec, ostatní jsou v pořádku.
Mám nádrž o velikosti 450 litrů, v něm chovám 13 malých terčovců, vodu měním pravidelně, jednou týdně jednu třetinu vody.
11.04.2013 18:27:15Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Terčovec - rozpadlé ploutve – Autor Mila
Prosím o radu, jeden můj terčovec má úplně rozpadlé ploutve, můžu se zaptat co to je za nemoc a hlavně jak ho mám vyléčit.

Mockrát děkuji.

10.04.2013 10:26:49Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: asus – Autor finnnp
Bohužel z těmi hormony to není z mé hlavy.Pocházíto ze studie Jacka Watleye.Terčovec je schopný tento hormon zachytit v koncentraci jednoho zrnka cukru na jeden plavecký bazén.Je to i hlavní důvod nestejnoměrného růstů mladých ryb.
09.04.2013 22:38:36Téma Téma: Nákup terčovců – Předmět: Re: smidakkuba – Autor finnnp
Možná by to šlo.A když se to nepovede.Tak ti v akváriu bude plavat terminátor........V českých podmínkách a ještě v amatérském chovu.Nikdy pořádné placky neuděláš.Musel by jsi mít průtočné nádrže nebo alespoň jednou denně výměnná 100% vody a suprové krmení.Terčovec čím je starší tím vylučuje více hormonu omezující růst.Tudíš jak někdo hodí mladé Terčovce ke starším je odsouzen k neůspěchu nebo pomalému růstu.Nedá se to ovlivnit ani velikostí nádrže ani krmením.
08.04.2013 20:33:46Téma Téma: Terčovci - rozmnožování, odchov – Předmět: Bob66 – Autor finnnp
Tak to samozřejmě chápu.V zahraničí snad někdo dělal laboratorní testy sekretu a bylá z toho tužka.Jinak ani dost dobře nechápu k čemu nějakou pastu.Terč je dosti plodná ryba a sem tam nějaký ten výtěr trefíš.Kdyby každý měl 100% ůspěšnost odchovu z každého výtěru tak terčovec bude stát míň jak neonka.A ty co to dělají pro zábavu.Jako já.Už by to třeba nebavilo.
07.04.2013 13:13:29Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: funtcz – Autor acik
určitě záleží co s okem má,známému taky vyskočil terčovec a vypadal podobně jak popisuješ ty i s okem a dal se do kupy... když ukažeš fotku,tak ti znalejší zde řeknou více.
funtcz napsal: Mi ted Terčovec vyskočil za akvarko na podlahu a po 10-15 min. se ho tam všimla kočka a upozornila mě na to.. :sad: vypada hodně poškrabyny ale plave v poho..jen oko ma pulku do šeda asi tim poškrabanim..myslite že si to zahoji? :-(
07.04.2013 13:06:24Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor funtcz
Mi ted Terčovec vyskočil za akvarko na podlahu a po 10-15 min. se ho tam všimla kočka a upozornila mě na to.. :sad: vypada hodně poškrabyny ale plave v poho..jen oko ma pulku do šeda asi tim poškrabanim..myslite že si to zahoji? :-(
07.04.2013 12:39:26Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: wenduska – Autor finnnp
Zřejmě stres a z toho způsobeny ostatní problémy.Jen z té fotky se dá vyčíst,že takhle ne.Vetší terčovec z malýma a v tom plave nějaký Kaňour.Ono jde chovat ledacos,ale za předpokladu opravdu velké nádrže.
05.04.2013 21:48:17Téma Téma: Mohou být tyto rybky spolu? – Předmět: akvarko – Autor boss
prosím vás budu zařizovat nové akvárko objem cca 200l múžou být tyto rybky spolu:cichlidka ramirezova,pomčík žlutohlavý,bojovnice lezounovitá a nebojovná,terčovec leopard gávúnek diamantový.
01.04.2013 10:59:15Téma Téma: Echinodorus - problém – Předmět: Re: Beda – Autor acik
no změnil bych i už pozadí,třeba černý,vyniknou jak rostlinky,tak terčovci a myslím,že i pro terčovce bude lepší černá,vytvořil bych tam i nějaké místa kam by se terčovec mohl popřípadě schovat,třeba z kytek - ale to jsme mimo téma :)

Beda napsal: proč mám z echinorodu placku? nechce růst do vejšky zmetek
14.03.2013 19:23:13Téma Téma: Jaké ryby ke krevetkám? – Předmět: Re: malyLibor – Autor grunda
terčovec a Red cherry je ideální kombinace, pro terčovce. Mám je v akva společně a terčovci je opravdu aktivně loví, nicméně krevetky přežívají a množí se
14.03.2013 19:15:24Téma Téma: Jaké ryby ke krevetkám? – Předmět: Re: 0 – Autor malyLibor
No, já nevím... já to neposuzuji jen podle toho videa. Na tomhle videu ty střevle vypadají, že si krevetek vůbec nevšímají... ale jak se chovají, když jsou dospělé? A hladové? Já znám střevle potoční. Velmi nenažraná rybka, živé se běžně chrostíky, jepicemi, střechatkami a jejich larvami - to vše jsou tvorečkové o dost větší než krevetka. Proto bych z nich měl asi obavy. Ale je fakt, že se to musí vyzkoušet. Viděl jsem nádrž s diskusi, kde si na dně vesele vehetila poměrně početná populace Red cherryn.. diskusi si jich nevšímaly a cherryny se přizpůsobily i té vysoké teplotě. Nemnožily se sice nějak extrémně rychle, ale množily se a dlouhodobě tam žily. Tím však rozhodně nechci tvrdit, že krevetka a terčovec je ideální kombinace.
10.03.2013 07:40:17Téma Téma: Terčovec - chov Autor PVC
Když je nový terčovec pohublý, tmavší, ale poměrně aktivní a snaží se žrát, je to spíš střevní parazit nebo jen podvýživa z obchodu? Výkal jsem za ty 4 dny jetě nevyděl. Akvaristiku dělám 19 let a chování nemocných ryb poznám. Neznám ale zas tak dobře terčovce (jen teoreticky). Je v rok zajetém 200l jeden, dostal jsem ho, protože mi někdo chtěl udělat radost. Určitě se vyrojí mraky rejpalů a kritiků, co budou tvrdit, že bylo hodně věcí uděláno špatně. Ať si to nechaj a raděj co od teď. Děkuji
01.03.2013 08:50:47Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor Michal
Ahoj, terčovec, kterého mám cca 3-4 měsíce má posledních pár dní bílé výkaly, stejné jak na fotce dole a přestal žrát, občas si zaleze do rohu, děravou nemoc zatím nemá, nemá propadle břicho,jinak vypadá v kondici. Krmím Tetra Discus, teplota se pohybuje okolo 26,5-27C,měním 1/3 vody týdně,dalších 7 terčovců je v pohodě, mám ještě počkat, zda se nevzpamatuje, nebo mám začít léčit Flagellolem od Sery celou nádrž? Díky za reakce
26.02.2013 18:52:29Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: grunda – Autor acik
pochopil jsem vse.
grunda napsal: já myslím že ti pomohl, jen jsi to nepochopil. Takže jinak, terčovec není ryba pro začátečníka, zkus něco jiného a až nabereš zkušenosti, tak se k terčovcům vrať ;-)
26.02.2013 18:46:27Téma Téma: Terčovec - chov Autor grunda
já myslím že ti pomohl, jen jsi to nepochopil. Takže jinak, terčovec není ryba pro začátečníka, zkus něco jiného a až nabereš zkušenosti, tak se k terčovcům vrať ;-)
26.02.2013 15:25:40Téma Téma: Plachost terčovců – Předmět: Re: Romy – Autor Mila
Ano přesně takový výkal jaký je na té druhé fotce má jeden terčovec.
Takže se jedná o napadení bičíkovci.
Můžete mi prosím poradit jaké léčivé mám použít.
Jestli mám vyřadit z činnosti filtr, mám vnější filtr, náplň vata a keramické kroužky. a jakou teplotu.
Terčovce chovám v rostlinném akváriu, objem 450 litrů.

Děkuji.
25.02.2013 19:28:36Téma Téma: Plachost terčovců – Předmět: Re: Romy – Autor Mila
Všiml jsem si, že jeden terčovec co je schovaný v rostlinách má bílé výkaly, ale není to vlasovitý výkal, ale je takový hrubší průhledný výkal, ostatní terčovci co jsou schování zatím žádné výkaly. A terčovci co přijdou k žrádlu mají výkaly normální.
Takže myslíte, že to jsou střevní paraziti?

Děkuji.
08.02.2013 23:47:39Téma Téma: Záruka na nákup rybek – Předmět: Re: tercovec5 – Autor baletka
Myslím, že vůbec není třeba zveřejňovat jméno. V této diskusi (alespoň mi osobně) nejde o konkrétní chovatele, pouze o povědomí o tom, jak se tyto věci ošetřují a jaký je prostě zvyk. Věřím, že u pana Pejši bych nelitovala ani koruny. Ale ani u pana Pejši, ani u nikoho jiného si tak drahocenou rybu nekoupím z prostého důvodu: nemám na ni. Tedy nemám na ten počet, který si terčovec žádá, aby se cítil dobře v hejnu. Ale děkuji za tip, je dobře vědět alespoň jedno dobré jméno :-)
22.01.2013 14:13:14Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Bob66 – Autor Maja
Je to přesně jak píšete.. Jsou již dvakrát přeléčeni na vnitřní parazity (nejdříve Nematolem, poté Flagellolem). Terčovců bylo původně 7. 3 mi ale už odešli právě před a během léčení, to onemocnění bylo nejspíše způsobené převozem.. kupovala jsem akvárium již s rybami.. A před chvílí jsem si všimla že jeden terčovec dýcha jen jednou stranou. Žábry na druhé straně se vůbec nehýbou a jsou "přilepené" k hlavě..
21.01.2013 14:17:44Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: bílé skvrny – Autor Maja
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Na jednom ze 4 terčovců se opětovně dělají bílé skvrny. Terčovci jsou nedávlo přeléčeni flagellolem kvůli děrové nemoci (1 terčovec umřel). Fleky po cca 3 dnech zase zmizí a objevují se jinde. Všimla jsem si, že do sebe terčovci naráží a "oďoubávají" se. Může to být způsobené tím?
Děkuji za reakce.
20.01.2013 19:20:18Téma Téma: Peřovec - chov – Předmět: Re: funtcz – Autor PaDa
Obecně se dá říci, že peřovec není agresivní, zvláště jiné druhy ryb ho nezajímají. Rád během krmení prožene ostatní peřovce nebo větší sumce obecně. Že by ale některé rybě ublížil, jsem neviděl, stačí mu projevit svou dominanci.
Pokud se ale bavíme o pouhých 160 litrech vody a je platný ten seznam ryb, co tam uvádíš, tak těžko říci. Tam je chyb více, kromě mnoha jiných ryb tam uvádíš 2 mřenky nádherné, 2 parmičky žraločí, 1 terčovec - ty mi nepřijdou jako druhy či jejich množství do tvého akvárka vhodné. Které parmičky mají to zranění?
Jako první krok bych vyndal ty dekorace s ostrými hranami (ten bílý korál či co to je a lávový kámen), o ty se ryby při úprku před protivníkem dokáží snadno zranit.
19.01.2013 13:25:14Téma Téma: Peřovec - chov Autor funtcz
Nenapada Vaš perovec ostatni ryby?Dneska jsem zjistil že maji dvě parmičky zraněni....a vim že pred mesicem mi do skaly kde se schovava perovec zalezl terčovec a na rano měl ohryzany hřbet...a ted ty parmičky...pokud to děla on tak bude muset jit pryč...
19.12.2012 15:22:56Téma Téma: Hornbach – Předmět: Re: Ičin – Autor Pepan
U té akvaristiky v Hornbachu je jeden velký problém. I když ty ryby prodávají prodavači, o nákupu de facto rozhodují lidé, kteří o akvaristice moc nevědí. Pro ně je terčovec stejná položka jako šroubek nebo záchodové prkénko. Rozhodující je nákupní cena a proto se někdy stane, že můžete v reálu pozorovat různé tropické parazity. Pokud je obsluha kvalifikovanější, dokáže se s tím popasovat a nakažené ryby neprodá. A pokud kvalifikovaná není, je to smůla zákazníka, který si posléze nakazí celý zbytek obsádky svého akvária. Přitom těm prodavačům to jedno není, ale co chcete když vedení, mimo jiné, zakázalo dávat na nádrže s nemocnými rybami ceduli o tom, že nádrž je v karanténě. Nebo ty nesmyslné popisky ryb, kdy třicet centimetrů velká cichlida se podle popisky hodí do stolitrové nádrže. Buďme proto, prosím, k obsluze v Hornbachu shovívaví, za většinu přehmatů nemohou, oni jsou jenom hromosvod, po kterém se sveze hněv zákazníků.
18.12.2012 17:05:27Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: LiborSprysl – Autor Romy
Ano Libore,máš pravdu,v rozborech bylo i to,že v době bez potravy se živí i detritem,ale to není doba rozmnožování,to je o něčem jiném.Krmením živým,a jeho dopad na stimulaci ke tření bych za pověru opravdu nepovažoval.

Jestli si sám pamatuješ,myslím,že zcela určitě,tak jeden z hlavních stimulů,ne-li ten nejhlavnější pro výtěr altů,a to jak Honzou Haidingrem,tak Petrem Hákem,potažmo dalšími,byl stimul právě podávání živé potravy spolu s výměnou vody.

Nejde o to,zda terčovec je,či není na živém krmení závislý,ale je to stimul pro výtěr,je to jak v období dešťů,s tím přichází živá potrava jak pro ryby,tak potažmo pro potěr.To,je to,co činí přírodu jedinečnou,nepíšu o degenerovaných chovných formách,ale i ty krmením živým(nejen) vyprovokuješ ke tření.
17.12.2012 16:52:25Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: kiki – Autor Romy
Jak snědli děti? V jakém stádiu?Jde o ten samý pár,který vodí,nebo o jiný? Terčovec je cichlida,a to znamená,že má příkladnou péči o potomstvo,pokud tomu tak není,je na vině degenerace páru,jiný pár,který v mladých vidí nebezpečí svého vlastního potomstva,nebo,a to záleží na vývoji jiker,uzná pár,že z mladých budou zmetci,tak je prostě požere.
Krmení živým,nebo suchým s tím nemá co dělat,to kolega vojtech střelil od boku a dost vedle...
Je potřeba se trochu rozepsat.
27.11.2012 15:04:31Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor Beda
Zdarec. Potřeboval bych radu. Přestal mi žrat terčovec. Je pohublej a drží se v rohu u topení, barvu má furt pěknou. Řek bych, že neaký zviřátko ve střevech ale netuším čím léčit
26.11.2012 12:10:17Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: pros – Autor Ivoš
Já bych řekl, že se jedná o druhotné bakteriální onemocnění. Primárně ten terčovec trpí střevními bičíkovci, to způsobilo jeho vyhublost a snížení celkové odolnosti. V první řadě doporučuju rychlou léčbu Flagellolem a pak Baktopurem (Pokud se dají oba léky kombinovat, tak léčit oběma najednou).
20.11.2012 14:36:24Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: obrovský výkal – Autor Maja
Dobrý den,
dnes jeden z mých 5ti terčovců vytvořil obrovský výkal. Měl přibližně kolem 1cm v průměru a na déklu cca 5cm. Už pár dní nevypadá terčovec celkově dobře. Minulý týden jsme utratili jednoho nemocného terčovce a od té doby je na tom špatně (společně s druhým, který je hodně tmavý a straní se ostatních, nechce ani žrát). Tento po pár dnech, kdy byl také černý a stranil se od ostatních, hodně zesvětlal, vylezly mu syté černé pruhy a objevili se mu dírky na hlavě a v okolí žáber. Také je vidět, že je dost pohublý a při pohledu na něj zepředu je vidět na jednom boku "boule" v úrovní páteře, která je blíž hlavě, než ocasu. Tyto příznaky se (podle již přečtených článků) nejspíše hodí na děrovou nemoc. Dnes mě ale vyděsil ten výkal. Nemáte s tím někdo zkušenost? Budu ráda za každou radou, jak jim pomoci. Děkuji!!!
04.11.2012 00:11:22Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: noba – Autor rriki
Upřímě ta ryba je spíš ostuda akvárka nežli krása,pokud žere a seš si jist ,že je vyléčená a je Ti jí lito, nech si jí,ale terčovec už zní nebude.

Zakládat nová témata mohou pouze přihlášení stálí uživatelé.

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/hledat/?hledat=Ter%C4%8Dovec&zpusob=0&kde=1&oblast=0