Mikry a grindal
Miska vpravo mi přijde s dobrou konzistenci, miska vlevo moc suchá. Když jsem mikry zkoušel, nadrobil jsem na kousky starou střídku z chleba. Do ní rozdrtil na prach trochu vločkového krmiva pro ryby a nasypal ždibec sušeného droždí. Přidal vodu a hmotu zpracoval do konzistence řidšího těsta, které ale neteče. V zimě jsem je měl na topení.
Jiný akvarista se s tím moc nepáral. Namočil krajíc starého chleba, aby změkl, ale ještě udržel tvar, kydnul ho do misky a mikry dal přímo na něj. Jak jsem si všiml, nehrotil ale kousky plísně na starším krajíci.

Tak, jsou to tři týdny, co jsem založila tři kultury miker, a asi jsem to podcenila a měla jsem už udělat novou, co?
každý týden jsem doplnila suchou část (někde ovesné vločky, někde strouhanku), a kousíček velikosti hrášku droždí. Vždycky mi na jedné misce vylezly mikry potom, co jsem to dala pod lampičku, ale od včera nic, ani jedna miska.
Hodím sem fotky, včera jsem doplňovala opět droždí a suché, ale nic se nedějě. Mám založit nové? Nebo to mám moc mokré? Nebo je to plíseň? Jsem zmatená
0 04.04.2023 14:49 CharlieCharli – Grindal - Praha
Dobrý den, nevíte kde v Praze sehnat násadu grindalu, případně neměl by někdo navíc?

Místo Keramzitu dej Seramis. Ten ti plesnivět nebude.
Úplně jednoduchý, viděl jsem jeho použití na YouTube. Do 3/4 krabičky nasypeš propláchnutej keramzit 2-4 mm. Přidáš piškot, násadu nebo rovnou sklíčko s grindalem z jiné krabičky a hotovo. Sklo do keramzitu lehce zatlačíš. Nový piškot přidávám co dva dny.
V létě jsem ho občas trochu rosil, ale jednou jsem to asi přehnal a červi chcípli. Šlo to hned poznat podle zápachu. Takže jsem musel keramzit pořádně propláchnout a přendat sklíčko s červy z jiné krabičky.
Na dně průhledné krabičky je vidět množství odpadních látek. Po cca dvou měsících ho propláchnu, jak jsem už psal. Při proplachování v umyvadle je dobré odtok zašpuntovat, aby do něj nenapadaly nezachycené kousky keramzitu. Šlo by ho určitě proplachovat bezpečně přes plastové síto (cedník), ale zadržuju ho jen primitovně dlaní.
Zatím to funguje, plesnivělo mi doposud jen pár kousků keramzitu, které jsem očistil pod proudem vody.
Ahoj, zajímavé s tím keramzitem. Můžeš přesněji popsat,jak Ti to funguje? Neumím si to moc představit, když molitan je rovná kontinuální plocha...

Zkoušel jsem grindal ve variantách: klasicky molitan + sklo, lignocel + perlinka + pružný plast místo skla a keramzit 4-8 mm + sklo. Větrání bylo realizované přes otvor ve víčku vyplněný netkanou textilií. Jako krmení jsem používal dětské piškoty nebo psí granule.
Molitan i lignocel začali dříve nebo později plesnivět. Plísní zasažený lignocel lze odstranit, ale jak začne plíseň prorůstat molitanem, nelze se jí už většinou zbavit.
Pro odebírání červů je vhodnější sklo než plast. Namočené psí (nebo kočičí) granule silně zapáchají. Nesežraný rozmočený piškot během několika dnů zkysne a lehce zasmrádne, je záhodno ho vyhodit a vložit nový.
Zatím nejlepší zkušenost mám s keramzitem. Čistím ho opakovaným napuštěním vody do krabičky a jejím opatrným vylitím. Předtím si bokem položím sklo plné červů, protože z keramzitu se jich dost vyplaví.
Passenger77 napsal: ...Založím tedy alespoň 2.kolonii a budu doufat, že to některá přežije. Do jedné dám ty ovesné vločky, díky za typ. Napíšu jen výsledek...obě násady bez zjevných problémů přežili a daří se jim dobře

Na fotce je rozjetý chov po čtrnáctidenní hladovce

Ať se daří!
Dělám to stejně jako ty a po 14 dnech se mi taky podaří grindal zase rozjet.
Ničím. Před odjezdem jsem dal obvyklou dávku piškotů a po příjezdu menší dávkou opět rozjel. Nyní plánuji po pár dnech propláchnout molitan, aby se chov očistil. Možná jenom štěstí, které přeje nezkušeným a věčně začínajícím

A čím si je prosím takto dlouho sytil?
Díky

Při zakládání chovu Grindalu s moukou se na některých místech objeví růžová až fialová barva. A to jak na molitanu tak na lignocelu. Nevíte co to je?
Zdravím,
mám osobní zkušenost, že grindal 14 dní bez potíží přežije. Nesmí vyschnout. Ať se daří

Tak jsem našel tento článek a tam pan Tomanec uvádí, že pod 20°C se přestávají množit a při nižších teplotách hrozí úhyn...
www.akvarko.cz/…
Tak z mého plánu asi nic nebude
Založí tedy alespoň 2.kolonii a budu doufat, že to některá přežije. Do jedné dám ty ovesné vločky, díky za typ.
Nejsem si jist,jestli je chladnička to správné ořechové,ale možná by to za ten pokus stálo.Před delší nepřítomnosti je vhodné založit víc chovů a místo rychle kvasících piškotů použít klasické ovesné vločky.Regenerovaný substrát by měl být standardně zvlhčený a na dně misky troška vody na vzlínání a doplnění odparu,aby nedošlo k vyschnutí vnitřního prostoru.Nezaručuji stoprocentní úspěch,ale u roupic a grindalu mi vždy,i při čtrnáctidenní nepřítomnosti zbyl základ na obnovení chovu.
Ahoj, navazuji na můj nezodpovězený dotaz a jelikož kamarád s Grindalem dopadl katastrofálně při dovolené, chci se ještě zeptat, zda by mohlo k přežití Grindalu 9dní bez zásahu jej dát do chladu ledničky, cca 10°C ?
Nevím, jestli to jsou schopní dát a snížit metabolické funkce? Co se týká krmení, můžu jim tam zkusit dát Dajana tablets adhesive k tomu obligátnímu piškotu.
Díky předem za rady

Ahoj všichni,
může mi prosím někdo poradit, jak zajistit přežití násady Grindalu na molitanu přes dovolenou (délky 9 dnů)?
Krmím 1/2 piškotu denně, na vrchní části poklopu je otvor vyplněný molitanem pro zajištění základního vzduchování v boxu.
Díky za tipy a zkušenosti

nevim jak v lednici ale jednou jsem je nekrmil urcite 14 dni a klidne to mohl byt i mesic, uz fakt nevim a pak jsem jen zkontroloval vlhkost a nakrmil a nekde se normalne zacli zase mnozit..Mel jsem je ve skrince v pokojove teplote 20-24 stupnu.. Na druhou stranu jsem je mel jen tyden bez zradla a vetrani a zdechly.. Mam krabicky bez vetrani... nekrmeni je podle me ten nejmensi problem.. roli hraje vlhkost/sucho alespon me se to tak zda..
0 29.01.2022 13:58 matuuss – Uskladnenie
Má niekto skúsenosti s uskladnením grindalu? Ide o to, že sa chystám na mesiac preč a bez starostlivosti môj grindal zrejme neprežije. Dočítal som sa akurát,že pod 22 stupňov sa prestáva množiť. Ako je to s chladničkou? Bude v nej hybernovať alebo zdochne?
Čus akvaristi,mám tuto živou potravu rok a půl a stále se množí bez plísně a choroby. Přemýšlím o auloforusu.Rybam zdar

Jinak grindal moc nevydrží bez krmení (piskoty)a vody.Maximalne tak 5dni pak zahynou,ale mikry ty jedou celý měsíc.Grindal se musí po 3tydnech umýt,propláchnout molitan.
Mám teda jinou osádku, ale moje zkušenosti jsou výborné. Ryby i krevety se můžou po Grindalu utlouct a to krmím skoro každý den. Ale to samozřejmě neznamená, že je ty Tvá Dania nemusí.

Pestrá strava je to nejlepší co můžeš pro své rybky udělat.

U mne to momentálně vypadá tak, jak je na fotce. Taky mám potíže vyladit správnou míru vlhkosti a krmení. Holt, živý organizmus. Zjevně krmím moc, soudě dle plísně. A počet červíků je proto taky kolísavý. U mne hraje roli i to, kolikrát za den grindalem krmím ryby. A stabilita teploty v místnosti. V zásadě jsem proto rád, ze grindal vůbec udržím

Díky, článek znám a podle něj jsme postupoval. Zřejmě nedokážu odhadnout správnou míru vlhkosti v nádobě. Zkouším lignocel.
Zdravím,
možná pomůže při hledání některých odpovědí tento článek:
www.akvarko.cz/… Červíci budou nejspíš od octomilek.
A ohledně plísně, vyhodila bych molitany, na kterých byla plíseň a buď pořídila nové nebo zkusila chov na lignocelu. Mám jednu krabičku na lignocelu už asi rok, nic jsem s tím za tu dobu nedělala, žádné čištění, nic. Jen jsem to nedávno trochu prokypřila.
Grindal je kvalitní živé krmivo jednoduché na údržbu a při pravidelném proplachování molitanu zcela bez zápachu. Zhruba osm měsíců jsem ho bez problému choval, ale pak problémy nastaly.
1) Ve všech násadách se časem objevili miniaturní zrzaví broučci, zřejmě roztoči.
2) V jedné násadě se objevili větší a tlustší červíci s černým okem, vypadají jako malé housenky.
3) Na piškotu i v samotném molitanu některých násad začala bujet modro-černá plíseň.
ad 1) Roztoči nebo co to je zřejmě ničemu nevadí, jejich počty redukuju oplachováním skla v akvárku při krmení, grindal se množí dobře i s nimi. Pravděpodobně by pomohlo zalepení větracích otvorů netkanou textilií, jak se o tom často píše.
ad 2) Housenky rybky sežerou, takže asi také ničemu nevadí. Jen by mě zajímalo co jsou zač a jak se do násady dostaly.
ad 3) Plíseň je samozřejmě velký problém. Dříve se tvořila jen v jedné násadě, ale s poklesem teplot se objevila i v násadách dalších. Trvale nepomohlo ani nechat krabičky bez víka, denní kontrola vlhkosti, vymačkávání prostředku molitanu který je pod piškotem nejvlhčí, rosení jen těsně před úplným vyschnutím, odstřihávání napadeného molitanu.
Děkuji předem za všechny rady a nápady.
0 03.04.2021 20:34 Akneleh – Grindal neleze na sklo
Mám podruhé grindal, tentokrát na lignocelu. Na molitanu mi minulý rok v létě vychcípal, když jsem byla dva měsíce pryč a grindal mi nikdo nekrmil. Červy jsou zalezlé v lignocelu, ale nelezou ven. Je jim zima nebo co dělám špatně? Když rozhrábnu lignocel, tak tam jsou schovaní, ale na sklo prostě nelezou :(
Malinkaté kulaté potvory jsou roztoči,dokáží zlikvidovat celý chov grindalu,ale rybám nevadí.Molitan promačkej v nádobě s vlažnou vodou a přitlač jej ke dnu,roztoči vyplavou k hladině a jejím opakovaným sléváním se jich zbavíš.Druhá možnost je,do sklenice s vodou vložit grindal,promíchat a hadičkou odsát sediment čistých chuchvalců červů a přecedit je přes nový molitan,který je po následném odmáčknutí přebytku vody připraven k dalšímu chovu.
0 07.07.2020 08:06 Katerina – Grindal napaden
Zdravim, nemuzu dohledat, zda je tu o tom uz neco. U grinfalu se mi objevili takovy malinkaty kulaty potvory. Uz jsem to dvakrat cely vymyla, oddelala piskoty, dala novy a stejne je to tam zase. Nevite, jak se toho zbavit? Navic jsem tim jeste nakrmila ryby a ted mi onemocnely, tak nevim, jestli to nesouvisi?'
Včera jsem poprvé krmil Walter Worms v hight-tech akváriu. Nešlo to. Ne proto, že to ryby viděly poprvé. Za prvé proud vody chomáček hlístic poměrně rychle odnesl. Za druhé, i když se filtr vypl, bylo ve vodě i po pěti minutách tolik bublinek, že se míchaly s háďátky.
Povedlo se to až v jiném, menším akváriu.
0 19.12.2019 11:32
JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky Dnes se u mě zastavil Michal Fabiankovič a uvedl zajímavou věc, že se jim grindal nebo něco velmi podobné objevil v rašelině, ve které mají v práci (hasiči, Bratislava) achatiny (velký plastový IKEA box). Není si jist, jestli je to přímo grindal, ale stírá to a krmí tím ryby ve vedlejším akváriu. Nerozumí, kde se jim to tam vzalo. Nadhodil jsem hypotézu, že se to mohlo svézt na nohou hmyzu - například octomilek.
Mimo: Co jsem uvedl 3. 12. o mikrách, doopravdy funguje. Od té doby to dělám často a doporučuju i ostatním.
Doplnění mého článku o mikrách, Walter Worms a Banana Worms: Stanislav Materna z Košic ode mě před dvěma týdny získal Walter Worms a zjistil, že jednodušší a rychlejší, než postrkovat je droždím, je postavit krabičku na mírně teplý radiátor. Doslova: "Na steny v takomto prípade nelezú v pramienkoch, ale celé stena až cez vrchnák je pokrytá."
Otestoval jsem si na dvou násadách a doopravdy to funguje. Za 1,5 hodiny od předešlého krmení jich vylezlo několikrát víc, než v násadě, která na radiátoru nebyla. Nicméně vidím riziko v tom, když je člověk na tom radiátoru zapomene - asi je to jen pro lidi, kteří mají víc kultur. A jde to aplikovat jen v čase topné sezóny.
Má, ale mám v nich špalíky z molitanu. Používám krabičky od zmrzliny, které nejsou zcela uzavřené, tak se asi nedá vyloučit, že se tam něco dostalo zvenku.
Krabice na grindal - má ve víku otvory?
Mikry v grindalu registrovali naši akvaristé už před desetiletími. V pohodě. Skrmuj.
Možná jsou identické s Walter Warms, které později "objevil" Helmut Walter.

Zdravím,
Mám dotaz ohledně grindalu. Původně jsem měl dvě násady na molitanu. Postupně jsem si je rozmnožil na lignocel. Pořád mám docela slušnou výtěžnost, ale poslední dobou pozoruji, že se mi na sklíčku dělají takové shluky bílé tekutiny, jakoby sekretu, která zapáchá. Když jsem se podíval z blízka zjistil jsem, že v tom sekretu jsou stovky malých grindalů. Nevíte někdo proč tomu tak je?
Napadlo mě, že by mohl být problém v tom, že mám hlínu dost stlačenou, když dám piškot tak sklíčko přitlačím. Taky nekrmím pravidelně, možná je hlína moc vlhká atd. ?
Jestli chceš mikrama krmit dospělé neonky červené v takovém počtu jako máš, tak si podle mě celkem mákneš.
Podle tvé prezentace mají pestrou stravu. Už bych to dál nekombinoval.

Začni třeba tím, že si pročteš tohle téma... Na případné konkrétní nejasnosti se pak můžeš zeptat...

Po dalších 24 hodinách. Vravo stále Walter Worms, vlevo Banana Worms, uprostřed mikry.
Walter Worms jsem včera krmil.

Názorná fotka k článku, kde píšu o rychlosti Walter Worms: Včera odpoledne jsem založil po jedné kultuře z každého druhu. Identickým způsobem, za identických podmínek. Walter Worms vpravo.

V aktuálním Akváriu mám od strany 66 článek o mikrách
e-akvarium.cz/…
Co se do textu nevešlo:
Opakoval jsem pokus přežití háďátek ve vodě při teplotě 22°C. Opět byli dlouhodobě nejživější Banana Worms, tentokrát ale mikry a Walter Worms vyšli zhruba nastejno. Po 78 hodinách mi připadalo, že vidím všeobecně u všech druhů víc života, než při prvním pokusu při 26°C.
Pokud je kultura moc tekutá, začal jsem na zahušťování používat suché rohlíky, které drtím prsty přímo do kelímku. Je to docela praktické.
Kultury Walter Worms a Banana Worms, které mám, jsou od Tjaša Kotnik, zmíněné v článku. Ona si je nechala poslat z USA před dvěma lety, ale v nedávných teplech o obě kultury přišla.
Po zveřejnění článku mi jeden člověk na FB poslal video ukazující, jak jeden akvarista v Asii získává háďátka tak, že na týden strčí do země bramboru
www.youtube.com/…

Na obrázku vidíte násadu miker. Byla 24 hodin v mrazáku. Pátý den jsem našel nějaké živé u všech (čtyři dny jsem si ale myslel, že to nevyjde). Na fotce je osmý den. Povedlo se mi to současně u tří různých druhů rodu Panagrellus. (upraveno)
Ještě mám dotaz, jak to pěstujete?
Já vidím jenom krabičky s molitanem. Pěstoval jsem jej podobně, ale na molitanu bylo sklíčko s potravou a po něm lezli, perfektně se to sbíralo štětečkem, nebo setřelo prstem.
Přidám své zkušenosti
Za mých mladých let se grindal krmil taveným (měkkým) sýrem. Stačilo sklíčko pomazat sýrem a až byl zkonzumovány tak znovu. Je tady toho o grindalu hodně, tákže jsem to možná přehlédl.

Mám obavy že krmení na vločkách může vést k překyselení trávicího traktu. Na piškotech nevím.
Pěstoval jsem ho na dezinfikované půdě na květiny i na molytanu. Teď to budu zkoušet na kokosovém vláknu.
Pokud je grindal na molitanu, tak někdo doporučuje na pár hodin ponořit kostku pod vodu. Nicméně mně to na roztoče nezabralo. Prostě se občas objeví a pak zase zmizí. Zdravou kolonii neohrozí, tak to už neřeším. Dobrý je mít pro každý případ víc násad.
0 14.04.2019 10:52 Grindal Dobrý den, koupil sem si grindal a pozoruju, že mezi červama lezou i takový malý brouci, asi paraziti. Jak se toho co nejúčinněji zbavit? Dík
Tak jsem si trochu pohrála s vlhkostí, a zkusila jsem dát krabičku s mikrami na led světlo (chihiros). No, během hodiny ty mršky krásně lezly po stěnách... Takže jim asi bylo chladno...
Díky za rady. Zkusím zvlhčit prostředí namočeným víčkem, zítra vyštrachám rozprašovač.
Vyzkouším založit násadu s ovesnými vločkami.
Doufám, že se mi zadaří a vychytám tu správnou míru všeho. Grindal se mi daří, s tím už mám zkušenost, mikry jsou pro mě nové, a na netu jsou jen základní informace pořád kolem dokola...
Hodím do kelímku hrst ovesných vloček a na vrch nadrobím trochu droždí. Lžičku násady rozmíchám v pár lžicích vody z akvária a zaleju tím obsah kelímku. Voda na tom nesmí stát, ale všechno musí být mokré. Za 3-5 dní začne produkce, která není konstantní. Doopravdy hodně jich je jen pár dní, pak to klesá. Ale dá se krmit i mikrami z kapaliny.
Je možné dosypat trochu vloček, nadrobit droždi (dočasně to zvedne produkci), nakapat pár kapek z toho do akvária a rozmíchat nebo část násady vyměnit za čerstvé vločky a droždí.
Jestli chceš laborovat s vzdušnou vlhkostí,tak by možná místo dokapávání vody do živného substrátu ,bylo vhodnější zvlhčovat prostředí rozprašovačem,aby stěny byly vlhké a regulovat vlhkost víčkem nádobky.Používám pákový rozprašovač v chovu grindalu,k dostání v papírnictví,obsah cca 70ml,cena 5Kč.

Z té vaničky, co jsem si přinesla, by určitě nic slít nešlo, je to homogenní hustá hmota.
Novou jsem založila z rozdrobeného chleba, navlhčeného vodou, kam jsem štětečkem na několik míst přenesla mikry z původní vaničky. Nepovedlo se mi to rozdrobit tak, aby z toho vznikla kaše (uvidím za pár dní) - to, když nakloním, trošičku pustí vodu.
K mikrám jsem dostala návod, že se má založit kolonie z rozdrobeného chleba + špetky kvasnic + trošku vody (kvasnice jsem nedala, bo je nemám).
Kdyz to nakloníš, dá se z toho slít trocha kapaliny?
Jak jsi založila novou kolonii?
0 23.01.2019 22:43 Angrešt – Mikry nelezou po stěně - nová násada
Ahoj, prosím o radu zkušenějších: Pořídila jsem si mikry (před pár dny), pěkně rozjetou násadu, už druhý den se celý povrch hemžil a červíci lezli i po stěnách. Další den se hemžili ještě víc nahusto, ale na stěnách nebyl žádný.
Zkusila jsem přidat pár kapek vody, jestli neměli živnou půdu moc hutnou, ale nic se nezměnilo. Celé to má konzistenci tekutého čerstvého medu, příjemnou vůni (sladce chlebově - kvasnicovou).
Pro jistotu jsem si založila novou kolonii a naočkovala z této.
Bojím se experimentovat s mírou vlhkosti, abych kolonii nezlikvidovala... Máte někdo vyzkoušeno, co dělat, když mikry zůstávají dole a nelezou po stěně?
Ještě mě napadlo, jestli to není teplotou - mám je v obýváku, teplota cca 21 - 22°C.
mikry jsou pro potěr gupek zbytečně malé, lepší bude grindal, doporučuju najít si někoho v okolí, určitě se o kulturu rád podělí. Případně si najít na ifauně inzerát, hotová krabička se prodává kolem 100,-
Tak články jsem čet ale to s tou vodou mi přišlo nesrozumitelné proto se ptám ale jestli nemůžu tak se ptát nebudu

a toto vlákno jsem okrajově prošel a co jsem čet tak jsem zjistil jenom řešeni problému s chovem a ne s výběrem pokud mam jít jinam tak pudu akorát prosím kam
I nějaký ten článek se tu najde...

Jsou tady stovky příspěvků a stačí si je pročíst.

Dobry den
chci se zeptat chtěl bych si založit násadu miker a nevím jaké jsou nejlepší pro potěr gupek nejlepe něco odsud
www.rostlinna-akvaria.cz/… kromě grindala a jestli se má dávat ještě nějaká voda po vytvoření kaše z chleba.
Všem děkuji za odpovědi.
já to sem dal jako upozornění pro ostatní, grindal i roupice mám, ale chtěl jsem si založit nový a čistý kýblík, těch 5 sáčků na založení opravdu stačí, patentky jsem vzal při jednom poštovným jako kvalitní krmivo. Naivně jsem si myslel, že to množství (10*45ml) budu mít na pár týdnů, takto si na tom smlsnou za 1 večer
tak zrovna na tomhle webu je to prezentováno dost nešťastně. O tom že je to neefektivní a neekonomické krmení nemůže být pochyb. Já jen říkal, že by z toho šla násada založit. Je samozřejmě lepší koupit si hotovou násadu, v Rychnově na výstavě se prodávaly myslím kolem 60,-Kč.
Asi dobře vědí, proč tam nedají fotku skutečného výrobku, třeba u patentek je tam ta cena vůči zmraženým minimálně 1:500 , ale spíš 1:1000
V práci to bereme jen pro ryby co mražené nežerou a jen krmiva, která nejdou koupit jinak, jako třeba živé patentky nebo koretry, které se dají sehnat na váhu.
Taky jsem objednala a taky jsem byla mírně překvapená množstvím obsahu. Ale podle rady dudáka jich mám 5 a na založení chovu by to mělo stačit. Roupice vypadají v pořádku, tak to snad půjde.

Tak jsem zkusil koupit živé krmení na webu
www.rostlinna-akvaria.cz, patentky a roupice, ty použít jako násadu na novou kulturu, koupil jsem samozřejmě víc balení. Ale je to "šméčko na lidi", uvedených 45ml je obsah sáčku, kde dostanete vodu a malé klubko červů, víc jak 5ml jich nebude, víceméně zaplatíte za vodu a balení do sáčku, pro někoho dobrý business. Mě to přijde, jako bych si koupil balení třeba vloček 500ml a uvnitř nádobky bylo na dně krmení.
Každý krmí tím, co mu vyhovuje. Já krmím ovesnými vločkami a grindal je spokojený. Piškoty moc nejely. 2 měsíce zas tak dlouha doba není...
Čus akvaristi,tak jsem koukal na pár stránek v této diskuzi o grindalu.Nelíbí se mi,jak se tu dohadujete,v čem,jak krmit červíky atd.,ale je to vaše věc a názory.Mam dvě kolonie grindalu,jedna větší krabička od salátu a pak malá,molitan o tlouštce 3cm,krmim piškotama a vlhčím,musí to být stále vlhké,néééé mokré a promočené,ve víčkách nalepený monofil kvuli průniku vzduchu.Mam to dva měsíce,proplachoval jsem to jak mi poradily stim,že je znicim,naopak,množí se dodnes a krmim 3krát denně.Nic nesmrdí ani neplesnivý.Já jsem spokojen s tímto celořočním krmením.
Posléze přidám pár fotek.
www.akvarko.cz/… určitě ano, v práci z těchto sáčků krmím, ale chce to vychytat, kdy budou opravdu čerstvé, občas dojdou v dost špatném stavu a zakládat tak minimálně z 5 sáčků.
0 19.10.2018 21:24 bla – Násada
nuž ja mám 6 násad, ale chcel som časť posunúť ďalej... s tymi roztočmi to je na
Skúšal som aj ponoriť a nepomohlo to..
Taky je mám. Zkoušel houbu vypláchnout a ponořit na několik hodin do vody, jak bývá doporučováno. Ale nezabralo to. Takže roztoče mám, a grindalu se celkem daří i s nima, pokud je kolonie grindalu silná, tak jí roztoči sami osobě nezahubí. Alespoň u mě. Ale je dobré mít alespoň dvě násady, aby když jedna zahyne, mohl člověk použít druhou.
Na sklickach od grindalu mam parazitov. Su to malicke biele akoby pohibujuce sa bodky. Grindal sa mnozi zatial normalne. Prosim o typ ako ten grindal vyliecit...dakujem
někdy zmizej sami, ale nejjednoduší je asi to přočkovat
v drti nevím, v molitanu se dají utopit - propláchnout a na dvě hodiny pod vodu, grindal to přežije
Dá se nějak zbavit roztočů, kteří se dostali do krabičky s grindalem? Jako substrát mám kokosovou drť.
Já molitan koupil v Hornbachu. Mají rozměr na polstrování ( podsedák ) židlí. Je to dost velký a výška akorát. A cena směšná

slavko: nechávám je den ve vodě se sodou, pak je tam teprve dám.Fungujou, množí se to na tom.
kubaa: mi to právě vyhovuje, ta velikost. Naskládám je do krabičky a když chcu založit novou krabičku, tak vezmu jenom jednu rozjetou houbičku a z ní se to pak rozjede i v nové krabičce.
Zájdite do čalúnnictva a pýtajte si odpad. Špongie na riad bývajú parfumované (alebo ký fras to je), čo nemusí byť najvhodnejšie...
Mám větší krabičky, ale možná to tak skončí, matraci kupovat nebudu.
Kde koupit molitan vhodný pro grindal? Všude se mi snaží prodat celou matraci...
Spíš jsem ani nemyslel ani tak maso, ale kosti, kůži atd, to se všechno rozemele nacpe do granulí. A pořád lze deklarovat, že granule obsahují např. 35 % lososa

Anthrax napsal:
Myslím, že to co je v granulích jsou z odřezků, co zbudou při filetování. Takže to bude nejlevnější maso (odpad) z nejlevnějšího lososa na trhu. Ta kvalita bude asi nic moc.
To, čo ostáva z filetovania lososa, je to najlepšie mäso.

Za mě jediné plus farmového chovu je, že se tolik nedrancují přírodní populace lososů. Další věc je, že se k lososovy z volného chovu u nás nedá sehnat jinak než v (zpravidla nadvakrát) mražené formě a to snad ani nestojí zato. Ale čerstvý losos z volného moře a z farmy, to se nedá srovnávat (ale takhle je to i u jiných hospodářských zvířat, takové prase z extenzivního chovu taky chutná úplně jinak, než z chlívku).
Myslím, že to co je v granulích jsou z odřezků, co zbudou při filetování. Takže to bude nejlevnější maso (odpad) z nejlevnějšího lososa na trhu. Ta kvalita bude asi nic moc.
U farmového chovu lososů je ještě jedno riziko. Vzhledem k tomu, že se tam jedná o vysokou koncentraci lososů na jednom místě a je tam velké riziko infekce, ryby jsou preventivně krmeny léčivy. Viděl jsem reportáž z jedné takové farmy a dno pod klecemi s lososy bylo doslova mrtvé. Žádné řasy, žádní živočichové, jenom mrtvé bahno. No a to co se nacpe do ryb, pak končí na našem stole. A za těžké prachy.
Zajímavé. Takové by asi použitelné byly.
Jen je tam trošku nejistota v tom, co je to za lososa. Pokud je to nějaký levný farmový losos, který byl sám mizerně krmen, je možné, že měl mizerné tuky v potravě sám a tudíž ani jeho maso nebude ok. Na netu se tohle diskutuje z hlediska lidí na mnoha místech, někdo tvrdí, že jíst zásadně divoké, někdo, že je to jedno, někdo dokonce, že zásadně farmové (kvůli parazitům) - možná dle toho, k jaké zájmové skupině kdo patří, ale rozdíly ve složení tam evidentně jsou, např. teď náhodně vygoogleno:
"Farmed salmon is much higher in fat... it contains slightly more Omega-3s, much more Omega-6 fatty acids and 3 times the amount of saturated fat. It also contains 46% more calories, mostly from fat."
Takže jsou tam zjevně jiné tuky, než v přírodním lososovi a čert ví jakého původu. Vzhledem k tomu, že rybám vadí, co člověku nevadí, a že ten farmový losos se krmí s úplně jiným záměrem než akvarijní ryby (velmi rychle vyrůst a ztloustnout, žádné rozmnožování nebo potřeba dlouhodobého zdraví), bych byl opatrný.
OT
a čím krmíš? Já právě krmil ,,tejstama" a proti royalce, k9, eukanubě mi to přišlo lepší...
2) kvalita těch granulí - pokud to budou nějaké superprémiové granule převážně z ryb, nemusí to být takový problém. Ovšem to je spíš teoretická možnost, nevím zda takové granule vůbec existují. Každopádně určitě jsou granule nevhodné a granule ještě nevhodnější.
to ani nemusí být superprémiové, spíš naopak. Co třeba taste of the wild? já tím nekrmím, protože jedou hodně na rostlinné proteiny a řepkový olej, který dělá psům špatnou srst.
např.
Taste of the Wild - Pacific Stream Canine
složení:
losos, moučka z mořských ryb, sladké brambory, brambory, řepkový olej, lososová moučka, uzený losos, bramborová vlákna, přírodní aroma, chlorid cholinu, sušené kořeny čekanky, rajčata, borůvky, maliny, výtažek z juky Schidigera, Enterococcus Faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei a Lactobacillus plantarum, výtažky sušené trichoderma longierbrachiatum fmentation, kvalitní vitamíny (vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, D, E), minerální látky (proteinat železa, zinku, mědi, manganu, sulfát železa, zinku, mědi, manganu), jodid draselný, manganoxid, biotin, kalziumpantothenat, natriumselenit, kyselina listová.
z teplokrevného zvířete nanejvýš přírodní aroma, většinou to jsou hydrolizovaná játra, ale to by musel specifikovat výrobce.
Určitě, dokonce si myslím, že nejsou potřeba generace, ale stačí dlouhodobé jednostranné krmení jedince. Může se naplnit to varování ze starých knížek o ztučnění, neplodnosti atd. Ale bude záležet na více faktorech:
1) pestrost stravy - pokud je grindal hlavní nebo dokonce jedinou potravou a potravou toho grindalu jsou zase převážně psí/kočičí granule nebo to tučné mléko, je zaděláno na problém. Pokud je strava pestrá a grindal je jednou z mnoha složek, problém se projevit nemusí. Ale ani tak to nebude zdraví prospěšné.
2) kvalita těch granulí - pokud to budou nějaké superprémiové granule převážně z ryb, nemusí to být takový problém. Ovšem to je spíš teoretická možnost, nevím zda takové granule vůbec existují. Každopádně určitě jsou granule nevhodné a granule ještě nevhodnější.
A hlavně proč? ta jednodušší receptura z ovesné mouky a odtučněného mléka je na za pár stovek na kila nutričně kvalitních červů...
EDIT: já až budu mít čokoládové čichavce, chci zkusit tu složitější recepturu, největší problém je tam ten protein, prodává se to ve sportovní výživě po kilech asi za 700... snad najdu nějakého sporťáka, který mi trochu odsype...
Granule pro psy a kočky:
Očekáváš, že kdyby se tímto krmeným grindalem krmila rybí populace dlouhodobě, po dobu třeba několika generací, mohlo by ji to negativně ovlivnit?
K tomu, co píšeš: Něco podobné je vlastně i v argeologii. Dá se zjistit, co který jedinec primárně jedl a odhadnout, z jaké asi oblasti.
Pokud je to kvalitní krmivo pro rybičky, tak ano. Ale asi ne každé komerční krmivo je kvalitní. Petr Novák na Akvaristovi doporučoval tuhle recepturu pro grindal, roupice i mikry. On tam skutečně exaktně počítal poměry jednotlivých aminokyselin, mastných kyselin atd. Ve velkém to asi vyjde i levněji než kvalitní krmivo pro ryby, v malém těžko:
300 g ovesná mouka extrudovaná
100 g syrovátka sušená
200 g syrovátkový protein GF
10 g fruktooligosacharidy
50 g olej řepkový
10 g lecithin sojový práškový (ne granulovaný)
1 ks multivitamínová tableta velmi jemně rozdrcená
případně jednodušší ale méně kvalitní
300 g Ovesná mouka extrudovaná
100 g mléko sušené odtučněné
všimněte si, že to mléko je odtučněné nebo je použita pouze syrovátka.
Celý ten jeho seriál na Akvaristovi doporučuju k přečtění, rozuměl tomu i vysvětloval to lépe než já.
+
ještě nějaké články k tomu, jak se v potravním řetězci předávají mastné kyseliny z úrovně na úrověň:
link.springer.com/… - tady zjišťují, kde létal nějaký motýlek podle toho, jaké mastné kyseliny (z jaké kytky) v sobě má, má to výstižný titulek "Jsi to, co jíš"...
link.springer.com/… - tady předávání mastných kyselin mezi třemi úrovněmi, z řasy na artémii, z artémie na nezmara - složení mastných kyselin v nezmarovi je závislé na složení těch řas.
takže krmit grindal ideálně krmivem pro rybičky?
Tak jsem to blbě pochopil

No a můj o tom, co s tím udělat neumí/nedělá. Leda by zrovna grindal byl velmi výjimečné zvíře.
Skoro bych řekl, že Jirkův příspěvek nebyl o tom, co rybám škodí, ale o tom, čím se může grindal krmit a co s tím pak grindal, jako bezobratlý, umí udělat...
Takhle to právě nefunguje. Spoustu mastných, tzv. esenciálních, kyselin živočichové ani vyrobit neumí. Přirovnal bych to k lidské výživě, tam je také dobré si kromě másla, sádla a bůčku zařadit do jídelníčku kvalitní rostlinné a rybí oleje. Rozdíl je v tom, že člověk je savec a to sádlo zvládá lépe (však si ho sám jako zásobní tuk vytváří) než ryba, která na to není evolučně vybavena, protože až na pár vzácných výjimek se ryby teplokrevnými živočichy vůbec neživí. Takže zatímco člověk může sádlo či máslo s těmi lepšími tuky beztrestně míchat, ryba by tuky teplokrevných zvířat neměla jíst vůbec.
Navíc aby toho nebylo málo, část těch piškotů s mlékem nebo psích granulí bude mít ten červ i ve střevech.
Myslím, že není náhoda, že ve starších knížkách, kde se doporučuje piškot s mlékem, se zároveň píše, že se grindalem nemá krmit příliš často, neboť vede ke ztučnění a snižování plodnosti. S dobře živeným grindalem takové problémy nejsou.
A to, že nemá pocit, že by mu ryby umíraly vlivem špatných tuků, asi nic neznamená. To třeba maminka, která vykrmuje dítě v McDonaldu, také nemá. Špatná výživa nikoho nezabije hned, ale ovlivňuje zdraví a kondici v dlouhodobém měřítku.
V jedné uzavřené skupině jsem dostal takovouto odpověď, na to, co píšeš:
“...to je pravda. Nicméně Grindal není ani pták ani savec,ale bezobratlý a to co sežere si přetvoří ve svém zažívacím ústrojí na uplně jiné tuky. Tudíž je to bezpečné krmení pro ryby ikdyž je živen granulemi pro savce ;) Každopádně dělám to tak celou dobu co grindal chovám a nemám pocit že by mi ryby umíraly vlivem špatných tuků.”
Doufám, že sem ten člověk časem přijde a bude diskutovat sám.
My mu nerozumíme, ale my mu věříme ...
Děkuju!
Hlavně kvůli tukům. Možná nebudou sedět ani aminokyseliny. Ty tuky jsou ale každopádně největší problém.
EDIT:
No právě, že to není tak jednoduché. Tuky (respektive jejich mastné kyseliny, běžný tuk, tzv. triacylglycerol, je molekula glycerolu se třemi mastnými kyselinami) se z velké části předávají v potravním řetězci intaktní - ryba si poradí s rostlinnými, rybími, bezobratlými, ale savčí (či ptačí) jsou velký problém (mimo jiné pro příliš vysokou teplotu "tání"), neumí je pořádně strávit, mohou se bez užitku usazovat v orgánech atd. Taková mořská ryba, kterou si dáš k večeři, v sobě má mastné kyseliny původem z řas, které sežral zooplankton, který sežrala menší ryba... Dobře o tom psal Novák na Akvaristovi.
U aminokyselin to bude menší problém, nicméně jejich nevhodný poměr zapříčiní, že jich ryba musí velkou část spálit (do svých proteinů je nemůže použít, protože má relativní nedostatek jiných aminokyselin), což zatíží vodu dusíkatým odpadem, v extrémním případě to může i přetížit vylučovací soustavu ryby.
Celé to souvisí s pojmem esenciální mastná kyselina a esenciální aminokyselina - to jsou ty, bez kterých nemohou živočichové fungovat, ale přesto si je neumějí sami vytvářet, musejí je získávat z potravy. Rozdíl mezi proteiny a mastnými kyselinami je ten, že u proteinu jsou esenciální ty jednotlivé malé stavební prvky (aminokyseliny), kdežto u tuků celá makromolekula té mastné kyseliny.
Takže rybí proteiny bys v sobě neměl, mastné kyseliny z fytoplanktonu však ano.
No, ale jak já tomu rozumím, ti červi to nějak metabolizují, a pak jsou to "červí" proteiny a tuky, né?
Kdybych já žral samé ryby a něco pak sežralo mě, tak by to byly rybí proteiny?
Velká chyba (při systematickém krmení), krmivo pro savce není pro ryby vhodné. Stejně tak je špatně piškota v mléce (kraví tuk).
... na granule pro psy a kočky, coby krmivo pro grindal, prosím?
Zdravím, můj grindal je asi zhýčkaný, ale násadu mám na filtrační vatě, vatalinu nebo jak se to jmenuje, dal jsem ho na houbu na mytí auta a vůbec se mu do ní nechce, jakmile k němu dám filtrační vatu, hned tam zajede, je houba na auto moc jemná na grindal? A navíc mi leze i po stěnách... Přemokřeno není si myslím, mám ho aktuálně otevřený aby pořádně dýchal

Nedávno si jeden člověk odnesl trochu prolific a když vyplynulo, že nemá grindal, věnoval jsem mu jeden dílek z mého podkladu (už 16 měsíců mám grindal, jak jsem ho dostal - ne na jednom kusu, ale více malých). Měl jsem v plánu chybějící díl něčím nahradit, ale zjišťuju, že to není nutné - červíci jsou i nad dírou a často v ještě větším množství. Zajímavé.
Vločky dostanu na sklo tak, že poté, co ho omáčím v akváriu, sklo posypu, chvíli nechám a ono to pak drží. Co vidíte, je po 3 hodinách od posledního krmení.
- pres leto nahrad piskot strouhankou - nekysne to a grindal ji lepe/rychleji sezere...

Zajímavá informace s tou teplomilností. Já ho vlastně jinak, než v teplotách nad dvacet nikdy neměl, takže mě nenapadlo. Ale s těmi cykly bych oponoval. Nikdy jsem nepozoroval a to mám déle, než rok, jen jednu násadu.
Poznámka: V létě na grindalu parazitují mušky a jejich dravé larvy, ale v mých minimálních množstvích není problém, protože vyhovuje krmit i několikrát denně, takže zkrmuji i larvy mušek. Ryby je dokonce preferují. Mušky se nezvládají přemnožit a na zimu zmizí.
Grindal je teplomilný. Umístění do ledničky by znamenalo zastavení množení, případně postupný úhyn kolonie. Spíše bych se zaměřil na vypláchnutí molitanu, nebo výměnu substrátu. Opakovaně jsem se setkal s informací že Grindal se množí v v cyklech, že jsou dny, kdy doslova leze z krabičky a pak je období, kdy se nemnoží a kultura jenom tak přežívá. Sám to řeším tak, že krabiček mám více a některé slouží jako udržovací.
Grindalu teploty kolem 25 vyhovují, hledal bych příčinu někde jinde. Třeba přemokření, nebo stáří kultury.
Ahoj, zdá se, že co se oteplilo, tak mi beznadějně kysne piškot a grindál hladoví. Máte někdo zkušenost s životaschopností kolonie třeba ve spodní části lednice? Nebo jiné tipy? díky

pro tetry se to ještě dá použít, ryby to berou, ale pořádně je s tím nenakrmíš, a proč jim dávat grindal, když můžou mít roupice. ALe že to berou dospělé akary hnědé, to se docela divím, já když to hodím do velkýho akvárka tak Mesonauty si toho ani nevšimnou a akary tečkovaná musí mít velký hlad, aby o to zavadily a přitom roupice milují. Zase na druhou stranu občas dávám cichlidkám nalíhlou artemii a tyky si vezmou, tak proč ne. Co mám teď 4 měsíční Mesonauty, tak ty grindal ještě vezmou, ale je vidět, že větší potrava jim vyhovuje mnohem víc, tak proč jim ho dávat. Grindal je idální potrava pro odrostlejší potěry a dejme tomu malé tetry
Grindal je pro tetry malý? Pro které tetry? Mě to žerou i dospělé Akary hnědé ... a to zjevně s nadšením.
Ok, díky. Já jen, jestli mi neunikla nějaká novinka...

Jo, je to tam proto, aby se oddelil lignocel od červíků, když se to sklo občas umyje, tak to i funguje, ale není to nezbytné, na molitanu není proč to tam dávat.
perlinka, tusim se to tam dava, aby byl lignocel oddeleny od skla - nespinil ho...
Co to tam je za tu mřížku a k čemu je to dobré? Mívám sklo položené přímo na molitanu...

jen doplním pro představu o obrázek. Kdybych měl krmit grindal vločkovým krmivem tak se nedoplatím, ono dost záleží na tom kolik toho spotřebujete, já dávám dohromady denně 1-2 piškoty (podle toho kolik je strávníků) a další 3 roupicím. Momentálně nemám žádné ryby co to žerou, takže jen udržuju a sem tam hodím trochu tetrám, ale i na ty je to dost malé.
0 04.10.2016 12:34
JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky 
Násada, kterou mám od začátku roku. Poté, co sklo "vykoupám" v akváriu, posypu ho takhle vločkovým krmivem. Tak za tři hodiny mohu krmit znova. 3-4x denně.
Když nechám déle, vše sežerou, vločky nejsou žádné a na skle je grindalu míň. Takže krmím když je na skle ještě trocha vloček.
Mušky v tom jsou, ale čím častěji krmím, tím míň jich je.
Sem tam použiju jiné vločky nebo trochu ovesných vloček. Piškoty už ne.
Je mnohm jednoduší, používat o něco větší krabičky, líp se tam udrží potřebné klima, hůř vyschnou a hůř se přemokří. K zakrytí používám plexi z krabičky na CD, kolem mám tak 3 cm na všech stranách, vejška krabičky tak 8 cm, odhaduju to na 1,5 litru možná 2. Choval jsem i v malinkých boxících, ale není to ono.
Mám to ve svačinových krabicích, odhadem tak 0.3-0.5l a vytvářím tam dvě hnízda. Ale možná je chyba v přikrytí. Na každém hnízdečku mi leží sklíčko 25x35mm (stará, poškrábaná podložní sklíčka od mikroskopu). Nějak jsem neměl po ruce nic většího a ke sklenáři jsem si pořád ještě nedošel...
v jake krabici to mas? napr. v sikovne litrove krabici od zmzliny muzes tech hnizd udelat i 5 a zvysit tak pocet/objem/obsazeni grindalu... nemusi to byt vzdycky jen uprostred ...

Tedy, aby mi sežrali všechno, to se mi ještě nestalo na žádném podkladu. Denně odebírám staré krmení. Dávám něco mezi osminkou a čtvrtkou piškotu na jamku. Jak se mi to povede ulomit. Případně místo piškotu buď půlku psí granule (pro malé pejsky) nebo kousek řasové tablety pro sumečky.
Největší produkci mám z těch psích granulí, ale ani tak z nich nikdy viditelně moc neubude.
tipoval bych to, že z nějakého důvodu pomřelo větší množství červíků najednou, ale proč, to netuším, moc vody, ale mohlo to být i něco jiného. Mám kulturu na lignocelu už přes rok, pořád ve stejném substrátu a nikdy mi nic nesmrdělo. Krabička je zavřená, nejsou v ní ani žádné větrací otvory, krmím nalámaným piškotem pod perlinku - suchým, do násady není potřeba přidávat žádnou vodu, případně pouze vyjimečně, spíš je problém s velkým množstvím vody, červíci se pak mohou udusit, i když grindal snese mnohem víc než roupice. Krmte jen tolik kolik červíci spotřebují, mě vezmou půl piškotu do druhého dne beze zbytku. Grindal sbírám ze sklíčka prstem a dávám do nádobky s vodou, kde ho propláchnu a stříkačkou pak nasaji pouze červíky a zkrmím. Dřív jsem máchal sklíčko, ale jednak se tím dostane do akvárka něco nespotřebované potravy, dalšího bordelu, ale hlavně mi mokré sklíčko při intenzivním zkrmování za pár dní vždy zavodnilo chov.
zkousim ted take poprve grindal na lignocelu, zapach zadny, ale musi se hodne opatrne s krmenim - kdyz to zapada dolu pod perlinku a grindal to nesezere, spatne se to dostava pryc i s lignocelem... a hodne opatrne s vodou - urcite kropit mene nez molitan
Zkusil jsem nasadit grindal do lignocelu. Před pár dny mi to ale začalo zapáchat. A je to čím dál tím horší. Skoro jako by se mi do toho někdo vys... vykakal. Nevím, jestli to nemám moc vlhké (neřekl bych), každopádně po otevření krabičky to smrdí příšerně a je tam den co den méně a méně červíků. Po každém piškotu malinko odškrabávám se zbytky piškotů i trochu lignocelu, abych si byl jist, že tam nezbylo nic, co by se mohlo kazit. Ale nepomáhá to a nejspíš si tím odebírám i značné množství grindalu. Naopak se mi po celé ploše zakryté sklíčkem začala objevovat nějaká plíseň. Tuhle kulturu tedy určitě zlikviduju a založím novou. Nějaká rada do budoucna, kromě vrátit se k molitanu a jiným pratelným materiálům? (Ty si pořád ještě držím taky, naštěstí.)
Tak novou násadu mám bez mušek... Krabička je zavřená. Ani nemusím vlhčit lignocel jak se tam sráží voda.
Souhlas, ty opavie už teď nežerou ani moji červi (beze srandy, hlady nechcípnou, ale žerou to méně)... Kupuji ty nejlevnější v Li*dlu a ty jim jedou...
Grindal je, podle mě, nejlepší namočit do vody dokud úplně nenacucnou. Pak vodu sleju, lehce piškoty ždímnu a lžičkou z toho udělám kaši, kterou napatlám na sklíčko... Má to výhodu, že při krmení ta kaše zůstává v drtivé většivě na sklíčku a nesypu pak sladké piškoty do akva... Taky bonus, do té kaše se dá vmíchat naprosto cokoli co potřebuji dostat do ryb. Například vitamíny, SAK, cokoli...
Krmím grindal nejčastěji zelenými vločkami Chlorella od easyfish a mám taky zkušenost, že nejlepší je, když jim to rozdrtím najemno. Vezmu sklo s grindalem, namočím ve vodě, jednu stranu posypu špetkou krmiva, pár sekud nechám přilnout, otočím a položím na hubky. I 3x denně, když na to přijde.
Fajn na tom je, že i když jsou na skle ještě nějaké vločky, ryby je v pohodě sežerou.
P.S. Případné larvy mušek, živící se na grindalu jako paraziti, skrmím taky.
Struhadlo používám to jemné, takže výsledná drť je hodně drobná. Navíc, mám více krabiček s Grindalem a dopředu odhadnout, kolik piškotů budu potřebovat, je problematické. Takže činnost vypadá tak, že na záchodě otevřu skříňku, vytáhnu krabičky s Grindalem a dózu s piškoty, kontroluju obsah krabiček, případně propláchnu molitan, nakrmím Grindalem ryby a dosypávám drcené piškoty. Chodit s mokrýma rukama nebo rukama od Grindalů do kuchyně a lovit jimi piškoty ze špajzu, se mi zdá celkem eklhaftní a zbytečně by to zabíralo čas.
Já je vždy namáčel do čaje, takže myslím, že když je dáš na mokrej molitan grindalu, je jim absolutně jedno co tvoje děti odmítají jíst

a vlastně i to zda seš slabej na to je rozmáčkou, struhadlo tak na brambory max...

Většina lidí krmí Grindal piškoty. Určitě jste si všimli, že se změnil výrobce a místo Opavie je dodává polský výrobce. I když se dušoval, že je nezměněná receptura, opak je pravdou a současné piškoty jsou hodně tvrdé. Odmítají je děti a podstatné je, že se blbě drtí v prstech. Vyřešil jsem to tak že piškoty si dopředu nastrouhám na struhadle, drť pak dám do dózy a při krmení Grindalů je s tím jednodušší manipulace. Určitě by se dal použít i mlýnek na strouhanku nebo třeba mixér.
Nechci ten hmyz nějak přeceňovat, ale těma dveřma v tom nevidím nejmenší problém.

To už ano

ale doma kytky nemáme. Leda že se protáhne síťkou proti hmyzu která je v okně. Nebo si otevře dole v baráku dveře proletí do 1 patra a tam číhá dokuď neotevřu dveře do bytu. Mezitím proletí okolo 50 pavouku... Tak nevím

Vůbec to nemusejí být octomilky, mnohem spíš to budou smutnice. Vyskytují se běžně v květináčích, takže pokud je grindal na lignocelu, klidně se tam můžou usadit.
teda edit: "mnohem spíš" není asi správný výraz, ale být to rozhodně můžou

budu citovat od zkusenejsiho "potravu (predevsim granule) sparovat vrouci vodou nebo skladovat v mrazaku", byl presvedcen, ze si do grindalu dotahl roztoce s vlockovym krmenim ...

to stejne muze platit pro cokoliv...
Tiež mám grindal bez vetrania, a to už min. dva roky a za celý ten čas žiadne nežiadúce obyvateľstvo. Faktom je, že keď sa mi zdá molitan príliš mokrý, tak to nechám i otvorené, pokojne aj celý deň, a tiež nič.
Tak ma napadá, či nedáva tej piškóty veľa, a tá začne kvasiť - myslím, že tie mušky to dokážu vycítiť a hurá tam...
Spíš má pravdu DUDAK ale klidně pište pokuď vás něco trkne
Krmím jen sušeným pro ryby.
Tohle nejsou octomilky. Jsou to takové miniaturní mouchy
Ty piškoty jsou suché. Tam by ty vajíčka vyschly.
Len ma napadlo cim krmis. Nemozu byt nejake vajicka musiek v piskotoch? Proste ani sami nevieme co zerieme

Ty mušky se do domácnosti mohou dostat i s ovocem a některou zeleninou (rajčata a pod) Já mám Grindal na záchodě ve skříňce. Je tam tma a s octomilkami nemám problém. Spíše mi lezou do miker, protože ty jsem tam ještě neodstěhoval.
a zkoušel jsi to jak někdo říkal, to nechat celé ve vodě, mušky asi plavat neumějí

No bejt amík tak mě to už dávno napadlo s tou mikrovlnkou. Díky Dudáku
tak je možný, že už máš ty mušky v lignocelu. Zkus ho nechat na pár minut v mikrovlnce - samozřejmě bez červíků. Já násady zavírám víčkem bez větracích otvorů, nevidím v tom problém, i přes dovolenou vydržely, jen je potřeba opatrně s vlhčením, má to tendenci se přemokřovat, pak krmím jen suchým piškotem. Od tý doby co to takhle dělám mám od mušek pokoj.
Já s tím začal na jaře. Ale teď přes léto to bylo šílené! Jde o to že mám sítě v oknech. Celé léto jsem tam neměl mouchu ani komára ani mušku. Tak nechápu kde jsem mohl vzít larvy v násadě. Protože mušky si furt dopřávají grůpáč... Takže je venku všechny vypustím a za týden je tam mám znova namnožený... Vždy když to překročilo hranici. Tak jsem založil novou násadu. Novej lignocel a odebral 3-5 ks grindalu bez larv. Larvy jsou totiž 2x tak větší. Na oko to jde rozeznat.
dej pryč ty síťky, oni odletěj

třeba na tvůj krajíc chleba
*ted vážně dělá ti to i v zimě, nebo jen přes léto?
Už jsem si založil po 4 násadu a jsem z toho vždy hotovej. Nevím proč ale pořád dokola se mi tam rozmnoží nějaké mušky. Mám to na lignocelu. Mám přes to 5 síťek na hlavu ani vlas tím neproleze. A cca po měsíci se mi tam postupně rodí víc a víc mušek. Což mě štve

Bezne zkrmujem poter tak ze grindal zlejem zo sklicka do nadoby s vodou a cely den postupne zkrmujem. Aj na druhy den je grindal zivy a pokracujem krmenim

ale dva cele dni mi nevydrzal nazive pod vodou. jeden den maximum.
Někde jsem se dočetl, že grindal vydrží pod vodou až dva dny. Takže pokud to platí, lze to využít pro likvidaci parazitů, co tuto vlastnost mít nemusí.
Zalít na půl hodiny jsem nikdy nezkoušel, ale fungovat by to mohlo. Stojí za vyzkoušení.
Mám jednu násadu už déle, než půl roku, nějací paraziti se objevují, ale do jisté míry je omezuje, pokud grindalem krmím několikrát denně (skrmují se také).
Měl jsem grindal na lignocelu víc jak rok, nic jsem nečistil a všechno bylo v pohodě.
Ahoj,
mam grindal na molitanu a na dratenkach. Oboji celkem funguje, ale z casu na cas se v obojim objevi "pavoucci" - nejspis roztoci. Kdyz se to stane, tak davam molitan nebo dratenky do kyble s vodou, zatizim a necham to tak pul hodky nebo hodinu. Zatim to vzdy pomohlo. Molitan taky jednou za 2-3 tydny proplachuju pod tekouci vodou, abych ho kapku vycistil.
Chci to ted zkusit i na lignocelu, ale nevim jak na cisteni. Pravidelne si predstavuju tak, ze proste trochu odskrabnu a jedu dal, ale co kdyz prijde napadeni roztocem? Vyhodit to cele a znova nasadit z jineho chovu?
Pan Kuča ho prodává úplně se vším, pošle "hotovou" krabičku. O pár stránek je na něho kontakt.
A najde se tu někdo (nějaký dobrodinec), kdo mi pošle násadu?

Klasicka dratenka. v jednom 3 v druhom 4 vrstvy.Mam ich takto uz pomali pol roka. Raz som vymenil vrchnu vrstvu a nahradil novou. Nechcelo sa mi tu staru prepierat. Proste na udrzbu idealne. Grindal prosperuje ze nestacim kupovat piskoty

Docela mě zajímá, co je to zelené. Vypadá to jako zátěžový koberec nebo drátěnka na nádobí. Co na to grindal? Vypadá docela pěkně.
Occamovu břitvu znáš? Co je pravděpodobnější - že nějaký nižší živočich (a ono jich moc nižších, než grindal nebude) pozná přesun krabičky o metr vedle (plynulý pohyb, žádné pohazování, nebo odložení na zapnutou pračku), nebo že reaguje na světlo?
U červa milióny let žijícího pod povrchem je pravděpodobnější světloplachost (instinkt pro zalezení do humusu), nebo reakce na dupání třeba kance?
Reakce na pohyb by byla obranná, útěk před predátorem. Ale to asi od červa čekat nemůžeme ... I kdyby, tak je to pohyb tak pomalý, že by už evoluce zařídila nohy.
Tím bych to uzavřel. Přesnou pravdu se stejně nedozvíme a je mi to vlastně trochu šumák.
Ona to může být klidně reakce na můj ksicht, prostě se mě bojí. Akary to také zvládnou ...

A jelikož se chtějí skrýt jen když se jim ukážu, tak to za to určitě může, jinak by to nedělal.
To utíkání a zalézání do úkrytu taky pozoruju - prostě obranná reakce. Určitě musí vnímat, že se s ním hýbe, jinak by to nedělal.
To iste nie, ale môže mať dostatočné vybavenie na to, aby zaregistroval otrasy...
Myslíš, že má tolik vědomí a nervů na to, aby poznal, že jsem jen vyndal krabičku ze skříně a položil na židli?
Grindal reaguje na to, že s ním manipuluješ, proto se snaží zalézt dovnitř.
---
Já krmím grindal střídavě piškotem (+ ho trošku umažu olejem), různým krmením pro ryby a kvalitními psími granulemi, které rozdrtím. Ale připadá mi, že grindal nejvíc ujíždí na piškotech. Co se týká máchání/nemáchání, tak já sklíčko nemáchám v akvárku. Je sice pravda, že ryby se vrhají i na zbytky krmiva pro grindal a žerou ho (když se mi ho podaří za sklíčka setřít i s grindalem), ale tak nějak to ve mně hlodá - co kdyby jim to po zdravotní stránce nedělalo dobře. A co se týká nástroje na sundání grindalu ze sklíčka, tak používám většinou ukazováček.

kokosova kura .. - tim myslis lignocel ??? jestli jo, jak ho dostavas dolu ze sklicka,nez krmis, kdyz sklicko vkladas mokre??
Hele v tomhle se nechci rejpat

Mám ho v te kokosové šlupce. Všiml jsem si, že je uplně všude. Mám ho v krabičce 25x15 a tak 5cm vrstva kokosu na tom položené sklíčko. Jednou za 14 dní namočím kůru jinak namáčím pravidelně sklíčko každý den. A Grindalu se daří. Ještě jsem neměnil kůru za cca měsíc a půl (nevím to přesně).
Nijak extra jsem po tom nešel, ale když ho vytáhnu ze skříňky a nechám chvilku ležet venku, tak bych si troufl tvrdit, že se snaží zalézt dovnitř.
Ale oči asi nemá, tak těžko říci

Jeho životní prostor je ale přeci půda, čili bez světla.
Když se proklikáš zpátky tak zjistíš jak ho chovám a nemám stím sebemenší problém.
ja ho mam v krabici a jeste pod posteli .. tak nevim kam s nim teda .. me se moc nemnoti..
Mám ho na poličce nad akvarkem a nemám pocit že by se nějak nemnožil...
kde mate umistenej grindal ???? ja ve tme, jako roupice a moc se me nemnozi...nema byt grindal na svetle ???
Tak já osobně ještě mušky nemám. Třeba jdou mušky za piškotem

Já sklíčko neponořuji do akva. Mám připravenej nožík a vždy si na něj něco naberu a pak ten kousek Grindalu vykoupu v akva. Vše co tam dám tak mám 99% úspěšnost sežrání. U Endlerek je to jedno ty to sežerou na TEĎ! Ale u Elegansek to dávám po částech.
EDIT: a hlavně Grindal krmím sušeným pro ryby. Plíseň se nedělá a nijak to nesmrdí. Ale je to dražší než piškot. PS: kdyby si někdo chtěl rejpnout

Já Františkovi (RoFr) vždycky říkám aby vynechal první dvě věty, bohužel se toho nedrží.

Tak kdyby to RoFr vysvětlil tak hezky jako ty MonterMonty, tak ani nepípnu. Tohle má totiž logiku.
Jenže já se obávám že právě profíci často odpovídají poměrně nadřazeně a jak bych tak řekl na půl huby, protože "tohle přeci ví každý". A to jak to RoFr v úvodu napsal:
RoFr napsal: To je prasečina místních machrů opláchnout sklíčko s grindalem (a rozkládajícími se zbytky piškotů) do akvária…
tak už na samém začátku řadu lidí nastartuje. Takže bych to nesvaloval jen na to, že se na profíka sesypou amatéři co někde něco četli, ono to nechce vysvětlovat zkratkovitě, ale uvést ty rozdíly. Jenže RoFr to prostě napsal tak jako, že je to všeobecné pravidlo pro všechna akvária a přes to nejde vlak.
A když to po sobě čtu tak nejspíš OT
Ale tak ono se nic nemá přehánět, ani s těmi požadavky na tu extrémní čistotu. Ale zase vaše argumentace "přírodou" je zcela lichá, jak tu bývá často zvykem i od jiných. Akvárium je hodně "uzavřený cyklus", není to příroda. Takže v extrémním případě dochází ke kumulaci toho špatného, pokud se to přehání. A to z obou stran. Extrémní čistota, stejně jako nechutný bordel...

Nepředpokládám, že se tam zkrmuje i ta piškota ... Jsou to jen minimální zbytky. A moc se mi nezdá, že by vlastně čistá mouka a trocha vajec (nepoužívám sladké) nijak extrémně vadila. Škodlivé to není, zase tolik toho nesežerou. A většinou to, co jim nechutná nežerou. A kousíčky piškotů jim vcelku jedou ...
Také jsem zmiňoval, že záleží na množství. Do padesátky to taky nemáchám, to bych to asi fakt zabil (kromě toho by to nic nesežralo ani za tři dny). Ale do velkého nevidím problém. Zvlášť, když to není každý den.
vaaclav napsal: No trochu logiky to propírání má. Nepereš do ryb ty piškoty kterými červi živíš. Když to přeženu můžeš vlastně ryby rovnou krmit piškoty. Petr Novák ve svých článcích o různém živém krmivu propagoval to že před zkrmením je potřeba do něj dostat to co ryby potřebují ale piškoty to nebyly.
Spíš mi fakt nejde na rozum ten hon na extrémní čistotu. Proč? Je to příroda ... snaha o napodobení. Tam taky padne do vody kde co. Jasně, jsou to jiné objemy. Ale toho piškotu také nejsou kila ... ani gramy (zvážil jsem: 1,2 g). A když zvíře žere zvíře, tak ho žere taky většinou komplet, pokud se mu to vejde do huby.
A to máchání má též tu výhodu, že do těch červů dostaneme i jiné látky, než jsou v čisté vodě. Čili jim děláme trochu lepší prostředí.
Mimochodem já bych to, co žere prase také do huby nevzal ani při hladomoru ... ale prasátko jako takové ano na X způsobů. Tož asi tak můj názor na krmení krmiva.
No jo, tyhle já nejím... to vím že už je to jen hrozné svinstvo proti tomu na čem jsme vyrůstali....

No , já bych se na to podíval ještě z jiné stránky , naprostá většina lidí co tady o tom píšou , krmí takto v okrasných akváriích ,kde je řeknu u většiny - stabilní prostředí -zaběhlý filtr atd , těch pár ryb co maj pro okrasu - povětšinou v rostlinných akváriích to celkem klidně snesou , nějakej ten výkal je prostě neodrovná.
No jsem si naprosto jistej že RoFr , jak ho znáš i Ty Václave , měl namysli taky krmení v chovných akváriích, kde povětšinou ani filtry nejsou , pač se denně mění voda atd - tam už by zejména u citlivých ryb mohl nastat s výkaly dost velkej problém-pač by kazily vodu , která je u některých ryb potřeba držet s hodně nízkými dusíky , nehledě na to že u citlivých potěrů- nevyprázdněný červ , může po zkrmení taky nadělat dost velké škody ,
Takže at si tady říká kdo chce co chce , živé krmení at už je z jakého-koli zdroje , je prostě potřeba čistit
Pak se opravdu není čemu ale divit , že tady řeknu "profíci" raději ničím nepřispívaj , pač když už jsou ochotní se s něčím podělit (předat nám "amatérům" většinou mnohaleté a cenné zkušenosti) sesype se na ně banda amatérů , která si nějaké "kraviny" načetla (například) na nějakém jiném fóru ,a pak je tady šíří dál a plácaj se po ramenech navzájem jak jsou dobří
Ovšem piškoty jsou jen mléko, mouka, vejce a cukr... tedy nic co by rybám vyloženě škodilo... takže opravdu je ta panika zbytečná, pokud je ten chov červů čistý bez plísní...
No trochu logiky to propírání má. Nepereš do ryb ty piškoty kterými červi živíš. Když to přeženu můžeš vlastně ryby rovnou krmit piškoty. Petr Novák ve svých článcích o různém živém krmivu propagoval to že před zkrmením je potřeba do něj dostat to co ryby potřebují ale piškoty to nebyly.

0 10.05.2016 21:21
dudak [1895] taky dávám rovnou ze sklíčka, pouze když je kultura moc mokrá, tak to stahnu pinzetou, abych tam ještě více vody nepřidal. Roupice beru rovnou pinzetou a dávám do kelímku, ony dělají na povrchu kolem potravy takové prstence, je to téměř čisté, a tu trochu lignocelu odstraním v kelímku s vodou. Roupice se shluknou do klubíčka jako nitěnky a ty pak rovnou zkrmuji. Mikry beru štětečkem z míst, kde je vidět, že jsou hlavně mikry a dávám rovnou do akvárka. U těch miker bych ještě to proplachování bral, ty se dávaj opravdu malejm rybám a může se do akvárka dostat jednoduše dost látek, které znehodnotí vodu a zapřičiní úhyn potěru, ale u grindalu a roupic mi to přijde zbytečné.
Jsem si ještě představil, jak máma od tlamovců loví červíky či jiný hmyz, nechá ho někde na kamenu aby neměl co žrát, pak ho zabije, vykrví, očistí a po povaření ho předkládá vidličkou potěru ...
Snažíme se o napodobení přírody a budeme kvůli tomu sterilizovat krmivo? Někdy to smysl mít může, ne každé živé je asi poživatelné všemi rybami, ale většinou to smysl nemá.
Všichni máchají, pokud chtějí zkrmit všechno. Nemáchají jen pokud se zkrmuje jen část. To jen RoFr z toho dělá nebezpečnost kalibru přidávání kyanidu ...
Příšerná otrava je průplach i patentek. Natož téhle droboti. A ještě čekat, než se vydělají a propírat je znovu ...
Takže: jsi-li začátečník, zkrmuj. Jsi-li roven RoFru, propírej ...
Když jsem s grindalem začínal, tak jsem přečetl řadu článků o tom jak ho chovat i jak s ním krmit a toto je poprvé co čtu o takovém postupu. Když je to tak správně, proč se o tom jinde nedočtu?
Jeden odkaz za všechny, kde se píše právě o máchání skla s červíky přímo v akváriu:
www.akvarko.cz/…
A mimochodem, když dávám tolik piškotu, že to červy do 24hodin spasou, kde se mě může rozkládat?
Krm grindal vločkami pro akvarijní ryby jako já a tento problém mít nebudeš. Občas použiju ovesné vločky, pak máchám sklo v akváriu, kde jsou i krevetky a pokud náhodou polosežraná vločka skončí ve vodě, nic se nestane.
Další věc je, že krmím z jednoho skla i několikrát denně (pokaždé se to tam znovu vytvoří), takže plíseň nemá moc šancí.
To je prasečina místních machrů opláchnout sklíčko s grindalem (a rozkládajícími se zbytky piškotů) do akvária. Normální je sklíčko s grindalem opláchnout v nádobce s vodou, scedit a opakovaně ještě propláchnout vodou. Úplně nejlepší je nechat grindal tak asi aspoň hodinu ve vodě (aby se vyprázdnil) a potom teprve scedit a zkrmovat. Z výše uvedeného plyne, že je zapotřebí mít vhodné sítko … To samé platí pro roupice, které vydrží v chladné vodě i déle než 24 hodin …
Ano vezmu sklíčko a máchám v akváriu abych grindal dostal k rybám. Nemáchám ho většinou celé, protože červíků je na sklíčku více než by rybky najednou požraly. Určitě si nemyslím že by na sklíčku bylo něco, co by zhoršovalo kvalitu vody ikdyž tady asi může záležet i na tom čím grindal krmíme. Zkusit krmit méně a častěji, aby nic nepadalo na dno. Případně něco co to ze dna posbírá (ryby dna nebo šneci, či krevetky).
Nebo je filtrace na hraně svého maxima a pak tedy by byla ve hře i varianta posílení filtrace ....
Zdravim pánové. Půl roku jsem nevěděl proč se mi dělá pěna na hladině dokud jsem pár krát nezapomněl na Grindal. Normálně jsem co druhý den oplachl sklíčko od Grindalu do akvaria a bylo. Ale od té doby mi se strašně zhoršila kvalita vody.. I vodu jsem začal častěji měnit, ještě méně krmit a stále nic.. A nedávno jsem týden nedal Grindal a voda úplně čistá i pěna sama zmizela.. Jak vy podáváte živou potravu? Je taky možné že na sklíčku toho bylo asi moc a na dně to hnilo i když málo ryb zrouna nemám..
Kdyby si nebyl z ruky tak bych ti klidně něco věnoval

Koukni se po okolí jestli ti někdo tady z fora nedá. Já to měl grátis.
Jinak by mě zajmalo jak se to rychle rozmnožuje? Každý den před krmením rybiček vezmu sklíčko opláchnu ho v akvárku pak ho posypu dostatečně sušeným krmením pro rybičky a za nějakou hodinku mám na sklíčku tolik grindalu, že nevím co sním

roy napsal: Jednoduchsie a lacnejsie je zalozit novu kulturu. A nie este aj do grindalu mrskat nejaku chemiu.
Určite áno, avšak, keď je z čoho...
Jednoduchsie a lacnejsie je zalozit novu kulturu. A nie este aj do grindalu mrskat nejaku chemiu.
Tak to je OP

Takto to nemám ani já

Mám asi přes rok násadu na 2 cm tlustém molitanu v krabičce po zmrzlině. Klidně nechám celý piškot 3 dny dokud nezmizí, nezasmrádne. Jednou začas properu molitan a pohoda. Občas se mi objevovaly červený tečky rychle běhající jak v molitanu, tak v krabičce. Bylo to vždy když sem kolonii nechal hladovět a lehce vyschnout, protože jsem na ně zapomněl. Řešil jsem to zbytečným topení kolonie a těch brouků. Teď vím, že stačí proprat molitan dat piškot a samo to zmizí.
taky mám jednu krabičku na molitanu, ale přijde mi to trochu náročnější na vyladění ideální vlhkosti. Jinak výtěžnost je dost podobná.
Já to mám na obyčejné hubce. Každopádně zajímavé. Děkuju za možnost porovnat!
mám to na lignocelu - kokosové drcené vlákno a jsou tam protože mezi to nedávám mřížku, ale drží to na skle, do vody se to nepustí a kdyžtak to ničemu nevadí, občas je dobré to sklo umýt, když už tam toho je hodně.
P.S. Co jsou ty červenohnědé hrudky? Ty to máš na zemině?
Hmmmm ... nooo ...

.
Nepřemýšlel jsem, že bych měl málo, protože, co mám, mi na jedno krmení stačí a krmím několikrát denně (3x-4x) - spousta živorodek má potěr. Víc bych měl problém skrmit (pokud chci krmit různou stravou). Násada funguje déle, než tři měsíce. Relativné malé množství, ale vyhovuje.

nedělej si legraci, vždyť na tom skle nic nemáš, z toho chceš krmit??
na fotce je průměrně rozjetá kultura, za které jsem ráno krmil, sklo bylo holé. Krmeno piškotem

9 15.04.2016 12:03 R
vaclav [15044] - Echinodory + stonkové rostliny Jo to je pěkný.... Až sem hodím ten můj grindal tak puknete

Tolik jsem ho neměl od založení.
Mám bálík sušeného krmení. Asi půl kila... Jednou jsem z toho odsypal do pytlíčku (velkej jako krabička cigaret) a krmím z něj abych neprovětral ten velkej. Za dva měsíce jsem spotřeboval půlku. To že ten pytel budu mít na rok neli déle mě opravdu nezrujnuje. Jde o to pohodlí. O nic víc a ještě se to lépe množí... Hodím sem foto pro představu.

Takto vypadá sklo, které bylo pár hodin předtím lehce poprášeno vločkovým krmivem pro ryby.
BuldozerGT86 napsal: Mohu potvrdit, že grindal dokáže sežrat i sušené krmivo pro ryby. Každý večer a ráno jim to tam rozpráším a oni to zpucujou jinak ještě jedno plus je to že to nesmrdí jako když se tam dává piškot.
Nejsi laik, jsi akvarista.
3 15.04.2016 11:34
dudak [1895] krmení piškotem je úplně v pořádku, jen si musíš vyzkoušet, kolik ho dát, aby to červíci do druhého dne snědli, a když se to nepovede, tak zbytky vyměnit za nový, případně i s částí plesnivého substrátu. Když kultura není pořádně rozjetá, je dobré ho i rozdrtit. Vlhčení závisí na tom, kolik je v kultuře momentálně vody, já mám krabičky které mají větrací otvory a ty se musí vlhčit pravidelně (většinou stačí voda co ulpí na sklíčku po krmení) a pak mám chovy, které jsou úplně zavřené a tam prakticky nevlhčím vůbec a když z toho krmím, snažím se sklíčko co nejvíc okapat vedle, aby se kultura nepřemokřila, případně když se to stane, nechávám krabičku několik dní otevřenou. Krmit krmením pro ryby je určitě vhodné, ale ne ekonomické.
Co se týče mušek v chovu, v jedné krabičce se mi pravidelně objevují mušky, nejspíš octomilky, objeví se vždy, když v kultuře není něco v pořádku, jak upravím podmínky zase zmizí, kultura jede beze změny substrátu už rok a víc jak půl roku se objevují mušky cca 1-2x do měsíce, ale množství získaného krmiva je pořád stejné. Asi by bylo jednoduší ji přeočkovat, ale jsem na to dost línej

dik .bud tak hodnej posli mi to na meil
Protože parazituje na jeho chovu grindalu ... Čisté a správné biologické názvosloví po nás laicích chtít nemůžeš.
Večer ti hodím foto. Hodím foto jak to je čisté a to jsem dnes ráno dával. A pak ti hodím foto až to posypu... Důležité je že se to po tom skle rozleze všude do stran a ne jak u piškotu že to je jen okolo něco. Jinak to ani podstatě nevlhčím každý den. Mám to dané nad krytem osvětlení akvarka a sráží se mi po stranách voda zevnitř.... Od té doby co tomu dávám sušené tak nevlhčím (ale až příjdou horka tak začnu), nesrmdí mi tam piškot, nemusím vyndavat zbytky. A toho grindalu je podtstatě víc tak o 300%. Je to prakticky bezúdržbové až na to že to dvakrát krmím....

Lidi, proč říkáte všemu živému, co se vám nelíbí, parazit? Škůdce, nezvaný host, ok, ale parazit je něco jiného. (pořád se to tu opakuje)
ja taky civavaka tadease.chtel bych videt jak nas to zradlo posypany na molitanu nebo drti
Pro psi jsem to nezkoušel. Ale jakmile rozmnožím násadu tak to zkusím. Mám doma čivavi

posli foto jak do delas to krmeni.zkusil jsi piskoty pro psy?
Také jsem včera zkusil vločkové krmení pro ryby.
Pokud je slabší kolonie tak musím toho piškotu dávat méně než se namnoží. Jinak jak zbude déle jak den a zkysne tak to je smradu a červíci se už další den snaží prchat ....
Sorry za ty OT co jsme tu rozjeli. Jinak Mohu potvrdit, že grindal dokáže sežrat i sušené krmivo pro ryby. Každý večer a ráno jim to tam rozpráším a oni to zpucujou jinak ještě jedno plus je to že to nesmrdí jako když se tam dává piškot. Jinak když jsem tam měl piškot tak se kolonii moc nevedlo. Teďka jich tam mám tolik že nevím co s tím

Takže ještě jednou díky za TIP

Samozřejmě vám neodpadá vlhčení (molitanu nebo kokosové drťe). Já je mám na té drti a daří se jim. A taky mi to už nechytá plíseň jako u piškotu.
Vsechno, co najdu v grindalu, vcetne musek, pouziju jako krmivo. Dlouho to u me nevydrzi.
Mikry, kdyz jsem je koupil, obsahovaly nejake tluste cervy. Privital bych jich x-krat tolik

.
Tak jsem včéra šílel u akvarka do 1:00 ráno než jsem to celé vypustil vyčistil a zase vrátil 150l vody. Žena mi řekla že se semnou rozvede

A pak čumím na Grindal a tak nějak mě asi hyne.... Ale na to jsem už neměl náladu a šel jsem chrápat. Tak jsem zvědavej co z něj dneska bude...
Jo to mě taky napadlo

scháněl jsem tam minule řaso koule a nikdo neměl

Tak doufám že grindal bude
Zkus projít toto vlákno, o pár stránek zpět dával Burik kontakt na nějakého pána (Kuča se myslím jmenoval).
Nevíte někdo kde koupit Grindal? Chtěl bych ho pro Elegansky. Nebo jestli to tu někdo prodává tak prosím SZ. Díky
Kolegovi vydržela násada týden. Největší problém je spíš to, aby nevyschnul.
Zdrava kolonie mi vydržela 10 dni bez jakéhokoliv zásahu. Potom jsem jen propral a znovu začal krmit. Samozřejmě po malích davkach. A chvilku to trvalo než se daly zase zkrmovat. A myslim že když je daš někam do sklepa kde není pokojova teplota, tak to bude v pohodě.
2-3 dni vydržia bez kŕmenia hravo - inak by som pri svojej ľajdáckosti nemohol držať násady pri živote viac ako 10 rokov

No 2 týždne, to už treba požiadať nejakého kamaráta a zveriť mu do opatery. Zásada je - radšej menej (hlad, nenamnožia sa) ako priveľa (skysne a zaniknú).
mam take 1 krabicku s filcem .je to parada akorat kdyz to zacinas delat tak ho musis dlouze proprat v horke vode

Podla mna je lepsie viac platkov molitanu na seba,nez takto. A hlavne tie diery si upchaj, prevlec cez ne kusky molitanu,lebo sa ti do nasady velmi rychlo dostanu nejaky skodci a znicia ti celu nasadu.
0 03.02.2016 00:51
JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky 
Mám už asi dva týdny grindal od jednoho kluka z Bratislavy. Zaujalo mě, jak rozřezal molitan - vidím poprvé. Myslím, že dobrý nápad (taky dal těžké sklo a proděravěl víko, takže asi ví, co dělá).
Dávám buď čtvrtinu piškotu nebo trochu vloček, vydrží den, dva (krmím tím každý den, v různé intenzitě v různých akváriích). Každé nově podané krmivo pro grindal máčím ve vodě v některém z akvárií.
Asi máš jinou normu na piškoty

Já mám jeden tak na dva dny (v jedné násadě). Používám ale nesladké.
lhajek napsal:Jen když jsem četl že zdlábnou někomu každý den celý piškot tak trochu nechápu. Jeden piškot mám pro všechny násady na více jak týden a drobím jim ho po kouskách každý den. Já jsem zkoušel dávat míň piškotu, ale když jsem dal ráno 1/2 piškotu , rozdělený na 6 částí, tak odpoledne už nebyl skoro žádný.
Tak vysloveně ve tmě je nemám, mám je v poličce pod aq, takže tem je takové pološero.
Žeby evolúcia?

Časť červov obľubovala sklo, časť spodok. Tí prví boli neustále odoberaní, tak prežívali len tí druhí a ich potomkovia s rovnakým štýlom života
Ja mám pre piškóty jamky, takže sa ledva dotýka skla, ale i tak sa červy šplhajú na sklo. Mám ich v tme, nebude problém v tom, že by im vadilo svetlo? Síce, občas (zriedka) sa aj u mňa vyhýbajú sklu. Mám viacero krabičiek, tak mi to nejako nevadí a ani si moc nevšímam dôvody.
Právě že hrubší molitan tam mám a ještě ho zkusím otočit

Tlak sklíčka na molitan bych řekl, že je dostatečný(možná spíš až moc velký). Dříve jsem s tím neměl problém, až posledních cca.14dní se mi nějak nedaří.

Velká vlhkost může být na škodu. S tím mám problém ve druhé násadě, která má jemnější molitan. Buď je to mokrý jako prase, nebo suchý. Skoro nic mezi tím. Hrubější (tím nemyslím filtrační ...) se chová lépe. I těm červům se tam zjevně lépe žije.
Ochota chytat se na sklo není jejich přirozenost bych řekl. Takže záleží na tlaku toho sklíčka (jak jsem dal o milimetr tlustší, zlepšilo se to) a hlavně jeho čistotě ... musí být hladké jak dětská prdýlka.
Někdy pomůže také (po proprání) molitan otočit, po tom piškotu tam bývá důlek. Dokonce i molitan je tam takový pak tvrdší, asi z usazenin, nebo výměšků.
0 01.02.2016 21:45 Kulisek Prosím o radu, chovám grindal na molitanu a nějak poslední dobou ho mám na sklíčku málo, při tom v molitanu je ho hodně vidět. Piškot baští stále stejně, 1ks denně,zvýšil jsem vlhkost molitanu, také molitan jsem zkoušel jemně proprat, ale nic se nezměnilo. Prostě na sklíčko se jim moc nechce. Co dělám špatně, nebo co s tím?
Tak tak ... z venku už jsem si tolikrát přitáhl nějakou nákazu, že jsem na to už dávno rezignoval. Ale grindal je pro mě hlavní krmivo, nepravidelně mají ryby hladovku a to ne jeden ale i 2-3dny, občas to proložím suchým nebo výjimečně něčím mraženým.
Záleží také na tom, čím je ten grindal krmený. Ale pokud se dodržuje obecné pravidlo (nepřekrmovat, krmit pestře, občas hladovka), tak nevím proč by to mělo vadit.
Hmmm to tady každou chvíli někdo napíše a vzápětí se ozve zase někdo jinej že to není pravda. A pak si má jeden vybrat ... Já teda krmím skoro každý den ...
Ale ne krmnte každý den. Hrozí obezita ☺
ten molitam 3,2 cm je nejlepsi.

Takhle se mě na něj vrhají ryby od chvíle co jsem si ho pořídil a to už je tak dlouho že ani nevím kdy to bylo poprvé ....
tak konečne som kúpil aj ja grindal..
Nuž Kúpenej násade sa darí, tak som naočkoval z nej ďalšie 2 násady...
molitan som zohnal len 3,2 cm hrubý tak dúfam, že to pôjde na ňom...keď tak ho orezávatkom zrežem...
Neodolal som a skúsil som grindalom zakŕmiť, rybky sa na ňho vrhli jak pirane

Já mám v obýváku ve skrině pod akvarkem vedle zdroje od světla, ten hřeje. V obýváku v rozmezí 18 až 22 stupně.
Nijak ... v bytě topíme pouze krbovými kamny, takže v zimě teplota kolísá od 16°C do 25°C a na molitanu se mu daří dost na to abych rybky nakrmil.
0 09.01.2016 20:11 majk Zdravím všechny!
Chci se zeptat, jak dosahujete optimálních teplot pto chov grindalu. U centrálního topení je to jasné, ale co ostatní? Nevěřím, že doma topíte na 25 stupnů.
Díky za tipy
Jo, to je zřejmě od Lumíra Kuči, jak jsem ji dával odkaz

Díky za rady. Facebook nemám, zkusím to aukro

Jestli máš Facebook, tak napiš tomuto pánovi, mám od něj grindal a parádní domluva a kvalita. Mám fotku u nádrže.
www.facebook.com/… Zkus Aukro. Pořád to tam někdo nabízí. I když v zimě asi cestou zmrzne ...
Ahoj, sháním násadu miker, případně grindalu, pro krmení potěru. V okolí Jičína, Hradce Králové, Vrchlabí si můžu přijet, jinak poštou... Kontakt zdenkat@email.cz. Díky

0 16.11.2015 17:38 Divočák – Grindal
Našel by se tu někdo z Olomouce nebo okolí . Kdo by mi naočkoval násadu grindalů . Díky
Ja pouzivam vlocky,co rybam nechutnaj,alespon je skrmim.
S piskoty byl problem,ze je doma cervum vzdycky nekdo snedl
A pokud splachnu ze sklicka trochu vlocek do vody,nicemu to nevadi

0 15.11.2015 16:37 JoKa Piškoty namočím do vody, až se úplně nacucaj. Pak jen vyleju vodu a piškoty opravdu jen lehounce ždímnu. kápnu řepkový olej (není nezbytné, jen to lehce prodlouží "trvanlivost") a přidám to, co potřebuji přes červi dostat do ryb, vitamíny, sak, vločky, cokoli... Důkladně promíchám a vzniklou kaši rozpatlám po skle... Pokud je kaše správně hustá, tak při krmení v akváriu zůstává na skle a neodpadá do akva...
Sklicko se moukou jenom poprasi a behem 1-2 dnu je mouka sezrana. Pak uz staci jen sklicko s cervikama oplachnout v akvariu. Treba se to nekomu nezda, ale ctu tady, ze se nekterym chov s piskotem nedari, tak jsem se chtel podelit o svou zkusenost.
a jak prosim te dostavas ten grindal z te mouky, kdyz je oboje nalepena na tom sklicku??
0 15.11.2015 14:16 Majak – Grindal
Kokos netreba cistit. Cas od casu se zalozi nova kolonie v novem mediu. Drive se pouzivalo nadrcene ztrouchnivele navlhcene drevo. Uz si tedy nepamatuji ktera drevina byla nejvhodnejsi, ale grindal v takovem substrate vydrzel velmi dlouho. Mozna take diky tomu, ze se nekrmilo piskotem. Piskot mi uz druhy den zacal nechutne pachnout, zatimco u sojove moucky tento problem s trvanlivosti odpada. A neni treba shanet ty spravne piskoty. Z mouky, ktera vam zbyde, muzete upeci treba dobry piskot

Chovu zdar.
No, ja teda nevyberám - použijem čo manželka kúpi, a ona kúpi čo jej príde pod ruku, tzn. zakaždým niečo iné. Grindal sa nesťažuje, len ja nadávam, lebo raz sa krúšia (dávam pol okrúhlej piškóty), inokedy nepijú dobre vodu...
Mimochodom, neviem si predstaviť ako sa potom čistí to kokosové vlákno. Molitan jednoducho preperiem pod tečúcou vodou.
Souhlas,mezi piškotovými výrobky se musí hledat,jsou i takové,které ani červi nepozřou.
Treba dávať tak malé kúsky piškóty, aké stihnú skonzumovať za 1-2 dni. Keď je červov málo, ide o malé kúsky. Tiež záleží, konkrétne aké piškóty sa použijú. Ja som mal najlepšie skúsenosti so starými piškótami Opavia, ale tie nové vyrábané v Poľsku sú akési divné, zle sa rozmáčajú a tuším sa i viac kazia (nerobil som nejaké laboratórne meranie, ide len o môj možno chybný dojem).
1 15.11.2015 09:52 Majak – Grindal
Pred triceti lety jsme grindal krmili sojovou mouckou. Letos jsem si grindal opet poridil a zjistil, ze vetsina chovatelu krmi piskotem. Zkusil jsem, ale piskot se vazne rychle kazi a smrdi doslova jako zvratky. Koupil jsem tedy sojovou plnotucnou hladkou mouku (33,-Kc/0,5kg) a vratil se k osvedcenemu zpusobu chovu. Staci nasypat trochu mouky do cukrenky a po krmeni sklicko moukou poprasit a vratit do chovne krabicky. Sojova mouka nesmrdi a grindalu se skvele dari. Jako chovny substrat uprednostnuji kokos. Je vzdusny a dobre saje vodu, takze je substrat stale rovnomerne navlhceny.
0 09.11.2015 09:30 sachlj Tak jsem na pražské burze koupil grindal. 2 burzy před tím jsem ho tam neviděl a teď na několika místech. To mě zprvu tak vyděsilo, že jsem vzal první a smůla že nejdražší. Jinde ho měli o 40 kaček levnější. No nevadí. Doma jsem vzal 3 plastové misky, na dno dal kokosové vlákno, navlhčil, vyhledal poslední zbytky českých piškotů a naočkoval z koupených. Díky za radu co jsem tady dostal, fiknul jsem dremlem pár obalů z cd na překrytí. Je to pod akváriem v teple a temnu. Budu udržovat tak 5 krabiček. Jestli se to podaří.
0 14.10.2015 12:04 sachlj – grindal
Co takhle granule pro zakrské králíky? pro grindal. btw. nenašel by se někdo z prahy co by mi za hubičku dal trochu grindalu na rozjetí chovu?
přidat "mucholapku" takova zluta oboustranne lepici desticka a treba se vychytaji.
Zkusit proprat ve vlažné vodě... Pokud to nepomůže, odebrat pár červíků a založit novou násadu...
Už jsem se s tím také setkal. Nevím jak dlouho tam byli, ale měl jsem je zalezlé v molitanu od bublifuku... Nikdy ho nevypínám tak měli asi pořád vzduch (byl tam molitan docela hrubý, ne ten klasický bublifukový a už docela zaprasený).
Když mají v molitanu moc vlhko tak vylezou, tady neměli kam, tak přežívali uvnitř. Buď zalezli co nejblíž k hadičce, nebo se tam udělala nějaká mini vzduchová kapsa...
tak v práci som zklivdoval stoličku, takže mám konečne molitan...
Nemá náhodou niekto z Vás v BA grindal na výmenu(predaj)?
Důlek se udělá sám

No já zase sklíčko vyměnil za silnější. Subjektivně mi to přijde lepší, když je ten piškot víc zmáčknutý. Víc potvor se pak na něm drží (na sklu).
- v nejmenovanem brnenskem sklarstvi si pani rekla za 10*10cm 35,-
- a to ze je jeste kamoska, protoze tj. bez dane, bez dokladu...
- tak jsem spekuloval... nakonec jsem za par kacek koupil jakousi mlecnou
plastovou A4 folii, co se dava do sesitu jako nejaka podlozka
- a funguje to taky, sam si to nastriham podle rozmeru krabice ... za zlomek ceny ...

ja pouzivam plexisklo take,jde to ..

Môžem ich prikriť aj plexisklom aebo je lepšie sklo?
Díky za info .... to slyším (čtu) prvně .... Vyzkouším to ....
Proto to mají být dva molitany na sobě. Ten spodní lze prát třeba denně bez vlivu na množství žijících potvor

mam len polrocne skusenosti s grindalom, ale prepieram molitan tak raz za mesiac. Neviem ale myslim ze tyzdenne prepieranie je zbytocne.
ja to properu asi 1 za 3 tydny a jednou za 2 dny to pomlzim vodou i piskot.zalezi jaky mas mas molitan
jo, dolévám. Taky mám dvě sady. Skoro stejný. Asi to bude chtít lépe čistit a měnit piškoty ...
Já mám dvě krabičky. Na sobě, jednou je nahoře jedna a jednou druhá. Údržba stejná, krmení stejné. A v jedné už mi to pomřelo několikrát. Jestli si to dobře pamatuji, tak to vždy zkyslo a občas zplesnivělo. Rozdíl je v tom, že má jiný molitan, jemnější. Moc nechápu, jak to může vadit, ale asi to tak je.
Dolíváš vodu? Ke grindalu? Ten molitan má být jen vlhký.
jasný. Mě ale jednou za čas úplně vyhynou a musím shánět další. Dělám vše furt stejně, jednou za týden properu, dolejvám vodu, ... Nevíš čím to může být?
mas pravdu.ja delam grindal pro zname ted 12 velkych krabic tak je krmim normalnima.vyjde to levneji
já dávám psí piškoty, ty jsou bez cukru.
visek napsal: mas pravdu ja je pestuji jenom 35
Čo príspevok to perla? Každopádne, i keby ste "pestovali" ryby 100 rokov, robíte rýchle závery, ako nasreddin krásne ukázal, čo dôveryhodnosť Vašich príspevkov, bez ohľadu na roky, výrazne znižuje a posúva ich od faktickej k epickej rovine...

ok delej jak chces, ja spise verim akvaristovi, co dela ryby +40 let
- zkus strouhanku a bude smrdet jen "grindalove"
- samozrejme jednou za cas je to potreba vyprat a misku umyt...pak je to zase "vonave"

visek napsal: zkousel jsem krmit grindal granulema,psi i kocici.smrad a nerostli.
To je zajímavé.
visek napsal: grindal- kocici granule parada
Mě se teď v těchto letních teplotách na piškotách množí jako o život. Dávám tak čtvrtku piškoty každý den. Uvidím co s nimi udělá skoro týdenní hladovka a neúdržba když jedu pryč .... doufám že aspoň něco přežije ....
ja skusil psi a zacaly plesnivet.necham je na piskotech.mnozi se dobre
0 24.07.2015 09:40 Kulisek –
Re: roy Já používám kočičí granule a je to super, nic se nekazí

Já je neřeším. Pokud má grindal dobré podmínky, roztoče prakticky vytlačí. Pokud nemá, tak se začne rozmáhat roztoč.
Ze začástku jsem to řešil neustálým zakládáním nových násad z pročištěných grindalů (promýval jsem je ve vodě, dokud zbyl jen grindal bez roztoče), ale za čas jsem zjistil, že i v miskách, kde se objevil roztoč, se dal utlačit až asi vymizel.
Ale já ho mám jen na přikrmení, takže občas, když vím, že ho nepotřebuju, ho nechám i pár týdnů hladovět.
- diky za tip, tu 1 hodiny predpokladam grindal "da" bez problemu?
- jake mate prosim zkusenosti se zde popsanymi zpusoby likvidace roztocu?
- tedy opalovani ohnem, pouziti biolitu..
- prozatim je "splachuji" s grindalem do aq
diky
Skúsil som to ako tak načrtnúť v téme rupice.
Jde mi o vyhmátnutí podstaty protože tvrzení Nekrmte ryby grindalem přikrmovaným kočičími granulemi mi přijde stejné jako třeba tvrzení: Nekrmte kočky myšmi, které jste přikrmovali psími granulemi.

Rozpísal si sa veľmô,ale také krmivo pre mačký obsahuje i zvýšený podiel medi a fosforu napríklad, preto je určené pre mačky a nie pre psa.
Otázka: Vždy 24hod pred skrmovaním nechávaš červíky hladovať? Asi nie.
O genóme sa vyjadrovať nebudem,utekám do práce.Myslené to bolo inak ako si to pochopil.
U nás doma vždy niečo poletuje

Raz mušky, inokedy dcéry, najnovšie už aj nápadníci
Ale máte pravdu, grindal je vzduchotesne uzatvorený a vetrám ho pri (skoro) každodennom kŕmení. Asi pred mesiacom sa mi v jednej násade namnožili mušky, ale sprej proti psím blchám (teraz neviem ako sa to volá) to vyriešil bez výraznej ujmy na grindale.
Tak já to ještě upřesním a ještě budu coby původní profesí zootechnik polemizovat.
Grindal krmím denně: 6x v týdnu piškotem, 1x v týdnu granulemi,
Grindalem krmím rostoucí potěr, takže případný vyšší obsah bílkovin nemůže být na škodu.
A teď ta polemika: Prase je všežravec. Pokud bych prase vykrmoval výhradně rostlinnou stravou (pominu fakt, že by pořádně nevyrostlo a mělo by zdravotní problémy), tak v rámci tvého parafrázovaného tvrzení mohu pak tvrdit, že jsem vlastně vegetarián: Co dávám praseti, to pak dávám sobě (prase hodlám po zabijačce sníst.)
Je jasné, že toto tvrzení, je velmi zjednodušující, zcela totiž ignoruje skutečnost, že přijatá potrava se trávením štěpí na jednodušší látky (např. bílkoviny na aminokyseliny) a z těch si organismus pak zpětně syntetizuje bílkoviny vlastní.
Nejvíc mě v tvém komentáři zarazila tato věta: Ryby síce rastú rýchlo ale na úkor vývoja genómu.
To je dle toho, co o genetice vím, naprostý nesmysl protože genom jedince se vytváří splynutím spermie a vajíčka, takže vykulený plůdek má již genom hotový a dále neměnný (pokud se do genomu nebude uměle zasahovat). Nevhodnou stravou genom změnit nelze, lze pouze ovlivnit jeho projev. (Například lze špatnou výživou dosáhnout křivice páteře ale nijak jsme nezměnili genom a tento jedinec, pokud se bude dále množit, nebude předávat geny pro křivou páteř.)
Vrátím zpět ke grindalu a jeho krmení tímto příkladem:
V jedné misce krmím grindal výhradě kočičími granulemi, ve druhé výhradně piškotem. V případě, že rybám podávám grindal vylačněný (hádám, že 24 hod. hladovky by mělo stačit na to aby červíci strávili a vyloučili vše, co měli ve svém zažívacím traktu), tak jim v obou případech podávám krmení se shodným obsahem tuků, bílkovin a cukrů.
Dále jsi uvedl: Mačacie krmivo je pre mačky. Já bych doplnil otázkou: A piškoty jsou snad dle jejich výrobce určené pro grindal?
Odpovím si sám: Nejsou, je to lidská potrava.
Složení piškotu:
Pšeničná mouka, cukr, vejce, kukuřičný škrob
Nutriční hodnoty:
bílkoviny 11%, cukry 74%, tuky 4% (zbytek asi budou popeloviny)
Je dle výše uvedeného složení piškot vhodný pro přímé zkrmování rybám?
Asi těžko ale jeho použití pro krmení grindalu nikdo nezpochybňuje
Ivoš napsal: Jaký by to mělo dělat problém? Já ty kočičí granule pro přikrmování grindalu používám už 5.měsíc, ten grindal pak zkrmuju skalářímu potěru od cca 14-ti dní stáří a nic negativního nepozoruju.
Ako tu bolo napísané,čo dávaš grindálu dávaš vlastne rybám.Mačasie granule pre vysoký nutričný obsah nie sú najvhodnejšie.Ryby síce rastú rýchlo ale na úkor vývoja genómu.Masnejú a neskôr tieto odchované jedince neraz mávajú problém s vlastnou reprodukciou.
Edit: Vo všeobecnosti sa časté skrmovanie takto chovaného grindálu či rupíc nedoporučuje.Mačacie krmivo je pre mačky.Často sa môžeme stretnúť zo skrmovaním mačacích granúl rybám.No to je zas len výmysel chovateľov aby získali lacné krmivo.V skutočnosti takto produkujú síce veľké a rýchlo vypasené ryby,ale....
V extrémnom prípade môže u rýb dochádzať k telesným deformáciám.
A poletujú pri tých kvetoch malé mušky? Asi záleží aj na tom, aké sú to kvety, či v akom stave. Alebo je grindal fakt dobre uzavretý / utesnený, čo väčšina z nás asi nemá.
Raz sa mi ich podarilo vyťahať a násadu zachrániť

To som len tak skúšal svoju trpezlivosť a apetít Tetier čiernych (pochutili si). Ale bežne sa tým ani neunúvam, je to prplačka - kvôli tomu mám 3 násady (ak nejaká vypadne, namnožím z ostatných) a držíme ich pri živote minimálne od začiatku storočia.
To sa mi teda nezdá s tými rastlinami. Ja mám grindal už asi dva roky v miestnosti, ktorú manželka využíva na svoju botanickú záhradu (tzn. kvetov kopa) a grindal veselo žije. Chyba bude celkom určite inde, ibaže by to boli mäsožravé Adély!
Ty ti násadu zlikvidují spolehlivě,ani je nebudeš stačit vytahovat.
V kvetináčoch žijú malé mušky, tie vyčmuchajú grindal a nakladú tam vajíčka, z ktorých sa vyliahnu väčšie tlsté červy a tie likvidujú grindal (pokiaľ ich ručne nevyťahujeme, rybky si pochutia aj na nich).
Tak ne vždy to otevřeš každý den. Někdy zapomeneš, někdy se na to vyloženě vykašleš. Pak se také může stát, že se ti to zapaří, což taky nebude nic moc pro jejich zdraví. Je to také regulace toho převlhčení, což se může stát možná spíš, než vysušení. Takže lepší díra do víka, než ...
A že by se mi to chtělo testovat, to tedy ne

Mel jsem grindal v krabickach na svaciny, jsou tesne, a mel jsem je uzavrene. Jednou za den je stacilo otevrit a zavrit, nekdy jsem i zapomel, a slo to. On ten grindal zas toho vzduchu tolik nepotrebuje.
No nevím, nikdy jsem žádné problémy, které by se daly svést na kytky, neměl.
Já žádné kytky nemám ... nejsem ženská

Ale dlouhodobý pokus s emerzními echinodory a hygrophilami vliv nemá.
Proč ti to odešlo? Breberky z kytek? Na to by podle mě mělo pomoci právě to zablokování přístupu tkaninou. Nebo díky nějakému postřiku?
muzes si delat co chces ale nesmis mit v pokoji kytku.zkousel jsem grindal pestovat.slo to v pohode dokud jsem nedal do pokoje 2 kytky.do 14 dni sem mel konec s chovem.schanim novou nasadu.bohuzel ji nikdo v litvinove nema a nechci platit 200 kc za krabicku.tak prachatej nejsem
Jaký by to mělo dělat problém? Já ty kočičí granule pro přikrmování grindalu používám už 5.měsíc, ten grindal pak zkrmuju skalářímu potěru od cca 14-ti dní stáří a nic negativního nepozoruju.
Nechcem tu poburovať ale je to to isté ako použiť pre ryby v akvárku krmivo pre generačné pstruhy.Znalý vedia o čom rozprávam.
Já krmím grindal (krom jiného) i granulema pro kočky a rozhodně jsem si nevšiml, že by pak ryby měli lesklejší srst, jak udává výrobce

Jestli ono nejde spíš o to, že z toho mléka nikdo grindal nevypere. Takže se dostane do ryb vlastně v čisté (resp. zkažené) formě.
O kvalitách trávení červů asi také nelze mít nějaké valné mínění. Tedy se to většinou zjednoduší na to, že co grindalu dáme sežrat, to sežerou ryby. Kromě molitanu, skla a umělé hmoty ...
Jinak o chovu toho tady už bylo asi dost:
a) ne moc teplo (přestává se množit, vysychá)
b) ne moc zima (přestává se množit)
c) ne moc sucho (umře)
d) ne moc mokro (uteče, následně uschne)
e) ne moc světlo (zavrtá se do molitanu, přestane mít co žrát, umře)
f) tma je vhodná (to píšu jenom proto, aby zde nebyly jen samé zákazy)
g) pravidelně čistit molitan. Dobré je mít ho na dvě půlky (horizontálně

) a tu spodní prát důkladněji a častěji. Alespoň týdně. Vrchní pak stačí co dva tři týdny - a ne moc důkladně, stačí propláchnout v chladné vodě (ne všechny se vyplaví, takže se rozmnoží za pár dnů na původní množství, já pro jistotu nechávám i jejich krmnou dávku na skle).
h) nenechat krmivo víc jak řekněme dva dny. Pokud tam vydrží déle, je ho moc a bude nejspíš plesnivět nebo kysnout. Výsledek je mrtvá násada. Kolegovi vydržela násada týden bez obsluhy a krmení. Až jsem se divil ... Kdežto zkyslá piškota to zabije skoro jak kyanid.
i) krmení je asi skoro jedno co to bude. Ale za mě nedoporučuji sladké piškoty, kazí se strašně rychle. Asi neuškodí to občas proložit třeba granulí od rybího krmení, občas kápnout trochu rostlinného (nebo rybího) oleje.
j) mít alespoň dvě násady, v samostatných krabičkách. Ono se občas stane, že o to člověk přijde ... i když třeba roztoči asi zlikvidují obě naráz. Ale ostatní problémy to vyřeší s rozumnou úspěšností.
k) krycí sklo na molitanu je vhodnější tlustší. Na chov to asi moc vliv nemá, ale podstatně lépe se tím potom krmí - červíci jsou na skle ve větším množství. Zároveň není úplně vhodné zakrýt molitan komplet, přes volné kraje to alespoň trochu dýchá. Plus občasné otevření a provětrání také neškodí (to řeší pravidelné zkrmování). Krabička by měla větrat trochu sama od sebe, lepší jsou díry ve víčku (zalepené nějakou jemnou tkaninou, kvůli omezení přístupu různých breberek).
Vypadá to složitě, ale jak to člověk dostane do ruky, je to v pohodě. A rybičky mají pravidelně alespoň něco živého.
Tohle ja tezko rozresim, znalosti chybi. Byl to jen nazor o kterem i to pod tim rika sve, branit ho nebudu ani do prvni kapky krve z nosu, na to proste nemam

.
Designer napsal: Problem ovsem je, ze mlecne vyrobky obsahuji zivocisne tuky s vyssi teplotou tani, ty to takhle dostanes do krmiva, a chudak ryba ma teplotu tela jako okolni voda (s drobnymi vyjimkami), tedy takove krmeni je ve vysledku pro ryby dost nevhodne.
Ale treba mi to nekdo vyvrati.
Člověče, tohle je asi blbost.
Vždyť i grindal, mikry atd. sám o sobě obsahuje živočišné tuky
A co se týče jogurtů, tak ty obsahují nejčastěji 1,5%tuku, takže v zažívacím traktu červů je původního mléčného tuku stěží stopové množství, zvláště když si uvědomíš, že ten se zde rozkládá na mastné kyseliny, z kterých si červík tvoří svůj vlastní tuk.
Já grindal krmím levným krmením pro ryby a grindalem ryby.. Chovám na molitanu.
ahoj skusil sem ty granule ale splesniveli..a g..rindal chcip.
jinak dal sem misku s grindalem na kryt akvaria-sklo- a prilepsil sem si i led lampou která na to svítí, mam na misce 2 papiry, aby se v misce drzela tma a bylo tam asi 27 stupnu a vlhko...ale nevim cim krmit-co je lepsi esli piskot kterym krmim nebo neco jineho...
ale grindal se nejak malo mnozi, cervici sou mali a vetsich je malo..
chovam v molitanu -ne prilis uspesne..
prosim vi ten kokonut-kokosove vlakno mate i s piskem- popr muzete mi napsat odborný navod jak chovat grindal?? a postup zalozeni chovu na molitanu-druh molitanu popr kokosovem vlakne apod??
zde je muj email..
dami@atlas.cz
dekuji.
Nejlepší substrát pro mikru je obyčejné střídlo z chleba...je to levné, dostupné, neobsahuje nic špatného a pokud přidáte trochu živého droždí už od začátku mají mikry co baštit, a co je nejdůležitější...nesmrdí to! takže mám doma 8-10 kelímků mikry přímo v kuchyni na lednici a nikdy jsme je necítili

násada je produktivní cca 3 týdny pak produkce ustane ale mikry žijí v substrátu klidně dva měsíce, ale když zařizuji nové násady tak jsem si nevšiml že by to bylo nějak časově náročné. A asi máš pravdu rybám se doporučuje dodávat hlavně rybí nebo řepkový tuk.
Problem ovsem je, ze mlecne vyrobky obsahuji zivocisne tuky s vyssi teplotou tani, ty to takhle dostanes do krmiva, a chudak ryba ma teplotu tela jako okolni voda (s drobnymi vyjimkami), tedy takove krmeni je ve vysledku pro ryby dost nevhodne.
Ale treba mi to nekdo vyvrati.
ahojte nejaky čas chovám mikry a zistil som, že netreba menit násadu kazde dva tyzdne, ako kazdy odporúča, ja mam v kelimku jednu násadu aj dva mesiace a vsetko v pohode... ja ich mam vo vločkach s lyzickou jogurtu... pekne sa množia a ked vidim, ze uz sa tak neprodukuju, tak pridam vločky a jogurt a na druhy den, ich je plno, ako keby to bolo čerstve.. mám ich v pol litrovom kýbliku a asi do pol kybliku je násada.. raz som sa uz vykaslal nato a pár tyzdnov som to nechal bez údržby a nakonec som si to rozmyslel a v kelímku bolo zopar mikier, tak som urobil výter, novú nasadu a mám ich opäť... to co ludia vravia o plesnich a hrudkach a neviem co, tak ja som sa stym nestretol
Ja som kúpil Frontline v spreji, nie koncentrovaný. Mierne som nastriekal na povrch molitanu a zavrel. Už na druhý deň nebolo vidno nič a grindal prežil. Potom som molitan normálne vypláchol, ako pri bežnej údržbe. Bolo to asi pred rokom a z tej generácie mám potomkov podnes. Skúšal som najprv aj nariediť ten koncentrovaný, ale to nejako nefungovalo, buď som to zle prerátal alebo som robil niečo iné zle.
U mě jsou roztoči jen když se grindalu příliš nedaří, ale jakmile se mu zase začne dařit, poctivě krmím, mám teplo atd., tak zase ustoupěj.
Tak jak uvedli kolegové ,zbav se breberek (roztoči)mokrou cestou,můžeš vložit zatížený molitan s červy do nádoby s vlažnou vodou (Grindal při jemném vzduchování,přežije víc než den pod vodou) a slévat vyplavené roztoče,kteří vyplavou na hladinu (jsou lehčí než voda),až bude hladina čistá odmáčkni přebytečnou vodu z molitanu a zbytek červů ze dna slej přes sítko a máš vystaráno.Když bys chtěl mít 100% jistotu ,použij jenom odsáté červy ze dna nádoby na novou násadu.
Tak jsem celou násadu zalil vodou, z molitanu jsem se snažil vymačkat všechen vzduch což úplně nejde a půl hoďky topil. Všechny rádoby plavce co se dostali ke stěnám drtil pinzetou nebo topil. Pak jsem molitan pořádně propláchnul a vyčistil krabičku. Výsledek je takový, že se mi pod sklíčkem vesele prohání hnědý tečky dál

. V Druhé násadě v černém molitanu se prohání i bílý tečky. Tak nevím ustřihnou nový molitan a zkusit rozjet znova, docela mi trvalo než se mi ta druhá násada rozjela a teď se bojím abych o ně nepřisel úplně.
Pokud už je to napadené tak, že nepomůže grindal propláchnout, tak bych si oddělil pár červů jako novou násadu a založil vše znovu...
Mé zkušenosti hovoří, že jak se toho propláchnutím nezbavíš, tak už se toho nezbavíš nikdy...
Mnoho ruznych breberek muzes utopit a nebo aspon oddelit vodou. Kdyz si seberes cast grindalu a das na pul hodiny do sklenicky s vodou, grindal to prezije (prezije i dele).
Tak se mi v obou násadách grindalu objevily hnědý breberky, chci zkusit frontline. Je tu někdo zkušenější kdo by poradil jak to celý pokropit/prolejt/vymáchat a jestli to nemá potom vliv na červíky potažmo na ryby?
Švagrina má sklenárstvo, síce veľký sklenár nie je, ale videl som ju brúsiť hrany šmirgľom.
dobře se brousí brouskem na kosy/karborundum/ - pod vodou...
- ja pouzivam plast, protze ve sklenarstvi si baba nauctovala 35,- bez dane

je to v podstate jedno, len sklíčko sa ľahkšie čistí, pretože sa tak ľahko nepoškriabe a z hladkého povrchu to ide ľahšie dolu...
V sklenárstve vyrežú, pozerala síce na mňa baba divne a bola veeeľmi zvedavá, na čo to treba, ale keď som jej povedal, že na červy, radšej stíchla

Zdravim. Mozem pouzit namiesto sklicka nejaky plast? myslim to sklicko co sa poklada na nasadu s piskotom. dakujem.
Nelietavé sa udržujú o dosť horšie.Stačí jediná lietavá muška a najbližšia i všetky nasledujúce generácie už budú lietavé.
Pod pojmom octomilka si predstavujem nelietavé verzie tých ovocných. U nás ich veľa nebýva (myslím tie lietavé), je tu chladno. Hoci posledné roky to už nie je s tým chladom, ako bývalo. A možno to nie je zimou, keď tak rozmýšľam, možno to je nedostatkom ovocných stromov (a teda prezretého, opadaného ovocia) v blízkom okolí
Tak ja mám vetracie otvory (zväčša nechcené, staré popraskané krabičky sú niektoré ešte asi zo socialistickej nanukovej torty), ale všetky násady sú v šuflíku. V lete tu ale je viac mušiek a niekedy tam vbehne aj počas kŕmenia alebo inej manipulácie. Proste riziko je asi vždy, niekedy nižšie, niekedy vyššie - preto každému odporúčam mať minimálne 2 násady.
Inak druhom sa nerozumiem, ale vizuálne rozpoznám také tlstejšie malé mušky (asi tie octomilky?) a také chudšie, ktoré jednak vídavam v násadách a ktoré sa liahnu z červivého ovocia (som skúšal kedysi zavrieť červivú broskyňu do pohára, že čo bude z tých červov). Tak sa ospravedlňujem za terminologické nepresnosti

Nie som si istý, ktoré z nich vídavam pri kvetináčoch, ale napr. okolo banánovníkov lietajú. Každopádne, rybky zjedia aj tie mušky, keď im nejakú chytím alebo ak letí nad hladinou.
No áno, ale ako sa dostane dnu, keď nemám vetracie otvory? Myslím, že dieru, ktorá neexistuje, netreba zakrývať. Zo začiatku som vetranie mal (ako som čítal v skoro každom návode), prelepené látkou, ale po tom ako sa mi dnu namnožili roztoče, tak som zvolil uzatvorené krabičky a od vtedy nič. Samozrejme krabičky otváram (zo zavretých sa červíky blbo vyberajú

) a niekedy, keď sa mi premokria, ich nechám nezaklapnuté, nech to trochu vetrá, ale ako píšem, odvtedy žiadne nežiadúce potvorky dnu, hoci to môže byť náhoda
Priest napsal: Akorát bacha na octomilky,zlikvidovaly mi jednu násadu během týdne.
Mícháte dohromady dva rody drobných mušek. Na ovoci se vyskytují octomilky, zatímco do půdy kladou vajíčka mušky smutnice. Jejich larvy žijí ve vlhké hlíně a žerou kořínky rostlin.
Drobné mušky, nie nutne octomilky, sa bežne vyskytujú v kvetináčoch a ovocí, azda v každej domácnosti. Nehovoriac o tom, že v lete môžu priletieť cez okno. Ak násadu nájde, nakladie tam vajíčka a larvy ("červy" ako v červivom ovocí) požerú grindalov.
Akože sa tam namnožili samé alebo ste si ich preniesli? Sám octomilky nechovám.
Akorát bacha na octomilky,zlikvidovaly mi jednu násadu během týdne.
Aha, takže tá nesymetrickosť viedla k úvahe, vďaka
Urtman napsal: Můžeš je mít zavřené, jak píšeš, ale musíš denně alespoň na chvíli misku otevřít...
Ja viem, že môžem, mám ich tak už vyše dvoch rokov...
Snaží se stahovat do jiné části skla, což jsem právě na fotce viděl. Lezou tam, co je "průvan", kde se do misky dostává vzduch... A nejsou uprostřed jako na fotce s černým molitanem a lezou všude možně...
Toto samozřejmě může mít i jiný důvod, než jen ten vzduch, například vysoká (nebo i nízká) vlhkost, jak píše Johan...
A ta uzavíratelná miska co vidím mě přivedla nejprve na ten vzduch... Můžeš je mít zavřené, jak píšeš, ale musíš denně alespoň na chvíli misku otevřít...
Tak moje lezú na steny a vrchnák, keď majú príliš vlhko. Ale pýtam sa, pretože ich mám vo vzduchotesne uzatvorenej krabičke, tak ma to konštatovanie zaujalo.
To bych řekl, že má za následek vlhko a ne nedostatek vzduchu. Ten se projevuje sílícím zápachem apod.
snaží se uprchnout ven-lezou mimo sklo
Prosím Vás, ako to je poznať, že nemajú dosť vzduchu?
mají vzduch.....krabičku nezavírám a víčko je nahoře trochu pootočeno,aby bylo odvětrání,ale díky za postřeh.
Do té druhé větší uzavíratelné misky s bílým molitanem (ta vpravo vedle černého) nadělej díry... Už teď je vidět, že červi nemají vzduch...

Já jsem měl jednou zbytek černého filtračního molitanu a nevěděl co s ním,tak jsem ho dal do krabičky a na něj grindal a po pár dnech používání se mi zdál lepší než světlí,mám ho tam už třetí měsíc a paráda.
ta fotka je pár dnů po založení,teď po pár propláchnutích od te doby je sklo stále plné.
Pěstuje někdo grindál na černém molitanu? Mám nějaké zbytky z práce a chci si udělat záložní násadu.
Vyššia nasiakavosť = viac vody v piškóte, rýchlejšia nasiakavosť = rýchlejšie sa rozmočia. Ja v tom vidím rozdiel...
Dobré je taky do toho piškotu nadrolit třeba tabletu, nebo trochu saku... Co sežerou červi tak automaticky dostaneš i do ryb...
Tak ... a jsme opět na začátku diskuse. Já doporučil psí (nejenom) přesně z tohoto důvodu, vyšší nasákavost oproti dětským.
Hlavný rozdiel medzi piškotami detskými a psími by som nazval nasiakavosť - detské sa mi rozmočia v okamihu, tie psie som musel močiť dlhšie, a tak pustím teplú vodu na piškótu a šup na molitan...
Cukr ... Co grindal sežere, to pak sežerou ryby. Vliv na plesnivění asi také bude. A jsou tvrdší, hůř se rozmáčí.
vlk9 napsal: A co je špatnýho na obyč dětskej piškotech?
Tak po čem se víc mnnoží o tom tu proběhlo už mnoho debat, každý je zastáncem toho svého a nic proti tomu samozřejmě. Já mám doma malýho raubíře, tak mu občas uzmu nějaký piškot a mám to bez starostí a s množením nemám taky výraznější problémy (pominu-li vniknutí mušek do krabičky, ale to s krmením nesouvisí). Jen tu zazněla věta, že mu piškot plesnivý a tomu se dá lehce zabránit.
po granulých se mi víc množil
A co je špatnýho na obyč dětskej piškotech? Když dáš malej kousíček, tak než stihne zplesnivět, tak je sežranej, jen je třeba vychytat množství a nenarvat celej piškot do piksly, kde je pár červíků

- anebo vem obyc. strouhanku za pusu

jestli můžu doporučit tak kup kilo granulí pro psi nebo kočky nebo jestli máš někoho s pejskem nebo kočkou tak je popros o hrst
Nic moc. Víc to plesnivělo a méně to žraly (v srovnání s piškotem).
Vďaka. Teplomer na dekli mám (so sondou ku chladiču LED, ale dá sa prepnúť), každopádne, vyskúšam s jednou násadou...
Ja si na tom deklu nechal pul dne teplomer a sledoval to , tak ti Jiri zalozim dve nasady a vemu na sraz (srry pisu z androidu)
Moje uklizela, polozila grindal na dekl, zustal tam cely den, a je po nem. Ac to bylo nechte, s pokladanim na dekl opatrne, nektere dekly klidne topi tak, ze to neprezije.
na 250ti litrovce jsem na samodomo osvětlovací rampě naměřil 33 , což už mi přišlo moc , rampa není odvětraná ze dvou stran , jen z jedné , položená na hranách akvárka na sklech ,v rampě jsou momentálně dvě zářivky , jedna T8 30W druhá T5 13W , krabičky jsou na 112L kde jsou pod lamino krytem ledky na AL profilech , cca 28 stupňů , což už je přijatelnější , akorát když se jde krmit , musí se přendávat , nicméně po vypnutí světel v noci teplota doma spadne na nějakejch 22 i mín , ale velkej problém to asi není
to umiestnenie krabičky na kryt akvárka ma zaujíma. Ako sa im darí? Akú teplotu tam majú (resp. čo je v tom kryte

) atď. Nemám síce s chovom problém, ale vplyv teploty môžem jednoznačne potvrdiť - minulé (2013) leto bolo riadne teplé a "úroda" bola výrazne vyššia, tak prečo nemať lepšie výsledky celoročne?
- obycejnou strouhankou

Tabletkami a krmením pro rybky jsme grindal taky zkoušeli krmit a nějak jsem nepozorovala, že by se toho urodilo víc. Spíš to bylo tak, jak sám píšeš - zalezlo to po nakrmení do molitanu.
No, jsem nucená se bránit.

Montérovi jsem nikdy žádnou nádobku s grindalem nevyhodila, ačkoliv to už párkrát po otevření smrdělo na sto honů.

Grindal teď je ve větších nádobách a dopřáváme mu více tepla (už není strčený ve skříni, ale je na vyhřátém vrchu akvária) a v podstatě pořád zkoušíme, jaké podmínky jsou nejvhodnější. Učený z nebe nespadl.
Ne úplně k diskusi ... Dřív jsem krmil piškotem, dětským. Takže sladkým. Nic moc, časem to zplesnivělo, a to jsem se o to staral poctivě. Tak jsem přešel na Hikari tabletky pro pancéřníčky. Dobré, neplesniví to. Jenže jak to sežerou (což i šest tabletek na malém molitanu není problém prakticky přes noc), tak zalezou do molitanu a krmit se s tím logicky pak nedá. Trefit množství je docela umění. Kromě toho je to dost drahé (ale zase mají výživnou hodnotu dle těch tabletek ... tedy slušnou).
Pak mě napadlo použít piškoty pro psy. Mají to u nás v akvaristice. Prý je to to samé, jenom bez cukru (resp. s minimem, ale ještě jsem to nechutnal). A najednou mi to funguje jak má, spousta grindalu, je čím krmit. A zatím to neplesniví. Plus to má velkou výhodu - na rozdíl od těch dětských se to lépe máčí. Stačí trošička vody a už lze sklíčko přimáčknout pěkně až na molitan. Kvůli těm dětským jsem tam vystřihoval ďůlek ...
S podivem záleží i na molitanu. Mám dva druhy, oba jsou dost jemné, ale jeden je takový až skoro dost tvrdý (a ještě jemnější). Asi z nějakého gauče. Vodu drží podstatně lépe ten tvrdší. Týden to vydrží. Ten měkčí je za den v podstatě suchý, voda proteče až do dolní půlky a grindalu se to samozřejmě nelíbí.
Ještě musím vyzkoušet ten olej. Zatím mi to nějak nejde přes pysky

nj , zřejmě mušky přitahuje odér z krabičky
Párkrát už mi to zasmrádlo tak že to Zvědavka vyexpedovala rovnou do popelnice i s neporušeným obalem , no když jsem byl rychlejší , stáhl jsem grindal co byl na sklíčku do nové krabičky , očistil sklíčko od starého piškotu a nanesl čerstvé krmení ,za pár hodin se grindal nahrne na žrádlo a zas ho přemístím do té nové , pak zasmrádlou vyperu a založím znovu z jiné , chce to prostě krmit častěji a méně , stejně jako si vtloukáme do hlav i u ryb
No ja som tiež niekde nemal, ale niektoré tie krabičky z nanukovej torty už majú cez 10 rokov!

Takže sú dosť popraskané, asi by som mal aj vymeniť, keď tak nad tým premýšľam. Ale tie špiny mušky tam dokážu vbehnúť aj počas tej chvíľky, keď práve kŕmim, to nejako vycítia alebo čo, už som to videl.
Ona je tu ještě jedna možnost, které jsem si všimla u nás na burze, prodávaný grindal byl viditelně docela starý a údržba asi nic moc, skoro černý molitan plovoucí v hnědé vodě a pěkně to vonělo už od vedlejšího stolu.
Já mám krabičku otevřenou furt (až do teď jsem neměla strach z mušek

), krmím spíš když si na to vzpomenu, piškot nebo rybí krmení s olejem jednou týdně, podařilo se mi už udělat pár samostatných fungujících násad. Zatím jede, jen nevím jak moc by se zde dalo uplatnit pořekadlo: čím horší sedlák, tím větší brambory.
i proto nemám v krytu pixly dírky

Len dodám, že je veľmi rozumné mať viac nezávislých násad (krabičiek), pretože i pri najlepšej starostlivosti z času na čas niektorá vyhynie. Stačí trebárs, že tam vojde malá muška - jej larvy (tučné veľké červy) zlikvidujú grindaly. (I keď raz sa mi podarilo ich zachrániť, ale to som trpezlivo číhal a lovil všetky larvy a hádzal ich rybkám na spestrenie.)
vono to zasmrádne když se překrmuje , to znamená že se dává moc piškotu , ten se do dvou dní nezkrmí , zkysne a pak ten smrádek .Od Jirky mám násady taky , zezačátku jsem dělal stejnou chybu , navíc pro zdárné a rychlejší množení to chce teplotu aspon pětadvacet , pokud je mín zastaví se množení , a v neposlední řadě co největší pixli a co největší molitan , větrací dírky v krytu pixly nemám , denně se to otvírá a tím se i větrá
Dost se mi osvědčilo (díky Designerovi) vystřihnout v molitanu žlábek zhruba o šířce piškotu po celé jeho délce, aby prostor mezi sklem a molitanem mohl dýchat. Když to smrdí - lehce to proper ve vlažné vodě, vyždímej, setři uschlé červíky dej trochu piškotu a doufej, že se přeživší chytnou

Ahoj nemáte někdo grindal násadu na prodej, pořídil jsem si ji na burze v RKE ale dneska už je nějaká divná a smrdí a to sem s ní krmil jen dvakrát, najde se někdo hodný?..Hradecko nebo Praha...díky

...Slunecnicovy olej mi prijde celkem slusny, take jsem jej zkousel, ale ted uz pouzivam repkovy, vypada pro vyzivu ryb lepe...
Nejen vypadá a nejen ryb.

Pridam link:
www.akvarista.cz/…
Slunecnicovy olej mi prijde celkem slusny, take jsem jej zkousel, ale ted uz pouzivam repkovy, vypada pro vyzivu ryb lepe.
Piskot davam namocit do vody, rozlomeny se za par sekund nacucne, pak vodu sliju, piskot rozmixuju paratkem, pak kapnu olej, a pak jeste prikapnu vodu tak, aby kase byla jen tak husta, at pri polozeni na sklo a nakloneni skla na 45 stupnu pomalu ze skla steka. Kdyz je hustejsi, Grindal ji hur prijima, nebo se to tak alespon jevi.
Někdy, hlavně v letních měsících kdy jsou teploty příliš vysoké, červíci masívně utíkají z molitanu směrem k víčku. Molitan je zřejmě už příliš zanesený živočišným odpadem z chovu. V tomto případě molitan vyjmeme a vypereme ho pod tekoucí vodou. Voda by měla mít zhruba pokojovou teplotu.
pročti si tento článek.
www.akvarko.cz/… tak sem tu zas.grindal se mi rozlez po cele krabicce.je to normalni nebo je neco v neporadku?
po vcerejsim pokusu o nasadu to dnes vypada ze se konecne chytila.pokud by se opakovalo to kysnuti piskotu vyzkousim ten olej.diky za radu vsem.
Celkem dobře funguje, když na namočený piškot kápneš trochu oleje (já používám slunečnicový). Piškot potom vydrží i týden v pořádku. Nedávám to při každé výměně, ale když potřebuju na víkend či delší dobu odjet, je to fajn. Násady i takto prosperují a ty, co mají olej častěji, mi přijdou silnější.
Z počátku jsem se trochu bál, aby pak nebyli červíci pro ryby moc tučné. Ale při doplňkovém krmení +- 3x týdně je vše v pohodě. Praktikuju to více než rok.
Ja som zase mal zlé skúsenosti s určitými konkrétnymi piškótami (ich výrobcom) - tie síce boli chutné, ale rýchlo kysli, asi mali nejaké iné zloženie. Len si už nepamätám, ktoré to boli, no i to môže byť problém.
Je to možné, také se mi to stávalo. Byl molitan dobře propraný? Když jsem dělávala násady taky mi dříve či později také zkysly. U té poslední jsem nechala molitan několik dní namáčet, vystříhla takový žlábek přes délku molitanu, tak akorát na piškot, aby se tam dostal hezky vzduch. Denně pomalu vlhčit rozprašovačem, nepřekrmovat (klidně i menší kousek piškotu, aby to do 3 dnů snědli) a nechala jsem násadu otevřenou jen krycí sklíčko na piškotu.
ahoj.tak sem tady zas.zkousel sem delat nasadu grindalu.vcera sem dal piskot a uz dnes byl skysli.jak je to mozne?
prosím o link ,lebo mne sa zobrazuje nenalezeno.Ďakujem
Ono to přemokření taky asi závisí na použitém molitanu. Některé možná víc drží vlhko a jiné méně. U mě mám pocit že voda skoro nevzlíná, ale jen protéká dolů, takže u dna mám pořád vrstvu docela dost namočenou, ale pokud jsem jí tam neměl tak mě právě násady téměř vyhynuly.

a ještě jeden obrázek

já jsem vyřešil nebezpečí přemokření tím že jsem si slepil ze skla líheň kde je molitan na páskách ve vzduchu a přebytečná voda z molitanu vyteče , viz. obrázky
Zervan to popsal přesně. Přidám jen poznámku - nedávno jsem si ho také pořídil a bál jsem se přemokření molitanu a nakonec jsem zjistil že ho udržuju až moc suchý. Grindal pak vylézá ven a hledá asi vlhčí místo. Přijde mě lepší raději přemokřit, protože pak jsou červíci jen daleko menší, ale nedostatek vlhkosti je spíše vyhubí. Časem to člověk už má v oku, ale začátek je hledání ve stylu pokus x omyl.
Červy sú zalezené v molitáne, to je ok, kým sa namnožia, to trochu trvá, zatiaľ ich možno stále pridávať z rozbehnutej násady. Len pozor, piškóty treba do novej násady dávať len veľmi malý kúsok, aby ho stihli zjesť tak do 3 dní, inak začne kysnúť / plesnieť a násada vykape. Ten štvrtkový treba dnes už vyhodiť.
Ahoj měl bych dotaz.ve čtvrtek jsem si koupil násadu grindalu.Už druhý den byl krásně rozlezlí po skle a tak jsem si chtěl udělat další násady.vzal jsem molitan, na ten dal vyždímaný piškot, na ten pak trochu grindalu a přikryl sklem.to celé pak do mističky a zavřel.do dneška se nic neděje.Je to normální?udělal jsem něco špatně?Díky za info.

Doporučuji přečíst článek na akvarista.cz věnující se nejen té taxonomické problematice a bude jasno...
0 27.06.2014 18:09 mebmeb – Prosím znalca o do akej miery sa jedná o synonymá alebo úpne iný druh.
Prosím o zatriedenie
Háďatko vínne /cz/, háďatko octové /?/ , octové mikry/sk/
to všetko je jeden a ten istý druh alebo sú to 2 druhy alebo dokonca 3 druhy.
a čo je Panagrellus redivivus štvrtý druh? ako znie jeho Sk/CZ ekvivalent?
červy Grindal (Enchytraeus buchholzi) to je určite ďalší druh.
Anguillula rediviva - HÁĎÁTKO OCTOVÉ- "MIKRY"
Turbatrix aceti - háďatko octové biologicky patrí medzi hlístice a medzi Nematoda.
Ďakujem
- ok, takze bez vody, zminuje to i autor na akvaristovi u receptu c. 3 - ocet + stava 1:1
- jinak hadatka se dobre mnozi i v tom kvasenem nalevu, ta fotka je prave z nej

- mam to v litrovkach od mleka, hadatko se vyborne stira stetcem ze sten lahve
- zkusim pouze s octem, budu testovat jeste jiny "napad", kdyz tak hodim info ...
Ja delam 2/3 jablecny ocet a 1/3 stava a je to v pohode. V navodu na akvaristovi je v puvodnim textu aby se do redilo vodou a aby to bylo 1:1:1, ale je to pak moc sladky a kvasi to. Jestli byl pouzit lihovy ocet, tak by to pul na pul mohlo stacit ale proste vetsim mnozstvim octa se potlaci kvasny proces a hadatka se budou mnozit. Recept s jablkem dela moc zakalu. Ja to mam v 3 litrovkach od okurek a krasne se mi odsava i to malo kalu co vznikne. Kdyby tam bylo jablko, tak bych ho po rozpadu hned vysal kdyz odsavam prebytecny kal.

- nebudu zakladet spec. tema, k mikram patri...
- ma nekdo vyzkouseno vice receptu dle clanku na akvarista.cz? jaka je vydrz+vynos jednotlivych receptu?
-
www.akvarista.cz/…
- puvodni nasadu jsem mel recept c.1 - do dneska tekutina cira, hadatko se mnozi, jablko se zatim nepridaval
- recept c.3 se mi po par dnech zakalil, stale kalne, viditelne bubliny kvaseni na rozdil od c.1, hadatko se mnozi...
threat napsal: Prosím o radu zkušenější,jak to udělat po dobu dovolené (14 dnů)?Rozjede se pak násada bez problémů?Nemám to komu dát hlídat
Děkuji.
mne to vydržali, len ide o to, v čom ich máte a kolko majú miesta
0 13.05.2014 11:17 threat – Grindal o dovolené
Prosím o radu zkušenější,jak to udělat po dobu dovolené (14 dnů)?Rozjede se pak násada bez problémů?Nemám to komu dát hlídat

Děkuji.
0 28.04.2014 15:52 Žoržik – Mikry
Nemá někdo z Prahy násadu miker? Předem díky za odpovědi.
mailto:jirkahadac@volny.cz
Ten prodejce, co měl grindal v HK na výstavě, jezdí i do Pardubic na burzu, takže pravděpodobnost pořízení je vysoká.
Docela smůla ... nedávno byla v Hradci výstava. A tam bys sehnal.
0 26.02.2014 10:12 pepahr – Grindal Brno?
Ahoj neprodal by prosim nekdo nasadu Grindalu ve Znojme nebo Brne? diky za info.
nemusel bych krmit nic nez grindalem
Na "kokosu" to nijak netáhne,ale pokud piškot funguje dobře,proč ne...

Moc bych se toho nebál,vezmeme-li v potaz copak zbaští červíci v náručí matky přírody a pak zcela přežraný spadnou do tůňky kde si na nich pochutnají rybky,vyjdou z toho granule pro psy ještě docela slušně...nicméně souhlasím co sežere Grindal,žere ryba a tak i jim nejvíce sekne "rozmanitá strava" s ohledem na jejich další život...či spíše skon v rybím žaludku...Nutno dodat,že granule pro čokla je jen jedno z "menu"

tak rybam chutna i to co odpadne druhe rybe od zadku je otazka jestli to je pro ne zdrave - zvireci bilkovina podle me neni pro vetsinu ryb idealni
Psí granule chutnají i rybám. Chtěl jsem s nimi krmit i grindal, ale bohužel je nebyl schopný sežrat celé a ten zbytek smrděl a za čas i plesnivěl.

mel bych trochu strach krmit psim krmenim grindal, ono co sezere grindal to pak pozrou ryby, cili granule pro cichlidy je dobry napad psi uz moc ne podle me
Grindál nechovám,mám len rupice.Niekedy stačí i 1-2 C rozdiel a hneď je to poznať.
To bude ani nie svetlom ale zmenou teploty.
0 12.01.2014 10:37 KAKTUS1010 no neviem či sa množi viac ale mne na svetle zaleze do toho molitanu a na sklo nevyleze... musim ho dat do šera aby vobec vyliezol potom ho tam mam plno...
No, ako kedy

Kŕmim rovnako. Niekedy musím prirosiť, inokedy nechám pootvorené. Určujem vlhkosť omakom. Priznám sa však bez mučenia, že sa mi často podarí oboje, aj premočiť aj presušiť. Riadim sa podľa toho, ako sa množia a rastú. No keď sa mi podarí trafiť vlhkosť, tak potom aj týždeň - dva do toho nezasahujem, len skrmujem.
A nie je to potom moc mokré? Lebo ak viac dní po sebe máčam sklíčko s červami vo vode (čo je môj štýl kŕmenia), tak krabičku ani nezatváram, len privriem, je to dosť vlhké. Pravda, mohol by som zmeniť štýl kŕmenia a červy zobrať pinzetou zo skla, keby som nebol tak lenivý

Ale ja tam i tak mám vetracie otvory, ktoré vznikli samovoľne popraskaním krabičiek za tie dlhé roky.
Moje násady nemajú vetracie otvory. Ak však na vetraní trváte, prelepte ich servítkou alebo niečim podobne hustým.
Tie malé "ovocné" mušky, prežívajúce napríklad v kvetináčoch, občas násadu napadnú (nakladú tam vajíčka, z nich sa vyliahnu väčšie červy, tie zlikvidujú grindaly), tomu sa podľa mňa nedá zabrániť. Jedine mať krabičku hermeticky uzavretú

ale to by násada bola moc mokrá a začala by sa kaziť. Biele fľaky, to neviem, chcelo by to fotku.
Z vlastnej skúsenosti odporúčam Frontline. Sprej je pohodlný, ale kto šetrí, tak predávajú aj také ampulky, asi 0,5 ml, ktoré treba zriediť na rovnaký pomer ako sprej, stačí prerátať

Dík za radu použil jsem zatím jen repelent a ten pouze zredukoval chov na to ,že pomaleji ubývá grindal,ale teď jsem vypral molitan a zkouším opětovnou násadu vystříkal jsem i skříňku kde to pěstuji a uvidím .
Roztoče mám tiež, občas menej, občas viac. Vraj sa objavujú hlavne v situácii, keď je príliš sucho v násade. Skúšal som oprať v horúcej vode, nechať vysušiť, opäť preprať, potom nasadiť veľmi opatrne červy bez roztočov, ale nikdy sa mi to nepodarilo, asi som vždy s červami preniesol aj roztoče. Skúšal som preprať i červy v chloritane sodnom zaktivovanom na uvoľnenie oxidu chloričitého, ale buď do 2 sekúnd chcípli i červy (keď som kvapol moc) alebo prežili i roztoče (keď som dal málo).
Vraj pomáha sprej Frontline (pre psie blchy), ale keďže nie je moc lacný, zatiaľ som ho nekupoval, tie roztoče mi zase existenčne neohrozujú násady, ale lezú i po skle i mne na nervy

Mikry chovám v krabičce asi 5x10cm,ale může být menší rozdělám cleba ,strouhanku , ovesné vločky, piškot apd.dám trochu mléka a za chvilku to udělá kaši do které přidám násadu té občas přihodím piškot. Mikry seškrabuji z boků nádoby a dávám přímo potěru-troch té kaše pokud se dostane do krmení plůdkům asi nevadí nesmí se to přehnat mám to takhle přes 20l.Zaschlé mikry se většinou povede obnovit.

Hledej .. někde to tady je. Je to nějaký přípravek pro psy.
0 25.11.2013 16:31 Johny – Grindal
20l jsem pěstoval grindal v molitanu, ale teď jsem tam objevil roztoče asi z krmení/ovesné vločky?/grindal jde valem dolu a nevím si s tím rady umí někdo poradit?
Dík a ty strany u těch stávajících - můžu je prostě očistit a ještě používat když kejda nehnědne a ani nijak extra nesmrdí?
Tak jdu zase s dotázkem. Mám tři krabičky miker tak 14 dní. Cca po třech dnech jim přidám do krabičky malinkatý ždibec vážených kvasnic a postříknu vodou z rozprašovače. Množí se, lezou, ale na těch místech, kde to stírám (pruh okolo krabičky tak 1 cm nad tou kaší) se mi dělá taková krustička, kde už teď po setření miker zůstává mazlavý povrch, Je už čas na založení nových násad nebo to můžu opatrně něčím umýt (namočený kus gázy třeba), aby zase lezly po hladkým? A když zakládám novou násadu - musím tam mikry sebrat jen ze stran jako pro rybky nebo můžu dát i z krabičky s trochou tý kajdy. Ta je zatím hezky světlá a mikry se tam přímo vaří. A případně kolik - 1/2 kávové lžičky asi? Dík za pomoc.
0 21.11.2013 11:02 christ No piskot je plnej obilovin(myslim 54 %, cili sama mouka), zasyti ale nic z toho,stejne jako granule pro psy typu pedigree a podobny sragory. Poradny granule typu Orijen a dalsi obiloviny ani nemaj.
3 21.11.2013 10:51 christ Naprostej souhlas s ludvikem. Proc tam cpat tucny piskoty ktery nedaj rybam zadny dalsi veci, kdyz zere grindal kvalitni krmeni a stopove prvky se dostavaj i k rybam? Nejak fakt nerozumim proc se neustale resi piskot;)
Jo s tím souhlasím , rostlinné oleje bych tam asi nedával , jen to udělá bordel v molitanu , já mám dobré zkušenosti se psíma a kočičíma granulema nebo si vemu trochu LON MIXu rozdělám s trochou vody kašičku .
Já spíš narážel na to, že mléko nemá být vůbec. Je to prostě živočišný produkt ze savce. Asi ne, že by to vadilo grindalu, ale pro ryby to nebude úplně optimální. Naopak jsem četl, že rybí tuk vhodný je, zvlášť pro dravější ryby. Případně rostlinný - řepkový, sójový.
Prostě a jednoduše, grindal kromě skla a molitanu sežere prakticky všechno. A co sežere, to sežerou následně ryby. A na to je potřeba trochu myslet.
Jak jsem už tady někde psal, já je krmím Hikari singing waffers. U toho je i předpoklad, že mají vše, co by ryby mohly potřebovat. Rostlinou složku, masovou složku, vitamíny. Občas tam dám i trochu jiného krmiva, vločkové od rataje, kuličky od Hikari, SAK, Vipagran. Sežerou to fakt všechno a rychle.
když jsem začínal s grindalem a sháněl o tom nějaké informace tak jsem se na několika místech dočetl že mléko nesmí být krabicové , a co je krabicové mléko ? to je jen bílá voda s řepkovým olejem takže zdejší úvahy o máčení v oleji se mi nějak nezdají .
0 21.11.2013 10:14 christ Kvalitni granule pro psy spucujou jak malinua granule hikari cichlid gold taky doporucuju.Ty jsem vyzkousel na radu tady nekoho a jsou taky super. Jinak na netu jsem nekde cetl ze vic ruznorody potravy, tim rychlejc se grindal mnozi.
slavko napsal:V článku, ktorý som čítal ja, odporúčal máčanie v rastlinnom oleji namiesto mlieka ... Mne sa nepozdáva ani jedno z toho, používam čistú vodu. Mlieko by muselo smrdieť.
cejpa napsal: zkousel nekdo namocit piskot v oleji misto ve vode?cetl jsem na internetu
V článku, ktorý som čítal ja, odporúčal máčanie v rastlinnom oleji namiesto mlieka, s cieľom nahradiť "zlé" živočíšne tuky "dobrými" rastlinnými.
Podľa mňa, ak nahradíte vodu tukom, tak si: po prvé zamastíte molitan (mám taký pocit, že molitan je Č-S špecialita - v hline im to je jedno) a po druhé si vyrobíte tučné krmivo, ktoré bude mať zbytočný obsah tuku. A čo dokáže taká "hamburgerová" kultúra je, dúfam, dnes už dostatočne známe

Tak by som mohol skúsiť poslať - len mi treba napísať adresu.
Myslím si, že by to v tomto počasí došlo v pohodě. PV noci ještě bývá nad nulou, navíc dopisy v noci obvykle leží někde v teple. Pokud chceš, klidně to pošli.
Zámkový pytlík a bublinková obálka

A to to leželo půl dne ve schránce. To byly asi nějaké arktické mikry. Ale je fakt, že ta původní kultura běžela snad 5 měsíců. Potom jsem si zakládal další záložní.
2.2.2013 Live Fish Fry Food / Microworms Microworm Micro Worms Worm starter culture
Fíha, ako to bolo zabalené? Veď to boli ešte mrazy, nie?
Je to asi extrémní případ, ale objednal jsem si kdysi z ebay mikry. V únoru a šly z Anglie. Došlo to a kultura se rozběhla úplně krásně.
Ja by som aj poslal poštou, ten jeden deň by to prežilo pri vhodnej teplote, ale už je na to asi príliš chladno.
Kdysi jsem měl z Brna z burzy, bylo tam pár červíků, ale brzo mi to zasmrádlo a šlo to celé do popelnice. Asi to neumím. Každopádně v Brně by to mohlo jít sehat.
no u nás o nikomu neviem, a na burze som to dosť dlho nevidel
Oni sa na začiatku skrývajú v molitáne a až keď ich je naozaj veľa, objavia sa hromadne na skle. Ako rýchlo to bude, záleží aj na teplote - je lepšie mať vyššiu (zase nie na radiátore

), do 2 týždňov by to malo byť určite.
Inak pri vlhčení pozor, aby nemali moc vlhko, nesmie byť pri pohľade zdola vidieť premočený molitán. Keď denne nimi kŕmim, sklo máčam v akváriu, tak majú veľmi vlhko, musím im potom "vetrať" - poklop len zľahka položím, nezatváram. A piškóta nesmie smrdieť skysnutím, takú treba hneď vyhodiť, lebo červy začnú ubúdať. Ja dávam radšej malé kúsky častejšie.
Ahoj, prosím měla bych dotázek. Dostala jsem 2 násady grindalu, už je mám týden,obden měním piškot a zároveň zvlhčím molitan postřikovačem, ale výsledek je zatím dost nijaký. Semo tamo pár osamocených červíků - tak 3,4 kousky. Za jak dlouho by se měl nějak masivněji rozmnožit? Snad si ho nezahubím

Nie je problém zobrať? Já se snažím sehnat násadu grindalu už měsíc (Tábor a okolí) a nedaří se... Na cestování po burzách bohužel nemám čas... Nemá někdo z okolí?
ja ho mam hodne ale bydlim v litvinove a v tomhle pocasi by zasel
Násadu nie je problém zobrať si od hocikoho z okolia, stačí kôpka červov do svojej krabičky s kúskom piškóty na molitáne. Ja mám, ale som ďaleko.
Odporúčam držať pri živote aspoň 2 násady. Ja chovám 3 a osvedčilo sa - raz mi tie blbé malé mušky z kvetín napadli dve násady súčasne, tak som obnovoval z tretej

hodne lidi chce nasadu a mame jen kelimky od ramy.proto ta otazka
Ahoj, neonky jsou super, vzdy jsem je chtel, ale nemam pro ne akvo. Nemyslim, ze bys nemohl krmit neonky mikrama, ale fakt nevim ... u ostatnich teter nevim ... neni tetra jako tetra ...

cejpa napsal: ted se me ptal kolega jestli musi byt grindal na svetle .nevim
Ja ich mám v tme (v šuflíku), žiaden problém, zdá sa mi to prirodzenejšie ako na svetle.
Inak ešte dám link na celkom fajn článok, neviem, či tu už bol spomenutý:
www.sozo.sk/… Mislow napsal: Chlapi, s grindalem nemam zadnou zkusenost, ale kdyz to tady ctu, tak jsem rad, ze jsem zvolil mikry ve vlockach.
Myslím, že toto vlákno nie je reprezentatívnou sondou do skúseností s chovom grindalu, pretože spokojní chovatelia tu svoju spokojnosť nehlásia.
Ak chcete robiť závery, najprv spočítajte koľko ľudí chová mikry a koľko grindal. Potom zrátajte spokojných v každom druhu, potom to zrátajte a nakoniec zahoďte, pretože ani tak to nič nepovie o schopnostiach chovateľa
Asi Vám už došlo, som spokojný so svojim grindalom.

grindal je vetsi .mikrama nemuzu krmit tetry nebo neonky
Chlapi, s grindalem nemam zadnou zkusenost, ale kdyz to tady ctu, tak jsem rad, ze jsem zvolil mikry ve vlockach.

Mnozi se jak vztekle a nez musim kulturu obnovit, tak to trva tak 2 mesice ....
díky, určítě vyzkouším. Stejně tu mám zásobu hikari asi 6 druhů tak můžu zaexperimentovat.)
Ne, není proč upravovat. Někdy je ani nevlhčím, ale vetšinou dostanou spršku společně s molitanem.
To hikari nějak upravuješ? máčíš nebo tak? Jinak granule pro psy mě žerou víc jak piškot.
Olej ano, ale rybí olej. Dá se koupit např. lososový olej (používají ho pejskaři).
ja skousim granule pro psy.tan clanek o oleji je z roku 2006
Mě piškot začal plesnivět. A nedokázal jsem se toho zbavit. Snad leda co dva týdny měnit molitan. Tak grindal krmím tabletkami Hikari a je klid

Žerou to asi tak třikrát rychleji, než piškot. A neplesniví.
je to tak.pisou ze je lepsi namocit piskot do jedleho oleje -nejlepe v repkovem.zkusim jestli to pujde

Tak napiš všechno, co jsi četl. Takto by si někdo mohl myslet, že má namočit piškot v rostlinném oleji, a to není pravda.
Moje skúsenosti ukazujú, že všetko to je o správnej vlhkosti molitanu. Ak je málo mokrý zle, ak je príliš mokrý tiež zle. Horšie je, že zmerať (definovať) správnu vlhkosť nedokážem.
Tiež je to aj o molitane. Zo začiatku som skúšal hubky na riad (fungel nové), ale tie sa mu nepáčili. Biomolitan tie červíky tiež nenadchol. Potom som nabehol do čalúnnictva a zobral im zvyšky, s ktorými je grindal navýsosť spokojný.

A ještě jedna fotka, tentokrát krabička s dírkami

Pokud je kultura kvalitní, tak krmíš do 24 hod
Přikládám foto, piškot jsem tam dala včera večer.
ano jak říkáš..krabička od zmrz. dortu

V hermeticky uzavřené krabičce ( třeba od salátu) mi bez dírek nejedou, ale jak mi poradil kamarád a za ty 3 roky, co grindal chovám, souhlasím

, nejlepší je krabička od nanukového dortu, ta klasická čtvercová, s průhledným horním krytem, netěsní a dírky tam být nemusí a grindal jede jak píšeš o 106
Ještě jeden postřeh, sklo nahoru se mi osvědčilo co nejtenčí, nevím, jestli váha skla nějak rozhoduje, ale pod silným ( těžším) mi tak nejedou jako pod tím tenounkým

Já dírky ve víčku nemám a grindal jede o 106.
Jo, ty breberky jsou roztoči, stejně jako klíště je roztoč, takže Frontline by mohl fungovat, ale nikdy by mne to nenapadlo. No, člověk se má stále co učit.

Asi pred mesiacom sa mi tiež v grindale namnožili hnedé "breberky". Kúpil som Frontline - sprej na psie blchy. Inak, na odporúčanie z
sozo.sk . Stačil jeden postrek a bolo po breberkách, červíky prežili a žijú šťastne dodnes, ak ich rybky ešte nezožrali.
Mimochodom, sprej som kupoval v akvaristike, kde ma poznajú, a tak sa divili, že odkedy mám psa. Presviedčal som ich, že blchy majú moje rybky

A keď som sa nakoniec priznal, že napadnuté sú červíky, tak mi už neverili ani slovo

Uvidíš, jak to půjde, a dej pak vědět, jak to dopadlo.
tuhle stránku už znám. Properu molitan no. Uvidíme, jak se podaří druhé krabičce s molitanem.
Pak jsem ještě četl, že to někdo pěstuje na rašelině, tak jsem si hned založil další dvě krabičky s ní. Uvidíme ... ;)
ze začátku jsem tam ty broučky měl taky , molitan peru každé tři týdny a po půl roce už je tam nemám .
Já chovám grindal taky na molitanu a s roztoči jsem měl zatím štěstí. Ale nedávno jsem o tom něco četl, takže když tak koukni sem:
davidkilli.blog.cz/… Gagal to tam má dobře popsáno.
Koupil jsem násadu a po chvíli mi z molitanu vylezlo na sklo spoustu grindal červů. Ovšem za chvíli jsem si všiml, že kolem běhají i malý broučci (odhaduji, že to jsou roztoči). Tak jsem vzal sklíčko s nějakýma červíkama a založil jsem druhou krabičku. Jak se těch roztočů v první krabici zbavit? Někde jsem četl, že lepší než na molitanu je lepší je pěstovat v zemi (rašelině), v takovém případě prý roztoči zmizí. Je to pravda?
Sklo nebo plexi je jedno , mě lezl i na CD , problém bude asi někde jinde , jak máš upravenou houbičku , čím krmíš ? Mně se osvědčilo do molitanu udělat důlek tak akorát na obrácený piškot , máš-li možnost zkus si sehnat granuli pro psi , tu namoč a dej jí pod plexi , mně se po granulích můžou zbláznit , kam se hrabe piškot
podle toho jak ho propereš , ve vlažné vodě a jen zlehka , myslím si že i kdybys trochu přitlačil tak by v tom něco přežilo ale trvalo by déle než by ho bylo tolik aby si s ním mohl krmit , jinak doporučuji mít více jak jednu kolonii , nevím proč ale občas mi některá prostě odejde ( mám tři ) po vyprání a nasazení nové násady se za pár dní zase rozjede
Je rovný a zdravý. Po tom co properu molitan, přežije v něm něco, nebo musím znova vložit násadu z jiné krabičky?
Záleží na tom jak to vypadá když vylézá z molitanu . Jestli vylézá a je "rovně" a je mohutný tak se přemnožil - má dobré podmínky , teplo a hodně potravy , špejlí ho sesbírám a buď skrmím nebo vrátím zpět do molitanu . Jestli ten vylezlý je drobný a jakoby zkroucený tak se mu v molitanu nelíbí , tak ho properu a jede se dál .
0 24.06.2013 13:15 wiku – Prchající grindal
Proč mi grindal opouští molitan a leze po stěnách krabičky i na její víčko?
Noo asi to nebudú oni. Sú to len také malé pobehujúce "bodky"
Nie sú to náhodou chvostoskoky?
Mam je v jedné kolonii taky, zatím jsem se nedostal k tomu abych to nějak vyřešil. Asi to ale vyhodím a začnu znovu.
Zdravím, včera som si všimol, že mi pobehujú po násade GRINDAL malý biely chrobáci. Niečo som čítal a však nie som si istý, mali by to byť roztoče. Ak sú to naozaj oni, ako proti nim bojovať? Ďakujem za reakcie...
Plexisklo by nemalo ničomu vadiť
jednou jsem neměl nic vhodnýho čím to přikrýt tak jsem vzal nůžky a staré CD , z něho vystřihl tvar co jsem potřeboval a nijak to grindalu nevadilo.
Můžu na grindal jako krycí sklo použít plexisklo?
Už jsem skouknul pár videí na youtubu tak jsem o něco chytřejší

Koupil jsem dnes na burze v Plzni grindal v plastové krabičce na molitanu. Pokud si budu chtít udělat ještě jednu násadu, stačí jen přemístit trochu červů do nové krabičky? Nebo je potřeba nějaký speciální postup?
měl by někdo z ostravy na prodej mikry?
Polovinu kostky na takovýto kelímek co je na fotce
No dobrý.A kolik droždí nebo jak se to sním dělá?.To jsem ještě neslišel.
0 12.03.2013 21:15 zdenda – grindal a insekticidy
Nezaznamenal jsem žádný problém že by jim to nějak vadilo a grindalu už vůbec ne množí se jako blázen protože jsou zdraví tedy bez rostočů. 80 strávníků má co dělat aby je zvládly sežrat mám 7 vaniček.Nedávno jsem vyměnil sklo za makrolón nechytá se na něj hlína (kokosové vlákno)když krmím a grindal na něj víc nalézá protože je teplejší.Tak ať se daří a nebojte se ošetřit.
Možná už to opravil, psal jsem mu. Ale nabízel háďátko octové (Turbatrix aceti) a přitom to choval jako Háďátko živorodé (oživlé) Panagrellus redivivus. Už to odstranil ten titulek. Když jsem mu psal, tak se divil, co to má doma. Já vycházel z článku od Petra Nováka na akvarista.cz.
Na gelu nemusíš nic zakládat,vydrží až tři měsíce a mikry krmíš droždím.

Protože Miker potřebuji deně a dost ,tak násadu Miker si zakládam každy den 2 krabičky.Do Ovesných vloček.Takže je mám stále čerstvé.Tam co vločky zhnědnou tak ty vyhazuji.
0 12.03.2013 10:11
MichoCZ [891] - Amerika Co si myslíte o tomto prodejci?
aukro.cz/…
Podle mě je to matlal, co neví co prodává a jak to chovat. Jak proplachujete mikry?
A to takto insekticidy ošetřenej grindal dáváš rybám?
Grndal nemám, ale mikry bych doma měl mít. Pokud máš zájem tak se můžem domluvit.
diky za reakci

nasadu jsem kupoval nekde na aukru tak bacha nato !ten co to prodaval se sice hajil ze je cestnej clovek atd svadel to nato ze to neumim ale mel jsem o tom nactene maximum.V nasade byl kousicek piskotu a na vicku od vanicky 3 kousky suchych cervu,jinak nic.poradil at molitan properu a dam znova,ze tam vajicka jsou a ze se zacnou lihnout.Mel jsem teplotu presne 25 C,kazdej den sem menil piskot a po 3 tydnech bez cerva to uz slo do kose.Problem je ze se kloudna nasada blbe schani.
ahoj ten grindal je pryč můžeš to vyhodit a taky jsem neslyšel o žádných vajíčkách že by se dodával . Když tam nejsou červíci tak tam není nic . Sežeň si novou násadu stačí ti jedna rozmnoží se ti rychle . Taky jsem je měl na molitanu ale měl jsem problémy přemnožili se pak uhynuli a pořád dokola . Tak jsem přešel na kokosové vlákno a krmím nastrouhaným ajdamem na malé nudličky a je klídek pěkně se množí je to paráda . sem tam se objeví roztoči tak vezmu frontlain nebo jak se to jmenuje ,prostě postřik proti blechám u psů jednou stříknu a je po roztočích za měsíc se zase něco objeví ale mají smůlu. Ta teplota by měla být 25 nejmíň pěkně se množí jak je míň tak je to bída jen živoří. tak to skus a červům zdar.
Já denně neodebírám. Podle některých informací to není zrovna nejideálnější krmivo, ale potěr ho bere dřív než žábru. Asi mám tu žábru nějakou velkou nebo co

Tu kulturu mám doma asi dva týdny a za tu dobu jsem tam hodil dvakrát trošku čerstvého droždí. Pokud ráno odeberu ze stěn tak večer jsou stěny stejně pokryté. A to jsem kulturu objednával na ebay z anglie. Možná den nebo dva ležela ve schránce a možná hrozilo přemrznutí, ale probrala se a frčí jako drak.
žábra se taky musí líhnout denně

...a tomuhle se nedá přiškrtit vzduch a pak na to zapomenout;)
pravda, chce to denně krmit malými dávkami, občas jednodenní hladovka, aby mikry vyžraly případné zbytky...já měl docela problémy, kultury mi ničily zřejmě nematofágní houby, Petr mi nedávno dal dvě kultury s tím, že už jsou staré, ale přesto v pohodě...což měl pravdu, akorát že ta jedna byla napadena asi druhý den, co jsem si jí přivezl a odešla přes noc (asi mám v rybárně bordel a hnusnej vzduch, tomu bych docela věřil)...ale z té druhé jsem si namnožil nové, starám se o ně a mám opravdu neuvěřitelné množství miker již několikátý týden téměř každý den...čehož si při cenách žábry dost považuji a Petrovi v duchu často děkuji

Hele Pavle už jsme to zase teď řešili s chlapama teď v Hradci...ono to asi chce trochu pečlivosti, nezapomínat a tak...

No a mně vždycky jak do čerta něco přijde do toho co se zrovna musí, a tak tak stíhám hlídat ryby, ještě při mém stavu více než rok trvajícím...No prostě mi to nejde...Uklidňuje mne, že i přes Petrovy návody to někomu jde a jinému ne. Že nejsem sám za trubku....Žďárští se tím docela baví...

jak, co byste za to dal? vždyť ten chov Petr Novák jasně popisuje, že to funguje mohu potvrdit, prostě to tak udělejte a budete mít miker taky dost;)
Co já bych za to dal...buďte rád, že se množí a nešpekulujte...

0 10.01.2013 20:22
Bin [144] - Amerika Trochu som tu čítal o grindale a zaujalo ma pár veci:
1. pridávanie oleja doňho, koľko ho dávať a ako často?
2. nedávam piškotý (skôr by som ich zjedol ja

) dávam múku - je v tom veľký rozdiel?
2.1 ako tu potom aplikovať ten olej?
Ďakujem za pomoc.

0 10.01.2013 19:44 Polux ahoj,prosím o radu
koupil jsem si nasadu grindalu 2 vanicky,kdyz to prislo ve vanicce byl samozrejme (molitan,piskot,sklo) ale po cervech ani pamatka,na viku jsem nasel cca 3 uschle kousky,molitan byl normalne vlhcenej.Ale nasadu mam jiz cca 10 dni
obden menim piskot,ve vicku mam par direk,vlhcim molitan,voda se na dne neshlukuje,problem je ten ze po cervech ani pamatka,mam to v teplote 22,5C.
Ten co me to prodal tvrdi ze delam neco spatne a ze tam vajicka jsou ale 10 dni a ani cerv ? Myslite ze muze byt spatna nasda uz od neho ? on se totiz haji ze to neni mozne,diky za reakce
Obdobnou kuchařku jako dával kolega přede mnou je možno dohledat třeba zde.
www.akvarijni.cz/… Myslim si, ze pokud si kdokoli precte clanek Petra Novaka, odkaz uvedu pod timto textem, bude mit v chovu miker i jinych hadatek uplne jasno...
www.akvarista.cz/… násada je třeba

0 28.12.2012 11:34 beki ahojky
rád bych se zeptal,na chov těch hádatek vinných.
Potřebuji násadu a nebo vzniknou samé,když udělám ten nálev,jak jste tu popisovaly.děkuji za informace

0 26.12.2012 21:46 Polux – násada grindalu
ahoj,
nemá někdo na prodej násadu grindalu ? Nebo odkaz na někoho kdo má ? díky
Ďakujem

...
1. Tie, ktoré vylezú mám skŕmiť (zotrieť napr. prstom a šup do akvária a žiadne preplachovanie)?
Při teplotě 23-25 °C nám již za 3-4 dny začnou mikry vylézat na stěny nádoby. Odtud pak štětečkem nebo prstem mikry setřeme a nakrmíme potěr.
O proplachování ani slovo.
3. Ako ju preočkujem?
Založíte nový substrát a ten "naočkujete" mikrami. (Setřete je se stěny původní nádoby a přenesete na substrát v nové nádobě.)
4. Hneď ako preočkujem násadu treba tú starú vyhodiť? (prípadne koľko sa dá založiť z nej násad)
Novou násadu můžete udělat kdykoli, kdy budete mít k dispozici dostatek miker na její "naočkování". Z toho plyne, že není-li původní násada "po smrti", můžete ji "vytěžovat", dokud "nese".
A kolik můžete naočkovat nových násad, to si snad už "dopočítáte" sám.
Článok už mám prečítaný, ale našiel som v ňom iba odpoveď na moju 2. otázku.

Zkuste si prostudovat ještě tento článek a pokud vám nebude i poté něco jasné, znovu se zeptejte.
davidkilli.blog.cz/…
0 04.12.2012 02:06 Sined – Mikry: chov
Zdravím,
prečítal som si návod na chov mikier a mám zopár otázok. Budem rád ak si na mňa nájdete čas.
V nedeľu som si kúpil násadu mikier, ktoré sú chované zrejme na ovsených vločkách s mliekom. Už mi začali v hojnom počte vyliezať na steny.
1. Tie, ktoré vylezú mám skŕmiť (zotrieť napr. prstom a šup do akvária a žiadne preplachovanie) ?
2. Ako zistím, kedy je vhodné násadu preočkovať?
3. Ako ju preočkujem? Tie mikry, ktoré vylezú na steny mám skŕmiť, založiť nový substrát a odobrať zo starého substrátu nejaké množstvo (neviem koľko presne) a vložiť do novej nádoby? Neviem, či v tom starom substráte ešte nejaké ostanú keď vyliezajú na steny.
4. Hneď ako preočkujem násadu treba tú starú vyhodiť? (prípadne koľko sa dá založiť z nej násad) ?
Za odpoveď vopred ďakujem

.
0 10.07.2012 10:48 Rakvista Zdravim ve spolek,chci se optat co ovlivňuje žravost Grindalu?Po převozu jsem ho a přemístil do větší krabičky,tam už jej mám týden a objevují se jen malinký červíky(asi zrovna vylíhlé)ale žádný dospělec.Popis krabičky: Plastová(tenký plast) na kokosové drti molitan na něm ložený původní molitan obsypaný kokosovou drtí přikryté z 90%+ plexisklem..sklo nemám.Přes den jej ohřívám na něco kolem 30°C a na noc dávám do termoboxu tam se do rána udrží teplota kolem 25-27°C.Když byl jen v původní menší krabičce tak co jsem tam večer dal bylo do rána skoro sežrané a teď ani omylem.Krmím jej piškotem namočeným ve vodě a SAKem,ale nic z toho mu nějak nešmakuje,přitom předtím piškot žral jak diví i tetra wafer mix.Pokud by někdo věděl kde jsem udělal chybu budu rád za poučení.
Použij molitan do klasickýho bublifuku, nebo třeba houbičku na nádobí.
0 13.06.2012 09:49 Shagiman – koupim Grindal
Dobry den.
Je tu nekdo z prahy kdo ma grindal?
Jestli ano at me kontaktuje na mailto:e-mail-shagiman@centrum.cz.
Dekuji.
viděl sem ho prodávat na burze na Pankráci to máš kousek, myslím za kilo
0 09.05.2012 09:00 majo0822 – mikry a grindal
Kto mi poradí kde sa dá zakúpiť násada mikry a grindalu.
...Není nějaké jednodušší řešení?
Je. Třeba ta houbička, na které grindal donesl váš manžel.
davidkilli.blog.cz/…
Díky za odkaz.

Ještě se chci zeptat, je nutné praktikovat to s tou bedničkou, listovkou a pískem? Není nějaké jednodušší řešení?

Zdravím, dnes jsem manžela na akva-tera burze v HK poslala koupit nějaké živé krmení. K mému úžasu donesl grindal. Plastová krabička, v ní namočená houbička a na ní sklíčko. Proboha co s tím mám dělat? Už jsem si tu něco přečetla, ale nějak z toho nejsem moudrá.

Prosím o pomoc.
Mikry můžu nabídnout. Vyzvednutí možné na Andělu, případně jinde v Praze dle dohody.
Prodám za pár korun nebo vyměním za rostlinky, rybky nebo jiné krmivo.
0 11.02.2012 17:35 jogr Dobrý den,
Mám takový malý dotaz:Mám krabičku od salátu a v ní násadu všechno krásně běží když jsem omylem trochu hejbnul s miskou a ta tekutina se dostala na stěny a můj problém zní můžu tím krmit nebo to je celý v háji?
Děkuji
Taky mám ,ale je to daleko.No ale kdyby jsi se do Ostravy nedostal tak písni něco podniknem.
0 04.02.2012 13:59 romana – mikry

muzu se zeptat jak vytvorit mikry???nasada je jasna
Násadu miker a grindalu jsem viděl prodávat na burze na Pankráci.
vlacek napsal: Nevi nekdo, kde sehnat v Praze grindal nebo mikry nebo zkratka neco maleho ziveho pro poter malych pancernicku?
Diky
Nikdo z Prahy, prosim?
0 28.01.2012 21:49 jogr Dík
S ohledem na jejich "velikost", hlavně pro potěr.
0 28.01.2012 21:30 jogr Zdravím,
Mám trochu přihlouplý dotaz.
Potřebuji vědět jestli jsou Mikry vhodné pro potěr nebo jenom pro dospělé ryby.
Předem moc děkuji.
Jirka
Nevi nekdo, kde sehnat v Praze grindal nebo mikry nebo zkratka neco maleho ziveho pro poter malych pancernicku?
Diky
3 03.12.2011 21:20 PetrNovakBolid – mikry
Mikry (Panagrellus redivivus) nezaměňovat s háďátkem octovým (Turbatrix aceti), to je velikostí třetinové a žije v jablečném octu.
Plesnivění násady miker zabrání opatrné přidávání pekařského droždí, které i stimuluje množení miker.
Podrobný článek o kultivaci různých druhů háďátek bude na Akvarista.cz
Najlepšie sa im darí na sušených rožkoch a zaliať jemne vodu s droždím, aby to neplesnelo. No a zakryť
Díky za info. Mně to zatím neplesniví. Pro jistotu jich mám hodně, abych případně obětoval plesnivé násady a zůstaly mi zdravé. S tím smradem jeto ale úplně v pohodě. Mám to v obýváku. Díky moc a ať se daří.
Chleba jim chutnal víc, množily se rychleji, ale plesnivěl. Na vločkách to jde pomaleji, ale neplesniví. Smrdí na vločkách i na chlebu stejně

.
Na chlebu. Vločky údajně moc smrděj.
Musím jim často doplňovat vodu po odparu jinak mi taky nevylézají. Máš je na chlebu nebo na vločkách?
Myslíš, že je to nakopne? Snažil jsem se trefit hustotu, jaká byla v koupené násadě. Zkusit to ale můžu. Děkuju za radu.
Přidal bych jim tam kapku vody

.
0 03.12.2011 08:16 PVC Mám naočkovaných několik násad miker (háďátko octové). Celé se to hemží životem, ale na okraje nevylézají. Proč? Nasazené jsou asi 3 týdny, v průvanu nejsou a stálá teplota je 23 stupňů.
0 11.11.2011 18:08 vanTomas – Grindal
Můžete mi poradit, kde dělám při chovu grindalu chybu? Vždy, když se mi začne pořádně množit, že s ním už začínám krmit, tak mi tam všechny červy náhle pomřou a jsou stočený do klubíčka na skle. Když si pak k molitanu čichnu, tak je cítit jakoby čpavkem. Při tom molitan cca. 1x za 14dní properu pod tekoucí vodou.
0 18.10.2011 15:54 alfik1 – mikry
zdravim nevíte někdo nebo přímo nemáte k prodeji mikry jsem z Českých Budějovic ještě jsem s nima nikdy nekrmil ani je doma nemnožil a chtěl bych to vyzkoušet děkuji za odpověd
Na burze v Porubě
Mívá ho Gagal, tak se s ním zkus domluvit

Zdravíčko přátelé, mám dotaz ohledně grindalu...má ho někdo k dispozici nejlépe z okolí Břeclavska?
Grindal tučný není a můžeš s ním krmit denně

Ahoj, jak často krmíte grindalem, aby to nějak neublížilo rybám? Prý je to dost tučné a proto se tím nemá krmit často. Já jim dávám grindal většinou ob den a ten den je to jen jedna ze tří krmných dávek, zbytek je suché nebo mražené. Někdy mám ale tolik, že krmím takhle třeba tři dny za sebou. Nemůžu rybám nějak uškodit?
Všetko máš zle, "zlaté" rybky to sú karasy, tie do akvária nepatria, mať rybky po dva?!?!
Skús najprv preštudovať všetko o akvaristike.......
Začala si úplne nesprávne a v tejto téme to nerozoberajme
vsetky ich mam v 50l akvarku .. neviem ci ich tam uz neni moc, ale ani sa mi nezda... vsetko maju pekne pozariadovane, maju tam skryse, rastlinky kamienky a to tak pouladane aby sa mohli ukryt
můžu se zeptat v jak velkém akvárku je máš? ty počty nejsou vůbec ideální, hejnové ryby by měly být v hejnu, proto asi ta agresivita. Koukni se na ně do atlasu ryb (hlavně na doporučený počet kusů a minimální velikost nádrže). Ty tetry mechové, nejsou to spíš parmičky?
Vím že se to sem moc nehodí, ale spíš bych radila rybám vytvořit vhodné podmínky v akvárku, v hejnu by jim bylo líp i kdyby žraly jen vločky
mam 2 tetry machove,2 zlate rybky(neviem ako sa volaju), 2 mrenky duhove, 2 tetry medene(asi samec dost agresivny)4 kohli, 2 prisavky,slimaka a 2 gubky (ktore su dost utlacane)
No ja neviem, ale väčšina akvaristov chová krevetky pre radosť, môžem ešte vedieť aké rybky chováš?
no ano, ale neviem ci sa mi to oplati chovat len koli krmivu ...
simka894 napsala: Hm... neviem, už ma aj napadlo, že by som i vypestovala krevetky, ale neviem či by sa mi to ako začiatočníčke podarilo a asi to je aj zdĺhavé ...
Ale to chceš krevetky ako krmivo?
Hm... neviem, už ma aj napadlo, že by som i vypestovala krevetky, ale neviem či by sa mi to ako začiatočníčke podarilo a asi to je aj zdĺhavé ...

Easy Fish nebrat, v poslední době je to tragédie. Mám teď přes měsíc vajíčka z Thajska 100g, a cena se vším všudy byla 330,- Kč. Líhnivost skvělá, jen sem tam je vidět nevykulené vajíčko. Po vylíhnutí PETka uvnitř doslova zrezne.
Tie psie granule som skusal ale grindalu nechutia a aj ich velmi rychlo chyta plesen

Zatial piskota je best of
je to možný, jámám už asik rok, neotevřenou, už nemám miniryby a zatím ani vodu na potěr, takže není třeba. Nejlepší je stejně brát přímo od dodatavete ze solných jezer z USA. Pravděpodobně to tak s naším spolkem uděláme, dám kdyžtak veřejně vědět, může se přidat více lidí.
žábronožku si kup od easy fish, těžko to bude někdo chovat do dospělosti. nebo sháníš sladkovodní? to tu objednávají z ebay.
zhanam nasadu grindalu, alebo žiabronožky soľnej.... Východne Slovensko :/
Ahojte, chcela by som viac vediet ako presne vypestovat Grindal.... ma s tym niekto skusenosti ?? oplati sa mi to ??
Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenosti (dobré) s krmením grindalu psími granulemi. Vždy sem krmil piškotem, ale na youtubu sem nedávno viděl chlápka co tam dával i psí granule. díky za reakce

Teď hned ne, ještě nemám vyřízeny dřívější objednávky. Příliš jsem se chovu nevěnoval a červi mi skoro vyhynuli, když jich bylo, až moc hodně pohromadě, ale chystám se roupice opět více namnožit, tak aby bylo možné vyhovět poptávce, protože se již v Česku prakticky nedaly sehnat. Před čtyřiceti lety to nebyl problém . Ty co nyní chovám pocházejí ze zahraničí a za vysokou cenu. Napište mi adresu do vzkazů. 0.
0 27.03.2011 16:01 Jirka22 0 napsal:
Mám akorát jen ty původní chovné roupice, jenž se kdysi využívaly v akvaristice k odchovu ryb.
Bylo by možné od Vás koupit násadu těchto roupic?
Prosim tě mě vysvětluj co je muška a co roztoč.Za 23 let co to pěstuji už jsem něco viděl.S octomilkou jsem si to ještě nespletl.
6 26.03.2011 21:32
ageJ [6]
0 26.03.2011 21:31
ageJ [6] 'Grindal' Enchytraeus buchholzi
Má se za to, že červ byl poprvé objeven ve Švédsku v humusu importovaných, suchozemských, tropických rostlin. Červi mají při optimálních podmínkách velkou rozmnožovací schopnost. Vyžadují teplotu nad 20 °C. Při teplotě pod 20 °C se přestávají množit. V rozmezí 25 - 30 °C se rozmnožují nejrychleji. K množení těchto červů používáme bedničky např. rozměru 20 x 10 x 10 cm. Na dno dáme jako spodní vrstvu listovku a překryjeme ji asi 1 cm tlustou vrstvou písku, jehož povrch pečlivě vyrovnáme. Půda nesmí být udusána. Na vrstvu písku umístíme násadu grindalu a přidáme nepatrné množství jemně rozmělněných vloček. Takto připravenou nádobu lehce pokropíme vlažnou vodou a přikryjeme tabulkou skla. Celou bedničku uzavřeme víkem s větracími otvory a uložíme na teplém místě. Takto zařízený chov chráníme před vyschnutím tím, že při každodenním krmení povrch písku vlhčíme. Červi odumřou při vyschnutí, převlhčení nebo překrmení, a to zvláště při kombinaci posledních dvou chyb, kdy potrava na teplém místě podléhá rychle zkáze a kvašení.
Někdy se vyskytnou v chovech škůdci v podobě roztočů, a to hnědý pohyblivý roztoč Mesostigma nebo kolonie málo pohyblivých drobných roztočů rodu Acarus. Boj proti těmto roztočům, zejména druhému z nich je velmi obtížný, protože jakékoliv zásahy mohou zničit celou kulturu grindalu. Zatím se nejlépe osvědčilo vyžíhat povrch plamenem. Násadu asi 3 dny nekrmíme, takže červi zalezou hluboko do půdy, kdežto roztoči zůstanou na povrchu. Zapáleným papírem nebo lépe plynovým kahanem několikrát přejedeme přes povrch půdy. Po tomto zákroku, který musíme několikrát opakovat, povrch půdy vlhčíme a násadu krmíme. Vždy tento způsob nepomůže, a potom nezbývá nic jiného než opatrně izolovat ze zamořeného chovu násadu bez roztočů a celý chov obnovit. Pro jistotu umístíme násadu na 15 - 30 minut do vlažné vody a teprve potom naočkujeme nový chov. Při dodržení uvedených pokynů se během 14 dnů grindal tak rozmnoží, že můžeme každý den bez obav zkrmovat značné množství červů. Nadzvedneme krycí sklo, na kterém červi ulpí, seškrábneme je žiletkou do připravené nádoby s vodou a důkladně propereme přes hustou tkaninu. Neseškrabáváme červi z povrchu písku, nebo jakýmkoliv způsobem tuto vrstvu nenarušujeme. Nejdéle po půl roce je nutno celo půdu v bedničce obnovit. Obsah bedničky vyklopíme na jemné síto umístěné těsně nad nádobou s vodou. Nad síto dáme 60 - 100 W žárovku. červi prchají před teplem a suchem do nádoby s vodou. Přes jemnou tkaninu je potom scedíme a můžeme naočkovat nové chovy. Grindalem nepřekrmujeme, protože má vysokou vyživovací schopnost. V chovech grindalů a roupic velmi často cizopasí roztoči, kteří kulturu oslabují a ničí. Proti roztočům se osvědčil biologický způsob boje. Na vlhkých místech pod kameny chytneme několik svilušek, které v krátké době roztoče zlikvidují.
Takže jsem hledala ve wikipedii a píšou, že roztoči maj až 1mm, některé druhy až 2cm.

No jasně, já jsem na roztoče alergická a byla jsem poučná že bydlej v matracích, koberci atp. - ty vidět nejsou.
A co myslíš ,že to běhá po tom molitanu mezi grindalem
jsou,včera jsem z jedním doktorem o to m mluvil jaký fígle na ně.On mi povídal když mu roupice napadly tak byly vidět jak sedí na roupici.Někdo používá misky s vodou, petrolejem do nich postáví nohy od stojanu ve kterém má roupice či grindal.
A ty broučci jsou skutečně roztoči? Já myslela, že roztoč je vidět jen pod mikroskopem

Spoustu chovatelů používaá na hubení roztočů biolit,ale doporučuje se 14 dní nekrmit snimi.
0 25.03.2011 09:04 0
Mám akorát jen ty původní chovné roupice, jenž se kdysi využívaly v akvaristice k odchovu ryb a krmím je v přiměřených dávkách co druhý den drobeným suchým a po nadrobení vodou pokropeným rohlíkem, na němž se dobře množí a případný zbytek odstraňuji, takže se mi plísně nerozrůstají. Když je červů hodně, potřebují častěji větrat i zregulovat počet, jinak uhynou.
Roztoči se údajně dají odstraňovat ponořením násady do vody a odplavením roztočů. Zkusil bych to udělat i s tím grindalem, ale bez molitanu a po vícero propláchnutí ho pak dát na sterilní nový molitan a možná to bude vyžadovat i opakování po několika dnech. 0.
já dávám mokrý piškot, vyždímám ho a houbičku namočím a přimáčknu sklem, přebytek vody odleju, tak to dělám asi 2x měsíčně. Když přenášíš, musíš dát piškotu jen na špičku nože a postupně přidávat a radči ze 14dní kontrolovat denně,jen co sežerou do 2 dnů.
Pořídila jsem si grindal, ale jsou v něm takoví malincí broučci, zřejmě roztoči. Tak jsem molitan vyprala, dala nové ovesné vločky, ale druhý den tam jsou roztoči znovu. Co s tím? Zkusila jsem vyrobit novou násadu, tzn. do krabičky od polárkáče jsem dala nový molitan, přidala trošku oves. vloček a do toho dala červíčky z původní krabičky, na to sklo. Ale nevím, jestli to stačí, bylo toho asi jako hrášek a vložila jsem je přímo na vločky. Má být krabička zavřená - neudusí se to?
Můžete mi někdo popsat, jak to děláte, aby krmivo neplesnivělo a nenapadli to znovu roztoči? Děkuji
Sháním násadu grindalu střední čechy má někdo???
Dik za radu, ako to mam urobit?

Já bych zkusil přesunout násadu no novýho molitanu.
Asi by si mněl sehnat novou násadu.
Mam problem s grindalom, prestal sa mi mnozit a molitan, zacal zapachat.
Premyl som ho (molitan) vodou, dal spat do misky, pridal piskotu a po case zacal zapachat molitan znova.
Samozrejme grindal sa nemnozi.
Co mam este urobit?

0 15.10.2010 12:31 JuraS
0 14.10.2010 22:31 alfik1 též shanim grindal neni někdo v okolí Českych budějovic co by měl na prodej násadu
Problém je, že to je až z Ostravy a já jsem z Mostu a v tomto chladném počasí to již zasla poštou nejde
0 13.10.2010 11:43 Stan – Re: Ewusinka
Já jsem se koukala a nic tam teď není:(
Koukni občas na Aukro, každou chvíly tam Grindal někdo nabízí

děkuji zkusiím to

Jde sehnat grindal někde jinde než na aquaburzách???Třeba objednat přez internet?
0 30.08.2009 19:57 koblihcz – Re: dodmo
NO na akvaburzu snad dorazim, tak se zastavim

Bohužel já si tam obědnával taky vše živé a ani se neozvali.Firma která stojí za ho..o.Ale grindal se dá sehnat v Brně na burze.
0 30.08.2009 08:42 koblihcz – násadu grindalu
Neví někdo kde sehnat násadu grindalu? Psal jsem na
www.dendrobena.cz ale bez odezvy, teď se dívám, že stránky mají ve výstavbě. Nemáte někdo nějaký jiný zdroj?
ja ale reagoval na otazku ohledně Grindalu, ne Mikry... proto jsem psal o plastová vaničce

dej krajíček chleba namočený klidně jen ve vodě s násadou do sklenice od okurek(mluvím o mikrách)a přikrej ji kouskem skla!lety ověřený a spolehlivý.v plastových kelímcích mi to taky nešlo
0 11.06.2009 19:57 caja008 – Re: Semtex
V plastových vaničkách jsou, ale jsou na chlebový kaši. a přikrytý víčkama. Plastovejma. Tak mi to bylo napsano v návodu co jsem s tim dostal.
jen dodám, že se chovají v plastových miskách v molitanu přikryta sklem. Krmím je piškotem jednou za čas a jsou schopny přežívat nějaky čas ve vodě. Takže se jen tak nezkazí a co ryby nesní hned sní si později. Je to jako Krmelec

Grindal jsou malé bíle červi o něco větši než mikry.
Ovesné vločky taky kvasí.Já to pěstuju i na chlebu i na vločkách a pouze namočené ve vodě.Mzusí to kvasit Mikry stoho kyseliska žijí.A taky to dost zapáchá.Mám jich tu plné police.
také mám dobré mnohaleté zkušenosti s chlebem.hlavně to musí být přikryté sklem
0 11.06.2009 17:00 caja008 – Re: Semtex
Asi budu vypadat jako blb. ale co je to ten Grindal??????
dvoutýdení potěr to krásně zvládá a na menší je artemka. potom to stejně střídám, aby to neměli tak jednostraný.
2 11.06.2009 16:50 kreten – Re: Semtex
To není místo toho! Mikry jsou pro menší potěr
0 11.06.2009 16:06 kreten – Re: caja008
Hm, taky jeden nešťastný - chlebová kaše je naprd - kvasí, tenhle návod nefunguje - už jsem to domů nechtěl a nyní mi Koblasovi vykecali novou metodu - ovesné vločky namočené v mlíce. Zatím se událo to, že podklad se hýbe fest, ale zatím nic neleze na sklo. No tak uvidíme. Ale po mém, na chlebu to chcípne, páč to kvasí.
0 11.06.2009 15:55 Dusyk – Re: caja008
0 11.06.2009 15:39 caja008 – Jak nasadit mikry????
Zdravim před časem sem si koupil násadu miker z
www.dendrobena.cz. dal jsem je do té chlebové kaše jak bylo napsáno. Jsou tam asi 3 týdny a stále nic. Dokážete mi někdo poradit???? Máte někdo skušenosti s touto násadou???
Předem děkuji
0 03.02.2009 20:07 dodmo – Re: jajaapaja
jo ja už taky,diky moc s radamy!

kultůru jsem sehnal na internetu.A krmím snima už 1 cm veliké tlamovce.
0 03.02.2009 19:59 dodmo – Re: Mato00
mám to pro ruzné potěry od apistogramm ,pestřenců..... ..... čichavců atd. krmím chlavně artemii chcu zkusit něco nového

0 03.02.2009 19:54 Mato00 Neviem naco ty mikry budu, ale pouzivaju sa pre velmi maly poter!Grindal je podla mna lepsi!
0 03.02.2009 18:35 dodmo – Re: jajaapaja
a kde seženu tu začáteční kulturu??
A na těch stěnách jsou ty Mikry.Jenom stírat.

Pokud tá kaše bude už takhle řídká přidej trochu vloček.

Tak už to mám.Posílám krab.1
0 03.02.2009 17:59 dodmo – Re: jajaapaja
jj to právě chci
pokusím se .Měj chvilku strpení.Ty Mikry asi neuvydíš.Ale alespoň pryncip.
0 03.02.2009 17:54 dodmo – Re: jajaapaja
mohl bys to fotodokumentovat

??? dekuju moc
Mikry doma pěstuji.Vezmeš krabyčku od salátů co prodávají třeba v Tesku.Musí být průhledná.Dáš do ni dvě polévkové lžice ovesných vloček.A naliješ na to lžici a půl vodovodní vody.Přeneseš půl kávové lžíčky násady miker zavíčkuješ.A do víčka uděláš slabou jehlou pár dírek.Necháš v teplé místnosti.počkáš až se namnožej.Poznáš to podle toho že ti mikry polezou po stěnách nahoru v houfu.Trvá to zhruba čtrnáct dní.Potom vezmeš plochej štěteček na malování a ze spodu nahoru tyto mikry setřeš.Zůstávají na štětečku.Strčíš do akvárka z rybkama a setřeseš.Takto si těch násad můžeš udělat někilik.Já mám v zásobě deset kelímků.Upozorňuji že když to začne kvasit tak to dost zapáchá.
0 03.02.2009 17:35 dodmo – mikry a grindal
dobrý den,máte nějaké zkušenosti s chovem miker a grindalu??? ja vubec nevim tak rposim poradte ohledně teto problematiky dikes

0 20.09.2008 22:59 Nobody – Re: Mato00
Ano.
0 20.09.2008 20:12 Mato00 – Grindal alebo mikry
Mam otazku ohladom tychto dvoch krmiv!Ktore z tychto dvoch krmiv je vyzivnejsie/lepsie pre ryby, alebo si ich mam zadovazit obidva?A este tieto krmiva su "vraj" tucne a, ze by sa nimi nemalo krmit pravidelne, ale ako doplnok stravy!Je to pravda?

0 22.08.2008 22:49 Domias – Re: jirkaa
..no tak to mám molitan možná i sušší..mně nesmrdí molitan,ale dělá se plíseň na piškotu,ale nejspíš už jsem na to přišel jak tu pročítám přízpěvky,myslím že je krmím moc,asi častěj a míň,ale díky moc za radu..

0 22.08.2008 21:32 jirkaa – Re: Domias
když začne násada smrdět a zahnívat tak molitan propláchni pod vlažnou vodou.molitan musí být vlhký,když misku nakloníš tak aby z molitanu vyteklo trochu vody
0 21.08.2008 23:53 Domias – grindal
Ahoj,kdo mi poradí jak správně pěstovat grindal? Vždycky se mi po pár dnech udělá u piškotu plíseň a myslím že nemám molitan moc mokrej,díky..

0 23.08.2007 19:14 Vrubouš
0 23.08.2007 19:10 Vrubouš
0 23.08.2007 16:52 Vrubouš – Mikry
Caw,
Nema nekdo nasadu miker?Staci troska,ty svoje jsem zapomel nejak nakrmit

(udelat zivny substrat) a tak mi odesly...Bud koupim nebo vymenim za neco...Kontakt u me v profilu.Bud osobni prevzeti v okoli karvine nebo poslat postou.Dekuji moc za odpoved

.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 32159x