Přihlásit se RYBICKY.NET »

Vzduchování a vzduchovací motorky

NápovědaFórum » Technika » Vzduchování, vzduchovací motorky 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Vzduchování a vzduchovací motorky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eumu – Bublifuk
Dobrý den, jaký filtr/bublifuk/vzduchování/molitanový bublifuk by jste mi doporučili do mého 15L krevetárka?

Rostlinné osazenstvo nebude početné, pouze 3-4 řasokoule a keramické kostičky.

Děkuji :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - vlka Re: hunti
Asi bych vzal motorek se dvěma vývody. A kvůli hlučnosti bych šel do naprosto tichého motorku Schego. Výběr motorků obsahuje řadu s výkony od 100 l/h do 350 l/h. Prodejci mají nabídku „poslat dotaz“ nebo přímo výrobce, kde poradí, který typ utáhne co potřebuješ. Nejsilnější je kromě jezírkových asi Schego M2K3.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hunti – Jaký výkon ?
Můžete někdo poradit jaký je cca potřeba výkon vzduchovacího motorku, pokud na něj chci napojit dva molitanové filtry (pro cca 2x 80l akvária) + dva kamínky?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - vlka – nový vzduchovací kámen
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Spousta miniaturních bublinek. Naprostá spokojenost.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: KaGaOri
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku V neděli při pravidelné údržbě ho vmezeřím do AQ. Děkuji za info. Mám hadičku na dně AQ, doufám, že nebudou problémy.

Reagovat na tento příspěvek 0  - KaGaOri Re: vlka
Mám od stejného výrobce, jenom možná menší velikost. Potřebovala jsem ho dát do místa, kde nemůže být přísavka + se mi zdálo, že plastový kamínek dělá hrozně velké bubliny. Zatím jsem spokojená - bubliny jsou menší a ani bez upevnění neplave. Mám ho ale relativně krátce (cca měsíc). Slyšela jsem, že kamínky z přírodního pískovce se mohou časem rozpadat, tak uvidím jak bude vypadat za půl roku, za rok ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – od Juwelakvarium.cz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer. Dnes mi došel pískovcový vzduchovací kámen. Používá někdo něco podobného?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: jarda62
Na hluk motorku můžu doporučit motorek značky „Schego“. Neuslyšíš vůbec nic.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Jarda62
Přidám svou zkušenost, vadil mi hluk motorku v obýváku a tak jsem jej dal až ob jednu místnost, musel jsem použít 15m hadičky a v tom je ten háček, při tak dlouhé hadičce jé odpor v ní tak velký, že výkon klesne až na 1/3. Dnes jsem to vyřešil koupí hadičky s vnitřním průměrem 6mm a je to mnohem lepší, ale i tak to není jako by byl motorek u akvária, ideální by bylo 10mm na tu délku.

Tak nekupujete zbytečně dlouhé tenké hadičky, nemá to smysl, zbytečně se krátí životnosti motorku a výkon.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: vlka
Nedávno mě to taky napadlo, vzd. motorek, který normálně utáhne dva kameny s difuzorem ani nehnul :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: Smetany
Kluci dikec. To mně nedošlo, že je potřeba větší tlak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Smetany Re: vlka
Obecně potřebuješ na difuzor větší tlak než dokáže vytvořit běžný motorek. Ale u tohohle tvrdí že funguje na burčák a to by kompresor utáhnout mohl. www.profiplants.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM Re: vlka
Vzduchovací motorek nemá takový tlak aby ten difuzor profoukl.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – difuzor
Nezkoušel někdo použít nějaký difuzor jako vzduchovací kamínek? např. www.sklorex-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – vzduchovací kameny
Nevypadá to špatně. www.dekorkamen.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - zdzdRe: Kata Eš
Schego 100, pískovcový kámen nejmenší, který prodává Juwel, kompresor je 1 metr pod nádrží na zemi, 63 centimetrů je současná výška hladiny a když stojí kompresor na svých mechových tlumičích, tak jde jen pár jemných bublinek a vypádá to lépe z pískovce než z lipového dřívka

když kompresor chytnu do ruky, tak začne mnohem víc drnčet a bublifuk se násobně zintenzívní a bubliny se podstatně zvětší

a nad pískovec jsem umístil plovoucí tufový kámen, či co to je, připevnil ho ke dnu přísavkou, to jsem někde okoukal a bublinky jsou přímo na něj a vypadá to tedy zajímavě :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - zdzd
Upraveno:
tak elektrolýza funguje perfetkně, dělá to přesně to co jsem potřeboval

Díky za radu.

Zkusili jsme kousek titanového tahokovového síta trochu pozlaceného jako anodu, potom kus plastové síťky jako distanc a nerezová katoda a výsledek dokonalost sama. Taková suprová bublinková mlha. Teď ještě vymyslet jak vyrobit z kamene sopku a bude hotovo :-)
předpokládám, že kolečko v průměru 10cm jako generátor bublinek, napětí 16V a při spotřebě cca 1A by to mohlo vypadat zajímavě. Intenzitu bublinkování můžeme kdykoliv snížit ubráním napětí.
V okolí generátoru vzniká trochu hydroxidu, nad nádrží je silně cítit ozón a na hladině po pár minutách provozu plave lehce jakási sraženina, možná vápník. Ale alespoň to bude autentičtější. Ještě k tomu nějak nasměrovat proud, aby sopečné plyny lehce odnášel vítr.
A uvidíme, co z toho vznikne. Třeba sopka nakonec nebude, ale budou bahenní plyny nad kamenitým polem. Jetě uvidíme, co se podaří.

Takže jdu hledat vhodný kámen na sopku do jihočínského moře na zahradu a musíme vymyslet jak do něj udělat velkou díru :-)

Ale bublifuk z pískovce, nebo dřívka bude také, poněvadž se obávám, co by se stalo po delší době provozu sopky. Nemám žádný tester, kromě PH a O2 a to ještě do bazénu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: zdzd
zdzd napsal: a co elektrolyticky, dalo by se ?
Takhle by měl fungovat Chihiros Doctor. Vygoogli si.
Voda sycená kyslíkem a vodíkem bude mít určitě zajímavé fyzikálně-chemické vlastnosti smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kata Eš Re: zdzd
No to asi ano, ale nevím, jestli bych chtěla vodu sitit nejen kyslíkem, ale i vodíkem. Ale tuhle odpověď nechám na zkušenějších já v tomhle raději neexperimentuji, někdy méně znamená více :)
ale vypadá to suprově :-)
To bych se docela bála, aby to nerozhodilo parametry vody :-O
a co elektrolyticky, dalo by se ?
rozkladem na vodík a kyslík, jenže to by mohlo dělat neplechu v akvárku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kata Eš Re: Smetany
Ono to seriznute dřevo neni špatný nápad, ale efekt je takový, že to nehezky vypadá a ke všemu je ta mlha pár čísel nad tím a pak už nic, takže to není ani moc vidět :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Smetany Re: zdzd
Já to myslel spíš jako vtip. Ale když zkusíš použít seříznutý klacek možná bude fungovat i na vzduch www.google.com/… Nikdy jsem to nezkoušel.
Ano mám tento a když bys to tedy priskrtil, tak ti půjde jen pár praminku těch nejjemnějších bublinek to Ti mohu zítra nafotit také ;-)
Já si to pouštím vždy na chvilku, když se kocham a jinak vypínám. Cichavci vzduchování taktéž nepotřebují. Ono většinu dne člověk stejnak není doma, takže nějaké bublinky nevidí :-D
Edit:Pridala jsem k čichounum video, když to priskrtis, tak tam máš vidět ty rozdily bublin ;-)
A nebo pak sitit opravdu jen tím CO2, ale pořizovat kvůli bublinkam celý set mi přijde zbytečné pokud nemáš náročné rostliny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: Smetany
Mysliš difuzorem místo céóčka hnát vzduch? Když chce vzduchování?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zdzdRe: Smetany
to by byla také možnost
sice se v co2 nevyznám, ale obávám se, abych při delším provozu bublifukování nepřesytil vodu
a také předpokládám, že nemůžu bublinkovat několik hodin denně
Tak pořídit CO2 to dělá mlhu až se ti to nebude líbit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zdzdKata Eš
máš tento kousek: www.juwelakvarium.cz/… ?

já bych potřeboval spíš něco jako mlhu složenou z bublinek
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kata Eš Re: Pavla28
Ale tak já si pamatuji z dětství,že jsme ho měli a byl pro mě jasnou volbou, to je spíš tak, že člověk ví, že neslapne vedle a pak nemá sbírku Vzduchovací h kamínků ano
Velké bubliny? Tak v tom případě hledáš nedohledatelne, nic jemnější ho už asi není ;-) Posílala jsem Ti fotku, jak bu la a pokud Ti i tohle přijde moc, tak už nevím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: Kata Eš
Jasně taky zkušenost a dobrý nápad použít pískovec mne nenapadlo :-)
Díval jsem se na joutube a z pískovce jsou velké bubliny, i to lipové dřevo není ono.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kata Eš Re: vlka
Já kamínek mám a neměnila bych ;-)
Tak já když to kupovala, tak s tím, že nechci zbytečně priskrcovat motorek, když je membránovy. Takže mě pískovcové vyhovuje a bublinky dělá opravdu jemné potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: Kata Eš
Já mám obyčejné co se dají koupit ve zverimexu, takové modré z písku a vždycky se mi podaří bublinky zmenšit, ale opravdu záleží na tom jak je hluboko, mám jeden zahrabaný pod 8 cm písku a tam bublinky zmenšit nejde.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: Kata Eš
Podle mě by tenhle byl dost dobrej. Ale objednal jsem 2 kousky a došel úplně jiný. Ten silnější a je špatnej. www.ebay.com/…
Měla jsem jich více a tvořily stejně malinké bublinky
u těch pískovcocvých kamínků záleží na výrobci, nebo je to jedno ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella
Lipové dřívko je super mám dobrou zkušenost a vytváří opravdu jemné bublinky. ;-)
Lipové dřívko dělá taky malé bublinky ale ono je problém že čím menší bublinky tím rychleji se kamínek ucpává.
Já bohužel zkoušela jiný kamínek a být jsem priskrtila bublinky se nezmensili a pořád byly strašně samostatně sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: zdzd
Bublinky se dají zmenšit přiškrcením hadičky, samozřejmě se zmenší velikost proudu bublinek, takže k tomu zvolit i dostatečně velký kamínek. A taky nesmí byt kamínek hluboko, jinak se hromadí bublinky pod pískem do větších.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Kata Eš Re: zdzd
Jak jsem již psala, nejlepší je pískovec, já nenašla nic, co by dělalo jemnější bublinky, nemám ráda to megabublani ;-)
Procházím forum a nejsem schopen nikde dohledat, jak vytvořit co nejmenší a nejjemější bublinky. Co jsem se díval na kameny, tak vytváří bublinky velké a osamocené. Nevíte jak na to ?

Starší reakce

Jestli chceš více míst, tak vol co nejmenší kamínky a silnější motorek, aby Ti to utahl a myslím, že nebudeš muset nijak regulovat. Já mám 100 a klidně bych mohla mít i ten výkonnější, kamínek mám tak 4cm na 3cm ;-) Jo a k schegu si objednej rovnou i silikonovou hadicku, není součástí, ale není to nic drahého, já měla 3m za necelých 40kc
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zdzdKata Eš
Tak si ho koupím také. Budu vypouštět bublinky na více místech a kdyby to dávalo moc, tak část vzduchu budu upouštět mimo akvarium.
Já mám motorek schego na doporučení vlka a neslyším vůbec nic (v místnostech, kde se člověk zdržuje nejvíce) a Vzduchovací kámen jsem použila přírodní pískovec, má opravdu jemné bublinky a pořád je to přírodní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: Kata Eš
Nemáš zač, je to doopravdy nejtišší motorek.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 38 39

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17554x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/970-vzduchovani-motorky?od=166