Zdar,
potřeboval bych poradit nějakej
filtr do 250l akvária přemýšlel jsem jak o interním, tak o externím... samozřejmě hraje dost roli cena. je to tak tři roky, co mám akvárko cca 90 l (63x37x45 - d,š,v) a v něm jsem prakticky doteď měl jen 4 čolky. žádnej filtr tam nemám, jen čerpadýlko zahrabaný ve štěrku, trubičku nasazenou na provrtanej kamen aby to nebylo vidět a mám ho tam jen na proudění vody.
je to dva tejdny, co jsem do něj pořídil dvě samičky ancistruse a k nim 5 pancéřníčků. všechno v pohodě... zalíbilo se mi to fakt hodně, mít ryby... jsme normálně hodinu večer dřepěl u akvária a čuměl na to jak na televizi.
napadlo mě, že nechci mít už jen čolky... ale že začnu i s rybama. před dvouma dnama mi přišla zásilka z netu živých ryb od pana kalaby. všechny ryby živý (2 gibouše, jeden sameček ancistruse a 12 parmiček perleťových) a mám v plánu teď někdy si poslepovat akvárium (100x50x50 d,š,v) buď neutrálem, nebo silikonem (nějakým tím černým) na to určeným, to mi třeba taky poradíte...
v plánu je to lepit z 8mm skla.. kupovat se mi to nchce to si slepím, sklo se nařeže a mám ho minimálně za polovic než koupený
to všechno kvůli růstu těch giboušů a celkově bych radši měl větší.. kvůli prostoru na kterým můřu vymýšlet různej terén
Hlavně potřebuju vyřešit jestli externí nebo interní, pak taky jakej bude lepší.. kolik se vyplatí investovat.. začáteční představa investice do filtru byla cca 1000,- strejda mi třeba radil že bych si mohl externí filtraci vyrobit sám.. máme doma truhlárnu takže nástroje atd by k tomu určitě nějaký byly...
zatím jsem spíš ve fázi promýšlení.. začnu pak někdy vyrábět skříňku pod akva.. taky bych chtěl radu, jestli potřebuju ještě něco navíc.. nějaký topítka, nebo vzduchování.. bublinkování.. nějaký CO2 pro rostliny... netuším, jsem prakticky začátečník..
I nějaký další tipy na začátek by se hodily, hlavní je ale ten filtr.
předem dík.