Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jaké ryby do Malawi a Tanganiky

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Jaké ryby do Malawi a Tanganiky
 Reagovat na tento příspěvek 1  - LiborSprysl Re: deck
Koukněte i na jiné druhy... ne že by se daly v tak malé nádrži kombinovat, ale hezcí jsou třeba i multifasciáti...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: deck
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deck
Ahoj, jaké ryby by jste mi doporučili do mého akva 120L? Poslední foto je zatím aktuální, ale asi to tak nebude. pivo

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Jespe
Já tu délku neviděl... OK ... pro frontozy... problém s calvusy bude až dorostou do dospěla... Je třeba jim vytvořit rajon jen pro ně... pat to bude možná fungovat, pokud tam bude jen pár. Jsou to ryby které mají rády štěrbiny... Nevím kolik plánujete frontoz... ale berte na vědomí, že třicet cm samci udělají zcela bezpečně...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jespe Re: Mislow
Jo, máš asi pravdu. Navíc bude nejspíš taky důležité, čím krmil daný chovatel, od kterého budu ryby kupovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jespe Re: LiborSprysl
Nádrž by malá být neměla: 250x60x60 (900l) a calvusáky ne? Nevím, ale viděl jsem je už v několika nádržích s frontosama a žádný problém tam nebyl - jsou to sice dravé, ale poměrně klidné ryby - stejně jako frontosy. Temperamentem je calvusák podobný jak compressiceps, nebo se pletu? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jespe Re: garggi
Díky za info. Jinak nevíš, jak dlouho by ti cca vydrželo třeba tady to 10l balení, kdyby jsi teoreticky krmil jen tím?

Samozřejmě chci taky rozmanitější stravu, ale jde mi jen o nějaký předběžný propočet skrze náklady. :) Resp. kolik peněz mi tak ryby prožerou za měsíc. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow Re: Jespe
Ahoj, budes si to muset vyzkouset az podle ryb, ale pokud planujes druhy co jsi napsal, tak bych vzal v potaz, co napsal prasan, jako hlavni asi zvolil treba to mrazene (nebo i zive, prijde na vec ...). Zbyle jako doplnkove. Nejsou taky vlocky jako vlocky, jak rychle se potapeji a take jejich velikost je ruzne podle znacky. Osobne podle toho vybiram vlockove pro nase ryby podle svych predstav. Stejne take ne kazdou znacku fakt zerou. Podobne je to s granulovanym. Tam je to jeste vic komplikovanejsi. Jedina metoda k uspechu je metoda pokus omyl ohledne tveho akvarka. Dost podstatnou veci je take jestli budes mit treba na dno nejakyho vetsiho krunyre, kterej ti muze pripadny zbytky pres noc zlikvidovat. Dopredu se nic presne rict neda, prizpusobis si to stejne k potrebam ryb az je budes mit. Osobne jsem vyzkousel vsechno mozny, co se tyce cichlid, at uz papouchu, tlamovcu, skalar anebo i jinych a nakonec si stejne rozhodly ryby sami. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - garggi Re: Jespe
Ano krmím (i) tímhle, ale oplatí se větší balení(10l).
www.bezednamiska.cz/…
Jen se to snažím podávat tak, aby se to pokud možno potopilo co nejrychleji.
a)
před močím mimo nádrž v nádobce
rychlovka - vločky, voda, promíchnout - krmím (celkem čas:10-15sec.)
b)
naberu hrubě mezi prsty, potopím celou ruku, pár vteřinek počkám - cca 2-3 sec. poté se snažím zavířit rukou, tak aby vločky nestoupaly, ale rozehnal jsem je po celém sloupci vody
----------------
pokud to s dávkou vloček přeženu, tak na chvilku vypnu vnitřní filtry(cca 5-6min.)
Ať se daří. X-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Jespe
Nějak jsem z toho nákresu nevyčetl délku té nádrže... ale frontosy a calvusy nejsou dobrá kombinace... Jaké počty? Oba druhy jsou dravci a bud mezi nimi značný velikostní rozdíl... Zdá se mi, že jim bude nádrž malá...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - -Re: Jespe
Moje žerú všetko, či už plávajúce(vločky) alebo padajúce(granule).No najradšej majú živé a mrazené ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jespe Re: Spai
Někteří vlastníci Tanganiky zase právě tvrdí, že ryby mají rády jen krmivo, které padá na dno (granule) a hladiny (vloček) si nevšímají, tak sám nevím. Ale je pravda, že pro nedorostlé rybky (budu kupovat velikosti od 4 do 7cm) by byly možná vhodnější vločky. :-) Skladbu ryb už mám cca vybranou, tak ještě najít vhodného chovatele a toho se pak asi rovnou poptat čím krmí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Spai Re: Jespe
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. S granuláty nemám dobré zkušenosti, obzvlášť když nebudeš mít úplně dospělé ryby. Některé granuláty jsou větší než jejich tlamky a pak to zbytečně plesniví u filtrace.
Já bych doporučil vločkové krmivo od firmy Ocean Nutrition. Prodávají i po větších baleních na gramáž a jistě se to vyplatí více než chodit kupovat po malých baleních. Důležité je také, že si je nadrobíš jak velké potřebuješ. Samozřejmě je to jen můj názor a nikomu své myšlení nevnucuji. Ať se daří. palec

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jespe
Zdravím, měl bych dva dotazy skrze nově zřizovanou nádrž Tanganiky (frontosy, calvusáci, lelupky atd.).

1) Máte někdo zkušenosti s tímto vločkovým krmivem? Nebo spíš krmit jen/primárně granulátem?
petdiscont.cz/…

2) Bude vhodný písek 0,8mm?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - gervaispro všechny začátečníky z Afrikou ..
Doporučuji si trošku počíst třeba zde www.tlamovci.cz/… to tam samej Odborník na slovo vzatý ! Kdyby se tam neřešily hovna a osobní spory (pánu chovatelu)bylo by to fajn čtení .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DesmondRe: LiborSprysl
Četl jsem (přiznám jen tady na rybičkách), že je to především párová ryba, ale dá se chovat také ve skupině :) Ale chápu, že vzhledem k tomu, že samec má až 15 cm v dospělosti by to byl asi masakr. A větší nádrž bude bůhví kdy, takže to vůbec nemá smysl ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Desmond
No ono to chce také něco nastudovat... ;-) ... je to v podstatě párová ryba...
Díky :-) tak říkal jsem si, že u těch "compresáků" to bude asi dost přestřelené ty počty. Tak nějak jsem čekal, že tudy cesta nepovede, ale ve koutku duše jsem si říkal, co kdyby :-D Přesto děkuju za názor palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Desmond
No deset compresáků v tak malé nádrži, to bude mazec až dospějou... smich ... takže tudy asi cesta nevede... a to ostatní dobrý, ale uvidíte co ta dvoustovka unese... ono až to doroste, tak to asi fungovat nebude, ale něco ubrat se dá vždycky...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DesmondMalawi, Tanganyika 200 l - nevím
Ahoj, tak jsem tu ještě jednou a pořád mi vrtá hlavou ta osádka. Častokrát doporučované saulosky jako jednodruhovka je jasná, ale prostě já s tím nějak nejsem spokojený. Nechtěl jsem to, co má většina v Malawi :-( Nakonec jsem podle aktuální dostupnosti ryb ve velikosti 5-7 cm vybral nějaké varianty. Někde možná přestřelené, ale tak klidně do mě, ať mám co nejvíc názorů a můžu se konečně rozhodnout a nebo skončit u těch saulosek hmm

VARIANTA 1
12x Pseudotropheus saulosi + 8x Iodotropheus sprengerae

VARIANTA 2
10x Pseudotropheus zebra red + red + 10x Pseudotropheus socolofi

VARIANTA 3
12x Aulonocara sp. Rubin red + 8x Iodotropheus sprengerae

VARIANTA 4
12x Melanochromis johannii + 8x Iodotropheus sprengerae

během hledání jsem se asi "zamiloval" do těchto krasavců - je to teda Tanganyika (což by mi nevadilo udělat z toho):
VARIANTA 1
10x Altolamprologus compressiceps red

VARIANTA2
10x Altolamprologus compressiceps
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DesmondRe: garggi
Myslel jsem si, že mi bude doporučená jednodruhovka :-) Děkuju za reakci, nejspíš to tak udělám, i když teda těch sprengeraků se mi vzdává těžko :-(
A mám se tedy řídit 1 samec na 4 samice nebo jen prostě převahu samic?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - garggi Re: Desmond
Desmond napsal: No proto jsem . . . . . Nechci tam rozhodně víc než 18-20 ks ryb celkem. I tak mi to přijde už dost na hraně na tu dvoustovku.
20ks Tlamovec Saulosův (Pseudotropheus saulosi), vrstvu 1 - 1,5cm jemného písku
3-4 menší + 2 větší kameny, kvalitní / dostatečnou filtraci, poctivou / pravidelnou / týdenní vodovýměnu (minim. 1/2 nádrže).

A rybky ti budou dělat radost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Wendy2
Ono to s těmi samci platí asi u všech ryb chovaných v akváriu, maingana jsou vůbec borci... Pokud je dost samic, tak se porovná většina teter a parmiček, protože u nich se samci začnou tvářit jako samičky a zapojí se do hejna.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DesmondRe: Wendy2
No proto jsem chtěl cca 6-8 kousků Iodotropheus sprengerae (mám taky relativně hnědé pozadí, ale jsou tmavé až černé valouny) a k nim nějaké modré a žluté/oranžové. Nejvíc se mi zalíbili Melanochromis johannii a jsou i k dispozici. Jen právě nevím ty samce a samice. Vycházel jsem z atlasu, kde píšou u johanek 1 samec na 3-4 samice. Nechci tam rozhodně víc než 18-20 ks ryb celkem. I tak mi to přijde už dost na hraně na tu dvoustovku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: Desmond
Jsou v pohodě, nijak extra se nebijí, rozmnožují se... Akorát na tom našem černém pozadí a rezavých kamenech moc nevyniknou. Ta fialová na nich je opravdu jen odlesk. Kdybych zakládala akvo znovu, šla bych do méně druhů ve více kusech. Vynechala bych aceiky, na ty jsme štěstí neměli - od začátku jakési churavé, nijaké, vybledlé...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DesmondRe: Wendy2
No právě, nerad bych, aby to tak skončil. Stejně se mi nejvíc líbi Iodotropheus sprengerae. Koukám, že je máš v nádrži. Jak jsou na tom? Bojovníci nebo relativně v pohodě? U nich stejně nejde poznat pohlaví...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: Lukehofarma
Asi záleží jak které, jak kde, jak u koho... Nám se 15 ks maingan téměř vymlátilo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukehofarma Re: Desmond
Strejda koupil 20saulosek pohlaví neřešil a je v pohodě už 3roky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DesmondRe: Lukehofarma
No já jsem se víceméně držel informací, které jsou tady v atlasech ohledně ryb, takže jsem z toho vycházel. Proto jsem volil tuhle variantu, ale pokud je ok více samců, tak já nad tím popřemýšlím, jestli z toho neudělat jednodruhovku.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Lukehofarma Re: Desmond
Více než 2. A nebo nejlépe jeden druh do té 200l a třeba 15 možná 20ks a neřešit pohlaví.
Takže jenom jednoho samce? Víc se mi zdá moc na tak velkou nádrž...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - LiborSprysl Re: Desmond
Není dobré mít jen dva samce, protože jeden na druhého bude frajeřit, v tom lepším případě. V tom horším silnější slabšího zabije.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Desmond
Ahoj, potřeboval bych radu ohledně výběru ry do mého Malawi (viz prezentace). Vybral jsem: 8x Iodotropheus sprengerae a 8x Melanochromis johannii (2x samec + 6x samice)? Je to ok? S Malawi začínám...vždy jsem měl předtím nádrže zaměřené na Jižní Ameriku (perleťovky, skaláry, JA cichlidky). Díky moc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - -

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - garggi Re: Vlasta31
Ty by jsem k nim taky nedával, jelikož Pelvicachromis pulcher mají úplně jiné hodnotní vodní nároky (pH 5,5 - 7,5), kdež to ryby tang. potřebují pH okolo 9.
Možná ještě Neolamprologus brichardi, ale taky by to chtělo harmonický párek.
Každopádně přidanému páru musí být vytvořeno teritorium(např:z kamenů- jeskyň) tak, aby byly od ulity pro Neolamprologus multifasciatus kousek dál.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Vlasta31 Re: garggi
Dík za odpověď a co ty Pelvicachromis pulcher Albin? Myslím si, že akva je pro ně dost velké a nejsou agresivní vůči ostatním nebo se pletu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - garggi Re: Vlasta31
Odborník nejsem, ale za mě:
Jul. Rega., tak ty by jsem nedával a Cyp. Lept., tak ty už vůbec NE, ty by měly mít akva o rozměrech přední hrany cca 150cm.
Možná by šel jeden pár Julidochromis transcriptus
Chtělo by to ale, sehnat harmonický pár což může být obtížné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vlasta31 – Co k Multifasciatum
Zdravím odborníky na Afriku ahoj Mám akva d 60 š 40 v 45, takže necelých 110l a v něm hejno 6ks (2x4) Neolamprologus multifasciatus s pár prcky a rád bych k nim nějaký ryby přidal, který by jim neubližovali a dobře se snášeli. Uvažoval jsem o Julidochromis regani nebo Cyprichromis leptosoma, ale nevím, zatím mám co se týče Tanganiky a Malawi zkušenosti jen s velkýma tlamovcema, s těmito menšími a klidnými cichlidkami zatím moc ne. Co vy na to nebo nějaký jiný návrh? ;-)
Edit: Ještě mě tak napadlo v jiném akva mám Pelvicachromis pulcher Albin cca 3cm, co je dát k sobě?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: calvus
Desetikusové hejno Cyprichromisů či Paracyprichromisů...jo, to by šlo. Ale nějaké odchovy asi opravdu nečekejte...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - calvusRe: LiborSprysl
OK, beru na vědomí - jaká by byla k calvusům v akvarium 110x50x50 nejlepší kombinace???
Leleupi,Cylindricus,Tretocephalus,Lepidiolamprologus nkambae a třeba Cyprichromis sp. 'Jumbo Kitumba'.
Prosím kolik druhů do tohoto akvaria a kolik kusů??
Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: calvus
S ohledem na velikost a nároky ryb to asi vůbec není dobrá kombinace. Zatímco tlamovci chtějí co největší plochu volného dna, pestřenci naopak rádi skály,štěrbiny v nich pro zaujímání teritoria...Zatímco tlamovci jsou spíš býložravci, pestřenci dravci...Tlamovci se nejlépe cítí ve větším sociálně dobře uspořádaném hejnu, pestřenci jsou ryby párové...Na vytvoření co nejpřirozenějších podmínek pro oba druhy je podle mne ta nádrž malá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - calvus – Calvus vs Tropheus
Dobrý den,mám novou nádrž o rozměrech 110x50x50cm a rád bych do ní umístil Duboisi a Calvus.Poradte prosím po kolika kusech je ideální tyto ryby chovat a jestli mohou být spolu v jedné nádrži.
Nejedná se mi o odchovy ale o pohledové akvárium.
Případně prosím o návrhy ryb ke Calvusům do tohoto akvária.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - radimRe: Designer
A nebo jeden pár brichardi... Toto byl můj tanganický začátek ve 120 L. ;-) Pak mě doslova pohltila Amerika :-D www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Pítik
No ale tahle Afrika je i o mensich rybach, takze co tak:
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_similis
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_prouzkovany
nebo
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_marlierova
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_reganova
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_mramorovana
Dle meho skromneho nazoru, kdyz se to udela rozumne, Tanganika by ve 200l jit mohla :-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wladys Re: DrChila
Přeplněné není. Je zarybněné tak akorát. Tyhle ryby žijou takto nahusto i v jezeře samotném. S 200 litrovkou se dá začít, ale maximálně jako jednodruhovka. Pitíku nejdřív pořádně vše nastuduj, zvaž všechny pro a proti a pak se teprve rozhoduj. Většina začíná z blbého konce, nejdřív nakoupí ryby a pak teprve zjišťují co to vůbec koupili. Ty začínáš dobře, nejdřív dotazy, pak rozhodnutí a až poté ryby a vše okolo. ;-)
Pitíku, jestli mohu radit, tak si kup knihu pana Krauta "Tlamovci v akváriu" sice je to o tlamovcích z Tanganyiky, ale ty základy chovu jsou u obou jezer stejné. ;-) Pak už si jen dohledáš třeba na netu info o plánovaném druhu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: Pítik
No sám vidíš že to akvárko je přeplněný to tam je pár ryb a je to 500stovka:-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: Pítik
Ano ale je rozdíl 200 a 525. U malawi se pouziva zamerne prerybneni na potlaceni agrese. ale muzes narazit na rybu magora co je schopnej vymlatit pul akvarka... Taky jsem uz takhle jednu rybu poslal do exilu a 2 mesice byl sam v 250L akva na uklidneni a potom sel do 3m dlouhyho akva a tam uz dal pokoj.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pítik Re: DrChila
to jsem chtěl vědět :-) v čem se skrývá ten háček, ted už tuším že to je teritorialita a můžu o nich klidně snít, až jednou budu mít víc zkušenosti... ;-) ale stejně se divím že na hodně výstávních obrázcích, jako třeba tady u toho chovatele to vypadá, že tam těch ryb je hodně husto, možná to zkresluje, je to 525 litrů

www.akvazoosipek.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: Pítik
Jsou to velký teritoriální ryby. Potřebujou hodně prostoru a hodně velké dno. Přemejšlet o nich můžeš ale musel by si je obměňovat každý rok cca nebo 2.Když se necejtí dobře tak se navzájem pošťuchují.
Já mám 6 tlamovců, čekám až se mi vyprázdní 200L akvarium abych je tam mohl dát. Ryby se pernamentně perou. Kradou si úkryty spokojený nejsou... 10cm obludy už to jsou teď a koupil jsem je tak rok zpět a jsou kurňa nespokojený.
Jsou to hezký ryby který potřebujou hezkej prostor nejsou pro všechny lidi.
Hlavně neudělej chybu jako já
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radimRe: Pítik

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9028x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9509-malawi-tanganika-?od=115