Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Proč T5 místo T8

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Proč T5 místo T8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 12:02 Muž Luccas77 [1] - SumciRe: GP
a to zistím ako?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 11:50 GP Re: Luccas77
zaleží na jaký výkon je stavěný předřadník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 11:31 Muž Luccas77 [1] - Sumci – TLD
Čaute... mám otázku ...mám doma svetlo na akva z dvomi dlhými trbicami TLD 90..36w....965 a chcem to skrátit a dat tam kratšie ...možem do tých matíc dať aj iné trubice ako tld ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 13:25 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Herry
no EP do krytu at nemožeš, doporučuju napsat petence, vyfotí ti to. dávám EP do samosmršťovačky dozadu na kryt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 13:14 Muž Herry [8] Re: matlala
Jo to jsem mel prave na mysli. Jako uzemnit cele telo EP. Protoze pokud by to bylo v plastovem obalu (jako EP) nejak pridelane k plastovemu krytu, tak je to v podstate dvojita izolace. Ale pokud to bude kovove pouzdro EP prinytovane, tak se napeti muze dostat pres nyty ven z krytu.

Jen pro upresneni, v predchozim mem prispevky jsem mel na mysli plastovem krytu jako dekl na AQ a ted mam na mysli kryt EP.

Kua to jsem se do toho zapletl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 09:05 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Herry
držáky nezemni. A pojud je to EP pořádný, třeba osram, tak to ma i zemnící vodič.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 08:39 Muž Herry [8] Re: Herry
Jo a jeste me tak napada, ze pokud budou pouzite nyty, ktere budou drzet predradnik, tak predradnik (i kdyz je v plastovem krytu) bude muset byt uzemnen. Teda pokud nema dvojitou izolaci a nebo nebude ukotven za nevodivou cast. Protoze pres ten nyt se na povrch muze cosik dostat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 08:37 Muž Herry [8] Re: matlala
Mno ja mam dekel v imitaci dreva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 07:19 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Herry
nýtky mě napadli náhodou kdysik, připomenul mi to soused, který má u nás už asi na furt schovaný svoje nýtovací kleště, takže je používám krom taty i já smich
Jinak ty hlavičky po zanýtování se dají i přebarvit barvou na černo nebo snad jsem viděl i černé mýtky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 06:46 Muž Herry [8] Re: matlala
Haleluja, tohle jsem chtel slyset. Super vsem dekuji za odpovedi.

Co se tyce nytu, tak ty me nenapadly a asik to je elegantni reseni. Dekuji za nasmerovani.

Jeste jednou diky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 00:53 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Herry
5) a co nýtky? Pokud jsou k dispozici kleště, je pak vidět jen hezká hlavička. Dělám to tak už všem kdo mě žádají o přestavbu platových krytů. Nějaké foto myslím má uživatelka petenka, které jsem to dělal naposled. Kdyžtak ji poproste o detail.

1+2) předřadník zvládá pouze předepsané wattáže a rozsahy, jinak si koleduješ o malér (nejspíš shoří samotný EP nebo rychle odejde trubka). Navíc zapojení pro dě zářivky většinou svítí s jednou, ale zase to nedělá dobře EP ani trubce- tečou tama větší proudy než mají, což zkracuje životnost komponent.

Jestli tohle není dostatečná odpověď tak už fakt nevím, nehodlám se rozčilovat a opakovat znova to co ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 00:09 Žena Karnal [196] Re: Herry
1) Předřadníky jsou vždy na danou watáž svítidel, mělo by to u nich být napsáno. Takže, pokud bude předřadník na 2x24, nedá se tam dát 2x14. Některé předřadníky umí těch kombinací víc, je to na nich vždy napsané.
2) Schéma připojení bývá taky předřadník od předřadníku jiné, takže to chce se podívat na ten konkrétní kousek, jak se to zapojuje.
4) tady záleží na rostlinkách, 2x24 v zásadě stačí na běžné rostliny, na extra náročné už možná ne..
6) no, asi není vhodnější, pokud má být místo na patice a dávat ty trubice nějak šikmo asi moc nejde. Já aspoň nic delšího do krytu 80 cm nenašla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 23:05 Muž Herry [8] Re: Kyd
Dekuji za velmi vycerpavajici, nicmene neuspokojujici odpoved. Ohledne penez, mno to si tak nejak nejsem jist. Predradnik koupim za nejakych cca 300,- a patice cca po 50,- Takze cely set si postavim za cca 500,- (Vami navrhovana varianta 849,- => 169% mnou realizovane varianty) Nehlede na to, ze mam jiz nejake predradniky. Dale vetrani, v pripade potreby bych dodelal ventilatorem s PWM regulaci (vse potrebne mam doma).

Takze nezodpovezene, nebo nejasne odpovezene otazky:
1) Jde mi o to, zda-li elektronicky predradnik ma udavanou wataz jen jakou maximalni moznost zatizeni, nebo ridi proud na vykon svitidla. To jaxi z navrhovanych odkazu neni znamo
2) Ze schemat prilozeneho predradniku Osram je patrne, ze zarivky jsou seriove zapojeny. Ale jo tomu tak u vsech predradniku ??
3) OK to jsme si asi vyjasnili
4) Si teda musim vykutit sam z pomeru spotreba/potreba
5) Mno sroubovat se mi do krytu nechce. Nicmene ve vasi odpovedi nikde nevidim jak to udelat
6) Mno ty rozmery asik jine nejsou, ale to v odpovedi ci odkazech taky neni.

Zlobte se na me nebo ne, ale vase odppoved mi pripadne hodne utocna, proto jsem musel takto reagovat. Nicmene aby se to tu nezvrhlo v nejakou prestrelku a mereni pe*isu, tak jiz na nejaky flame nebudu reagovat. Samozrejme jsem schopen vstrebat kritiku, ale musi byt konstruktivni.Jinak co se tyce elektro oboru tak mam vyhl 50/78 sb. §7, ale nedelam v silarine, takze nepracuji se zarivkami a predradniky a neznam jejich parametry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 13:18 Muž Kyd [43] Re: Herry
Fotka k příspěvku Děláš ji legraci?Jsi jak tonoucí v řece co umírá žízní.Otevřel jsis vůbec nějaký ten odkaz prošel jsi ty stránky kouknul na ty videa o montáži?! tady něco navíc- www.aquario.pl/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… Všechny odpovědi tam nalezneš i možnosti realizace.
Co ti na tom není jasné?Chceš si lámat hlavu s tím co do sebe nepasuje a nebo pusuje jde(svítí) na úkor životnosti a záruky a případnému zahoření?! Pořiď odpovídající zdroj- ep. předřadník pro T5 a vše potřebné nebo rovnou sadu která ti vyjde ve finále beztak levněji bez zkoumání lítání a dalších nákladů na poštovné atd.Pro posílení či výměnu.Polož si otázku posílit tedy rozšířit a nebo komplet modernizovat.Otázka zda rozhodit trubice do stran je směšná a zbytečná když se zamyslíš nad tím na co se ptáš že při tvém plánu to jen obmněnit bude skoro stín buď uprostřed nebo na krajích.Kdo by to chtěl ty?Ty chceš mít stín uprostřed?! Proto moje rada zněla a zní rozhodně v tvém případě posílyt osvětlení a když jse rozhodneš pro totální modernizaci tak minimálně ty tři toď odpověď na tvoji celkem zbytečnou otázku.U rostlin se uvádí watáž na lit náročnost na osvětlení.Proto to přece děláme aby nám kytky šli a to i ty náročnější na osvětlení.
Dále jsi polož otázku jak jsem zmínil už v předešlém přízpěvku jak a čím to případně budě chladit kde by jsi mohl udělat otvor na odtah přebytečného tepla.Ep.předřadníky se tak nezahřívají ale v případě že budeš mít vymazlený osvětlení pro rostliny zářivky budou sami o sobě topit a hrozí přehřívání ne jen vody kort v letním období.Jestliže trváš na tom plast krytu řešení je na obrázku.Když se budeš chtít tomuto problému z teplotou vyhnout a pořídíš levnou osvětlovací rampu bez aktivního chlazení která bude stát na stojánku okrajů akva tak se mu nevyhneš a řešení chlazení je obdobné. www.terrarium-akvarium.cz/… www.akva-tera.cz/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 10:39 Muž dudak [1885] Re: Herry
předřadníky by se měly vždy používat ty pro danou watáž trubice, některé předřadníky vemou jednu watáž, jiné mohou být určené i pro různé trubice, záleží na předřadníku, ale to že by předřadník 2x80w vzal 24w trubice nepůjde, taky nejde zapnout jen jedna trubice, když to máš na předřadníku 2x24 např. Určitě bych je posunul víc ke krajům, i tak budeš mít na krajích víc tmu, ale to většinou nevadí, dáš tam nějaké méně náročné kytky. Patice bych použil tyto www.rostlinna-akvaria.cz/… nijak se nepřidělávají, drží na zářivce, která je uchycená držáčky, ty jsou přidělaný malejma šroubkama. je s tím snadná práce a dobře se s tím manipuluje. Když budeš chtít klasiský patice, a nemůžeš je z nějakýho důvodu přišroubovat, tak bych to nalepil, třeba vodě odolným chemoprenem, ale asi by šlo použít jakékoli lepidlo, včetně vteřiňáku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 10:24 Muž Herry [8] Re: Kyd
Rozdil mezi T5 a T8 je mi jasny, coz jsem psal i v mem prispevku. Ja spise uz jen detaily ohledne konstrukce a moznosti v reseni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 10:17 Muž Kyd [43] Re: Herry
Původně jsem jsi myslel že dnes už je snad každému průměrně informovanému a ne jen akvaristovy jasné jaké rozdíly a jaké mají výhody T5 zářivky.A akvaristovy obzvlášť jasné jak je důležité mít kvalitní osvětlení při pěstování rostlin které jsou tak důležité pro zdravý biotop akva.Tato diskuze podotýkám začala 07.01.2009 a proto dost mi překvapily i plky na sklonku roku 2013 o ničem.Jako že patice je jiná a průměr také atd.
Uniká všem podstata a to že T5 mají prostě vyšší účinnost a o to přeci jde!
Vše má své pro a proti.
Mně osobně jako argument stačí ty výhody : větší účinnost, delší životnost zářivek při stejné nekolísavé účinnosti,rychlí start při takřka okamžitému výkonu světelného toku,možnost plynulého stmívání a nechvěje se tok světla(nebliká).Díky jejich účinnosti lumen jsi mohu dovolit i krapet náročnější rostlinky i při více jak 40 cm vodního sloupce nádrže.
Raději jsi za to připlatím nějaký ten W na spotřebě elektřiny a případně vyřeším ještě aktivní chlazení do krytu..Než každej pul rok kupovat nové T8 zářivky protože jsou po straně vypálené od teplého startu při koncích a ztrácejí i po této době účinnost jak ostatně doporučuje i výrobce.
Návodů a instruktážních videí na přestavbu či posílení osvětlení T5 tkama v krytu je v současnosti na netu hafo a i když je někdo úplně levej (manuálně nezručnej) a přitom zvládne vyměnit zářivku tak jsi muže koupit z široké internetoví nabídku setové stavebnice na posílení osvětlení a zvládne to také např www.rostlinna-akvaria.cz/…
Co se týče cenových nákladů na takovou modernizaci je to otázka nabídky a poptávky.
A jako vše nové modernější to má pár let na trhu svoji kupní cenu i když výrobní je daleko menší.
Naposled bych ještě taky vyzdvihl to že T5 mají výhodu opravdu pohodlně jednoduchému stmívání a naopak simulace svítání které jim umožní ep.předřadníky některých samozřejmě dražších typů,to je pro odchov některých druhů náchylné na stres ryb téměř nezbytné pro dosažení minimálních ztrát a tření.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 08:35 Muž Herry [8] – Predelani krytu Diversa
Mno prolouskal jsem toto vlakno, mno a to bylo neco. Hlavne ta cast s tou fotkou.
OK, tak k veci. Mam AQ 112L pudorys obdelnik. Rad bych si predelal kryt od Diversy 2x18W T8 s tlumivkou. A to ze 3 duvodu:
1) Udelat to drive nez mi predradnik teplem zdeformuje kryt
2) Mozna i usetrit nejakou tu energii v zavislosti na ucinosti tlumivky
3) Mozna i zvysit svetelny vykon, ale to by zalezelo.

Body 2 a 3 se v podstate vylucuji, ale ne nezbytne.

Tak a ted me otazecky:
1) Kdyz koupim predradnik 2x24W, muzu klidne pouzit 2x14W. A to ze predradnik je 2x24W znamena jen jeho max mozne zatizeni? Otazka pouze modelova abych vedel, ze muzu pouzit predradnik takovy a makovy. Waty nereste.
2) Kdyz je predradnik 2xnecoW jsou vzdy zarivky zapojeny seriove?
3) Vzhledem k tomu, ze T5 je kratsi nez T8 je rozumne je posunout na kraje ? 1 na pravo a 1 na levo.
4) Co se tyce kombinaci, tak jsem uvazoval:
a) Pouze nahrada 2x18W T8 za 2x24W T5
b) 3x14W T5
c) nebo jakakoliv Watova kombinace 3 zarivek
5) Jake pouzit lepidlo na plast, abych uchytil patice zarivek. Predradnik dam ven.
6) Kdyz je sirka AQ 80cm, tak asi neni vhodnejsi rozmer nez 55cm.

Diky za pomoc a postrehy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 15:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomiino
T5 - 14W/865 T5 HE - 1260 Lm (1260lm/14W=90lm/W)
www.ecat.lighting.philips.com/…/

T8 - MASTER TL-D Super 80 15W/865 1SL - 930 lm (930lm/15W=62lm/W)
www.ecat.lighting.philips.com/…

Jak vidis, ta T5 pri 14W sviti vic nez T8 pri 15W. A kdyz to porovnas celkove, svetelny tok k prikonu, ta T8 sviti dvemi tretinami oproti T5.

Ano, u jinych zarivek to muze vychazet jinak, vzal jsem 2 nahodne, na ktere jsem hned narazil, abych to predvedl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 14:05 Muž Tomiino [43] Re: Designer
a to vychazi teda na T 5. Myslel jsem ze T5 ma mensi svitivost z toho duvodu ze je uzsi nez T8...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 13:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomiino
Najdi si dve konkretni zarivky na webu, klidne i jinych prikonu, a podel jejich svetelny tok v lumenech prikonem ve Wattech. Dostanes hodnotu lm/W, ktera cim je vyssi, tim vic sviti za mene energie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 11:48 Muž Tomiino [43] Re: Designer
Jj to vim,hlavni rozdil je v prumerech.Ale prumer mi zrovna nevadi kdyz jsou schovane pod krytem.Takze T8 38 w sviti mene nez T5 38 w? jak je to s energii??a techto dvou typu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 11:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomiino
Rozdil je v prumeru, T8 je 8 osmin palce v prumeru, T5 je 5 osmin palce v prumeru.
Nesedi do stejne patice.
T5 nelze (na rozdil od T8) provozovat s civkou a starterem, potrebuje elektronicky predradnik.
Vyrabeji se v ruzne rade prikonu.
Uvadi se, ze T5 sviti pri stejnem prikonu vice nez T8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 11:34 Muž Tomiino [43]
dobry den vsem.Mam v krytu zabudovane T8 zarivky.Chtel bych si poridit novy s T5 .cetl jsem ze jsou T5 lepsi nez T8..rekne mi nekdo duvod proc tomu tak je?dekuji vsem :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 17:25 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Agip
T5 ma pet osmin palce prumeru trubice, T8 zcela necekane 8/8" :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 15:55 Muž Agip [6]
Co vůbec znamená to T5?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 17:43 Muž kortezhugo [983] Re: filipsi
:) www.lightspectrum.sk/…

...ved toto je to co sa tu prebera -ucinnost a spotreba a zivotnost
co som osobne skusal tak len jednu T5 a "usporku" -k tomu viem povedat len tolko ze to startovalo a svietilo "normalne" -teda v ramci "moznosti" 50Hz atd... skoda ze som to nezmeral... -mna zaujimalo len ci to bude svietit na tlmivke :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 16:48 filipsi Re: kortezhugo
Fakt? Ja take zil v presvedceni, ze vyrobce predepisuje pouziti el. predradniku pro T5, nejenom pouze doporucuje. Ze funkce s tlumivkou a starterem bude nejista, ucinnost katastrofalni. Jak to tedy je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 16:32 Muž kortezhugo [983] Re: leontin
"vecsinou" sa T5 nepouziva s tlmivkou...
ale tak isto mozu frcat T5 aj na tlmivke... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 15:07 Muž leontin [46] - CichlidyRe: sollik
Jen aby někoho ta debata nemátla.Je nutné srovnávat 18 a 18w ,24 a 24w a tomto případě obojí s el. předřadníky,protože T5 se s tlumivkou nepoužívá.Z toho vyplyne,že sv.tok bude možno porovnat a příkon bude relatívně podobný.
Úplně jiná věc je když pořebujete získat více wattů(světla) při stejné délce trubic a jejich počtu.Pak jednoznačně pomůže přechod na T5. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 13:16 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
OK. Necháme to být. Já jsem se světlem spokojený, teď hlavně aby se to líbilo kytkám :-D Pro mě jsou důležité údaje výrobce a ty mluví jedině pro, čili pokud bude vše v pořádku vyměním i zbývající pár.
Takže pokud se zde má rozjet debata o fotografování, do té se určitě vměšovat nebudu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2011 13:07 filipsi Re: sollik
Ty jsi byl v obchode u me ? ;-)

Vzdyt to rikam, takhle napsane je to absolutne ok. Dej moznost tem, co je to zajima, jak foti fotak, jaka je ucinnost zarivek, aby to probrali. Vlastnim ocim prilis v tomhle pripade never, chovaji se podobne jako ten fotak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 13:02 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
Rád se vzdělám v tom, co mě zajímá. Jelikož se zde neustále omílá ta fotka a mě fotografování nijak nebere - jsem zkrátka "uživatel foťáku" - nebudu studovat principy fotografování. Zkrátka jsem vyfotil to co jsem viděl na vlastní oči, tedy větší svit vycházející ze zářivek a reflektorů. Jestli to foťák nějak změnil nebo zveličil pak je mi líto.
Vzhledem k tomu, že při výběru svítidla jsou důležité hlavně dva faktory - "jak moc to svítí" a "kolik to žere" - je to pro mě jasná věc (a teď prosím zapomeň na nějakou fotku). Buď můžu mít 2x1350 lm se spotřebou 54W, nebo 2X2000 lm se spotřebou 53W. A jestli má ta či ona trubice takový nebo makový průměr, povrch emitujici vice nez 2x tolik svetla na jednotku povrchu zarivky, nebo mi ji prodal chlapík s náušnicí v nose je mi fakt úplně jedno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.02.2011 12:36 filipsi Re: sollik
sollik napsal: Občas mi příjde, že na spoustu věcí se tu jde moc "vědecky"...
Ale uvedom si, ze ja to nebyl, kdo sem "vedecky" pristup zatahl. Byl si to Ty, se svoji fotkou, co komentar nepotrebuje.
Kdybys napsal neco jako
"Posilil jsem svetlo, snizil ztraty na tlumivce, a uz se tesim, ze mi budou rostliny lepe rust", nikdo nerekne ani popel.
Misto aby ses poucil a vzdelal v tom, cemu nerozumis, budes radeji kopat okolo ze do toho zbytecne stourame a jsme moc vedecti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 12:19 Muž sollik [257] - CichlidyRe: kortezhugo
To jo, ale chtěl jsem si zachovat možnost rozsvěcet světlo postupně. Už kvůli rybám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 12:15 Muž kortezhugo [983] Re: sollik
to fotenie uz neidem rozoberat...
len ma tak napadlo -ked si to uz menil -menit vsetky 4 za T5
lebo cenovy rozdiel EP 2X a 4X je minimalny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 12:04 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
Občas mi příjde, že na spoustu věcí se tu jde moc "vědecky". Myslím, že všichni chceme to nejlepší světlo hlavně kvůli rostlinám. Já jsem se na vlastní oči u známého přesvědčil, že po výměně osvětlení se u dna "přežívající" rostliny zmátořily, vykazují přírůstky a daří se jim. Proto jsem se pro výměnu rozhodl i já.
Rostlinám je nejspíš úplně jedno, jestli na ně svítí T8, nebo T5 s 1,7x menším povrchem nebo světlo boží ...... zkrátka pokud je to světlo které jim vyhovuje, pak na to reagují. Já jsem to zkusil a teď se uvidí, jestli to byla nebo nebyla zbytečná investice.
Takže znovu říkám: Pokud to chce někdo zkusit nechť to zkusí. Pokud mu to příjde zbytečný nechť svítí dál čím svítil doposud. To je každého věc ...

P.S. Nejsem fotograf a fotografováním se nezabývám, zkrátka příjdu a cvaknu. Jak se správně fotí rozsvícené zářivky nevím a je mi to úplně jedno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2011 12:03 filipsi Re: Stenly
Uaaa :-) . Fakt uz nevim, jak to napsat. Fotak to nedela, ten proste vyfotil to, co videl. Samozrejme vlivy fotaku, nelinearita a prepaly a atd. tam jsou taky.
Ale uvazujme T5 a T8 s absolutne stejnym vyzarovanym svetlem, pri stejne delce. T5 ma prumer 16mm, T8 26mm. Fotak tedy vyfoti T5 jako zarivou vec, protoze jeji povrch sviti cca 1.7x vic, a T8 jako neco tmaveho. Dela spravne, tak to totiz je, presto vyzaruji obe stejne energie.
..Tak to že T5 svítí víc se bavit nemusíme. To nám řeknou už i tabulky výrobců.
O tom se prave bavit musime. Vetsinou sviti T5 se stejnym prikonem o PAR PROCENT vic nez T8, najdou se i vyjimky (eco), kde T5 sviti o trochu min, jak niz nekdo uz psal.
Ja nezavrhuju T5, chran buh, jako nove osvetleni bych je urcite doporucil. Jen zavrhuju metodu "srovnani" uvedenou fotkou. Z duvodu popsanych vyse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 11:55 Muž RadekCX [219] Re: Stenly
Stenly napsal: Jak zaznělo, nastavit foťák na jedny hodnoty (clonu, závěrku, ISO) a pak by se to TŘEBA dalo srovnávat.
nedalo - uz to tu padlo - zalezi z jake plochy ten sv. tok vyzaruje - proto pak bychom se mohli dobrat toho, ze nejvic sviti 25W zarovka - protoze to tenoucke vlakno bude suverene nejjasnejsi

je treba vyfotit jedno stejne misto v akvariu nasvicene ruznyma zdrojema se zafixovanou expozici tak aby byla rezerva do plusu i minusu v EV
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 11:33 Muž Stenly [44] Re: filipsi
Tak to že T5 svítí víc se bavit nemusíme. To nám řeknou už i tabulky výrobců. A když sollik píše že trubice jsou stejné, tak pak to opravdu bude dělat foťák. Jak zaznělo, nastavit foťák na jedny hodnoty (clonu, závěrku, ISO) a pak by se to TŘEBA dalo srovnávat. Hlavně jde o celkový dojem a ten jsme se snad shodli, že je lepší.
PS: propočítal jsem hodiny, které svítily T8 a pokud svítily 12 hodin denně, tak za ten rok to udělalo 4380 hodin. Takže stáří trubic na to opravdu nemá takový vliv... trubice jsou teprve cca v 1/4 své životnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.02.2011 11:16 filipsi Re: Stenly
Ale ne, je zbytecne plest sem stari a ruzna spektra.

Je jedna zasadni vec, co je k tomu treba pochopit. T5 ma cca 1.7x mensi povrch pri stejne delce, z ktereho svetlo musi vyzarit. Takze jeji povrch musi svitit 1.7x vic, aby bylo vyzareneho zareni stejne. Kdyz k tomu pridame 18 vs. 24 W, zari na fotce T5 povrch vic nez 2x vic, nez T8. Jak jinak muze dopadnout fotka, kde budou jasy nastavene +- na tu T5? T8 bude "tmava, nesvitici". Proste demagogie, ktera nema s mnozstvim zareni nic spolecneho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 11:12 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Stenly
Obě sady jsou stejné, tedy vždy jedna trubice 830 a druhá 840.
filipsi: T5 24W 2000 lm bude vždycky svítit víc, než T8 18W 1350 lm.

Jen nechápu ten rozruch kolem. Zkrátka jsem to předělal, vyfotil a fotku sem vložil. Když už jsem do fóra dříve psal že se na to chystám, tak jsem zkrátka vyfotil výsledek. Každý ať si to přebere po svém a sám se rozhodne jestli to toho jít nebo ne. Fotka možná klame, ale i při pohledu do nádrže je vidět že světla přibylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:52 Muž kortezhugo [983] Re: Stenly
presne ako pise constantine3
a zbytocne "nevypalovat" chip vo fotaku fotenim ziariviek -ale fotit akva :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:35 Muž Stenly [44] Re: kortezhugo
Za zeptání nic nedáme.. hlavně se dobrat skutečné příčině toho rozdílu. Problém tohoto porovnávání bych přikládal jednak stáří trubic T8 a jednak právě tomu že by to mohly být speciálky. Jinak T5 trubice mají delší životnost ... cca 24000hodin. T8 mají kolem 20000. I když zase pořizovací cena trubic T5 je vyšší, takže se to srovná.
Přidám ještě svoji zkušenost.. měl jsem T8 2x30W a rostlinám to bylo evidentně málo. Tak jsem koupil T5 4x39W a stejně svítím jen 2x39W a je to na oko víc světla v akva než s T8 2x30W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:31 Muž RadekCX [219] Re: filipsi
tady je samozrejme jeste dalsi problem - tim je mereni expozice ve fotaku - da se s tim dojit k naprosto zcestnym vysledkum

problem je, ze chip ve fotaku ma nejakou expozicni pruznost (DR) - pokud se to naexponuje tak, ze v miste kde sviti zarivka je na fotce prepal tak i kdyby zarivka svitila 100x vic tak tam stale bude porad stejna bila - proste prevodnik z toho dostane pro kazdou z RGB barev maximalni hodnotu a vic proste neumi

a aby se to pak jeste vysperkovalo tak se prevede do JPEG s 8b hloubkou takze se DR jeste dale snizi - ze slusnych fotaku leze vetsinou 12b RAW nektere lze prepnout na 14b

pokud chcete srovnavat svitivost fotakem, je lepsi vyfotit nasvicene misto zminenym svetlem - zafixovat expozici a exponovat dalsi fotku s druhym svetlem - bud to bude tmavsi nebo svetlejsi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:28 constantine3
Dvě hlavní výhody zářivek T5 oproti T8 jsou vyšší svítivost a nižší spotřeba při srovnatelné délce. To znamená pokud je možnost výběru jít rovnou do nových trubic T5. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:25 Muž kortezhugo [983] Re: GP
...to je "asi" to co pise filipsi
fotak "stiahne" svetlo...preto to tak vyzera...
ked k tomu osvetleniu pridame trebars LED -budu vsetky "glo" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:21 Muž Stenly [44] Re: sollik
Ještě se zeptám ty T8 jsou klasicé lineárky nebo speciálky?? Podle barevného odstínu bych jednu hádal na plantaglo (nazelenalý odstín) a druhou lifeglo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:17 filipsi Re: sollik
sollik napsal: Fotka měla ukázat, že výměnou se při stejné spotřebě el. energie získá více světla. Nic víc, nic míň.
No a to prave neukazuje. Nic vic, nic min. Navic je to zavadejici, protoze na prvni pohled to vypada jako zazracny narust svetla, ale jak se Ti nejen ja snazim napsat, snazis se porovnat spatnou metodou neporovnatelne. Fotka by vypadala +- stejne, i kdyby ty T8 "davaly" o kousek svetla vic, nez T5.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:12 Muž Stenly [44] Re: kortezhugo
neřekl bych že nepřesné, ale pokud chci srovnávat tak bych měl použít stejné podmínky. Teda i teploty. Tím nechci popírat že jiní výrobci mají vyšší tok při vyšší teplotě. proto jsem taky psal, že by mě zajímalo jak by vypadala fotka trubic T8 a T5 focená za srovnatelných podmínek... jestli by byl vidět takový rozdíl.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] 4 5

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17786x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9350-proc-t5-misto-t8?od=51