Marsilea - pěstování, druhy
Stále jsem se neodvážil rostlinu zasadit a plave na hladině. Nejspíš asi poletí, ale pokud by si ji v brzké době někdo vyzvedl (RK), rád mu ji přenechám
Ahoj,
toto je emerzní verze, po zasazení tyto listy odumřou a pak ti vyrostou nové, vzhledově jiné listy, ty už budou nižší, výška submerzních listů se dá upravit i zastříháváním.
Koupil jsem si do popředí Marsilea crenata (do 56L krevetária). Chtěl jsem něco nízkého a nenáročného, ale toto jsem nečekal, viz obrázek
Co teď s tím? Mám rostlinu vyhodit nebo se s ní o něco pokoušet? V popisu invitalu mají kobercová rostlina, výška dospělé rostliny 3-10cm
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Starší reakce
Starší reakce
Marsilka se množí oddenkovitými výběžky, které rostou pod štěrkem. Její růst se dá omezit třeba páskem skla nebo umělé hmoty, které se zapustí kolmo do substrátu a zabrání kytce šířit se do míst, kde nechceme.
Starší reakce
Starší reakce
Emersně se dají relativně dobře odlišit. M. creanata je méně chlupadá a okraje lístků má +- vroubkované. Z pod vody vyhání listy skoro k hladině a když se jí to nedaří, tak postupně zajde. Toť jsou aspoň mé zkušenosti.
Ale otázka je, co vám spíš jako M. crenata pošlou.
Vie prosím niekto, aký je rozdiel medzi Marsilea crenata a Marsilea hirsuta? V tunajšom atlase sa pre prvú uvádza výška 10-15 cm, pre druhú 2-10 cm. Podľa katalógu Tropica je crenata nižšia ako hirsuta:
www.tropica.com/… (crenata, 1-3 cm)
www.tropica.com/… (hirsuta, 2-10 cm)
Ja som si kúpil hirsuta od Dennerle, ale neviem, či sa môžem spoľahnúť na označenie, keď sú také skoro rovnaké. Dajú sa nejako rozlíšiť?
No a ešte otázka k pestovaniu: Akosi mi niektoré lístky hnednú, do takej úplne tmavej hnedej farby. Čím to je?
Starší reakce
Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli je lepší marsilku připevnit na dekoraci nebo ji normálně zasadit? Při čem roste líp?
Starší reakce
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1543x