Přihlásit se RYBICKY.NET »

Marsilea - pěstování, druhy

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Marsilea - pěstování, druhy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: CHiP
Vydrž normálně ji zasaď a čekej dost dlouho to potrvá, ale bude z toho krásný porost. Ani potom to není žádný rychlík je to takový mini anubias. :-) rybicky.net/atlasrostlin/marsilea_hirsuta
 Reagovat na tento příspěvek 0  - CHiP Re: CHiP
Stále jsem se neodvážil rostlinu zasadit a plave na hladině. Nejspíš asi poletí, ale pokud by si ji v brzké době někdo vyzvedl (RK), rád mu ji přenechám X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: CHiP
Ahoj,

toto je emerzní verze, po zasazení tyto listy odumřou a pak ti vyrostou nové, vzhledově jiné listy, ty už budou nižší, výška submerzních listů se dá upravit i zastříháváním.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - CHiP – Marsilea crenata
Fotka k příspěvku Koupil jsem si do popředí Marsilea crenata (do 56L krevetária). Chtěl jsem něco nízkého a nenáročného, ale toto jsem nečekal, viz obrázek coze
Co teď s tím? Mám rostlinu vyhodit nebo se s ní o něco pokoušet? V popisu invitalu mají kobercová rostlina, výška dospělé rostliny 3-10cm www.rostlinna-akvaria.cz/…

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum
Fotka k příspěvku Rostlina mnoha výšek... :)

Reagovat na tento příspěvek 2  - Pepan Re: volvik
Marsilka se množí oddenkovitými výběžky, které rostou pod štěrkem. Její růst se dá omezit třeba páskem skla nebo umělé hmoty, které se zapustí kolmo do substrátu a zabrání kytce šířit se do míst, kde nechceme.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - volvik
mam Marsilea hirsuta a rad bych ji nejak usmernil v rustu at neroste tam kde necci da se to nejak???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan
Pôvodne moja Marsilea hirsuta mala malé lístky (priemer pár mm) na stopke dlhej asi 2 cm, tie vyrastali dosť blízko pri sebe (menej ako 1 cm). Takto sa mi to páčilo v mojom menšom akváriu. Lenže postupom času sa mi začala rozrastať, listy ako lopaty (priemer aj 1 cm, výška do 5 cm), ďaleko od seba (niekoľko cm). Znamená to nejaký problém, nedostatok svetla? Lebo taká veľká sa mi moc nepáči, to by bolo dobré vo väčšom akváriu.

Inak žiadne 4-lístky mi netvorí, listy sú vždy len v podobe jednej placky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: zervan
Emersně se dají relativně dobře odlišit. M. creanata je méně chlupadá a okraje lístků má +- vroubkované. Z pod vody vyhání listy skoro k hladině a když se jí to nedaří, tak postupně zajde. Toť jsou aspoň mé zkušenosti.
Ale otázka je, co vám spíš jako M. crenata pošlou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan – Marsilea crenata vs. hirsuta
Vie prosím niekto, aký je rozdiel medzi Marsilea crenata a Marsilea hirsuta? V tunajšom atlase sa pre prvú uvádza výška 10-15 cm, pre druhú 2-10 cm. Podľa katalógu Tropica je crenata nižšia ako hirsuta:
www.tropica.com/… (crenata, 1-3 cm)
www.tropica.com/… (hirsuta, 2-10 cm)

Ja som si kúpil hirsuta od Dennerle, ale neviem, či sa môžem spoľahnúť na označenie, keď sú také skoro rovnaké. Dajú sa nejako rozlíšiť?

No a ešte otázka k pestovaniu: Akosi mi niektoré lístky hnednú, do takej úplne tmavej hnedej farby. Čím to je?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980 – Zasadit nebo připevnit.
Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli je lepší marsilku připevnit na dekoraci nebo ji normálně zasadit? Při čem roste líp?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vóťa87
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pokud si dobře pamatuju, pořizoval jsem si jí od Rataje nebo Aqua-daho...fotky tam ale matou, je na nich emerzní forma, která se od té submerzní značně liší...a doporučuju pořídit větší množství, roste pomalu.
Po dvou letech co ji mám můžu z vlastní zkušenosti tvrdit, že listy nejsou vyšší než 5cm a jejich "čepele" jsou povětšinou oválného tvaru o průměru 0,5-1 cm, zkoušel jsem jí jak s CO2 tak i bez, s ním tedy rostla lépe, ale jde i bez něj...

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1547x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9013-marsilea-pestovani-druhy