Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Závojnatky - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2011 08:18 Muž Yirka [9148]
Já jen dodám. Pokud i nadále budeš i těchto rybek měnit vodu 1x za 3 měsíce, jsou ti všechny dobré zde Yazu podané rady nanic...... To je totiž podle mého hlavní příčina problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 22:19 Yazu – Re: Bedoman
A teď k příčině: Udělej si čas a založ si tu prezentaci. V takovýchto případech je to více než užitečné. Můžu se tě ptát dál a dál.
Co teplota v nádrži? Udržuješ ji topítkem, nebo kolísá podle teploty pokoje?
proč čistíš filtr tak často? Musíš, nebo jen chceš?
Pokud musíš - tedy filtr se ucpává a znatelně poklesl průtok, pak buď zredukovat rybí osazenstvo, nebo pořídit výkonnější filtr s větším objemem filtračních hmot.
Pokud to děláš "jen tak" pak věz, že na filtr dokud funguje sahat nemusíš vůbec. Čím míň si ho budeš všímat tím líp. Pokud ho čistit musíš, potom jedině ve vodě odebrané z akvária, nikdy netrav bakterie pod vodou z kohoutku. I to může být přičína proč ryba onemocněla.
Zkus změřit ty N - látky. Jak máš zarostlou nádrž? Ale na co bych chtěla asi nejvíce apelovat je krmení.
Říci, že závojnatky mají nekvalitní trávení je směšné. Jejich trávení je katastrofa. Potrava jimi prakticky jen prolítává, proto je nutná kvalitní, speciálně pro ně určená strava, protože spousta užitečných látek jednoduše nejsou schopny vstřebat. Proto závojnatky do společenské nádrže nepatří - ne proto, že vylučuji tolik, to ostatně dnes supervýkonné filtry zvládnou, ale protože strava je základním kamenem úrazu a rozdílem mezi zdravou a nemocnou rybou.
A ve chvíli, kdy krmíš i ostatní ryby v nádrži jim zkrátka v požírání cizího krmení nezabráníš.
Do jídelníčku by mělo patřit co nejvíce položek - od granulí pro ně určených, po sušené, živé, mražené, ovoce, zeleninu /velice prospívá hrášek/, zkrátka co nejpestřeji a střídat a točit a točit.
Další faktory - je to samice/samec? Ty šupiny odstávají než spadnou? Může to být fyzické poranění? /například v důsledku nahánění samcem, kdyby ses zrovna trefil do páru/
Oči se nemění? Nejsou vyboulené?

Je toho hodně, já vím, ale jinak na konečné proč nepřijdeš a můžeš se snadno dostat do stejné situace.
Určitě dej alespoň vědět jak postupuješ a jak se rybě daří
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 22:03 Yazu – Re: Bedoman
Sakra!!! Jsem teď strávila patnáct minut psaním příspěvku a po oznámení, že příspěvek má příliš mnoho znaků, už se text samozřejmě neobjevil tone smich
Takže páni administrátři a redaktoři, omlouvám se, ale já stručně psát neumím, tak ti to Bedomane rozdělím na dvě části.
Tak nejdříve to hlavní - co bych udělala já. Pokusím se ti poradit jak nejlíp můžu, ale rybu nevidím a nejzkušenější tu nebudu ani zdaleka. Ovšem nechci tě v tom nechat topit, takže do toho:
Jakmile dočteš, připrav karanténu. Pro příště, když se tak čilá ryba jakou závojnatka je, začne chovat jak jsi popsal, už to je důvod k obezřetnosti. Čtrnáct dní je dlouhá doba a může být mnohem těžší teď něco páchat.
Karanténa - malá nádrž, čistá voda, žádné přípravky, stačí pár minut odstát. Zavést silné vzduchování. Velice šetrně rybu přelov. Vyraž do města a oběhni si akvaristiky a zverimexy. Pořiď testy na NO2 a NO3, třeba od rataje tě vyjde do stovky každý, ale je to fuk, hlavně něco z čeho dostaneme nějaké hodnoty, ať můžeme vyřešit příčinu /viz. následující příspěvek/
Dle mého názoru je to bakteriální infekce. Podezřele nafouknuté břicho a odpadávání šupin mohou navíc značit jistý druh vodnatelnosti.
Ten vřed se bude pravděpodobně zvětšovat až se propadne a vznikne kráter, odhalující svalovinu. Je třeba dbát, aby karanténa byla naprosto čistá, nekrmit, ať se rána nezaplísní.
Na počáteční stádia většinou postačí methylenka, ale tohle už bude daleko od "počátku" a tak kup Sera Baktopur. Dávkování je popsáno v návodu, včetně veškerého dalšího postupu.


Ryba je oslabená a u závojnatek často platí, že jakmile podlehnou jedné nemoci, sesype se na ně co může. Takže s ničím neotálej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 18:22 Bedoman – Re: Yazu
Fotka k příspěvku Ešte jedna fotka. Možná že pomůže.Dik
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 18:21 Bedoman – Re: Yazu
Fotka k příspěvku Tak akvárko má 250 litrů, filtr čistím tak jednou za měsíc, vodu zhruba každé 3 měsíce a to cca třetinu celého objemu. Mám tam 2 závojnatky, dvě skaláry, jeden přísavník, sumček, pár pávích oček a 4 neonky. Šupiny jí nepadaj nejak rychle najednou, ale uý jí vypadalo docela dost cca 20%. Ta podlitina je rudá a opravdu to vypada ako vřed a roste to. Už to má asi 14 dní. V jejím chování není nic neobvyklého, kromě toho že je malinko míň aktivní a skrýva se za jeden šutr, ale inak v pohode i žere normálne. Testy na ph a podobne nemám, ale pravidelne přidávám přípravek na úpravu vody. Krmím je dvakrát denne po trochách a dávám jim vločky a komáří larvy a niťovky. Pokusím se udělat lepší fotku, ale je to dost obtížné. Díky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2011 23:00 Yazu – Re: Bedoman
Chce to lepší fotku a více informací. Počet ryb, velikost ryb, výměna vody, odkalování, filtr, péče o filtr, jak dlouho to má, jak rychle se to objevilo, kdy sis toho všimnul, jak krmíš, čím krmíš, velikost akvária, jaká je to přesně barva - je to oranžové, nebo opravdu krvavé? jsou nějaké jiné změny v chování ryby - aktivita, chuť, plave správně?
Jak ty šupiny odpadávají? Je jich jen pár - tudíž možná důsledek odření, nebo je to doslova "sprška" šupin při rychlých pohybech?
Máš testy na N - látky? NO2? NO3? na ph? Byly v akváriu nějaké větší změny před "onemocněním"?
Je toho moc, ale bez toho tobě ani rybě nikdo pomoci nemůže. Ideálně zkus udělat a připoj pořádnou fotku ;-)
P.S. V nejlepším případě by to mohlo být pouhé přebarvování ryby, ale říkáš, že to vypadá jako vřed, a pokud je to opravdu rudá, tak to nejlepší případ rozhodně nebude, zvlášť ve spojení s odpadáváním šupinek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2011 20:07 Bedoman – zavojnatka
Fotka k příspěvku Prosim o pomoc. Nevíte co je to za nemoc? Na spodu hlavy má rudou podlitinu, vypadá to ako vřed a vypadávaj jí šupiny. Děkuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2011 08:29 Muž Yirka [9148] – Re: vlasta1987
Takže rady pro tebe padly fundované, prakticky není co dodat.
Na oplátku bychom asi všichni uvítali informaci jakým způsobem zvětšuješ akvárium. To by mohlo být na slušný patent. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.02.2011 02:29 Yazu – Re: vlasta1987
Co to je za přístup až povyrostou akva zvětším? Pokud mají opravdu šest měsíců tak bez ocasní ploutve by měla zdravá a správně živená závojnatka měřit okolo 7cm každá /bez ploutve/ - tj. 28cm rybí hmoty na tvých 54 litrů. Což je na takové ryby velice velice málo...
Rozhodně nečekat až povyrostou. :-| - když už jsme u toho ani tak bys nečekala dlouho - roční závojnatka správně živená ve správném prostředí 15cm tělo /bez ploutve/ bez problému.
Teď k problému, pokud si mám troufnout radit - je očividné že něco v akváru je velice nevyhovující. Napadení všech ryb svědčí o tom, že ryby byly něčím oslabeny - závojnatky jsou na jaře velice náchylné k onemocnění, je třeba obzvláště dbát na správné prostředí a výživu, aby se těmto kalamitám zabránilo - inu na to je očividně pozdě.
Chtělo by to více informací. Co by nám řeklo nejvíce - testy na N - látky. NO2, NO3 především. I když se citlovost ryb u NO3 udává vysoko, vysoké hladiny jsou dalším stresujícím faktorem, který ryby oslabuje.
Dále - odkaluješ při výměně vody? Jaká je péče o filtr? A jaký vůbec filtr? Jak často krmíš, čím krmíš, bylo do akvária něco přidáváno před léčbou - různé preventiny, aqua cleary a podobné?
Osobně to vidím na shodu několika faktorů - ryby vystresované a oslabené neodpovídajícím krmením a lítajícími hladinami N látek; vím, že to nebudeš chtít slyšet, ale 1cm na 1l se nedá používat universálně, každá ryba jinak znečišťuje prostředí a závojnatky jsou opravdu v tomto ohledu velice náročné.
Toť ovšem můj názor, moje rada, můj pohled na příčinu problému.
CO se týče léčby já bych sáhla spíše po FMC, ale od toho jsou tu mnohem zkušenější - a když už o nich mluvíme, zkus www.dajanapet.cz/…. Asi zkušenější a fundovanější radu ohledně závojnatek jen tak nenajdeš, dá se s ním zkontaktovat bez problému i telefonicky, takže pokud hodláš léčit a bojovat určitě bych zamířila tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2011 23:32 Žena Linduš [166] – Re: vlasta1987
jak často a kolik měníš vody, odkaluješ, jaký máš filtr?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2011 23:03 vlasta1987 – krvavé žilky v ploutvích, třepení ploutví
Ahojky, mám 4 závojnatky v 54 l akvárku (stáří cca 6 měsíců,až povyrostou, akva zvětším). Mám je cca 4 měsíce, asi tak před měsícem začal být problém. Některým se začaly třepit ocasní ploutvičky a mají jakoby krvavé žilky v ocasních ploutvích. Použila jsem eSHa2000 (3denní kúra). Bezva, ploutve srostly, ale zůstaly viditelně oslabené, za týden se to opakovalo, opět roztřepení:-(, opět použití dávek eSHa2000, opět to srostlo, za další týden znovu a znovu, už nevím, co s tím, nemůžu jim pořád přece kapat eSHa2000, to je jak pro lidi antibiotika:-( Filtruji, mám živé rostlinky, kameny z akvaristiky, no prostě v akvárku neni nic, co by tam nepatřilo... Poraďte prosím někdo, díky moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2011 10:49 Ifka – Re: Paul Ramon
Ahojte, věřím, že jsou rybky inteligentní, ale slyšela jsem, že mají strašně krátkou paměť, tak si myslím, že je to spíš dělané nějak přes počítač....každopádně moc hezké video!!!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 23:15 Tereza – Re: Tereza
Diagnózu beru zpět. Mohla by to být i kombinace vícero nemocí. Nejdřív rybě něco poškodilo měchýř a pak se přidala infekce u ploutve... Tak jako tak by bylo fajn rybu oddělit, pokud ji nechceš hned usmrtit, a zlepšit péči o čistotu akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 23:07 Tereza
Gwyn napsal: ... závojnatka začala stále plavat brichem vzhůru a nerada se potápí....na spodní ploutvi má krvavou podlitinu .... Jinak je rybka zdravá smich

Pardon, vím, že to není k smíchu. Nejsem odborník na nemoci ryb, ale podle toho, co jsem pročetla, to nejvíc sedí na rybí tuberkulózu, která je neléčitelná (viz. www.akvarijni.cz/…). Ono, jak začne ryba plavat břichem vzhůru, je to konečná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 22:40 Gwyn – Krvavá podlitina na ploutvi závojnatky
Fotka k příspěvku Dobrý den,
je to cca 14dní co moje závojnatka začala stále plavat brichem vzhůru a nerada se potápí. Dnes jsem jí objevil na spodní ploutvi krvavou podlitinu, viz foto. Jinak je rybka zdravá, žere, ostatní rybky jsou v pořádku. Nevíte někdo prosím co by to mohlo být a jak to léčit?

Děkuji J.Kubát
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2010 19:28 R Muž Silent [5949] – Re: Neználek
Jako prevence pro takováto zranění se mi osvědčila eSHa 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2010 19:25 Muž S@L@ [11]
Dobrý den,mám problém se Závojnatkou.Chudák malá se šprajcla pod kámen a sedřela si šupiny.Stalo se to dnes,nebyli jsme doma.Měl bych to nějak preventívně řešit.Nebo se uvidí.Za názory a rady vřele Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 08:03 Muž Yirka [9148] – Re:
Chystá se následovat čichavce....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 23:18 Anonym – nemocná závojnatka?
Dobrý den, před pár dny mi uhynul čichavec, který měl otevřenou a plesnivějící ránu, nepodařilo se mi ho zachránit. A teď se moje závojnatka začala zavrtávat do rostlin, neplave a jen leží a na boku jí jakoby odstávají šupinky a povrch pod nimi je zarudlý. Nevíte prosím, co by to mohlo být??? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 21:45 kokolka100 – ČERNÉ fleky na závojnatce
Dobrý den z ničeho nic se na mí závojnatce udělali černý fleky na boku :/ nejí už se ani moc nehejbe nechci aby mi umřela :( prosím chtěla bych poprosit jak by se to dalo léčit...mám v akvárku ještě jednu závojnatku a ta je uplně v pořádku..nevím co mám dělat..předem děkuji :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 16:03 Muž LiborSprysl [9015] – Re: Lucy
Poškozený plynový měchýř působením vnitřních parazitů...zpravidla neléčitelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 12:18 Lucy – Závojnatka plave brichem nahoru
Zdravim, potrebovala bych poradit. Mam zavojnatky a jedna z nich mi zacala plavat brichem vzhuru. Kdyz nasypu jidlo normalne ji. Ted se ji dokonce zacala objevovat na tom brisku cervena skvrna. Nevim si s ni rady, prosim poradte. Predem diky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 13:58 zuzi – opadanie šupín
Fotka k příspěvku Zdravím,
prosím vás, viete mi poradit? Dnes ráno mi uhynula rybka závojnatka. Vedeli by ste mi z fotky povedať, čo jej asi bolo? Jest jej chutilo. Mám ešte jednu, aj jej opadávaju šupinky. Dakujem.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 09:40 Lucanda11
A narostou jí zase do původu ? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2010 16:47 Muž traktorysta [28] - Labyrintky – Re: Lucanda11
takže: jak velké je to akvárium? kytky se sázejí do dna (tj je nutné je vytáhnout z těch košíků.) to dno je strašné, ale pokud se ti líbí, klidně si ho nech - je spíše otázka, jestli máš pod ním nějaký substrát na pěstování rostlin....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2010 15:24 Muž Landvir [57] – Re: Lucanda11
Ahoj v první řadě bych jí vyhodil ty modrý kameny nebo se z toho zblázní tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2010 14:22 koikapor – ..................
to nevadi ahoj :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2010 11:37 Lucanda11 – Chybějící šupinky u závojnatky
Fotka k příspěvku Dobrý den,před týdnem jsem si koupila závojnatku,ale dneska jsem si všimla,že ji na těle chybí pár šupinek, a místo nich tam má jen bílé tělíčko..Bojím se o ní,poradíte mi někdo jak bych ji mohla pomoct,jestli to je nějaká nemoc, nebo zda to je normální ? (Myslím jako u člověka,nám vypadávají vlasy ale zase dorostou..,jestli to tak nemají i rybky..) Chová se normálně,je čilá,pořád žere.. Nechci nic zanedbat.. Proto moc prosím o radu !! Předem moc děkuji !! :-( sad
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 22:22 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy – Re: Signum
No 27 to musely koukat :-) Sůl je na kožní sliz, tohle pokud je to vůbec nemoc tak vnitřní. To cos popisoval vypadá na měchýř, ale zase když žerou..no myslím si také že silné vzduchování a měnit co den polovinu vody + pořádné odkalení by mohlo pomoci, také je možné že krmíš špatným krmivem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 21:15 Signum – Re: Deathbull
minimum som nechcel moc prehanat dal som 18 a max 27 , ale medzi tym som volal s kamaratom ten mi poradil jeden recept ktory som zvykol pouzivat aj ja davno a asi to skusim , pridat do vody zopar (3) cajove lyzicky kuchynskej soli a vzduchovanie naplno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 21:04 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Mě by docela zajímala minimální a maximální teplota co jsi zkoušel...jak to tady tak čtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 20:02 Signum – Re: JendaVana
Takze:
1, hladovku som skusal a to dokonca 5 dni nedostaly zrat , to nepomaha
2, vymena vody 1/2 nadrze , po vymene apatia tak isto ako predtym
3, skusal som znizit teplotu , zvysit nic ani to s nimi nepohlo
4, filter novy sklep.aquael.pl/… , vzduchovanie ide naplno
5, a zase az taky zaciatocnik niesom, asi pred 10 rokmi som prestal s rybami(byval som este u rodicov) ale predtym som mal cca 7 akvariek a v jednom cca 200 litrovom som mal 5 ks karasov a niektore maly cez 15cm , a bezne som predaval mlade
ale takto sa nechovaly nikdy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 15:30 Muž JendaVana [22] - Cichlidy – Re: geminika
jj, hladovka to zřejmě vyřeší... obzvlášť, když je signum rozhýbává žrádlem....

jsou přežraný, pak kadí a otravují si vodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 15:29 Muž JendaVana [22] - Cichlidy
podle mého skromného úsudku a na základě přečtení spousty diskuzí tady tipuju na otravu sloučeninami dusíku. malé AQ na dvě závojnatky.

když vyměníš vodu za čistou kohoutkouvou tak 1/2 - 3/4 nádrže, tak ty ryby na chvíli ožijí? nebo jsou stále apatické? pokud ožijí, pak to bude otrava. co s tím pak? zvýšit frekvenci a objem výměny vody (klidně denně 2/3 objemu). zvýšit účinnost filtru (netuším jak tvůj filtr funguje. pokud je to molitanová kostka pak dej větší). přidej do vody kyslík vzduchováním (toho jsem si u tebe v popisu nevšiml). nekrm několik dní (klidně týden. pár dní vydrž úplný půst, pak miniaturně)

na tvou otázku usmrcení ryb je tu na fóru několik variant. někteří podchlazují a mrazí v mrazáku v igeliťáku.

pokud je budeš dávat pryč pak doporučuju další začátek až po důkladném přečtení a pochopení stránek typu: www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 15:27 Žena geminika [39] - Živorodky – Re: Signum
Vidím, že tento problém máš už dosť dlho. Podľa mňa, keď vydržali tak dlho a javia záujem o žrádlo, tak nie sú choré. Možno sú len prežraté a lenivé, nariaď im 2-3- dni hladovku. Neboj, vydržia. Kamoška má tiež dvoch karasov a jeden z nich pláva takmer na boku a druhý viacmenej stojí na chvoste. Karas je taký. Neutrácaj ich, len preto, že sa ti nepáči ako plávajú. Ak ti vydržia ešte nejaký čas, tak nie sú choré. Iné fyzické zmeny nemajú?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 14:43 Signum – Re: Signum
takže problem sa zhoršuje , nepomaha ani pravidelna vymena vody (kazde dva dni) prave naopak uz aj druha zavojnatka prestava javit zaujem o plavanie ale jedna je stale na dne a druha zase plave stale pri hladine z letargie ich len semtam vytrhne ked dostanu zradlo.
V akvaristike mi povedali ze s tym sa asi uz neda nic robit, a preto mam este jeden dotaz ako sa humane likviduju ryby ? sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 16:04 Žena stetinka [270] – Re: Frantik111
Jde o to, že naprostá většina závojnatek je k nám imporovaná z Asie a tam mají úplně jiné nemoci, než u nás. Těžko se diagnostikují a ještě hůře léčí. Bývají v latentní podobě, něbo jsou potlačeny "lékovými nálevy" v nichž se dováží. Pak, v takovýchto špatných podmínkách, jako u tebe se to objeví. Když jsem pracovala v akvaristice, snažila jsem se tuto rybku zákazníkům vymlouvat. Je považována na klasickou akvarijní rybičku a přitom je to jen asijskej kapr. Bohužel mít závojnatku, rybku u níž není 20 cm problém, v 15 l akva je na hranici zákona o týrání zvířat. tone Alespoň, že není v kouli...
Nejsem také na ně specialista a už jsem psala, že problém může být kdekoli a těžko léčitelný. Přesto bych udělala první pomoc vpodobě: zvednutí teploty až k 28°C, nasolila, vyndala filtr a silně, velmi silně vzduchovala. Nekrmit! To jsou jen preventivní opatření, které ale mohou pomoci, než seženeš lepší info. Do budoucna ale uvažuj o tom, že ji někomu dáš a pořídíš si třeba bettu, nebo seženeš větší akva. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 15:41 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Frantik111
prohledej tu atlas nemoci, vymen alespon polovinu vody (aspon trochu odstate). S timhle ja ti vic neporadim, leda ze by se tu nasel nekdo kdo by poznal co to je
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 15:20 Frantik111
katterinecka napsala: nejspis to bude neco ze spatne kvality vody, ma ji tam malo a ten filtr nemuze stihat, vymena vody by mela byt castejsi. Tahle rybka se moc nehodi do akvarii spis do jezirka



Bohužiaľ rybička aj s akváriom bol darček. Nemám ani náhradu, ani kam ho dať. Chcel by som ju vyliečiť, ale vydím to tak že ju čoskoro budem asi splachovať. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 14:20 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Frantik111
nejspis to bude neco ze spatne kvality vody, ma ji tam malo a ten filtr nemuze stihat, vymena vody by mela byt castejsi. Tahle rybka se moc nehodi do akvarii spis do jezirka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 13:50 Frantik111 – Chorá zlatá rybka
Fotka k příspěvku Poradíte prosím, asi dva alebo tri dni rybka papa len malé množstvá. Stále leží bruchom na dne alebo na rastline. Má ovisnuté plutvy, trošku ako keby zašpinené ale hlavne sa sfarbili červenými pásikmi (asi žilky) a aj šupiny má podliate červenými fľakmi.
Akvárium 15l, 12h denne dovzušnovaná a filtrovaná penovým filtrom (na dovzdušnovátku). Voda menená každý 1,5 týždňa.
Typujem to na plesňovú infekciu ale nie som si istý.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 21:11 Signum – Re: katterinecka
dnes som vymenil polku aqarka, a priznaky su jedine ze casto lezi na dne , sem tam vyplave k hladine trochu poplave (cca 5-10 sekund) a naspat este mozno to ze ze vypusta bubliny ked sa vrati na dno ale inac ked dam zradlo tak sa nazere a zase na dno trva to ako som pisal cca 4-5 dni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 20:21 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Signum
taky bych se přikládněla k čištění jednou za týden. Ryby můžou žít dost dlouho ve špatné vodě (aniž by to bylo nějak viditelné), ale pak onemocní a už je pozdě. Na to si leda můžeš koupit testy abys to zjistil a nebo preventivně měnit vodu častěji.
A ohledně té nemocné rybky, rozhodně ji prospěje častejší výměna, i jednou za tři dny, zezačátku možná i častější. A zjistit co jí je a pak ji správně léčit (popsat víc příznaků a poradit se s někým kdo to pozná, nebo hledat v atlase nemocí)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 19:40 Muž traktorysta [28] - Labyrintky – Re: Signum
vyměnit celou vodu z nádrže je nesmysl. odkaluj a vyměň každý týden cca 20-30% vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 19:17 Signum – Re: katterinecka
rastlinam sa dari dobre , za pol rok som vymenil kompletne vodu raz inac vymienam cca raz za 2-3 tyzdne cca pol nadrze , za posledny tyzden som ale nic nemenil ani zradlo a ani nic som nepridaval
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 18:05 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Signum
a kontrolujes parametry vody? zavojnatky ji dost kazi. Jak se dari zivym rostlinam? Cistis nekdy akvarko cele, jak jsi mel napsany v deniku nebo uz ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 18:00 Signum – Re: katterinecka
tie su vuz davno prec , daroval som alebo vratil spat do akvaristiky , nechal som si len zavojnatky . vsetko robim stale tak isto doteraz ziadne problemy a tie zavojnatky su v tom aqva uz cca pol roka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 17:56 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Signum
to je ukazkovej priklad proc nechovat zavojnatky v akvarku. Mas nejakou aktualni fotku? Co se stalo s temi ostatnimi rybami z fotek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 17:44 Signum – problem
Mam podobny problem mam 2 ks zavojnatiek a jedna zacala asi pred 3 dnami lezat na dne , sem tam vyplave hore ale stale sa vrati na dno a tam lezi , druha je v poriadku

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2010 14:35 daniska – Re: viera
Podle mne jde jen o přebarvování a nic to není.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 32

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22455x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9009-zavojnatky--nemoc?od=981